عنوان: نقش مردم در نظام ولایت فقیه
📝شبهه شماره 165
مردم در نظام ولایت فقیه چه نقشی دارند؟
🌸پاسخ
1️⃣ نقش مردم در حکومت ها از دو جهت قابل بررسی می باشد:
🔸از جهت مشروعیت حکومت،
🔸از جهت مقبولیت حکومت.
2️⃣ از دیدگاه اسلام، اصل بر عدم ولایت کسی بر دیگری بوده و خروج از این اصل نیازمند دلیل است، از طرفی از آنجایی که حاکمیت مطلق عالم و آدم ذاتا از آن خداوند می باشد، توحید در حاکمیت و قانونگذاری به تبع توحید در خالقیت و ربوبیت الهی برای خداوند اثبات شده و ولایت خداوند بر انسان ها از این اصل خارج می شود. از این جهت مشروعیت حکومت، صرفا اختصاص به خداوند داشته و او نیز بر اساس ادله ای که در جای خود بحث شده است، این حق را به پیامبر ص، ائمه معصومین ع و در زمان غیبت به فقهای جامع الشرایط واگذار کرده و از این روی مشروعیت حکومت ارتباطی با مردم ندارد.
3️⃣ با وجود نقش نداشتن مردم در مشروعیت حکومت، این حکومت جز با استقبال و مشارکت همه جانبه مردم محقق نمی شود و لو اینکه آن حاکم، شخصی همچون امام علی ع باشد، از این روی مردم در تحقق عینی حکومت نقش آفرین هستند.
4️⃣ در نظام جمهوری اسلامی نیز امام خمینی ره علیرغم داشتن مشروعیت الهی، سهم اصلی را در تحقق عینی حکومت اسلامی و نظام ولایت فقیه به مردم داد، از این روی اصل نظام جمهوری اسلامی را به رفراندم گذاشته و مردم را از طریق تشکیل مجلس خبرگان قانون اساسی و رفراندم تایید نهایی قانون اساسی در فرایند تدوین این قانون مشارکت داد.
5️⃣ قانون اساسي جمهوري اسلامي در عين توجه لازم به منشأ حاكميت الهي نظام (اصل 2 و 57) به نقش مردم در تعيين رهبران و نمايندگان و دولت مردان توجه نموده است به طوريكه همه مسئولان از رهبر تا شوراهاي اسلامي با آراي مستقيم و يا غير مستقيم مردم انتخاب ميشوند (اصول 6206، 100، 107، 115، 117)
6️⃣ یکی دیگر از نقش های مردم در حکومت اسلامی، حق نظارت و انتقاد دلسوزانه و سازنده آنان نسبت به حاکمان می باشد که اين حق نظارت همگاني در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران در قالب فريضة امربهمعروف و نهيازمنكر در اصل هشتم ذکر شده است.
✅ نتیجه: مردم نقش ايجادي و ابقايي و اصلاحي در حكومت و نظام ولايت فقيه دارند.
#نقش_مردم_در_حکومت_ولایت_فقیه
#مشروعیت
#مقبولیت
#مردم_و_نظام_اسلامی
پاسخ کامل:
http://andisheqom.com/fa/telegram/View/951833/
🆔@spasokh
عنوان: امام صادق و ردّ دعوت به قیام
📝شبهه شماره 166
چرا امام صادق ع، از فرصت هایی که برای خلافت ایشان فراهم شد استفاده نکرد؟
🌸پاسخ
1️⃣ پیروزی یک رهبر در مبارزات خود، مشروط به داشتن یاران و سربازان صادق و فداکار می باشد ، در حالی که امام صادق ع، فاقد چنین یارانی بود، چنانکه در پایان داستان سهل بن حسن خراسانی که مدعی بود صدهزار شمشیر زن آماده قیام به امر حضرت هستند، خود سهل اعتراف کرد که حتی یک نفر با شرایط مدّنظر امام، نمی تواند پیدا کند.
2️⃣ کسانی همچون ابومسلم خراسانی و ابوسلمه خلال، شیعه امام صادق ع و صادق در ادعای خود نبودند، بلکه آنها قصد سوء استفاده از موقعیت امام ع را داشتند، چون خود آنها به دلیل فقدان مشروعیت، نمی توانستند قدرت را در دست بگیرند و دنبال آن بودند تا با استفاده از محبوبیت امام، مردمان شیفته اهل بیت ع را گرد خود جمع کرده و در نهایت یا قدرت را به امام تحویل ندهند و یا اینکه امام را وامدار خویش بسازند و به همین دلیل امام ع، دعوت آنها را ردّ و نامه ابوسلمه را سوزاند.
3️⃣ یکی از شواهد صادق نبودن ابومسلم و ابوسلمه در دعوت از امام ع، این بود که همزمان، به سایر بزرگان علوی نامه نگاشته و آنها را شایسته رهبری قیام عنوان می کردند.
4️⃣ امام صادق ع که معدن علم بود، به خوبی از سوء استفاده هایی که از موقعیت اهل بیت ع، بر علیه بنی امیه صورت می گرفت آگاه بودند و به همین دلیل نه تنها خود با این قیام ها همراهی نمی کردند، بلکه به سایر بزرگان علوی نیز هشدار می دادند تا مراقب این سوء استفاده ها باشند، تاریخ هم مؤید دیدگاه امام ع بود، چرا که دهها قیام با همراهی بزرگان علوی صورت گرفت که به دلیل سست عنصری یاران، جملگی جز شکست و هدر رفتن جان و مال و ناموس شیعه نتیجه ای نداشت.
5️⃣ امام صادق ع وقتی دید، امکان قیام وجود ندارد با تربیت شاگردان و نشر معارف اهل بیت ع، مکتب ظالم ستیز شیعه را برای همیشه بیمه کرد و این مسأله بیشترین ضربه را به دشمن وارد کرد و به همین دلیل دشمن نتوانست وجود او را تحمل کرده و آن امام را به وسیله سمّ، به شهادت رساند.
#امام_صادق
#امام_صادق_و_قیام
#ابومسلم_خراسانی
#ابوسلمه_خلال
پاسخ کامل:
http://andisheqom.com/fa/telegram/View/951834/
🆔@spasokh
عنوان: حضرت معصومه س و سنت حسنه ازدواج
📝شبهه شماره 167
با اینکه سنت ازدواج از مستحبات مؤكد اسلامي است و خاندان رسالت در عمل به سفارشات پيامبر ص در اولويت بودند چرا حضرت معصومه س و برخی خواهران ایشان به این سنت عمل نکردند؟
🌸پاسخ
1️⃣ با توجه به خفقان حاکم بر جامعه و شرایط نامساعد برای علویان کمتر کسی جرأت داشت خود را به اين خاندان نزديك كند، چه رسد به اينكه با آنها وصلت و ازدواج نمايد، زيرا داماد حضرت موسي بن جعفر بودن از نظر دستگاه طاغوتي هارون برای داماد، مخاطراتی به همراه داشت.
2️⃣ این احتمال وجود دارد که همسران شایسته و هم کفوی که در شان دختران امام موسی کاظم ع باشند وجود نداشته و اگر بی توجه به مساله هم کفو بودن ازدواج می کردند ممکن بود در دست عدهاي مسلمان منافق گرفتار شوند، به همین دلیل امام موسي بن جعفر ع به دختران خود سفارش كرده بودند كه با رأي و مشورت برادرشان، امام رضا ع، ازدواج كنند، البته این سفارش به معنای وصیت به ازدواج نکردن نبود، بلکه توصیه به مشورت گرفتن از امام رضا ع برای ازدواج بود، چنانکه برخی دختران امام کاظم ع، بر همین اساس ازدواج کرده بودند.
3️⃣ حضرت معصومه س در سنين جواني از دنيا رفتهاند و این امکان وجود داشت که در صورت استمرار حيات با مورد مناسب ازدواج مينمودند.
#حضرت_معصومه
#ازدواج_حضرت_معصومه
#ازدواج
پاسخ کامل:
http://andisheqom.com/fa/telegram/View/951835/
🆔 @spasokh
🍃🌸 میلاد حضرت معصومه سلام الله علیها مبارک باد
🆔 @spasokh
عنوان: کثرت امامزاده در ایران
📝شبهه شماره 168
مگر 11 امام معصوم ع، مجموعا چند فرزند داشتند که در هر منطقه ای از ایران، امامزاده ای به نام آنها وجود دارد؟ از جمله در استان قم که بیش از 400 امامزاده وجود دارد.
🌸پاسخ
1️⃣ عنوان «امامزاده» در عرف شیعه تنها به فرزندان بی واسطه ائمه معصوم ع اطلاق نمی شود تا زیاد بودن آنها باعث تعجب گردد.
2️⃣ حضور تعداد زیادی از امامزادگان در ایران دلایل متعددی داشته است از جمله:
🔸الف- برخورد نامناسب حکام وقت با علوی ها، چه در دوران بنی امیه و چه دوران بنی عباس، باعث می شد آنها مجبور به ترک کاشانه خود شده و به نقاط امن پناه ببرند و چون ایران به دلیل دور بودن از مرکز حکومت و نیز داشتن مناطق کوهستانی، نقطه ای امن به شمار می آمد لذا تعداد زیادی از علوی ها به ایران پناهنده شدند.
🔸ب- با مطرح شدن ولایتعهدی امام رضا ع و انتقال آن حضرت به خراسان، تعداد زیادی از علوی ها به ایران آمدند و با مدفون شدن حضرت معصومه س در قم که از گذشته محب اهل بیت ع بودند این روند همچنان ادامه یافت.
🔸ج- تشکیل حکومت علویان طبرستان و نیز برخی حکومت های نزدیک به شیعه، یکی دیگر از دلایل مهاجرت سادات به ویژه به سمت شمال ایران بود.
3️⃣ مردم ایران از همان دوران آغازین اسلام، محبت شدیدی به اهل بیت و منسوبین پیامبر ص داشتند و به همین دلیل، نسبت به ساداتی که به ایران مهاجرت کرده بودند احترام خاصی قائل بودند و به همین دلیل با وجود اینکه برخی از این سادات چندین نسل با پیامبر ص و نیز امام معصوم ع فاصله داشتند، پس از رحلت، برایشان مرقد و بعدها گنبد و بارگاه درست می کردند که در میان ما به امامزاده مشهور شده اند.
4️⃣ در میان شهرهای ایران، شهر قم، از ابتدا پایگاه شیعیان بود و ائمه ع نیز آن را حرم اهل بیت ع دانسته و به اسکان در آنجا توصیه می کردند، به همین دلیل یکی از پناهگاه های اصلی علوی ها در ایران به شمار می آمد، پس از وفات حضرت معصومه س نیز تعداد علوی هایی که به این شهر روی آوردند رو به فزونی نهاد به طوری که طبق برخی نقل ها در سال 371 ق، مردان سادات علوی این شهر به 331 نفر بالغ می شدند و مردم نیز به دلیل محبت به اهل بیت ع، پس از وفات، برایشان گنبد و بارگاه درست می کردند.
#امامزادگان_ایران
#امامزاده_های_قم
#امامزاده
پاسخ کامل:
http://andisheqom.com/fa/telegram/View/951836/
🆔 @spasokh
#سودمندی_حجاب
📝شبهه
حجاب اسلامی نه تنها برای زنان سودمندی خاصی ندارد بلکه موجب پدیدآمدن ناراحتیها و تنگناهای گوناگون فردی و اجتماعی همچون افسردگی، جلوگیری از پیشرفت اجتماعی و ... است. این ستم است که زن تاوان چشمچرانی و هوسبازی مرد را بدهد.
پاسخ
در اصل ضرورت پوشش برای بدن اختلافی نیست، اختلافات در زمینۀ حدود پوشش است که برگشت به نوع نگرش ها به مقوله حجاب دارد ؛ یکی از نگرش ها، نگرش دینی است که بر اساس آن برای پوشش شرعی بانوان حکمت های متعددی وجود دارد از جمله:
1️⃣ جاذبه های بدنی زن، همچون روح او نزد خدا احترام دارد و نباید ارزان در اختیار چشم های هوسباز قرار گیرد، زن با حفظ حجاب، هم برای جسم و جان خود ارزش قائل می شود و هم مقتدرانه در برابر تبدیل شدن به ابزار هوسرانی مردان می ایستد.
2️⃣ پوشش زنان در جامعه، به تقویت بنیان خانواده کمک می کند، چون زنان و مردان با عفت روز به روز به یکدیگر وابسته تر شده و بنیان خانواده شان مستحکم تر می شود ولی مردانی که در طول روز، زنان عشوه گر را می بینند نسبت به خانواده و همسر خود بی رغبت می شوند.
3️⃣ بی حجابی باعث شیوع چشم و همچشمی میان زنان و صرف عمر گرانمایه به جای کسب علم، رشد و تعالی برای امور گذرا و کم اهمیت می شود.
4️⃣ زنان بی حجاب، به دلیل مقایسه دائمی خود با زنان دیگر همواره در معرض اضطراب بدشکلی هراسی و افسردگی اند.
5️⃣ بی حجابی عامل اصلی آسیبهای اجتماعی همچون ارتباطات نامشروع، تجاوز، قتل های ناموسی، اختلاف در خانواده و طلاق می باشد.
نکته پایانی: حجاب اسلامی ابتدا به سود مصالح مادي و معنوي خود زنان است نه برای گناه نکردن مردان.
👈پاسخ کامل:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/9453/
🆔@spasokh
💠 حجاب اجباری آری یا خیر؟
سؤال:
چرا با وجود اینکه حجاب در دیگر کشورهای مسلمان اختیاری است در جامعه ما از طرف حکومت اجباري است؟
📝 پاسخ:
1️⃣ اصل وجوب حجاب از ضروریات دینی است که آیات و روایات فراوانی دلالت بر آن دارند، از جمله آیه 59 سوره احزاب و نیز آیات 30 و 31 نور که به پوشش گردن و سینه و نیز مخفی کردن زینت از نامحرم (به غیر از زینت هایی که خود به خود آشکار است) دستور می دهد.
حضرت زهرا (س) نیز هنگام بيرون رفتن از منزل، از پوشش خاصي مثل چادر و روپوش استفاده ميکردند. با عنايت به این آيات، روايات و سیره زنان متدین در تاریخ اسلام، فقها حکم به وجوب پوشیده بودن تمام بدن زن در مقابل نامحرم و گناه بودن بی حجابی نموده و فقط دستها تا مچ و گردي صورت را استثناء کردهاند.
2️⃣ در تمامی سیستمهای حکومتی، دولت میتواند نسبت به رفتارهایی که به خودی خود امور شخصی محسوب میشوند، ولی در یک بازه زمانی و شرایط خاص، آثار اجتماعی مهمی دارند، قوانینی وضع کند که دامنه اختیارات فردی را به سود منافع اجتماعی، تنگتر کند، نظیر خرید و فروش و مصرف مواد مخدر که ابتدائا جزء امور فردی هستند اما به دلیل عواقب اجتماعی که دارد، در اکثر کشورهای دنیا ممنوع شده و جرم تلقی میشود.
بی حجابی نیز اگر چه در ظاهر يک امر شخصي به نظر می رسد ولي به دلیل تبعات و مفاسد اجتماعی ناشی از آن، برای مردان، زنان و خانواده ها و نیز با توجه به وقوع آن در بستر جامعه و حریم عمومی در واقع از امور اجتماعي بوده و از این رو دولت اسلامی حق دارد با جعل قوانيني الزامی، از آن جلوگيري کند.
3️⃣بی اعتنایی کشورهای اسلامی به این واجب الهی، نمی تواند توجیهکنندۀ بیحجابی باشد، همچنانکه در این کشورها شاهد آزادی بسیاری از ناهنجاری ها و مفاسد، فحشا، شرب خمر و دیگر گناهان هستیم که اگر بخواهیم عمل آنها را ملاک قرار دهیم باید درها را به سوی این آسیبها و زشتی های اجتماعی نیز باز کنیم.
#حجاب_اجباری
مرکزمطالعات و پاسخگویی به شبهات👈
🆔 @spasokh
عنوان: حجاب و تفاوت های جنسیتی
📝شبهه
فمینیستها قائل به عدم وجود تفاوت بین مرد و زن میباشند. حجاب اسلامی باعث ایجاد تفاوتهای جنسیتی بین مرد و زن میشود چرا که حقوق، تكاليف و نقشهای انسانها بسته به جنسيت مرد و زن بودن معین میشود. پس حجاب اسلامی نشان دهنده و موجب تبعیض بین مرد و زن می شود. (چه در نقش و چه در تکلیف).
پاسخ
1️⃣ اسلام قائل به «تساوي» حقوق زن و مرد است نه «تشابهِ» ظاهريِ آنها. با مراجعه به استعدادها و احتياجهاي طبيعي زن و مرد در مييابيم كه آنها در جهات مختلفي با يكديگر تفاوت دارند و دست خلقت، هريك از آنها را براي كار و مسئوليت متفاوتي آفريده است. اشتباه فمينيستها در اين است كه صرفاً بر تشابه ظاهري بدون توجه به نيازها تأكيد مي ورزند و به غلط كلمة تساوي را به كار مي برند.(1) نگاه مشابه به آن دو، عين ستم به آنهاست و تحولات اجتماعي، اقتصادي و سياسي به هيچ رو به معناي تغيير كاركردها و هويت زن و مرد نيست.
2️⃣ يكي از پيامدهاي سوء اين انديشه، ايجاد تقابل بين زن و مرد است. در حالي كه دو جنس مرد و زن، مكمّل يكديگر و نيازمند به هم هستند، به جاي دامن زدن به تنش و خشونت بين آنان و تأكيد بر نگاه مردسالار يا زن سالار بايد روابطي سالم و متناسب با ساختار وجودي آن ها و نياز خانواده و جامعه، برقرار كرد. شاهد بر اين مدعا، ظهور جريان هاي ضد فمينيسم و افزايش خشونت در خانواده ها در دهههاي اخير است. فمينيسم به جاي اين كه عامل اصلي تبعيضها يعني صفات ضد اخلاقي و جهل را هدف قرار دهد، آدرس ديگري به بشر ارائه داده است.(2)
3️⃣ از نگاه ديني، عامل فرودستي زنان و ستم چه به اين قشر و چه موجودات ديگر، جهل و هواي نفس بشرِ مختار است نه حجاب و پوشش زنان؛ زیرا حجاب اسلامي به معناي پرده نشيني و محروميّت از حضور در صحنه ی فعاليتهاي اجتماعي نيست، بلكه به معناي وجوب پوشش و ممنوعيّت از خود آرايي زن در مقابل مردان بيگانه است.
#حجاب_موجب_تفاوت_های_جنسیتی
پی نوشت ها:
1. مطهري، مرتضي، نظام حقوق زن در اسلام، قم، انتشارات صدرا، چاپ بيست و هفتم، ص 122- 126.
2.زیبایی نژاد، محمد و محمد تقی سبحانی، درآمدي بر نظام شخصيت زن در اسلام، قم: دفتر مطالعات و تحقیقات زنان، 1379، ج1، ص 129.
👈پاسخ کامل:
http://www.andisheqom.com/fa/telegram/View/951746/
🆔@spasokh
عنوان: امام رضا و ولایتعهدی ظالمان
📝شبهه شماره 169
پذیرش ولایتعهدی مامون از طرف امام رضا ع، با آیه 113 سوره هود که رکون در برابر ظالمان را ممنوع می کند تعارض دارد.
🌸پاسخ
1️⃣ آیه 113 سوره هود(آیه رکون) هر گونه اتکا به ظالمان را ممنوع می داند، چرا که باعث تقویت آنها و گسترش فساد و تباهی در جامعه می شود، لذا انسان تا مجبور نشود حق ندارد حتی حق خود را از قاضی و حاکم ظالم بگیرد.
2️⃣ امام رضا ع، هرگز به حاکمان جور اتکا نکرد، بلکه این دستگاه ظالم بنی عباس بود که با کشاندن اجباری امام به مرو و پیشنهاد ولایتعهدی در صدد بود تا برای خود کسب مشروعیت کند و وجهه امام را نیز نزد مردم تخریب کند، اما امام رضا ع،
✅ اولا با این پیشنهاد مخالفت کرد و تا زمانی که تهدید به قتل نشد با آن موافقت نکرد، لذا اقدام امام ع هرگز به معنای رکون در برابر ظالم نمی تواند باشد،
✅ ثانیا امام ع با مشروط کردن پذیرش ولایتعهدی به اینکه در هیچ کاری دخالت نکند ضمن اعلام اجباری بودن پذیرش این منصب و نارضایتی خود از آن، توطئه مامون برای تخریب وجهه امام را خنثی کرد.
3️⃣ تعامل با دستگاه جور، در صورتی که بر اساس مصلحت و ضرورت باشد به معنای رکون در برابر ظالمان نمی باشد، چنانکه طبق آیه قرآن، یوسف پیامبر ع، به خاطر مصلحت موجود، از عزیز مصر درخواست کرد تا وی را مسئول خزائن مصر نماید و یا امام علی ع، بنا به مصلحت وارد شورای خلافتی شد که خلیفه دوم ترتیب داده و نتیجه آن نیز تقریبا مشخص بود، پذیرش ولایتعهدی از سوی امام رضا ع نیز ضمن اجباری بودن، مصلحت هایی داشت از جمله اینکه:
🔹 اصل پیشنهاد ولایتعهدی به امام ع، به صورت ضمنی حاکی از اعتراف بنی عباس به این بود که علویان نیز در حکومت سهم شایسته ای دارند،
🔹 با توجه به اینکه پس از دوران طولانی زندان امام کاظم ع و سرکوب علوی ها توسط خلفای پیشین، سازمان شیعیان آسیب جدی دیده بود، حضور ناخواسته امام رضا ع در این منصب، بار دیگر فرصتی برای تجدید این سازمان فراهم می کرد.
🔹 امام ع با استفاده از این فرصت و شرکت در جلسات مناظره، ضمن اثبات برتری علمی خود، قوت تفکر علمی و عقلی شیعه را به رخ همگان کشید.
#امام_رضا
#رکون_در_برابر_ظالم
#امام_رضا_و_ولایتعهدی_ظالمان
#ولایتعهدی_امام_رضا
#سوره_هود
#آیه_رکون
پاسخ کامل:
http://andisheqom.com/fa/telegram/View/951837/
🆔@spasokh
عنوان: ختم ولایت با ختم نبوت
📝شبهه شماره 170
اگر پیامبر اسلام ص، خاتم النبیین بوده، پس با رفتن او ولایت خاتمه یافته، فلذا اعتقاد به ولایت فقها درست نیست.
🌸پاسخ
1️⃣ اعتقاد به خاتمیت پیامبر اسلام، واقعیتی است که هیچ تردیدی در آن نیست، اما ختم نبوت به معنای ختم ولایت شرعی نمی باشد، چرا که به دلیل بقاء دین تا قیامت و لزوم اجرای احکام اسلام پس از رحلت پیامبر ص، در هر عصري بايد يك رجل الهي، مسئوليت زعامت و ولايت مسلمين را بر دوش بكشد.
2️⃣ ولایت شرعی در دوران پیامبر اسلام ص، منحصر در ایشان بود اما ادله متعدد، حاکی از آن است که این ولایت پس از ارتحال پیامبر ص به ائمه معصومین ع واگذار شده است از جمله:
🔸الف- آیات ولایت(مائده/55)، ابلاغ(مائده/67)، اطاعت(نساء/59)؛ مثلا در آیه اطاعت، خداوند متعال اطاعت از اولی الامر را همچون اطاعت خدا و پیامبر، مطلقا واجب گردانیده و به همین دلیل، چنین فردی حتما دارای ولایت الهی بوده و باید از ملکه عصمت برخوردار باشد که از نظر شیعه همان ائمه معصومین ع می باشند.
🔸ب- روایاتی همچون حدیث ثقلین که اطاعت از اهل بیت ع را همسنگ اطاعت از قرآن دانسته و یا حدیث منزلت که در آن، نسبت امام علی به پیامبر همچون هارون به موسی معرفی شده و با توجه به جانشینی هارون از موسی، پس جانشینی بعد از پیامبر اسلام ص نیز به امام علی ع می رسد.
3️⃣ ائمه معصومین ع نیز امر ولایت پس از خود را به فقهای جامع الشرایط سپرده اند که از جمله ادله نقلی دال بر آن عبارتند از: مقبوله عمر بن حنظله كه امام صادق ع مي فرمايند: «... فإنّي جعلته» [فقهاي جامع الشرايط] «عليكم حاكماً»، توقيع شريف و مبارك امام زمان عج «و امّا الحوادث الواقعه فارجعوا فيها الي رواة حديثنا فانّهم حجتي عليكم و انا حجه الله عليهم» که در مسائل مهم (اجتماعي ـ سياسي) به راويان حديث (فقهاء جامع الشرائط) ارجاع داده و آنها را حجت بر مردم می داند.
#ختم_نبوت
#ختم_ولایت
#ختم_ولایت_بعد_از_ختم_نبوت
#ولایت_فقها
#ولایت_فقیه
پاسخ کامل:
http://andisheqom.com/fa/telegram/View/951840/
🆔@spasokh