هو
«روز سه شنبه 7 ع 1 سنه 1412 ه ق= 26 شهریور در 1370 ه ش در قم بعد از درس صبح، حالم سخت دگرگون شد، به نحویکه مقدّمات کفن و دفنم را فراهم کرده بودم و این غزل را از رویدا آن حال گفته ام :
مژده ای دل که شب هجر به پایان آمد
پیک روح القدس از جانب جانان آمد
زان دلارا که در این باغ وجودت آراست
جنّت ذات طلب کردی و خواهان آمد
جز خداوند نبوده است در اندیشۀ تو
که جزای تو خداوند به احسان آمد
سنگ زیرن رحی بوده ای از گردش چرخ
عرصۀ گردش تو روضۀ رضوان آمد
هر چه بُد محنت ایّام زَبَد بود و برفت
هر چه باقی است همه منحت یزدان آمد
آنچه در مزرع دل تخم وفا کاشته ای
همه نور و همه حور و همه غلمان آمد
آفرین بر قلم صنع که لوح و قلمی
همه برهان همه عرفان همه قرآن آمد
چشمۀ آب حیاتس دهانی که از او
همه درس و همه بحث و همه تبیان آمد
تن خاکی بسوی خاک روانست ولی
دل عرشی بسوی عرش خرامان آمد
ای عزیزان من این نشأۀ دنیاوی ما
به مثل این که چو زندان و چو زهدان آمد
چو بگورم بسپردید نشینید به سور
نه که در سوگ کسی باشد و نالان آمد
خویش را بهر ابد نیک بسازید به علم
عمل و علم دو سازندۀ انسان آمد
حمدلله که حسن تا زِ ندای خوش دوست
اِرجعی را بشنیده است غزلخوان آمد
📖دیوان اشعار /ص۴۷۴
استاد علامه حسن زاده ی آملی روحی فداه
متن پیام حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
إذا ماتَ المؤمن الفقیه ثلُمَ فی ألإسلام ثُلمة لا یَسُدّها شَیء
رحلت عالم فرزانه و عارف پارسا، علامه حسنزاده آملی طاب ثراه، موجب اندوه و تاثر خاطر گردید.
این اندیشمند متبحر و جامع نگر، حیات طیبه خود را وقف تألیف و تبیین آثار گوناگون اعتقادی، فلسفی، عرفانی، ریاضی، نجوم، ادبیات فارسی و عربی نمود و کارنامه درخشان و پر باری از خود به یادگار گذاشت.
مقام والای علمی، پرورش شاگردان برجسته در کنار تقوا، اخلاص، اخلاق و تهذیب نفس، سلوک عرفانی و تعهد انقلابی و اجتماعی، از ویژگی های متمایز و ماندگار این چهره فرهیخته بود که باقیات صالحات ارزشمندی برای ایشان است.
اینجانب این ضایعه را محضر مقام معظم رهبری مدظله العالی، علمای اعلام، حوزه های علمیه، شاگردان و علاقمندان به ویژه بیت شریف آن عالم مجاهد تسلیت می گویم و از درگاه خداوند متعال برای ایشان علو درجات و همجواری با ائمه اطهار(ع) را مسالت دارم.
سید ابراهیم رئیسی
رئیس جمهوری اسلامی ایران
◾️ معاون اول رئیس جمهور:
🔹رحلت ملکوتی عالم ربانی و حکیم فرزانه حضرت آیت الله حسن حسن زاده آملی رضوان الله تعالی علیه «ضایعه بزرگ ملی» است.
🔹مصیبت فقدان مرحوم علامه حسن زاده آملی را به محضر مقام معظم رهبری، مراجع عظام تقلید، حوزههای علمیه و عموم ملت ایران تسلیت میگویم؛
🔹این فقیه جلیل القدر و عارف بزرگ سرمایهای ارزشمند و کم نظیر برای جهان اسلام و تشیع و حوزههای علمیه بود
🔹معاون اول رییس جمهور در پیام تسلیتی رحلت ملکوتی عالم ربانی و حکیم فرزانه حضرت آیت الله حسن حسن زاده آملی رضوان الله تعالی علیه را ضایعه بزرگ ملی توصیف کرد و مصیبت فقدان مرحوم علامه حسن زاده آملی را که ثلمهای جبران ناپذیر برای حوزههای علمیه و جامعه علمی کشور است به محضر مقام معظم رهبری، مراجع عظام تقلید، حوزههای علمیه، عموم ملت ایران بخصوص مردم شریف آمل تسلیت گفت.
متن کامل پیام تسلیت دکتر علی لاریجانی در پی درگذشت عارف روشنضمیر و حکیم وارسته، جامع معقول و منقول، علامه آیتالله حسن حسنزادۀ آملی (رضوان الله تعالی علیه):
«به بسماللهالرحمنالرحیم است
دلی کو اعظم از عرش عظیم است
إِذَا مَاتَ الْعَالِمُ ثُلِمَ فِي الْإِسْلَامِ ثُلْمَةٌ لَا يَسُدُّهَا شَيْءٌ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ
رحلت عارف روشنضمیر و حکیم وارسته، جامع معقول و منقول، علامه آیتالله حسن حسنزادۀ آملی (قدس الله نفسه الزکیه)، داغی سوزان بر دلهایمان برجا گذاشت.
این مرد الهی که بحر معارف الهیه از علوم حصولی و شهودهای حضوری بود، با هستی و قلم و بیان عطرآگین و جذاب خویش قلوب انسانها را در دنیای مدرن اما غفلتزدۀ معاصر، بهسوی نفحات روحانی الهی هدایت میکرد. جوانان میتوانند با مطالعۀ «الهینامه» از محتوای جذاب آن بهره بگیرند و دانشجویان و طلاب با خواندن «دروس معرفت نفس» از برهان دقیق او مستفیض گردند. فلسفۀ او پشتیبان عرفانش، و دریافتهای باطنی وی گواهی بر صدق نظرورزیهایش بود. این مرد بزرگ، قرآن و عرفان و برهان را در مکتب اهلبیت (ع) جمع نمود و یکجا متمثل کرد. آنگونه که در رسالهای در باب صدیقۀ کبری (س) به رشتۀ تحریر درآوردهاند.
وجود او سراسر تذکر و تنبّه در جهت عالم حقیقت بود. این ضایعۀ بس عظیم را به محضر امام زمان (عج)، و رهبر معظم انقلاب اسلامی و مراجع عظام تقلید (دامت توفیقاتهم) و ملت بزرگ ایران و بیت شریف و شیفتگان و دوستان ایشان، بهخصوص اهالی شریف دیار عالمپرور آمل، تسلیت و تعزیت عرض میکنم. و از خداوند متعال علو درجات و همنشینی با شهدای کربلا را برای این عالم ربانی مسئلت میکنم.
بندۀ خدا،
علی لاریجانی»
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فرماندار آمل: مراسم وداع با پیکر مرحوم علامه حسنزاده آملی فردا در میدان ۱۷شهریور آمل و پس از آن، مراسم تدفین در روستای ایرا در لاریجان برگزار میشود.
اعلام مراسمات علامه حسن زاده آملی
دوستان و همراهان گرامی دوشنبه ۵ مهر مصادف با اربعین حسینی مراسم تشیع پیکر
علامه حسن زاده آملی از شهرستان آمل میدان هفده شهریور بعد از وداع با جسممبارکشان و قرائت زیارت عاشورا طبق وصیت ایشان در روستای ایرا به خاک سپرده خواهد شد
ساعتش مشخص نیست ولی احتمالا ۱۰ صبح
عزیزانی که از استان های مختلف به شهرستان
آمل تشریف میاورند جهت اسکان گرفتند با بنده تماس بگیرند ۰۹۱۱۹۱۷۳۷۷۰
#علامه_حسنزاده_آملی
#علامه_حسنزاده
#علامه_حسن_زاده_آملی
#علامه_طباطبایی
#مراسم #ایرا #آمل
رهبر انقلاب بر پیکر پاک علامه نماز می خواند
علیرضا شریعت فرماندار و دبیر ستاد ارتحال علامه حسن زاده آملی بیان داشت: امروز هنگام نماز مغرب و عشا با انتقال پیکر پاک علامه حسن زاده آملی به بیت رهبری، نماز میت به امامت رهبر معظم انقلاب اقامه می شود و سپس پیکر علامه برای انجام مراسم تشییع روز دوشنبه به آمل برگشت داده خواهد شد.
#علامه_حسن_زاده_آملی #آمل #هراز #ایرا
@shakhehtoba
تشییع خودرویی پیکر علامه حسنزاده آملی
🔹استاندار مازندران: برای رعایت دستورالعملهای بهداشتی ایام کرونا وداع با پیکر علامه حسنزاده آملی خودرویی انجام میشود.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
دیدگاه علامه حسن زاده آملی نسبت به مرگ.
#حسن_زاده_آملی
#آیت_الله_حسن_زاده
#عرفان #خودشناسی #معرفت_نفس
#آیت_الله_حسن_زاده_آملی #مرگ #برزخ #خداحافظی #وداع
@shakhehtoba
🌐 پیام تسلیت آیتالله جوادی در پی ارتحال آیتالله حسنزاده |
🔻آیتالله #جوادی آملی طی پیامی، ارتحال مرحوم آیتالله حسنزاده آملی را تسلیت گفت.
متن این پیام بدین شرح است:
«بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَا لله وإنّا إلیه راجعون
ارتحال غمبار و اسفبار عالم ربانی، حکیم متأله، جامع معقول و منقول، صاحب مآثر سنگین و آثار گرانقدر، حضرت آیتالله حسنزاده آملی را به محضر مبارک حضرت بقیةالله ارواح من سواه فداه و جامعۀ روحانیت و حوزههای علمیه و همه شاگردان و دستپروردگان آن حکیم راحل و عموم مردم بزرگ و بزرگوار آمل و بیت شریف ایشان تسلیت عرض میکنم.
حکیم و عارف کمنظیر، حضرت آیتالله حسنزاده آملی جامع عقل نظر و عقل عمل بود؛ هم در مسائل علمی از چهار راه استفاده کرد، هم در مسائل عملی از چهار راه بهره برد؛ راههایی که انسان میتواند از آن راهها به فیض علمی برسد چهارتاست و راههای عملی که می تواند از آن راههای عملی به فوز الهی بار یابد چهارتاست.
خدای سبحان از دو راه به بندهاش فیض علمی و فوز عملی میرساند: یکی به وسیلۀ رهبران الهی، یکی بلاواسطه؛ هم به واسطه رهبران الهی کتاب و حکمت را تعلیم میکند و هم بر اساس «هُوَ مَعَكُمْ أَيْنَ مَا كُنْتُمْ»، «وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ» و مانند آن، بلاواسطه فیض علمی را القاء میکند؛ اگر کسی بخواهد با خدا راز و نیاز کند و ارتباطی برقرار کند، آن نیز دو راه دارد: یا با توسل به انبیا و اولیا و رهبران الهی است یا بلاواسطه است؛ انسان میتواند بدون واسطه بگوید یا الله، با واسطه هم می تواند بگوید یا الله. اگر کسی خواست با خدا رابطه برقرار کند چه فیض علمی و چه فوز عملی، دو راه دارد یکی مع الواسطه، یکی بی واسطه و اگر کسی خواست فیضی از خدا و فوزی از خدا، علماً و عملاً به او برسد، آن هم دو راه دارد، گاهی بلا واسطه فیض الهی میرسد گاهی مع الواسطه. این بلاواسطه، در علوم عقلی اثباتش آسان نیست؛ ولی در عرفان کاملاً محقق است و حکیم و عارف گران سنگی مثل آیتالله حسنزاده آملی، هم راه عقل را هم راه شهود را به خوبی پیمود و توانست از این چهار راه، هم حرف خودش را به خدا برساند، هم فیض و فوز خدا را دریافت کند.
زندگی سراسر فخر این حکیم الهی در آن اربعینگیریهای او، در آن روزههای متصل و مرتبط ماه رجب و شعبان و رمضان او، در آن سحرخیزیهای ممتد او، در آن نالهها و گریههای او که گفت: «تا جان به لب نرسید جام به لب نرسید» گذشت. از این کارها زیاد داشت، از این نالهها زیاد داشت، از این گریهها زیاد داشت، از این شبزندهداریها زیاد داشت، از این تعلیم و تربیتهای خالصانه زیاد داشت؛ شاگردانی تربیت کرد که هم اکنون به فیض الهی از اساتید سرآمد حوزهها هستند و موفقاند و کتابهای گراسنگی چه کتابهای درسی، چه کتابهای مرجعی، یا تألیف کرد یا تصنیف کرد یا تحقیق کرد و آثار گذشتگان را احیا کرد. هم در عرفان، هم در فلسفه، هم در نجوم، هم در ریاضیات، هم در تفسیر، هم در حدیث، انسان جامعی شد که توانست انسانهایی تربیت کند، توانست آثاری به یادگار بگذارد، شاگردانی تربیت کند و دوستانی را بپروراند که از محضر او فیض و از مکتب او فوز، از بنان او فیض و از بیان او فوز دریافت کنند؛ لذا ارتحال آن بزرگوار بسیار غمبار است.
امیدوارم ذات اقدس الهی به عنوان عطیهای الهی، این سانحه و این سوگ سنگین را بر همگان آسان کند که بتوانند تحمل کنند و این بار سنگین را بکشند، روح پرفتوح آن حکیم الهی، آن منجم، آن ریاضیدان، آن عارف، آن فقیه، آن مفسر و آن محدث را با انبیای الهی محشور کند و صبر جمیل به عموم بازماندگان، شاگردان، کسانی که از کتابهای او فیضی بردند و میبرند و از محضر و مکتبشان استفاده کردهاند، خصوصاً مردم بزرگ و بزرگوار آمل که متأسفانه وضع حالم مساعد نیست که در مراسم تشییع و در مراسم بزرگداشت این حکیم در کنار آنها شرکت کنم، عنایت فرماید. به طایفۀ محترم ایشان به دوستان ایشان به شاگردان ایشان و به بیت شریف ایشان تسلیت عرض میکنم، علوّ منزلت آن حکیم راحل را از خدا مسئلت میکنم و صبر جمیل و اجر جزیل عموم بازماندگان را از ذات اقدس الهی مسئلت میکنم؛ امیدواریم خدای سبحان حشرشان را با انبیا و اولیا قرار بدهد و دلهای داغدیدهها را تسلی بخشد.
غفر الله لنا و لکم
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته»