فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎬 وحدت سوریه و مصر، کشور واحدی که دوام چندانی نداشت
تاریخ معاصر خاورمیانه سرشار از اتفاقات عجیب و غریب است. یکی از این اتفاقات وحدت دو کشور سوریه و مصر و تشکیل حکومتی واحد به نام «جمهوری متحد عربی» است.
در این ویدئو به صورت خلاصه به فرایند شکل گیری وحدت دو کشور و سپس انفصال دوباره آن و تلاش های بعدی که در جهت بازگرداندن این اتحاد انجام شد، پرداخته میشود.
#مصر
#سوریه
@shouba
📚 جزوه: بررسی تحلیلی وضعیت مسلمانان هند و نقش ما در این تحولات
🔹 خشونت بیحد و مرز هندوهای افراطی در سایه سکوت و همراهی دستگاه حاکمهی هند، روزهای دردآوری را برای تمامی مسلمانان رقم زده است.
🔹 اگرچه بخشی از مردم و مسئولین نسبت به این حوادث موضع گیری کردهاند اما انفعال در دستگاه سیاست خارجی و همچنین فراگیر شدن ویروس کرونا در کشورهای جهان باعث شده تا توجه لازم از طرف مسئولان کشور و همچنین کشورهای جهان اسلام صورت نگیرد و اخبار این فجایع در انبوه خبرهای کرونا گم شود.
🔹 جزوه حاضر حاصل همکاری مستضعفین تیوی با تعدادی از کارشناسان حوزه مطالعاتی شبه قاره هند است که برای شناخت بهتر زمینهها، پیشبینی و نقش ما در تحولات هند تهیه شده است.
🔹 به تمامی انسانهای آزاده، خصوصا فعالین اجتماعی-سیاسی ایران توصیه میشود که آن را به دقت مطالعه کرده و به بحث بگذارند.
🔺 دانلود جزوه: اینجا
#هند
#مسلمانان_هند
#جزوه
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 نگاهی به روندها، رویکردها و فعالیتهای نهضت اسلامی تاجیکستان
✂️برشهایی از متن:
🔹در نهایت پس از چند سال جنگ داخلی با میانجیگری ایران، روسیه، سازمان ملل، افغانستان با نقش ویژه شهید احمد شاه مسعود و استاد ربانی، و دیگر کشورهای همسایه به مذاکرات صلح رسید. صلح بین حکومت و اتحاد نیروهای مخالفین تاجیک در تابستان 1997 در شهر مسکو به امضا رسید و بر اساس آن 30 درصد از مناصب حکومتی باید به مخالفین داده میشد و رحماناف به عنوان رئیسجمهور باقی میماند.
🔹نه فقط اسلام و اسلامگرایی بلکه در عموم وضعیت مسلمانان بعد از استقلال و صلح بهبود چندانی پیدا نکرده است. تاجیکستان اولین کاری که در دومین سال پس از صلح کرد، منع رفتن بانوان به مساجد بود. بعد از آن منع پخش اذان از بلندگوها با استدلال مزاحمت برای ساکنین بود، و تقریبا بعد از چند سال طرحی را تصویب کردند برای پیشگیری از افراطگرایی که رفتن جوانان زیر 18 سال به اماکن مذهبی و مساجد را ممنوع اعلام کردند.
🔹دولت در صلح پایبند به تعهداتش نبود و به طرق سیاسی و فیزیکی مخالفان را به مرور حذف کرد. حزب نهضت اسلامی پس از 15 سال فعالیت سیاسی که 3 دوره از آن در پارلمان نماینده داشت، به طور سیستماتیک حذف شد و در نهایت نیز از سوی تنها دولت تاجیکستان تروریستی اعلام شد. جامعه جهانی و بسیاری از کشورهای اسلامی از جمله جمهوری اسلامی ایران در برابر بسته شدن نهضت و زندانی شدن رهبران آن، واکنش موثری نداشتند.
🔹به دلیل قوانین سختگیرانه در تاجیکستان در حوزه اینترنت و کنترل فضای مجازی، امکان ارتباط با مردم در داخل نیست. برای تماشای ویدئوها و لایک و فالو کردن مخالفین، از 3 تا 8 سال محکومیت زندان پیشبینی شده است.
📌برای مطالعه متن کامل کلیککنید.
#آسیای_مرکزی
#تاجیکستان
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🔶 عراق؛ مکتب فکری آیت الله سیستانی و امر سیاسی
🔹سومین نشست مجازیِ بررسی تحولات کشورهای منطقه، با موضوع «عراق؛ مکتب فکری آیت الله سیستانی و امر سیاسی» با ارایه حجت الاسلام قطرانی، مدیر مرکز راهبری ورثه الانبیا و پژوهشگر مسائل منطقه و با حضور علاقمندان مسائل منطقه، روز یکشنبه 17 / 1/ 99 از ساعت 15 الی 17 به صورت مجازی در تالار گفتگوی انجمن اندیشه ورز برگزار می گردد.
🔹از شما دعوت می گردد با حضور و مشارکت در این نشست مجازی، به غنای مباحث مطرح شده بیفزایید.
🔺لینک تاپیک برگزاری نشست: https://andishevarz.com/t/rq-mkhtb-fkhry-ayt-llh-systny-w-mr-sysy/355/#post-1860
🔹برای کسب اطلاعات بیشتر به آی دی زیر در پیام رسان «تلگرام» و «بله» پیام بدهید:
@mortezaa_ss
#عراق
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🔶تاریخچه مرکز اسلامی هامبورگ در کتاب «مسجد آبی آلمان»
🔹مسجد آبی آلمان، در صدد است تا برپایه بیش از 100 سند و مصاحبه های مختلف از افراد مرتبط با مرکز، به سوالات مخاطبان در حوزه رسالت، تاریخ و فعالیت های مرکز پاسخ شفاف و مستند ارائه بدهد. سوالاتی از قبیل :
🔺تاسیس مسجد و مرکز اسلامی از کجا و توسط چه کسانی رقم خورد؟
🔺مشی و سیاست مرکز در فعالیت هایش چه بوده و آیا با تغییر امام جماعت و رییس مرکز، این سیاست ها نیز دچار تغییر می شده است؟
🔺نحوه تعامل مرکز با ادیان و دیگر مذاهب در آلمان به چه شکلی است ؟
🔺نوع فعالیت ها و خروجی های مرکز اسلامی از چه سنخی است؟
🔺چه ارتباطی بین مسجد امام علی، و مرکز اسلامی و هم چنین آکادمی اسلامی برقرار است؟
🔺رابطه مرجعیت با مرکز اسلامی به چه شکلی است؟
🔺آیا مرکز دارای تشکیلاتی ساختاری خاصی هست ؟ اساسنامه آن بر چه نگاهی تدوین شده است؟
🔺خروجی و دستاورد خاص هر دوره از ریاست مرکز چه بوده است؟
🔺نوع تعامل ایرانیان مقیم آلمان با مرکز در طول این مدت، چگونه بوده است؟
برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#معرفی_کتاب
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🔶یهودیان حریدی چه کسانی هستند و چه اعتقاداتی دارند؟
🔹این روزها مخالفت یهودیان حریدی اسرائیل با مراقبتهای پزشکی کرونایی، اسم آنها بر سر زبانها انداخته است. اما به واقع حریدی ها کیستند و چرا دست به چنین اعمال احمقانه ای میزنند؟ نسبت آنها با دولت اسرائیل چیست و چه مواجهه ای با سایر اقشار ساکن سرزمین های اشغالی دارند؟
🔹برای پاسخ به این سوالات، مستند شبکه الجزیره با عنوان «اسرائیل شکاف از درون» که به بررسی عقاید، سبک زندگی و نسبت یهودیان حریدی با دولت و ملت اسرائیل میپردازد را پیشنهاد میکنیم. این مستند توسط پایگاه اینترنتی شعوبا ترجمه و زیرنویس شده است.
🔺مشاهده و دانلود: https://rizy.ir/0G2ZG
🔹اما درباره وضعیت اجتماعی یهودیان حریدی گزارش موسسه «دموکراسی اسرائیل» خواندنی است. در این گزارش با میزان جمعیت حریدیان، نرخ رشد جمعیت آنها، وضعیت زنان آنان و مسائلی مانند آن آشنا خواهیم شد.
🔺مطالعه گزارش: https://rizy.ir/wyD
#اسرائیل
#یهودیان_حریدی
#کرونا
@shouba
🔶بررسی تجربه جماعت اسلامی مصر؛ عاقبت جنبشی دانشجویی که به مبارزه مسلحانه روی آورد
✂️برشهایی از متن:
🔹جماعت اسلامی به مسائلی نظیر «پاداش و ثواب» و «امر به معروف و نهی از منکر» اهتمام ورزید و هیچ ذهنیت مشخصی پیرامون سرنگونی نظام حاکم یا برپایی دولت نداشت. جماعت اسلامی به منظور انتقامجویی و بدون هیچگونه نگرش استراتژیک وارد درگیری خشونتباری با نظام مبارک شد. عناصر این جنبش حتی در سایه شعلهور شدن درگیریها در نزدیکی مناطق محل استقرارشان، به فعالیتهای تبلیغی خود به صورت علنی ادامه میدادند.
🔹جماعت اسلامی وارد صحنه فعالیتهای جهانی نیز شد و برخی از عناصر آن در جنگ افغانستان و بوسنی شرکت کرده و هدف قرار دادن گردشگران خارجی را در دستور کار قرار دادند؛ مسألهای که موجب شد تا آمریکا اعضای جماعت اسلامی را هدف قرار دهد. بدینترتیب، آمریکا در سال 1995 میلادی «طلعت قؤاد قاسم» عضو شورای مشورتی جماعت اسلامی در خارج و رئیس کمیته رسانهای این جنبش را در کرواسی ربود و او را به دولت مصر تحویل داد تا برای همیشه ناپدید شود.
🔹پشتوانه تاریخی جماعت اسلامی بزرگتر از تأثیر میدانیِ کنونی این جنبش است و این مسأله نیز به چند عامل بازمیگردد. به عنوان نمونه، اعضای جماعت اسلامی در عنفوان جوانیشان در دهههای گذشته از روحیه خطرپذیری و آمادگی برای ورود به چالشها برخوردار بودند اما با گذشت چند دهه از سرکوبها، بازداشتها و کشتارها، روحیه سابق را از دست دادند.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#مصر
#جماعت_اسلامی_مصر
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 مستند «روزهایی در اردوگاه»؛ نگاهی به زندگی فلسطینیان در اردوگاههای لبنان
🔹 ما با نسل از فلسطینی ها مواجهیم که در اردوگاه به دنیا آمدند، بزرگ شدند و حتی بعضا از دنیا رفته اند. زندگی اردوگاهی، آن هم در کشوری دیگر، اقتضائات خاص خود را دارد که عمدتا همراه با ناملایماتی از جنس شهروند درجه دو بودن است. در این مستند فردی انگلیسی با ورود به این اردوگاه سعی میکند به متن زندگی فلسطینیان در اردوگاهی در لبنان نزدیک شده و جنس زندگی اردوگاهی در کشوری غریبه را لمس کند.
📌 برای مشاهده و دانلود این مستند کلیک کنید.
#مستند
#فلسطین
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🔶 قرضاوی؛ متجدد یا سلفی؟/ مروری بر مواضع فکری و سیاسی شیخ اخوانی
✂️ برشهایی از متن:
🔹 شیخ یوسف قرضاوی سعی می کند قرائتی روشنفکرانه و مبتنی بر تساهل از اسلام ارائه دهد که با مدرنیته سازگار باشد. البته او هرگز به دام رویکردهای غیردینی غرب نمی افتد. جمعِ میان اسلام و تجدد، بدون آن که از مواضع اصولی اسلام عقب نشینی صورت بگیرد، از قرضاوی شخصیتی جذاب برای جوانان دانشگاهی و مسلمانان ساکن غرب ساخته است.
🔹 «حکومت اسلامی حکومت «پدران روحانی» و «رجال دین» نیست که به گمان خود برای حاکمیت از جانب خداوند نیابت دارند یا نماینده اراده آسمانی بر اهل زمین اند، و هرچه را روا دانستند خداوند هم آن را روا میداند و هر تصمیم و قراری را که اتخاد کنند تصمیم و اراده ای باشد که در آسمانها اتخاذ شده است. واقعیت آن است که حکومت اسلامی حکومتی مدنی است که نظام اسلام را مبنای حاکمیت خویش قرار می دهد، بنیان آن بر «بیعت» و «انتخاب» و «شوری» قرار گرفته و مسئولان را از میان انسانهایی با دو ویژگی «قوت و امانت» یا کاردانی و امانت داری و به تعبیر دیگر «متخصص» و «متقی» برمی گزیند.»
🔹 سلفیتِ قرضاوی با سلفیتی که در عربستان سعودی حاکم است تفاوت های بسیاری دارد. تفاوت اصلی در چگونگی برداشت از متون اصلی دین است. در حالی که سلفیت سنتی قائل به برداشت ظاهرگرایانه و متعبدانه از نصوص است، قرضاوی به برداشتی منعطف و متناسب با شرایط زمان و مکان از این نصوص حکم می کند.
⬅️ برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#یوسف_قرضاوی
#اخوان_المسلمین
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎯 بررسی تجربه مدرسه دین و دانش کابل؛ اختلافات قومی و مذهبی خط قرمز ماست
✂️برشهایی از متن:
🔹من امروز میبینم که بین پشتوها و تاجیک ها آدمهای خوب زیادی پیدا میشود. ما سعی کردیم خوبهای این عرصه را پیدا کنیم و از آنها کمک بگیریم. ما وقتی خودمان خوب نیستیم و خوبی نمیکنیم خوبی ها را هم نمیبینیم. ما عادت کردهایم به دیدن نقاط منفی. مخصوصا ماهایی که چهل سال جنگ و بدبختی دیدیم و دائما آماج حملات اخبار منفی بودیم.
🔹با ایرانی که اصلا کار نمیکنیم. دلیلش هم این است که ایرانیها خیلی سروصدا دارند. یعنی مثلا این قندان را به شما بدهند به اندازه چندتا بمب هسته ای میگویند که ما کمک کرده ایم. ارتباط ما با سفارت قطع است، با وزارت فرهنگی قطع است. دلیلش سروصدای آنهاست.
🔹بحث شیعه و سنی زیاد بود. چون اکثریت شیعه بودند، شیعیان، اهلسنت را مسخره کرده بودند. در یک جلسه با حضور دانشآموزان و معلمان گفتم: خط قرمز من بحث قومی یا مذهبی است. اگر یک بار دیگر بفهمم این بحثها شده، اصلا نگاه نمیکنم حق با چه کسی است، سریعا اخراج میکنم. هرکس میخواهد باشد حتی معلم. چون بحث تقصیر نبود، بحث سر دامن زدن بود. همین شد که تا به امروز همچنین مشکلی نداریم.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#افغانستان
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎬 چرا جیبوتی مهم است؟!
🔹برخلاف آنچه در اذهان و افواه غیرمتخصصین وجود ندارد، جیبوتی به دلیل مساحت کوچکش کشور کم اهمیتی به شمار نمی آید، بلکه به قدری مهم و استراتژیک است که قدرت های جهانی برای ایجاد پایگاه نظامی در آن با یکدیگر به رقابت می پردازند. تا جایی که جیبوتی «پادگان ارتش های جهان» لقب گرفته است.
🔹اما اهمیت جیبوتی صرفا بخاطر مسائل نظامی نیست. بلکه این کشور به لحاظ اقتصادی نیز اهمیت فوق العاده ای دارد.
🔹در این ویدئو به صورت خلاصه به دلایل اهمیت بالای کشور کوچک جیبوتی اشاره میشود.
#جیبوتی
@shouba
🔶از مدل داعش تا مدل اتحادیه اروپا، اسلامگرایان خلافت را چگونه تخیل میکنند؟!
✂️برشهایی از متن:
🔹در سال 1925 میلادی و بعد سقوط دولت عثمانی، یک روحانی حاکم شرع به نام علی عبدالرازق کتاب معروف خود را به عنوان «اسلام و اصول حکومت» را منتشر کرد. این کتاب از نظر بعضی زلزله ای در فکر اسلامی معاصر ایجاد کرد. تا جایی که محمد عماره در این باره میگوید: از زمانی که صنعت چاپ به ممالک ما راه پیدا کرده، چاپخانه ها کتابی چاپ نکرده اند که به اندازه این کتاب جدل و درگیری و هیاهو ایجاد کرده باشد.
🔹علیرغم مساله مندی شدید اسلامگرایان درباب خلافت، الگوهایی که آنان از خلافت مطلوب خویش ارائه میدادند به شدت متناقض بود. غیر از ایده «جامعه ملل»، ایده اتحادیه اروپا نیز از اولین الگوهای مطرح شده درباره خلافت بود. ایده خلافتی شبیه به اتحادیه اروپا، الهام بخش بسیاری از کسانی بود که میخواستند الگویی از خلافت را مطرح کنند که با مدرنیته نیز همخوانی داشته باشد.
🔹علیرغم وجود تمامی نمونههای متعدد و متناقض خلافت، پاسخ به سؤال پیرامون ماهیت اصلی «خلافت» ازجمله مسائلی است که تاکنون مبهم مانده و حتی جنبشهای اسلامی نیز نتوانستهاند پاسخی بدان بدهند. آنچه که مشخص است، این است که همگان به دنبال «خلافت» و احیای مفهوم آن هستند اما به راستی کدام «خلافت»؟ این همان سؤالی است که همگان به صورت متناقض بدان پاسخ میدهند.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯اسلام ستیزی در هند این بار به بهانه کرونا!؛ توییتر و فیس بوک با نفرت پراکنان برخورد نمیکنند
✂️برشهایی از متن:
🔹هراس از ویروس کرونا و تنش های مذهبی، هر دو پیش از این هم در هند در مرکز توجه بودند و زمان زیادی طول نکشید که این دو حس، با هم آمیخته گردند. ویدیو هایی که به دروغ ادعا می کنند اعضای این گروه مبلغ مذهبی به پلیس و دیگران آب دهان می اندازند، به سرعت در فضای مجازی پخش گردید و فضای خطرناک موجود برای مسلمانان را تشدید کرد. به طوری که به اعتقاد امیرعلی، استادیار علوم سیاسی دانشگاه جواهر لعل نهرو هند «اسلام هراسی به بخشی از کرونا تبدیل شده است.»
🔹یکی از پرطرفدارترین توییت های دروغ #CoronaJihad ادعا می کند که مرد مسلمانی را از حضار کنفرانس دهلی نشان می دهد که تعمداً [در صورت] شخصی سرفه می کند. این توییت مسلمانان را مردمی لمپن و با سطح فکر پایین نشان داده و با هشتگ هایی مانند #CoronaJihad و #TablighijamatVirus به تخریب گروههای مذهبی مسلمان حاضر در دهلی می پردازد.
🔹در هند، فعالان بیم آن را دارند که بدنام سازی مسلمانان منجر به تشدید بحران ویروس کرونا گردد. برخی نخبگان هندی در نامه ای سرگشاده که در پنج شنبه [2 آوریل] منتشر شد، با اشاره به منطقه دهلی که کنفرانس نظام الدین در آن برگزار شده بود، اظهار داشتند: «از دیدگاه بهداشت عمومی، راه اندازی [مراسم] شکار جادوگر علیه شرکت کنندگان در کنفرانس نظام الدین، امری بیهوده می باشد. آنها باید بدون اینکه مجرم شناخته شوند مورد شناسایی قرار گیرند و مطابق قوانین و دستورالعمل های عادی، در قرنطینه قرار گیرند.» آنها اعلام داشتند که ویروس به اختلافات دینی و قومیتی توجهی ندارد. راه حل این موضوع نه با دنبال کردن برنامه های تفرقه افکنانه، بلکه از طریق تلاش های علمی و همبستگی انسانی بدست می آید.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#مسلمانان_هند
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🔶حکومت از منظر متفکرین اخوانالمسلمین؛ اخوانیها به اندیشه سیاسی حسن البنا پایبند نیستند!
🔹برشهایی از متن:
البنا به دنبال آن بوده تا تمامی زوایای زندگی در جامعه تحت مدیریت حکومت اسلامی باشد؛ مسألهای که خود از آن تحت عنوان هیمنه نظام قرآنی بر جامعه یاد میکند.
🔹حوی صراحتا تأکید میکند: «اسلام تنها 2 نوع جامعه را میشناسد؛ یکی جامعه اسلامی و دیگر جامعه جاهلی است. جامعه اسلامی در واقع جامعهای است که در آن احکام، قوانین و شریعت اسلامی پیادهسازی میشود و جامعه جاهلی نیز جامعهای است که هیچیک از دیدگاههای اسلام و موازینش در آن اجرا نمیشود». اینجاست که تأثیرپذیری «شیخ سعید حوی» از «سید قطب» مشخص میشود.
🔹سید قطب برخلاف حسن البنا اهتمام زیادی به شکل و ماهیت نظام حاکمیت اسلامی نداشت و تنها بر مرجعیت نظام حاکمیتی و عمل به احکام اسلامی تأکید داشته است. ازهمینروی، هیچ سخنی از سوی سید قطب مبنی بر دعوت وی به سمت حاکمیت قانون اساسی دیده نمیشود. او همچنین سخنی را پیرامون رابطه مردم و حکومت سیاسی، ارتباط میان شریعت و دموکراسی، اندیشه نظام پارلمانی و یا موارد مشابه آن، مطرح نکرد
🔹شیخ مصطفی السباعی درخصوص شکل و ماهیت نظام حاکمیتی در سوریه میگوید: «من نظام حاکمیتی جمهوری را دوست داشته و به آن اعتقاد دارم. من به حقانیت نظام حاکمیتی جمهوری ایمان دارم. ما به صراحت و وضوح اعلام میکنیم که هیچ جایگزینی برای نظام حاکمیتی جمهوری نداریم، زیرا خواهان یک نظام مردمی و دموکراتیک برای ملت خود هستیم؛ نظامی که بر پایه و اساس اراده ملت شکل میگیرد و بر اساس اراده آن نیز اداره میشود».
🔺 برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#اخوان_المسلمین
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🔶 بررسی نظام عشیرهای عراق؛ دولت ضعیف قدرت قبایل را بالا برده
✂️برشهایی از متن:
🔹اهمیت نظام قبیلهای برحسب موقعیت جغرافیایی متفاوت است. هر چه به سمت جنوب عراق پیش برویم نقش نظام عشیرهای بسیار بیشتر و جامعه آن مناطق سنتیتر می شود مثلا در شهرهای بصره، میسان، المثنی قدرت قبایل بالاست. اما از این قدرت در استانهای مرکزی مانند حله، کربلا و بغداد کاهش مییابد.
🔹بعد از سال 2003 حکومت عراق نسبت به گذشته به شدت ضعیف شد. واگرایی در احزاب سیاسی و تشتت در مسائل اجتماعی در میان اکراد، اهل سنت و شیعیان به شدت افزایش یافت. وجود چنین بحرانهای سیاسی و امنیتی در کشور موجب تضعیف قدرت دولت و ارتقاء جایگاه قبایل و رویکرد مردم به آنها شد.
🔹زمانی که افراد دچار اختلاف میشوند ترجیح می دهند به نظام عشیرهای خود رجوع کنند واختلافات فیمابین را از این طریق حل کنند. چرا که مردم میدانند به دلیل ضعیف بودن حکومت، نمیتوانند از طریق دادگاه و نظام قضایی عراق به نتیجه مطلوب برسند. از این رو نقش قبایل در خصوص تاثیرگذاری در مسائل جدی اجتماعی عراق افزایش مییابد.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#عراق
#جامعه_شناسی_کشورهای_اسلامی
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 داستان «چپ»های اسلامگرا شده؛ چرا چپها جذب اسلام شدند؟
✂️برشهایی از متن:
🔹دین اسلام نه کاپیتالیسم و نه سوسیالیسم است. همزمان با تأیید بازار، افراط در آن را با زکات صیقل میدهد و در عین تأیید بازار، بازاری نیست بلکه انسانی است. این همان چیزی است که «روژه گارودی» را به سوی اسلام کشاند.
🔹«فهمی هویدی» یکی دیگر از اسلامگرایانی است که از سنت چپ آمده است. در زندگی روزنامهنگاری خود از «محمد حسنین هیکل» بهره و سهم برده است.
🔹«محمد عماره» نیز از آغوش چپ در آغوش اسلام افتاده است. وی زمانی اندیشه چپ را نمایندگی میکرد. از قذافی و سیاستمدارانی نظیر وی دور نبود. برخی از کتابهایش توسط دولت لیبی منتشر میشد. بعدها سلسله مقالات روشنگری با هدف ترویج روشنفکری در جهان عرب منتشر کرد.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 نبض اندیشه جهان عرب در مراکش می زند
برشهایی از متن:
🔹 کانون اندیشه های روشنفکری و تجدیدی در جهان عرب به سمت شمال آفریقا و با مرکزیت مغرب رفته است. دلیلش این است که اندیشه متاخر جهانی، اندیشه پست مدرن است و کشور فرانسه بسیار نقش بسزایی در ورود عالم معرفت به دوره پست مدرن دارد.
🔹 باید اندیشه عربی شمال آفریقا در بیست، سی سال گذشته را یک اندیشه پست مدرن و ساخت شکن و پساساختارگرا دانست.
🔹 در اینکه ما در بخشی از اهداف مان با بعضی از اندیشمندان شمال آفریقا مشترکیم هیچ تردیدی نیست. شاید اندیشمندان شمال آفریقا با عنوان اسلامی سازی و بومی سازی علوم فعالیت نکنند –کمااینکه بعضی ها چنین فعالیتی دارند – ولی در بسیاری از اهداف با ما یکی هستند.
🔹 اندیشمندان عربی که در حیطه های معرفتی کار می کند معمولا نگاه مثبتی به انقلاب اسلامی ندارند. معمولا دیدگاه اینها از طریق رسانه هایی شکل می گیرد که وقایع را تحریف می کنند.
🔹 ما این میراث گفتمان انقلاب اسلامی را به جهان عرب منتقل نکردیم، مخصوصا در میان نسل نخبه و اندیشمند مدرن و پسامدرن. یعنی ما در اینجا با یک سوتفاهم مواجه هستیم. شاید در پایین دست بعضی جوامع توانسته باشیم انقلاب اسلامی را معرفی کنیم ولی در میان نخبگان اینطور نیست.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎬 مستند «ارتش مصر، از جنگ تا بیزینس»
🔹مستند ارتش مصر از جنگ تا بیزینس به بیان تاریخچه ارتش مصر پرداخته و توضیح میدهد که این ارتش در حالی که دهه هاست قدرت را در این کشور در دست دارد، در چه فرایندی از یک نهاد کاملا نظامی به نهادی اقتصادی تبدیل شده که از ساخت موشک تا کاشت هندوانه تا پرورش ماهی و تولید قابلمه و شیرخشک و… را در دستور کار خود قرار داده است.
🔺 برای مشاهده و دانلود فیلم کامل این مستند کلیک کنید.
#مستند
#مصر
@shouba
📚 معرفی کتاب «طالبان»؛ کتابی مرجع برای شناخت طالبان
🔹 اگرچه این کتاب حدود 20 سال قبل به نگارش درآمده است اما همچنان یکی از منابع معتبر برای شناخت ریشههای اصلی طالبان به حساب میآید. علاوه بر آن اطلاعات بسیار مفید و دقیقی راجع به جغرافیا، جامعه و فرهنگ افغانستان در این کتاب یافت میشود. این کتاب شامل 11 بخش است که هربخش آن از منظر خاصی به پدیده طالبان و جامعه افغانستان نگریسته است.
🔺 برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#معرفی_کتاب
#طالبان
#سلفیت_جهادی
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 مرحله ای دیگر از آپارتاید هندی، اخراج مسلمانان از مشاغل به بهانه کرونا!
✂️ برشهایی از متن:
🔸«هلال احمد» دانشیار «مرکز مطالعات جوامع در حال توسعه» گفته است: اگر این پروپاگانداها و تبلیغات عمومی در مورد ویروس کرونا به همین شکل ادامه یابد، به زودی شاهد فروش «آب هندو» و «آب اسلامی» در ایستگاههای قطار خواهیم بود. اگرچه که اظهار نظر وی اغراق آمیز است اما نمیتوان انکار کرد که تبلیغات علیه مسلمانان در شبکههای اجتماعی و تلویزیون، با کینهتوزی و بدخواهی صورت میگیرد. نتیجه این پیشداوریهای اخیر پیرامون ویروس کرونا نیز به خوبی دیده میشود.
🔸بر اساس اعلام «سازمان بررسی ملی» در مناطق شهری، سهم مسلمانان در شغلهای آزاد ۵۰درصد است در حالی که سهم هندوها ۳۳درصد می باشد. تنها ۲۷درصد از مسلمانان دارای شغلهایی با حقوق و دستمزد منظم میباشند در حالی که ۴۳درصد از هندوها و ۴۵درصد از مسیحیان از این مزیت بهرهمند هستند. از طرفی دیگر در مناطق شهری فقط ۳۰درصد از کارگران مرد مسلمان، تحصیلات متوسطه و بالاتر را به پایان رساندهاند در حالی که ۵۸درصد از مسیحیان و سیکها و ۵۶درصد از هندوها این مقاطع تحصیلی را پشت سر گذاشتهاند.
🔸چنانچه تبعیض موجود علیه مسلمانان طبقه کارگر که در حال حاضر از افسردگی عمومی رنج میبرند در جامعه حاکم و رایج شود، عواقب ویرانکنندهای را بهدنبال خواهد داشت. اگرچه در مناطق شهری مسلمانان و هندوها در مناطق مجزا از یکدیگر زندگی میکنند اما از طریق معاملات اقتصادی با یکدیگر در تعامل هستند. چنانچه این تعامل از بین برود، شاهد تودههایی از آپارتاید در کشور خواهیم بود.
🔺 برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#مسلمانان_هند
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 بررسی تطورات گفتمانی سلفیت جهادی؛ جهادیها دموکراتیکتر شدهاند!
✂️برشهایی از متن:
🔹جریان جهادی دریافت که نبردش طولانی است و ممکن است چندین دهه به طول بیانجامد. از همینروی، این جریان در اواسط دهه 90 یعنی زمانی که رویکردها و گرایشهای خود را جهانی ساخت، بر محوریت «دشمن دور» متمرکز شد. این بدان معناست که جریان جهادی با اهتمام به اندیشه مبتنی بر «دشمن دور» وارد نبردهای پراکندهای با نیروهای بزرگ جهانی شد.
🔹گفتمان سیاسی جهادی در طول 6 سال گذشته دستخوش تغییر و تحولات چشمگیری شد، زیرا در طول این مدت تئورسینهای جهادی به اتخاذ مواضعی روی آوردند که پیشتر به آنها اهتمامی نداشتند. بدینترتیب، مفاهیم جدیدی وارد ادبیات جریان جهادی شد و این مفاهیم بر افکار و فعالیتهای جهادی این جریان تأثیر گذاشت. به عنوان نمونه، مفاهیمی نظیر «آزادی»، «همزیستی»، «مشارکت»، «قانون اساسی»، «مجلس مشورتی»، «حق امت در انتخاب حکامش و عزل آنها» و … در ادبیات جریان جهادی مشاهده شد.
🔹تئوریسینهای جریان جهادی در مخالفت با خط مشیِ حکمرانی و خلافتی که البغدادی از آن سخن گفت، کتابهایی را به رشته تحریر درآوردند که میتوان گفت این کتابها و نگاشتهها آغازی بر شکلگیری یک فقه سیاسی ـ جهادی بودند.
🔹الظواهری در سلسله سخنرانیهای خود در نقد دیدگاه دولت اسلامی در عرصه خلافت، تأکید کرد: «کسی که توسط امت و با اراده آن انتخاب نشده باشد، نمیتواند مسئولیت امامت را برعهده داشته باشد؛ هرچند که خود چنین جایگاهی را برای خود قائل باشد». الظواهری همچنین میافزاید: «شرط این نیست که یک فرد از شایستگیها و صلاحیتهای لازم برای خلافت برخوردار باشد، بلکه شرط آن است که فرد با انتخاب مسلمانان بر مسند خلافت تکیه زند».
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#سلفیت_جهادی
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🔶 نگاهی به ساختار اجتماعی عربستان؛ جامعه سعودی به لحاظ تکثر شبیه لبنان است!
مصاحبه با دکتر یاسر قزوینی
✂️برشهایی از متن:
🔹شاید تصور رایج بین عامه مردم از جامعه عربستان، مردمانی است شتر سوار در وسط بیابان با زندگی قبیلهای! و کل جامعه عربستان را مبتنی بر این زندگی قبیلهای تصور میکنند. در مرحله اول آشنایی با ساختار اجتماعی عربستان باید این پیش فرض غلط را اصلاح کرد. پس ما نمیتوانیم جامعه عربستان را یک جامعه یک دست آن هم از نوع بدوی تلقی کنیم. میزان تنوع در جامعه عربستان به حدی است که حتی برخی آنرا با جامعه لبنان مقایسه کرده و مشابه دانستهاند.
🔹محمد بن سلمان، دبی را الگوی خود قرار داده است. اما اینکه این مساله را چگونه انجام خواهد داد قابل تردید و تامل است. در حال حاضر او برای رسیدن به اهداف خود متوسل به خشونت شده است. به نوعی میتوان او را با رضاخان مقایسه کرد که برای مدرنیزاسیون از روشهای سخت چون کشف حجاب اجباری، لباس اجباری، تغییر ساختار شهرها و… استفاده نمود.
🔹با وجود سرکوب و افزایش نارضایتی هم به نظر نمیرسد در عربستان در نهایت با گونه ای انقلاب مواجه شویم. چون دقیقا اینجا ساختار اجتماعی به داد حاکمیت میرسد و فقدان طبقه متوسط مانع شکلگیری انقلاب میشود. یعنی طبق گفته خلدون حسن النقیب ساختار اجتماعی عربستان قابلیت تولید سازمانهای مردم نهاد برای انتقاد از حاکمیت را ندارد. بلکه برعکس این ساختار ابزار کنترل حاکمیت است. مگر اینکه نزاع خانوادگی در این زمینه تحولات را به سمت دیگری ببرد.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#جامعه_شناسی_کشورهای_اسلامی
#عربستان
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎬 آمار خودکشی در کشورهای عربی و تغییرات آن از ابتدای قرن بیست و یکم تاکنون
#جامعه_شناسی_کشورهای_اسلامی
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🔶 نگاهی به فراز و فرود اخوان المسلمین در تاجیکستان
امید رحیمی
✂️برشهایی از متن:
🔹تاجیکستان تنها جمهوری آسیای مرکزی است که اسلامِ سیاسی توانسته است در آن به صورت رسمی فعالیت کند. این ویژگی از یک سو به هویت تاریخی تاجیکان و تجربیات درخشان آنها در مراکز تمدن اسلامی در سمرقند و بخارا باز میگردد، و از سوی دیگر به تحولاتِ معاصر سالهای آخر عمر نظام کمونیستی و تحولات پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی.
🔹حزب نهضت اسلامی هیچ گاه فکر یک متفکر یا منهج و روش یک سازمان خارجی چه اخوان المسلمین باشد یا غیره را همچون نمونه نگرفت، بلکه همچون یک نهضت معتدل و میانهروی اسلامی بر اساس افکار و رهبری استاد سیدعبدالله نوری رفتار کرده و میکند. به عبارت دیگر نهضت اسلامی تاجیکی بود و ماند.
🔹پس از سقوط مرسی فشارها با محوریت روابط با اخوان المسلمین بر حزب نهضت اسلامی افزایش یافت. روزنامه دولتی جمهوریت در آن زمان در مقالهای به محیالدین کبیری هشدار میدهد که راه محمد مرسی، رئیس حزب عدالت و آزادی مصر را پیروی نکند. در همین بازه نیز فشارها بر حزب نهضت اسلامی به مرور افزایش یافت تا در سال 2015 منجر به بسته شدن کامل حزب، دستگیری شمار زیادی از رهبران و اعضای آن و ممنوعیت فعالیت آن در تاجیکستان شد.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#اخوان_المسلمین
#تاجیکستان
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🔶بررسی ویژگیهای فرهنگی و اجتماعی لبنان؛ چرا لبنانیها اهل تسامحاند؟
مصاحبه با محمدمهدی شریعتمدار
✂️برشهایی از متن:
🔹این پدیده ها باعث شده که جامعه لبنانی بتواند به نقطه تعادلی برسد که اگر این نقطه تعادل به خاطر یک عامل خارجی یا داخلی بهم بخورد وضع جامعه لبنان بهم بریزد و حتی منجر به جنگ داخلی شود همانطور که در اواخر دهه 70 شد. پس همه در لبنان هوشیارانه تلاش میکنند که این نقطه تعادل بهم نخورد یعنی به عنوان نکته دوم میتوان گفت دوگانه ای از همزیستی و رقابت هوشیارانه برای حفظ نقطه تعادل وجود دارد.
🔹همه مناسبات در لبنان بر اساس طایفه گرایی (فرقه مذهبی) شکل میگیرد. مناسبات سیاسی بدین گونه است که روسای سه قوه و کابینه باید بین همه طوایف تقسیم شود. مثلا اگر شیعه یا وزراء هر طایفه ای از کابینه بیرون بیاید کابینه تعطیل میشود. به مرور زمان این وضعیت به همه رده ها کشیده شد، مثلا در دانشگاه ها هم کرسی ها بین طوائف مذهبی سهمیه بندی شده است یعنی ممکن است در دانشگاهی سهمیه استادان مسلمان پر شود اما بر اساس ملاک ها و استاندارد های علمی، استاد مسیحی ای برای آن سطح پیدا نشود پس استانداردها را کاهش میدهند تا یک مسیحی بتواند به کار گرفته شود یعنی شایسته سالاری برای آن منصب ملاک نیست بلکه مذهب اول از همه مطرح است.
🔹در لبنان سطح سواد یا سطح اقتصادی نمیتواند شأنی را برای افراد به وجود آورد و تنها ظاهر است که میتواند در فضایی که باید همزیستی را رعایت کنند و برتری جویی نداشته باشند، روحیه خودنمایی آنها را ارضا کند و یا برای آنها شأن ایجاد کند.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#جامعه_شناسی_کشورهای_اسلامی
#لبنان
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 خاورمیانه، نابرابرترین منطقه دنیا!
🔹بر پایه یک تحقیق از بانک جهانی که در رابطه با جهان عرب منتشر شده است، در حال حاضر، خاورمیانه دارای بیشترین میزان نابرابری درآمدی در کل جهان است. در این منطقه درآمد64 درصد از مردم تنها به 10درصد از کل درآمد ملی میرسد. یعنی 90 درصد از کل درآمد ملی متعلق به فقط 36 درصد مردم این کشورهاست. در اروپای غربی درآمد 37درصد، در آمریکا 47درصد، در برزیل 55درصد و در آفریقای جنوبی 62درصد از مردم 10 درصد از کل درآمد ملی را شامل میشود. این آمار یعنی نابرابرترین مناطق جهان، خاورمیانه و جنوب آفریقا است.
برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#جامعه_شناسی_کشورهای_اسلامی
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 تأثیر امام خمینی بر مقاومت اسلامی یمن با تکیه بر مواضع سیدحسین بدرالدین
محمدجواد حسین زاده
🔹 انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی در محدوده مرزهای جغرافیایی باقی نماند و با درنوردیدن مرزهای ایرانشهری، تأثیرات شگرفی بر دیگر مسلمانان و جریانهای مقاومت اسلامی گذاشت. مقامت اسلامی در یمن نیز از این تأثیرپذیری مستثنا نبوده و اندیشه های سلطه ستیزانه زیدیان یمن در تلاقی با اندیشه های امام خمینی منجر به آفرینش یکی از کانونهای مهم مقاومت در برابر نظام سلطه جهانی شده است. در این میان، نقش شهید سیدحسین بدرالدین الحوثی به عنوان ایدئولوگ جریان مقاومت اسلامی در یمن، حائز اهمیت است. وی با پیش زمینه های وراثتی و عقیدتی با شخصیت و افکار امام خمینی مواجه شده و شیفته راه و مرام ایشان میشود. این شیفتگی و تأثیرپذیری به جایی میرسد که میتوان سخنان و اندیشه های سیدحسین را ترجمان سخنان و اندیشه های امام خمینی دانست. مروری بر زندگی، زمانه و سخنان وی این مدعا را مبرهن کرده و ساختار نوشتار کنونی را شکل میدهد.
🔺 برای مطالعه متن کامل این یادداشت کلیک کنید.
#یمن
#انصارالله
@shouba
🎯 اوضاع جوانان عراقی به روایت آمار؛ تحصیلکردهها بیکارند و کمسوادان فقیر!
✂️ برشهایی از متن:
🔹علیرغم ناامیدی حاکم بر فضای آموزشی اما حوزه آموزش همچنان در رأس اولویتهای جوانان عراقی قرار دارد؛ به گونهای که حدود 30 درصد از جوانان، آموزش را در صدر اولویتهای خود قرار میدهند. این درحالی است که در اقلیم کردستان این نسبت به 39 درصد افزایش پیدا میکند. جوانان عراقی به حوزه آموزش به عنوان عرصهای برای یافتن فرصتهای شغلی مینگرند. آنها پس از آموزش، به حوزههای مسکن و سپس ازدواج اولویت میدهند.
🔹ارتباط گسترده و تنگاتنگی میان فقر و آموزش وجود دارد. بر اساس نتایج این تحقیقات، هر میزان که سرپرست خانواده از سطح آموزش پائینترین برخوردار باشد، فقیرتر خواهد بود. درهمین ارتباط باید گفت که حدود 51 درصد از سرپرستان خانوادهها که در فقر به سر میبرند، از تحصیلاتی کمتر از دوره ابتدایی برخوردار هستند.
🔹میانگین نرخ بیکاری در عراق در میان جوانان گروه سنی 15 سال به بالا به 10.82 درصد رسید. این نرخ بیکاری در میان جوانانی که دارای مدارک تحصیلی دانشگاهی هستند به مراتب بیشتر است. به عنوان نمونه از مجموع تمام بیکاران، نرخ بیکاری در میان جوانان دارای تحصیلات ابتدایی 15.4 درصد است. این درحالی است که نرخ بیکاری در میان جوانان دارای مدارک تحصیلی دانشگاهی و بالاتر به 31.6 درصد میرسد؛ یعنی تقریبا 2 برابر.
🔺برای مطالعه متن کامل این گزارش کلیک کنید.
#جامعه_شناسی_کشورهای_اسلامی
#عراق
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba