✍ به قلم دکتر محسن ملک افضلی اردکانی، محقق و مدرس حقوق اساسی ج.ا.ا.
🔸تردیدی نیست که در شرایط فعلی به خاطر شیوع بیماری واگیردار کرونا، امکان برگزاری جلسات علنی مجلس به صورت حضوری فراهم نمیباشد. حال آنکه بسیاری از طرحها و لوایح ضروری در دستور کار مجلس قرار دارد که تاخیر در تصویب آنها میتواند کشور را با مشکلاتی مواجه کند و خسارات جبران ناپذیری برای کشور و مردم به بار آورد.
🔸ضرورت به روزرسانی قوانین مربوط به جرائم حوزه بهداشت و درمان و پیشگیری از بیماریهای واگیردار از این دست است.
🔹انگاره تشکیل "#مجلس_مجازی" به صورت ویدیو کنفرانس پیشنهادی است که میتواند کشور و نظام قانونگذاری را از این وضعیت و سرگردانی رهایی بخشد. ملاحظه قانون اساسی در این مورد راهگشا است.
🔹طبق اصل شصت و پنجم قانون اساسی جلسات مجلس شورای اسلامی با حضور دو سوم مجموع نمایندگان رسمیت مییابد؛ مگر اینکه در موارد خاصی نصاب دیگری تعیین شده باشد. در این اصل "حضور نمایندگان" مورد تصریح قرار گرفته است. هرچند باید پذیرفت که در زمان تصویب قانون اساسی، مراد قانونگذار اساسی حضور فیزیکی نمایندگان در صحن مجلس بوده است.
🔹 اما نمیتوان تردیدی روا داشت که در دنیای فعلی "حضور به صورت ویدیو کنفرانس" هم نوعی حضور زنده و فیزیکی تلقی میشود. کما اینکه امروزه آموزش مجازی در همه دانشگاهها و نظامهای آموزشی دنیا پذیرفتهشده و کلاسهای درس زیادی به این صورت تشکیل و آموزش زنده و حضوری تلقی میشود. اگر با این تفسیر موسع از لفظ حضور بتوان ترتیب تشکیل مجلس قانونگذاری به صورت مجازی را نهادینه نمود، شبهه موجود در مورد نقض اصل شصت و هشتم قانون اساسی در شرایط فعلی نیز برطرف میشود.
🔸همانگونه که از این اصل فهمیده میشود: در هیچ زمانی کشور نباید بدون مجلس باشد، اعم از آنکه در حوزه خاصی به خاطر مسائلی انتخابات برگزار نشده باشد یا در کل کشور؛ در این صورت مجلس قبل به کار خود ادامه میدهد.
به این ترتیب میتوان از روح قانون اساسی استفاده کرد که تعطیلی مجلس به هیچ وجه مورد نظر قانونگذار اساسی نبوده است.
🔸 پس راه حل معضل عدم تشکیل یا تعطیل موقت مجلس در برهههایی از ایام و در بحرانهایی از این دست، تشکیل مجلس مجازی از طریق حضور نمایندگان در ویدیو کنفرانس زنده یا برخط است. این پیشنهاد زمانی عملی خواهد شد که قانون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، اصلاح شده و این امکان قانونی شود.
مجموعه سخنرانیهای حضرت آیت الله علیدوست
مسئول محترم انجمن فقه و حقوق اسلامی مربوط به مسائل و شبهات کرونا
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
📛 روحانیت و مواجهه با #قرنطینه در گذشته
🔻 مقابله با #شایعات_کرونایی (1)
🔹آیت الله علیدوست
#شبهات_کرونایی
#آیت_الله_علیدوست
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
📛 تقابل ساختگی #علم_دین در جریان کرونا
🔻 مقابله با #شایعات_کرونایی (2)
🔹آیت الله علیدوست
#شبهات_کرونایی
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
📛 مسئولیت مدنی و کیفری در #انتقال_مرض به دیگری
🔻 مقابله با #شایعات_کرونایی (3)
🔹آیت الله علیدوست
#شبهات_کرونایی
#آیت_الله_علیدوست
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
📛 #دعا و تضرع در کنار #درمان و دارو
🔻 مقابله با #شایعات_کرونایی (4)
🔹آیت الله علیدوست
#شبهات_کرونایی
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
📛 #راهکار_دینی جلوگیری از بیماری ها و مشکلات
🔻 مقابله با #شایعات_کرونایی (5)
🔹آیت الله علیدوست
#شبهات_کرونایی
#آیت_الله_علیدوست
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
📛 #آخر_الزمان و حوادثی چون ویروس #کرونا
🔻 مقابله با #شایعات_کرونایی (6)
🔹آیت الله علیدوست
#شبهات_کرونایی
#آیت_الله_علیدوست
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
📛 #قم، کانون مورد حمله و عقده گشایی امواج ضلال در حوادث اخیر (#کرونا)
🔻 مقابله با #شایعات_کرونایی (7)
🔹آیت الله علیدوست
#شبهات_کرونایی
#آیت_الله_علیدوست
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
📛 #روحانیت، کانون دیگر مورد حمله از سوی امواج ضلال (در جریان #کرونا)
🔻 مقابله با #شایعات_کرونایی (8)
🔹آیت الله علیدوست
#شبهات_کرونایی
#آیت_الله_علیدوست
بسم الله الرحمن الرحیم
انا لله و انا الیه راجعون
خبر ارتحال عالم ربانی و استاد عالیقدر و سخت کوش حوزه مقدسه قم، حضرت حجه الاسلام و المسلمین آقای ترابی شهرضایی رضوان الله علیه موجب تاثر و تالم گردید. اینجانب مصیبت وارده را به همه بازماندگان آن مرحوم و نیز دوستان ، شاگردان و علاقه مندان ایشان تسلیت عرض نموده، و برای بازماندگان صبر و اجر و برای آن صدیق رحیل مغفرت و رضوان الهی از خداوند منان خواستارم.
حبیبی تبار
إنا لله و إنا إليه راجعون
إذا مات العالم الفقيه ثلم في الاسلام ثلمة لا يسدها شي ء
مصيبت ارتحال استاد فرزانه حضرت حجة الاسلام و المسلمين ترابي شهرضايي رضوان الله تعالی علیه كه عمر شريفش را در خدمت به مکتب اهل بیت علیهم السلام سپری کرد به حوزه علمیه ؛ خانواده معزی ؛ شاگردان و همه دوستان آن مرحوم تسلیت عرض می کنم و از خداوند بزرگ علو درجات آن مرحوم و صبر جمیل و اجر جزیل بازماندگان را مسإلت دارم .
سید علی علوی قزوینی
✅ قول پزشک درباره حیات داشتن و نداشتن مرگ مغزی شده حجت است/ تشخیص موضوعات بر عهده فقیه نیست
💢 آیتالله محمد قائنی در درس خارج فقه پزشکی تأکید کرد؛
📚 وظیفه فقیه، تشخیص مفهوم است و تشخیص موضوعات به فقیه و مجتهد ارتباطی ندارد.
📚 وظیفه فقیه این است که تشخیص دهد کسی به مرحله حیات نباتی یا مرگ مغزی رسیده است یا نه.
📚 وظیفه فقه چیزی بیش از این نیست که اول مشخص کند در عالم ثبوت، ازاله حیات نباتی یا حیات در مرگ مغزی، قتل است یا نه؟
📚 اگر پزشک را به عنوان خبیر در این مسائل پذیرفتیم و قول خبیر را هم حجت بدانیم، چنانچه پزشک از مرگ مغزی یا حیات نباتی خبر داد. قول او حجت است هر چند ممکن است اشتباه کرده باشد.
📖 متن کامل در:
🌐 http://meftaah.com/?p=15482
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#درس_خارج
#قم
🔰 تطبیقات انعزال در قوانین حقوقی/ ولایت پدر و جد پدری از نوع ولایت قهری است
📌 آیتالله جواد حبیبیتبار در درس خارج «کتابالقضاء» مطرح کرد:
📕 ولایت خاص بر دو نوع 1- ولایت قهری و 2- ولایت نصبی تقسیم میشود و یکی از اقسام ولایت قهری ولایت پدر و جدّ پدری است.
📕 اگر ولی قهری خائن شود و وصف امانتداری را از دست بدهد، باید ضمّ امین شود. یعنی در عین اینکه ولی در منصبش باقی میماند، باید یک شخص امین بر او نظارت کند. ولی در قانون جدید مدنی، ولیّ قهری خائن کلّاً عزل میشود.
📕 طبق قانون اگر ولی قهری شرایط عمومی را از دست داد؛ یعنی دیوانه، سفیه یا مهجور شد، خودبهخود سمتش را از دست میدهد و مدّعیالعموم مکلف است قیّمی برای طفل معین کند. یعنی اگر قیّم، مجنون یا فاقد رشد گردد منعزل است.
📕 حوزه قیمومت، شعبهای از ولایت میباشد، اما حوزه امانت، شعبهای از وکالت بوده و در خصوص اموال یا اشخاص غایب مطرح میشود.
📕 در قوانین حقوقی ما احکام امین و قیّم واحد است. فقط تفاوتشان در؛
📕 بیعی که قیّم انجام داده، بر بیع مولّی علیه مطلقاً مقدم بوده و اولویت دارد. اما اگر امین و شخص غائب، هر دو بیعی را انجام دهند، بیعی که زودتر انجام شده مُمضی است و اولویت دارد.
📕 نسبت به انعزال امر قضا، نصّی را در مقررات حقوقی نداریم. ولی احکامی که در ولایت و قیمومت گفته شد، مناطش قابل تنقیح است.
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
#حقوق
#درس_خارج
🔰 اسلام دارای نظام بهداشت است/ افراط و تفریط در توجه به بهداشت جسم و روح
🔻 آیتالله ابوالقاسم علیدوست در گفتوگویی خاطرنشان کرد؛
🔹 ما قبول کنیم یا نکنیم، نظام بهداشت در اسلام داریم که اگر کسی بهداشت مورد نظر اسلام را مراعات کند از بسیاری آسیبها در امان میماند.
🔹 آلودگی جسم و آلودگی روح هر دو نیازمند نظافت هستند. رعایت بهداشت جسم ما را پاکیزه میکند و دعا و توسل، روح و روان را از آلودگیها پاک میکند.
🔹 برخی آنچنان در بهداشت جسم زیاده روی میکنند که از نظافت و بهداشت روح غافل میشوند درحالی که هیچکدام جای دیگری را نمیگیرد.
🔹 اگر مردم جامعه و کل جهان از همان ابتدا به این دو با هم توجه کرده بودند خیلی از مشکلاتی که بشر امروز با آن دست و پنجه نرم میکند، به وجود نمیآمد.
📖 متن کامل در:
🌐 http://meftaah.com/?p=15503
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
#جامعه_و_فرهنگ
#گفتگو
#قم
آیت الله ابوالقاسم علیدوست در پاسخ به این سوال که اگر شورای تامین بر اساس نظر کارشناسان حکمی را صادر کرد و اجتماعات حتی در نمازهای جماعت و زیارت اماکن مقدسه را به دلیل خطرات موجود (مانند شیوع ویروس کرونا) ممنوع اعلام کرد، آیا فقه پذیرای نظر متخصصان است، به ایسنا گفت: اگر نهادهای مربوطه مثل شورای تامین شهر بر اساس نظر کارشناسان امین تشخیص بدهند که تجمع عدهای از مردم در یک مکان ضرر دارد و یا خوف ضرر است، بله در اینجا از نظر فقه و اینکه باید دفع ضرر محتمل کرد فقه تابع نظر کارشناسان است. اما این امر باید یک امر معتنابه (مورد اعتنا) باشد.
مسئول انجمن فقه و حقوق اسلامی: مواقعی فردی سردرد و یا سرماخوردگی سادهای دارد. اما زمانی ویروسی شایع میشود که از نظر کارشناسان آن ویروس خطراتی را برای جامعه در پی دارد. فقه در اینجا میگوید باید از حضور در مکانهایی که از نظر کارشناسان تایید شده است پرهیز کرد و حتی اگر فردی سفری داشته باشد و باعث ترویج این ویروس شود سفر او دارای ضرر بوده، حتی نماز او در این سفر شکسته نیست، چرا که میتواند برای افراد ضرر داشته باشد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با تاکید بر این موضوع که اگر این تصمیم بر اساس نظر کارشناسان مربوطه باشد که قاعدتا همین امر است، گفت: تجمع چه برای دیدن فیلم و چه برای دیدن بازی و یا زیارت و نماز جماعت باشد درست نیست. برخی در این بین شبههای را مطرح میکنند که ما برای دعا و درخواست از خدا و یا زیارت برای شفا در این مکانها جمع میشویم، این امر درست است، اما معنای آن این نیست که ریسک و خطری را بپذیریم؛ مثل این است که سقفی در حال فروریختن است و ما بگوییم در زیر آن سقف جمع شدهایم برای دعا.
استاد علیدوست ادامه داد: همه در مکانهای مقدس نیت دینی دارند و برای شفای روح و جسم میآیند. اما در مسائل فقهی وارد شده که اگر فردی مریضی واگیردار دارد حق ندارد در مکانهای عمومی حاضر شود و باید در خانه بماند و متوسل شود. این یک بحث روشن در فقه است و جای شک و شبههای باقی نمیگذارد، اما متاسفانه بعضا در مواردی مسائل غیرعلمی و غیرکارشناسی از نظر فقهی در اینگونه موارد وارد میشود.
او با طرح این موضوع که گاهی برخی از افراد که منتظر فرصت هستند تا به نهادهای مذهبی و یا تفکرات مذهبی حمله کنند اینگونه موارد را در دستور کار خود قرار میدهند، گفت: این مسئله حکم فقهیاش مشخص است و این هم درست نیست که ما بخواهیم از این موضوع در جهت تخریب تفکرات مذهبی بهره ببریم، در مجموع برای هر فعالیتی باید از نظر کارشناسان و متخصصان همان حوزه بهره ببریم. ضمن احترام به مکانها و نهادهای مقدس اما رعایت مسائل بهداشتی بحث دیگری است.
این عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در ادامه با اشاره به موضوع دیگری مبنی بر مسئولیت مدنی افراد در قبال یکدیگر، گفت: اگر فردی بداند که ویروس دارد و به آن مبتلا است در مواجهه با کسی که نمیداند این شخص به این ویروس مبتلا است و او در آن مکانی که سایر افراد حضور دارند وارد شود و آن ویروس را به سایرین منتقل کند با فرض بر اینکه فرد میداند ویروس دارد و ویروس او قابل انتقال است قتل عمد انجام داده است و حکم او تا حد قصاص پیش میرود. کسی حق ندارد وقتی ویروس او ممکن است برای برخی کشنده باشد عامدانه در بین سایر افراد جامعه حضور یابد و این ویروس را منتقل کند. گاهی فردی نمیداند به این ویروس مبتلاست و سندیت هم برای آن ندارد. اگر کسی نداند مبتلاست بحث این مسئله جداست؛ این فرد را نمیتوانید ضامن کارش بدانید، اما در بحثی که فرد میداند ضامن کار خودش است. انشاءالله که این امر پیش نیاید.
حضرت آیت الله علیدوست متذکر شد: ما تقاضا داریم وقتی تخصص فقهی و یا حقوقی موضوعی را ندارید در آن وارد نشوید و این مسئله را همچون مسائل بهداشتی بر عهده کارشناسان امر بگذارید. ما نمیدانیم ویروس چگونه است و چگونه منتقل میشود. بر همین اساس باید از نظر کارشناسان و پزشکان بهره ببریم. در امر فقهی و حقوقی نیز همین است. نباید وقتی تخصص موضوعی را نداریم در آن وارد شویم.
حکم فقهی و حقوقی انتقال ویروس کرونا به دیگران
حجتالاسلام والمسلمین علی محمدی جورکویه نسبت به حکم فقهی و حقوقی انتقال ویروس کرونا به دیگران، به حوزه گفت: فردی که چه با کسب و کار خود و چه با برپایی نماز جماعت و یا هر اجتماع دیگری منجر به انتقال ویروس کرونا به دیگران شده است، حکم معاونت در این عمل را دارد.
وی افزود: اگر این کار عمدی باشد، مجازات معاونت برای فرد مطرح میشود و معاون مشمول پرداخت دیه نمیشود، چرا که افراد به اجبار در این اجتماعات شرکت نکرده اند؛ بلکه خود این افراد حکم مباشر را دارند.
عضو انجمن فقه و حقوق حوزه علمیه قم ادامه داد: اگر دیهای باید پرداخت شود، باید مباشر، یعنی کسی که این ویروس را به دیگران منتقل کرده باید آن را بپردازد و این کار صورت شبه عمدی دارد، اما برای معاون نهایتا حکم تعزیر صادر میشود.
محمدی ادامه داد: کسی که مردم را به اجتماعی دعوت میکند، به زور این کار را نکرده، بلکه از مصادیق معاونت تشویق، تسهیل و تهیه وسائل و مسائلی از این قبیل است که قانونگذار بیان کرده به طرق دیگر. این موارد در حد معاونت است و استناد به این افراد برای پرداخت دیه ضعیف است.
وی اضافه کرد: اگر شخصی که این ویروس را دارد، بخواهد عمدا دیگری را مبتلا کند، بحث قصاص پیش میآید، اما چون معمولا غیرعمد این اتفاق میافتد، دیه آن به عهده مباشر است.
عضو انجمن فقه و حقوق حوزه علمیه قم ابراز کرد: در زمینه ایدز دادگاهها حکم صادر میکنند، چرا که کشنده است، اما درباره ویروس کرونا که کشنده نیست، دادگاهها اصل طرح بحث را نمیپذیرند و طبیعتا این بحث منتفی است.
محمدی جورکویه خاطرنشان کرد: این مباحث از نظر فقهی و حقوقی مطرح است، اما از نظر اخلاقی افراد مکلف هستند که از حضور در این اجتماعات پرهیز کنند که بحث آن از بعد حقوقی جدا است
بسمه تعالی
*فضا شناسی اندیشه ها در پسا کرونا*
گفت و گویی در پیوند با تغییرات احتمالی برآمده از ظهور و سقوط کرونا در فضای مجازی در حال شکل گیری است.
از جمله سقوط یا عدم سقوط جایگاه فعلی علم مدرن به ویژه دانش پزشکی در نگاه ها و ده ها تعین دیگر.
حقیر به صدد داوری در ارتباط با آن مسائل نیست، تخصص این کار را هم ندارم، چنانکه فاقد علم لدنی در این باره هستم !
لکن یک چیز را میتوانیم داوری کنیم و آن این که با آمدن این ویروس و عجز بشر هرچند موقت در مقابله با آن - به ویژه با طرح احتمال بشری بودن آن و داشتن منشا بیولوژیک - رفته رفته بشر می فهمد که جهان به رهبری مقتدر،صاحب، صالح، مصلح و حکیم نیازمند است. او که به تعبیر قرآن *ماء معین* (آب گوارا) و به تعبیر اناجیل لوقا، متا و مرقس *فرزند انسان* است به دست خدایی او باید بهار را با همه جلوه های زیبایش ناظر بود و خانه *مشترک بشریت* را بنیان نهاد.
اللهم عجل فرجه و سهل مخرجه و اجعلنا من خیر اعوانه و انصاره.
حوزه علمیه قم
ابوالقاسم علیدوست
جمعه
۱۳۹۹/۰۱/۰۱
« انا لله و اناالیه راجعون »
حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر طبرسا
بازرس محترم انجمن فقه و حقوق اسلامی
درگذشت مرحومه مغفوره حاجیه خانم رقیه صادقی گلوردی صبیه مرحوم عالم ربانی حجه الاسلام والمسلمین شیخ اسدالله صادقی(از شاگردان مبرز مرحوم آیت الله کوهستانی) و همسر حضرت حجه الاسلام والمسلمین حاج شیخ حسینعلی یعقوبی گلوردی را به حضرتعالی و خانواده محترمتان تسلیت عرض میکنیم و غفران الهی را برای آن مرحومه از بارگاه الهی مسئلت داریم.
انجمن فقه و حقوق اسلامی
هدایت شده از محمدتقی طبرسا
سلام علیکم متشکرم از ابراز محبتتان، توفیقاتتان روز افزون و عزتتان مستدام
🔰آیت الله فاضل لنکرانی: برای مصادیق صله رحم باید به عرف مراجعه کرد/ صله رحم از طریق تلفن و فضای مجازی هم محقق می شود
🔸آیت الله محمد جوادفاضل لنکرانی در خصوص صله رحم مجازی یا تلفنی اظهارنظر کرد: در شرایط فعلی که دیدار حضوری میسّر نیست، از طریق تلفن یا فضای مجازی به صورت نوشتاری یا تصویری می توان به این دستور دینی عمل نمود و تردیدی نیست که همه آثار صله رحم بر اینها نیز مترتب می شود.
جزئیات👇👇👇👇
https://fa.shafaqna.com/news/911968
🔺عضو جامعه مدرسین با اشاره به مخالفت و هجمه ۵ گروه به فرهنگ قم و حوزه، از تخریب وجهه قم توسط برخی مسؤولان انتقاد کرد.
آیت الله علیدوست:
🔻برخی مسؤولان به دنبال تخریب وجهه قم هستند.
.
🔻 دشمنان تشیع بر سر سفره وهابیت نشسته اند.
🔔 مسؤولان جانفشانی های روحانیت را منعکس کنند.
👈خدمات طلاب در راستای پیشگیری از ویروس کرونا از رسانه ملی پخش شود.
هدایت شده از قرآن و اهل بیت
🔴🔴 فتاوی مهم حضرت آیت الله سیستانی در موضوع کرونا:
پرسش: آیا جایز است شخص مبتلا به بیماری که برخی از علائم احتمالی در او وجود دارد، با افرادی که از وضعیت او آگاهی ندارند، اختلاط کند؟ و اگر دست به چنین کاری زد و ویروس به آنها منتقل شد، مسئولیت چنین فرذی در قبال افرادی که به واسطه او مبتلا شده اند، چیست؟
پاسخ: اختلاط چنین فردی با دیگران جایز نیست زیرا احتمال انتقال ویروس به آنها وجود دارد و اگر چنین کاری را انجام دهد، و باعث ابتلای دیگری شود که از حالش اطلاعی نداشته، ضامن ضرر وارده به آن فرد می باشد و اگر براثر ابتلا به این بیماری بمیرد، دیه بر او لازم می شود.
🔷️ انتشار شماره هفتم دوفصلنامه فقه حکومتی
در این شماره از فقه حکومتی، از میان مقالات دریافتی از اساتید شاخص حوزه و دانشگاه شش مقاله پس از طی روند علمی و داوری های تخصصی گزینش و منتشر شدند.
مقالات منتشر شده و نویسندگان آن ها در این شماره عبارتد از:
1- تحلیل نظام تفکیک قوای عرفی در ساختار ولایت فقیه
سید محمد مهدی غمامی؛ سید امیرحسین سیدی
2- ضوابط دخالت نظام اسلامی در عرصۀ خصوصی شهروندان از منظر فقه سیاسی شیعه
سیدکاظم سیدباقری
3- فتوای معیار در قانونگذاری
محمد جواد ارسطا
4- قاعده نفی حرج در گستره قاچاق کالا و ارز
محمد مهدی مقدادی؛ سید مرتضی میرزاده اهری
5- مناسبات میان قلمرو دین و قانونگذاری با تاکید بر نظریه تطبیق
سید احمد حبیب نژاد؛ سید عباس حسینی
6- نظارت بر نهاد شورای نگهبان و اعضای آن
میلاد قطبی؛ اسماعیل محمدپور؛ حامد کرمی
برای مشاهده و دریافت مقالات به سامانه فقه حکومتی مراجعه کنید.
http://fh.smhi.ir
💯 اگر در مفهوم حیات و مرگ شک کنیم، مقتضای اصل عملی چیست؟
✅ آیتالله محمد قائنی در درس خارج «فقه پزشکی» تأکید کرد؛
📚 اگر در مفهوم حیات و مرگ که موضوع احکام شارع است شک کنیم و به تبع در صدق حیات و مرگ در موارد حیات نباتی یا مرگ مغزی شک داشته باشیم مقتضای اصل عملی چیست؟ استصحاب در شبهه مفهومیه جاری نیست و لذا نمیتوان حیات را استصحاب کرد.
📚 جریان استصحاب حکمی در این موارد هم در بین علماء اصول محل اختلاف است. آیا در این فرض میتوان ملکیت یا طهارت را استصحاب کرد؟ مثلا گفته شود این شخص قبل از اینکه به این مرحله مبتلا شود، مالک بود و ملکیت او استصحاب میشود.
📚 از نظر ما در مورد حیات نباتی و مرگ مغزی، استصحاب ملکیت یا طهارت از این جهت اشکالی ندارد اما متوقف بر اصل پذیرش جریان استصحاب در شبهات حکمیه است که ما نپذیرفتهایم اما اگر کسی جریان استصحاب در شبهات حکمیه را بپذیرد مثل مرحوم آخوند یا مرحوم آقای صدر، در این موارد استصحاب جاری خواهد بود.
📖 متن کامل در:
🌐 http://meftaah.com/?p=15598
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#درس_خارج
#قم
قست یکم سخنان آیت الله علیدوست در پاسخ به دکتر سروش در مورد خرافه و جامعه دینی
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهم صل علی محمد و آل محمد. واهدنا لما اختلف فیه من الحق باذنک انک تهتدی من تشاء الی صراط المستقیم. اخیرا مطلبی از جناب آقای دکتر عبدالکریم سروش منتشر شده با عنوان «آفات و خرافات». این مطلب که در سطح وسیعی پخش شده، حدود 14 دقیقه است. در این کلیپ ایشان ادعاهایی دارد، قضاوت هایی می کند، مثال هایی می زند و در پایان هم پیشنهادی می دهد.
خلاصه اظهارات و ادعاهای دکتر سروش
من خلاصه این سخنانی را بیان می کنم چون روی برخی از محورهایش نقد جدی دارم. ایشان در این سخنان مدعی می شود که ما دو نوع دینداری داریم: معیشت اندیش و معرفت اندیش. دین داری از نوع اول را آلوده به خرافات می داند و می گوید اینها از خرافات تغذیه می کنند. روحانیونی که متکا و مرجع خرافه آموزی هستند این خرافات را می آموزانند و پیروان هم دنبال خرافه هستند. خواسته باشید خرافه را از ایشان بگیرید مثل اینکه دارید جانشان را می گیرید. اینها یک خانه ای ساخته اند، (در این سخنان، به خانه تعبیر می کند و در کلیپ دیگری که به مناسبت دیگری از ایشان پخش شده ولو آن را هنوز من صوتش را گوش نکرده ام، ولی در فضاها آمده تعبیر به دکان می کند) می گوید اینها خانه ای ساخته اند که دو یا سه خشتش سالم است و بقیه پوشال است و روز به روز هم دارد فربه تر می شود این دینداری معیشت اندیش. بسیار بسیار خرافه است بیشتر از ستاره آسمان. اما دینداری از نوع دوم را معرفت اندیش می گوید. صاحبان این نوع از دینداری برخلاف گروه اول از شبهه و نقد استفاده می کنند. در ویژگی های دینداری از نوع دوم می گوید روحانیت بردار نیست. از خرافه اینها فاصله می گیرند و خود را اصلاح می کنند. این بخشی از صحبت های ایشان است.
به قضاوت ها که می رسد ابتدا راجع به روحانیت قضاوت می کند با تعبیر روحانیت(کلی) می گوید اینها نه تنها عوام زده بلکه عوام هستند و عوام هم در دست اینها دچار اند. روحانیت سنتی را پایگاه خرافات می داند و می گوید اکثر معلومات اینها (با تکرار) معلوماتشان خرافه، یاوه و بی پایه است. در مورد بحارالانوار قضاوت دارد که ضمنا تعبیر می کند بخار الانوار. می گوید این کتاب 10 درصدش آب است ولی 90 درصدش یا خرافه است یا غیرمعتبر است بعد شاهد می آورد مثال می زند که جناب آیت الله آصف محسنی افغانستان کل 110 جلد بحارالانوار را در 3 جلد روایات معتبرش را جمع کرده و اگر شاید یک بار دیگر نگاه می کرد یا نگاه بکنند، بشود یک جلد. یعنی 110 جلد کتاب روایت بشود یک جلد حدیث معتبر.
در مرحله بعد راجع به مداحان می گوید اینها خرافه پراکنانی هستند که گاهی از لسان الذاکرین نقل می کنند منبعی ندارند اینها دروغ پراکنی می کنند روضه های دروغین خلق می کنند.
مورد چهارم سه نفر را نام می برد از جمله جناب حجت الاسلام آقای شیخ حسین انصاریان را نقل می کند به عنوان نمونه ای از افرادی که دروغ پردازی می کنند ولی موقعیتی دارند و می گوید: یک روز ایشان بالای منبر یاد می کند از 313 نفر یاران امام زمان (علیه السلام) که اکثرا ایرانی هستند وقتی جلسه تمام می شود فردیکه الان دوست من است از آقای انصاریان سوال می کند که شما این مطلب را از کجا آورده اید که اکثرا ایرانی هستند از آن 313 نفر، می گوید این مقدار حق تصرف را ما داریم. ایشان سپس می گوید: اینها حتی صداقت، وجدان و راستگویی در این حد هم ندارند و مطلبی را یک دفعه بالای منبر دوست می دارد و از خودش در می آورد و نقل می کند و شاهدش را هم همین واقعه قرار می دهد. البته جناب ایشان قضاوت های دیگری هم دارد مثل روایتی که در آخر الزمان می گوید سرزمین قم و کوفه گران می شود. می گوید اینها را احتمالا صاحبان زمین در قم یا در کوفه درست کردند. یا قصه ای را نقل می کند راجع به بعضی از بستگانش که اینها در علی بن جعفر قم قبری را خریدند برای اینکه شنیده بودند هرکس در این قبرستان دفن بشود یکجا از همینجا بلند می شود و مثلا در بهشت گذاشته می شود و این را هم می گوید که احتمالا یکی از قبر فروشان علی بن جعفر درست کرده.
در نهایت پیشنهادی دارد ایشان می گوید روایات ما، تواریخ ما نیاز به غربال شدید دارد و باید یک زلزله ای ایجاد بشود. تا منابع اصلاح نشود وضع ما همین است که است. مایه اصلی اصلاح دینی آراستن و پیراستن است.
من سعی کردم خیلی خلاصه کنم مطلب ایشان را ولی دیگر کمتر از این مقدورم نبود خواستم امانت داری کنم که قرآن به ما آموخت لاتقف مالیس لک به علم ان السمع والبصر والفواد کل اولئک کان عنه مسئولا
💢 امروز «در خانه ماندن» تکلیف شرعی و ملی است
🔰 آیتالله ابوالقاسم علیدوست، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم مطرح کرد:
📌 در خانه ماندن، اگر به تشخیص متخصصان و کسانی که در اینگونه مسائل تخصص دارند، باشد، تکلیف شرعی و هم تکلیف ملی است.
📌 اگر قبل از شیوع ویروس کرونا از دعا و نیایش سخن میگفتیم و اعلام میکردیم که این مسائل، موجب آرامش میشود، برای برخی قابلقبول نبود و آن را جدی نمیگرفتند، اما در این روزها انجام دعا و نیایش بر همگان ثابتشده و بزرگترین قدرتهای جهان چنین احساسی را در خود حس کردند که نیاز به دعا و نیایش باخدا دارند.
📌 افرادی که این روزها در خانه ماندهاند و در قرنطینه به سر میبرند، در این ایام صلوات زیاد بفرستند و آن را به چهارده معصوم هدیه کنند.
📖 متن کامل در:
🌐 http://meftaah.com/?p=15689
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ
#جامعه_و_فرهنگ
#گفتگو
این نشست تخصصی روز دوشنبه بیست و پنجم فروردین ساعت ۱۵ و ۲۰ دقیقه از صفحه اینستای پژوهشگاه مجازی حقوق(plawiran) در خصوص کارآمدی یا ناکارآمدی پارلمان در بحران کرونا صحبت خواهد شد .
@publiclawthoughts
💢 روزه و ترس از بیماری کرونا / مقلدان نظر مراجع خود را جویا شوند
🔰 آیتالله ابوالقاسم علیدوست در یادداشتی، مطرح کرد:
📚 اخیراً بحثی در برخی فضاهای مجازی راجع به موضوع «حکم روزه در ماه رمضان بر فرض خوف روزهدار از گرفتن یا تشدید مرض ناشی از ویروس کرونا بهواسطه روزه گرفتن» صورت گرفته است. مطالب خوبی گفته شده است لکن سخنان غیر فنی هم کم گفته نشد. برخی هم بهطور غیر جامع حکم به جواز روزه نگرفتن کردند.
📚 در جواز روزه نگرفتن باید توجه کرد که گاه روزهدار میتواند با تدابیری خوف خود را برطرف کند. طبیعی است که در این مورد هم نظر کارشناس میتواند برای روزهدار ایجاد اطمینان کند و راهگشا باشد.
📚 برخی از اساتید مطرح کرده بودند که قول ثقه و بینه در کنار خوف ضرر از روزه گرفتن، مجوز افطار است. در پاسخ به این نکته باید گفت آنچه مورد اتفاق فقها است خوف ضرر است و البته برخی مثل مرحوم آیتالله خویی قول ثقه حاذق را هم اضافه کردهاند، لکن مطرح کردن شهادت بینه در اینجا ناصحیح است، زیرا بینه در شهادت بر محسوسات نظرش اعتبار دارد و در اینجا شهادت بر محسوس نیست.
📖 متن کامل در:
🌐 http://meftaah.com/?p=15729
ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#مبانی_علوم_انسانی_اسلامی
#یادداشت
#قم
🔹 استاد مبلغی مطرح کرد:
فرصتها و چالشهای فراروی فقه در شرایط کرونا و پساکرونا
🔸 عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه ویروس کرونا فرصت ها و چالش هایی را فراروی فقه گشوده است، گفت: شناخت و فعال کردن ظرفیتهای فقهی، میتواند تهدیدات را تضعیف و یا امحاء، و فرصت ها را به حرکتی در جهت تعالی اجتماعی از حیث دینی و افزایش عمق تجربه فقهی، تبدیل کند.
✅منصب قضا
🇮🇷جذب اختصاصی تصدی #منصب_قضا🇮🇷
بدینوسیله به اطلاع میرساند جذب اختصاصی داوطلبان تصدی منصب قضاء در سال 1399 مطابق روال سالهای گذشته ان شالله خرداد ماه اعلام خواهد شد و بر این اساس در سامانه ثبت نام اینترنتی جذب اختصاصی، https://qazahrm.eadl.ir/ قرار خواهد گرفت
⛔️تذکر مهم: به جهت به وجود آمدن شرایط فعلی ممکن است تاریخ اعلام ثبت نام به #تعویق بیفتد و همانند سالهای قبل نباشد جزئیات کامل ان شالله بزودی اطلاع رسانی خواهد شد
➖داوطلبان واجد شرایط و علاقه مند به شرکت در آزمون مذکور، آمادگی خود را داشته باشند و برنامه ریزی بفرمایند
⛔️تذکر : داوطلبانی که سابقه قبولی در مصاحبه علمی آزمونهای گذشته اعم از جذب عمومی، اختصاصی، مناطق محروم، شورای حل اختالف و ... داشته باشند و پرونده ایشان در مراحل مختلف از جمله آزمون شخصیت، گزینش و کارآموزی در جریان باشد، حق ثبتنام و شرکت در این فرایند را نخواهند داشت و چنانچه داوطلبی برخلاف این
مقرره اقدام نماید، ثبتنام وی کأن لم یکن تلقی میگردد
محضر اساتید معظم انجمن فقه و حقوق اسلامی و اعضای محترم گروه
روز معلم را به محضر اعضای محترم انجمن و اساتید معظم گروه تبریک میگویم و برایتان در ماه میهمانی خداوند متعال و اجابت دعا، بهترین ها و موفقیت روزافزون آرزومندیم.
روز معلم همواره دانش، قلم، تدریس، تبلیغ و تألیفات شان در خدمت تعلیم و تربیت جامعه دینی و انسانی بوده و میباشد.
سلامتی، طول عمر با عزت و برکت و موفقیت های روزافزونتان را در مسیر تعلیم و تربیت بویژه باروری و بالندگی انجمن را از خداوند متعال در ماه اجابت دعا آرزومندیم.
ایام عزت و توفیق مستدام
انجمن فقه و حقوق اسلامی حوزه
https://www.aparat.com/Alidoost_Salsabeal
کانال آپارات حضرت آیت الله علیدوست
مسئول محترم انجمن فقه و حقوق اسلامی