👈 دعای #بیستم #مکارم_اخلاق
👤 با صدای زیبای مداح جوان بحرینی #اباذر_حلواجی👇
https://www.aparat.com/v/MGhF7/
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
🗣« بروید صحیفه سجادیه را بخوانید و در آن تدبر کنید....
همین دعای #مکارم_اخلاق " دعای #بیستم صحیفه سجادیه " یک کتاب درس زندگی و درس #اخلاق است»
👤#مقام_معظم_رهبری
🙏کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#فرهنگ_کتاب_خوانی
📚🔊 #کتاب صوتی
« #امام_رضا (علیه السلام)»
✍️مرحوم محمد رضا #حکیمی
👈در این رساله کوچک #چهل_حدیث از احادیث امام رضا (ع) و پندها و دستورالعملهای ایشان آورده شده است تا همه این سخنان و آموزهها را در زندگی پرتلاطم آخرالزمان به کار بندند. جوانان این سخنان را به خاطر بسپارند و به خودسازی بپردازند و عقیده و ایمان خود را بیش از پیش تقویت کنند.
👈شما میتوانید آن را قانونی از #طاقچه #رایگان دریافت کنید
https://taaghche.com/audiobook/105581
#کتاب_امام_رضا علیه السلام
⏺کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
انس با صحیفه سجادیه
طرح #برداشت_من هفته 69 از عبارات نورانی #صحیفه_سجادیه 👌صفحه ی ویژه اعضا در روزهای #جمعه ✳️ عبارت
#دعا_بیستم_13
بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم اجعل ما يلقى الشيطان فى روعى من التمنى و التظنى و الحسد ذكرا لعظمتك و تفكرا فى قدرتك و تدبيرا على عدوك.
بار الها! آنچه از تمنيات و بدگمانى و حسد كه شيطان در قلب من القا مىكند تو با عنايت خود دگرگون نما
و ياد عظمتت را، تفكر در قدرتت را، و مآل انديشى به زيان دشمنت را جايگزين آنها قرار ده.
دومين القاى شيطانى كه در اين قسمت از دعاى شريف «مكارمالاخلاق» آمده، «تظنى» است.
امام (ع) از پيشگاه بارى تعالى درخواست مىكند كه تفكر در قدرت لايزال خود را در ضمير ما جايگزين «تظنى» فرمايد و بدين وسيله از القائات شيطانى مصون و محفوظمان دارد.
«تظنى» در لغت به معناى اعمال نمودن #ظن و #گمان است.
مردم دربارهى حسن ظن يا سوءظن با يكديگر متفاوت اند،
بعضى بدون محاسبه و سنجش، گفتار و رفتار ديگران را با سوء نظر مىنگرند. اين گروه از جهت اخلاقى بيمارند و ارزشى ندارند، بايد خويشتن را درمان كنند و از اين حالت ناپسند رهايى يابند.
بعضى از مردم، افراد شايسته و صالح اند، اگر در موردى بدگمان شوند بر اثر مشاهده ى قراين و امارات عقلانى است.
در حديث آمده: از گمان مومنين اجتناب نماييد كه خداوند، حق را در زبان آنان قرار داده است.
*اولين وظيفه ى يك فرد مسلمان نسبت به برادر دينيش اين است كه عمل و گفته ى او را به بهترين وجه صحيح و ممكن حمل نمايد و گفتار و رفتارش را از ديدگاه پاكى و درستى بنگرد.
اميرالمومنين (ع) فرموده: كار برادر دينيت را به بهترين وجه ممكن قرار ده مگر آنكه وضع به گونهاى شود كه حمل به صحت ناممكن گردد. همچنين به سخنى كه برادرت گفته گمان بد مبر با آنكه مىتوانى براى آن كلام محمل خوب و شايستهاى بيابى.
*وظيفه ى ديگرى كه پيشوايان دين به مومنين تذكر دادهاند اين است كه براى مصون ماندن از گمان بد مردم، بايد مراقبت كنند كه با افراد ناصالح و بدنام رفيق نشوند و با آنان رفت و آمد ننمايند، چه آنكه همنشين انسان در جامعه، معرف هويت و شخصيت اوست، و همچنين توصيه نمودهاند كه خويشتن را در معرض تهمت قرار ندهيد و در جايى كه بدنام خواهيد شد نرويد كه نه تنها همنشين بد مايهى بدنامى است بلكه محيط فاسد نيز سوءظن و بدگمانى به بار مىآورد.
حضرت عبدالعظيم الحسنى از امام جواد (ع) حديث نموده كه على (ع) فرمود: همنشينى با اشرار و بدان، موجب بدگمانى اخيار و خوبان مىگردد.
على (ع) فرموده: شخصى كه خويشتن را در معرض تهمت قرار مىدهد ملامت نكند كسى را كه به وى گمان بد برده است.
سوء #ظن در مواقعى بدون اراده و اختيار پديد مىآيد و آدمى در ضمير خود نسبت به شخص يا اشخاص بدگمان مىشود و اين امر غيراختيارى، مشمول قلم تكليف نيست و مجازات ندارد.
اما اگر در مقام تجسس و تحقيق برآيد و بخواهد به راز كسى كه مورد سوءظن قرار گرفته پى ببرد به عمل اختيارى ناروا دست زده و استحقاق موآخذه و كيفر دارد و اين اولين مرحله ى تظنى است و اعمال گمان بدى است كه در كلام امام سجاد (ع) آمده و آن را از القائات شيطانى خوانده است.
اولياى گرامى اسلام براى آنكه پيروان خود را در زمينه ى بدگمانى، از گناه محافظت نمايند تاكيد نمودهاند كه در مورد سوء #ظن تحقيق و تجسس ننماييد.
رسول اكرم (ص) فرموده: سه امر است كه براى مومن پسنديده و ممدوح نيست و براى نجات از آنها راه خروج دارد و راه بيرون رفتن از بدگمانى اين است كه تحقيق و تفحص ننمايد.
یکی از راه های موثر براى جلوگيرى از «تظنن» و #ظن و گمان سوء نسبت به مردم، فكر كردن در قدرت لا يزال الهى است.
كسى كه به ديگرى گمان بد برده و مىخواهد از راه تجسس و تحقيق، گمان بد خود را اثبات كند و آبروى شخص مورد سوءظن را در جامعه از بين ببرد اگر در قدرت خداوند فكر كند و متوجه شود كه خالق توانا مىتواند تمام پردههاى او را بدرد، اسرارش را فاش كند و در دنيا و آخرت مفتضحش نمايد از تصميم خود منصرف مىشود و از پردهدرى شخص مورد سوءظن خوددارى مىنمايد.
امام صادق (ع) فرموده: كسى كه بداند خداوند او را مىبيند، گفتههايش را مىشنود، و از كارهاى خوب و بدى كه انجام مىدهد آگاه است و اين عقيدهى ايمانى مانع كارهاى بدش مىشود، او مصداق آيهى شريفه ى قرآن است، از مقام خداوند خوف دارد و نفس خويش را از اعمال هوى و تمنيات ناروا بازمىدارد.
در واقع، امام سجاد (ع) درباره ى تظنى (#ظن سوء ) و فكر در قدرت آفريدگار به پيشگاه خدا عرض مىكند:
اللهم اجعل ما يلقى الشيطان فى روعى من التظنى تفكرا فى قدرتك.
بار الها! آنچه را كه شيطان از تظنى و اعمال بدگمانى نسبت به مردم، در دل من القا مىكند بر من منت بگذار و تفكر در قدرتت را جايگزين آن فرما.
سومين امرى كه در اين قطعه از دعاى شريف «مكارمالاخلاق» آمده و امام سجاد (ع) آن را از القائات شيطانى خوانده «#حسد» است.
حسد از جمله ى خلقيات بسيار مذموم و ناپسند است و اولياى دين، مسلمانان را اكيدا از آن برحذر داشتهاند.
در بعضى از روايات خاطرنشان گرديده كه #حسد مىتواند ايمان شخص مومن را كه سرمايهى سعادت دنيوى و اخروى اوست نابود نمايد.
امام باقر (ع) فرموده: بىگمان، حسد ايمان را مىخورد همانطور كه آتش هيزم را.
#حسد عبارت از اين است كه انسانى نسبت به انسان ديگر بدخواه باشد از اين جهت كه خداوند به وى نعمتى عطا فرموده و او از عطيه ى الهى رنج مىبرد و در دل تمنا دارد موجباتى فراهم آيد تا نعمت از صاحب نعمت سلب گردد و آنقدر به تمناى خويش علاقمند است كه از ميان رفتن نعمت صاحب نعمت را براى خويشتن نعمت مىداند.
على (ع) فرموده: حسود از نعمتى كه محسود در اختيار دارد آنقدر ناراحت است كه زوال نعمت او را براى خود نعمتى به حساب مىآورد.
حسود در واقع دشمن نعمت است نه دشمن صاحب نعمت. او از خداوند و تقسيم عطيهاش ناراضى و خشمگين است، نه از شخص محسود منهاى نعمت.
بدون ترديد اين طرز تفكر جسورانه اسائهى ادب و بىاحترامى به مقام شامخ آفريدگار حكيم است.
از حضرت #زكريا (علیه السلام) است كه خداوند فرموده: حسود به نعمت من دشمن است، از قضاى من خشمگين است، و از تقسيمى كه من بين بندگانم نمودهام ناراضى است.
حسود بر اثر افكار نامتعادل خود، نظام حكيمانه ى جهان را با بدبينى مىنگرد، از نعمتى كه صاحب نعمت در اختيار دارد رنج مىبرد و همواره دردمند و معذب است. جالب آنكه حسود با نارضايى درونى خويش نمىتواند نعمت صاحب نعمت را از ميان ببرد ولى مىتواند با سخنان بيجا و حركات ناموزون خود كه در پارهاى از مواقع به طور ناآگاه مرتكب مىشود و منشاء آن حسد درونى اوست، خويشتن را رسوا و مفتضح نمايد.
امام صادق (علیه السلام) فرمود: وقتى #نوح از كشتى پياده شد شيطان نزد او آمد و گفت: در زمين مردى عظيمتر از تو نزد من نيست. دربارهى اين گناهكاران نفرين كردى و مرا از آنان راحت نمودى. آيا دو خصلت را به تو نياموزم؟ بپرهيز از #حسد كه آن خلق بد، مرا به اين روز انداخت، و بپرهيز از #حرص كه با آدم آنچنان عمل نمود.
امام زينالعابدين (ع) در اینجا از #حسد نام برده و آن را از القائات شيطانى خوانده است.
براى آنكه از عوارض زيانبار و خطرات ناشى از آن مصون بماند از پيشگاه خداوند مىخواهد :
اللهم اجعل ما يلقى الشيطان فى روعى من الحسد تدبيرا على عدوك.
خدایا آن حسد را به گونه اى قرار ده كه در راه برانداختن #دشمن خودت به كار برده شود،
شخص باايمان موظف است دل را از #حسد پاك نگاه دارد،
بدخواه مردم نباشد،
و خويشتن را به اين خلق ناپسند آلوده ننمايد.
اگر به فرض چنين حالتى در كسى پديد آمد و دلش به انديشه ى زوال نعمت صاحب نعمت گرايش يافت،
آن تمنا را متوجه دشمنان خداوند نمايد،
تدبيرى بينديشد،
نقشهاى طرح كند تا در عرصه ى جنگ يا در محيط عادى از ابوجهل صفتان و دشمنان پابرجاى دين خدا، كه بدبختانه در هر عصر و زمان بوده و هستند سلب نعمت شود و آنان نتوانند به آيين الهى آسيب برسانند و سد راه حق و حقيقت شوند،
و چون اين تمنا منزه از پليدى و بدخواهى است به حساب اخلاق مذموم نمىآيد بلكه شايسته ى پاداش الهى است زيرا هدفش اعلاى حق است،
اگر نتوانست تمناى درونى خود را در زوال نعمت متوجه دشمنان خدا نمايد و همچنان در انديشهى بدخواهى برادران خود بود بايد بداند كه در پرتگاه سقوط قرار گرفته
و لازم است همواره متوجه باشد كه بدخواهيش از حد انديشه تجاوز نكند و كوچكترين رنگ عمل به خود نگيرد
زيرا حسد تا وقتى كه در ضمير حسود زندانى است، مجازات ندارد اما اگر به فكر افتاد كه براى سلب نعمت از محسود اقدام عملى نمايد، مورد تعدى و تجاوزش قرار دهد، و به مال و جان وى آسيب برساند، بايد بداند هر قدمى كه در اين مسير برمىدارد راه تباهى و فساد را مىپيمايد
روایت است: عرض كردند يا رسولالله! هيچ يك از ما از فال بد و حسد و گمان بد سالم نيستيم، چه كنيم كه از عوارض بد آنها مصون بمانيم؟
فرمود: وقتى مورد فال بد قرار گرفتى به راه خودت ادامه بده، وقتى حسد بردى به تعدى و ستم دست مزن، و وقتى گمان بد بردى تحقيق و تجسس منما.
🙏اللهم اجعل ما يلقى الشيطان فى روعى من التمنى و التظنى و الحسد ذكرا لعظمتك و تفكرا فى قدرتك و تدبيرا على عدوك.
👤مرحوم آیت الله #ری_شهری (متن و وصوت کامل 25 جلسه اینجا )
دعای #بیستم #مکارم_اخلاق
#دعا_بیستم_13
🖋کانال انس با صحیفه سجادیه
🆔 @sahife2
⬅️ #مقام_رضوان چگونه حاصل میشود؟
🌺 هیچ موجودی از هیچ موجود دیگری راضی نمیشود، مگر به وساطت مقام امام هشتم؛
هیچ انسانی به هیچ توفیقی دست نمی یابد و خوشحال نمی شود، مگر به وساطت مقام #رضوان رضا (سلام الله علیه)؛
و هیچ نفس مطمئنه ای به مقام راضی و مَرضی بار نمییابد، مگر به وساطت مقام #امام_رضا علیه السلام !
👤 آیت الله #جوادی_آملی
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#فرهنگ_کتاب_خوانی
📚 #کتاب
« #امام_رضا (علیه السلام) و #کرامت انسانی»
✍️ محمد #حکیمی
👈در سراسر زندگی پیامبر(ص)و امامان (ع) ارزش و کرامت انسانی مورد توجه است و بدون کمترین امتیازی برای طبقات و افراد، جایگاه و منزلت انسانها دیده میشود، بدون بها دادن به تمایزهای معمول، چون رنگ یا نژاد یا جایگاه اجتماعی و به ویژه کمترین نگاهی به موقعیت اقتصادی و ثروت افراد نشده است و همه در جایگاهی همسان با دیگران قرار میگیرند. در این کتاب به موضوعاتی از قبیل؛ خداباوری و کرامت انسانی، حقوق برادری وکرامت انسانی، کرامت انسانی در گفتارهای علمی، کرامت انسانی و اخلاق گروهی، دولتمردان پاسدار کرامت انسانی و... پرداخته شده است.
👈شما میتوانید آن را قانونی از #طاقچه دریافت کنید
https://taaghche.com/book/75204
#کتاب_امام_رضا علیه السلام
⏺کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2