🎼🎼🎼
#مهمان_موسیقی🎵
«
#الفبای_موسیقی 🔤»
ماهور یکی از دستگاههای موسیقی سنتی ایرانی است. این دستگاه از نظر فواصل با گام بزرگ (ماژور) در موسیقی غربی شباهت دارد و مانند آن از نظر حسی شاد دانسته میشود.
در مورد ریشهٔ دستگاه ماهور و نامش نظریات مختلفی مطرح است:
یکی آنکه ایرانیان باستان در نیایشهای خود از نغمهای به نام «ماخور» استفاده میکردند و این واژه به مرور زمان به ماهور تغییر یافتهاست و دیگر آن که این نام به قبیلهای در هند به نام «ماهوریها» بر میگردد که قدمتی در حدود سه هزار سال دارد.
دستگاه ماهور دارای احساس «شجاعت، شادی و امیدواری» توصیف شدهاست.
آواز ماهور آوازی «باوقار» توصیف شده که خواننده با انتخاب شعر مناسب میتواند به آن «ابهت» بدهد. با این حال، داریوش صفوت از فرامرز پایور نقل میکند که برخی از گوشههای ماهور حال و هوای ناامیدی و حتی عذاب را تداعی میکنند.
بیشتر گوشههای ماهور حالتی شاد دارند و برای اجرای مارشهای پرهیجان یا قطعههای طربانگیز به کار میروند.
اگرچه، بیشتر موسیقیدانان معاصر دستگاه شور را مهمترین دستگاه میدانند اما برخی نیز ماهور را مهمترین میدانند؛ چنانکه آموزش ردیف موسیقی نیز اغلب از دستگاه ماهور آغاز میشود.
در ردیف موسیقی ایرانی برای دستگاه ماهور گوشههای فراوانی ذکر شدهاست که برخی از مهمترین آنها عبارتند از: داد، خسروانی، دلکش، شکسته، عراق و نهیب. در پایان اجرای ماهور نیز گوشههای راک (نظیر راک هندی یا راک کشمیر) اجرا میشوند و سپس اجرای دستگاه با یک چهارمضراب و یک رنگ به پایان میرسد.
برخی از گوشههای ماهور زمینهٔ پردهگردانی به دستگاههای دیگر (از جمله دستگاه شور، آوازهای افشاری و بیات اصفهان و دستگاه همایون) را فراهم میآورند.
نمونههای بسیاری از دستگاه ماهور در تاریخ موسیقی ایران وجود داشتهاست که تصنیفهای «سپیده» و «مرغ سحر» از آن جملهاند.
🦋
🎼🎼🎼
🍭
@shakhee_nabat