🖋عزاداری عملي عقلاني و مشروع
📝شبهه
برخی از مخالفان سوگواری برای اهلبیت علیهم السلام این گونه استدلال میکنند که سوگواری برای فقدان مردگان عملی غیرعقلانی است و در قرآن کریم، سنت و سیره پیامبر هم اثری از مشروعیت آن وجود ندارد. سوگواری علاوه بر اینکه بدعتی در دین محسوب میشود، از هیچ فائده و حکمتی برخوردار نیست
پاسخ
از بدیهیات وجدان انسانی آن است که انسان در سوگ عزیزانش، به حزن و اندوه مینشیند و در فراق آنان، گریان و نالان میشود و عقل عملی هم از آن نهی نمیکند.
حوادث گذشتهی هر جامعه، حامل تجربیات و درسهای گرانبهایی است که با زحمت بسیار و قیمت گزاف به دست آمده است و میتواند در سرنوشت و آیندهی آن جامعه تأثیر عظیمی داشته باشد. نمونههایی از این سرمایههای بی نظیر را میتوان در حوادث صدر اسلام، بهویژه حادثه کربلا مشاهده کرد. عقل حکم میکند، چنین سرمایههایی باید حفظ و احیاء و مورد بهرهبرداری قرارگیرد.
از جهت دیگر، همهی افراد، در مقابل کسانی که برای بیداری و حفاظت از باورهای دینی و ارزشهای اخلاقی آنان تلاش و جانفشانی کردهاند، وظیفه شکرگزاری دارند و برپایی مجالس عزاداری امام حسین(ع) به نوعی تشکر و قدردانی از رنجها و مرارتهایی است که آن حضرت و یارانش در راه بیداری و بصیرتبخشی به بشریت متحمل شدند.
عزاداری فریاد ستمدیدگان علیه ستمگران است. عزاداری یکی از راههای ابراز محبت به اهل بیت (ع) و اولیای الهی است. عزاداری یکی از شعائر دینی است که در قرآن کریم به بزرگداشت این شعائر توصیه شده است. عزاداری مطابق سیره و سنت پیامبران الهی و اهل بیت عصمت و طهارت(ع) است و نمونههای فراوانی از سوگواری برای محبوبان و انسانهای ارزشمند، در زندگی آن بزرگواران روایت شده است.
#عزاداری
پاسخ کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/946/
لینک کانال رسمی مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم 👇
🆔 @spasokh
🌹🍃
این کانال با هدف پاسخ گویی به شبهات، به ویژه شبهات رائج در فضای مجازی راه اندازی شده است. ضمن تشکر از عضویت شما خواهشمند است لینک گروه ها و کانال های شبهه افکن را با ما در میان بگذارید.
لینک کانال رسمی مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم 👇👇
🆔 eitaa.com/spasokh
🌹🍃
چند همسری برای مردان چرا؟؟
📝شبهه
نگاه اسلام به مسأله ازدواج و خانواده، نگاهی مردسالارانه است و فقه اسلامی توجه خاصی به نیازهای جنسی و عاطفی زنان و خواستههای به حق آنها در موضوع ازدواج و رفتار جنسی نکرده است. دین اسلام با حکم به جواز چند همسری، مردان متأهل را به هوسبازي و خيانت به همسر تشويق ميكند!
پاسخ شبهه
تردیدی نیست که در برخی از احکام فقهی نظیر جواز چند همسری برای مردان، بین زن و مرد تفاوت وجود دارد. هدف قانونگذار اسلامي در مورد تعدد زوجات و ازدواج موقت اين نبوده است كه زمینه عياشي و شهوتراني را براي برخي انسانهاي شهوتپرست فراهم كند؛ بلکه این تفاوت بر اساس تفاوتهای فیزیکی و ساختار روانی زن و مرد و حکمتهایی است که قانونگذار حکیم اسلام و شارع مقدس در نظر گرفته است.
🍃فزونی غالبی جمعیت زنان نسبت به مردان آماده به ازدواج، استيفاي حق ازدواج زنان بیوه، مطلقه و مجرد، روند رو به رشد آمار مرگ و میر مردان بر اثر حوادث طبیعی، تفاوت ساختار روانی مرد و زن در موضوع روابط عاطفی و نیاز جنسی، ممنوعیت آمیزش جنسی برای زنان در ایام عادت ماهانه، تنها برخی از حکمتهای حکم جواز چندهمسری مردان و تکهمسری زنان است.
🔰
🍃جواز چندهمسری قانونمند و مسئولانه در اسلام در حقیقت پاسخ به نیازها و مشکلات جامعههای انسانی در امر غریزه جنسی است که جهان غرب آن را با آزادی مهارگسسته روابط جنسی پاسخ داده و بنیان خانوده و عفت عمومی را فروپاشیده است
#چندهمسری
🔹پاسخ کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/947/
🆔 eitaa.com/spasokh
هر كسي رو توي قبر خودش مي گذارند مگه نه؟؟
📝شبهه
در قرآن آمده است که هركس كار شايستهاي كند به سود خود او و هركس كار بدي مرتكب شود، به زيان خود اوست. از سوی دیگر لزوم مسئوليت هرفرد در برابر اعمالش در قیامت، نشاندهنده اصل آزادي و اختيار انسان در اسلام است؛ از این رو وجوب امر به معروف و نهی از منکر، و وادار کردن افراد به اجرای دستورات دینی با آزادی و مسئولیت اخروی انسانها سازگاری ندارد.
پاسخ
برخورداری از آزادی جزء حقوق طبیعی هرفرد به شمار میرود. امّا مسلم است كه آزادي انسانها نميتواند مطلق و نامحدود باشد؛ زيرا مطلق بودن آزادي افراد به هرج و مرج، اختلال و اختلاف میانجامد و منافع جمعی و فردی را تباه میکند. بنابراين، آزادي افراد به ناچار بايد با نظامی از قوانين و مقررات محدود و مقید شود. هر نظام سياسي بر اساس مباني و اصول حاكم بر آن، قوانيني را در نظر ميگيرد كه آزادي افراد بر اساس آن محدود میشود.
انسانها دارای زندگی اجتماعیاند، از اینرو در جامعه، تحت تأثیر اندیشهها، اخلاق و رفتار دیگران قرار دارند. در عرصهی عمومی جامعه چيزي به عنوان «ضرر و زيان فردي» وجود ندارد و هرضرر فردي امكان اين را دارد كه به صورت يك «زيان اجتماعي» در آيد؛
⏳⏳ از این رو عقل فرمان میدهد که همه افراد، با نظارت فراگیر خویش در قلمرو عمومی و مشاع جامعه، برای حفظ و تقویت بهداشت روانی، اخلاقی و معنوی جامعه کوشش کنند. وجوب شرعی امر به معروف و نهی از منکر چیزی جز تأیید و تأکید بر همین دریافت عقلی و عقلایی نیست!
⌛️⌛️⌛️ البته باید توجه داشت که وجوب امر به معروف و نهی از منکر به رفتارهای افراد در حوزه عمومی جامعه اختصاص دارد و حریم خصوصی و رفتارهای پنهانی آنان را شامل نمیشود.
#امر_به_معروف_نهی_از_منکر
پاسخ کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/948/
🆔 eitaa.com/spasokh
حوادثی تعجب انگیز
📝شبهه
💠 در قرآن از حادثههایی تعجبانگیز، به عنوان آیت و نشانهی صفات الهی یاد شده است؛ حادثههایی که هرگز با علل و عوامل طبیعی و روابط عادی بین پدیدهها سازگار نیست.
💠 تولد عیسی مسیح از مادری باکره، سخن گفتن او در گهواره و صحبت کردن سلیمان با مورچه، نمونههایی از داستانهای یادشده در قرآن است که فاقد توجیه عقلانی است و به هیچ عنوان با دستاوردهای علم امروزی همخوانی ندارد؛ زیرا مثلا برای تولد انسان، وجود دو جنس مخالف و تركيب اسپرم و اوول لازم است؛ نیز حیوانات برای سخن گفتن به مغزی بیاندازه پیچیده نیاز دارند تا بتواند يک سلسله فعل و انفعالات بسيار بغرنج را انجام دهند و بدیهی است که هیچ حیوانی از چنین مغزی که به او قدرت تفکر و تکلم عقلانی بدهد، برخوردار نیست!
💠 از سوی دیگر آیات قرآن از شنیدن سخنان مورچه توسط سلیمان حکایت دارد؛ این درحالی است که مورچگان، دارای ارگانهای مربوط به توليد صوت نيستند و تنها با بو با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند! چنین اشتباهاتی ناشی از اطلاعات کم اعراب، نسبت به بیولوژی حیوانات و در نتیجه، انسانی بودن متن قرآن است!
پاسخ
💠 پیامبران الهی برای اثبات ارتباط خود با ملکوت عالم، به اذن خداوند، به معجزاتی (خوارق عاداتی) دست میزدند تا مردم با مشاهدهی آن، به صدق مدعای آنها اطمینان پیدا کنند؛ قرآن کریم در ضمن برخی از آیات به پارهای معجزات آنان اشاره کرده است.
💠 تحقق چنین معجزاتی، به معنای تحقق اموری فراعقل و نه عقلستیز است؛ عقل، اگرچه نمیتواند وجود یا عدم آنها را اثبات کند (چون اثبات امور جزئی در توان عقل نیست و در این خصوص به مدارک تاریخی نیازمندیم) اما نمیتواند به انکار آن نیز دست یازد؛ از منظر عقل، مادامی که پدیدهای از جریان عمومی علل و اسباب خارج نباشد، وجودش ممکن است و نمیتوان آن را به صرف استبعاد، محال دانست؛ به عبارت دیگر، معجزات، از سنخ امور فراعقلیاند نه عقل ستیز؛ بنابر این اموری عقلانی به شمار میروند.
💠 آنی بودن تحقق معجزه و محتاج نبودن آن به شرایط زمانی و مکانی مخصوص، که از ویژگیهای آن است، سبب شده تا عدهای با تکیه بر حس و تجربه، معجزه را خرافه و مخالف قانون علیت انگارند؛ این در حالی است که معجزات، هرگز نافی قانون علیت عام نبوده و تنها از عللی فرامادی و فراطبیعی حکایت دارند!
#معجزه
پاسخ کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/949/
🆔 eitaa.com/spasokh
🎼 موسيقي حرام است؟؟
📝 شبهه
خوانندگی، نوازندگی و رقص در کنار دیگر هنرها، نقش بسزایی در پرورش و سلامت روحی انسانها دارد؛ هیچ دلیل روشنی از قرآن کریم بر ممنوعیت این هنرها وجود ندارد؛ فقیهان کوشیدهاند تا با تمسك به ادلهی غیرقرآنی اثبات کنند که این هنرها از نظر دین ممنوع و حرام است؛ اما به نظر ما دلائل آنها نارسا و نادرست است.
عباراتی چون «قول الزور» در آیه سیام سوره حج و «لهو الحدیث» در آیه ششم سورهی لقمان، که فقیهان با استناد به روایات مربوط به آن، به حرمت «موسيقي» فتوا داده و مردم را از تقویت روح خویش محروم کردهاند، از دلالت بر حرمت «غنا» قاصر است؛ چرا كه در اين آيات فقط از گفتار ناروا و سخن بيهوده برحذر داشته شده است. عدم تصریح به پرهیز از «غنا يا موسيقي» در آیات قرآن، مهمترین دلیل بر رد ادعای فقها و تفسیر به رأی ایشان از مسئله «غنا» است!
پاسخ
ایرادگر شبهه با ناديده گرفتن فتوای فقیهان در دستهبندی نوازندگی، خوانندگی و رقص، به اقسام حرام و حلال، سعی دارد چنین القا کند که فقیهان همهی انواع هنرهای مذکور را در هرشرایطی حرام دانستهاند؛ در حالی که چنین نیست!
روایات اهل بیت (علیهم السلام) در کنار قرآن کریم منبع گرانمایه معرفتی مسلمانان به شمار میرود. سنت و سیرت معصومان علیهم السلام نسبت به آیات قرآن، نقش تبیینی و تفسیری دارد و با بهرهجستن از این منبع است که فهم آیات قرآن روشنتر و میسرتر میگردد.
توجه به نقش روایات در تبیین و تفسیر جزئیات آیات، امری ضروری و حائز اهمیت است و اساسا نمیتوان فهم آیات قرآن را به طور کامل از سنت و روایت بینیاز و مستقل دانست.
از این رو در استنباط احکام، توجه به روایات اهل بیت امري اجتنابناپذیر است؛ در موارد قابلتوجهی از آیات الاحکام، بدون در نظرداشتن روایات، استنباط احکام با دشواری روبه رو شده و گاه غیرممکن خواهد بود؛ در نتیجه آن چه که منبع فقیهان در مورد فتوا به حرمت برخي انواع موسيقي قرار گرفته است، مردود نیست.
#غنا
#موسيقي
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9410/
🆔 @spasokh
مدیریت خانواده
📝شبهه
💠 گفته میشود که در دیدگاه اسلام زن و مرد در انسان بودن مشترکاند و هیچکدام بر دیگری برتری ندارد؛ اگر چنین است پس چرا مرد بر زن ولایت دارد و امور زندگی زن باید با اجازه و نظارت مرد انجام شود؟
💠 آیا این نوعی تناقض نیست؟!
💠آیا این به معنای فضیلت دادن مرد بر زن به حساب نمیآید؟!
چکیده پاسخ
انسان دارای ساحتهای وجودی متفاوتی است که برخی اصیل و زیربنایی و برخی روبنایی و تبعی است. ساحت معنویت، اخلاق، علم و دیگر امور متعالی از دیگر ساحتهای وجودی انسان، برتر و والاتر است.
اسلام در این ساحت تفاوتی را میان زن و مرد قائل نیست و برتری و والایی در این ساحت، برای هرانسانی، تنها بر اساس ایمان، تعقل، تفکر، کوشش هدفمند و انجام اعمال نیک میسر میشود؛ اما در ساحت زندگی اجتماعی دنیایی، از آنجا که عرصه تضاراب افکار و تصادم خواستههاست و بینظمی و فقدان مديریت میتواند هرج و مرج و آشفتگی زیادی را به بار آورد، متناسب با ویژگیهای فطری زن و مرد، مسئولیتهایی در میان آنها تقسیم شده است.
خانواده نهادی كوچك امّا اساسي در جامعه انساني است. اين اجتماع كوچك، بسان اجتماعی بزرگ با مسائل مختلف اقتصادي، تربيتي و فرهنگي روبروست، از اين رو موضوع سرپرستي خانواده و چگونگي ادارۀ آن موضوعي است كه به لحاظ ديني، حقوقي و جامعه شناختي جايگاه ويژهاي يافته است.
👌 دین مبین اسلام با توجه به برخي از ويژگيها و خصوصيات مرد، مسئوليت سرپرستي خانواده را بر عهده او قرار داده و هماهنگی اهل خانواده با مرد از لوازم مسئوليتي است که بر عهده اوست. بنابراین، رياست و سرپرستي خانواده فضیلت و مزیتی نيست، بلکه تکليفي است که خداوند بر دوش مردان قرار داده است.
👌 وقتي پاي تکلیف و وظيفه به ميان مي آيد سخن از رفتار مدبرانه و عادلانه نيز مطرح ميشود.
#تفاوت_زن_و_مرد
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9411/
🆔 @spasokh
آيا قرآن شفاعت را قبول دارد؟
📝شبهه
آموزهی شفاعتی که از سوی قرآن کریم تأیید شده، هرگز به واسطهی انسانی در جهت نجات انسان دیگری، آنگونه که در جامعۀ امروز ما رواج یافته است، رقم نمیخورد؛ بلکه شفاعت قرآنی اختصاص به خدا دارد و وجود واسطه میان خالق و مخلوق در آیات و روایات متعددی نفی گردیده است.
از این رو درخواست قبولی شفاعت پیامبر به معنای استمرار آثار توفیق او در ابلاغ رسالت در نسلهای بعدی و توفیق پیوستن به پیام نجاتبخش رسول قلمداد میشود.
بر این اساس آن قرائت از شفاعت که به معنای گونهای پارتیبازی و میانبر زدن و تصویرگر وجود بندگانی مهربانتر از خداوند است، باوری نادرست است و خاستگاهی جز افکار انسانی ندارد!
✅ چکیده پاسخ
💠 آیات متعدد قرآن کریم و روایات صحیح بر شفاعت از مؤمنان در بخشودگی از گناهان بزرگ دلالت دارد. این شفاعت البته بر بقاء ایمان فرد و برجابودن پیوندش با ولی خدا تا هنگام مرگ مشروط است. روايات مستفيض، بلكه متواتری در مشروعیت و وقوع شفاعت پیامبر اسلام، دیگر پيامبران و امامان اهلبیت عليهم السّلام به ما رسیده است.
💠 از آنجا که همه کمالات اولا و بالذات به خداوند اختصاص دارد و با اذن و ارادۀ او به دیگران داده میشود، هیچگونه تعارضی میان شفاعتگری مطلق پروردگار و شفاعتگری مشروط و اذنیافته پیامبران و دیگر انسانهای مقرب خداوند وجود ندارد.
💠 خداوند این گونه خواسته است که برخی از بندگانش، به سبب قرب و شرافتی که در نزد او دارند، نسبت به برخی دیگر از بندگانش که از نقصها و گناهانی رنج میبرند، شفاعت کنند تا منزلت بندگان مقرب برای همه آشکار شده و آنان پاداش استقامت خود بر طریق بندگی را دریافت کنند.
💠 قرائتهایی از آموزهی شفاعت، که ریشه در فهم نادرست رابطهی میان خالق و مخلوق دارد و شفاعت را صرفا به استمرار آثار توفیق پیامبر در ابلاغ رسالت تعبیر میکند و اعتقاد عموم مؤمنان به شفاعت را اعتقاد به گونهای پارتی بازی و وجود بندگانی مهربانتر از خداوند متهم میکند، سخنی ناصواب است.
#شفاعت
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9412/
🆔@spasokh
☘ حجاب آری یا خیر؟
📝شبهه
💠 حجاب اسلامی برای زنان، نه تنها فايده خاصی ندارد بلکه موجب پدیدآمدن مشكلات و تنگناهای گوناگون فردی و اجتماعی است. حجاب زنان را افسرده میکند و مانع بزرگی بر سر راه پویایی و پیشرفت اجتماعی آنهاست.
💠 انسان به صورت غریزي طالب لذتجویی و نمایاندن زیباییهاي خود و بهرهبردن از زیباییهاي موجود در طبیعت است. حجاب ظلمی فاحش و تبعیضی ناروا بر علیه زنان به سود مردان است.
💠 حجاب زن را بیش از پیش زیر سلطهی مرد میبرد و مانع ورود آزادانهی او به عرصهی اجتماعی است. آیا این ستم نیست که زن تاوان چشمچرانی و هوسبازی مرد را بدهد و برای آنکه مردان به گناه نیالایند، خود را در چند لایه بپیچد و آزار ببیند!
💠 حجاب مردان را برای دیدن و زنان را برای دیدهشدن آزمندتر و مشتاقتر میکند!
چکیده پاسخ
به نظر می رسد که همهی انسانها در اصل لزوم پوشش و ضرورت پوشيدن لباس براي انسان در موقعيت هاي گوناگون اجتماعي، اختلاف نظري نداشته باشند؛ از منظر فقه اسلامی زنان با ايمان بايد تمام بدن خود را، جز گردي صورت و دست ها تا مچ، از مردان نامحرم بپوشانند.
🔸آن گونه که در آيات قرآن ترسيم شده است، اين پوشش، با استفاده از يک مقنعه بلند، که تمام سروگردن را پوشانده و برجستگي سينه ها را پنهان مي کند و نيز پوشيدن لباس سرتاسري (مانتو) و شلوار، انجام مي گيرد؛ بدن و جاذبههای بدنی زن مؤمن، همچون روح او، در نگاه خداوند حرمت و احترام دارد. شرافت اين بدن و جاذبه هاي آن اقتضا می کند که در برابر چشمان هوس آلود و حریص مردان قرار نگيرد.
🔸 از طرفی خانواده، بهترين و مهم ترين محيط امنيت، آرامش و بالندگي انسان هاست؛ بي حجابي زنان و جلوه گري و عشوه گري هاي خياباني، در واقع تيشه زدن به ريشه خانواده است؛ بیحجابی همچنین عامل مهم بسیاری از چشم همچشمیها، اختلال افسردگی و اضطراب و بدشکلی هراسی در زنان، روابط نامشروع و تجاوزهای به عنف و آسیبهای اجتماعی، ... است.
🔸 حجاب اسلامی ابتدا به سود خود زنان و در جهت مصالح مادي و معنوي آنان است نه برای گناه نکردن مردان! اگر فرض کنیم که شرایطی فراهم شود که مردان به زنان نگاه نکنند، باز هم زنان باید حجاب داشته باشند تا از فایده های آن بهره مند شوند! وانگهی برای سلامت و پاکی جامعه و هدايت انرژي هاي انساني به سمت پيشرفت و تعالي مادي و معنوي، زنان و مردان هر دو مسؤول و متعهدند و بايد به پاکی و عفت فضاي عمومي جامعه کمک کنند.
#حجاب
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9413/
🆔@spasokh
#جمعـبندی مطالب گذشته
با سلام و تقدیم احترام ، ضمن سپاس از همراهی شما گرامیان، تاکنون 11 شبهه به همراه چکیده پاسخ و نیز لینک مقاله در این کانال قرار گرفته است. در صورت تمایل مطالب گذشته را مطالعه فرمایید:
#مدح_اهل_بیت
#عزاداری
#تقلید
#تفاوت_زن_و_مرد
#فاطمه_زهراء
#الگوي_رفتاري
#عزاداری
#چندهمسری
#امر_به_معروف_نهی_از_منکر
#معجزه
#غنا
#موسيقي
#تفاوت_زن_و_مرد
#شفاعت
🆔 @spasokh
🖋تعدد همسران پیامبر
📝شبهه
پیامبر اسلام با زنان و کنیزکان متعددی ازدواج کرد. این تعداد ازدواج برای کسی که خود را پیامبر خدا میداند و برای گسترش معنویت و دوری از دنیازدگی مبعوث شده است، پذیرفته نیست. این ازدواجهای پرتعداد حاکی از روحیه هوس رانی و شهوتزدگی است و علت دیگری برای آن وجود ندارد!
چکیده پاسخ
💠 مهمترین نکته در ازدواج پیامبر (صلي الله عليه وآله وسلّم) این است که آن حضرت در طولانیترین بخش عمر خویش یعنی از 25 تا 50 سالگی فقط با همسر اول خود حضرت خدیجه (سلام الله علیها) زندگی کرد و تا ایشان زنده بود، همسر دیگری اختیار نکرد.
💠 پیامبر گرامی اسلام (صلي الله عليه وآله وسلّم) در طول 13سالی که در مدینه اقامت داشت، به خاطر مسایل تبلیغی، سیاسی و امنیتی، آزادی کنیزان و بردگان، شکستن سنتهای جاهلی و حمایت مالی و عاطفی تن به این ازدواجها داده است.
💠 با توجه به نکات مطرح شده، هر پژوهشگر منصفی به این نتیجه میرسد که ازدواجهای متعدد پیامبر اسلام (صلي الله عليه وآله وسلّم)که در اواسط عمر پر برکت آن حضرت رخ داده، اهدافی غیر از شهوت و میل به خوشگذرانی داشته است.
💠 پیامبر اکرم (صلي الله عليه وآله وسلّم) با وجود مخالفان فراوانی که در صدر اسلام داشت که رفتار پیامبر را همیشه زیر نظر داشتند و بر هر کار حضرت ایراد می گرفتند؛ هیچ یک از دشمنان پیامبر، ازدواج های متعدد ایشان را به عنوان عیب و ایراد ذکر نکردهاند.
💠 ضمن این که ازدواج های پیامبر با فرهنگ حاکم بر عصر و زمانش ناسازگار نبود و مطابق آموزههای دین اسلام نیز بود. این ازدواجها مشکلاتی برای پیامبر ایجاد میکرد که هر کسی حاضر به تحمل چنین مشکلاتی نبود، تحمل این مشکلات، پیامبر را در چشم مخالفان و دشمنان، کرامتی والا بخشیده است.
#تعدد_همسران_پیامبر
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9414/
🆔 @spasokh
🍀وسيله انسان براي حركت به سوي او چيست؟؟
📝شبهه
وقتي در قرآن گفته ميشود " وَ ابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسيلَةَ " (1) منظور از وسيله ايمان و عمل صالح است نه التماس به يك انسان ديگر مانند خودمان.اين ايمان و عمل ماست كه موجب رشد و وصول ما به مقام بندگي است و بندگان ديگر خدا هر چند نزد خدا صاحب منزلت باشند توان جلب خير و دفع شر از ما را ندارند لذا توسل به آنها مصداق شرك است.
چكيده پاسخ
💠در آیة مذکور واژه «وسیله» به صورت مطلق آمده است؛ یعنی هر چیزی که مورد توجه و پسند خدا باشد، میتواند وسیله قرار گیرد. ممکن است این وسیله از نوع افعال باشد، مانند نماز، روزه، حج، جهاد، یا از انواع اشخاص باشد، مانند انبیا و اولیای خدا، یا از نوع اشیاء باشد، مانند کعبه، حجرالاسود، مقام ابراهیم و قرآن. خلاصه هر چیزی که ما را به خدا نزدیک کند و ما را به یاد خدا بیندازد، میتواند وسیله قرار گیرد.
💠از آیات، روایات و سیره مسلمان هابه خوبی استفاده میشود که توسل جستن به پیامبر گرامی اسلام (صلیاللهعلیهوآله) و امامان معصوم (علیهمالسلام) جایز است و تفاوتی بین حیات و ممات آن بزرگان نیست.
در آيه 64 سوره نساء به گروهی امر شده است که باید نزد پیامبر بیایند و از ایشان بخواهند که برایشان طلب آمرزش و مغفرت نمایند و چون چنین نکردند، مورد توبیخ قرار گرفتند. این توبیخ حاکی از مقبولیت، مشروعیت و مطلوبیت توسل در نزد خداوند است.(2)
💠سیره صحابه نشان میدهد که آنان هم در زمان رسول (صلیاللهعلیهوآله) به او توسل میجستند و هم بعد از رحلت آن حضرت به قبر او پناه میبردند. (مانند توسل جستن فرد نابینا و دعای رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) برای شفای او) (3).
💠توسل جستن به پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) و امامان معصوم (علیهمالسلام) هرگز به این معنا نیست که آنها نیز در کنار خداوند، ربوبیت و تدبیر امور و اجابت حوائج مردم را مستقلاً به عهده داشته باشند (که با اصل توحید منافات داشته باشد)، بلکه توسل، تنها به معنای واسطه قراردادن انسانهای والاتری است که در پیشگاه خداوند، مقام و منزلت بالاتری دارند!
📚پی نوشت:
1⃣ يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ ابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسيلَةَ (مائده: 35)
2⃣و لَوْ أَنَّهُمْ إِذ ظَّلَمُواْ أَنفُسَهُمْ جَاءُوكَ فَاسْتَغْفَرُواْ اللَّهَ وَ اسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ لَوَجَدُواْ اللَّهَ تَوَّابًا رَّحِيمًا(نساء:64)
3⃣صحيح ترمذي، كتاب الدعوات، ج 5، باب 119، شماره 3578. سنن ابن ماجه، ج 1، ص441، شماره 1385. مسند احمد، ج4، ص138، به نقل از سبحاني، جعفر، بحوث قرانيّة، قم، چاپ اعتماد، نشر موسسه امام صادق، ص95.
#توسل
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9415/
🆔 @spasokh
🍀 حقوق زن و مرد ،تساوي يا تناسب؟؟
📝شبهه
️ حقوق بشر اساسیترین حقوقی است که هرانسانی به طور ذاتی و به صرف انسان بودن از آن بهرهمند میشود. بر اساس منطق لیبرالیسم این امر فارغ از جنسیت است و مرد و زن بطور مساوی از آن بهرهمندند.
️ از مهمترین حقوق انسانی، حقوق سیاسی - اجتماعی است که دارای تأثیر مستقیم بر فعالیت آزادانه افراد در جامعه است. با اینحال، نظام حقوقی اسلام با تأکید بر تفاوتهای فیزیولوژیک و روانشناختی زن و مرد، زنان را دارای حقوقی متفاوت از حقوق مردان میداند.
⚖ در بحث حقوق خانواده و سایر حقوق سیاسی، اجتماعی و اقتصادی تفاوتهای چشمگیری میان زن و مرد وجود دارد كه بر ایجاد بیعدالتی در بهرهمندی برابر از حقوق بنیادین بشر تأثیر داشته و باعث محدودیت و ممنوعیت زنان از دستیابی به سایر حقوق مسلم خود میشود.
✅ چکیده پاسخ
💠 در نظام حقوقی اسلام به ویژه قوانین مربوط به زنان و خانواده، تفاوتهای حقوقی برمبنای عدالت و متناسب با ویژگیهای طبیعی زن و مرد وضع شده و بدیهی است که همیشه برابری ملاک عدالت نیست!
💠 با اینحال زنان در نظام اسلامی از حقوق سیاسی - اجتماعی کافی برخوردارند و منابع فقهی و تاریخي گواه این حقیقت است. حقوق فردی و اجتماعی زنان در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به روشنی بیان شده است.
💠 مدلی که سکولاریسم از حقوق و تکالیف زنان ارائه میکند، نه تنها تاکنون نتوانسته است نمونه موفقی ارائه کند، بلکه آسیبها و چالشهای فراوانی پیش روی زن و خانواده قرار داده که با شناخت ماهیت و اهداف فمینیسم دور از انتظار نبود.
#حقوق_زن
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9416/
🆔 @spasokh
🍀 تأثیر صله رحم بر طول عمر
📝شبهه
در روايات آمده كه صله رحم سبب طول عمر ميشود. اگر اجل و طول عمر انسان مشخص است چگونه يك عمل ميتواند آن را تغيير دهد؟؟
چکیده پاسخ
💠 در روايات و سيره امامان(ع)، توصيه زيادي به پيوند و معاشرت با نزديكان شده است، تا جايي كه تأكيد فرمودهاند، حتي با افرادي كه با شما قطع رابطه كردهاند رابطه برقرار كنيد و در معاشرتها «مقابله به مثل»، نكنيد.
💠 زیرا طبق روايات و احاديث مختلف، ثمرات زيادي با عمل به توصيهها به ما ميرسد. یکی از مهمترین نتایج صله رحم، طول عمر است.
💠 در متون اسلامى به دو گونه اجل اشاره شده است. قرآن کریم میفرماید: «ثُمَّ قَضى أَجَلًا وَ أَجَلٌ مُسَمًّى عِنْدَهُ؛ سپس مدتى مقرر داشت و اجل حتمى نزد او است» (1) ؛ یعنى انسان یک اجل مبهم دارد و یک اجل مسمى و متعین، که در نزد خدا است و تغییرى در آن حاصل نمیشود و این همان اجل محتوم است که در قرآن بدان اشاره شده است: «... لِكُلِّ أُمَّةٍ أَجَلٌ إِذا جاءَ أَجَلُهُمْ فَلا يَسْتَأْخِرُونَ ساعَةً وَ لا يَسْتَقْدِمُون؛ هنگامى که اجل آنها فرا رسد، [و فرمان مجازات یا مرگشان صادر شود،] نه ساعتى تأخیر میکنند، و نه پیشى میگیرند».(2)
💠 تفاوت اين دو در آن است كه «اجل» به تنهايى به معنى عمر و وقت و مدت غير حتمى، و «اجل مسمى» به معنى عمر و مدت معين است ؛مدت عمر انسان از يك نگاه مشروط و مقيد است به برخي عوامل و اسباب و از نگاه ديگر كه همان علم محتوم و قطعي الهي است اجل معين و مشخص است كه از آن تخلف نمي كند.
💠 با توجه به اين دو نوع «اجل» در روايات میخوانيم صله رحم عمر را زياد و يا قطع رحم عمر را كاهش میدهد (منظور از عمر و اجل در اين موارد اجل غير حتمى است).(3)
💠 گاهى بیان میشود که صدقه از اجل معلّق جلوگیرى میکند و عمر آدمى را زیاد مینماید و گاهی هم گفته میشود که صله رحم باعث عمر طولانى میشود. در این گونه موارد مکانیزم دقیق اضافه شدن عمر برای ما معلوم نیست؛ شناخت دقیق آن مربوط به علم و اراده خداوند است؛ خداوند میتواند با روشهای گوناگون به عمر افراد بیفزاید. به عنوان نمونه از وقوع تصادف یا حوادث دیگر که برای او مقدر شده بود جلوگیری کند و به اين طریق عمر او طولانی شود.
📘پی نوشت:
1⃣انعام:2.
2⃣یونس49.
3⃣مكارم شيرازى، ناصر، تفسير نمونه، تهران: دار الكتب الإسلامية، 1374، ج5، ص148 و 149.
#صله_رحم
#أجل
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9417/
🆔 @spasokh
🌸🍀🌸🍀🌸
🌸🍀🌸
🌸
#حدیث_روز
«صلَةُ الارحامِ تُحَسِّنُ الخُلُقَ وَ تُسمِحُ الكَفَّ و َتُطيبُ النَّفسَ وَ تَزيدُ فِى الرِّزقِ و َتُنسِئُ فِى الاَجَلِ»
صله رحم اخلاق را خوب، دست را بخشنده، جان را پاكيزه، روزى را زياد مى كند و مرگ را به تأخير مى اندازد.
📚 كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، كافي، قم: دار الحديث، 1429ق، ج3، ص388.
مرکزمطالعات و پاسخگویی به شبهات👈
🆔 @spasokh
🌸🍀🌸🍀🌸
🌸🍀🌸
🌸
#حدیث_روز
قالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ عليه السلام :إِذَا قَطَّعُوا الْأَرْحَامَ جُعِلَتِ الْأَمْوَالُ فِي أَيْدِي الْأَشْرَارِ
امير المؤمنين عليه السلام فرمود: هر گاه مردمان قطع رحم كنند اموال (و ثروتها) در دست اشرار قرار گيرد.
📚 كلينى، محمد بن يعقوب بن اسحاق، كافي، قم: دار الحديث، 1429ق، ج4، ص62.
مرکزمطالعات و پاسخگویی به شبهات👈
🕌@spasokh
🍀
🍀🍀
🍀🍀🍀
🌸 تقلید چرا؟
📝شبهه
در دنياي امروز که علم و دانش پيشرفت چشمگیری کرده، نيازي به تقليد کردن از ديگران احساس نمیشود.
تقلید کار جاهلان و بیسوادان است؛ مگر ما بيسواديم که از ديگري تقليد کنيم؟ امروزه همه افراد مي توانند با مراجعه به قرآن احکام ديني خودشان را به دست بياورند و نيازي به تقليد کردن نيست.
چکیده پاسخ
💠تقليد به معناى اقتباس و الگوگيري از ديگرى و در اصطلاح فقه، عمل به نظر مجتهد است.
💠 انسان در زندگی نيازهاى فراوانى دارد که برای رفع کامل آنها نیازمند کسب شناخت و آگاهی است. یقینا کسب علم، آگاهی و تخصص در همه مسائل زندگی برای فرد فرد انسانها ممکن نیست. از این رو انسانها در همه جوامع، براى رفع نيازهای خود و تسهیل ادامه زندگى به تخصصی کردن کارها روی آوردهاند.
💠دلائل گوناگونی از فطرت انسانی گرفته تا آیات قرآن کریم، روایات اهلبیت علیهم السلام و حکم عقل عملی بر لزوم جلب منفعت و دفع زیان، ضرورت مراجعه به عالمان دینی را اثبات میکند.
💠 بیشک، اگر شخصی به مرتبه اجتهاد و قدرت استنباط احكام نائل شود باید به نظر خود عمل کند؛ اما تا رسیدن فرد به درجه اجتهاد، چارهای جز پیروی از متخصص فقه نیست.
💠 راه دیگر احتیاط است. احتیاط نیازمند اطلاعات کافی از آرای فقیهان قدیم و جدید در هرمسئله و عمل بر سختترین آن نظرهاست. رویکرد احتیاط در بسیاری از موارد، به دلیل سختیهای فراوان، زندگی عادی انسان را مختل میکند. بنابراین راه سوم، یعنی مراجعه به متخصص فقه، کاربرد معقول و معمول میان مردم است.
#تقلید
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9418/
@spasokh
🌸 ذوالقرنين در قرآن
📝شبهه
داستان ذوالقرنین در قرآن، از سرودههای سریانی اسکندر تأثیر پذیرفته و با تغییراتی جزئی، در قرآن بازنویسی شده است و چون در سرودهای اسکندر، نامی از اسلام برده نشده، یعنی جنبش قرآنی، در اصل، یک جنبش مسیحی بوده است!
از سوی دیگر، اختلاف در مصادیقی که در تفاسیر، برای شخصیت ذوالقرنین بیان شده و روشن نبودن مشخصات فردی و تاریخی او، دلیلی بر وحیانی نبودن این داستان در قرآن است.
✅ چکیده پاسخ
💠بدون شک تکیه و تأکید قرآن کریم بر نقل واقعیتها و پرهیز از اسطورهسازی و نیز عاریسازی داستانهای واقعی از تحریفهای تاریخی است.
💠 قرآن در نقل داستانها، تنها به اهداف سازنده و هدایتگر اشاره میکند نه مشخصات تاریخی و فردی افراد! معروفبودن قصههای قرآنی در میان مردم، دلیلی بر تأثیرپذیری آن از مسیحیت و ... نیست؛ زیرا قرآن، وحی الهی بر خاتم پیامبران و به دور از هرگونه نقصی است.
💠ازسوی دیگر، اختلاف مفسران و تاریخنگاران در جزئیات داستانهای قرآنی، دلیلی بر افسانهای بودن داستانهای قرآن نیست؛ بلکه نشانگر دورافتادن آنان از مفسران واقعی، یعنی معصومان -علیهم السلام- است.
#ذوالقرنين
#قصص_قرآن
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9419/
🆔@spasokh
🌸🍀🌸🍀🌸
🌸🍀🌸
🌸
#حدیث_روز
از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله:
«اغْتَنِمُوا بَرْدَ الرَّبِيعِ فَإِنَّهُ يَفْعَلُ بِأَبْدَانِكُمْ مَا يَفْعَلُ بِأَشْجَارِكُمْ وَ اجْتَنِبُوا بَرْدَ الْخَرِيفِ فَإِنَّهُ يَفْعَلُ بِأَبْدَانِكُمْ مَا يَفْعَلُ بِأَشْجَارِكُم»
سرمای بهار را غنیمت بشمارید که با بدنهای شما همان کاری را میکند که با درختان میکند واز سرمای پاییز دوری کنید که با بدنهای شما همان کاری را می کند که با درختان میکند
📚 مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى، بحارالأنوار، بيروت: دار إحياء التراث العربي، 1403ق، ج59، ص271.
مرکزمطالعات و پاسخگویی به شبهات👈
🆔 @spasokh
🍀
🍀🌸🍀
🍀🌸🍀🌸🍀🍀✨
🌸 آيا قرآن كتابي مردانه است؟!
📝شبهه
در قرآن کریم، همه جا، مردان بر زنان برتری داده شدهاند؛ در بسیاری از آیات، حتی روی سخن با مردان است و گویی زنان وجود یا ارزش مخاطب بودن را ندارند! حتی در جایی که بر فرض، مخاطب، همهی زنان و مردان هستند، از افعال و کلمات مختص مردان استفاده شده است؛ آیا این به معنای فروتر بودن زنان در ذهن و زبان آورندهی قرآن نیست؟!
چکیده پاسخ
💠 آشناشدن با سبک بیانی قرآن، که همان سبک بیانی عرب فصیح و اصیل است، بر بسیاری از برداشتهای نادرست از آیات قرآن و احیانا پندارهای باطلی که به این کتاب آسمانی نسبت داده شده و میشود، خط بطلان میکشد.
💠 بدون شک، قرآن کریم در قالب زبان عربی نازل شده و ممکن نیست که از چارچوبهای شناخته شده و اصیل عرب زبانان، خارج شود و باید به ملزومات و مختصات این زبان وفادار بماند تا مخاطبانش بتوانند به مقاصد او راه یابند و آموزههایش را فهم کنند؛ اگر جز این باشد، حتی برای مخاطبان نخستین خود هم نامفهوم خواهد بود و به طریق اولی برای مخاطبان بعدی و بهویژه مخاطبان غیر عرب، نامفهومتر خواهد ماند.
💠 چنان که گفتیم اين برداشت ناصحيح از ظواهر قرآن ناشی از ناآشنا بودن با مختصات زبان عربی است؛ در زبان عربی وقتی بخواهند جمعی، که همه از زنان هستند، را مخاطب قرار دهند از ضمایر و اسمهای اشاره و دیگر خطابات مؤنث استفاده میکنند، اما اگر جمع مورد نظر، همه مرد باشند یا مردان و زنان همه با هم مورد خطاب قرار گیرند، از ضمایر و خطابات مذکر استفاده میشود.
#خطابات_قرآن
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9420/
🆔@spasokh
🌸مگر بازگشت خلق خدا به سوي خدا نيست؟
📝شبهه
يكي از زيارات معروف كه توسط امام هادي(علیهالسلام) تعليم شده است زيارت جامعه كبيره است .در متن زيارت عبارت«و إياب الخلق إليكم و حسابهم عليكم» بازگشت خلق را به سوي اهل بيت و حسابرسي آنها را نيز بر عهده اهل بيت بيان مي كند؛آيا اين مسئله با آيه «إِنَّ إِلَيْنَا إِيَابَهُمْ . ثُمَّ إِنَّ عَلَيْنَا حِسَابَهُمْ»(1) منافات ندارد؟
چکیده پاسخ
💠 مضمون جمله نقل شده از زيارت علاوه بر اين زيارت در ادعيه و زيارات و احاديث ديگري نيز وجود دارد به حدي كه مي توان ادعاي تواتر كرد كه اين معنا متواتراً (زياد) از ائمه و پيامبر اكرم (صلیاللهعلیهوآله) نقل شده كه بيانگر منافات نداشتن بين جمله مورد نظر زيارت با آيات مي باشد.
💠 شان نزول اين آيات در مورد اهل بيت (علیهمالسلام) مي باشد. و آيات در حق آن ها نازل شده است، بنابر اين اياب و برگشت مردم طبق همين آيه به سوي اهل بيت (علیهمالسلام) است.
💠 خود اين احاديث تفسير آيات هستند (2) كه مقصود از آيه رجوع مردم به سوي اوليا و حجج الهي يعني ائمه هدي (علیهمالسلام) مي باشند؛ البته بايد توجه داشت كه ائمه هم از آن لحاظ كه حجت خدايند و نمايندگان خدا هستند، به اين جايگاه رسيده اند، نه اين كه خود استقلالي در اين كار داشته باشند.
💠 شايسته است كه ملوك و فرمانروايان ،بندگان و زيردستان خود را به خودشان نسبت دهند و اين در بين مردم نيز مرسوم است كه كار بنده يا اجير را به مولا يا موجر و صاحب كار نسبت مي دهند و خدا نيز چنين كرده و به رسم مردم حرف زده است و كار ائمه (علیهمالسلام) را به خود نسبت داده است؛ در واقع ائمه (علیهمالسلام) عمّال خداوند هستند و از جانب خداوند به حكم الهي به حساب مردم رسيدگي مي كنند.
✨نتيجه: اين فراز زيارت نه تنها منافاتي با اين آيه ندارد، بلكه آيه را تفسير مي كند و كيفيت رجوع و حسابرسي را روشن مي سازد كه اين كار توسط ائمه (علیهمالسلام) از جانب خداوند انجام مي گيرد
📚1.سوره غاشيه : آيات 26 - 25 . به يقين بازگشت (همه) آنان به سوى ماست و مسلّما حسابشان (نيز) با ماست.
📚 2. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، بیروت، دار احیاء التراث العربی، سوم، 1403، ج 24، ص 272.
#توحيد
#امامت
لینک کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9421/
🆔@spasokh
✍ قصاص و رواج خشونت
📝شبهه
آيا قصاص موجب رواج خشونت نمي شود؟؟مگر خون را مي توان با خون شست؟؟
پاسخ
🌸 قرآن قصاص را سبب حيات جامعه بشري ميداند.(1)
تقاص كردن وارد كردن همان آسيبي هست كه شخص ديده است بر شخص آسيب زننده.
در نگاه اول و سطحي ممكن است اين تقاص كردن، تجويز خشونت معني شود ولي توجه به چند نكته قضاوت ما را تغيير خواهد داد:
1⃣ وقتي كسي به درجه اي از هيجان خشم مي رسد كه اراده ميكند حيات كسي را از او سلب كند و يا آسيب جسمي به او وارد كند اين هيجان با هيجان قوي و بازدارنده ترس از تقاص شدن و كشته شدن مي تواند كنترل شود وگرنه اگر شخص جاني بداند مجازاتي كه ممكن است دامنگير او شود نهايتا حبس و محروميت هاي اجتماعي است اين علم او ترسي بازدارنده از آن جنايت نخواهد بود و چه بسا افرادي كه به جهت خصومت و انگيزه هاي مختلف تمايل به حذف مخالفين خود داشته باشند و حاضر باشند مجازات حبس ابد را هم تحمل كنند.
2⃣ حق قصاص حقي هست كه اولياء دم را فقط و فقط مجاز به تقاص كردن شخص جاني ميكند و به اين ترتيب حس انتقام شكل گرفته در آنها كنترل ميشود و از قتلهاي انبوه و زنجيره اي و خانوادگي كه در نتيجه شعله ور شدن حس انتقام ممكن است حاصل شود و انسان هايي را به كام مرگ بكشاند پيش گيري ميكند.(2)
3⃣ حق قصاص يك اجبار براي تقاص كردن نيست بلكه حقي هست كه ولي دم را مخير ميكند بين تقاص كردن و عفو با گرفتن ديه و عفو كردن بدون دريافت ديه؛ حكومت از اين حق دفاع میكند و او را در گرفتن حق خود ياري ميكند.
4⃣قرآن رشته برادرى دينى ميان مسلمانان را حتى بعد از ريختن خونهاى ناحق، همچنان برقرار مىدارد و براى تحريك عواطف، اولياى مقتول را برادران قاتل معرفى نموده آنان را با اين تعبير به عفو و مدارا تشويق مىكند.(3)
👌نتيجه: با دادن حق قصاص براي شخص آسيب ديده و يا بازماندگان او، عاملي بازدارنده در برابر هيجانهاي مخربي مانند خشم و انگيزه هاي خانمان برانداز شكل ميگيرد كه البته اين حق داراي چارچوب خاصي است كه امكان تجاوز از آن نيست و صرفا حس انتقام شعله ور شده را با تقاص فرد جاني خاموش ميكند و به اين ترتيب اولا بازدارنده است از جنايت ابتدائي و ثانيا كنترل كننده حس انتقام است از جنايتهاي بعدي.
#قصاص
#خشونت
📘پی نوشت:
1⃣ آيه 179 سوره بقره وَ لَكُمْ فِي الْقِصاصِ حَياةٌ يا أُولِي الْأَلْبابِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُون.
2⃣ آيه 33 سوره اسراء وَ لا تَقْتُلُوا النَّفْسَ الَّتي حَرَّمَ اللَّهُ إِلاَّ بِالْحَقِّ وَ مَنْ قُتِلَ مَظْلُوماً فَقَدْ جَعَلْنا لِوَلِيِّهِ سُلْطاناً فَلا يُسْرِفْ فِي الْقَتْلِ إِنَّهُ كانَ مَنْصُورا
3⃣ آيه 178 سوره بقره فَمَنْ عُفِىَ لَهُ مِنْ أَخِيهِ شىَْءٌ فَاتِّبَاعُ بِالْمَعْرُوفِ وَ أَدَاءٌ إِلَيْهِ بِإِحْسَان
🆔@spasokh
✍ بیهودگی حکم حرمت نشر کتب ضالّه
📝شبهه
حكم حرمت چاپ و فروش كتب ضالّه در زمان حال كه امكان مخفي كردن انديشه نيست و نشر و عدم نشر اين كتب اثري در انتشار اين انديشهها ندارد، بيمعنا است!
چکیده پاسخ
🌸 در پاسخ اين سوال لازم است به چند نكته اشاره شود:
1⃣ استاد مطهري ميگويد: اغفال كردن به هيچ عنوان نميتواند و نبايد آزاد باشد؛ اينكه در اسلام خريد و فروش كتب ضلال حرام است و اجازه فروش هم داده نميشود بر اساس همين ضرر اجتماعي است. (1) دقت در كلام ايشان نشان ميدهد كه از ديدگاه شهيد مطهري كتب ضلال آنهايي هستند كه رويكردي علمي به مسائل نداشته اند بلكه بر اساس تحريف و اغوا و اغفال مردم شكل گرفته اند و هدف اصلي از تأليف آنها پيشبرد علم و دانش نيست بلكه اغواي مردم و دستيابي به منافع و مقاصد تأليف كنندگان و ترويج كردن آن كتب است و دليل اصلي حرمت آنها همين زيان اجتماعي كتب مذكور است.
2⃣ چنان نيست كه حكم حرمت نشر کتب ضاله امروزه كارآمدي نداشته باشد؛ زيرا كمترین تأثير اين حكم آن است كه دينداران، عاملي برای ترويج اين كتب نباشند و نيز جامعه با ديد منفي به اينگونه كتابها بنگرند و اقبال عمومي پيدا نكند. ضمن اینکه هدف از این حکم مخفی کردن اندیشه نیست بلکه دور کردن اذهان بدون دفاع، از آسیب مغالطه ها است.
3⃣ اگر اين حكم نتواند مانعي در جهت اصل نشر كتب ضالّه باشد، ميتواند در كاستن از فراواني نشر اين كتب و جلوگيري از رواج آنها مؤثر باشد. شاهد بر اين مدعا عملكرد دولتهاي غربي است که براي تبليغات اسلامي محدوديتهاي زيادي قائل ميگردند و حتي آزاديهاي مسلمانان تابع كشورهاي غربي را محدود ميسازند. از باب نمونه ميتوان به منع انتشار كتاب روژه گارودي اشاره كرد که نويسنده آن به مجازاتهايي دچار گرديد. اين كتاب كه در نقد صهيونيسم نوشته شده بود در ميان هزاران كتابي كه در ترويج صهيونيسم و يهود نوشته ميشود و تبليغات گستردهاي كه در راديو تلويزيون و اينترنت از صهيونيسم بهعمل ميآيد، اقدامي قابل توجه نبود ولي دولتهاي غربي همين اقدام را نيز اثربخش تلقي كرده و در برابر آن ايستادند.
4⃣گذشته از اينها بايد توجه نمود كه احكام اسلامي بر اساس مصالح و مفاسد انسانها تنظيم گرديده است و اگر اسلام حكم حرمت نشر كتب ضالّه را بهطور مطلق ارائه كرده است، بدون شك اطلاق اين حكم داراي مصلحت و اثر بوده است در غير اينصورت شارع، اين حكم را مطلق وضع نميفرمود.
5⃣ ضمن اینکه امروزه محتوای مجازی نیز می تواند ضالّه باشد، که پخش و نشر آن نیز همان حکم کتب ضاله را دارد و جایز نیست.
👌 بدون تردید حکم حرمت نشر کتب و دیگر ابزارهای فرهنگی گمراه کننده، تأثیر قابل قبولی در کاهش اقبال جامعه به آنها دارد هرچند ممکن است این تأثیر در شرایط مختلف، کاهش یا افزایش داشته باشد، اما مسلما مجاز دانستن نشر آنها کاری غیر حکیمانه و آسیبزاست.
#کتاب ضاله
📘پی نوشت:
1⃣ یزدی، حسین، آزادی از نگاه استاد شهید آیه الله مطهری، تهران: صدرا، 1391، ص 266.
فایل کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9422/
🆔@spasokh
✍ امامت امام جواد (عليه السلام)
📝سؤال
دوران امامت و برخي از فضائل و كرامات امام جواد (عليه السّلام) را ذكر كنيد.
چکیده پاسخ
💐 امام جواد (عليه السّلام) پيشواي نهم شيعيان در سال 203 ه. ق پس از شهادت پدر بزرگوارش امام رضا (عليه السّلام) در سن هشت سالگي، به تصريح پيشوايان گذشته و با تعيين امام رضا (عليه السّلام) عهده دار منصب امامت و خلافت خدا در زمين شد.
💐 بيشتر عمر 25 ساله حضرت يعني 17 سال دوران امامت او با زمامداري مأمون (218- 203) و معتصم (220- 218) مصادف بود"
از آنجا كه امام جواد (عليه السّلام) در سن كودكي به امامت رسيد بعضي از شيعيان, در امامت آن جناب تأملي داشتند تا آنكه علماء و افاضل و اشراف شيعه از اطراف عالم متوجه حج گرديدند و بعد از مناسك حج به خدمت آن حضرت شرفياب شده و از مشاهده فضائل و معجزات و كرامات ايشان اقرار به امامت آن منبع سعادت نمودند و رنگ شبهه از آيينه خاطر خود زدودند.
💐 فضائل امام جواد (عليه السّلام) را ميتوان به دو دسته تقسيم كرد: 1. فضائل علمي 2. فضائل اخلاقي
1⃣ فضائل علمي امام (عليه السّلام): امام جواد (عليه السّلام) از دو جهت به مناظرات علمي كشانده ميشد.
نخست: از طرف شيعيان خود كه با توجه به سن كم آن حضرت ميخواستند علم الهي را دريابند.
دوم: از طرف حكومت, به ويژه مأمون و معتصم, دو خليفه معاصر آن حضرت.
💐 خلفا ميكوشيدند با تشكيل مناظره, شيعيان را رودرروي برخي از دانشمندان بنام زمان قرار دهند تا شايد در پاسخ برخي از پرسشها درمانده شوند و شيعيان از اين رهگذر, در اعتقاد خود (وجود علم الهي نزد ائمه اهل بيت عليهم السلام) دچار مشكل شده و از پيروي آنها دست بردارند ولي در همه اين بحثها و مناظرات علمي, حضرت جواد (عليه السّلام) با پاسخهاي قاطع و روشنگر, اعتقاد و اطمينان كامل شيعيان به امامت آن حضرت را تثبيت كرد و ابرهاي تيره ابهام و شبهه را از فضاي فكر و ذهن آنان كنار زد و خورشيد حقيقت را آشكار ساخت.
2⃣ فضائل اخلاقي امام جواد (عليه السّلام)
كارنامه امام در سه سال حاضر نبودن پدر در مدينه و ارجاع امور ديني و اجتماعي و خانوادگي توسط امام هشتم به وي, گواه كارداني و جامعيت و فضيلت امام نهم ميباشد.
بهره گيري از فرصت براي رفع مشكلات مردم و گره گشايي ازكار آنان از مسلمات سيره امام جواد (عليه السّلام)است.
#امامت_امام_جواد_(عليه السلام )
متن کامل در:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9423/
🆔@spasokh