eitaa logo
انس با صحیفه سجادیه
4.9هزار دنبال‌کننده
16.4هزار عکس
2.3هزار ویدیو
1.5هزار فایل
من به شما عزیزان توصیه میکنم با صحیفه سجادیه انس بگیرید! کتاب بسیار عظیمی است! پراز نغمه های معنوی است! مقام معظم رهبری Sahifeh Sajjadieh در اینستاگرام https://www.instagram.com/sahife2/ ادمین کانال @yas2463
مشاهده در ایتا
دانلود
اراده کرده ایم داغ ترین زمستان تاریخ را برای بدخواهان به نمایش بگذاریم... 🇮🇷 کانال انس با 🆔 @sahife2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
آیه راهپیمایی در قرآن ... وَلَا يَطَئُونَ مَوْطِئًا يَغِيظُ الْكُفَّارَ وَلَا يَنَالُونَ مِنْ عَدُوٍّ نَيْلًا إِلَّا كُتِبَ لَهُمْ بِهِ عَمَلٌ صَالِحٌ ۚ إِنَّ اللَّهَ لَا يُضِيعُ أَجْرَ الْمُحْسِنِينَ(سوره توبه آیه ١٢٠) هیچ گامی که موجب خشم کافران می‌شود برنمی‌دارند، و ضربه‌ای از دشمن نمی‌خورند، مگر اینکه به خاطر آن، عمل صالحی برای آنها نوشته می‌شود؛ زیرا خداوند پاداش نیکوکاران را تباه نمی‌کند!
با تشکر از همه دوستانی که در این بحث ما مشارکت داشتند
✳️ بخش اول از قسمت دوم عبارت زیر 🔹 اللَّهُمَّ 1️⃣ أنْتَ عُدَّتِى إِنْ حَزِنْتُ، وَ أَنْتَ مُنْتَجَعِى إِنْ حُرِمْتُ، و بِكَ اسْتِغَاثَتِى إِنْ كَرِثْتُ، 2️⃣ 👈 و عِنْدَكَ مِمَّا فَاتَ خَلَفٌ،
خدایا آنچه از دستم رود، عوض و بدلش نزد توست
کسی که در مسیر بندگی خداوند باشد همه چیز مطیع او می شود اما نکته این است که بایستی «باور»داشته باشیم در این عالم،چیزی جز خداوند اثر گذار نیست.همه چیز به ید قدرت اوست.باور کردن خدایی با این صفات،یعنی «ایمان» بنابراین در حضور چنین خدایی،چیزی گم نمی شود.ظاهرا «از دست رفتن »را می بینیم امادر واقع خداوند جبران می کند.«احتساب»همین جا به کار می آیدیعنی رنج ها وبلاهارا به حساب خدا بخوابانید«حسبی الله» که او عوضش را می دهد. ...واگر فساد وخرابی درمن ایجاد شد،صلاح ودرستی آن،به دست توست«ان الله یحول بین المرء وقلبه» ...واگر کاری کردم که تو نمی پسندی،تغییرنیز،به دست توست«....الیکم التفویض و علیکم التعویض...»
امام سجاد عليه‏السلام در اين قسمت از دعاى شريف «مكارم الاخلاق»، براى خداوند توانا سه چيز را كه حاكى از قدرت و حاكميت ذات مقدس او بر نظام آفرينش اين جهان است بيان مى‏نمايد و به مناسبت هر يك از آنها براى خود چيزى را از پيشگاه مقدسش درخواست مى‏كند. اول: بار الها! براى هر چه كه فوت مى‏شود و از دست مى‏رود، نزد تو براى آن جايگزينى است. دوم: بار الها! براى هر چيزى كه فاسد و غيرقابل انتفاع مى‏شود، نزد تو موجود صالح و شايسته‏ى انتفاع وجود دارد. سوم: بار الها! چيزى را كه مطرود توست و از آن ناراضى هستى، مى‏توانى بردارى و به جايش مرضى خود را قرار دهى. پس اى پروردگار مهربان! بر من منت بگذار و : پيش از ابتلاى به بلا عافيت و مصونيتم عطا فرما، و پيش از درخواست تمكن، نياز ماليم را برطرف نما، و پيش از قدم گذاردن در راهى كه مرضى تو نيست، از نعمت رشاد و هدايت برخوردارم ساز.
امام علیه السلام سه چيز را كه حاكى از قدرت و حاكميت ذات اقدس الهى بر نظام خلقت است، ذكر نموده و به مناسبت هر يك از آنها براى خود چيزى را از پيشگاه مقدسش خواسته است.
و عندك مما فات خلف. بار الها! هر چه فوت مى‏شود و از دست مى‏رود، نزد تو براى آن جايگزينى است. يعنى، پروردگارا! خلايى كه بر اثر فوت موجودى پديد مى‏آيد، تو با قدرت لايزال خويش به وسيله خلفى كه جايگزين موجود فوت شده مى‏نمايى آن خلا را پر مى‏كنى.
مرگ براى بشر، قضايى است حتمى و حكمى است اجتناب‏ناپذير و در سنين مختلف به شكلهاى گوناگون گريبانگير انسانها مى‏شود و به حياتشان خاتمه مى‏دهد. اگر صد سال مانى ور يكى روز ببايد رفت از اين كاخ دل ‏افروز آدمى با بهره‏مندى از قدرت و نيرو و در اختيار داشتن جميع وسايل و اسباب نمى‏تواند قضاى مرگ را از خود بگرداند و خويشتن را از اين مقدر قطعى مصون و محفوظ دارد. اينما تكونوا يدرككم الموت و لو كنتم فى بروج مشيده. هر جا كه باشيد، در موقع مقرر، مرگ سر وقتتان مى‏آيد، هر چند جايگاهتان در قلعه‏هاى محكم و دژهاى مشيد باشد.
با فوت افراد در جوامع بشرى خلا به وجود مى‏آيد و موجب كمبود مى‏شود، ولى تولد مواليد كه خود در مقابل مرگ، قضاى ديگر حضرت بارى تعالى است، آن خلا را پر مى‏كند و كمبود را جبران مى‏نمايد و نسل لاحق جايگزين نسل سابق مى‏گردد. دو سر دارد اين باغ آراسته در و بند از اين هر دو برخاسته درآيد در باغ و بنگر تمام ز ديگر در باغ بيرون خرام در اين باغ هر دم برى مى‏رسد يكى مى‏رود ديگرى مى‏رسد
، عامل نوسازى جوامع بشرى است، مرگ، نسل كهن و ناتوان را از محيط سعى و عمل بركنار مى‏نمايد و به عالم بعد از مرگش منتقل مى‏كند و نسل جوان و فعال را جايگزينش مى‏سازد و بدين وسيله چرخهاى تمدن بشرى پيوسته در حركت است و از پيشروى باز نمى‏ماند. نحن قدرنا بينكم الموت و ما نحن بمسبوقين. على ان نبدل امثالكم و ننشئكم فى ما لا تعلمون. شايد اين آيه ‏ى شريفه به همين نظام منظمى كه مذكور افتاد ناظر باشد، گويى خداوند مى‏خواهد بفرمايد: ما مرگ را بين شما پايه ‏گذارى نموديم كه بدين وسيله مردمى همانند شما جايگزينتان شوند و شما را در عالمى كه نمى‏دانيد چگونه و كجاست، با بدن برزخى انشائتان نماييم. براى آنكه نسل لاحق بتواند جايگزين نسل سابق شود و بى‏ نظمى و اختلال به وجود نيايد، لازم بود مواليد پسر و دختر در سراسر جهان همواره متساوى يا آنكه درصد بسيار مختصرى متفاوت باشد و آفريدگار حكيم اين مهم را كه از آيات مقدس اوست، در نظام خلقت برقرار ساخته است. اگر در ظرف نيم قرن تمام مواليد جهان يا اكثريت قريب به اتفاق آن پسر باشد، آيا ممكن مى‏شد موازنه‏ى خلف و سلف برقرار گردد و نسل لاحق مى‏توانست جايگزين نسل سابق شود؟ پاسخ اين پرسش منفى است، زيرا واضح است در چنين وضعى توازن نسل بشر به گونه‏اى جبران‏ناپذير بر هم مى‏خورد. آيا دنياى پيشرفته‏ى امروز مى‏تواند بگويد حافظه‏اى كه موازنه و تعادل مواليد دختر و پسر را در سراسر جهان نگاهدارى نموده و مى‏نمايد كجاست و كدام قدرت است كه محاسبه را نگاه مى‏دارد؟ قرآن شريف اين مهم را وابسته به مشيت بارى تعالى خوانده و فرموده است. يهب لمن يشاء اناثا و يهب لمن يشاء الذكور. به هر كه بخواهد دختر مى‏دهد و به هر كه بخواهد پسر.
مثال ديگرى كه براى كلام امام سجاد (ع) مى‏توان ذكر كرد اين است كه : خداوند پس از درگذشت هر پيمبرى خلف شايسته ‏اى را جايگزين او مى‏ساخت تا به هدايت مردم و دعوت آنان ادامه دهد. اين برنامه تا بعثت حضرت خاتم النبيين (ص) و نزول قرآن شريف ادامه داشت و چون آيين اسلام و كتاب مجيدش تا پايان عمر بشر جوابگوى نيازهاى مردم است، امر نبوت با بعثت رسول اكرم (ص) پايان يافت و از آن پس وحى الهى منقطع گرديد. پيمبران از جنس بشرند و مانند ساير انسانها يك روز بايد بميرند. خداوند پيامبر اسلام (ص) را مخاطب ساخت و فرمود: انك ميت و انهم ميتون. تو مى‏ميرى و آنان نيز مى‏ميرند. جايى كه اشرف پيمبران حيات جاودان ندارد، وضع ساير انبياء روشن و واضح است. با توجه به اينكه نيل به مقام رفيع نبوت نياز به شرايط زياد و صلاحيت من جميع الجهات دارد و هر فردى شايسته‏ ى پيمبرى نيست، خداوند به مشيت حكيمانه‏ى خود خلف پيمبر سابق را كه واجد تمام صفات لازم باشد مهيا مى‏فرمود تا او را جايگزين پيمبر درگذشته نمايد و اين خود از مواردى است كه سخن امام سجاد (ع) شامل آن مى‏گردد. و عندك مما فات خلف. بار الها! براى هر چيزى كه فوت مى‏شود و از دست مى‏رود، نزد تو براى آن جايگزينى است. على (ع) درباره‏ى تداوم بعثت پيمبران فرموده: كلما مضى منهم سلف قام منهم بدين الله خلف. هر زمان يكى از پيمبران سلف از دنيا مى‏رفت، فرد ديگرى براى تبليغ دين الهى خلف او مى‏شد و جايگزينش مى‏گرديد.
مثال سوم براى توضيح كلام امام سجاد (ع) اين است كه : حكمى از احكام اسلام روى مصلحت نسخ شود و حكم ديگرى از جانب خداوند، خلف آن گردد و جايگزينش شود. ما ننسخ من آيه او ننسها نات بخير منها او مثلها. «نسخ» در لغت عبارت است از باطل كردن چيزى و برپا داشتن چيز ديگرى در مقام او.
كعبه‏ ى مكرمه بتخانه ‏ى مشركين بود. اگر پيشواى اسلام (ص) و پيروانش در آغاز نبوت به سوى كعبه نماز مى‏گزاردند ممكن بود مستمسكى به دست مشركين بيايد كه بگويند پيشواى مسلمانان بت مى‏پرستد و به پيروان خود دستور بت‏پرستى داده است . از اين رو، حضرت بارى تعالى امر فرمود كه قبله‏ى مسلمين بيت‏المقدس باشد، بيت‏المقدسى كه منزه از بت و مظاهر شرك بود. امام صادق (ع) فرمود: قبله‏ى مسلمين تحول يافت به كعبه، بعد از آنكه رسول اكرم (ص) سيزده سال در مكه به طرف بيت‏المقدس نماز گزارد، و بعد از مهاجرت به مدينه نيز هفت ماه به طرف بيت‏المقدس نماز خواند، سپس خداوند قبله را تغيير داد و پيمبر را از بيت‏المقدس متوجه كعبه‏ى مكرمه نمود و اين كار براى آن شد كه يهوديهاى مدينه زبان به ملامت و سرزنش پيشواى اسلام (ص) گشودند و به حضرت گفتند: شما تابع و پيرو ما هستيد و به قبله‏ى ما نماز مى‏خوانيد و اين سخن، پيمبر گرامى را سخت مغموم و متاثر نمود. تا زمانى كه رسول اكرم (ص) و مسلمانان در مكه بودند، مصلحت ايجاب مى‏كرد كه بيت‏المقدس قبله‏ى مسلمين باشد. پس از آنكه پيشواى اسلام (ص) و مسلمانان به مدينه مهاجرت نمودند، آن مصلحت پايان يافت. از اين رو قبله بودن بيت‏المقدس نسخ شد و خداوند كعبه‏ى مكرمه را خلف آن قرار داد.
بلا و عافيت نيز از نظر نوعى و فردى مى‏تواند مثال ديگرى براى كلام حضرت زين‏العابدين (ع) باشد. افراد به صور مختلف مبتلا به بلايا مى‏شوند و آرامش و آسايش خويش را از دست مى‏دهند. خداوند توانا قادر است عافيت را خلف بلايا نمايد و افراد مبتلا را از رنج و گرفتارى رهايى بخشد. اولين درخواستى را كه امام سجاد (ع) در اين قطعه ى دعا از پيشگاه الهى براى خود مى‏نمايد، عافيت قبل از بلاست. در واقع، كلام امام (ع) چنين مى‏شود: و عندك مما فات خلف …. فامنن على قبل البلاء بالعافيه. بار الها! براى هر چيزى كه از ميان مى‏رود، نزد تو خلف و جايگزينى است، …. پس اى خداى مهربان! بر من منت بگذار و پيش از ابتلاى به بلا، عافيتم عطا فرما و از گرفتارى مصون و محفوظم دار.
در لسان روايات، كلمه‏ى خلف براى پاداشهاى دنيوى و اخروى خداوند در مقابل انفاق و صدقات مردم نيز به كار رفته است. در احاديث بسيارى آمده كه صدقه دفع بلا مى‏كند، من جمله اين حديث شريف است: امام صادق (ع) فرمود: من تصدق بصدقه حين يصبح اذهب الله عنه نحس ذلك اليوم. كسى كه اول صبح صدقه‏اى بدهد، خداوند حوادث شوم و نحس آن روز را از وى مى‏گرداند.
براى آنكه مردم در امر انفاق و صدقات تشويق شوند، امام (ع) دعا مى‏كند و از پيشگاه الهى درخواست مى‏نمايد كه: اللهم اعط كل منفق خلفا. خلف انفاق و صدقات را كه دفع بلاياست، به مردم عطا فرمايد.
در قرآن شريف آمده است: لن تنالوا البر حتى تنفقوا مما تحبون. هرگز به مقام رفيع بر و نيكوكارى نمى‏رسيد تا برهنه را با لباسى كه علاقه داريد، بپوشانيد و گرسنه را از غذايى كه خود دوست داريد، سير نماييد.
كسانى كه به روز جزا و پاداش الهى يقين دارند و مشمول آيه‏ى شريفه‏ ى: و بالاخره هم يوقنون هستند، مى‏توانند از بهترين اموال خود چشم بپوشند و در راه خداوند انفاق نمايند. حضرت عبدالعظيم الحسنى از امام جواد عليه‏السلام، ضمن يك حديث، مضامين متعددى را از آباء گراميش، از على بن ابيطالب عليه‏السلام نقل نموده كه اين عبارت از جمله ‏ى آنهاست: على (ع) فرموده: من ايقن بالخلف جاد بالعطيه. كسى كه در آخرت به پاداش الهى يقين دارد، اموال خوب و مطلوب خود را در راه بارى تعالى اعطا مى‏نمايد.
✳️ اللَّهُمَّ و عِنْدَكَ مِمَّا فَاتَ خَلَفٌ ... فامْنُنْ عَلَيَّ قَبْلَ الْبَلاءِ بِالْعَافِيَةِ، بار الها! براى هر چيزى كه از ميان مى‏رود، نزد تو خلف و جايگزينى است، …. پس اى خداى مهربان! بر من منت بگذار و پيش از ابتلاى به بلا، عافيتم عطا فرما و از گرفتارى مصون و محفوظم دار. @sahife2
سلام و درود خدا بر " مُشَيِّعِى الثَّلْجِ " فرشتگان مشایعت کننده @sahife2
❇️ قرآن کریم هر روز یک آیه تفسیر نور – استاد محسن قرائتی سوره ✳️ يَأَيُّهَا الرَّسُولُ لَا يَحْزُنكَ الَّذِينَ يُسَرِعُون فِى الْكُفْرِ مِنَ الَّذِينَ قَالُواْ ءَامَنَّا بِأَفْوَ هِهِمْ وَلَمْ تُؤْمِنْ قُلُوبُهُمْ وَمِنَ الَّذِينَ هَادُواْ سَمَّعُونَ لِلْكَذِبِ سَمَّعُونَ لِقَوْمٍ ءَاخَرِينَ لَمْ يَأْتُوكَ يُحَرِّفُونَ الْكَلِمَ مِن بَعْدِ مَوَاضِعِهِ يَقُولُونَ إِنْ أُوتِيتُمْ هَذَا فَخُذُوهُ وَإِن لَّمْ‏تُؤْتَوْهُ فَاحْذَرُواْ وَمَن يُرِدِ اللَّهُ فِتْنَتَهُ فَلَن تَمْلِكَ لَهُ مِنَ اللَّهِ شَيْئاً أُوْلَئِكَ الَّذِينَ لَمْ يُرِدِ اللَّهُ أَن يُطَهِّرَ قُلُوبَهُمْ لَهُمْ فِى الدُّنْيَا خِزْىٌ وَ لَهُمْ فِى الْأَخِرَةِ عَذَابٌ عَظِيمٌ‏ ✳️ اى پیامبر! كسانى كه در كفر شتاب مى كنند، غمگینت نسازند، (خواه) آن گروه كه (منافقانه) به زبان گفتند: ایمان آورده ایم، ولى دلهایشان ایمان نیاورده است. (و خواه) از یهودیان آنان كه براى دروغ سازى (و تحریف) با دقّت به سخنان تو گوش مى دهند و همچنین (به قصد جاسوسى) براى قوم دیگرى كه نزد تو نیامده اند، به سخنان تو گوش مى دهند (و یا گوش به فرمان دیگرانى هستند كه نزد تو نیامده اند) آنان كلمات (تورات یا پیامبر) را از جایگاه خود تحریف مى كنند و (به یكدیگر) مى گویند: اگر این مطلب (كه مطابق میل ماست) به شما داده شد بگیرید و بپذیرید، ولى اگر (آنچه طبق خواسته ى ماست) به شما داده نشد، دورى كنید. (اى پیامبر!) هر كه را خداوند بخواهد آزمایش و رسوایش كند تو هرگز در برابر قهر الهى هیچ كارى نمى توانى برایش بكنى. آنان كسانى اند كه خداوند نخواسته است دل هایشان را پاك كند. براى آنان در دنیا ذلّت و خوارى، و برایشان در آخرت، عذابى بزرگ است. 👌از آیه استفاده مى شود كه علماى یهود گروهى از یهودیان و منافقان را نزد پیامبر اسلام فرستادند و خودشان از مقابله و رویارویى دورى مى كردند «لم یأتوك» و هدفشان این بود كه شاید دستورات و احكام اسلام مطابق چیزى باشد كه آنان از تورات تحریف كرده اند و سفارش مى كردند اگر گفتار پیامبر اسلام مطابق حرف ما بود بگیرید وگرنه رها كنید. منافقان و هیئت اعزامى نزد حضرت آمدند و با دقّت گوش مى دادند تا بر سخنان حضرت، دروغ و شایعه اى ببندند. «سمّاعون للكذب» 👈 با نصب نرم افزار زیر با ما در این دوره ی تفسیر خوانی همراه شوید 👇 https://cafebazaar.ir/app/com.ghadeer.tafsirnour ⏺کانال انس با 🆔 @sahife2
برنامه ی وَمِنْ خطبة لَهُ عَلَيْهِ السَّلامُ بعد ليلة الهرير، وقد قام إليه رجل من اصحابه فقال: نهيتنا عن الحكومة ثمّ امرتنا بها فلم ندرِ أي الأمرين أرشد؟ فصفق عليه السلام احدى يديه على الاخرى ثمّ قال:... 👈اين خطبه بعد از «ليلة الهرير» (يكى از شب هاى بسيار پر حادثه جنگ صفين) ايراد شده، هنگامى كه يكى از همراهان امام عليه السلام برخاست و عرض كرد تو ما را از قبول حكميّت نهى كردى، سپس ما را به آن امر فرمودى ما نفهميديم كدام يك از اين دو دستور صحيح است؟ امام عليه السلام (از اين سخن سخت ناراحت شد) دست بر پشت دست زد، سپس (اين خطبه را ايراد) فرمود. *️⃣بخش اول: نتیجه نافرمانی از امام ❇️ موعظه‌هایی از امیرالمؤمنین هَذَا جَزَاءُ مَنْ تَرَكَ الْعُقْدَةَ، أَمَا وَ اللَّهِ لَوْ أَنِّي حِينَ أَمَرْتُكُمْ [بِمَا أَمَرْتُكُمْ] بِهِ، حَمَلْتُكُمْ عَلَى الْمَكْرُوهِ الَّذِي يَجْعَلُ اللَّهُ فِيهِ خَيْراً، فَإِنِ اسْتَقَمْتُمْ هَدَيْتُكُمْ وَ إِنِ اعْوَجَجْتُمْ قَوَّمْتُكُمْ وَ إِنْ أَبَيْتُمْ تَدَارَكْتُكُمْ لَكَانَتِ الْوُثْقَى، وَ لَكِنْ بِمَنْ وَ إِلَى مَنْ؟ أُرِيدُ أَنْ أُدَاوِيَ بِكُمْ وَ أَنْتُمْ دَائِي، كَنَاقِشِ الشَّوْكَةِ بِالشَّوْكَةِ وَ هُوَ يَعْلَمُ أَنَّ ضَلْعَهَا مَعَهَا. اللَّهُمَّ قَدْ مَلَّتْ أَطِبَّاءُ هَذَا الدَّاءِ الدَّوِيِّ وَ كَلَّتِ [النَّزَعَةُ] النَّزْعَةُ بِأَشْطَانِ الرَّكِيِّ. *️⃣1. علل شكست كوفيان و پذيرش «حكميّت»: ✳️ اين سزاى كسى است كه بيعت با امام خود را ترك گويد، و پيمان بشكند. به خدا سوگند، هنگامى كه شما را به جنگ با معاويه فراخواندم، خوشايندتان نبود، ولى خداوند خير شما را در آن قرار داده بود، اگر مقاومت مى كرديد، شما را راهنمايى مى كردم و اگر به انحراف مى رفتيد شما را به راه راست برمى گرداندم، اگر سر باز مى زديد، دوباره شما را براى مبارزه آماده مى كردم، در آن صورت وضعيّتى مطمئن داشتيم. امّا دريغ، با كدام نيرو بجنگم و به چه كسى اطمينان كنم؟ شگفتا، مى خواهم به وسيله شما بيمارى ها را درمان كنم ولى شما درد بى درمان من شده ايد، كسى را مى مانم كه خار در پايش رفته و با خار ديگرى مى خواهد آن را بيرون كشد، در حالى كه مى داند خار در تن او بيشتر شكند و بر جاى ماند. 🙏خدايا اين درد مرگبار به جان آمده، و آب رسان اين شوره زار ناتوان شده است. http://farsi.balaghah.net/محمد-دشتی/ترجمه 👌 شرح این خطبه ی نورانی را (با عناوین زیر) " اینجا " بخوانید: 👇 👈 خطبه در يك نگاه * مى خواستم درمان من باشيد، ولى درد من هستيد! علی علیه السلام 🖋کانال انس با صحیفه سجادیه 🆔 @sahife2