به نام خدا
#یادداشت #سوادرسانه #فناوری_اطلاعات #ICT
موضوع: فرآیند ذخیره و بازیابی اطلاعات و دشواریهای پیش رو
برای همهی ما پیش آمده که باشتباه، اطلاعاتی را از یکی از حافظههای جانبی دستگاههای رُقومی(Digital) خود مثل تلفن همراه یا رایانه، حذف کرده باشیم و بعد خودمان یا به کمک دیگران، بازیابی اطلاعات یا دراصطلاح Recovery را دنبال کنیم. پیش از بازیابی، باید با فرآیند ذخیرهسازی در حافظه آشنا شویم:
هر حافظهی جانبی، سه بخش را شامل است:
*Partition Table(PT) یا جدول قسمتها که نشان میدهد این حافظه به چند قسمت(آنچه به غلط Driver گفته میشود) بخش شده است. اغلب، حافظههای رایانه را چند بخشی و حافظههای کوچکتر مثل حافظهی گوشی را یک بخشی تنظیم میکنند(این کار را اغلب فروشندهی حافظه انجام میدهد، و بنا به نظر خریدار، تغییرپذیر است)؛ اگر PT به هر دلیل پاک شود، اطلاعات روی حافظه دست نخورده باقی میماند، ولی وقتی حافظه را به دستگاه وصل کنیم، آن را به طور کامل خالی نشان میدهد. ترمیم PT یکی از سادهترین روشهای بازیابی اطلاعات، و البته بدلیل تخصصی بودن آن، یکی از گرانترین روشهای بازیابی اطلاعات است.
**File Allocation Table(FAT) یا جدول تخصیص فایل که در این قسمت، فقط اسامی پوشهها و پروندهها نگهداری میشود و در صورت آسیب دیدن این بخش، اطلاعات را کمی دشوارتر از مرحلهی پیش، بازیابی میکنند. جالب است وقتی شما اطلاعاتی را روی حافظه میریزید هم بخش FAT باید اسم پروندهها را ذخیره کند و هم بقیهی حافظه، خود اطلاعات را. اما وقتی اطلاعاتی را حذف میکنید، فقط بخش FAT از اسم آن پرونده یا پروندهها پاک میشود، ولی اطلاعات، دستنخورده باقی میماند، مگر این که...(بخش پسین را ببینید)
***بخش سوم حافظههای دستگاههای رقومی، خانههاBlockیی دارند که هر خانه یک نشانی مستقل دارد و اطلاعات هر پروندهFile در یک یا چند تا از این خانهها ذخیره میشود. اگر این خانهها در FAT به اطلاعاتی تخصیص پیدا کند، این خانهها «پر» تلقی میشوند و اگر در FAT هیچ اطلاعاتی به این خانهها تخصیص پیدا نکند، این خانهها خالی بشمار میروند. در صورتی که اطلاعات جدیدی را به حافظه اضافه کنید، نخستین خانههای خالی، به اطلاعات جدید تخصیص خواهد یافت و این گونه است که دیگر اطلاعات پاک شده، قابل بازیابی نیست.
پس اگر اطلاعاتی از حافظهی شما پاک شد، بهترین کاری که میتوانید بکنید، خاموش کردن دستگاه است؛ نه اطلاعاتی به حافظه بیفزایید و نه چیزی از حافظه کم کنید و اگر تخصص ندارید، بازیابی را به یک متخصص بسپارید.
اما اگر تاکنون اطلاعات شما پاک نشده، هرگز به وسائل الکترونیکی، اطمینان نداشته باشید؛ شاید همان حافظهای که تا دیروز سالم و سلامت کار میکرد، ساعتی بعد، از کار بیفتد؛ بنابراین، از اطلاعات مهم و ارزشمند و شخصی خود، دست کم، یک نسخهی پشتیبان داشته باشید تا در صورت بروز مشکل برای یکی از حافظهها، دیگری را استفاده کنید و مجبور نشوید بابت بازیابی اطلاعات، هزینه کنید.
بسیار کوشیدم که مبحث تخصصی بازیابی اطلاعات را به زبان ساده توضیح دهم؛ امیدوارم که بهره برده باشید.
#محمدحسین_یزدانی_بخش
انتقاد، نظرات، پیشنهادها:
https://eitaa.com/yazdanibakhsh
سایر یادداشتها:
https://eitaa.com/aghamoalem