ثریای کویر ایران
♦️1⃣1⃣#فلسفیدن... 🔺تصور اشتباهی که در روشنفکران (علی الخصوص در مقطع دهه 10 و 20 شمسی) وجود داشت این
♦️2⃣1⃣#فلسفیدن...
🔺مدرنیته چه ارتباطی با ما دارد و چرا ما باید غرب را بشناسیم؟! این سوالی است که البته برخی دوستان با لحنی سرزنش آمیز پرسیده اند! و اما پاسخ:
🔺اساسا اندیشه نظیر همه مسائل که پیرامون ما وجود دارد یک سیر تکاملی دارد و در یک محیط خلا شکل نمی گیرد. برتراند راسل (بصورت ضمنی همین مقوله را متذکر می شود) معتقد است پیدایش یکباره اندیشه در یونان باستان ریشه در شرق عالم دارد یعنی به نوعی ادامه آن محسوب می شود.
اگر این را هم نپذیریم چه کسی می تواند ادعا کند که مثلا ابن سینا تحت تاثیر آموزه های ارسطو نبوده یا چه کسی می تواند فارابی را متاثر از افلاطون نداند؟! و در طرف مقابل چه کسی می تواند منکر تاثیرات فراوانی که آموزه های اندیشمندان مسلمان با شروع نهضت ترجمه پس از جنگ های صلیبی بر غرب و اندیشمندان غربی جای می گذاشتند شود؟!
امروزه چه بخواهیم و چه نخواهیم غرب بواسطه رنسانس جهان را دچار دگرگونی های عظیمی در حوزه های مختلف و از جمله اندیشه کرده است. این تجارب هر چند برپایه اندیشه های قبلی استوار بوده اما گاه با عواقب وحشتناکی در حوزه عمل نظیر جنگ ها نیز هم داستان شده است. بهترین شاهد مثال در این خصوص پیدایش مارکسیسم و شکل گیری اتحاد جماهیر شوروی از آموزه های تحریف شده مارکس هست.
اگر این نکته را بپذیریم که اساسا در محیط خلا نمی توان اندیشه را تولید کرد و اندیشه سیر تکاملی دارد نه تنها بررسی اندیشه و تحولات غرب بی فایده نیست بلکه اساسا پرداختن به آن جز ضروریاتی است که برای تئوریزه کردن تمدن نوین اسلامی به آن نیاز خواهیم داشت. آنچه اهمیت دارد این است که باید با توجه به مبانی اندیشه غرب و تحولات آن، با نگاه به مسائل بومی(ملی و اسلامی) سعی در تولید آموزه های نوین متناسب با ساخت سیاسی اجتماعی فرهنگی اقتصادی برای رهنمون شدن به پیشرفت و تعالی کرد.
🔺(نظر و انتقاد⬅️ @S_kavir )
@Sorayya_ir
♦️3⃣1⃣#فلسفیدن...
🔺جمله ای تکراری و خسته کننده! تا فرهنگ درست نشود هیچ چیز درست نمی شود!!!
اما چه چیزی می تواند فرهنگ را درست کند؟ سوال اینجاست؟!
در جا زدن در فرهنگ و فرهنگ را به عنوان زیر بنا تصور کردن یکی از بزرگترین مشکلات جامعه علمی امروز ایران هست از اصولگرا و اصلاح طلب بگیرید تا روشنفکر و علما و اصحاب قلم!
فرهنگ گرایی و تصور زیر بنا بودن آن در جامعه باعث شده هیچ گاه مشکلات کشور حل نشود چرا که اساسا فرهنگ سازی یک مقوله طولانی مدت و عظیم هست و به اعتقاد من غالبا یک پروسه هست نه یک پروژه...
اما شاه کلید حل ماجرای فقط یک چیز می تواند باشد! آنهم "کنش سیاسی" است. در آینده بیشتر به این مقوله و تشریح فرهنگ گرایی می پردازم.
🔺(نظر و انتقاد⬅️ @S_kavir )
@Sorayya_ir
♦️4⃣1⃣#فلسفیدن....
🔺یکی از مباحث تئوری که فرهنگ گرا ها برای توجیه آرا خود از آن بهره می برند مباحث وبر هست.
آنان معتقدند که وبر در کتاب اخلاق پروتستانی و روحیه سرمایه داری، زیربنای جامعه را فرهنگ قرار می دهد در واقع با همان ذهن مارکسی که در آن اقتصاد زیربنا بود به سراغ وبر می روند.
اما آیا واقعا وبر یک فرهنگ گراست؟!
اولا پرداختن وبر به مقوله فرهنگ بدین معنا نیست که بخواهد آن را بجای اقتصاد بگذارد بلکه اساسا اقتصاد برای وبر مسئله نیست که بخواهد به آن بپردازد و ثانیا وبر در کتاب متاخر خود یعنی اقتصاد و جامعه تاکید می کند که نه تنها فرهنگ را زیربنا نمی داند بلکه اساسا این رابطه روبنا و زیربنا را قبول ندارد و آنرا برساخته ذهن مارکس می داند و اینگونه از فرهنگ گرایان برائت می جوید. در واقع او قصد ندارد که یک تفسیر علی روح گرایانه تک بعدی را جایگزین تفسیر علی مادی گرای کند لذا معتقد است این دو مقوله باید زمینه ساز تحقیقات باشد نه نتیجه آن.
براستی چرا مقاله های متعدد با این رویکرد اشتباه از وبر در خصوص فرهنگ در دانشگاه و حوزه نگارش شده و هیچ کس به سراغ درستی اصل مباحث نرفته است؟
🔺(نقد و نظر⬅️ @S_kavir )
@Sorayya_ir
♦️شرح دعای ورود به ماه مبارک رمضان ویژه اردو زبانان/ برگزیدگان امروز در جشن میلاد امام حسن(ع) تجلیل میشوند
👇👇👇👇
https://news.amfm.ir/?p=30569
ثریای کویر ایران
♦️2⃣1⃣#فلسفیدن... 🔺مدرنیته چه ارتباطی با ما دارد و چرا ما باید غرب را بشناسیم؟! این سوالی است که ال
♦️5⃣1⃣#فلسفیدن...
🔺مجددا سوال پرسیده اند که اثبات مدرنیته چه دردی را درمان می کند؟!
ابتدا مقدمه ای لازم است و آن اینست که مدرنیته با غرب زدگی و غرب گرایی متقاوت است. دو مورد آخر مورد نکوهش نگارنده به عنوان پدیده ای منفی تلقی هست اما مدرنیته متفاوت است.
پرداختن به مدرنیته از باب "فرزند زمان خویش بودن" است. اینکه دقیقا در کدام نقطه از تاریخ قرار گرفته ایم! مثلا وقتی با افتخار ادعای انقلابی بودن می کنید یعنی دقیقا در فضای مدرن دارید تنفس می کنید. چرا که اساسا در دوره سنت هر گونه تغییر و تحولی را نابودی و زوال تفسیر می کردند لذا انقلابی بودن و ماندن شما مرهون مدرنیته و تغییری مثبتی است که از واژه انقلاب (متاثر از انقلاب فرانسه) رخ داده است می باشد. یک لحظه تصور کنید که در دوران سنت هستید، در گذشته علمایی که تحمل کوچکترین تغییراتی را نداشتند و حکم تکفیر و الحاد صادر می کردند چگونه می توانستند انقلابی بودن شما را هضم کنند؟!
🔺(نقد و نظر⬅️ @S_kavir )
@Sorayya_ir
ثریای کویر ایران
♦️4⃣1⃣#فلسفیدن.... 🔺یکی از مباحث تئوری که فرهنگ گرا ها برای توجیه آرا خود از آن بهره می برند مباحث
♦️6⃣1⃣#فلسفیدن...
🔺اما سوالی که مطرح است این است که فرهنگ گرا بودن یا نبودن کدام مشکل را حل می کند؟
یک مثال برای نشان دادن تاثیر آن کفایت می کند... تصور کنید جامعه ای که درگیر بی نظمی، چک های فراوان برگشتی، رانندگی های پر خطر و آمار زیاد تصادف، نزاع خیابانی و فحاشی بین شهروندان و ... باشد.
حال نسخه فرهنگ گرایان برای چنین جامعه ای چیست؟ آنان با تحلیل فرهنگ چند هزار ساله به دنبال فهم پیچیدگی های رفتاری که منجر به این تخلفات شده می گردند و در نهایت راهکار نهایی خود را فرهنگ سازی آنهم در یک زمان طولانی و چند ده ساله و یا حتی یک یا چند نسل، جست و جو می کنند!
این نگاه از دریچه فرهنگ گرایی بود اما آنان که به کنش سیاسی اعتقاد دارند اولا تاریخ فرهنگ و ... هر چند برایشان مهم است اما مسئله نیست لذا در ارائه راهکار معتقدند با یک کنش که موجب شفافیت زندگی شهروندان می شود می توان مشکل را حل نمود! تصور کنید در آن جامعه اعلام شود که اگر فرد دارای تخلف رانندگی باشد یا پرونده هتاکی داشته باشد و یا موارد دیگر، از بخشی از امتیازات شهروندی و اجتماعی محروم خواهد شد مثلا دیگر بانک ها به او وام نمی دهند! و تمام اطلاعات این فرد در کارت اعتباری(ملی) او ثبت و ضبط می گردد! آیا فرد و نهایتا جامعه قهرا به سمت نظم و انضباط پیش نمی رود؟!
آنچه مسلم است سلطه فرهنگ گرایی در کشور ما(هم اصلاح طلب و هم اصولگرا) ضربات کثیری بر پیگره نظم اجتماعی و سیاسی وارد کرده و نه تنها هیچ مسئله ای را حل نکرده بلکه آن ها را نیز تعمیق بخشیده است
🔺(نقد و نظر⬅️ @S_kavir )
@Sorayya_ir
ثریای کویر ایران
♦️1⃣1⃣#فلسفیدن... 🔺تصور اشتباهی که در روشنفکران (علی الخصوص در مقطع دهه 10 و 20 شمسی) وجود داشت این
♦️7⃣1⃣#فلسفیدن...
🔺در خصوص نقش دین در تفکر اندیشمندان عصر مدرنیته به لاک اشاره شد اما بسیاری از اندیشمندان مباحث مرتبط با دین را طرح می کنند که برای اثبات ادعای حقیر در خصوص وجود دین در اندیشه اندیشمندان عصر مدرن (برخلاف آنچه خیلی از روشنفکران و علمای ما تصور می کنند) کفایت می کند.
بطور مثال هگل اندیشمند آلمانی که سرچشمه اندیشه های بزرگ قرن 19 می باشد ابتدا از مباحث الهیات شروع می کند هرچند خارج از حوزه الهیات به آن می پردازد. حتی در اندیشه های مارکسیستی (که البته مارکس متاثر از فلسفه هگل بوده) نیز رگ های از دین یافت می شود بطور مثال هربرت مارکوزه در کتاب معروف خود "خرد و انقلاب" اشاراتی به دین دارد. حتی خود مارکس آنگاه که "دین را افیون توده ها می داند" منظورش آن دینی است که ظلم را نهادینه می کند و باعث حق کشی دهقانان و مظلومان می شود و آنان را چون ماده مخدر آرام و مطیع می کند(در قرون وسطی این دین تجربه شده بود).
علاوه بر هگل و مارکوزه، هابرماس نیز در اندیشه های متاخر خود یعنی از سال 2005 به اینطرف قائل به این است که باید در خصوص بحث دین در عرصه عمومی تجدید نظر کرد هر چند معتقد است که برای ایفای نقش دین در عرصه عمومی می بایست دین را به زبان عرفی و عمومی ترجمه کرد.
لذا آنگونه که احساس می شود مدرنیته سرستیز یا حذف و طرد دین را ندارد هر چند در اندیشه خیلی از اندیشمندان اساسا مسئله این نیست و لذا به آن پرداخته نشده است.
🔺(نقد و نظر⬅️ @S_kavir )
@Sorayya_ir
♦️8⃣1⃣#فلسفیدن...
🔺امام خمینی به عنوان یک فیلسوف و اندیشمند دینی توانست خود را از بند اندیشه های سلبی که در خصوص ولایت فقیه پیش از خود وجود داشت برهاند و با نگاهی ایجابی از ولایت فقیه که فقط حیطه اختیاراتش را امور شرعی شخصی قرار می داد به یک ولایت فقیه سیاسی تمام عیار برسد. هر چند امام در کتاب کشف الاسرار هنوز بر سنت فکری اسلاف خود پایبند است اما کم کم از نگرش سلبی پیشینان، نگرش جدید و ایجابی خود را ارائه می دهد. امام به این حد اکتفا نمی کند و با آشکار شدن ضعف های این نظریه، نظریه مترقی ولایت مطلقه فقیه که به معنای خروج از بن بست های شرعی، فکری و اجرایی "فرزند زمان خویشتن" است را ارائه می دهد. امام اینگونه با درک تحولات مدرنیته و علم به شرع نسخه ای کارآمد و بروز از تشیع را ارائه می دهد که در آن به دو خواسته ظاهرا متناقض "بروز بودن" و "پایبند به شرع بودن" پاسخ میدهد و اثبات می کند برخلاف آنچه پیشینیان تصور می کردند این دو قابل جمع هستند و اساسا تناقض ذاتی ندارند و آنچه به عنوان تناقض شناخته شده برساخته ذهن افراد است...
🔺(نقد و نظر⬅️ @s_kavir )
@Sorayya_ir
♦️9⃣1⃣#فلسفیدن...
🔺اندیشه ثنویت مانوی که در روزگار اشکانی توسط مانی بوجود آمد به شدت در دنیای مسیحیت کلیسایی تاثیرگذار می شود. آگوستین قدیس وارد کننده این تفکر به دین مسیحیت است که شهر آسمانی را در مقابل شهر زمینی علم می کند! علی رغم اینکه کلیسای کاتولیک گرایش مانویت را نوعی الحاد اعلام کرده بود(دقیقا خاطرم نیست که قبل از آگوستین بوده یا بعد از آن)
اما آن چیزی که امروز مسئله هست اینکه آیا این اندیشه توانسته اندیشمندان مسلمان را تحت تاثیر اندیشه التقاطی خود قرار دهد؟ آیا علت علاقه تاریخی علما و روشنفکران مسلمان به استفاده از منطق صوری به خاطر تاثیر این اندیشه بوده یا دلایلی دیگری دارد؟!
قطعا ثنویت در اسلام راهی نداشته و ندارد اما در مسلمانان چطور؟! این نگاه دوگانه بینی(سفید یا سیاه) آیا درجه ضعیف تر همان آموزه های انحرافی نیست؟!
🔺(نقد و نظر⬅️ @S_kavir )
@Sorayya_ir
♦️0⃣2⃣#فلسفیدن...
🔺سیر تکاملی حرکت شیعی در عرصه سیاست نشان دهنده ی پویای این مذهب علی رغم تمامی تنگ نظری های و جمودهای فکری برخی زعما و علمای شیعه هست...
این حرکت از مبارزات و جنبش های محدود شیعی در دوره خلفا شروع می شود و پس از آن به نقطه عطف خود یعنی تشکیل سلسله صفویه به عنوان اولین حکومت شیعی با پشتوانه تفکر سلطنت شیعی می رسد. پس از این دوره در عصر قاجاریه اولین تلاش ها جهت شکل گیری یک حکومت مشروطه شیعی آغاز می گردد که با شکست تاریخی این جریان کم کم اندیشه پویای شیعی به فکر حضور تمام عیار در عرصه سیاست با مشروعیت کامل در دوران پهلوی می افتد. گرچه از منظر تفکر همه جانبه حضور دین در عرصه حکومت، جمعیت فدائیان اسلام با رساله رهنمای حقایق پیشگام این حرکت هستند اما امام خمینی با نظریه ولایت فقیه موفق می شود نسبتی دقیق و معقولانه بین اصول اسلام و مسائل روز ایجاد کند که علی رغم اسلاف خود اثبات می کند که دین قابلیت حضور در عرصه سیاسی اجتماعی در همه اعصار را دارد.
🔺(نقد و نظر⬅️@S_kavir )
@Sorayya_ir
ثریای کویر ایران
♦️2⃣1⃣#فلسفیدن... 🔺مدرنیته چه ارتباطی با ما دارد و چرا ما باید غرب را بشناسیم؟! این سوالی است که ال
♦️1⃣2⃣#فلسفیدن...
🔺آیا برای تولید علوم اسلامی باید از صفر شروع کرد؟!
یکی از سوالات اساسی در حوزه علوم انسانی این است که آیا برای تولید علوم متناسب اسلامی باید تمام آنچه اندوخته شده را بدور ریخت و از صفر شروع کرد؟!
تفکر و اندیشه میراث مشترک بشریت در طول تاریخ بشری است و متعلق به تمدن و فرهنگ خاصی نیست. چه تمدنی می تواند ادعا کند که صفر تا صد یک اندیشه را بدون تاثیر از سایرین تولید کرده یا آن را در نقطه اوج قرار داده است. اساسا مگر اندیشه و فکر در خلا شکل می گیرد؟ آنچه امروزه اهمیت دارد این است که نباید یک فکر را بصورت کامل بدون لحاظ تاریخ فکری و تمدنی، هویت دینی و ملی، سنت های فکری خود پذیرفت و نباید علوم را بصورت وارداتی به جامعه ای تحمیل کرد(علوم انسانی غربی) چرا که اساسا جامعه ای موفق است که بتواند با استفاده از تجارب فکری و اندیشه ای دیگران، اندیشه های بومی و درون زا(علوم انسانی اسلامی و بومی) تولید کند. لذا توجه به این نکته لازم است که اساسا نمی توان از صفر شروع کرد و به بهانه ای اینکه سایر علوم غربی است از آن ها استفاده نکرد و آنها را طرد کرد بلکه برعکس لازمه پدید آوردن علوم بومی و اسلامی استفاده از میراث مشترک فکری و اندیشه ای بشر است.
🔺(نقد و نظر⬅️ @S_Kavir )
@Sorayya_ir
ثریای کویر ایران
♦️1⃣#فلسفیدن... 🔺چند روز پیش در این باب تامل میکردم که اساسا فقه برآیند است یا فرآیند... آنچه مسلم
♦️2⃣2⃣#فلسفیدن...
🔺با کمی تعمق در روش ها، احساس می شود که بخش اعظمی از مشکلات ما ناشی از عدم درک حقیقت باشد. اینکه نمی توانیم مسائل را تفکیک و سهم هر کدام را مشخص کنیم شاید بواسطه همین عدم درک باشد. اما از جهت نظری چه چیز باعث شده رویکرد درستی نداشته باشیم و نتوانیم بهتر همه حقیقت(نه بخشی از آن) را درک کنیم؟!
گمان می کنم استفاده از منطق صوری( Formal logic) در عرصه های مختلف از جمله دین و سیاست و اجتماع این اثر سو را داشته طیف های نادرستی را از هم تفکیک کنیم و تا حدودی در بحث قضاوت دچار جمود، قطعیت کاذب و درک نادرست حقیقت شویم. به نظر می رسد استفاده از منطق فازی(Fuzzy logic) بیشتر با آموزه ها و تعالیم دینی سازگار باشد علی الخصوص در مباحثی نظیر عدالت، ایمان و ...
🔺(نقد و نظر⬅️ @S_kavir )
@Sorayya_ir
♦نامه های صدام و هاشمی و اظهار ندامت صدام و توجیه اقدمات خود...
🔺در مطلب و آدرس زیر👇
♦إيران ترفع السرية عن الرسائل المتبادلة بين رفسنجاني وصدام حسين
كتاب الرسائل المتبادلة بين صدام ورفسنجاني
كتاب في غاية الأهمية ينهي كافة المناكفات والجدالات وينهي مصطلح العدو الفارسي المجوسي.... وحماية البوابة الشرقية وتصدير الثورة ...وبداية الحرب العراقية الإيرانية ...وبلسان وخط وتوقيع صدام نفسه لننهي حقبه من المجادلات وبدليل قاطع
والذي حصل عليها الكاتب المصري الكبير الدكتور احمد السيد ألحسيسي
يحتوي على 10 رسائل 6 منها من صدام إلى رفسنجاني في 21 ابريل / 1990 و4 إجابات من رفسنجاني إلى صدام في 18 اغسطس /1990
اعتذر صدام في الرسائل من القيادة الإيرانية على شن الحرب وان من ورطه فيها أمريكا وبريطانيا والسعودية والإمارات والكويت والأردن
وترحم صدام كثيرا على قائد الثورة الإسلامية في هذه الرسائل
واقترح السلام الدائم عليهم والتخلي على ألمطالبه بالمناطق الحدودية وشط العرب ابتداء من 17/8/1990
كما طلب إسناده في الحرب على الكويت مقابل تخليه عن شط العرب ضانا" انه بسيطرته على الكويت سيكون له منفذ على الخليج
وهكذا وببعض السطور الغي صدام برمشه عين ملايين القتلى وملايين الأيتام والأرامل وتضيع ثروة البلاد التي تقدر بالمليارات
واتضحت الحقيقة أخيرا
ثم جرى لقاء بين سفيري العراق وإيران في جنيف برزان التكريتي وسيروس ناصري سأله السفير الإيراني لماذا نعتمونا بالعدو الفارسي المجوسي... والخميني الدجال... والطغمة الخمينية وعبدة النار.. طيلة الحرب الم تسمعوا الأذان في إيران فجرا اشهد أن لا اله ألا الله وحده لاشريك له يهز الخليج ... قال دفع الخليج المليارات لتحشية العقول بهذه المصطلحات بدعم اعلامي ممول كاد يقضي على احتياطي النفط الخليجي وسانشر هذه الرسائل بالخط والتوقيع قريبا
لك الله ياشعب العراق المظلوم ولااستغرب من ان يشيب شعر الرضيع..... حفظ الله بلدي العراق وشعبي بكل طوائفه وانا لله وانا اليه راجعون
@Sorayya_ir
https://www.facebook.com/groups/38667232966/permalink/10155545136217967/
♦️توافق کره شمالی و آمریکا...
🔺تحليل شخصي بنده اينست كه توافق رؤساي آمريكا و كره شمالي فعلا بيش از تعهد رهبران دو كشور به حصول توافق در آينده چيزي نيست. مهمترين عناصر بيانيه ی یک صفحه ای و چند خطی از سوي دو طرف، يعني تعهد كره شمالي به غير هسته اي شدن شبه جزيره كره از يكطرف و تعهد آمريكا به اعطاي تضمينهاي امنيتي به كره شمالي از سري ديگر، بيش از ٢٥ سال است كه در مذاكرات دو طرف مطرح است و مرتب هم در چندين مقطع در توافقات دو طرف تكرار شده اند. مهم جزئي كردن و اجرايي كردن اين تعهدات از سوي دو طرف است كه تا بحال ممكن نشده است. تنها دو تعهد جزئي و مشخص به گفته ترامپ حاصل شده است كه اتفاقا در بيانيه امضا شده ذكري از آنها نيامده است و تنها از سوي ترامپ در مصاحبه با خبرنگاران اعلام شد كه يكي تعهد آمريكا به توقف مانورهاي نظامي مشترك در منطقه و ديگري تعهد كره شمالي به انهدام يكي از سايتهاي موشكي خود ميباشد. اينهم احتمالا به دليل پيچيدگيهاي اين دو تعهد بوده است كه در بيانيه نيامده اند و لذا شايد اجراي آنها هم با پيچيدگيهايي همراه باشد، چنانچه پس از اعلام اين دو موضوع، برخي ابهامات مطرح شده است كه نشان ميدهد اعلام توقف مانورهاي نظامي در منطقه از قبل بين همه ي طرفهاي لازم هماهنگ نشده است.
مجموعا ميتوان گفت همه مذاكرات اصلي مهم به آينده موكول شده است و اين بيانيه حتي از تعهداتي كه كره شمالي قبلا حاضر به پذيرش آن شده است هم ضعيفتر ميباشد. بدليل همين ضعف محتوايي، اين توافق از سوي نهادها و انديشكده هاي بين المللي در حوزه ي امنيت بين المللي و اشاعه سلاحهاي هسته اي مورد انتقادات زيادي قرار گرفته است.
سياستمداران زيادي هم معتقدند كه با توجه به نياز سياسي ترامپ به اين توافق، وي براي انجام اين ملاقات و ديدار در اين شرايط سياسي، حاضر شده است كه در اين مرحله به كمترين تعهد از سوي كره شمالي رضايت دهد.
اما بي شك با همه ي اين ابهامات يك نكته ي مهم مثبت در توافق رهبران دو كشور وجود دارد و آن اينكه با اين توافق حداقل تا چندين ماه احتمال جنگ و درگيري نظامي بين دو كشور كه با لفاظيهاي ترامپ افزايش يافته بود و بحران آن ميتوانست به كره جنوبي و ژاپن و چين هم كشيده شود و موجبات نگراني زيادي را ايجاد كرده بود، كاهش يافته است./منبع: کانال حمید بعیدی نژاد
@Sorayya_ir
♦️میزبانی از 26 هزار زائر و گردشگر بین المللی در حرم بانوی کرامت....
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
https://news.amfm.ir/?p=32521