18.88M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠 تشکیلات سازمانیِ اخوانالمسلمین و آینده سیاسی آن؛ اخوان میتواند دوباره کمر راست کند؟!
هشام جعفر
🔹پس از آزاد شدن از زندان در ماه مارس سال 2019 با یکی از اعضای جوان جمعیت اخوانالمسلمین در «الجیزه» ملاقات کردم. در این ملاقات، از وی درباره مواضع جوانان اخوانی پس از گذشت 6 سال از بحران بزرگی که این جمعیت با آن مواجه شد، سؤال پرسیدم. او نیز پاسخ داد: «اعضای جمعیت اخوانالمسلمین به 3 گروه تقسیم میشوند. گروه اول کسانی هستند که اگر رهبران اخوان از آنها برای ازسرگیری فعالیتهای خود طبق همان شرایط پیشین دعوت به عمل آورند، بدون هیچ درنگی فعالیتهای سازمانی خود را مجددا آغاز خواهند کرد. گروه دوم، کسانی هستند که برای ازسرگیری فعالیتهایشان در جمعیت اخوانالمسلمین به دنبال شکلگیری یک شرایطِ جدید و متفاوت از قبل هستند. گروه سوم را نیز افرادی تشکیل میدهند که اساسا دیگر به فعالیت در جمعیت اخوانالمسلمین فکر نمیکنند و به طور کامل این جمعیت را ترک کردهاند». فارغ از این تقسیمبندیها در خصوص اعضای اخوانالمسلمین، در رابطه با مسأله «تشکیلات سازمانی» اخوانیها و آینده سیاسی آنها نکاتی وجود دارد...
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#اخوان_المسلمین
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 دیالکتیک فکر معاصر عربی و انقلاب اسلامی
دکتر هادی بیگی ملک آباد
✂️برشهایی از متن:
📍سه نسل از این معاصرت کنونی ما در دوران جدید گذشته است؛ یک نسل پیشگامانی امثال سید جمال بودند که این جریان را شروع کردند. یک طیفی که دهه های ابتدایی قرن 20 یعنی از 1930 تا 1970 بودند، اینها نسل مدرن بودند و رویکرد نقدی به میراث جهان اسلام داشتند؛ مانند طه حسین و بعدا ارکون و جابری. طیف سوم از نسل متفکرین معاصر در دهه های پایانی قرن اخیر بودند که به آنها پُست مدرن یا نقدیها میگوییم، یعنی کسانی هستند که نقد رادیکال دارند. هم نقد درون دارند و هم بزعم خود نقد بیرون و «دیگری».
📍ایده انقلاب باعث شد قلمرو عربی به خودش بیاید و اعتماد به نفس پیدا کند و امکان فکر متفاوت و مخالف با غرب را در خودش احساس کند. آقای عبدالاله بلقزیز میگوید انقلاب اسلامی مثل یک هجومی بود که به متفکران معاصر عربی نشان داد؛ میشود مقاومت کرد و متفاوت اندیشید و در حقیقت انقلاب اسلامی یکی از عوامل اصلی تغییر در پرسش نهضت عربی-اسلامی بود. در وضعیت جدید پرسش از «چرا ما پیشرفت نکردیم» به پرسش «از ما که هستیم؟» تغییر یافت.
📍طه عبدالرحمن در کتاب «روح الدین» ولایت فقیه حضرت امام(ره) را مبنا قرار میدهد و در مورد آن نظریهپردازی میکند و حتی بر مبنای نظریه ولایت فقیه میگوید: من میخواهم این نظریه را ارتقا دهم. او ادعا میکند نظریه ولایت فقیه امام(ره) یک نوع «ولایه الفقیه الصناعیه» است و ولایت فقیه مورد نظر خودش را «ولایه الفقیه الحیه او التجریبیه» میداند. ولایه فقیه صناعی یعنی ولایت فقیهی که تمرکزش بر علم به فقه و معارف اسلامی است و لکن ولایه فقیه حی یا تجربی ولایت فقیهی است که در آن فقیه صاحب تجربه و کشف نیز هست.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
📮مصاحبهای با جاناتان فاکس؛ فهم روندهای جهانی در دین و سیاست
✂️برشهایی از متن:
🔺آیا دین از هزاره جدید به بعد به عنوان یک فاکتور موثر در روابط بینالملل رجعت کرده است یا در حال یافتن یک اهمیت روبه رشد است؟ من این طور فکر نمیکنم. چراکه معتقدم دین یک فاکتور همیشگی است.
🔺آیا در هزاره جدید تغییری در نحوه نگرش ما به دین به مثابه ادیان جهانی به وجود آمده است؟ پاسخ به این سوال یک بله محکم و پرطنین است.
🔺در قرن بیست و یکم معلوم شد که دین در حال مرگ نیست بنابراین عدهای از محققان گفتگو پیرامون دین در روابط بینالملل را آغاز کردند. حادثه 11 سپتامبر این فرایند را تسریع کرد، اما من باور دارم که به هر حال این فرایند به وقوع میپیوست.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠خاطراتی از شهید صدر؛ اگر میدانستم فلسفتنا انقدر معروف میشود به اسم خودم منتشر نمیکردم!
مصاحبه با آیتالله محمدهاشم صالحی مدرس
✂️برشهایی از متن:
🔹آنقدر این کتاب «فلسفتنا» شُهرۀ آفاق شد که ایشان گفته بودند، اگر من میدانستم که این کتاب، آنقدر شهرت و محبوبیت در جهان دانش و در جهان اسلام پیدا میکند، حاضر نمیشدم که این را به نام خودم چاپ کنم.
🔹طلبهای وارد نمی شد مگر اینکه با تمام قد به استقبالش میایستاد، تا همین اواخر هم، وقتی که مرجع بسیار بزرگی هم شده بود، ولی هر طلبهای که وارد میشد فوراً از جایش بلند میشد. وقتی استادش آقای خویی وارد میشدند، مثل دویدن، سریع میآمد که دست آقای خویی، دست استادش را ببوسد.
🔹خانۀ شاگردانش می رفتند. خانۀ آقای سید باقر حکیم میرفت. خانۀ آقای سید محمد غروی می رفت، عروسی برادرش هم که دعوت شد، رفت و بنده هم بودم. یک خادم افغانی داشت که در جدیده ساکن بود. این خادم یک عروسی داشت و ایشان را دعوت کرده بود و ما هم بودیم، منزلش رفتند. سه چهار بار خانۀ ما دعوت شده بود، تشریف آوردند. در عقیقۀ اولاد من میآمد.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
📮مروری بر جریانشناسی رسانهای عراق؛ میدانداری مخالفان ایران!
سیدرضا حسینی
📌رسانههای محور مقاومت در عراق، با مرور زمان (شاید هم از بدو تأسیس)، به صورت غیرحرفهای و ضعیف درآمدهاند. شبکههایی که علیرغم نداشتن مخاطب، تعطیل هم نمیشوند؛ چون به منابع مالی داخلی یا خارجی بدون نظارت متصل هستند. به نظر میرسد که ایران و جریان مرجعیت و جریان صدر باید بهجای سیاست حمایت از رسانههای متوسط و ضعیف متعدد، به سیاست رسانههای کمتعداد و حرفهای روی بیاورند، تا عقبماندگی مزمن رسانهای خود را در عراق جبران کنند. در ضعف رسانه ای ایران در عراق همین بس که توان توجیه حضور خود در این کشور را برای طیف وسیعی از مردم عراق ندارد یا در جریان اعتراضات و تظاهرات عراق، به دلیل نداشتن دست برتر رسانه ای و ناتوانی در روایتی صحیحی از اوضاع این فرصت مهم اصلاحی را از دست می دهد و جای دوست و دشمن در ذهن جوان شیعه عراقی عوض می شود...
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#عراق
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 مستند: عبدالرحمن الکواکبی
🔹عبدالرحمن الکواکبی تمایزی جدی با مصلحان اجتماعی مسلمان دارد. او عامل اصلی عقبماندگی مسلمانان را نه استعمار میداند و نه کنار گذاشتن علم و اجتهاد و نه تفرقه و درگیری داخلی و نه امتناع از جهاد و شهادت، بلکه بر عامل «استبداد» دست گذاشته و آن را ریشه همه فسادها میداند. نظریهای بدیع که او را از سایر اندیشمندان و مصلحان متمایز میکند.
🔹در این مستند نگاهی گذرا به اندیشههای او و زندگانی و زمینههای اجتماعی شکلگیری این نظریات پرداخته شده است.
🔹این مستند توسط شبکه الجزیره تولید شده و پایگاه اینترنتی شعوبا آن را ترجمه و زیرنویس کرده است.
🖇برای مشاهده و دانلود این مستند اینجا کلیک کنید.
#مستند
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
📮درباره نزدیکی روابط ترکیه و مصر و سرنوشت اخوانیها؛ پایان ماهعسل اخوان و اردوغان؟!
هیثم حسنین – موسسه واشنگتن
✂️برشهایی از متن:
19🔺 مارس بود که خبرگزاری «آسوشیتدپرس» اعلام کرد: «مقامات ترکیه از مدیران 3 شبکه تلویزیونیِ معارض مصر در استانبول، خواستهاند تا از حجم انتقادات خود نسبت به دولت قاهره بکاهند، چراکه آنکارا برای اصلاح روابط تنشآلود خود با قاهره تلاش میکند». این مسأله در جریان مصاحبه شبکه «الجزیره» با «أیمن نور» شخصیت سیاسی مصری که در تبعید به سَر میبرد، تأیید شد.
🔺به نظر میرسد که اخوانیها در منطقه گزینه خاصی نداشته باشند. حتی قطر هم به دلیل اینکه سابقه اخراج اخوانیها از کشورش را در پرونده خود دارد، نمیتواند گزینه مناسبی برای اعضای اخوانالمسلمین باشد. این بدان معناست که ممکن است اخوانیها به ایالات متحده آمریکا، کانادا و یا انگلیس مهاجرت کنند.
🔺 پیشبینی میشود که اعضای سطوح میانی و پاییندستی اخوانالمسلمین با برخی مشکلات مواجه شوند، زیرا بسیاری از آنها دارای گذرنامههایِ مصری فاقد اعتبار هستند. این افراد در جریان مباحثاتی که با یکدیگر در شبکههای اجتماعی دارند، قطر، مالزی و برخی از پایتختهای کشورهای اروپایی را برای مهاجرت پیشنهاد میکنند. حتی ناامیدی در یکی از خبرنگاران وابسته به جمعیت اخوانالمسلمین به حد و مرزی رسید که او در جریان برگزاری کنفرانسی در «تلآویو» به جستجوی فرصتهای شغلی برای کار در شبکههای اسرائیلیِ عربزبان، پرداخت.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#اخوان_المسلمین
#مصر
#ترکیه
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠بررسی اندیشههای حسن حنفی؛ اجتهاد روشی در اصول دین هم هست!
امین سراج
✂️برشهایی از متن:
🔹بیش از ۱۰ قرن است که نظریه اختیار اشعری (در جهان اسلام) غالب است، و همین غلبه یکی از علل عقبماندگی است، چراکه در مساله عمل، علم، داوری و ارزشگذاری، اولویت را به خدا میدهد، در حالی که وجدان معاصر ما از آسیبهای به دست گرفتن امور، گاه به نام خدا و گاه به نام سلطان رنج میبرد.
🔹این اتهام که تمدن اسلامی تمدن وحدت است نه کثرت، و تمدن اتحاد است نه اختلاف، اتهامی باطل است؛ چراکه مهمترین نکته ممیزه سنت قدیم ما آن است که مجموعهای از احتمالات متعدد را به دست داده است که برای انتخاب میان آنها، جانها فدا شده است. پس اجتهاد، فقط روشی در اصول فقه نیست، بلکه روشی در اصول دین است و وظیفه او تنها قیاس درباره احکام (افعال عملی) نیست بلکه در انتخاب بهترین نظریات برای نیازهای زمانه نیز به کار میآید.
🔹مأموریت پروژه سنت و نوسازی، آزاد شدن از همه انواع سلطه است، سلطه گذشته و سلطه میراث. هیچ سلطهای نیست مگر برای عقل و هیچ سلطهای نیست مگر از روی ضرورتِ واقعیتی که در آن زیست میکنیم. مأموریت این پروژه، آزاد کردن وجدان معاصر ما از ترس و اطاعت سلطه است، خواه سلطه میراث یا سلطه منقولات، خواه سلطه عادتها یا سلطه سیاست. مأموریت پروژه سنت و نوسازی، رها کردن انرژیهای انباشتهشده انسان محصور میان قدیم و جدید است.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠کشتار طنطوره، جنایتی که صهیونیستها میخواهند از تاریخ حذف کنند!
ایلان پایه، تاریخنگار اسرائیلی
✂️برشهایی از متن:
🔹«کاتز» در ابتداء یعنی زمانی که پژوهش درباره پایاننامه خود را آغاز کرد، به هیچ وجه نمیدانست که در نهایت چه چیزی را کشف خواهد کرد. با این حال، او در جریان تحقیقات و پژوهشهایش درباره روستاها و تاریخچه آنها، به اسناد و شهادتهای شفاهی زیادی دست یافت که جملگی حاکی از وقوع «پاکسازی نژادی» در روستاهای مذکور بودند.
🔹«کاتز» به این نتیجه رسید که نظامیان ارتش اسرائیل 200 تا 250 تَن از ساکنان روستای «طنطوره» را به ضرب گلوله و با خونسردی تمام به قتل رساندند. او همچنین متوجه شد که شماری از ساکنان روستا نیز تنها به خاطر خشم و عصبانیت نظامیان صهیونیست از کشته شدن 8 تَن از دوستانشان در زمانِ حمله به «طنطوره»، سَر بریده شدند. شاهدان عینی به «کاتز» گفتند که عملیاتهای اعدامِ دستهجمعی در ساحل دریا اجرا شدند.
🔹در سال 2016 نیز مقامات بلندپایه اسرائیل دستور دادند تا اسناد آرشیوی مربوط به حوادث سال 1948 به صورت محرمانه طبقهبندی شوند. این درحالی است که پیشتر این اسناد به راحتی در دسترس پژوهشگران قرار داشت. البته اخیرا به برخی مورخانِ مورد اعتمادِ اسرائیل اجازه داده شد تا به بعضی از اسناد آرشیوی دسترسی داشته باشند.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#فلسطین
#اسرائیل
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠تاریخ و عملکرد حزب کمونیست در عراق؛ مبارزه طبقاتی را کنار گذاشتیم!
کارین ملودوچ
✂️برشهایی از متن:
🔹حزب کمونیست عراق در دههی 40 میلادی به نیرویی مؤثر در مقابله با استبداد حاکمان و سلطهی بریتانیا تبدیل شد. تنها در سال 1946 بین 30% تا 60% کارگران نفت، راهآهن، برق و بنادر عراق توسط گروههای چپ سازماندهی شده بودند.
🔹مبارزهی همزمان با دیکتاتوری صدام حسین و فشارهای خارجی حزب کمونیست عراق را از پا درآمده بود. با این حال، در سال 2003، برخلاف احزاب کرد، شیعه و سکولار، به کنفرانسهای اپوزیسیون عراق نپیوست، چراکه توسط امریکا و بریتانیا حمایت میشدند.
🔹حزب کمونیست رویکرد طبقاتی به مبارزه را کنار گذاشته میکوشد به جای تعریف خود به عنوان چپ سفتوسخت، زمین مشترکی برای فعالیتهای حقوق بشری و دمکراتیک پیدا کند. فعالان سیاسی کردستان، در تضاد میان ایجاد تغییرات سوسیالیستی و تأسیس نظام ملی خودمختار در نوساناند.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#عراق
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠آیت الله دکتر صادقی تهرانی درباره مسائل جهان اسلام چگونه می اندیشید و چه می گفت؟
یاسر عسگری
✂️برشهایی از متن:
🔹علیرغم این موضوع، میان من و آقای صدر برخوردهایی وجود داشت. او در مبارزه از روی مصلحت و موقعیت عمل میکرد. نوع مبارزه ایشان با فعالیت های من متفاوت بود، و ایشان از اول با شاه اختلافی نداشت.
🔹یکی از مشکلات من با آقای حکیم، رفت و آمد بیش از اندازه سفیر ایران به بیت وی بود. ایشان در جواب به اعتراض ما می فرمود: من نمی توانم با چوب بیرونش کنم. او سفیر یک کشور شیعه است، هر چند رفتارهای شاه و حکومتش غلط باشد. شاید اگر در رابطه با جریانات ایران صحبت کنیم، تغییراتی در نحوه رفتار ایشان ایجاد شود. اما من مخالف با نظر ایشان، شمشیر را از رو بسته و هیچ نوع رابطه ای را قابل توجیه نمی دانستم.
🔹آیت الله صادقی تهرانی درباره برداشت های اشتباه در دهه شصت از نهضت های آزادی بخش و مسأله صدور انقلاب به کشورهای مجاور و دیگر نقاط جهان هم منتقد و معترض بود و می گفت: آقایان، جنگ ما با عراق و حمایت از مستضعفین عالَم در بحث متفاوت است، اما با عراق به دلیل حمله به کشورمان جهاد می کنیم، اما توان و قوت و بُنیه رفع فتنه و تضعیف و… از جهان را نداریم. اینها از وظایف امام عصر(ع) است.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba