#روش_شناسی_اجتهادی_آیت_الله_العظمی_خامنهای_در_فقه_الجهاد
✳️نشست «روششناسی اجتهادی آیتالله العظمی خامنهای در فقه الجهاد»
-4
#فقه
#اصول
✅ تعریف فقهی جهاد
حضرت آیت الله خامنه ای در کتاب خود وارد معنای فقهی جهاد شدهاند؛ نکته قابل توجه این است که در تعریف فقه جهاد، جهاد مسلّحانه پیشفرض گرفته شده است و لذا باید توجه داشت که اگر در تعریف فقهی جهاد از عباراتی مانند بذل المال نیز استفاده شده معنای خاص خود را دارد.
🔸 مثلا شهید اول در مسالک در تعریف جهاد گفتهاند«بذل النفس و المال فی إعلاء کلمة الاسلام و اقامة شعائر الایمان»، در این تعریف عبارت بذل المال به معنای این است که باید هزینههای لازم برای رساندن خود به دشمن را بپردازد.
🔸 جناب فاضل مقداد نیز با اندکی تفاوت نسبت به شهید اول در کتاب کنزالعرفان آورده است «بذل الطاقه من النفس و المال لإعلاء کلمه الاسلام و اقامة شعائر الایمان» بذل توانایی موضوعی است که در این تعریف اضافه شده است و نکته این تعریف هم این است که لإعلاء کلمة الاسلام ناظر به جنگ با کفّار و عبارت اقامة شعائر الایمان ناظر به جنگ با بغاة است.
🔸 صاحب جواهر پس از بررسی تعاریف جهاد میفرمایند « . . . و شرعا بذل النفس و ما یتوقف علیه من المال فی محاربه المشرکین او الباغین علی وجه مخصوص». صاحب جواهر معتقد است جهاد عبارت است اینکه نفس را بذل کند به نحو مخصوصی که منظور نظر فقهاء است.
🔸 صاحب منهاج الصالحین هم جهاد را به این نحو تعریف میکنند که« القتال لإعلاء کلمه الاسلام و اقامة شعائر الایمان» القتال در این تعریف مشخصاً القتال به معنای جنگ مسلّحانه آمده است.
با توجه به تعاریفی که از فقه الجهاد ذکر شد در فقه الجهاد ما به این میپردازیم که قتال با کفّار و باغیان برای إعلای کلمه اسلام و دفاع از دین و اقامه شعائر ایمان دارای چه احکام تکلیفیه و وضعیهای است؟ و چه قیود و حدودی دارد؟
@salmanraoofi