📜اگر چنانچه طلبه و مرجع ما معتقد به انقلاب نباشد به درد این کشور نمیخورد
🔻آیت الله خامنه ای در در دیدار اعضای موسسه عالی فقه و علوم اسلامی:
🔹مواظب باشید جهتگیری انقلابی، مقهور هیچ کدام از این شاخصها و مهمّات کار این مؤسّسه قرار نگیرد؛ جهتگیری انقلابی. طلبهی ما، استاد ما، فاضل ما، عالِم ما، مرجع ما اگر چنانچه معتقد به این تحوّل عظیمی که اسمش انقلاب است، بود، به درد این کشور خواهد خورد. اگر معتقد به این نبود، به درد کشور نمیخورد، به درد جمهوری اسلامی نمیخورد؛ باید معتقد باشد. اینکه بنده میگویم حوزهی انقلابی، معنایش این نیست که حالا حتماً در مثلاً فلان جا شعار [بدهد]؛ حالا یک وقت لازم هم باشد، شعار هم باید داد؛ بنده هم گاهی که لازم است، شعار میدهم لکن مهم این است که عمیقاً از بن دندان معتقد باشد که این تحوّلی که در این کشور اتفاق افتاده، باید همچنان ادامه پیدا بکند.
🔹تحوّل یک چیز متوقفشدنی نیست. تحوّل یعنی یک دگرگونیای که هر روز کاملتر و بهتر و قویتر و عمیقتر میشود؛ این باید ادامه داشته باشد و ما معتقد باشیم. دشمنانمان را بشناسیم، دشمنان این نظام را بشناسیم، دشمنان این حرکت تحوّلی را بشناسیم. اگر نه، کشور به رکود خواهد انجامید و مغلوب سیاستها و گرایشهای دشمنان این ملّت و دشمنان اسلام خواهد شد. امروز نگاه اسلام به مجموعهی جمهوری اسلامی است؛ من به شما عرض بکنم. الان در دنیای اسلام گرایش به احیای اسلام و به زندگی اسلامی به معنای واقعی خیلی زیاد است. مردمی که، ملّتهایی که سرخورده شدهاند از این تمدّنهای مادّی غربی و شرقی، به اسلام گرایش دارند منتها ملجأیی، مرجعی، شاخصی، ستونی که به او تکیه کنند، کسی که به او مراجعه کنند ندارند؛ لذا نگاهشان به جمهوری اسلامی یک نگاه واقعی است؛ این وجود دارد.
🔹البتّه دشمنها نمیگذارند و نمیخواهند این معلوم بشود امّا وجود دارد. امروز در هر کدام از این کشورهای اسلامی عربی که سرانش به خون ماها تشنه هستند، اگر چنانچه از جمهوری اسلامی یک نشانی، اثری، برگهای آنجا پیدا بشود، شخصی برود، شخصیّتی برود، افرادی بروند، کتابی برود و مانع از طرف سرانشان نباشد، مردم به او اقبال میکنند. الان تقریباً همهی این کشورهای اسلامی از شرق تا غرب همین جور هستند؛ از اندونزی و مالزی و مانند اینها بگیرید تا آفریقا. مردم چشمشان به اینجا است؛ دنیای اسلام امروز نیاز دارد به این حرکت انقلابی ما. این کسانی که در داخل حرف میزنند، کار میکنند، اظهاراتی میکنند که با گرایش انقلابی مغایر است، ولو متضاد هم نباشد، امّا همین قدر که مغایر با گرایش انقلابی است، دارند ضربهی به امید امّت اسلامی میزنند، این ضربهی به آنها است و خیانت میکنند. بنابراین حرکتتان حرکت انقلابی باشد و کار انقلابی.
🔸مشروح این بیانات را اینجا بخوانید:
http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=41898
@saraeer
🔺فردی به نام اصغر پهلوان، صفحه ای در اینستاگرام به راه انداخته تا از این طریق «چند همسری اسلامی» را تبیین و ترویج کند. او مدعی است طی ده سال توانسته زمینه 500 ازدواج را در این راستا فراهم کند. پهلوان مشخصات و تصاویر خانم هایی که مایلند به عنوان «همسر دوم» ازدواج کنند را در استوری پیج خود منتشر می کند [تصویر توسط سرائر مات شده است]
🔸پس از انتشار این تصویر، طلبه ای با نام «سجاد داوری پور» با ارسال فیلمی اعلام کرد که صاحب پیج «اصغر پهلوان» با جعل تصویری از او اقدام به شیادی کرده که همینک تحت پیگرد قانونی است. این فیلم را می توانید اینجا مشاهده کنید:
https://eitaa.com/saraeer/389
@saraeer
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺پس از انتشار تصویری از فعالیت شخصی به نام «اصغر پهلوان» در اینستاگرام مبنی بر ترویج چند همسری، طلبه ای با نام «سجاد داوری پور» با این ارسال فیلم اعلام کرد که صاحب پیج «اصغر پهلوان» با جعل تصویری از او اقدام به شیادی و کلاهبرداری کرده که همینک تحت پیگرد قانونی است.
🔸تصویر مذکور را اینجا ببینید:
https://eitaa.com/saraeer/387
@saraeer
📜«بیت کوین» از مصادیق بارز اکل مال به باطل است
🔻محمدجواد فاضل لنکرانی در نشست علمی «بیت کوین از منظر فقه» در مرکز فقهی ائمه اطهار (ع):
🔹این بحث مطرح است که بیتکوین را پول و یا مال بدانیم که البته معروف به عنوان پول میدانند. پول جای یک طرف معامله اعم از بیع و یا غیر بیع به عنوان کالا مینشیند، آیا این پول میتواند بدون پشتوانه باشد؟ در قدیم پشتوانه پول را اسلحه و طلا میدانستند، ولی امروز اعتباری که یک دولت قرار میدهد پشتوانه یک پول خواهد بود؛ باید بر روی این مسئله تحقیق کنیم که آیا اساساً پول بدون پشتوانه میتواند وجود داشته باشد؟ بطلان این مسئله روشن است؛ در گذشته دو طرف معامله کالا بود، ولی امروز پول دیجیتالی جای آن نشسته و حتماً باید پشتوانه داشته باشد.
🔹در بیتکوین، کسی در فضای مجازی چیزی را اعتبار به پول کرده و براساس آن معاملات شکل گرفته، ولی فاقد پشتوانه از سوی دولت است؛ پول، اعتبار جمیعالعقلاء مانند ارزش ذاتی طلا را لازم دارد؛ البته گاهی چند دولت و یا دو دولت اعتباری را بین خودشان میگذارند، در این صورت ایرادی ندارد، ولی همین دولتها پشتوانه آن هستند.
🔹یکی از مشکلات بیت کوین این است که رد به مالک اصلی آن هیچ ضمانتی ندارد؛ الان ۲۰۰ میلیارد دلار ارزش معاملاتی بیت کوین است و اگر آن را خارج کنند، در برابر آن چه مال دارای ارزشی برای خریداران وجود دارد؟
🔹در بیت کوین، خطر و غرر حین معامله وجود دارد؛ زیرا اگر فردی ده میلیون دلار بدهد، در عوض آن هیچ چیزی نمیگیرد؛ اساساً معاوضه صورت نگرفته است، زیرا گرفتن کد در فضای مجازی از سوی بیت کوین مانند گرفتن ده هزار و هزار نقطه است. حتی افزایش قیمت این نقطهها هم تغییری در اصل بحث ایجاد نمیکند؛ زیرا معامله وقتی صورت میگیرد که طرفین معامله چیزی نصیب آنان شود؛ یعنی عوض و معوضی باید در معامله باشد.
🔹بیت کوین نه مال است و نه پول، اسم آن را بی دلیل پول گذاشتهاند در حالی که حباب ارزی است و در یک لحظه ممکن است همه آن از بین برود؛ بنابراین بیت کوین از مصادیق بارز اکل مال به باطل است؛ مانند قمار که ادله اصلی بطلان آن اکل مال به باطل است و بازنده پول داده، ولی چیزی گیر او نیامده است؛ لذا بیت کوین پشتوانه ندارد و صدق معامله هم در آن مشکوک و قطعیالعدم است و مسئله غرر و اکل مال به باطل در آن وجود دارد.
🔹در کلمات کسانی که در زمینه بیت کوین کار کردهاند این مسئله وجود دارد که مقداری پول را برای سازمانهای امنیتی از همین طریق به دست میآورند؛ بیت کوین تبانی بر مالیت است؛ لذا مالیت عندالعقلاء با ملاکات فقهی ندارد، لذا نباید بگوییم که عرف، به آن پول و مال میگوید و ما هم باید مال و یا پول بر آن جاری کنیم؛ البته عرف دقیق هم نه آن را مال و نه پول میداند.
🔹گاهی یک عناوین ثانویه از قبیل پولشویی وجود دارد که از این طریق (بیت کوین) پولشویی به آسانی قابل انجام است، به قاچاق و فرار مالیاتی و چیزی که مبدأ و مقصد آن معین نباشد پولشویی گفته میشود؛ همچنین از اشکالات دیگر این است که در خود آمریکا هم بیت کوین را قبول ندارند، بلکه سرمایه جهان سوم را با این عنوان جذب میکنند؛ الان بیت کوین، صدهزار کاربر در ایران دارد و اگر تبدیل به یک میلیون نفر شد میلیاردها دلار سرمایه کشور به بیرون خواهد رفت، ولی چه تضمینی برای دریافت آن وجود دارد؛ اصلاً ضوابط عقلائی مانند خیارات ندارد؛ مثلاً اگر کسی پولی داد که بیت کوین بخرد، ولی پشیمان شد چه چیزی را به عنوان معوض میتواند بگیرد.
@saraeer
📜سنت کمرنگ مناظره
🔻کانال راوی:
🔹آیتاللهالعظمی جوادی آملی در جلسه درس تفسیر قرآن، به منزلت حوزه علمیه در پاسخگویی به شبهات اشاره کرده و گفته است: «حوزه انبار علم است، اینجا از آسمان و زمین هر شبههای که بیاید دفع میکند، اینجا دارد قرآن را حفظ میکند، عظمت قرآن را، صیانت قرآن را، وحیانیت قرآن را، عصمت قرآن را، نزاهت از تحریف را حفظ میکند. اگر جلسه تفسیر نباشد، حمایت از قرآن نباشد، صیانت از قرآن نباشد، یک روز کسی میگوید قرآن –معاذ الله- رؤیای پیغمبر است، یک روز دیگر میگوید –معاذ الله- قرآن قرائت پیغمبر از جهان است، دیگری میگوید این یک کتاب عادی است».
🔹آیتالله جوادی آملی که پاسخگویی به سؤالات و شبهات را یکی از رسالتهای حوزه میبیند، خود بارها به اینگونه مباجث وارد شده و برخی از سؤالات را پاسخ گفته است. دهه هفتاد اوج اینگونه فعالیتهای آیتالله بود. وی در خصوص حاکمیت اسلامی، مناظرههای قلمی با مرحوم آیتالله دکتر مهدی حائری یزدی به انجام رساند. حائری یزدی کتاب حکمت و حکومت را نگاشته و بحث ولایت فقیه را از منظری دیگر نگریسته بود.
🔹اما یکی از مواجهههای اصلی آقای جوادی آملی با پرسشهایی بود که دکتر عبدالکریم سروش طرح میکرد. ایدههای سروش در قبض و بسط تئوریک شریعت، صراطهای مستقیم و بسط تجربه نبوی مورد نقدهای آقای جوادی آملی قرار گرفت. کتابهای «شریعت در آیینه معرفت»، «حق و تکلیف در اسلام»، «انتظار بشر از دین»، «وحی و نبوت» و «نسبت دین و دنیا» از جمله آثار استاد جوادی آملی است که به نظر میرسد در صدد پاسخگویی به ایدههایی است که دکتر سروش طرح میکرد.
🔹آیتالله جوادی آملی اما به ایده وحیپژوهانه جدید سروش که «رؤیای رسولانه» نام داشت پاسخ مستقیمی نداد. وی در سخنرانی اخیر خود، اشارهای به این ایده سروش و نیز ایده محمد مجتهد شبستری کرده و پاسخگویی به آن را از حوزه علمیه انتظار میبرَد. آقای جوادی آملی در سالهای اخیر کوشیده با دعوت از برخی از متفکران غربی، سؤالات و ایدههای ایشان را مورد توجه قرار داده و برخی پاسخها را ارائه کند. دیدار و گفتگو با پروفسور برونو لاتور، پروفسور مولر، پروفسور مارکو ساسولی، پروفسور هیپلر و دیگر متفکران خارجی از جمله فعالیتهای آیتالله جوادی آملی در راستای پاسخگویی به سؤالات در خصوص اسلام بوده است.
🔹البته گاه گرایش حوزویان به مباحث سیاسی سبب شده است توجه به اینگونه مباحث در حاشیه قرار بگیرد. در این میان آیتالله جعفر سبحانی از جمله عالمان برجسته حوزه است که همچنان به مناظرههای قلمی توجه دارد. وی چند بار به مباحثه با عبدالکریم سروش نیز پرداخته است. آقای سبحانی اخیراً نیز به نقد رویکردهایی که در پی آنند تا فقه را بدون مبنای دقیقی با زمانه انطباق دهند پرداخته بود. ایشان در مقالهای که شهریور ماه امسال در روزنامه اطلاعات منتشر شد، سمینار «امکانسنجی برابری دیه زن و مرد» را که در مشهد برگزار شده بود، مورد نقد قرار داد. وی در این خصوص، برخی ادعاهای محمد سروش محلاتی و محمد تقی فاضل میبدی را پاسخ گفته و به نقد کشیده بود. با این وجود اما آیتالله سبحانی وقتی که از جانب محمد مجتهد شبستری دعوت به مناظره شد، این درخواست را نپذیرفته و یکی از شاگردان خود را برای این مناظره معرفی کرد.
🔹هرچند به نظر میرسد که اوضاع دشوار اقتصادی و سیاسی در کاهش سنت مناظره بیتأثیر نیست، ولی تجربه نشان داده که دانش بشری با تضارب آرا و مناظرههای فکری به سمت تکامل و ترقی حرکت کرده و معرفت بشر را ارتقا داده است.
@saraeer
📜انتقاد آیتالله شبیری زنجانی از بیتوجهی به تراث علمی و اخلاقی حوزه
🔻آیت الله شبیری زنجانی در در دیدار اعضای بیت مرحوم مؤمن:
🔹مکرر درباره وضعیت علمی حوزه گفتهام؛ اما متأسفانه برخی حتی با علومی که برای حوزه و ملّا شدن طلبه لازم است، مبارزه کرده و طلبه را نسبت به آن علوم سست میکنند. مرحوم شیخ علیمحمد نجفآبادی که استاد مرحوم آسیدجمال گلپایگانی بوده، در نجف به سلوک و عرفان شناخته میشد و عاشق علمیات و کتابخانهاش بود. الآن این کتابخانه به حسینیه شوشتریها هدیه شده است.
🔹مرحوم سید محمدصادق لواسانی از پدرش آقا سید ابوالقاسم که از شاگردان مرحوم آخوند بوده، این داستان را نقل میکرد. شیخ علیمحمد بیمار میشود. آقا سید ابوالقاسم لواسانی برای عیادتش میرود. شیخ علیمحمد به او میگوید من امروز را به پایان نمیرسانم اما شنیدهام که آخوند خراسانی، کتاب "کفایه الأصول" نوشته است. مقداری از آن را برای من بگو تا قبل از فوتم آن را شنیده باشم. مقداری از کفایه را برایش میگویند و او در همان روز فوت میکند. علمای ما اینگونه به علم عشق میورزیدند اما الآن یک عدهای با این آثار مبارزه میکنند و عدهای بیاطلاع هم تحت تأثیر این سخنان و تبلیغاتشان قرار میگیرند.
🔹در طول تاریخ حوزه همیشه علمای اهل سلوکی بودند که در حوزه درس اخلاق میگفتند هرچند درباره اخلاق نظری، مبانی متفاوتی وجود داشت. در دورهای چهار نفر از بزرگان متکفل تربیت و رشد معنوی طلاب بودن آخوند ملافتحعلی سلطانآبادی، ملاحسین قلی همدانی، شیخ اسماعیل قرهباغی و سید مرتضی کشمیری. در دورهای دیگر آقا سید احمد کربلایی و بعد شاگردانشان آسید علی قاضی و آسید عبدالغفار مازندرانی، اکثر این افراد ملّا و مجتهد بودند. نقل است که مرحوم میرزا محمدتقی شیرازی -که خود مرجع تقلید بود- تقلید از آسیداحمد کربلایی را جایز میدانسته اما ایشان نمیپذیرفته است. خب اینها هم اهل علم بودند و هم اهل اخلاق. در حوزه درس اخلاق میگفتند و طلبهها تحت تربیت آنها بودند اما این نسل گویا منقرض شده و دیگر از این افراد در حوزه خبری نیست.
🔹وجه مشترک تعالیم این بزرگان اخلاق این بوده که کسی که میخواهد در اخلاق کار کند باید واجبات را درست انجام بدهد و محرمات را ترک کند. پایه اخلاق و سلوک معنوی، مراقبت در عمل به واجبات و ترک محرماتی است که در شریعت آمده است. انسان مراقب باشد غیبت نکند. این کار سنگینی است. ماها به این مسئله اهمیت نمیدهیم. همه میگوییم غیبت گناه کبیره است اما انجام میدهیم. ترک غیبت جزء اهم امور است اما به آن توجه نمیکنیم. البته گاهی هم کجسلیقگیهایی ایجاد میشود و در مقابل سیره معصومین علیهمالسلام و روش علمای گذشته، عدهای برای خود دکان و دستگاهی تدارک میبینند اما آنچه برای ما باید مهم باشد سخنان معصومین علیهمالسلام و اجرای آن در جامعه است.
🔸رسا
@saraeer
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺بیژن عبدالکریمی: اشتباه بزرگ حکومت پهلوی این بود که فقط نوگرایان را شهروند درجه یک خود دید. همین اشتباه را جمهوری اسلامی در این چهل سال انجام داد و فقط سنت گرایان را شهروند خود دید/ تفکر و رهبری آینده با مصباح یزدی و مطهری و رحیم پور ازغدی نخواهد بود/ ما نیازمند طلبه و روشنفکری هستیم که هم زبان سنت را بداند و هم زبان مدرن
@saraeer
📜غیبت حکمت عملی و اسارت مدینه ایرانی در میراث حوزوی فقه و متافیزیک
🔻محمدحسین بادامچی در کانال تلگرامی خود منتشر کرد:
🔹در سالهای اواخر دهه هشتاد که بحث علوم انسانی اسلامی داغ شد، برای من که آن موقع دانشجوی کارشناسی ارشد جامعه شناسی بودم سوال شد که چرا علی رغم این همه بحث درباره نیاز به نوعی علوم انسانی اسلامی که پاسخگوی نیازهای تمدنی ما باشد، عملا همه به مباحث پوچ معرفت شناختی و روش شناختی مشغولند و هیچکس به دو مؤسس و اسطوره بزرگ علوم انسانی در جهان اسلام یعنی فارابی و ابن خلدون توجهی نمی کند و حال آنکه آراء این دو نفر همین امروز هم محافل پژوهشی مهمی در دانشگاه های غربی را به خود مشغول کرده است. با همین نیت بود که عزم خود را جزم کردم که در مقطع دکتری روی آراء فارابی کار کنم و به همین دلیل برای ادامه تحصیل پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی را که ظاهرا برای تأمین همین مقاصد تأسیس شده است انتخاب کردم. عنوان رساله دکتری من «نقد تمدن غرب معاصر بر پایه فلسفه مدنی فارابی» بود و طی آن در طول ۵ سال پژوهش کوشیدم که برخی وجوه مدنی فارابی را از زیر آوار فلسفه اشراقی حوزوی و دانشگاهی بعد از انقلاب یرون بکشم و برخی قوتهای فلسفه مدنی فارابی را در تطبیق با مباحث فلسفه سیاسی معاصر پوپر و آرنت متذکر شوم.
🔹از آنجا که قانون افتضاح «دکتری پژوهشی» من را در طول این ۵ سال و دو سال بعد از آن مجبور کرد که برای جلب حمایت از این پژوهش به هر درِ مربوط و نامربوط به علوم انسانی اسلامی در این کشور بکوبم، شهادت می دهم که «حکمت عملی» ارزن اهمیتی برای ارگانهای فعال در حوزه علوم انسانی و اسلامی در این کشور ندارد. من کاملا با مقام معظم رهبری موافقم که فلسفه اسلامی حوزوی در متافیزیک خلاصه شده است و چون محصولی در حکمت عملی نداشته بی مایه است، اما به آن اضافه می کنم که بر هم نخوردن این وضع هم از خواسته های تصمیم گیران صحنه علوم انسانی و اسلامی بوده است. فقیهان و اهالی متافیزیک در یک تقسیم کار هوشمندانه حکمت عملی را از صحنه اخراج کرده اند و میراث آن را در میان خود به تاراج برده اند. حکمت عملی که هم عقلی است و هم عملی، عقلش را فلسفه اسلامی ای به میراث برده که نه تنها در جهت عملی عقیم است، بلکه در پرده نهایی خود ضد عقل است و ره به سوی عرفان و مکاشفه می سپارد؛ و عملش را به فقهی سپرده که نه تنها عقلی نیست، بلکه خود ضد عمل است و تنها جهانی که می تواند تحلیل کند عالم بسته رفتارهای مناسکی متشرعین و فرقه ای ترین اقشار مردمان است. این تقسیم کار البته جنبه ای دیگر هم دارد و آن اینکه فلسفه اسلامی اگرچه در عمل هیچ در چنته ندارد، با گرفتن نیمی از بودجه اسلامی سازی علوم وظیفه قلع و قمع رقیبان صاحب علم و عمل دیگر را بر عهده گرفته است و بعد از منکوب کردن تمام علوم انسانی جهان به نام «عدم دستیابی به یقین و حقیقت» صحنه را یکپارچه در اختیار فقها می گذارد، انگار نه انگار که عارفان و صوفیه قدیم حداقل در همین مسیر صادق بودند و پیش و بیش از دیگر مردمان جهان، فقیهان را از قافله اهل حق پیاده می کردند و چنین بود که عمدتا شهید و مقتول و تبعید شده شهر شرعی را ترک می کردند. (مثلا نگاه کنید به تحسین جلال آل احمد از عرفا در کتاب «در خدمت و خیانت روشنفکران» و دقیقا به همین دلیل که چون رام آیین تعبد و تقلید فقیهان نشدند در قافله روشنفکران جهان اسلام بودند)
🔹حکمت عملی اگر زنده شود نه تنها فقیهان و فیلسوفان اسلامیِ متوقف در متافیزیک را از صحنه طرد و به کناری می راند، بلکه مهمتر از همه با نفی تصور شایع از سیاست و طرح امر سیاسی کهن، سیاستمداران و سیاستگذاران کنونی را هم در زمره کارشناسان مدینه های متغلبه و ضروریه که هیچ بویی از مدنیت و فضیلت نبرده اند، به عنوان نگهبانان مدینه های جاهله معرفی خواهد کرد. حکمت عملی اگر زنده شود از بهترین رژیمی می پرسد که بهتر و بیشتر از دیگر الگوهای حکمرانی مدنیت و اخلاق را در شهر نهادینه می کند، رژیمی که نه تنها ساختارهای مختلفی از سلطه گری و استثمار و زراندوزی و لذت جویی و تبلیغات را بر سر مردم آوار نکند، بلکه تمام هم و غمش آسودگی مردم از نیازهای ضروریه حیوانی و گشوده شدن راه عقلانیت و تکامل اخلاقی و مدنی در گوشه گوشه شهر باشد. حتی آرمان این مدینه فاضله در قلبها هم می تواند تهدیدی برای امنیت مدینه های جاهله و فاسقه باشد، همانطور که خاطره آن در تمام طول قرون میانه لحظه ای خاطر دستگاه خلافت اسلامی را آرام نگذاشت.
@saraeer
🔺«حسن دلیل» رئیس اجرایی سازمان اهل بیت اندونزی: من در دوره دبیرستان بودم که انقلاب شد در آن زمان در خانه ما یک تلویزیون کوچک سیاه و سفید بود و پدرم هنگام پخش اخبار جهانی در ساعت ۹ شب فرزندان خود را جمع کرد و به ما گفت اگر می خواهید ولیّ خدا را بشناسید این مرد ولیّ خدا است. گفتیم چه کسی است؟ گفت: امام خمینی/ پدرم در آن زمان سنی شافعی بود اما فضائل اهل بیت(ع) می خواند و می گفت: «علی مع الحق و الحق مع علی» زیرا امام علی از نظر او ولایت باطنی داشت، اما خلفای دیگر از نظر او چنین ولایتی نداشتند.
🔸مشروح گفتگوی او با خبرگزاری حوزه را اینجا بخوانید:
http://hawzahnews.com/detail/News/484180
@saraeer
📜زمین بازیِ مسایل را فلسفه معین می کند و نه فقه!
🔻یادداشت وارده | مریم منصوری، دانشجوی دکتری دانش اجتماعی مسلمین دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام:
🔹حضرت آقا در دیداری که سیزدهم اسفند با طلاب داشتند بیاناتی ایراد فرمودند ، که پیش از اشاره به آنان به اتفاق خوشایندی که در این میان در حال رخ دادن است، اشاره ای کوتاه داشته باشم. دیدارهای نخبگانی اخیر، خود می تواند به عنوان موضوعی جذاب مورد بررسی قرار گیرد و در باره ی آن به تفصیل سخن گفت.
🔹اما آن چه در این میان در حوزه ی تولید علم رقم خواهد خورد، از وجهی بسیار مبارک خواهد بود. این که زاویه های دید نخبگان دغدغه مند در جایی مهم و در حضور شخص اول نظام با یکدیگر گره میخورند، قابل توجه است. قاعدتا میهمانان تلاش خواهند کرد که از آرای دیگر مدعوین در جلسه نیز مطلع گردند و البته ارائه هایی از جنس هم افزایی و همگرایی در این میان رخ دهد. چالشی که نظم ساختاری ما، هنوز نتوانسته بر آن فائق بیاید و خود رهبری در این امر ورود کرده اند زنگی است که برای مجریان امور علمی کشوربه صدا درآمده است!
🔹و اما درباره ی سخن حضرت آقا در جلسه ی اخیر احتمالا صحبتهای حضرت آقا به ذائقه ی برخی از اهالی تفکر خوش نیاید! اما آن چه برداشت بنده بوده- که تلاش خواهم کرد به اختصار آن را بیان کنم- دقیقا در نقطه ی مقابل برداشت بسیاری از بزرگواران حوزوی ماست.
🔹حضرت آقا فرمودند: فلسفه لازم است اما آنچه زندگی را اداره میکند، عملاً فقه ما است./ فلسفه اسلامی امتداد عملی در زندگی نداشته، اما فلسفههای غربی امتداد عملی دارند./ بنده با فلسفه خواندن، نه فقط مخالف نیستم بلکه کاملاً تأیید میکنم، فلسفه هم لازم است؛ لکن آنچه زندگی را اداره میکند، عملاً فقه ما است؛ علّت هم این است که فلسفهی اسلامی در طول زمان امتداد عملی نداشته؛ یعنی این حکمت نظری ما به حکمت عملی امتداد پیدا نکرده؛ در حالی که فلسفههای غربی که از لحاظ نفْسِ فلسفه بودن خیلی کم محتواتر و ضعیفتر از فلسفهی اسلامی هستند، امتداد عملیّاتی دارند./ اگر مثلاً فرض کنید که فلسفهی کانت یا هگل یا مارکس را معتقد باشید، در مورد حکومت نظر دارید، در مورد فرد نظر دارید، در مورد ارتباطات اجتماعی نظر دارید؛ امّا [اینکه] اقتضای فلسفهی ملّاصدرا یا فلسفهی فرض بفرمایید که ابنسینا یا دیگری در حکومت یا در فلان [مسئله] چیست، چیزی برای ما روشن نشده؛ نه اینکه ندارد، قطعاً دارد./ سفارش من به متفلسفین و فعّالان فلسفه همیشه این بوده که این امتداد را پیدا کنند؛ چون معتقدم اثر دارد؛ این امتداد وجود دارد امّا خب روی آن کار نشده؛ بنابراین فعلاً آنچه میتواند جامعه را اداره کند، فقه ما است. ۱۳۹۷/۱۲/۱۳
🔹برداشت اغلب بزرگواران این بوده که آن چه عملا جامعه را اداره می کند فقه ماست. در شرایط حاضر دقیقا چنین اتفاقی در حال رخ دادن است. لیکن بزرگواران به دو نکته توجه وافی داشته باشند. یکی این که ایشان از یک شرایط فعلی سخن به میان می آورند و از یک شرایط پیشروتر- اگر نگوییم آرمانی- و مهم تر. شرایط موجود و واقعیت امر اینست که در حال حاضر آن چه عملا در حوزه ی اداره ی زندگی در حال اعمال است، فقه ماست. و آن چه به عنوان شرایط مطلوب مد نظر ایشان است که با غرب نیز قدرت رویارویی دارد، فلسفه ی ماست. حال سوالی که مطرح می شود آن است که آیا شرایط موجود شرایط رضایت بخش است؟ پاسخ را به خوانندگان محترم وا می گذارم. هرچند معتقدم که فقه جدا" می تواند وارد حل مسایل شود، لیکن باید قبول کرد که زمین بازیِ مسایل را فلسفه معین می کند و نه فقه! و بازی در زمین رقیب، بازی در زمین رقیب است با ملاحظات خاص خود!
🔹دوم این که با در نظر گرفتن این دو شرایط، آن چه مورد نیاز است نوعی حکمت عملی است که با حکمت نظری به دلالت هایش دست خواهیم یافت. اینکه فیلسوفان ما در این نکته به اندازه ی کافی غور نکرده اند، مورد نقد جدی است که البته دلایل تاریخی قابل توجهی نیز دارد. اما سخن از یک راه نرفته ی لازم است که غرب آن را طی کرده و با فلسفه ی خود، نتایجش را هم گرفته است. و ما تا تحقق آن، لازم است سامانمندی های شرایط فعلی را در دست گیریم. اینکه حضرت آقا در تناظر فلسفه و فقه بیان می کنند، ناظر به خمودی نسبی هر دو حوزه است. فقهی که موظف است شرایط موجود را سامان بخشد و فلسفه ای که موظف است عملا وارد عرصه های حیات انسانی شود و در حد نظریه باقی نماند. سخن از تقابل و تنازع نیست.
@saraeer
☑️دعوت به همکاری
🔸دوستانی که تمایل به همکاری افتخاری با «کانال سرائر» دارند مشخصات خود را به آی دی مدیر کانال (@t_sedyaser) ارسال نمایند
@saraeer
📜گزارشی از وضعیت حمایت از کرسیهای نظریهپردازی/ در برگزاری کرسیها هیچ خط قرمزی وجود ندارد
🔻عبدالحسین خسروپناه، رئیس دبیرخانه هیئت حمایت از کرسیهای نظریهپردازی در «سومین کنگره کرسیهای نظریهپردازی»:
🔹طی ۱۷ سال گذشته ۱۰۰۰ طرح نظریه به هیئت حمایت از کرسیهای نظریهپردازی ارسال شده که بیش از ۴۰۰ طرح به عنوان نظریه انتخاب شده است. در حال حاضر ۴۶ نظریه پذیرفته شده و ثبت شده در این هیئت وجود دارد. طی پنج سال گذشته نیز ۲۶۰۰ کرسی ترویجی در کشور ایجاد شده که این کرسیها نیز زیرمجموعه کرسیهای نظریهپردازی هستند.
🔹برای توسعه کرسیهای ترویجی و نظریهپردازی در دانشگاهها، کمیته دستگاهی تشکیل شده است. در برگزاری کرسیهای ترویجی و تخصصی، هیچ خط قرمزی وجود ندارد و تمام اساتید آزادند با روشهای علمی بحث کنند. به طور مثال کرسیهای ترویجی با موضوع «نقد نظریه ولایتفقیه» و «نقد سیاستهای ابلاغی جمعیتی» برگزار شده است.
🔹شاید در سه سال گذشته اساتید احساس میکردند که آزادی بیان وجود ندارد اما امروز اساتید چنین تصوری ندارند و به راحتی میتوانند در کرسیهای ترویجی با روشهای علمی بحث کنند.
@saraeer
📜پیش از انقلاب افرادی به اسم مبارزه و خدمت به مردم تدریجا با چپها همراه شدند و بهترین ذخیرههای کشور را با ترور از ما گرفتند
🔻محمدتقی مصباح یزدی، امشب در مراسم اختتامیه اجلاسیه مسئولان انجمن های هنری سازمان بسیج هنرمندان کشور:
🔹بسیاری از مسایل هستند که با اندکی تغییر کیفیت در کار و حتی تغییر نیت، ارزش کار را بالا و پایین می برند؛ به عنوان مثال دو نفر در حال نماز هستند ولی یک نفر برای مردم و دیگری برای خدا عبادت می کند؛ در شکل این دو عمل تفاوتی وجود نداشت ولی آنچه ارزش ها را متفاوت کرد، نیت افراد بود.
🔹پیش از انقلاب افرادی برای مبارزه با دستگاه پهلوی آموزش دیدند و گاهی نیز افرادی را نیز ترور کردند و حرف آنها نیز آن بود که می خواهیم با دستگاه ظلم و ستم مبارزه کنیم؛ شاید بانیان این گروه با نیت خیر خدمت به مردم و اجتماع این کار را کرده باشند ولی در عمل، تدریجا با افرادی همپا شدند که گرایش های چپ داشتند و اعتقادی به دین نداشتند؛ این حرکت با هم همراه شدند و در اوایل انقلاب بهترین ذخیره های کشور را با ترور از ما بگیرند.
🔹مشکل این بود که چارچوب کار آنها با احکام الهی همراه شود و اگر نیت های الهی به نفس انسانی بازگردد کارها سخت می شود؛ این گروه بزرگترین ذخایر انسانی کشور را در شرایطی که بیشترین نیاز را به آنها داشتیم از ما گرفتند؛ اگر کارها روی هوس و منفعت دنیوی و چشم و هم چشمی و رقابت انجام شود، آن کار فرجام مطلوبی نخواهد داشت؛ بارها نیز این امر را آزموده ایم.
@saraeer
🔻مدیر حوزه علمیه کرمانشاه خبر داد:
🔹برای نخستینبار در هشتمین دوره مسابقات قرآن طلاب، طلبههای سنی و شیعه در کنار هم حضور خواهند یافت. این مسابقات در ۹ رشته به مدت ۲ روز (۲۳ و ۲۴ اسفند) در کرمانشاه برگزار خواهد شد.
@saraeer
📜جایگزین مناسبی برای کفایه وجود ندارد/ 96 درصد اساتید حوزه با این مسئله که روزی را برای علم اصول در تقویم در نظر گرفته شود موافقند
🔻سیدصادق محمدی، رئیس انجمن اصول فقه حوزه علمیه:
🔹علم اصول، علم پایه در حوزه و برای استنباط احکام فقهی بسیار مهم است و بدون آن نمی توان احکام را استنباط کرد. علم اصول می تواند در علوم دیگر، کلام، تفسیر و ...، نقش آفرین باشد، اما متأسفانه به نام و عناوین مختلف مثل این که تدریس علم اصول طولانی شده و علم اصول نمی تواند نیاز روز را پاسخ گو باشد، کتاب اصول مرحوم آخوند را مورد هجمه قرار دادند و این هجمه ها در حالی است که کتاب درسی که جایگزین مناسبی برای کفایه باشد، معرفی نشده و وجود ندارد و این هجمه تنها خسارت به حوزه و بی انگیزگی طلاب است.
🔹اگر جایگزینی برای اصول است و مورد تأیید بزرگان باشد برای درسی کردن آن تلاش می کنیم. هجمه دیگر بی ثمره نشان دادن کتاب اصول است. این مسئله هم باعث بی انگیزه شدن طلاب است. این مسائل در حوزه در حال اتفاق افتادن است. انجمن اصول فقه توانسته کارهای فاخری در حوزه اصول فقه انجام دهد و حتی ثمرات زیادی از آن در موضوعات حقوقی و فقهی ارائه کرده است.
🔹امروزه برای علوم وفنون روزی را معرفی می کنند، حتی درجهان برای این که از آن علم ترویج شود، روزی برای آن علم تعیین می کنند و اندیشمندان آن علم گردهم می آیند و گفت وگو می کنند و از اساتید برتر آن تجلیل می کنند. این انجمن به دنبال این است روزی را به عنوان مهمترین علم حوزوی در تقویم جمهوری اسلامی مشخص کند. این امر هم نیازمند به حمایت مراجع تقلید و بزرگان است. هم اکنون 96 درصد اساتید حوزه با این مسئله که روزی را برای علم اصول در تقویم در نظر گرفته شود، موافقت خودشان را اعلام کردند.
@saraeer
🔻آیت الله نوری همدانی در دیدار انجمن اصول فقه حوزه علمیه:
🔹در حوزه وظیفه داریم برای عظمت اصول و فقه روز معینی داشته باشیم. این علوم بالاتر از سایر علوم است. همه علوم به علوم حووزی و دینی برمی گردد که غربیها از ما گرفتند.
@saraeer
📜اگر از نظام حمایت نمی کنید، لااقل تضعیف نکنید
🔻نجم الدین طبسی عضو جامعه مدرسین در گفتگو با رسا:
🔹ممکن است برخی نیت سوء نداشته باشند و بر اساس اعتقادشان دین را از سیاست جدا بدانند و فهمشان در همین حد است؛ گاهی با اینگونه افراد که مواجه می شوم می گویم «شما الان خودتان را در مقابل نظام قرار می دهید و و نظام را تضعیف می کنید، اما وقتی خدای نخواسته نظام کنار رفت، گوشه نشینی کرده و می گویید باید تقیه کنیم، خب الان تقیه کنید و نظام را تضعیف نکنید، بروید کنار تا مسؤولان کار خودشان را انجام دهند، لااقل اگر از نظام حمایت نمی کنید، آن را تضعیف نکنید و علیه آن فضاسازی نکنید».
🔹امروز کسانی که بر سر سفره نظام اسلامی نشسته اند، نباید به دنبال عیب جویی از آن بوده و ضعف هایش را بزرگنمایی کنند؛ افرادی که از نظام عیب جویی کرده و ضعف های آن را بزرگنمایی می کنند، مگر در خانه خودشان مشکل و یا ضعفی ندارند؟ می توانند به گونه ای مدیریت کنند که در خانه خودشان هیچ مشکلی پدیدار نشود؟ قطعاً در هر خانه ای مشکلاتی هم وجود دارد، اما نباید آن ضعف ها برای همه بیان شده و اسباب تضعیف نظام خانواده فراهم شود.
🔹همه باید باور کنند که اداره یک کشور آسان نیست، به ویژه اینکه امروز دشمن نقاط قوت ما را فهمیده و درصدد تضعیف آن ها هستند؛ متأسفانه عده ای از روی غرض و برخی از روی ساده اندیشی و ساده لوحی نقش سرباز دشمن را بازی می کنند و باید گفت که همه آسیب هایی که تا کنون دیده ایم، از سوی همین جماعت ساده اندیش متوجه ما شده است. البته در صدد توجیه خلافها و اشتباهات بعضی از مسئولین نیستیم و دعا می کنیم خداوند این سنخ افراد را هدایت و یا نابود کند.
@saraeer
📜دختر لاریجانی و عدالتخواهی مصداقی
🔻علی مهدیان در کانال تلگرامی خود نوشت:
🔹در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ رهبری به همه کاندیداها توصیه کرد شعارهای خود را حول عدالت و رفع محرومیت تنظیم کنند. روحانی آنچنان توجهی به این توصیه نکرد. او ترجیح میداد از دو قطبی های شکل گرفته در جامعه به نفع خود بهره ببرد. او خوب میدانست استفاده از دو قطبی که مثل زخم تازه در بدنه اجتماعی شکل گرفته باعث میشود بتواند رای های منفی را هم جلب کند و انتخاب شود. در پیام رهبری به مناسبت انتخاب او باز هم توجه به مقوله محرومین و عدالتخواهی شد و این نگرانی رهبری نسبت به فشار تصمیمات کلان دولت به محرومین بارها مورد توجه قرار گرفت.
🔹دوقطبی محصول رفتار دولت احمدی نژاد بود. او معتقد بود عدالت باید پیاده شود ولو هزینه اش تشدید دوقطبی های اجتماعی باشد لذا نظر رهبری را زیر پا گذاشت. عدالت و مبارزه با فساد مهم بود ولو وحدت اجتماعی نابود شود. حفظ وحدت جامعه دلیل مشمیز کننده ای بود برای جلوگیری از مبارزه با فساد حاکمان.
🔹دولت احمدی نژاد که به دلایل مختلف مورد تایید رهبر بود از جمله سر دست گرفتن عدالت و مبارزه با فساد به دلیل عدم رعایت عقلانیت از یک سوی و اخلاق و معنویت از سوی دیگر مورد انتقاد بود. و همین ضعف در عقلانیت در تحقق عدالت باعث شد که دولت روحانی با شعار تدبیر روی کار بیاید و با کمک دوقطبی ها و شعار به عقب برنمیگردیم باقی بماند. و حالا بی عدالتی و فساد در این دولت به طور محسوسی توسط طیف گسترده ای از ضعفا لمس شود.
🔹مبارزه های مصداقی احمدی نژاد که با بگم بگم های انتخاباتی شروع شد و البته کمک به او کرد و در میان خباثتهای جریان سبز هم کمتر مورد توجه حزب الله قرار گرفت در نهایت با یک شنبه سیاه مجلس و اتهام به دیگران ادامه پیدا کرد و این همه برای مبارزه با فساد بود و ایجاد عدالت. بعدتر تهمت به صادق لاریجانی و دختر او نیز به همین روال رخ داد. رفتارهایی که به قول رهبری خلاف قانون و خلاف شرع و خلاف اخلاق بود. به قول علی لاریجانی سبک رابینهودی عدالتخواهی و به قول جریان بهار سبک احمدی نژادی
🔹این مدل عداتخواهی یک سبک اقدام بود. سبکی که عدالت برایش مهم است و قانون کشک است. وحدت مردم فرع است. شرع و اخلاق درش بی اهمیت است. اسمش را عدالتخواهی مصداقی گذاشته اند لکن تعبیر درس تر برایش عدالتخواهی جزیی نگر است. لذا خروجی اش ضربه های کلان اجتماعی در حوزه فساد و عدالت است خروجی که با روی کار آمدن دولتهای زاویه دار با عدالت و متظاهر به تفاخر محقق میشود.
🔹عدالتخواهی مصداقی موارد جزیی را میبیند و کلیت حرکت ملت را نمیفهمد. این عدالتخواهی اساسا مصداقی نیست بلکه مصداق را اندازه ای که خودش میپسندد میبیند. اصل و فرع برایش بی معنی است. لذا همیشه اصول را فدای فروع میکند اصل یعنی این مورد خاص و فرع قانون است و اخلاق است وحدت و همه چیز. میتوان به جد مدعی شد که این روش عین ظلم است و نه عدالتخواهی. عین منکر است و نه نهی از منکر.
@saraeer
🔺پوشش مغرضانه اظهارات مصباح یزدی در رسانه های حامی دولت
🔹محمد تقی مصباح یزدی در مراسم اختتامیه اجلاسیه مسئولان انجمن های هنری سازمان بسیج هنرمندان کشور، جهت تبیین نسبت «گناه» و «هنر» مثالی در خصوص حکم حرمت و حلیت مصرف گوشت مطرح کرد که رسانه های حامی دولت اظهارات او را با تیتر «خوردن گوشت می تواند حرام هم باشد» پوشش دادند. در ادامه می توانید متن پیاده شده اظهارات مصباح را بخوانید:
https://eitaa.com/saraeer/416
@saraeer
📜اینطور نیست که اگر یک هنر حرامی دیدیم بگوییم همه هنرها حرام است
🔻محمد تقی مصباح یزدی در مراسم اختتامیه اجلاسیه مسئولان انجمن های هنری سازمان بسیج هنرمندان کشور
🔹«بسیاری از مسلمانان ما انقلابیونی که سالها برای انقلاب زحمت کشیدند، مقوله هنر را یک بار منفی توأم می دانند. وقتی می گویند هنر و یا هنرمند یعنی کسی که کارهای گناه را هم انجام می دهد. اصلا هنر بی گناه نمی شود. تصورشان این است. تصور غلطی است. هنر را تعریف کنید که چیست؟ گناه را هم تعریف کنید و ببینید کجاست محل تلاقی اینها. گوشت گوسفند خوب است یا بد است؟ همه می گویند خوب است و در روایات هم تعریف شده خوردن آن، اگر چهل روز هم کسی نخورد، گفته اند درِگوشش اذان بگویید. مستحب است که اقلا هر چند روز یکمرتبه انسان گوشت بخورد. حال اگر این گوشت، این گوسفند ذبح شرعی نشد، رو به قبله نبود، پشت به قبله بود. آن چطور؟ یک مقدار چرب تر! چوپانی در یک بیابان یک گوسفندی از گله دیگران اضافه کرد به گله خودش... گوسفند همان گوسفند است، خوردن گوشتش هم مستحب است اما این گوسفند، خوردنش حرام است؛ به خاطر عنوان دیگری که روی آن آمد؛ این دزدی شد، این غصبی است. اینطور نیست که اگر یک هنر حرامی دیدیم بگوییم همه هنرها حرام است. اون هنری که شما دیدید یک ضمیمه ای دارد که آن ضمیمه حرام است»
🔸خبر «پوشش مغرضانه اظهارات مصباح یزدی در رسانه های حامی دولت» را اینجا ببینید:
https://eitaa.com/saraeer/415
@saraeer
📜40 سال از انقلاب گذشته و هنوز وضعیت بانک ها سامان پیدا نکرده است/ طرح کمیسیون اقتصادی درباره بانکداری بدون ربا دارای اشکال است
🔻آیت الله نوری همدانی در درس خارج امروز:
🔹بانکداری در نظام اسلامی باید بدون ربا باشند. متأسفانه امروز ربا به اشکال مختلف در نظام بانکی مشاهده می شود، در حالی که ربا از شدیدترین گناه ها و مشی غربی هاست و نباید در جامعه و نظام اسلامی وجود داشته باشد.
🔹باید ماهیت بانک ها تغییر کند و رباخواری برچیده شود، بانک بدون ربا این است که پول برای خود انسان باشد و به عنوان اعتماد به بانک سپرده شود تا در جریان اقتصادی حلال و صحیح مورد استفاده قرار گیرد؛ نه این که بانک ها بنگاه اقتصادی راه اندازی کنند و ربا وجود داشته باشد.
🔹40 سال از انقلاب گذشته و هنوز وضعیت بانک ها سامان پیدا نکرده است، علما باید در رسانه ها و تلویزیون مردم را نسبت به مسائل بانکی توجیه کنند تا خواسته و ناخواسته دچار ربا نشوند.
🔹متأسفانه هیچ فکری برای بانکداری بدون ربا نشده است در حالی که مسؤولان مربوطه باید در این زمینه اهتمام داشته باشند، بانک های جامعه اسلامی نباید دنباله رو غرب باشند، کمیسیون اقتصادی مجلس باید بانکداری اسلامی بدون ربا را تصویب و دولت آن اجرایی کند.
🔹در گزارش کمیسیون اقتصادی آمده که قرار است بانکداری بدون ربا را تصویب کنند اما این طرح کامل و دقیق نیست و باز هم اشکالاتی دارد. با استفاده از پول باید سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال کرد و به فکر رونق صنعت و تجارت بود، اسلام می گوید پول نباید همواره در دست عده ای خاص باشد و روز به روز پولدار تر شوند و زندگی اشرافی بیشتری داشته باشند اما در مقابل مردم نیازمند روز به روز بیشتر فقیرتر شده و دچار مشکل شوند.
@saraeer