@sokhanetarik
#همایش
همایش ملی «مطالعات گروس» 31 اردیبهشت 1403 برگزار می گردد.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=22195
@sokhanetarik
#کتاب
کتاب «چهلچراغ؛ تاریخ شفاهی چهل سال فعالیت فرهنگی و علمی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی» بهکوشش حمیدرضا محمّدی از سوی انتشارات مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهشهای ایرانی و اسلامی) منتشر شد.
حمیدرضا محمّدی، گردآورندۀ کتاب در فرازی از پیشگفتار خود بر این اثر نوشته است: با وقوف بر لزوم تدوین تاریخ شفاهی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی و پس از مشورت با ریاست محترم، تصمیم گرفتم بهبهانۀ چهلمین سال تأسیس مرکز با چهلتن از مشایخ آن گفتوگو کنم تا حاصل در قالب کتابی منتشر شود. در ابتدا فهرستی از استادان و اعضای شورای عالی علمی، مدیران بخشها و برخی دیگر که از سالهای نخست تأسیس مرکز با این مؤسسه همکاری کرده بودند یا همچنان بهنوعی ارتباط دارند، تهیه شد.
سپس در یک بازۀ زمانی دوساله بهسراغ آنان رفتم و با آنها گفتوگو کردم. در این میان، بهدلایل مختلف امکان مصاحبت با برخی از بزرگان فراهم نشد و از شماری از افراد نیز ناگزیر به گرفتن یادداشتی دربارۀ دائرةالمعارف بسنده کردم. حاصل، ۴۵ گفتوگو و ١٩ یادداشت از کسانی شد که هریک در چهاردهۀ گذشته، دستکم بیش از ٢۵سال پیوندی با این نهاد فرهنگی داشتند یا همچنان دارند.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=22199
@sokhanetarik
#نشست
علی ططری دبیر انجمن تاریخ شفاهی ایران: امروز تاریخ شفاهی به یک تخصص تبدیل شده است و هر مورخی که میخواهد در این حوزه کار کند، باید متخصص این حوزه شود.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=22203
@sokhanetarik
#یادداشت
بیش از یک قرن است که ایرانیان اتفاقی تلخ را فراموش نکردهاند و قطعاً اگر هزار سال و هزاران سال هم بگذرد برخی وقایع آنچنان بر قلبها سنگینی میکند که فراموشی آن محال است.
در چنین روزهایی یعنی در ایام عید نوروز آن هم درست روز دهم فروردینماه ۱۲۹۱ شمسی، ارابههای جنگی روسها به سمت حرم نورانی امام رئوف حرکت کردند و در هتک حرمتی بیسابقه به آن آستان نورانی حمله و با به توپ بستن حرم بخشهایی از پناهگاه ایرانیان را ویران و این مکان مقدس را اشغال کردند؛ اتفاقی که عید را به کام شیعیان خصوصاً ایرانیها تلخ کرد و این تلخی هنوز هم ادامه دارد.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=22207
@sokhanetarik
#مقاله
نشانواره های جمهوری اسلامی ایران
نویسنده: محمدجواد نوروزی
شناخت جمهوری اسلامی ایران مستلزم تبیین شاخص های آن است. جمهوری اسلامی ایران مشابه هر نظام سیاسی، دارای سه ساحت باور (فلسفه سیاسی)، ساختار و رفتار است.
در این پژوهش تلاش شده است تا شاخص های جمهوری اسلامی ایران در این سه محور مورد بررسی قرار گیرد. در ساحت باور تاکید بر خدا محوری، انسان شناسی بر پایه اندیشه اسلامی و عقیده به نبوت و معاد است.
برای مشاهده متن کامل مقاله به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=22213
@sokhanetarik
#کارگاه
کارگاه های پژوهشی مجتمع آموزش عالی تاریخ، سیره و تمدن اسلامی از ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ برگزار می گردد.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=22217
@sokhanetarik
#مقاله
راهبردهای معاویه برای جذب یاران حضرت علی (علیه السلام)
نویسنده: علی اکبر عباسی
پس از به خلافت رسیدن امام علی (علیه السلام) معاویه تلاش کرد تا از راههای گوناگون خلافت آن حضرت را تضعیف کند. او با طرح خونخواهی از عثمان تلاش کرد تا مشروعیت خلافت امام را به چالش بکشد.
همچنین تلاش کرد تا نزدیکان امام علی و بزرگان قبایل عرب را به سوی خود جلب کند. سیاست معاویه برای جذب خواص یاران علی(علیه السلام)، بزرگان و اشراف در دوران خلافت علی(علیه السلام) و حتی پس از آن ادامه داشت. مسئله اصلی مقاله بررسی و تحلیل شیوههای معاویه برای جذب یاران خاص و اطرافیان امام علی(علیه السلام) است.
در این بررسی با استناد به منابع متقدم و با روش توصیفی- تحلیلی نشان داده شد که معاویه بر اساس ویژگیهای شخصیت هر فرد و همچنین شرایط او در سپاه علی(علیه السلام) و میزان پیروانش، از طرق مذاکره مستقیم، فرستادن سفرای ویژه، پیشنهاد مناصب حکومتی، حفظ موقعیت اشرافی برخی خواص که از عدالت علی (علیه السلام) رنجیده بودند به جذب آنها اقدام میکرد. و در مواردی که موفق به جذب افراد نمیشد آنها را حذف میکرد.
برای مشاهده متن کامل مقاله به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=22220
@sokhanetarik
#مقاله
روایات کاتب وحی بودن معاویه در ترازوی نقد
نویسندگان: سید علی اکبر ربیع نتاج و رمضان علی صمدی
اینکه افرادی همانند امام علی (علیه السلام)، ابی بن کعب، زید بن ثابت و دیگران کاتب وحی بودند را می توان از روایات و گزارش های تاریخی دریافت، اما همه آن ها در یک درجه و رتبه نبوده اند، بلکه برخی از ابتدا همراه پیامبر (صلی الله علیه و آله) بوده و تمامی قرآن را نگاشتند، و برخی مقداری از قرآن را و بعضی در اواخر بعثت حضرت رسول (صلی الله علیه و آله) به جمع کاتبان پیوستند؛ اما این که فردی همچون معاویه بن ابی سفیان نیز از کاتبان وحی باشد، از موضوعات مورد اختلاف این بحث است و نیاز به بررسی بیشتری دارد.
برخی کاتب بودن معاویه را پذیرفته و برخی آن را رد کرده اند. عده ای بر این باورند که معاویه نامه های معمولی پیامبر (صلی الله علیه و آله) را می نوشته است. در این مقاله دیدگاه های مختلف در مورد کاتب وحی بودن معاویه بررسی و روایات آن به شیوه توصیفی- تحلیلی، مورد نقد و بررسی قرار می گیرد.
برای مشاهده متن کامل مقاله به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=22224
@sokhanetarik
#مقاله
تحلیل ساختار شهر بغداد در عصر عباسیان
نویسندگان: سیدمهدی خاتمی و آزاده جلالی
شهر بغداد بهعنوان شهر جدید و پایتخت عباسیان توسط منصور دوانیقی، دومین خلیفه عباسی ساخته شد. بغداد بهعنوان پایتخت سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و علمی ایفای نقش کرده و یکی از مهمترین شهرهای برگرفته از آرمانهای قدرت پادشاهان بهعنوان الگوی شهرسازی است.
لذا بررسی شهرسازی بغداد و تاثیر اندیشههای فکری آن دوران و تحلیل ساختار و عملکرد شهری آن اهمیت می یاید. علیرغم کمبود کارهای باستانشناسی، پژوهشهای مکتوبی در زمینه تاریخ بغداد انجام شدهاست.
هدف پژوهش حاضر تحلیل ساختار و عملکرد بغداد متاثر از جهانبینی حاکم و تحلیل کالبدی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی شهر میباشد. لذا با استفاده از روش پژوهش توصیفی-تاریخی، ساختار شهر بغداد در ابعاد مختلف تحلیل میشود. نتیجه پژوهش نشاندهنده طراحی شهر مدور بغداد متاثر از جهانبینی حاکم بر ساختار کلان و جزئیات عملکردی و همچنین تجلی مفهوم شهر-قدرت (مرکزیت عالم و امپراطوری جهان)، شهر-دولت (پایتخت حکومت)، شهر-بازار (گسترش راههای بازرگانی) و شهر-مردم (نهضتهای فرهنگی و اهمیت اقشار اجتماعی) میباشد.
برای مشاهده متن کامل مقاله به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=22229
@sokhanetarik
#مصاحبه
احسان ناظمبکایی، نویسنده: کتاب «ایران در عصر امامان»: دوران عبور ایران از عهد باستان به روزگاران اسلام جابجایی مهمی در تاریخ چند هزار ساله این سرزمین به شمار میآید.
دو قرنی که نه تنها سکوت نیست بلکه مملو از هیاهوست. ایرانیان با حفظ هویت خود به بومیسازی دین جدید برمیخیزند و علاوه بر نقش اساسی در جابجایی دو خلافت عربی اموی به عباسی، شاکله علمی، فقهی و فرهنگی جهان اسلام را در قالبهای مختلف مانند «بیت الحکمهها» که همان «خانههای حکمت» ساسانی است، سامان میدهند.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=22233
@sokhanetarik
#کتاب
کتاب «نبرد مخفی نازیها در ایران» یک پژوهش و روایت تاریخی نقادانه درباره ناکارآمدی سیستم اطلاعاتی آلمان نازی است و دربارۀ اینکه چه ضعفهایی باعث شدند که جاسوسان آلمان نازی در ایران دستاوردی نداشته باشند و عملیاتشان با شکست مواجه شود. این کتاب از مقدمه، رویدادنگاری و گاهشمارِ وقایعی که در کتاب به آنها پرداخته شده، سرآغازی با عنوان «ماکس و موریتس هویت خود را جعل میکنند»، شانزده فصل و مؤخرهای با عنوان «ماکس و موریتس خود را متحول میکنند» تشکیل شده است.
فصلهای شانزدهگانۀ کتاب عبارتند از: «نبرد مخفی نازیها در ایران» عبارتند از: «جهانگردان و بازرگانان»، «مهاجمان و اشغالگران»، «طراحان و برنامهریزان»، «جاسوسها»، «آرمانگرا و درندهخو»، «رقبا»، «استخدامکنندگان و مربیان»، «ماکس»، «موریتس»، «سابا»، «چتربازان بر فراز ایران»، «فرانتس، دورا، و برتا»، «آنتون»، «عملیات و عوامل»، «کاستیها و کمبودها» و «ناکامیها».
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=22237