🕋 سفرنامۀ حج (رویکرد تبلیغی)
🔖دفتر نخست: مقدمه
✨ یکی از ظرفیتهای مهم فریضه حج از اولین سالهای برگزاری آن تا به امروز، مسئله دعوت و تبلیغ دینی است.
✨ بی شک واقعه غدیر و ابلاغ جانشینی نبی اکرم، مهمترین رویداد تبلیغی بود که در جریان حج و این اجتماع عظیم مسلمانان واقع شد. حضرات معصومین (س) نیز همواره از این فرصت برای دیدار با مسلمانان به ویژه شیعیان خود و ابلاغ معارف دینی بهره برده اند.
✨ امام هشتم (س) درباره علت تشریع حج فرمودند:"مَع ما فيهِ مِن التَّفَقُّهِ ونَقْلِ أخْبارِ الأئمّةِ إلى كُلِّ صُقْعٍ وناحِيَةٍ..."، ایشان نشر معارف دینی را از حکمت های تشریع حج برشمردند.
✨ در مقابل نیز مخالفان و حاکمان سرزمین وحی، از امویان تا وهابیان همواره از این فرصت جهت ترویج عقاید و گفتمان خود بهره برده اند.
✨در این نوشتار، فرصت پرداخت تفصیلی به روش شناسی تبلیغی ائمه معصومین، جریانهای مخالف و مصادیق آن در طول تاریخ و آثار کوتاه مدت و بلند مدت آن وجود ندارد و البته پیشنهاد می شود،محققان و فعالان این عرصه درباره تبلیغ در حج و ابعاد بین المللی آن، پژوهشهای هدفمندی انجام دهند.
🗓️ حال که به لطف الهی توفیق یار شد تا امسال به حج مشرف شوم، تصمیم گرفتم تا در طول سفر از مشاهدات خود، پیرامون فعالیتهای های تبلیغی پادشاهی سعودی و همچنین فرصتها ی مغفول در این عرصه یادداشت های ارائه نمایم.
امیدوارم برای علاقه مندان مفید واقع شود و منشا تصمیمات و اقدامات پر برکتی واقع گردد.
🤲 انشاءالله دعاگوی برادران دینی خود هستم.
ادامه دارد...
✍ علیرضا استادی
#مطالعات_منطقهای
#افاده_تبلیغی
👈مؤسسه اطلس شيعه
🕋 سفرنامۀ حج (رویکرد تبلیغی)
🔖دفتر دوم: استقبال
✨از تکنیکهایی که بصورت غیر مستقیم، زمینۀ پذیرش را در مخاطب ایجاد میکند، احسان و خدمت به اوست. این مضمون در روایات ما نیز آمده است: الإنسان عبید الإحسان.
✨ از ویژگیهای روحی و روانی انسان این است که اگر به کسی محبت داشت، به باورها و افکار و سلایق او گرایش پیدا خواهد کرد و بهتدریج حتی اشکالات و عیوبش را نیز نخواهد دید. از این رو گفتهاند «حب الشیء یعمی و یصم»!
✨حکومت عربستان در سالهای اخیر از این تکنیک روانشناختی بهخوبی بهره گرفته، و در این راستا تغییرات چشمگیری در خدمات زائران ایجاد کرده است. برخی از این تغییرات عبارتاند از:
🔻کاهش زمان تشریفات فرودگاهی؛
🔻زیباسازی محیطی به زبانهای مختلف (تصویر شمارۀ ۱و۲)؛
🔻خوشآمدگویی به زائران به زبانهای مختلف (ازجمله فارسی)؛
🔻ارائه کارت خدماتی دلیل الزائر و توسعه خدمات متنوع در مدت اقامت (لینک سایت در ادامه)؛
🔻حضور پرتعداد نیروهای راهنما؛
🔻راهاندازی قطار سریع السیر مدینه-مکه؛
🔻اهدای قرآن و جوایز به حجاج؛
🔻و دهها مورد دیگر...
✨خاطره شیرین از سفر به کشوری که در جهان اسلام ادعای زعامت و قدرت فرا منطقه ای دارد، به تثبیت این ادعا نزد مردم کشورهای مختلف کمک خواد کرد و اگر خوراک فکری و فرهنگی در ضمن این خدمات به مخاطب ارائه شود، پذیرفتنی تر خواهد شد.
✨در فرستههای بعدی، اشاراتی پیرامون «سند چشمانداز ۲۰۳۰» و سرمایهگذاری وسیع سعودی در این زمینه خواهم داشت.
📍لینک سایت دلیل الزوار:
https://daleelalzowar.sa
✍ علیرضا استادی
#افاده_تبلیغی
#مطالعات_منطقهای
👈مؤسسه اطلس شيعه
🕋 سفرنامۀ حج (رویکرد تبلیغی)
🔖 دفتر سوم: اخی الحاج، خذ هدیتک!
✨پس از آنکه مراحل ورود به کشور عربستان در فرودگاهی با استانداردهای روز دنیا و در کوتاهترین زمان ممکن صورت پذیرفت، دقایقی را برای گرد آمدن همۀ اعضای کاروان و انجام سرشماری نهایی و سپس انتقال به اتوبوس، به انتظار نشستیم.
✨دقیقاً در همین مرحله، پیشخوانی در کنار درب خروجی نظرم را به خود جلب کرد. (تصویر شمارۀ ١) در این پیشخوان، «وزاره الشئون الاسلامیة و الدعوة و الارشاد» (که در آینده دربارۀ ساختار و فعالیتهای این وزارتخانه خواهم نوشت) هدایایی را در قالب بستههای تبلیغی و ارشادی به زبانهای مختلف به زائران ارائه میکرد.
✨به سمت پیشخوان حرکت کردم و به کتابچههای عرضهشده در آن نگاهی انداختم. از مسئول پیشخوان درخواست کردم که چند کتابچه به زبانهای مختلف در اختیار من قرار دهد، و او علیرغم اینکه قاعدتاً هرکس یک زبان اصلی دارد و باید یک کتابچه دریافت کند، درخواست مرا پذیرفت.
✨این کتابچهها بهزودی در کتابخانۀ تخصصی تبلیغ «مؤسسه اطلس شیعه» قرار خواهد گرفت و علاقهمندان میتوانند با عضویت در کتابخانه، به آنها در کنار صدها عنوان کتاب تخصصی مرتبط با تبلیغ بینالملل دسترسی داشته باشند.
✨افزون بر این کتابچهها، کارتی دارای کیوآرکد (تصویری شماره٢) به زائران داده شد تا در همان ابتدای سفر به محتوای جامع دسترسی داشته باشند.
✨در فرستۀ بعد، گزارش کوتاهی از محتوای این کتابچهها ارائه خواهم کرد، انشاءالله. (تصویر شمارۀ ٣)
📍لینک مکتبه:
https://ebook.moia.gov.sa
✍ علیرضا استادی
#افاده_تبلیغی
#مطالعات_منطقهای
👈مؤسسه اطلس شيعه
🕋 سفرنامۀ حج (رویکرد تبلیغی)
🔖 دفتر چهارم: هدایای سمّی!
💎در فرستۀ پیشین به کتابچههای اهدایی به حجاج اشاره کردیم و اینک گزارشی از آنها ارائه مینماییم:
✨این کتابچهها به چند زبان رایج در میان حجاج تألیف و میان آنان توزیع میشوند. زبان عربی، انگلیسی، اردو، چینی (تصاویر ۱ الی ۴) و فارسی از جملۀ این زبانهاست.
✨محتوای این کتابچهها تفسیر، ادعیه و نیز راهنمایی حجاج است و رویکرد صریح اعتقادی ندارد، اما در بزنگاهها عقاید وهابی و سلفی را به مخاطب القا میکند.
✨المنهج لمرید الحج و العمره، ازجمله این کتابچهها، اثر محمد بن صالح العثیمین است؛ کسی که عقاید وهابی، فقه و صرف و نحو عربی را از محمد بن عبدالعزیز آموخت، مدتی خطیب مسجدالحرام و استاد دانشگاه امالقرای مکه بود و آثار ابن تیمیه و ابن قیم الجوزیه را شرح کرد.
✨در پیوست، مقدمۀ این کتاب (شمارۀ ۵ و ۶)، فتوای وهابیت دربارۀ سفر کردن زنان بدون مَحرَم (شمارۀ ۹)، شرک بودن زیارت قبور (شمارۀ ۷) و نیز فتوای آنان درمورد بیتوته در منا که براساس آن، بخشهایی از منا را توسعه دادهاند (شمارۀ ۸) آمده است.
✨جالب اینکه این کتابهای چاپی و الکترونیک، در مقایسه با محصولات انتشارات آستانهای مقدس و مساجد شیعی (مانند انتشارات بهنشر و مسجد جمکران) هم ازجهت تنوع و کیفیت علمی و هم ازجهت گرافیک و طراحی سایت ضعیفترند.
✨در مقابل، محصولات شیعی از جهت تنوع زبانی، تناسب با سلایق ملتها و تبلیغات ضعیفاند، و لذا مخاطبان از ملیتها و زبانهای گوناگون، از وجود محتوای مناسب محروم میمانند.
✍ علیرضا استادی
#افاده_تبلیغی
#مطالعات_منطقهای
👈مؤسسه اطلس شيعه