📝
فاطمیه، فرصت تبیین اندیشه مقاومت (درآمدی بر اندیشه مقاومت)
🔻 بخش اول
🔻 ترجمه موقعیت تاریخی ما و قلهای که هدف گرفتهایم، ایستادن در نقطه مقاومت و انتخاب
#کلانراهبرد_مقاومت است. هر کشوری برای پیشبرد راهبردهای کلان خود نیاز به
#سرمایه_اجتماعی و توجیه و باور و همراهی افکار عمومی و توده نخبگان دارد پس امروز تبیین
#اندیشه_مقاومت یکی از اساسیترین نیازهای ایران برای عبور از این مرحله مهم است. فاطمیه فرصت مناسبی برای
#تبیین است.
🔻 مسئله مقاومت را میتوان از چند زاویه بررسی کرد. اما سه زاویه اساسی عبارتنداز:
1. وجود روایتهای انفعالی و غلط از مقاومت
2. وجود استدلالهایی مبنی بر غلط بودن مقاومت
3. فقدان تقریر نو و جذاب از مقاومت
همین سه امر موجب شده است طیف قابل توجهی از جامعه به دیده تردید در اندیشه مقاومت بنگرند. در این یادداشت ابتدا به بررسی روایتهای انفعالی و موانع توسعه اندیشه مقاومت اشاره میکنیم و در ادامه به طرح و تبیین رویکرد نو از مقاومت میپردازیم.
1.
انواع روایتهای انفعالی مقاومت:
🔹 مقاومت بهمثابه عقبماندگی:
برخی مقاومت را بهمعنای عدم پیشرفت و مقابله با توسعه میدانند. مقاومت، یعنی جلوگيري از تحول، ارتباط بینالمللی و عقبماندن از قافله پیشرفت و رفاه در جهان.
🔹
مقاومت بهمثابه قحطی:
برخی مقاومت را ایستادن در نقطه تاریخی شعب ابی طالب میدانند. ازاین منظر مقاومت یعنی فشار و رنج اقتصادی، نفی رفاه و گشایش، و انتخاب سختی و معیشت محدود به قیمت قطع ارتباط با آمریکا و تمرکز بر تأمین هزینههای نظامی نیروهای نیابتی
🔹
مقاومت بهمثابه جبر دین:
برخی اندیشه مقاومت را جبر نهاد و آموزه دین میدانند. اساسا دین بهصورت نامعقولی ما را به مقاومت در برابر ظالمان دعوت میکند که نتیجه آن عقبماندگی دائمی است.
🔹
مقاومت بهمثابه شکست قهرمانانه و سیاستورزی ارتجاعی:
مقاومت نوعی سیاستورزی ارتجاعی است که با اصرار بر یک موضع و بدون لحاظ مصلحت ملت، شکست را بر پیروزی ترجیح میدهد بهبهای عدم عدول از موضع خود. این دست سیاستمداران حاضرند یک ملت خسارت ببیند، شکست بخورد اما از حرف خود کوتاه نیایند. یعنی نوعی سیاستورزی غیرمعقول و دیکتاتورمآبانه
2.
انواع روایتهای نفی مقاومت:
زاویه دیگری از مسئله، استدلال بر غلط بودن مقاومت است. این استدلالها انواع گوناگونی دارد:
🔹
روایت مبتنی بر بزرگنمایی قدرت دشمن
بنابر این روایت اساساً ایستادن دربرابر دشمن چیزی جز شکست نیست، چه آنکه قدرت دشمن آنچنان بزرگ است که کسی را توان مقابله و ایستادن دربرابر آن نیست. باید با کدخدا بست وگرنه حتی مشکل آب خوردن ما هم حل نمیشود و دشمن با فشاردادن یک کلید ما را نابود میکند.
🔹
روایت مبتنی بر ما نمیتوانیم
ازاین منظر مقاومت غلط است نه تنها چون دشمن قوی است بلکه اساساً ما بیعرضه هستیم. ما کجا میتوانیم به توانمندیهای بزرگ دست یابیم. ما نهایت توان مان آبگوشت بزباش است و بايد برای اداره اموراتمان از خارج کاربلد بیاوریم.
🔹
روایت مبتنی بر آموزه دینی حرمة القا النفس فی التهلکه
دراین نگاه مقاومت یعنی نابودی، زوال و شکست. مقاومت یعنی به مقتل رفتن. مقاومت یعنی با دست خود، خودمان را به نابودی بکشانیم و چنین اقدامی مصداق امر حرام "القا النفس فی التهلکه" است که دین ما را از آن نهی میکند. این روایت گاه ازناحیه قرائت انجمن حجتیه نیز تقویت میشود و مقاومت، مبارزه در عصر غیبت بهشمار میآید و هر علمی قبل از ظهور، طاغوت شناخته میشود.
🔹
روایت مبتنی بر قهری بودن پذیرش نظم جهانی
این نگرش به روند تحولات جهانی و مبتنی بر خوانش مدرن از فلسفه تاریخ است که نظم جهانی و جهانی شدن را امری محتوم میداند. اساساً مقاومت یعنی ایستادن در برابر روند طبیعی تاریخ و مبارزه با طبیعت تاریخ جز شکست نیست.
📌ادامه دارد...
#مقاومت
#اندیشه_مقاومت
🔻🔻🔻🔻
🆔
@taalighat