انتشار برخط
در مجله پژوهشهای آموزش و یادگیری (دانشگاه شاهد)
آدرس:
https://tlr.shahed.ac.ir/article_4665.html
عنوان مقاله : انگاره معلم فروشنده: تعارضی در اسناد تحولی آموزش و پرورش
نویسنده:سیدنقی موسوی
10.22070/tlr.2024.18816.1560
چکیده
مقدمه: باتوجه به اهمیت انگارهها در تعلیم و تربیت، انگاره معلم در فلسفه تربیت معلم اهمیت بسزایی دارد. هدف نوشتار حاضر این است تا یک تعارض را بررسی نماید. تعارض «انگاره معلم فروشنده» منعکس شده در برخی از مواضع اسناد بالادستی آموزش و پرورش ایران با انگاره غالب و مختار از معلمی یعنی «معلم هادی».
روش: روش پژوهش در این تحقیق روش توصیفی- استنباطی و انتقادی است.
یافتهها: براساس یافتههای پژوهش روشن شد که این انگاره بر رویکردی بازاری، منطق هزینه-فایده، نگاه کالایی، شیءواره و پولی استوار است. این انگاره برساخته نگرش نئولیبرال از دانش و آموزش است که به کالاییسازی دانش و تعویض نقش معلمی به فروشندگی منجر میشود. این انگاره با مبانی «انگاره معلم هادی» و مبانی هستی-شناختی، معرفتشناختی، انسانشناختی و ارزششناختی تربیت در فلسفه تربیت جمهوری اسلامی ایران متعارض است. همچنانکه با کرامت مربی، جایگاه انسانی معلم، سندیت معلم، جایگاه و نقش خانوادهها، اصل تقدم مصالح تربیتی، مسئولیت حکومت در تربیت و الگوی حکمرانی تربیتی و حاکمیتی بودن آموزش رسمی تعارض دارد.
بحث و نتیجهگیری: تعارض مذکور، خطایی فاحش در اسناد تحولی بوده است. در مورد الگوی جبران خدمات و تامین مالی نظام آموزشی بجای الگوی مبادلهای، شیواره و کالاانگار، باید گفت که در فقه اسلامی بجای سخن از الگوی «کَسب و تَکسُّب» از الگوی «ارتزاق» از بیتالمال سخن گفته میشود و باید پژوهشهای مفصلی به الگوپردازی این موضوع در زیرنظام تامین و تخصیص منابع مالی بپردازد.
کلیدواژهها
معلم فروشنده اسناد تحولی انگاره معلمی فلسفه تربیت معلم
🧷کانال و سایت سیدنقی موسوی
👉 @seyednaghimousavi
👉http://seyednaghimousavi.ir/
#كرسي_علمی_ترویجی
🔰 موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا(علیه السلام) برگزار می کند:
🌀 كرسي علمی ترويجي:« فلسفه فقه تربیتی »
🎙ارائه کننده :
حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید نقی موسوی
🎙ناقدان:
حجت الاسلام و المسلمین دکتر مهدی گرامی پور
حجت الاسلام و المسلمین دکتر جواد ابراهیمی
🎙دبیر علمی:
حجت الاسلام و المسلمین دکتر مهدی کریم خانی
⏰ زمان: پنج شنبه ۲۰ دی ماه ۱۴۰۳ ساعت الی ۱۰ الی ۱۱:۳۰
🔳 نحوه اجرای برنامه:
#حضوری: قم، میدان سعیدی، خیابان هفت تیر، کوچه ۱۲، تقاطع اول، موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا علیه السلام
https://nshn.ir/7bs446NxQtj9
#مجازی: پخش زنده از طریق ایتای کانال موسسه
و از طریق اسکای روم:
https://www.skyroom.online/ch/hawzahemamreza/emamreza
💠 مؤسسۀ آموزش عالی حوزوی امام رضا(علیه السلام)
🆔 @irsichannel
5f72ca26186483ae1ad35047_-9201146553743050257.mp3
17.33M
کرسی ترویجی "فلسفه فقه تربیتی"
🎙: ارائه: سیدنقی موسوی
موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا ع- 20 دی 1403
🧷کانال و سایت سیدنقی موسوی
👉 @seyednaghimousavi
👉http://seyednaghimousavi.ir/
مقاله فلسفه فقه تربیتی.pdf
370.8K
مقاله مستند برای ارائه در کرسی "فلسفه فقه تربیتی"
نویسنده: سیدنقی موسوی
مکان و زمان کرسی ترویجی: موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا ع- 20 دی 1403
🧷کانال و سایت سیدنقی موسوی
👉 @seyednaghimousavi
👉http://seyednaghimousavi.ir/
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌 سخنرانی: حدیث تربیتی (جلسه 1)
🎙سیدنقی موسوی
سازمان مرکزی دانشگاه فرهنگیان 031023
- قالَ :اذَا كَانَ يَوْمُ الْقِيَامَةِ جَمَعَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ النَّاسَ فِي صَعِيدٍ وَاحِدٍ وَ وُضِعَتِ الْمَوَازِينُ فَتُوزَنُ دِمَاءُ الشُّهَدَاءِ مَعَ مِدَادِ الْعُلَمَاءِ فَيَرْجَحُ مِدَادُ الْعُلَمَاءِ عَلَى دِمَاءِ الشُّهَدَاءِ ((شیخ صدوق)، من لا يحضره الفقيه، ج4، ص399)
شرح تربیتی نکات
.....
🧷کانال و سایت سیدنقی موسوی
👉 @seyednaghimousavi
👉http://seyednaghimousavi.ir/
◾️ سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی - دفتر قم همزمان با ایام شهادت هفتمین اختر تابناک امامت و ولایت برگزار می کند:
◾️همایش سیره امام کاظم علیه السلام؛ مقاومت و استکبار ستیزی
👈👈 همراه با اعطای گواهی 👉👉
🏴 روز اول: ( شنبه ۶ بهمن)
🎙حجت الاسلام دکتر ناصر رفیعی
🎙حجت الاسلام دکتر سیدنقی موسوی
🎙جناب دکتر مسعود پور فرد
🎙حجت الاسلام دکتر علیرضا پرهیزکار
🎙سرکارخانم معصومه ظهیری
🏴 روز دوم:( یکشنبه ۷ بهمن)
🎙حضرت آیت الله احمد مبلغی
🎙حجت الاسلام دکترمرتضی جوادی آملی
🎙حجت الاسلام دکتر حمید پارسانبا
🎙حجت الاسلام دکتر محمد علی رنجبر
🍃 دبیر علمی:
حجتالاسلام والمسلمین قاسم پور
🔗 لینک ورود به جلسه مجازی:
https://www.skyroom.online/ch/scoaqr/qom
🗓 زمان:
شنبه و یکشنبه ۶و ۷ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۸:۳۰ الی ۱۲
🕌 آدرس: قم، چهار راه شهدا- ابتدای خیابان صفائیه،سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی- سالن شیخ طوسی
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈
🔹 کانال اطلاع رسانی اخبار و برنامه های سازمان علمی وفرهنگی آستان قدس رضوی- نمایندگی قم 👇
🆔@scorazavi
هدایت شده از کانال معاونت پژوهش وفناوری دانشگاه فرهنگیان
📌گزارش همایش ملی «تربیت انقلابی»📌
انقلاب اسلامی ایران حدوثاً و بقائاً فرهنگ¬بنیان بوده است. در میان جمعیت¬های وفادار به امام و انقلاب که به جمعیت¬های ارزشی، انقلابی، بسیجی، جهادی، هیئتی و مانند آن شناخته می¬شوند، سبک¬های تربیتی متعددی دیده می¬شود که وجه اشتراک آنها در الگویی از تربیت مبتنی بر انقلاب اسلامی است که به «تربیت انقلابی» موسوم است. الگوی تربیت انقلابی -چه در ایران و چه جهان اسلام- در موارد متعددی موفقیت¬های چشمگیری را تجربه کرده است که ضرورت مطالعه چنین الگویی را دوچندان می¬کند. علاوه بر آن ورود انقلاب اسلامی به چله دوم عمر خود تاملات فلسفی در باب چیستی، چرایی و چگونگی تربیت انقلابی و نیز مطالعات تطبیقی، آسیب¬شناسانه، آینده¬شناسانه در این زمینه را تعلیل می¬کند.
تحولات اخیر در فلسطین اشغالی و حمله چندین ماهه به غزه و خروش و بیداری دانشگاه¬ها و مردم عدالت طلب جهان در اعتراض به نسل کشی و کودک کشی رژیم سفاک صهیونیستی نشان از فطری بودنِ «فرهنگ مقاومت» و نفوذ و بسط «نظریه مقاومت» در میان جوانان و دانشگاهیان و مردم صلح¬طلب و عدالت¬جو دارد و مطالعات بومی درباب گفتمان مقاومت (به مثابه یکی از عناصر اصلی گفتمان انقلاب اسلامی) در عرصه¬های مختلف و از جمله تعلیم و تربیت را دوچندان می¬کند.
فلسفه¬های تربیت همیشه در تعامل و نسبت با فلسفه¬های سیاست بوده و هست و صورت¬بندی ساختارهای آموزشی در سطح کلان بخصوص در سطح حکمرانی تربیتی و نیز به شکل خاص در ساحت تربیت سیاسی و اجتماعی نمی¬تواند ناظر به مناسبات کلان تربیت و سیاست و قدرت نباشد. دیدگاه¬ها در حوزه تربیت سیاسی در یک تقسیم¬بندی به دو دسته محافظه¬کار و غیرمحافظه کار تقسیم می¬شوند. رویکردهای مدرن و لیبرال در تعلیم و تربیت را می¬توان در شمار دسته اول و رویکردهای پست مدرن و انتقادی و نو مارکسیستی را اجمالاً می¬توان در شمار دسته دوم به شمار آورد. گفتمان انقلاب اسلامی در آینه اندیشه بنیانگذار انقلاب اسلامی امام خمینی (ره) و رهبر حکیم آن امام خامنه¬ای ظرفیت¬ها و ابعادی در دیدگاه¬های تربیتی را گشوده و تجربه¬ها و عینیت¬های تربیتی فراوان و موفقی را به نمایش نهاد است. مطالعه این گفتمان که از آن به «تربیت انقلابی» یاد می¬شود غایت اصلی همایش پیش¬رو است.
این همایش با عنوان کامل «نخستین همایش ملی تعلیم و تربیت در گام دوم انقلاب اسلامی با تاکید بر تربیت انقلابی در منظومه فکری حضرت امام خمینی(ره) و آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی) »با همکاری موسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی و دانشگاه فرهنگیان طراحی و توسط دانشگاه فرهنگیان استان قم اجرا شد.
در این همایش مجموعا 260 مقاله دریافت و 74 مقاله مورد پذیرش قرار گرفت که برخی از برترین مقالات پذیرفته شده در چند نشریه علمی به انتشار رسید.
همچنین سلسله نشستهای علمی به تعداد 22 با همکاری دانشگاه¬های فرهنگیان استانهای قزوین، قم، سمنان، چهارمحال بختیاری ،کرمانشاه،کردستان، تهران ، یزد، بوشهر و شماری دیگر از دانشگاه¬ها و موسسات آموزشی دیگر مانند دانشگاه امام صادق ع، دانشگاه آزاد ، دانشگاه معارف، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه قم و دانشگاه شهید بهشتی برگزار گردید.
باتوجه به لزوم تولید محتوا و ادبیات علمی، 10 مصاحبه علمی توسط دبیرخانه علمی همایش انجام شد که در قالب یک کتاب به انتشار رسید.
ظرفیت «گفتمان تربیت انقلابی» در تربیت معلم، تاکیدی است بر انگاره «معلم کنشگر اجتماعی» که بر مسئولیتهای اجتماعی و سیاسی و لزوم کنشگری مسئولانه معلم تاکید می کند و انگاره «معلم مقاوم»، «مدرسه مقاوم» و «دانش آموز مقاوم» را آشکارتر می نماید.
این همایش همراه با ارائه مقالات برگزیده همزمان با سیزدهمین جشنواره پژوهش دانشگاه در روز 29 دی در تهران برگزار می شود.
سیدنقی موسوی
دبیر علمی همایش
📚 کانال اطلاع رسانی معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه فرهنگیان
👉@farhangiyan8elmsanji
🖌 یادداشت رئیس سیزدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری. دکتر سیدنقی موسوی
به نام خدا
قطار سیزدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری دانشگاه فرهنگیان به ایستگاه پایانی رسید. مسافران، جویندگان، جستجوگران، پژوهشگران و محققانی هستند که کشف حقیقت و پرده¬برداری از واقعیت را مدنظر قرار داده اند و در جستجوی سرزمین¬های کشف نشده و حل معماها و رازهای دانش هستند. ضمن تقدیر از همه شرکت¬کنندگان و تشکر و تبریک خدمت همکاران معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه بجهت برگزاری باشکوه سیزدهمین جشنواره پژوهش و فناوری، برخی نکات به مثابه مهمترین رویکردها و ترجیحات سیاستگذاری در حوزه پژوهش و فناوری دانشگاه فرهنگیان تقدیم می¬شود:
1.تربیت¬پژوهی: بنابر ماده 1 و 3 اساسنامه دانشگاه، «تربیت¬محوری» و حرکت در مسیر نظریه¬پردازی و کاربست نظریات تعلیم و تربیت اسلامی در شمار ماهیت و مأموریت این دانشگاه قرار دارد. در این میان، تمرکز بر تولید علم در حوزه «مطالعات معلمی» و «مطالعات تربیت معلم» از اهمیت بالایی برخوردار است. همانگونه که در ماده 97 قانون برنامه هفتم پیشرفت به کسب مرجعیت علمی تکلیف شده¬ایم.
2.آموزش¬پژوهی: مزیت نسبی دانشگاه فرهنگیان که¬ می¬تواند به معیاری برای تمایز و پیشگامی آن در مقایسه با دیگر دانشگاه¬ها تبدیل شود، تناظر به کلاس و مدرسه و معلم است که قلمرو مهمی به نام آموزش¬پژوهی و «مطالعات درباره آموزش¬های مُضاف» را بر جَبین خود دارد. کلاس و مدرسه به مثابه آزمایشگاهی برای مطالعه و آزمون فرضیات و ایده¬های آموزشی است و لازم است این فرصت بی¬بدیل قدر شناخته شود.
3.آینده¬پژوهی با تأکید بر آینده¬نگری و آینده¬نگاری: در ذات مفهوم تربیت و تربیت معلم، آینده مُستَتر است. تربیت معلم اساساً سازوکاری برای حصول اطمینان از فرایند یاددهی و یادگیری در آینده است. براین اساس، پژوهش ها در دانشگاه فرهنگیان باید در افق آینده¬های دور و نزدیک بخصوص «آینده¬های مُحتَمل» باشد. آنگونه که سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و اساسنامه دانشگاه فرهنگیان بر «جامعه مهدوی» به مثابه آینده¬ای آرمانی تاکید کرده و برنامه راهبردی دانشگاه فرهنگیان در افق 1404 بدان ضریب داده است.
4. پژوهش با رویکرد انضمامی و کاربردپذیر: معلمی کردن، یعنی اداره فرایندی که با ده¬ها عامل سخت و نرم مواجه است و به میزانی از تشخّص و تعیّن¬یافتگی برخوردار است که پژوهش درباره معلم و معلمی و تربیت معلم، باید در تناظر به «میدان عمل» و واقعیت¬ها و مسائل انضمامی باشد. کاربردپذیری نه چونان معیار معرفت؛ بلکه چونان رویکرد و ترجیح سیاستی می¬تواند تکلیفِ «ماموریت¬گرایی، مسأله¬محوری و برنامه¬محوری» پژوهش¬ها که تأکید ماده 97 قانون برنامه هفتم پیشرفت است، را تأمین نماید.
📚 کانال اطلاع رسانی معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه فرهنگیان
👉@farhangiyan8elmsanji
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
سخنرانی در سیزدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری دانشگاه فرهنگان
29 دی 1403- تهران، مجتمع آدینه
🎙سخنران: سیدنقی موسوی، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه
[گزارش جزیئات توسط دبیر علمی داده شد]
با اغتنام فرصت برخی از کلان رویکردها و ترجیحات سیاستی این معاونت تقدیم می شود:
📌 پژوهش به مثابه میدانگاه عرضه و سنجش فعالیتها و تکریم از پژوهندگان و حقیقت جویان
برگزیدگی 29 نخبه از میان 602 نخبه
📌در ستایش میان رشتگی به مثابه امری ذاتی برای دانشگاه فرهنگیان
📌 چرا دانشگاه فرهنگیان، دانشگاه آینده است؟
📌دانشگاه فرهنگیان، گاه دانش کاربردی/کاربستی است!
📌دانشگاه فرهنگیان، آزمایشگاه و میدان تجربه معلمی!
📌 انگاره معلمی در "فلسفه دانشگاه فرهنگیان"
🧷کانال و سایت سیدنقی موسوی
👉 @seyednaghimousavi
👉http://seyednaghimousavi.ir/
هدایت شده از کانال معاونت پژوهش وفناوری دانشگاه فرهنگیان
حضور دکتر موسوی معاونت پژوهش و فناوری در شبکه خبر و تشریح برنامه های سیزدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری دانشگاه و همایش ملی تربیت انقلابی
📚 کانال اطلاع رسانی معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه فرهنگیان
👉@farhangiyan8elmsanji
5f72ca26186483ae1ad35047_2994215726307231849.mp3
5.63M
سخنرانی در اختتامیه همایش تربیت انقلابی
📌 الف) بخش اول. مقدمات
-نسبت تربیت و سیاست و قدرت
-ارزش پایگی تربیت
-تربیت انقلابی بعنوان یکی از دوال مرکزی نظریه تربیت سیاسی
علوم تربیتی مدرن به مثابه پداگوژی تسلیم و تجویز تبعیض آمیز برنامه درسی صلح و روادار
- گفتمان انقلاب اسلامی به مثابه کلان فلسفه برای فلسفه تربیت معلم و فلسفه دانشگاه فرهنگیان مبتنی ماده 2 اساسنامه و هدف عملیاتی 2 زیرنظام تربیت معلم و بخش بیانیه ماموریت برنامه راهبردی در افق 1404 دانشگاه فرهنگیان
- رویکردهای محافظه کار در تربیت سیاسی (مانند رویکردهای مدرن و لیبرال) و رویکردهای غیرمحافظه کار در تربیت سیاسی (مانند رویکرهای انتقادی و نئومارکیسیتی و پست مدرن)
تمایز نظریه تربیت انقلابی در گفتمان امامین
- تربیت انقلابی و انقلاب تربیتی
- تربیت مقاومتی و مقاومت تربیتی
📌ب) گزارش همایش
- گزارش مقالات
- برگزاری 22 سلسله نشستهای علمی با همکاری دیگر دانشگاه ها و موسسات و نیز دانشگاه های فرهنگیان استانی
- 10 مصاحبه با صاحبنظران و چاپ در یک مجلد
🧷کانال و سایت سیدنقی موسوی
👉 @seyednaghimousavi
👉http://seyednaghimousavi.ir/
هدایت شده از سازمان علمی فرهنگی آستان قدس رضوی-نمایندگی قم
🏴 همایش سیره امام کاظم علیه السلام؛ مقاومت و استکبار ستیزی
🔹 تربیت مقاومتی و مقاومت تربیتی در سیره امام کاظم علیه السلام
🎙 حجتالاسلام دکتر نقی موسوی
🔸 دکترای فقه تربیتی
🔸 معاون پژوهش و فناوری دانشگاه فرهنگیان
🔗 رزومه:
https://B2n.ir/z45282
🗓 روز اول همایش٬ شنبه ۶ بهمن ۱۴۰۳
⏰ بعد از افتتاحیه راس ساعت ۸:۱۵
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈
🔹 کانال اطلاع رسانی اخبار و برنامه های سازمان علمی وفرهنگی آستان قدس رضوی- نمایندگی قم 👇
🆔@scorazavi