💠 نگاهی به آمار جمعیت فلسطین؛ وضعیت فلسطینیها در نبرد جمعیتی با اسرائیل چگونه است؟
محسن فایضی
✂️برشهایی از متن:
🔹میتوان جمعیت اعراب اسرائیلی را (غیر یهودیان ساکن اراضی اشغالی 1967) را 2 میلیون دانست. رقمی عجیب و رو به رشد که قطعا برای اسرائیل چالشی جدید و فرصتی مهم برای تفکر مقاومت با تمرکز بر این جمعیت با توجه به ظهور رگه های بیداری و تغییر رفتار طیفی از آنان در سال اخیر است.
🔹جمعیت فلسطین را متوان جامعه جوانی خطاب کرد. 38% درصد جمعیت زیر 15 سال سن دارند. هرچند این آمار بین نوارغزه و کرانه باختری تفاوت قابل توجهی دارد. در نوارغزه جمعیت زیر 15 سال 41% است و در کرانه باختری 35%. ضمن آنکه تنها 3.7 % از جمعیت فلسطینی بالای 65 سال سن دارند. این درصد در نوارغزه 3.7 و در کرانه باختری 2.8 است.
🔹نرخ فرزندآوری در فلسطین و بالاخص در نوارغزه مانند اکثر مناطق غرب آسیا و کشورهای عربی رو به کاهش قابل توجهی است. این رقم در سال 1999 به ترتیب برای نوارغزه و کرانه باختری 5.8 و 4.1 بوده که در سال 2019 به ترتیب به 3.9 و 3.8 رسیده است. که البته باز رقم نزدیک به 4 برای نرخ جمعیت در میان کشورهای منطقه ای عدد بالا و قابل توجهی است هرچند کاهش جدی ای را نشان می دهد.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#فلسطین
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠 معضل اندونزی؛ چگونه بزرگترین کشور اسلامی به میدان منازعه آمریکا و چین تبدیل شد؟
میرفت عوف
✂️برشهایی از متن:
🔹آمریکاییها به اندونزی به عنوان یک شریک اقتصادی و امنیتی مهم نگریستند که نزدیکیِ به آن میتواند به کاهش حضور چین در منطقه منجر شود. از همین روی، دولتمردان آمریکایی، تقویت روابط با «جاکارتا» به ویژه در حوزههای اقتصادی و امنیتی را در رأس اولویتهای خود قرار دادند.
🔹دولتمردان اندونزی از قدیم الأیام استراتژی عدم جانبداریِ مطلق از قدرتهای بزرگ در جهان را در دستور کار خود قرار دادهاند. همین سیاست و استراتژی نیز کار آمریکاییها برای نفوذ در اندونزی را سخت میکند.
🔹«جاکارتا» تلاش میکند در حوزه اقتصادی تنها به یک کشور [چین] وابسته نباشد. مقامات اندونزی به این نتیجه رسیدهاند که عدم وابستگی اقتصادی مفرط به یک کشور، میتواند آنها را در برابر فشارهای چین مقاوم سازد. بر این اساس، اندونزی اخیرا چند توافقنامه شراکت استراتژیک را با قدرتهای اقتصادی مهم ازجمله ژاپن، هند، استرالیا و ایالات متحده آمریکا به امضاء رسانده است.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#اندونزی
@shouba
💠تاریخ اسلام در اوکراین از طریق مهمترین مساجد آن
✂️برشهایی از متن:
🔹اسلام زمانی به صورت رسمی وارد اوکراین شد که حکامِ مغولِ آن (معروف به خاناتِ حاکم بر اردوی زرّین) در اوایل قرن چهاردهم به دین اسلام گرویدند. با این حال، پس از فروپاشی امپراتوری مغولها در اواخر قرن پانزدهم، حکومتِ «خانات کریمه» روی کار آمد و بدینترتیب، تاتارها یعنی نوادگان مغولها قدرت را به دست گرفتند. «خانات کریمه» در ابتداء یک حکومت مستقل بود اما پس از مدتی تحت سیطره امپراتوری عثمانی قرار گرفت. این حکومت سپس به امپراتوری روسیه ملحق شد.
🔹علیرغم اینکه امروز تنها 160 مسجد در اوکراین به چشم میخورد، اما باید گفت که این کشور پیشتر 1474 مسجد سنتی داشته است. در زمان حکمرانی بلشویکها و پس از انقلاب ماه اکتبر سال 1917 مسلمانان و پیروان دیگر ادیان نیز همچون مسیحیان با ظلم و ستم بسیاری مواجه شدند
🔹در زمان حکمرانی «ژوزف استالین» رهبر اتحاد شوروی بود که مساجد بسته شدند و تاتارهای «کریمه» به آسیای میانه تبعید گشتند. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و تأسیس «اوکراینِ مستقل»، مسلمانان این سرزمین یک بار دیگر سربرآوردند و پس از آن، مساجد در آنجا یکی پس از دیگری بازگشایی شدند. در همینحال، به تمامی تبعیدشدگان اجازه داده شد تا به سرزمین خود بازگردند.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠نگاه آمریکاییها به نارضایتیها در عراق؛ معترضان دنبال براندازی نیستند!
حمزه الشدیدی، ماک اسکلتون، زملکان علی سلیم
✂️برشهایی از متن:
🔹مطالبات معترضان حقیقتا ریشهای است، اما نه در آن حدی که سیاستمداران عراقی میگویند. به عنوان مثال، معترضان خواستار ساقط کردن نهادها و مؤسسات دولتی نیستند، بلکه تنها تغییر کسانی را خواستار هستند که مسئولیت اداره این نهادها و مؤسسات را برعهده دارند.
🔹اقشار مختلف جنبش اعتراضی با ایدئولوژیها و گرایشهای سیاسی مختلف، جملگی یک هدف واحد را دنبال میکنند و آن، ممانعت از تکرار نقشآفرینی طبقه حاکم در ساختار سیاسی کشور است. البته معترضان دارای انعطاف نیز هستند؛ بدینمعنا که آنها حتی با سیاستمداری که به نوعی با مطالباتشان ابراز همبستگی میکند، ارتباط برقرار میسازند.
🔹برخی دیگر معتقدند که مسأله تفاوتهای موجود در اقشار مختلفِ معترض از دامنه تنگِ «صدری و غیر صدری» فراتر میرود. واقعیت این است که نوعی تنوع گسترده در عرصههای گوناگون سیاسی، دینی و ایدئولوژیک در صفوف معترضان به چشم میخورد. تظاهراتکنندگان معتقدند که این تنوع گسترده نه تنها تهدیدی برای موجودیت جنبش اعتراضی و تداوم آن محسوب نمیشود، بلکه شمولیت یک جنبش را نشان میدهد.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#عراق
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠نگاهی به جنایات فرانسه در الجزایر؛ توحشی که از حافظه الجزایریها پاک نمیشود
تمام ابوالخیر
✂️برشهایی از متن:
🔹ژنرال «دو گل» حتی آن دسته از غیرنظامیانی را که نسبت به مشارکت یا عدم مشارکتشان در اعتراضات مردمی مشکوک بود، اعدام میکرد. افزون بر این، فرانسویها تنها به ظن اینکه تعدادی از روستاهای الجزایر به مأوایی برای استقلالطلبان تبدیل شده بودند، آنها را هدف حملات هوایی قرار دادند و با خاک یکسان کردند.
🔹اشغالگران فرانسوی، مردم هر محله را در یک مکان جمع میکردند و آنها را به وسیله بنزین به آتش میکشیدند. فرانسویها افراد کهنسال را از هواپیماها و هلیکوپترهای خود به پائین پرتاب میکردند. جنایتکاران حتی به اجساد افراد کشتهشده هم رحم نمیکردند و این اجساد را در کنار پیادهروها قرار میدادند تا درس عبرتی برای دیگر شهروندان الجزایری بشوند.
🔹این جنایت، انگیزه بزرگی را برای حرکت به سمت جلو در صفوف الجزایریها ایجاد کرد. بنابراین، آنها تصمیم گرفتند تا برای دستیابی به استقلالشان وارد میدان نبرد و مبارزه شوند. الجزایریها تصمیم خود را گرفته بودند. آنها حاضر بودند در مسیر آزادی از استعمار فرانسه صدها هزار شهید تقدیم کنند.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#الجزایر
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
📮 زنان در سیاست اسرائیل؛ در حال جابجایی رکوردها اما همچنان در حاشیه!
محسن فایضی
✂️برشهایی از متن:
🔺در آخرین انتخابات کنست که سال 2020 برگزار شد، 35 کرسی از 120 کرسی به زنان رسید، یعنی حدود 29 درصد. رقمی که اگر با دیگر پارلمان های اسرائیل مقایسه شود نشان می دهد که رقم بی سابقه ای است. نقش زنان در ابتدای اعلام تشکیل جعلی اسرائیل (دهه 40 و 50 میلادی) حدود 10 درصد بود. این رقم در دهه های 70، 80 و 90 میلادی نه تنها بیشتر نشد بلکه کاهش هم یافته و به 7 تا 11 صندلی از 120 صندلی(زیر 10 درصد) رسیده بود.
🔺مرکز دموکراسی اسرائیل با مقایسه رتبه رژیم صهیونیستی در مقایسه با دیگر پارلمان های جهان در نسبت کرسی های اشغال شده از سوی زنان، معتقد است نمره خوبی علی رغم رشد کرسی ها در سال های اخیر کسب نمیکنند. براساس آمار درصد کرسی های زنان در پارلمان ها، اسرائیل در سال 2021 در رتبه 61 از 190 کشور جهان و رتبه 23 از 38 کشور عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی(OECD) است.
🔺براساس آمار های جهانی، برابری دستمزد زنان و مردان در سرزمین های اشغالی بسیار فاجعه و در رتبه 105 جهانی و در میزان نقش آفرینی زنان در پست های مدیریتی 66 ام جهان است.
🖇 برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#اسرائیل
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
20.03M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠از 14 خرداد تا 4 ذی القعده؛ از سید روح الله خمینی تا سید محمد صدر
محمد قطرانی
🔹حال که رحلت امام خمینی(ره) با شهید سید محمد صدر مقارن شده است ذکر نکته ای کلیدی در بازخوانی تجربه اسلام سیاسی در شیعه خالی از لطف نیست. اگرچه شهید سید محمد باقر صدر در میان مردم عراق محبوبیتی بسیار دارد اما هیچ گاه بسیج توده ها و حرکت مردمی که توسط صدر ثانی در عراق رخ داد را در تجربه مبارزاتی صدر اول دیده نمی شود. ارتباط با تودههای مردمی به گونهای بود که در مورد تفاوت کار شهید صدر اول (سید محمد باقر) با صدر ثانی (سید محمد صدر) گفته میشود که صدر اول به دنبال تاسیس یک حزب سیاسی و مرتبط با نخبگان حوزه بود در حالی که صدر دوم به زندگی عشایر و مسائل زندگی روزمره می پرداخت...
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#عراق
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠بررسی آماری فحشا و تجارت جنسی در مصر؛ آمیزهای از محرومیتهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی
ابراهیم هلال
✂️برشهایی از متن:
🔹دو سومِ زنان در پروندههای مذکور از مطلقهها، بیوهها و متأهلین هستند. در رابطه با سطح تحصیل افراد نیز تحقیقات و پژوهشها نشان میدهد که حدود یک سومِ این قشر بیسواد هستند؛ به گونهای که حتی از پسِ خواندن و نوشتن نیز برنمیآیند. همچنین آمارها حاکی از آن است که بیش از نیمی از این افراد دارای سطح تحصیلی متوسط و زیر متوسط هستند.
🔹زمانی که از افراد مورد مطالعه درباره آگاهی یا عدم آگاهی همسرانشان نسبت به اقدام آنها در روسپیگری سؤال کردیم، 65 درصد از آنها پاسخ مثبت دادند و اعلام کردند که همسرانشان از این مسأله مطلع بودهاند. زنان و مردانی که پس از متهم شدن در پرونده روسپیگری بازداشت شدند، در پاسخ به واکنش شرکای زندگیشان، پاسخهای مختلفی را ارائه کردند. تنها 21 درصد از زنان اعلام کردند که همسرانشان پس از مطلع شدن از مسأله، آنها را طلاق دادهاند. این درحالی است که 55 درصد از افراد (اعم از زن و مرد) در کنار همسرانشان ایستادند و از آنها حمایت کردند.
🔹زمانی که از متهمان در پروندههای جرائم جنسی این سؤال پرسیده شد که چه مطالباتی دارند تا به سمت و سوی روسپیگری و فحشا نروند، اغلب آنها برخورداری از زندگی کریمانه و خالی از ذلت و حقارت، محرومیت، ظلم، فقر و نیازمندی را به عنوان مطالباتشان برای عدم ورود به عرصه روسپیگری یاد کردند. این مطالبات جملگی یک معنا دارند و آن، این است که این قشر بیش از آنکه به دنبال کسب مال باشند، در جستجوی تأمین امنیت اجتماعیشان در سطوح گسترده هستند.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#جامعه_شناسی_کشورهای_اسلامی
#مصر
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎞 مستند: سوسیالیسم در جهان عرب
🔹دهه شصت میلادی، مقطعی مهم در تاریخ معاصر جهان عرب محسوب میشود. دورهای که انواع و اقسام رویکردهای چپ و ناسیونالیستی یکهتاز میدان اعراب بودند. تجربه ناسیونالیسم عربی و چپ گرایی اعراب در دهه 60 میلادی، تاثیرات بسیاری بر رویکردهای سیاسی و اجتماعی آنان در دهه های بعدی داشت. این است که بازخوانی این دوره تاریخی را مهم میکند.
🔹در این مستند فضای سیاسی و اجتماعی جهان عرب در دهه 60 و سرانجام مورد بررسی قرار گرفته است. این مستند توسط شبکه الجزیره تولید شده و پایگاه اینترنتی شعوبا آن را ترجمه و زیرنویس کرده است.
🖇برای مشاهده و دانلود این مستند اینجا کلیک کنید.
#مستند
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
💠 اعضای اخوان المسلمین چگونه از «رپ» در فعالیتهای سیاسی استفاده میکنند؟
✂️برشهایی از متن:
🔹اگر کلمات پاچه خاری و پارتی بازی به وضوح نشان ندهد که چه کسی مورد خطاب هست یا بر ضد چه کسی است، کلمه مرشد در این آهنگ به وضوح نماد اخوان المسلمین است که آهنگ شریف اسماعیل «چه کسی تو را از انفرادی آورده است؟» آن را نقد میکند.
🔹موسیقی شاطر از لحاظ فنی بهترین سرودی است که خواننده سلفی آن، ملقب به ابوعمار و با اسم اصلی منعم الشحات آن را سروده است. در واقع سرودی که با اشاره به واعظ تندرو سلفی یعنی عبدالمنعم الشحات که نیروهای ملی در انتخابات پارلمانی علیه او متحد شدند و در لانه خود در اسکندریه شکست خورد سبب شد خواننده سلفی با آهنگ آشتی کند.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#اخوان_المسلمین
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
📮 از موشک تا پهپاد؛ مقاومت فلسطین چگونه تسلیحات خود را با کمک ایران ساخت؟
میرفت عوف
✂️برشهایی از متن:
🔺رزمندگان جنبش مقاومت اسلامی حماس در ابتدای کار از بقایای تسلیحات بجایمانده از اسرائیل پس از عقبنشینی نیروهای اشغالگر از نوار غزه، برای ساخت موشکهایشان استفاده کردند. با فرا رسیدن سال 2006، معادله تسلیحِ مقاومت در داخل فلسطین دستخوش تغییر و تحول شد، زیرا ایران راههایی را برای رساندن موشکها و تجهیزات جنگی به گروههای مقاومت ایجاد کرد. ایران این کار را از طریق یمن و سودان و تحت نظارت یک فرمانده نظامی به نام «محمود المبحوح» انجام داد.
🔺در کنار قدرت زرادخانه موشکی مقاومت فلسطین، پهپادهای شناسایی مقاومت نیز به یک چالش بزرگ برای اشغالگران تبدیل شده و خواب را از چشمانشان ربوده است. بدون هیچگونه شک و تردیدی میتوان گفت که برخورداری از پهپادهای شناسایی یک برگ برنده بزرگ برای مقاومت در مواجهه با اسرائیل محسوب میشود.
🔺منابع اسرائیلی اعلام کردند که ارسال سلاح توسط ایران ابتدا به یمن صورت میگیرد و از آنجا از طریق دریای سرخ به سودان میرسد. محموله تسلیحاتی سپس با پیمودن مسافتی بیش از 1000 کیلومتر وارد مصر میشود. بدینترتیب، تسلیحات مذکور از طریق تونلهای حفرشده در مرزهای غزه به دست گروههای مقاومت میرسد.
🖇برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#فلسطین
#اسرائیل
@shouba