هدایت شده از محمدجواد توکلی- یادداشتهای اقتصادی
کتاب «هنر تحریمها» نوشته طراح تحریم های ایران
✍ نویسنده کتاب، ریچارد نفیو، مسئول تیم طراحی تحریمها علیه ایران، منجر به برجام، در دوره دوم اوباما و چهره اصلی تیم پشتیبان مذاکرهکنندگان این توافق در امور تحریمها در وین بوده است. او پیش از آن، بهمدت ۱۰ سال مسئول امور ایران در شورای امنیت ملی در کاخ سفید و قائممقام هماهنگی سیاست تحریم در وزارت خارجه ایالات متحده بوده است. در حقیقت، نفیو را میتوان فرمانده چریکهای کت و شلواری جنگ تحریمی ایالات متحده علیه ایران خطاب کرد.
✍ دنیل فرید هماهنگکننده سابق وزارت خارجه آمریکا در امور تحریمها، ورابرت اینهورن مشاور ارشد سابق دفتر عدم اشاعه در وزارت خارجه آمریکا و عضو برجسته مؤسسه بروکینگز خواندن این کتاب را به مقامات آمریکایی توصیه می کنند تا در تحریم موفق تر باشند.
✅ @eqmoq2
ساخت ایران|حسین مهدیزاده
📕کتاب هنر تحریم، نگاهی از درون نوشته ریچارد نفیو مسئول تیم طراح تحریمهایی ایران ✅ @eqmoq2
📝«هنر تحریمها، نگاهی از درون میدان» (معرفی کتاب)
✍ نویسنده: ریچارد نفیو
🖋 گردآورنده: مونا امیری
👈 {مدرسه اقتصاد نهادگرا: عدم درک صحیح از تهدیدات بین المللی و مواجهه مناسب با آن، در کنار بی توجهی به اقتضائات اقتصادی شرایط تهدید (تحریم) و فقدان مدیریت مناسب اقتصادی از جمله عواملی است که اگر چه در طول یک دهه گذشته بصورت مستمر توسط اقتصاددانان نهادگرا تذکر داده شده است اما چندان مورد توجه دستگاه سیاست گذاری قرار نگرفته است. کتاب «هنر تحریمها، نگاهی از درون میدان» که به قلم ریچارد نفیو مسئول تیم طراحی تحریمها علیه ایران و قائم مقام هماهنگی سیاست تحریم در وزارت خارجه ایالات متحده نوشته شده و در خردادماه 1397 نیز، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ترجمهی آن را به چاپ رسانده است آسیب پذیری های اقتصاد ایران، بویژه تمرکز تحریم کنندگان بر وابستگی ایران به فروش مواد خام (نفت)، افزایش نابرابری، افزایش بیکاری و کاهش ارزش پول ملی را به عنوان چهار عامل اقتصادی مهم تاثیرگذاری تحریم ها مورد اشاره قرار داده است. این کتاب از زمان کوتاهی که منتشر شده تاکنون، در حد راهنمای آموزشی تحریمگذاری در سطوح بالای دستگاه سیاستگذاری آمریکا معرفی شده است. مطالعهی این کتاب به جهت آشنایی با نگاه، رویکرد و روشهای طراحان سیاست تحریم علیه ایران بسیار توصیه میشود.}
📌 از منظر نویسنده، بهطور کلی هدف از اعمال تحریمها ایجاد «درد» است؛ کشورهای هدف باید درد را چنان لمس کنند که درنهایت مجبور به انجام رفتار دیگری شوند. درواقع، تحریمها نوعی خشونت با خود دارند. نکته اساسی آنجا است که اگر تحریمکننده بخواهد مسائل بشردوستانه را مدنظر قرار دهد، عملاً دردی که از تحریمها بهوجود میآید را کاهش داده است که در نتیجهی آن اثرگذاری و کارایی تحریمها در جنبه عملی از بین خواهد رفت.
📌 در مقابل، کشورهای هدف برای انکار پیروزی کشور تحریمکننده و ادامه دادن به مسیر انتخابی خود در برابر تحریمها «استقامت» میکنند. آنها میتوانند فشار را نفی کنند، با فشار انس بگیرند و حتی خود را با آن منطبق نمایند.
📌 راهبردی که باید در اعمال تحریمها در نظر گرفت آن است که در گذر زمان کشور تحریمکننده درد و فشار بیشتری را وارد نظام تحریم کند و تبعات منفی موجود را برای کشور هدف افزایش دهد. نکته آنجا است که درد و فشار وارد شده نامتناهی نیست و کشور تحریمکننده نمیتواند به صورت مداوم فشارها را افزایش دهد. از طرف دیگر، تحریمهای اعمال شده باید بر اساس هر مورد مناسبسازی شده تا دچار استهلاک نشوند. بدین منظور میبایست اولویتهای ملی کشور هدف و چگونگی صدمه زدن به آنها را شناخت. از آنجایی که اولویتها و جایگاه آنها در گذر زمان تغییر میکنند، میتوان از تحلیلگران مسائل سیاسی و جامعهشناسان برای شناسایی اولویتها و طبقهبندی آنها استفاده نمود.
📌 نویسنده در این کتاب از برخی از اعمال تحریم ها علیه کشورهای عراق و ایران سخن گفت. از دیدگاه نویسنده، هم درد مضاعف و هم استقامت مضاعف هر دو بخشی از داستان تحریمها علیه ایران هستند.
ادامه مطلب در 👇👇👇
http://isiew.ir/?p=4137
#تاریخ_اقتصاد_سیاسی_ایران
#تاریخ_تحول_اجتماعی_ایران
#نظریه_اجتماعی
@teghtesadi
بنیان تحلیل اقتصادی مارکس سه قانون حرکت در نظام سرمایهداری است. این قوانین، یکی قانون ارزش است، دوم قانون انباشت سرمایهدارانه و سوم هم قانون سودآوری یا اگر دقیقتر گفته باشیم قانون گرایش نزولی نرخ سود. اگر از قانون ارزش شروع کنیم و آن را به قانون انباشت سرمایهدارانه ربط بدهیم به تئوری مارکس دربارهی بحران در نظام سرمایهداری میرسیم که....
https://bit.ly/2tf0VkK
@satliyat
🔰📌جریان شناسی تفکرات اقتصادی
✳️معرفی 4 جریان اقتصادی فعال در ایران
♻️از بعد از پیروزی انقلاب اسلامی 4 دیدگاه در اقتصاد ایران نمایان شد که قصد داشت بر اقتصاد ایران حاکم شود. هریک از این دیدگاه ها در ایران تئورسين ها، پایگاه ها و رسانه هایی دارند .
🔺🔻🔺🔻🔺🔻
1⃣ اقتصاد بازار
اقتصاد بازار یا اقتصاد آزاد یا اقتصاد لیبرالی یا نئوکلاسيک در سال 1776 با انتشار کتاب ثروت ملل آدام اسمیت رسمیت پیدا کرد این مکتب هر چند در طی دو قرن اخیر با فراز و فرودهای فراوانی روبرو بوده است ودستخوش بازنگری و تغییرات فراوان شده اما بدون شک از پر آوازه ترین مکاتب اقتصادی است.
📌این دیدگاه بر اساس مبانی واصول ليبرالي شکل گرفت و معتقد به :
📌مالکیت مطلق خصوصی ،آزادی اقتصادی ، دولت حداقلی رفاه ، و بر اساس حداکثر کردن منافع و اصالت سود و رشد وتوسعه اقتصادی آزاد است
🔍از سردمداران این دیدگاه در ایران می توان به موسی غنی نژاد ، مسعود نیلی ، محمد طبیبیان اشاره کرد
🔍بسیاری از رسانه های اقتصادی از جمله روزنامه دنیای اقتصاد و هفته نامه تجارت فردا از پایگاه های این دیدگاه هستند
🔺🔻🔺🔻🔺🔻
2⃣ اقتصاد اسلامی
اقتصاد اسلامی با انتشار کتاب اقتصاد نا علامه محمد باقر صدر در جهان مطرح شد .
با انتشار دیدگاه های افرادی چون مطهری، بهشتی، تسخیری دارای شکل بندی شد.
این اقتصاد بر اساس مبانی و اصول اسلامی درحال زایش است
📌در این دیدگاه مالکیت به سه مالکیت خصوصی، عمومی و دولتی تقسیم می شود
آزادی مالکیت مشروع مورد تایید قرار می گيرد .
سرمایه داری و سرمایه دار و سرمایه در چارچوب شرع مورد حمایت قرار می گیرد .
🔍از سردمداران این دیدگاه می توان به : مسعود درخشان،حسن سبحانی، یدالله دادگر، ایرج توتونچیان و اشاره کرد
پایگاه این دیدگاه در دانشگاه امام صادق ع، دانشگاه مفید قم، دانشگاه تهران، موسسه سمت، موسسه امام خمینی ره قرار دارد
🔺🔻🔺🔻🔺🔻
3⃣ اقتصاد چپ نو
دیدگاه سوسیال و مارکس در اقتصاد بعد از انقلاب دارای هواداران فراوانی بود .
افکار بعضی از افراد از جمله بنی صدر، پیمان، توانایی فرد از عقاید این دیدگاه تأثیر پذیرفته بود.
📌اقتصاد چپ بر اساس مبانی واصول مارکسیسم شکل گرفت و معتقد به نفي مالکیت خصوصی، مالکیت اشتراکی، حمایت مطلق از کارگر و برابری بودند .
🔍سردمداران این دیدگاه در ایران امروز محمد مالجو ، فریبرز رئیس دانا و پایگاه های آنها :
نشر اختران ، مجله گفتگو و ... است
وطرفداراني در بین کارگران و روشنفکران چپ دارند
🔺🔻🔺🔻🔺🔻
4⃣ اقتصاد نهادگرا
اقتصاد نهاد گرا از نقد تورستن وبلن، از اقتصاد مارکسیسم و اقتصاد نئو کلاسیک شکل گرفت
وی بدنبال کنار گذاشتن نقاط ضعف این دو مکتب و سود جستن از نقاط قوت آنها بود .
چنین اقتصادی باید بهعنوان یک سازمان یا مجموعه کامل و واحد تشکیلات که تمام اجزای آن با یکدیگر ارتباط دارند، مورد بررسی قرار گیرد. در این مورد، مطالعه یک دوره کامل از زمان را نمیتوان صرفا با بررسی اجزای آن بهصورت قسمتهای مجزا و منفصل از یکدیگر مورد بررسی قرار داد.
📌مکتب نهادی نقش نهادها را در زندگی اقتصادی مورد تأکید قرار میدهد.
تکامل در تجزیه و تحلیل اقتصادی باید مورد استفاده قرار گیرد؛ زیرا جامعه و نهادهای آن، دائما در حال تغییرند. بهجای وجود تعادل، همواره حرکت و تغییر وجود دارد
بیشتر مکاتب اقتصادی در نظام سرمایهداری بر پایه فرضیههای مورد استفاده در نظریه خود، وجود هماهنگی در منافع افراد جامعه را استنتاج میکنند؛ در حالیکه مکتب نهادی، معتقد به وجود تضاد منافع است و انسان را موجودی اجتماعی و تعاونی میداند؛ که برای حفظ منافع مشترک و متقابل خود با دیگران اقدام به تشکیلات گروهی میکند.
مکتب نهادی از برنامه اصلاحات اجتماعی بهمنظور توزیع عادلانه ثروت و درآمد حمایت میکند.
از نظر روششناختی، مکتب نهادی روش استقراء را بر روش قیاس ترجیح داده و بر این عقیده است که برای بهتر کردن نظام اقتصادی باید مطالعات دقیقتری از طرز کار آن عمل، بهدست آورد.
🔍سرمداران این دیدگاه :
فرشاد مومني، محسن رنانی، حسین راغفر، ستاری فر و ... هستند.
موسسه دین و اقتصاد و موسسه پژوهشهای اقتصاد و مدیریت از پایگاه های این دیدگاه هستند.✍
به نقل از مدرسه نهادگرایی
#تاریخ_اقتصاد_سیاسی_ایران
#تاریخ_تحول_اجتماعی_ایران
#نظریه_اجتماعی
@teghtesadi
✅پول چیزی جز یک سندِ بدهی نیست که بانک ها در آن غلت می زنند
📝نویسنده: دیوید گریبر/ ترجمۀ مصطفی آقایی
...ظاهراً در دههی ۱۹۳۰، هنری فورد در اظهارنظری گفته است که اینکه اکثر آمریکاییها نمیدانند بانکداری چگونه کار میکند چیز خوبی است، چرا که اگر میدانستند، «پیش از صبح فردا انقلاب میشد»...
برای خواندن متن کامل به آدرس زیر بروید:
http://problematicaa.com/moneyasdebt/
@teghtesadi
✅دیوید گریبر
🔴بر این باور است که شیوه مبادلاتی رایج در جوامع غیرپولی، اقتصاد هدیهای بوده است. در این شیوه مبادلاتی، افراد کالاهای مبادلاتی مورد نیاز یکدیگر را بدون چشمداشت و انتظار بازگشت تهیه میکردند. گریبر اینگونه اقتصادها را، که در میان ایرکواها، سلتها و نویرها رایج بوده، «اقتصادهای انسانی» نام مینهد.
👇
http://www.tejaratefarda.com/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF-35/14315-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF-%D8%A7%D8%AC%D8%AA%D9%85%D8%A7%D8%B9%DB%8C-%D8%AA%D9%87%D8%A7%D8%AA%D8%B1
@teghtesadi
هدایت شده از ترجمان علوم انسانی
🎯 مشهورترین کتاب نائومی کلاین، «دکترین شوک»، روزنامهنگاری تحقیقیِ بینظیری است دربارۀ طوفان کاترینا. یکی از بازیگران اصلی آن طوفان، مایکل پنس، به لطفِ انتصابات عجیب و غریبِ ترامپ، امروز برای جهان نامی آشناست. پنس از بزرگترین رهبران چیزی است که کلاین «سرمایهداری فاجعهمدار» مینامد. سرمایهداریای که حالا نه مناطقِ حاشیهای بحرانزده، که گویی کل جهان را تهدید میکند.
🎧 ادامۀ مطلب را در لینک زیر بشنوید:
tarjomaan.com/sound/9072/
📌 نوشتار این مطلب را اینجا بخوانید:
tarjomaan.com/barresi_ketab/8622/
🔗 @tarjomaan
من و آقای #صدرالساداتی شش سال اول طلبگی را در یک مدرسه درس خوانده ایم. البته غیر از سلام و علیک در راه پله ها و ایوان حجره ها، مراوده دیگری با ایشان نداشتم اما به حال هم دیگر را به اسم می شناختیم.
به یاد دارم که در مدرسه او به ادبیات داستانی علاقه داشت و جزء حلقه بچه هایی بود که قصه نویسی کار می کردند. شاید کارهای آن روزهایش است که باعث شده خواندن صفحه او یک داستان بلند و جذاب و مفید باشد.
اما این پست را به عنوان یک نقد مشفقانه و از سر #تعاون_برّ می نویسم؛ برای ارتقای جنبش اعتراضی #نه_به _اشرافیت. انگار روند قصه اجتماعی او در ماجرای ماجرای محیط زیست خوزستان بهتر و مفیدتر و سر راست تر بود. انگار آن جنبش به مرور با سفرهای آقای صدرالساداتی مثل یک داستان واقعی جزئیات خود را پیدا کرد و از یک #جنبش_اعتراض_منفی به یک جنبش دارای هدف خاصِ اثباتی تبدیل شد که مبارزه با برخی گونه های گیاهی و انتقال آب کارون در نقطه کانونی آن نشتسته بودند. اما این اتفاق در مورد #نه_به_اشرافیت نیفتاد و من نگران این هستم که اصلا این داستان مسیرش را گم کند و به مقصد نرسد. میترسم نه به اشرافیت به یک حقد و کینه تبدیل شود یعنی ندانیم با قدرت تخریب ان دقیقا چه چیزهایی را می خواهیم تخریب کنیم و #نه_به_اشرافیت کدام قطعه از پازل عدالت خواهی و اصلاحات اجتماعی است که امروز #انقلاب به آن احتیاج مبرم دارد.
انگار جزئیات و سیر و روند داستان صدرالساداتی در #نه_به_اشرافیت، با عذرخواهی #آقازاده_سفیر و شیطنت #اقازاده_مظاهری در مناظره از دست در رفت و به حاشیه های فقر و غنا معطوف شد، نه به اصل آن. #نه_به_اشرافیت وقتی به هدف صحیحی رسیده است که به جای #تحقیر_اشراف به گفتمان #تحقیر_اشرافیت و #نابرابری تبدیل شود و بتواند کم کم از یک ناراحتی و خصومت به یک فکر شسته و رفته که اندازه و جایگاهش در طول داستان دائما مشخص تر و شفاتر می شود تبدیل می شد.
سالهاست که در این کشور دیگر اشرافیت بد نیست و هرکس دستش به آن برسد، دریغ نمی کند! اما داستان صدرالساداتی به #نه_به_اشرافیت_منصوبان_به_جمهوری_اسلامی و خانواده آنها تبدیل شد و کامنتها و خیلی از پست های #صدرالساداتی_تنها_نیست هم حکایت از همین برداشت داشت. انگار اینکار بد نیست، بلکه برای مسئولین و خانواده شان بد است!
اشرافیت مطلقا خطاست و انسانها را خراب می کند. قبول زندگی در ترازی بالاتر از مردم، هر کسی را خراب می کند. من منتظر آن آدرسهایی بودم که آقای صدرالساداتی از مقالات علمی برای نقد سدسازی و جنگ های افرا و انتقال آب پیدا می کرد و برای خواندن معرفی می کرد. یعنی مردم! علم می گوید آب را انتقال ندهید، اینجا هم علم می گوید که اشرافیت #کراک_و_شیشه یک جامعه است.
به همین دلیل هم از یک جا به بعد بعضی ها فکر کردند که ماجرا #افشاگری است و البته اگر هدف سید مهدی افشاگری به عنوان یک مبارزه منفی بوده باشد، همه آن نقدهایی که آقای #حسینی_قمی یا #محمد_حسن_روحانی یا #حامد_زمانی و... گفتند، وارد باشد! دعواهای افشاگری یک #سیرک_اجتماعی هستند، #لهو_و_لعب هستند، برای سرگرمی #اشراف و #الواط خوب هستند! به همین زشتی و سخیفی! چون افشاگری مثل بمب است، اگر دست انسان بی هدف بیافتد همه دلسوزان نگران می شوند که او با این بمب می خواهد چه کند؟
وقتی ماجرای پسر سفیر با #پیام_عذر_خواهی او خاتمه یافت، یعنی ما تصویری روشنی از فوائد بمبی که در دست گرفتیم نداریم. وقتی پسر سفیر عذرخواهی کرد، تازه اول گفتگوی آرام بود. تازه آنجایی بود که باید می نشستیم و از او می خواستیم که در یک فضای آرام خودش و فکرش را توضیح دهد. از او می پرسیدیم که حالا که دیگر با هم دشمن نیستیم، کمی بیشتر از حرفهای نزده ات بگو تا ما #تیپ تو را بیشتر بشناسیم. آرام آرام تعریف کن چطور زندگی شما #لاکچری شد و هدفتان توسعه مذهب برای لاکچری ها شد؟! بگوید که چرا پسر سفیر انقلاب مستضعفین یک #مدل_اسلام_اشراف را به عنوان همسر انتخاب می کند؟
در مرحله بعد هم باید با همان مقاله هایی که پیدا می کردیم، کمک می کردیم که مخاطب بفهمد که چرا پسر سفیر راه را اشتباه رفته است؟
اما به نظرم این اتفاق نیفتاد!
جنبش #نه_به_اشرافیت باید بتواند وقتی به سرانجام رسید، مثل یک رمان پر حادثه، یکسری تصویر جدید، یکسری #نه ها و یکسری #آری ها را در ما بکارد که مشخص باشند، که آشفته نباشند، که اثباتی باشند، که نفی محض نباشند، که کور نباشند، که بینا باشند، که بدرد گمشده در بیابانهای بی آب و علف دنیای جدید بخورند.
امیدوارم که سید مهدی همانطور که برای کشتی #نه_به_آب_کارون ناخدای خوبی بود، ناخدای خوبی برای کشتی #نه_به_اشرافیت باشد.
@teghtesadi