🔶 بررسی نظام عشیرهای عراق؛ دولت ضعیف قدرت قبایل را بالا برده
✂️برشهایی از متن:
🔹اهمیت نظام قبیلهای برحسب موقعیت جغرافیایی متفاوت است. هر چه به سمت جنوب عراق پیش برویم نقش نظام عشیرهای بسیار بیشتر و جامعه آن مناطق سنتیتر می شود مثلا در شهرهای بصره، میسان، المثنی قدرت قبایل بالاست. اما از این قدرت در استانهای مرکزی مانند حله، کربلا و بغداد کاهش مییابد.
🔹بعد از سال 2003 حکومت عراق نسبت به گذشته به شدت ضعیف شد. واگرایی در احزاب سیاسی و تشتت در مسائل اجتماعی در میان اکراد، اهل سنت و شیعیان به شدت افزایش یافت. وجود چنین بحرانهای سیاسی و امنیتی در کشور موجب تضعیف قدرت دولت و ارتقاء جایگاه قبایل و رویکرد مردم به آنها شد.
🔹زمانی که افراد دچار اختلاف میشوند ترجیح می دهند به نظام عشیرهای خود رجوع کنند واختلافات فیمابین را از این طریق حل کنند. چرا که مردم میدانند به دلیل ضعیف بودن حکومت، نمیتوانند از طریق دادگاه و نظام قضایی عراق به نتیجه مطلوب برسند. از این رو نقش قبایل در خصوص تاثیرگذاری در مسائل جدی اجتماعی عراق افزایش مییابد.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#عراق
#جامعه_شناسی_کشورهای_اسلامی
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 داستان «چپ»های اسلامگرا شده؛ چرا چپها جذب اسلام شدند؟
✂️برشهایی از متن:
🔹دین اسلام نه کاپیتالیسم و نه سوسیالیسم است. همزمان با تأیید بازار، افراط در آن را با زکات صیقل میدهد و در عین تأیید بازار، بازاری نیست بلکه انسانی است. این همان چیزی است که «روژه گارودی» را به سوی اسلام کشاند.
🔹«فهمی هویدی» یکی دیگر از اسلامگرایانی است که از سنت چپ آمده است. در زندگی روزنامهنگاری خود از «محمد حسنین هیکل» بهره و سهم برده است.
🔹«محمد عماره» نیز از آغوش چپ در آغوش اسلام افتاده است. وی زمانی اندیشه چپ را نمایندگی میکرد. از قذافی و سیاستمدارانی نظیر وی دور نبود. برخی از کتابهایش توسط دولت لیبی منتشر میشد. بعدها سلسله مقالات روشنگری با هدف ترویج روشنفکری در جهان عرب منتشر کرد.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 نبض اندیشه جهان عرب در مراکش می زند
برشهایی از متن:
🔹 کانون اندیشه های روشنفکری و تجدیدی در جهان عرب به سمت شمال آفریقا و با مرکزیت مغرب رفته است. دلیلش این است که اندیشه متاخر جهانی، اندیشه پست مدرن است و کشور فرانسه بسیار نقش بسزایی در ورود عالم معرفت به دوره پست مدرن دارد.
🔹 باید اندیشه عربی شمال آفریقا در بیست، سی سال گذشته را یک اندیشه پست مدرن و ساخت شکن و پساساختارگرا دانست.
🔹 در اینکه ما در بخشی از اهداف مان با بعضی از اندیشمندان شمال آفریقا مشترکیم هیچ تردیدی نیست. شاید اندیشمندان شمال آفریقا با عنوان اسلامی سازی و بومی سازی علوم فعالیت نکنند –کمااینکه بعضی ها چنین فعالیتی دارند – ولی در بسیاری از اهداف با ما یکی هستند.
🔹 اندیشمندان عربی که در حیطه های معرفتی کار می کند معمولا نگاه مثبتی به انقلاب اسلامی ندارند. معمولا دیدگاه اینها از طریق رسانه هایی شکل می گیرد که وقایع را تحریف می کنند.
🔹 ما این میراث گفتمان انقلاب اسلامی را به جهان عرب منتقل نکردیم، مخصوصا در میان نسل نخبه و اندیشمند مدرن و پسامدرن. یعنی ما در اینجا با یک سوتفاهم مواجه هستیم. شاید در پایین دست بعضی جوامع توانسته باشیم انقلاب اسلامی را معرفی کنیم ولی در میان نخبگان اینطور نیست.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎬 مستند «ارتش مصر، از جنگ تا بیزینس»
🔹مستند ارتش مصر از جنگ تا بیزینس به بیان تاریخچه ارتش مصر پرداخته و توضیح میدهد که این ارتش در حالی که دهه هاست قدرت را در این کشور در دست دارد، در چه فرایندی از یک نهاد کاملا نظامی به نهادی اقتصادی تبدیل شده که از ساخت موشک تا کاشت هندوانه تا پرورش ماهی و تولید قابلمه و شیرخشک و… را در دستور کار خود قرار داده است.
🔺 برای مشاهده و دانلود فیلم کامل این مستند کلیک کنید.
#مستند
#مصر
@shouba
📚 معرفی کتاب «طالبان»؛ کتابی مرجع برای شناخت طالبان
🔹 اگرچه این کتاب حدود 20 سال قبل به نگارش درآمده است اما همچنان یکی از منابع معتبر برای شناخت ریشههای اصلی طالبان به حساب میآید. علاوه بر آن اطلاعات بسیار مفید و دقیقی راجع به جغرافیا، جامعه و فرهنگ افغانستان در این کتاب یافت میشود. این کتاب شامل 11 بخش است که هربخش آن از منظر خاصی به پدیده طالبان و جامعه افغانستان نگریسته است.
🔺 برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#معرفی_کتاب
#طالبان
#سلفیت_جهادی
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 مرحله ای دیگر از آپارتاید هندی، اخراج مسلمانان از مشاغل به بهانه کرونا!
✂️ برشهایی از متن:
🔸«هلال احمد» دانشیار «مرکز مطالعات جوامع در حال توسعه» گفته است: اگر این پروپاگانداها و تبلیغات عمومی در مورد ویروس کرونا به همین شکل ادامه یابد، به زودی شاهد فروش «آب هندو» و «آب اسلامی» در ایستگاههای قطار خواهیم بود. اگرچه که اظهار نظر وی اغراق آمیز است اما نمیتوان انکار کرد که تبلیغات علیه مسلمانان در شبکههای اجتماعی و تلویزیون، با کینهتوزی و بدخواهی صورت میگیرد. نتیجه این پیشداوریهای اخیر پیرامون ویروس کرونا نیز به خوبی دیده میشود.
🔸بر اساس اعلام «سازمان بررسی ملی» در مناطق شهری، سهم مسلمانان در شغلهای آزاد ۵۰درصد است در حالی که سهم هندوها ۳۳درصد می باشد. تنها ۲۷درصد از مسلمانان دارای شغلهایی با حقوق و دستمزد منظم میباشند در حالی که ۴۳درصد از هندوها و ۴۵درصد از مسیحیان از این مزیت بهرهمند هستند. از طرفی دیگر در مناطق شهری فقط ۳۰درصد از کارگران مرد مسلمان، تحصیلات متوسطه و بالاتر را به پایان رساندهاند در حالی که ۵۸درصد از مسیحیان و سیکها و ۵۶درصد از هندوها این مقاطع تحصیلی را پشت سر گذاشتهاند.
🔸چنانچه تبعیض موجود علیه مسلمانان طبقه کارگر که در حال حاضر از افسردگی عمومی رنج میبرند در جامعه حاکم و رایج شود، عواقب ویرانکنندهای را بهدنبال خواهد داشت. اگرچه در مناطق شهری مسلمانان و هندوها در مناطق مجزا از یکدیگر زندگی میکنند اما از طریق معاملات اقتصادی با یکدیگر در تعامل هستند. چنانچه این تعامل از بین برود، شاهد تودههایی از آپارتاید در کشور خواهیم بود.
🔺 برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#مسلمانان_هند
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 بررسی تطورات گفتمانی سلفیت جهادی؛ جهادیها دموکراتیکتر شدهاند!
✂️برشهایی از متن:
🔹جریان جهادی دریافت که نبردش طولانی است و ممکن است چندین دهه به طول بیانجامد. از همینروی، این جریان در اواسط دهه 90 یعنی زمانی که رویکردها و گرایشهای خود را جهانی ساخت، بر محوریت «دشمن دور» متمرکز شد. این بدان معناست که جریان جهادی با اهتمام به اندیشه مبتنی بر «دشمن دور» وارد نبردهای پراکندهای با نیروهای بزرگ جهانی شد.
🔹گفتمان سیاسی جهادی در طول 6 سال گذشته دستخوش تغییر و تحولات چشمگیری شد، زیرا در طول این مدت تئورسینهای جهادی به اتخاذ مواضعی روی آوردند که پیشتر به آنها اهتمامی نداشتند. بدینترتیب، مفاهیم جدیدی وارد ادبیات جریان جهادی شد و این مفاهیم بر افکار و فعالیتهای جهادی این جریان تأثیر گذاشت. به عنوان نمونه، مفاهیمی نظیر «آزادی»، «همزیستی»، «مشارکت»، «قانون اساسی»، «مجلس مشورتی»، «حق امت در انتخاب حکامش و عزل آنها» و … در ادبیات جریان جهادی مشاهده شد.
🔹تئوریسینهای جریان جهادی در مخالفت با خط مشیِ حکمرانی و خلافتی که البغدادی از آن سخن گفت، کتابهایی را به رشته تحریر درآوردند که میتوان گفت این کتابها و نگاشتهها آغازی بر شکلگیری یک فقه سیاسی ـ جهادی بودند.
🔹الظواهری در سلسله سخنرانیهای خود در نقد دیدگاه دولت اسلامی در عرصه خلافت، تأکید کرد: «کسی که توسط امت و با اراده آن انتخاب نشده باشد، نمیتواند مسئولیت امامت را برعهده داشته باشد؛ هرچند که خود چنین جایگاهی را برای خود قائل باشد». الظواهری همچنین میافزاید: «شرط این نیست که یک فرد از شایستگیها و صلاحیتهای لازم برای خلافت برخوردار باشد، بلکه شرط آن است که فرد با انتخاب مسلمانان بر مسند خلافت تکیه زند».
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#سلفیت_جهادی
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🔶 نگاهی به ساختار اجتماعی عربستان؛ جامعه سعودی به لحاظ تکثر شبیه لبنان است!
مصاحبه با دکتر یاسر قزوینی
✂️برشهایی از متن:
🔹شاید تصور رایج بین عامه مردم از جامعه عربستان، مردمانی است شتر سوار در وسط بیابان با زندگی قبیلهای! و کل جامعه عربستان را مبتنی بر این زندگی قبیلهای تصور میکنند. در مرحله اول آشنایی با ساختار اجتماعی عربستان باید این پیش فرض غلط را اصلاح کرد. پس ما نمیتوانیم جامعه عربستان را یک جامعه یک دست آن هم از نوع بدوی تلقی کنیم. میزان تنوع در جامعه عربستان به حدی است که حتی برخی آنرا با جامعه لبنان مقایسه کرده و مشابه دانستهاند.
🔹محمد بن سلمان، دبی را الگوی خود قرار داده است. اما اینکه این مساله را چگونه انجام خواهد داد قابل تردید و تامل است. در حال حاضر او برای رسیدن به اهداف خود متوسل به خشونت شده است. به نوعی میتوان او را با رضاخان مقایسه کرد که برای مدرنیزاسیون از روشهای سخت چون کشف حجاب اجباری، لباس اجباری، تغییر ساختار شهرها و… استفاده نمود.
🔹با وجود سرکوب و افزایش نارضایتی هم به نظر نمیرسد در عربستان در نهایت با گونه ای انقلاب مواجه شویم. چون دقیقا اینجا ساختار اجتماعی به داد حاکمیت میرسد و فقدان طبقه متوسط مانع شکلگیری انقلاب میشود. یعنی طبق گفته خلدون حسن النقیب ساختار اجتماعی عربستان قابلیت تولید سازمانهای مردم نهاد برای انتقاد از حاکمیت را ندارد. بلکه برعکس این ساختار ابزار کنترل حاکمیت است. مگر اینکه نزاع خانوادگی در این زمینه تحولات را به سمت دیگری ببرد.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#جامعه_شناسی_کشورهای_اسلامی
#عربستان
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎬 آمار خودکشی در کشورهای عربی و تغییرات آن از ابتدای قرن بیست و یکم تاکنون
#جامعه_شناسی_کشورهای_اسلامی
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🔶 نگاهی به فراز و فرود اخوان المسلمین در تاجیکستان
امید رحیمی
✂️برشهایی از متن:
🔹تاجیکستان تنها جمهوری آسیای مرکزی است که اسلامِ سیاسی توانسته است در آن به صورت رسمی فعالیت کند. این ویژگی از یک سو به هویت تاریخی تاجیکان و تجربیات درخشان آنها در مراکز تمدن اسلامی در سمرقند و بخارا باز میگردد، و از سوی دیگر به تحولاتِ معاصر سالهای آخر عمر نظام کمونیستی و تحولات پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی.
🔹حزب نهضت اسلامی هیچ گاه فکر یک متفکر یا منهج و روش یک سازمان خارجی چه اخوان المسلمین باشد یا غیره را همچون نمونه نگرفت، بلکه همچون یک نهضت معتدل و میانهروی اسلامی بر اساس افکار و رهبری استاد سیدعبدالله نوری رفتار کرده و میکند. به عبارت دیگر نهضت اسلامی تاجیکی بود و ماند.
🔹پس از سقوط مرسی فشارها با محوریت روابط با اخوان المسلمین بر حزب نهضت اسلامی افزایش یافت. روزنامه دولتی جمهوریت در آن زمان در مقالهای به محیالدین کبیری هشدار میدهد که راه محمد مرسی، رئیس حزب عدالت و آزادی مصر را پیروی نکند. در همین بازه نیز فشارها بر حزب نهضت اسلامی به مرور افزایش یافت تا در سال 2015 منجر به بسته شدن کامل حزب، دستگیری شمار زیادی از رهبران و اعضای آن و ممنوعیت فعالیت آن در تاجیکستان شد.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#اخوان_المسلمین
#تاجیکستان
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🔶بررسی ویژگیهای فرهنگی و اجتماعی لبنان؛ چرا لبنانیها اهل تسامحاند؟
مصاحبه با محمدمهدی شریعتمدار
✂️برشهایی از متن:
🔹این پدیده ها باعث شده که جامعه لبنانی بتواند به نقطه تعادلی برسد که اگر این نقطه تعادل به خاطر یک عامل خارجی یا داخلی بهم بخورد وضع جامعه لبنان بهم بریزد و حتی منجر به جنگ داخلی شود همانطور که در اواخر دهه 70 شد. پس همه در لبنان هوشیارانه تلاش میکنند که این نقطه تعادل بهم نخورد یعنی به عنوان نکته دوم میتوان گفت دوگانه ای از همزیستی و رقابت هوشیارانه برای حفظ نقطه تعادل وجود دارد.
🔹همه مناسبات در لبنان بر اساس طایفه گرایی (فرقه مذهبی) شکل میگیرد. مناسبات سیاسی بدین گونه است که روسای سه قوه و کابینه باید بین همه طوایف تقسیم شود. مثلا اگر شیعه یا وزراء هر طایفه ای از کابینه بیرون بیاید کابینه تعطیل میشود. به مرور زمان این وضعیت به همه رده ها کشیده شد، مثلا در دانشگاه ها هم کرسی ها بین طوائف مذهبی سهمیه بندی شده است یعنی ممکن است در دانشگاهی سهمیه استادان مسلمان پر شود اما بر اساس ملاک ها و استاندارد های علمی، استاد مسیحی ای برای آن سطح پیدا نشود پس استانداردها را کاهش میدهند تا یک مسیحی بتواند به کار گرفته شود یعنی شایسته سالاری برای آن منصب ملاک نیست بلکه مذهب اول از همه مطرح است.
🔹در لبنان سطح سواد یا سطح اقتصادی نمیتواند شأنی را برای افراد به وجود آورد و تنها ظاهر است که میتواند در فضایی که باید همزیستی را رعایت کنند و برتری جویی نداشته باشند، روحیه خودنمایی آنها را ارضا کند و یا برای آنها شأن ایجاد کند.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#جامعه_شناسی_کشورهای_اسلامی
#لبنان
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 خاورمیانه، نابرابرترین منطقه دنیا!
🔹بر پایه یک تحقیق از بانک جهانی که در رابطه با جهان عرب منتشر شده است، در حال حاضر، خاورمیانه دارای بیشترین میزان نابرابری درآمدی در کل جهان است. در این منطقه درآمد64 درصد از مردم تنها به 10درصد از کل درآمد ملی میرسد. یعنی 90 درصد از کل درآمد ملی متعلق به فقط 36 درصد مردم این کشورهاست. در اروپای غربی درآمد 37درصد، در آمریکا 47درصد، در برزیل 55درصد و در آفریقای جنوبی 62درصد از مردم 10 درصد از کل درآمد ملی را شامل میشود. این آمار یعنی نابرابرترین مناطق جهان، خاورمیانه و جنوب آفریقا است.
برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#جامعه_شناسی_کشورهای_اسلامی
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 تأثیر امام خمینی بر مقاومت اسلامی یمن با تکیه بر مواضع سیدحسین بدرالدین
محمدجواد حسین زاده
🔹 انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی در محدوده مرزهای جغرافیایی باقی نماند و با درنوردیدن مرزهای ایرانشهری، تأثیرات شگرفی بر دیگر مسلمانان و جریانهای مقاومت اسلامی گذاشت. مقامت اسلامی در یمن نیز از این تأثیرپذیری مستثنا نبوده و اندیشه های سلطه ستیزانه زیدیان یمن در تلاقی با اندیشه های امام خمینی منجر به آفرینش یکی از کانونهای مهم مقاومت در برابر نظام سلطه جهانی شده است. در این میان، نقش شهید سیدحسین بدرالدین الحوثی به عنوان ایدئولوگ جریان مقاومت اسلامی در یمن، حائز اهمیت است. وی با پیش زمینه های وراثتی و عقیدتی با شخصیت و افکار امام خمینی مواجه شده و شیفته راه و مرام ایشان میشود. این شیفتگی و تأثیرپذیری به جایی میرسد که میتوان سخنان و اندیشه های سیدحسین را ترجمان سخنان و اندیشه های امام خمینی دانست. مروری بر زندگی، زمانه و سخنان وی این مدعا را مبرهن کرده و ساختار نوشتار کنونی را شکل میدهد.
🔺 برای مطالعه متن کامل این یادداشت کلیک کنید.
#یمن
#انصارالله
@shouba
🎯 اوضاع جوانان عراقی به روایت آمار؛ تحصیلکردهها بیکارند و کمسوادان فقیر!
✂️ برشهایی از متن:
🔹علیرغم ناامیدی حاکم بر فضای آموزشی اما حوزه آموزش همچنان در رأس اولویتهای جوانان عراقی قرار دارد؛ به گونهای که حدود 30 درصد از جوانان، آموزش را در صدر اولویتهای خود قرار میدهند. این درحالی است که در اقلیم کردستان این نسبت به 39 درصد افزایش پیدا میکند. جوانان عراقی به حوزه آموزش به عنوان عرصهای برای یافتن فرصتهای شغلی مینگرند. آنها پس از آموزش، به حوزههای مسکن و سپس ازدواج اولویت میدهند.
🔹ارتباط گسترده و تنگاتنگی میان فقر و آموزش وجود دارد. بر اساس نتایج این تحقیقات، هر میزان که سرپرست خانواده از سطح آموزش پائینترین برخوردار باشد، فقیرتر خواهد بود. درهمین ارتباط باید گفت که حدود 51 درصد از سرپرستان خانوادهها که در فقر به سر میبرند، از تحصیلاتی کمتر از دوره ابتدایی برخوردار هستند.
🔹میانگین نرخ بیکاری در عراق در میان جوانان گروه سنی 15 سال به بالا به 10.82 درصد رسید. این نرخ بیکاری در میان جوانانی که دارای مدارک تحصیلی دانشگاهی هستند به مراتب بیشتر است. به عنوان نمونه از مجموع تمام بیکاران، نرخ بیکاری در میان جوانان دارای تحصیلات ابتدایی 15.4 درصد است. این درحالی است که نرخ بیکاری در میان جوانان دارای مدارک تحصیلی دانشگاهی و بالاتر به 31.6 درصد میرسد؛ یعنی تقریبا 2 برابر.
🔺برای مطالعه متن کامل این گزارش کلیک کنید.
#جامعه_شناسی_کشورهای_اسلامی
#عراق
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🔵 بررسی تجربه «اتحادیه امت واحده»؛ نخواستیم همه کاره و هیچ کاره باشیم!
✂️برشهایی از متن:
🔹ما باور داشتیم که انقلاب اسلامی درعمق استراتژیک خود یعنی ملتهای مستضعف اثر گذاشت نه در نهاد های دولتی و رسمی، ولی ابزار ارتباط با این بدنه مردمی مهیا نشده است. یعنی ما به این مردم دنیا نمیتوانیم بگوییم که بیایید با سپاه قدس با وزارت خارجه یا با فلان نهاد ارتباط بگیرید چون انها متهم خواهند شد به وابستگی به ما! پس بخاطر ذات مردمی انقلاب، مردم و نخبگان باید بروند برای ارتباط گیری با آن بدنههای علاقه مند به انقلاب. اما این مسئله به دلیل ساختارهای بروکراتیک و نفتی در ایران اتفاق نیفتاده بود.
🔹چون این یک کاروان جهانی بود ما از مسئولین خواستیم که برای برنامه ریزی، تامین برخی هزینه ها و سایر کارها به ما کمک کنند، تا قبل از اینکه این کاروان از هند راه بیفتد مرتب با مسئولین تماس میگرفتیم و از آنها درخواست میکردیم اما کسی پاسخگو نبود و می گفتند چنین حرکتی شدنی نیست. اما به محض اینکه اخبار حرکت کاروان به ایران رسید و دیدند ضریب رسانه ای آن بالاست، تماس مسئولین با ما شروع شد! خدا رحمت کند آقای شیخ الاسلام را، ایشان تنها کسی بود که نمی گفت شما جوانید، رزومه ندارید، نمیشود. متواضعانه آمد و دبیر کاروان شد.
🔹زمانی که سلفیها در مصر به سفارت ایران در مصر حمله کردند، ما دور هم جمع شدیم تا برای مقابله با این اقدام تصمیمی بگیریم هرکس پیشنهادی داد، یکی گفت ما هم سنگ بزنیم دیگری گفت بیانیه بدهیم و خلاصه اینکه تصمیم گرفته شد به سفارت مصر، دسته گل هدیه کنیم و همین کار را هم انجام دادیم. فردای آن روز این اقدام ما تیتر اول اکثر روزنامه های مصر شد.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#تجربه_نگاری
@shouba
🎯خروج ازبکستان از لیست ناقضین آزادی مذهبی آمریکا: آیا واقعا تغییری رخ داده است؟
امید رحیمی
✂️برشهایی از متن:
🔹شمار زیادی از مساجد در سال 1998 بسته شدند و پخش اذان از بلندگوی مساجد نیز ممنوع شد. در این قانون حتی آموزشهای سنتی و شخصی که تا پیش از این برای چندین قرن در ازبکستان رواج داشت ممنوع اعلام شد. در این چارچوب مدرسههای مذهبی سنتی بعضا تعطیل شده و آموزشهای مذهبی در چارتهای رسمی دولتی و با شرایط خاصی انجام میگرفت. قانون مذکور حتی برای پوشیدن عبا نیز محدودیتهای خاصی اعمال میکرد. به تناسب با این محدودیتها، نیروهای وابسته به دولت و مراجع امنیتی نیز روند نامحسوسی از محدودیتهای مذهبی غیررسمی را پیرامون ظواهر مذهبی و مقوله حجاب آغاز کردند.
🔹 به رغم اصلاحات میرضیایف همچنان وضعیت آزادیهای مذهبی در ازبکستان با مشکلاتی جدی مواجه است. محدودیتهای حجاب همچنان به کرات در دانشگاهها و محافل دولتی این کشور مشاهده میشود. اخراج دانشجوی دختر ازبک به نام لوییزا مومن جانووا از دانشگاه تاشکند به دلیل پوشش حجاب موضوعی است که در سال گذشته مورد توجه رسانهها قرار گرفت. او گفته بود در دانشگاهش برای 9 دانشجوی دختر دیگر هم محدودیت حجاب گذاشته و در صورت پوشش حجاب آنها نیز اخراج خواهند شد. موضوع دیگری که در همین حین جلب توجه کرد، محدودیت گذاشتن ریش برای آقایان در شهر نمنگان بود. مقامات این شهر شرط ورود به فروشگاهها را تراشیدن ریش گذاشته بودند. پس از آن نیز یکی از ائمه جماعت و روحانیون ازبک به محدودیتهای حجاب در مدارس و برخی اصول مذهبی دیگر اعتراضی را در صفحه شیخصی فیسبوکش منتشر کرد که با برخورد نیروهای امنیتی و بازداشت وی همراه شد. چند وبلاگنویس مذهبی نیز در همین راستا پس از بیان برخی اعتراضات به دولت میرضیایف در حوزه آزادیهای مذهبی در همین بازه بازداشت شدند.
🔹بهبود جایگاه ازبکستان در گزارش آزادی مذهبی وزارت امور خارجه آمریکا در حالی صورت گرفته است که دو کشور روابط رو به رشدی را از سال 2017 طی کردهاند. یکی از موضوعات کلیدی مذاکرات میرضیایف و ترامپ در کاخ سفید اصلاحات اجتماعی ازبکستان بود. در حال حاضر نیز آمریکا به بزرگترین سرمایهگذار خارجی این جمهوری آسیای مرکزی تبدیل شده است. با این حال اگرچه انگیزههای سیاسی را نمیتوان در این گزارش نادیده گرفت، اما میتوان گفت اصلاحات گستردهای در این زمینه در ازبکستان صورت گرفته است که اگرچه با وضعیت مطلوب همچنان فاصله دارد، اما از وضعیت تاریک آزادیهای مذهبی در دوره ریاست جمهوری اسلام کریماف نیز بسیار دور شده است.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#آسیای_مرکزی
#ازبکستان
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 نگاهی به اندیشه تقیالدین نبهانی و حزبالتحریرِ او ؛ در جستجویِ خیالِ خامِ هدیهای به نام «خلافت»!
✂️برشهایی از متن:
🔹نبهانی در ابتدا یک اخوانی بود. و البته تا آخر نیز به کلیات فکر اخوانی وفادار ماند. اما او از جایی به این نتیجه رسید که باید از تشکیلات اخوان جدا شود و تشکیلات جدیدی راهاندازی کرد. تشکیلاتی که مانند اخوانالمسلمین نبوده و به معنای واقعی کلمه «تشکیلات» باشد. تشکیلاتی به شدت منسجم و منظم و شبیه به تشکیلات قوی گروههای مارکسیستی. نبهانی میگفت اخوان موفق نخواهد شد چراکه تشکیلات منسجم و دقیقی ندارد. این بود که «حزبالتحریر» تاسیس شد.
🔹نبهانی و حزبالتحریر او مهمترین کارویژه خود را احیای خلافت اسلامی میدانند. آنها همه چیز را متوقف بر ایجاد خلافت اسلامی دانسته و میگویند خلافت که ایجاد شود، سایر مشکلات جهان اسلام هم حل میشود. اما اگر خلافت شکل نگیرد، سایر تلاشهای اصلاحی، جهادی، تبلیغی و … بیفایده خواهد بود.
🔹اما خلافت چگونه شکل خواهد گرفت؟ نبهانی معتقد به تطبیق مو به موی شرایط امروز با شرایط جامعه عصر پیامبر «ص» بوده و سعی میکند دقیقا همان راهبردهایی که پیامبر «ص» اتخاذ کرد را تجویز نماید تا دقیقا همان اتفاقاتی که در صدر اسلام افتاد، دوباره تکرار شود. مثلا اگر افرادی از قدرتمندان یثرب داوطلبانه به همکاری با پیامبر برای تشکیل حکومتی اسلامی همت گماشتند، دقیقا همین اتفاق باید دوباره رخ دهد. لذا ما نیز منتظر میمانیم تا قدرتمندانی پیدا شوند که جذب تفکر ما شده و خود به صورت داوطلبانه برای ایجاد خلافت اسلامی اقدام نمایند!
🔹راهبرد اصلی حزبالتحریر نه «قیام مسلحانه» که یک «مبارزه فکری» تمام عیار علیه اندیشههای ضداسلامی است. به همین خاطر است که اعضای حزبالتحریر بیش از سایر جریانات اسلامگرا به مباحث تئوریک و نظری اقبال نشان میدهند.
🔺برای مطالعه متن کامل کلیک کنید.
#حزب_التحریر
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 هندوها مسلمانان را عامل انتشار کرونا میدانند!؛ اسلامهراسی هند صدای اعراب را درآورد
🔹مشکل از جایی آغاز شد که مسئولین و مقامات هندی ده ها مورد ابتلا به کویید ۱۹ را به یک جنبش اسلامی به نام «جماعت تبلیغ» مرتبط دانستند که کنفرانس سالانهاش را در اوایل ماه مارس در دهلی برگزار کرده بود و مسئولین بهداشت کشور بلافاصله به شناسایی و پیدا کردن کلیه افرادی که با شرکت کنندگان حاضر در کنفرانس در تماس بوده اند، پرداختند.
🔹بلافاصله هشتگ «جهاد کرونا» در توئیتر استفاده شد و حتی کارشناسان تلویزیونی از عبارت «بمب انسانی» برای این مساله استفاده میکردند. بسیاری خواستار ممنوعیت فعالیت «جماعت تبلیغ» شدند و در نتیجه دفتر این جنیش در شهر دهلی پلمپ شد.
🖇 متن کامل در لینک زیر:
https://rizy.ir/wsBb
#مسلمانان_هند
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 مروری بر آرا و اندیشه های فتح الله گولن/ منادی نسخه اسلام آناتولی
✂️برشهایی از متن:
🔹گولن، منادی نسخه ترکی اسلام است. وی معتقد است فهم مردم آناتولی از اسلام از فهم دیگران به ویژه عرب ها متمایز است. او اسلام آناتولی را یک اسلام متساهل و روامدار می داند. در اسلام آناتولی ایمان گرایی بیش از شریعت گرایی مورد توجه قرار می گیرد.
🔹تفاوت تجددگرایی گولن با تجددگرایی روشنفکران مسلمان– همچون نصر حامد ابوزید و سروش – در این است که گولن می کوشد ارزش های مدرن را نه از نقطه عزیمت اندیشه های مدرن که از دل سنت اسلامی استخراج و اثبات کند. از نشانه های تفاوت نگاه او با جریان روشنفکری مسلمان، تاختن او بر معتزله است، در حالی که جریان روشنفکری خود را با افتخار نومعتزلی می داند.
🔹گولنیست ها در پی الگوگیری از کالونیسم قرن شانزدهمی اروپا هستند. همانگونه که وبر اخلاق پروتستانی را عاملی در جهت تشویق به کار بسیار و تلاش در جهت تولید و انباشت ثروت می داند، گولنیست ها همین مدل را اسلامیزه کرده و با تکیه بر اخلاق اسلامی، کوشش برای کار بیشتر و تولید ثروت را در مرکز توجه خود قرار می دهند. در واقع آنها سعی می کنند فرهنگ اسلامی را در خدمت «توسعه» به معنای مدرن آن به کار گیرند.
🖇متن کامل در لینک زیر:
https://rizy.ir/VgAW
#فتح_الله_گولن
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 سیری در زندگانی ایدئولوگهای برجسته سلفیت جهادی
🔹مرکز مطالعات دینی و ژئوپلیتیک انگلیس پژوهش گستردهای را انجام داده که طی آن 100 شخصیت برجسته جهادی در سراسر جهان از لحاظ گرایشهای مشترک در نحوه شکلگیری و همچنین زندگیشان مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتهاند. در این بررسیها مسائلی نظیر میزان تحصیلات، محیط شکلگیری، محل اقامت، وضعیت اقتصادی، پناهندگی و… در میان 100 شخصیت جهادی مورد توجه قرار گرفته است. ما در این پژوهش تلاش میکنیم تا زندگی 5 شخصیت تاریخی از تئوریسینهای فکری جنبش سلفی جهادی معاصر را مورد ارزیابی قرار دهیم. این شخصیتها عبارتند از عبدالله عزام، ابومصعب السوری، ابومحمد المقدسی، ابوقتاده فلسطینی و عطیه الله اللیبی.
🖇ادامه متن در لینک زیر:
https://rizy.ir/k3Au
#سلفیت_جهادی
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 نگاهی به جامعه پیچیده و متفاوت یمن
علیرضا بیگی
✂️برشهایی از متن:
🔹 تنها در جامعه یمن است که ممکن است مردم یا قبایل شبها با یکدیگر به جنگ نظامی بپردازند و روزها در مجالس یکدیگر مثلاً در مجلس قات خوری شرکت کرده و با آرامش به دیدار همدیگر بپردازند و غروب هنگام بار دیگر نبرد خونینی علیه یکدیگر آغاز کنند و صبح روز بعد دوباره به دیدار همدیگر بشتابند.
🔹تنها در جامعه یمن میتوان دید که رهبران فرقههای دینی و رهبران سیاسی که بایکدیگر مخالف بوده و حتی دشمن همدیگر هستند اما بهصورت مسالمتآمیز در یک خانه زندگی میکنند؛ همانند خانواده شیخ علی العماد (فردی که به بدرالدین الحوثی و خانواده وی در منزل خود پناه داد). شیخ علی العماد که در ژوئن 2019 فوت کرد، از علمای بزرگ و از قطبهای طایفه زیدی به شمار میرفت. برادر کوچکتر وی به نام عبدالرحمن العماد از مؤسسین إخوان المسلمین یمن و از رهبران و قطبهای وهابیت یمن است که ارتباط بسیار نزدیکی با خاندان سعودی دارد. یکی دیگر از برداران علامه علی العماد به نام احمد العماد از شخصیتهای برجسته دولت علی عبدالله صالح، مدیر دفتر علی عبدالله صالح و از استانداران صنعا بوده است. این برداران باوجود اینکه بایکدیگر اختلافات ایدئولوژیکی بسیار زیاد و شدیدی داشتند اما هماره بهصورت مسالمتآمیز در منزل همدیگر زندگی میکردند.
🖇متن کامل در لینک زیر:
https://rizy.ir/qNoa
#یمن
#جامعه_شناسی_کشورهای_اسلامی
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
20.95M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎬 جنجال همجنس گرایی در ترکیه
پس از آن که علی ارباش رییس سازمان امور دینی ترکیه سخنانی را علیه همجنس بازی مطرح کرد، جنجالی در داخل ترکیه آغاز شد و اتحادیه وکلای ترکیه علیه ارباش شکایت کرد. این جنجال تا جایی گسترش یافت که اردوغان نیز وارد ماجرا شد...
#ترکیه
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯 تنشهای علویان جبل محسن و سنیان باب التبانه، مثال نقض فانتزی همزیستی مسالمتآمیز در لبنان!
محمدجواد حسین زاده
✂️برشهایی از متن:
🔹رابطۀ علویان جبل محسن با نظام سوریه به اندازهای است که از سالها پیش و از زمان جنگهای داخلی لبنان در دهۀ هفتاد میلادی، در آن منطقه بیش از هر عکسی که مربوط به شخصیتی لبنانی باشد، تصاویر حافظ اسد و پسرش بشار اسد دیده میشود و بیش از آنکه پرچم لبنان به اهتزاز در آِید، پرچم سوریه دیده میشود.
🔹وضعیت جبل محسن و باب التبانه مثال نقضی است برای گفتۀ کسانی که تلاش دارند از لبنان نمونهای مثالزدنی و قابل تکثیر برای زندگی مسالمت آمیز پیروان ادیان و فرق گوناگون ارائه کرده و تصویری غیر واقعی و ناهمگون از مناسبات اقوام و طوایف و پیروان ادیان در آن کشور ترسیم میکنند. در حالی که چنانچه موازنۀ قدرت در میان این اقوام و طوایف دگرگون شود، تصویر رؤیایی از جامعۀ لبنان نیز مغشوش و مشوش شده و آشکار خواهد شد که جریان زندگی عادی در سایۀ موازنۀ قوا چندان ارتباطی با رویکرد تساهل و تسامح نسبت به آراء و اندیشههای دینی و فرقهای ندارد.
🖇متن کامل در لینک زیر:
https://rizy.ir/qkr7
#لبنان
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯نگاهی به سرکوب مسلمانان در چین؛ اویغورها، تروریست یا کارگر اجباری؟!
علیرضا صالحی
✂️برشهایی از متن:
🔹حدود یک میلیون نفر از اویغورها و ترکها که مسلمان هستند دستگیر و به اردوگاه فرستاده شدهاند. ساکنان این اردوگاهها شدیدا تحت تعالیم ایدئولوژیکی حزب کمونیست و زبان و فرهنگ چینی هستند. در این اردوگاهها که قوانین سخت نظامی در آن حاکم است، همه روزه تفکرات کمونیستی حزب حاکم تعلیم داده میشود و هیچ کس حق ندارد تا مراسم مذهبی برگزار کند. داشتن قرآن و حجاب مجازات سختی دارد. رسانه ها این عمل را نسلکشی فرهنگی نامیدهاند. دولت چین اما گفته است که مردم در این کمپها تحت تعلیمات مورد نیاز قرار میگیرند.
🔹در یک مطالعه موردی، در سال 2020، 600 زن از مناطق هوتان و کاشغر ایالت سینکیانگ به شرکت Qingdao Taekwan Shoes آورده شدند و تحت نظارت این شرکت به تولید کفش برای شرکت چند ملیتی نایکNike به کار گماشته شدهاند. این کارگران که همگی زن هستند روزها به تولید کفش مشغول هستند و شبها در مدارس، تحت آموزشهای ایدئولوژیکی و تمرین موسیقیهای چینی و سرود ملی چین قرار میگیرند.
🔹در میان کشورهای اسلامی، ترکیه تنها کشوری بوده است که به این مسائل اعتراض جدی داشته است. هم رجبطیب اردوغان رئیس جمهور این کشور و هم گروههای مردمی به این اتفاقات اعتراض کردهاند. اشتراکات زبانی- دینی میان ترکها و اویغورها و از طرف دیگر وجود تبعیدیان اویغور در ترکیه سبب شده است تا اعتراضات جدی در این کشور صورت بگیرد.
🖇متن کامل:
https://rizy.ir/B0q2
#مسلمانان_چین
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯پژوهشی پیرامون جوانان جداشده از اخوانالمسلمین؛ چه چیزی جوانان را از اخوان رانده است؟
✂️برشهایی از متن:
🔹وجه تشابه میان افکار نسل جداشده از اخوانالمسلمین پیش از انقلاب ژانویه و نسل جداشده از آن پس از انقلاب ژانویه، آشکار شد. علت هم آن است که تمامی حکایتها و روایتهای افراد جداشده از اخوانالمسلمین درخصوص این گروه، شبیه یکدیگر هستند. به عنوان نمونه میتوان گفت که عمده نقدها در زمینههایی نظیر ساختار هرمی و سلسله مراتبی اخوان، فرهنگ تبعیت کورکورانه از رهبران اخوان بدون وجودِ یک فهم حقیقی از روند حوادث و رویدادها و همچنین اقدامات رهبران اخوان در به حاشیه راندن و حذف افراد شایسته، مبتکر و منتقد، به چشم میخورد.
🔹ما از طریق گفتگوها با جوانان و شنیدن تجربههای آنها در داخل «اخوانالمسلمین» متوجه شدیم که «فطرت دینی» و همچنین «نیاز به پُر کردن شکاف سازمانی» با یک امر مقدس یعنی دین، 2 عامل و انگیزه مهم برای پیوستن جوانان به سازمان اخوانالمسلمین بوده است.
🔹جوانی به ما گفته است که پیوستن او به جمع دوستداران و مؤیدین جمعیت از طریق بازی فوتبال صبح جمعهها در یکی از مدارس به همراه هم کلاسیام شروع شد. ما توسط 3-4 تن از برادران حدودا 30 ساله تقسیم میشدیم که این افراد از مسئولین منطقهای بودند و بازی میکردیم. در میان بازی استراحت کوتاهی میکردیم و چیزی میخوردیم -بدون اینکه پول آن را پرداخت کنیم- سپس یک سری دعاهای دینی زیبا را تکرار میکردیم و به بازی برمیگشتیم تا نزدیک عصر. پس از مدت کوتاهی انقلاب ژانویه2011 آغاز شد و من به همراه دوستم در چند جلسه شرکت کردیم. پس از آن فهمیدم که در آستانه پیوستن به سازمان هستم.
🖇متن کامل:
https://rizy.ir/Ijgz
#اخوان_المسلمین
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯جوهر دودایف؛ سمبل مقاومت مردم چچن در مقابل روسها
✂️برشهایی از متن:
🔹اولین مقاومت جوهر دودایف در مقابل روسها در سال 1986 به عنوان یک ژنرال عالیرتبه با نافرمانی در مقابل دستورات اتحاد جماهیر شوری در سرکوب شورشهای استقلالطلبانه استونی و کشورهای حوزه دریای بالتیک آغاز شد. اتحاد جماهیر شوری برای سرکوب شورشها از دودایف خواسته بود تا از قدرت نظامی استفاده کند اما وی با اعلام اینکه «بر روی انسانهایی که برای استقلال خودشان مبارزه میکنند بمب نخواهم ریخت»، از دستور سرپیچی کرد.
🔹بوریس یلتسین نخستین رئیسجمهور منتخب روسیه، تصمیم استقلال چچن را در حکم هیچ به حساب آورد و با اعلام بیاعتباری انتخابات برگزار شده در این جمهوری، اقدام به نادیده گرفتن مردم چچن از سال 1991 الی 1994 کرد. در این میان، دودایف با به دست آوردن انبارهای سلاح اتحاد جماهیر شوروی سابق، با مجهز کردن نیروهای وفادارش به هرگونه سلاح و تجهیزات، خود را برای مقابله با اشغال روسی آماده کرد.
🔹محل استقرار جوهر دودایف در 21 آوریل 1996 در روستای گخی ـ چو در غرب چچن به واسطه یک مکالمه تلفن ماهوارهای توسط آژانس امنیت ملی آمریکا(NSA) تثبیت شد و در اختیار طرفهای روسی قرار گرفت. روسیه با کمک آمریکا مختصات دقیق جوهر دودایف را به دست آورده و با موشکباران آن، توانست وی را به قتل برساند. بعدها مشخص شد که آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) تلفن ماهوارهای برند (NEC) را از طریق جاسوسان خود به دست جوهر دودایف رسانده بود.
🖇متن کامل:
https://rizy.ir/laGL
#چچن
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎬 تحریم اقتصادی و درمانی مسلمانان در هند!
رهبران حزب حاکم هند به بهانه شیوع کرونا از هواداران خود خواسته اند که از مسلمانان سبزیجات نخرند!
اسلام هراسی در هند به جایی رسیده که بیمارستانها از پذیرش بیماران مسلمان خودداری میکنند!
#مسلمانان_هند
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba
🎯سید قطب و جریان های سلفی جهادی
دکتر یاسر قزوینی حائری
✂️برشهایی از متن:
🔹برخی نیز تلاش می کنند تفسیری از محمد بن عبدالوهاب و سید قطب ارائه دهند و هر دو را نزدیک به یکدیگر تلقی کند، اما این دسته بر خلاف دسته قبل، از این جهت که هر دو نگاه را منفی و مخرب تلقی کنند دست به این کار نمی زنند، بلکه می خواهند هر دو نگاه را به واسطه یکدیگر مشروعیت بخشند. محمد قطب شاید شاخص ترین این افراد باشد.
🔹از نظر هانی نسیره، سید قطب شناخت مستقیمی از ابن تیمیه نداشته، و از همین رو در فهم اصطلاحات ابن تیمیه از جمله توحید الوهی و ربوبی به خطا رفته است. از نظر هانی نسیره سید قطب به واسطه مودودی اولا توحید ربوبی را در اندیشه ابن تیمیه با توحید الوهی اشتباه گرفته و از سوی دیگر مفهوم حاکمیت را از مودودی وام گرفته و اینگونه، حاکمیت را با صبغه ای معطوف به قدرت و سلطه به توحید بسته است، بدون اینکه مستقیماً با رویکردهای ابن تیمیه مواجهه داشته باشد
🔹ابو محمد مقدسی در فضایی مرتبط با سلفی های علمی و کلاسیک رشد یافته و از این جهت در نگاه ها و رویکردش با اخوانی ها و قطبی ها مرزبندی هایی دارد. مرزبندی بین اندیشه قطبی و اندیشه علمای نجد که توسط المقدسی در حاشیه جهاد افغانستان مطرح بود بسیار مهم است و به فهم تفاوت القاعده و داعش در دهه های بعدی بسیار کمک می کند. هرچند داعش بعدها خود المقدسی را تکفیر و المقدسی هم دواعش را خوارج تلقی کرد.
🔹توجه به سید قطب در تولیدات رسانه ای انبوه داعش تقریبا صفر است، و نگارنده مگر چند دیوار نوشته در حویجه در نزدیکی کرکوک، اشاره به سید قطب را در میان دواعش به یاد نمی آورد. داعش هیچگاه در تولیدات رسانه ای خود سید قطب را به عنوان رهبر فکری و یا یکی از رهبران و یا نظریه پردازان خود تلقی نکرده، این در حالی است که رسانه های القاعده و گروه های اقماری آن بارها به سید قطب و آثار و زندگی اش اشاره کرده و می کنند و او را به عنوان یکی از رهبران فکری خود تلقی می کنند.
🖇متن کامل:
https://rizy.ir/VCC
#سیدقطب
#سلفیت_جهادی
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان:
@shouba