هدایت شده از انجمن ادبی سیب نارنجی
سلام سلام سلام
لذت تنفس بهاران مبارک باد.
خوشحالم به اطلاعتون برسونم که نشستهای تخصصی ادبیات کودک و نوجوان سیب نارنجی به صورت مجازی و برای دسترسی علاقهمندان در مناطق مختلف، از بعد از تعطیلات برگزار میشه.
شما هم اگه به ادبیات کودک و فنون و بایدها و نبایدهاش علاقهمندید، به ما پیوندید.
یکشنبههای هر هفته ساعت ۱۶
نشانی انجمن ما:
https://eitaa.com/joinchat/3844669656C2b8186ac99
حق کودک از نگاه امام سجاد
وَ اَمَّا حَقُّ وَلَدِکَ فَاَنْ تَعْلَمَ اَنَّهُ مِنْکَ (و اما حق فرزندت این است که بدانی او از توست)
برای اینکه انسان به درستی حق فرزند را ادا کند نیاز به دانستن یک امر هست و آن این است که بداند، فرزند از اوست. اینکه انسان، فرزند را از خودش بداند، به همان اندازه که از خود مراقبت می کند، از او نیز مراقبت خواهد کرد. اگر او بداند که فرزند، چیزی بیشتر از خودش نیست. همان استعدادهایی که خود دارد، ممکن است فرزند داشته باشد، نه بیشتر از آن.
برخی از افراد توقعاتی که از فرزندان خود دارند چیزی بیشتر از استعدادهای ایشان است. برای اینکه سطح توقع از فرزند دانسته شود، می توان استعدادهای خود را سنجید. فرزند، عصاره پدر و مادر است. نمی توان چیزی را که استعداد آن را ندارید، از فرزند بخواهید. هر آنچه والدین هستند، همان با کمی بیشتر و کمتر را می توان در فرزند دید، نه فراتر از آن.
با این بیان دو سخن از این بخش از روایت به دست آمد:
فرزند را همچون خود بدان که همان رسیدگی هایی را که برای خود می کنی در مورد فرزند هم همان رسیدگی ها را داشته باشد.
فرزندت همان است که تو هستی. نه خیلی بیشتر نه خیلی کمتر. پس سطح توقعات را به همان اندازه ای که خود هستی از فرزند بخواه.
#حقوق_کودکان
#رشد_و_تربیت_کودک_با_ادبیات
https://eitaa.com/sibenaranjikoodak
با گذر زمان و توجه بیشتر به هنر و ادبیات کودک و نوجوان، در کنار فولکلورها، شاخه ای از شعرهای کودک با عنوان ترانه های ناز و نوازش به حیاط خود ادامه داد؛ با این تفاوت که این دسته از شعرها، بسیارهدفمندتر و به روز سروده شده و در قالب کتاب،آواز، سرود،موشن گرافی، پویانمایی و… دسترس خانواده ها قرار گرفته اند. در این ترانه ها والدین با نوازش کودکان از آن ها می خواهند، غذا بخورند، تاتی تاتی کنند، بازی کنند، از خواب بیدار شوند و می کوشند کودکان برای هر قسمت از مراحل رشد و زندگی شان شعری خاص داشته باشند. شاید اولین ترانه ناز و نوازش رسمی در شعر کودک با موضوع شروع راه رفتن شعر زیر از عباس یمینی شریف باشد:نی نی کوچولو / تاتی تاتی کن/ چشم خوابالو/ تاتی تاتی کن/ لب آلبالو/ تاتی تاتی کن/ پا چاقالو/ تاتی تاتی کن/ بگو یک و دو / ورجه و بدو/ تاتی تاتی کن نی نی جانم/ با نمکم نمکدانم/ خوشگلم ای خوش زبانم/ نی نی کوچولوی مامانم/ بگو سه و چار/ یه قدم بردار(یمینی شریف) در مجموعه آواز فرشتگان یمینی شریف، علاوه بر ترانه نوازش برای راه رفتن، ترانه های دخترانه و پسرانه نیز وجود دارد و دختر و پسر را بخاطر وجود و یا عملکردشان می ستاید:چه دختران ماهی/ پاکیزه تا بخواهی/ سوزن و نخ گرفتند/ به دوخت و دوز نشستند/ قیچی و انگشتانه/ آمده در میانه/ یکی بُرش می دانه/ به اوساها می مانه/ دیگری درز گیره/ ماهر و بی نظیره…
ادامه داره این یادداشت پس قسمت بعد رو هم بخون👇👇
نکته قابل توجه در ترانه های ناز و نوازش امروزی، پیروی از الگوی ادبیات عامیانه است. ثمینه باغچه بان در کتاب دس دسی باباش می آد به جمع آوری بسیاری از این شعرها در فرهنگ عامه پرداخته است که می تواند الگویی برای شاعران این دوره باشد. به عنوان مثال افسانه شعبان نژاد در مجموعه های دس دسی اش با تبعیت از الگوی عامیانه دس دسی باباش می آد / صدای کفش پاش می آد/(رجوع شود به کتاب تاریخ ادبیات کودکان اران. جلد اول) شعرهای زیادی سروده است:دس دسی مامان می آد / باز با غذا و نان می آد/ سفره کجاست؟ تو ایوونه/ غذا کباب و ریحونهمصطفی رحماندوست از دیگر شاعرانی است که در بسیاری از شعرهای خود از ساختار ترانه های ناز و نوازش بهره برده است. این ترانه ها گاه برای خواباندن یا بیدار کردن کودک، گاه برای غذا دادن به او، زمانی برای تسکین دردها و یا ابراز شادی کردنن برای درآمدن دندان کودک وگاه تنها برای نوازش کودک سروده شده اند:دختر من خوابیده/ آفتاب به روش تابیده/ می بینی مامان بیداره/ مشغول کار و باره/ یالا بیدار شو از خواب/ بزن به صورتت آب/ قل می زنه سماور/ از جا بلند شو دختر /(رحماندوست)خواندن ترانه های نوازش برای کودکانی که تازه غذا خوردن را تجربه می کنند علاو.ه بر ایجاد حس عاطفه مندی قوی در کودک، لذتی فراوان در مادر و پدر برجای می گذارد که وصف ناشدنی است. ترانه زیر نمونه ای از ترانه های نوازش غذاخوردن است:کلاغه قار و قار نپر/ غذای بچه مو نبر/ گربه نیا میو میو/ برو عقب نیا جلو/ هاپ هاپو واق و واق نکن/ فکر غذای داغ نکن/ غذاشو به هیچ کی نمی دم/ به هیچ کی هیچی نمی دم/ تنها غذاشو می خوره/ هام هام هام/همه غذا رو می خوره/ هام هام هام(رحماندوست)
همراهم باش تا باز برات از این ترانهها بگم👇👇👇
خواندن ترانه های نوازش برای کودکانی که تازه غذا خوردن را تجربه می کنند علاو.ه بر ایجاد حس عاطفه مندی قوی در کودک، لذتی فراوان در مادر و پدر برجای می گذارد که وصف ناشدنی است. ترانه زیر نمونه ای از ترانه های نوازش غذاخوردن است:کلاغه قار و قار نپر/ غذای بچه مو نبر/ گربه نیا میو میو/ برو عقب نیا جلو/ هاپ هاپو واق و واق نکن/ فکر غذای داغ نکن/ غذاشو به هیچ کی نمی دم/ به هیچ کی هیچی نمی دم/ تنها غذاشو می خوره/ هام هام هام/همه غذا رو می خوره/ هام هام هام(رحماندوست)تخیل سرشار در این نوع ترانه ها و نیز استفاده از موجودات و وسایل اطراف کودک امکان رشد شناختی او را افزایش می دهد و بذر رشد خلاقیت و نوآوری را در وجود کودک می کارد.جدای کارکرد عاطفی ترانه های ناز و نوازش، می توان از این بستر جذاب و هنری برای تقویت اعتماد به نفس و به دنبال آن رشد اجتماعی او، افزایش مهارت های شنیداری، گفتاری و خلاقیت و رشد شناخت کودک از جهان اطراف کمک کرد. ادبیات یکی از بهترین و مناسب ترین راه های رشد و تربیت کودک است که به جاست امروزه بیشتر به آن توجه شود و از ظرفیت های موجود در آن برای جذب مخاطب در سامانه ها، برنامه ها و طرح های مختلف استفاده شود.
اهمیت ترانههای ناز و نوازش
😍😍😍
تا کنون روانشناسان کودک و فعالان حوزه سلامت این گروه سنی، با مطالعات بالینی فراوان به این نتیجه رسیده اند که نوازش کودک باعث رشد چشمگیر هوش و یادگیری، اعتماد به نفس،رشد شناختی و اجتماعی، آرامش روحی و روانی و نیز احساس امنیت در او می شود. این امر به قدری مهم است که در آموزه های دینی به آن ها سفارش های ویژه ای شده است تا حدی که حضرت رسول صلوات الله علیه در روایتی می فرمایند: فرزندانتان را زیاد ببوسید زیرا خداوند در برابر هر بوسه ای جایگاهی در بهشت به گستردگی مسافت پانصدساله به شما عنایت می کند و یا درحدیث شریف کسا، حضرت زهرا علیها سلام با صدا کردن فرزندانش با القاب نیکو و پسندیده آن ها را نوازش می کند و در خلال دعا به ما می آموزد که برای برقراری ارتباط با کودک، باید از نوازش و احترام استفاده شود. این نگاه تربیتی و نقش مهم نوازش، از دیرباز در فرهنگ ملل وجود داشته است و حس مادرانه به عنوان جوششگاه عاطفه باعث شده که مادر به شیوه های مختلف لمسی و کلامی فرزندان را از محبت سرشار کند. ادبیات و به ویژه شعر، به عنوان بستر مهم انتقال احساس، همواره نقش مهمی در نوازش کودکان داشته است. در ادبیات عامیانه و شفاهی گونه های بسیاری از ترانه های ناز و نوازش از دوره باستان تا کنون به دست رسیده که نشان دهنده جایگاه این نوع شعر در زندگی کودکان است.
#رشد_و_تربیت_کودک_با_ادبیات
#حقوق_کودکان
#ترانههای_ناز_و_نوازش
حالا که از فواید این نوع ادبی در رشد و تربیت کودک مطلع شدین، حتما از این به بعد ازش استفاده کنید. کتابهای زیادی در این زمینه وجود داره که میتونید برای یادگیری بهشون مراجعه کنید.
#رشد_و_تربیت_کودک_با_ادبیات