Screenshot (1679).png
201K
الاهیات و اقتصاد متعارف:
🔸اقتصاد جریان اصلی در واقع روش و منش #دولت_داری و #حکمرانی در دنیای معاصر شده است. همانطور که #الاهیات در قرون وسطی تا حدّ زیادی چنین نقشی را بازی می کرد.
🆔@statebuilding
اسلام دولتساز و اسلامتوجیهگر:
🔸مارکس به دین انتقاد می کرد و می گفت افیون تودهها است. در واقع دین را مخدّر جامعه می دانست. یعنی دین مانع بیدار شدن طبقۀ کارگر و مانع قیام آنها در برابر استثمار و استعمار طبقات بالا و سرمایهدار جامعه بوده است.
🔸این انتقاد از دین تا حدودی ــ و شاید تا حدود زیادی ــ صحیح است. اما باید توجه داشت که این انتقاد ناظر به قرائتهای انحرافی از دین میباشد.
🔸#اسلام_سیاسی و #اسلام_انقلابی و #اسلام_خمینی همان قرائت ناب از اسلام است که مستضعفین را جمع و متّحد می سازد. آنان را بسیج میکند تا بر علیه طاغوت [أئمه جور] خروج کنند و در مقابل استعمارِ أجنبیّ [سبیل کفّار بر مسلمین] ایستادگی کنند.
🔸این اسلام همان #اسلام_دولت_ساز است. لکن سایر قرائتهای دیگر در واقع یک #اسلام_آمریکایی است که توجیهگر سرمایهداری و مخدِّر جامعه است.
🔸انتقاد واقعی ما به #انجمن_حجتیه و گروههای متعدّد دیگر همین مسأله است که با نفی اسلام سیاسی در واقع توجیهگر وضع موجود میشوند. نه این که صرفا به خاطر عدم حضور سیاسی دین یک أمر خنثی باقی بماند، بلکه به عکس دین به نفع قدرت یا ثروت بهکار گرفته میشود.
🆔@statebuilding
Screenshot (1769).png
168.5K
بیدولتی در لایه کارشناسی و معامله با آمریکا:
🔸در فضای آنارشیک روابط بین الملل، #تضمین و تعهّد حقوقی و اخلاقی معنای خاصی نمیدهد. بلکه روابط قدرت است که منجر به اجراء و وفاداری به یک #قرارداد میشود.
🔸امروزه افراد زیادی صحبت از #مذاکره با آمریکا میزنند ولی به #برنامه و #مکانیزمی برای #ایده_معامله و نحوه چینش قدرت به نحوی که منجر به تعهّد و تضمین طرفین بشود، هیچ اشارهای نمیکنند.
🔸این مسأله در واقع نوعی #بیدولتی در ایران در لایۀ عمیق کارشناسی است.
#کارشناسی
#بی_دولتی
#مکانیزم
🆔@statebuilding
Screenshot (1780).png
38.5K
قسمتی از اصل 44 قانون اساسی:
🔸نظام اقتصادی جمهوری اسلامی ایران بر پایه سه بخش دولتی، تعاونی و خصوصی با برنامهریزی منظم و صحیح استوار است.
🔸بخش دولتی شامل کلیه صنایع بزرگ، صنایع مادر، بازرگانی خارجی، معادن بزرگ، بانکداری، بیمه، تأمین نیرو، سدها و شبکههای بزرگ آبرسانی، رادیو و تلویزیون، پست و تلگراف و تلفن، هواپیمایی، کشتیرانی، راه و راهآهن و مانند اینها است که به صورت مالکیت عمومی و در اخیار دولت است.»
متأسفانه برخلاف قانون اساسی #بانکداری_خصوصی در ایران ایجاد شد و فجایعی آفریده که به این راحتی قابل جمع شدن نیست.
🆔@statebuilding
🖊پریسا نصرآبادی:
🔸بر خلاف آنچه در خصوص «یادداشت ریاستجمهوری ناظر بر امنیت ملّی آمریکا» علیه ایران گفته میشود، موضوع این سند صرفاً به پروندهی هستهای ایران محدود نیست. اگرچه در رسانهها تنها مسألهی دستیابی قریبالوقوع ایران به تسلیحات هستهای برجسته میشود.
🔸مطابق یادداشت ریاستجمهوری مذکور، عمدهی اهداف آمریکا از امضای این سند چنین است:
۱. ایران باید از داشتن سلاح هستهای محروم شود. فشار حداکثری بر دولت جمهوری اسلامی ایران بازگردانده میشود، تا همهی مسیرهای دستیابی به سلاح هستهای مسدود و با نفوذ بدخیم ایران در خارج از مرزهای آن مقابله شود.
۲. ایران باید از داشتن موشک های بالستیک قارهپیما محروم شود.
۳. شبکهی تروریستی [منطقهای و بینالمللی] ایران باید خنثی شود. این یادداشت به وعدهی رئیس جمهور در سال ۲۰۲۰ برای مقابله با نفوذ مخرب ایران در سراسر جهان عمل میکند.
۴. باید با توسعهی تهاجمی موشکی ایران و همچنین سایر قابلیتهای تسلیحاتی نامتقارن و متعارف ایران مقابله کرد.
▪️رئیسجمهور طی این یادداشت به وزیر خزانهداری دستور میدهد که حداکثر فشار اقتصادی را بر دولت ایران اعمال کند؛ این از جمله شامل تحمیل تحریم یا اعمال مکانیسمهای اجرایی بر کسانی میشود که نسبت به نقض تحریمهای موجود اقدام میکنند.
وزیر خزانهداری همچنین در آینده برای تمام بخشهای تجاری مرتبط -از جمله حمل و نقل، بیمه و اپراتورهای بندری- دستورالعملی ارائه میدهد که به هر شخص حقیقی و حقوقی که آگاهانه تحریمهای ایالات متحده در رابطه با ایران یا یک نماینده مرتبط به ایران را نقض میکند را تهدید کند.
وزیر امور خارجه همچنین معافیتهای تحریمی موجود را تعدیل یا لغو خواهد کرد و با وزیر خزانهداری برای اجرای کارزاری با هدف به صفر رساندن صادرات نفت ایران همکاری خواهد کرد.
نماینده دائم ایالات متحده در سازمان ملل متحد نیز اعلام کرده است که با متحدان کلیدی خود برای تکمیل پروسهی بازگرداندن تحریمها و محدودیتهای بینالمللی علیه ایران همکاری خواهد کرد.
دادستان کل تمام مراحل قانونی موجود را برای تحقیق، اخلال، و پیگرد قانونی شبکههای مالی و لجستیکی، عوامل عملیاتی یا گروههای جبههای در داخل ایالات متحده که توسط ایران یا یک نماینده ترور ایران حمایت میشوند، دنبال خواهد کرد.
▪️چند نکتهی جانبی: اهمیت این سند چقدر است؟
۱. محتوای «یادداشت ریاستجمهوری امنیت ملّی ایالات متحده» که دیروز به امضای ترامپ رسید، بستهبندی رویکرد تهاجمی آمریکا با صورتبندی نرم و خیرخواهانه است که در چارچوب همان ۱۲ شرط پمپئو قرار دارد و فراتر از آن نمیرود.
این یعنی قرار است ایران تحت فشار فضاسازیهای محافل سیاسی و رسانههای داخلی و خارجی احساس خطر کند و از موضع پایین در شرایط نامتوازن برای مذاکره با طرفهای اروپایی و احتمالأ ایالات متحده تحت منگنه قرار بگیرد.
با توجه به ارسال پیامهای یکطرفه از سوی ایران برای مذاکره و رسیدن به توافق جدید با طرفهای غربی، و با توجه به ارسال سیگنالهای پیاپی وخامت اوضاع داخلی ایران به ویژه به لحاظ اقتصادی، ایالات متحده با کمهزینهترین ابزارهایی که در اختیار دارد اقدام به تهدید ضمنی تهران برای عقبنشینی از مواضع خود کرده و امیدوار است که این استراتژی پلکّانی در مراحل ابتدایی کار کند.
۲. در مرحلهی بعد و در صورت ناهمسازی ایران، اولتیماتومهای صریح مانند فعالسازی قریبالوقوع «مکانیزم ماشه» با چراغ سبز آمریکا، از سوی طرفهای اروپایی به ایران ابلاغ خواهد شد.
۳. صرفنظر از محدودیتهای ساختاری بینالمللی، اگر ترامپ ارادهی اعمال فشار حداکثری بر ایران را داشته باشد، باید یک «فرمان اجرایی» جدید برای گسترش تحریمها و علیه بخش نفتی ایران امضا کند، و وزارت خزانهداری نیز بر اساس آن فرمان اقدامات عملی علیه بنادر و پالایشگاههای خریدار نفت خام ایران صادر کند.
فعلأ چنین اقداماتی صرفاً روی کاغذ است.
۴. یکی از اهداف عمدهی امضای این یادداشت از سوی ترامپ، دادن وعدهای به نتانیاهو برای پیشگیری از هر نوع تعرّض احتمالی رژیم اسرائیل به مواضع ایران و مدیریت رویکرد تهاجمی تلآویو تا اطلاع ثانوی است.
۵. این سند میتواند برای چانهزنیهای دولت ترامپ با دولتهای عربی و جلب همراهی حداکثری آنها با واشینگتون نیز مفید فایده باشد.
۶. اصل «پیشبینیناپذیری» و «برهم زدن خطاهای محاسباتی دشمن»، باید محورهای استراتژی کلان ایران در شرایط کنونی باشد.
اگر در نبردی نمیتوان دشمن را از پا انداخت، اما میتوان به استراتژی آن حمله کرد و آن را از کار انداخت.//
🆔@statebuilding
Screenshot (1846).png
145.6K
اقتصاد سالم و کارآمد آمریکا:
🔸همیشه برایمان از اقتصاد سالم و کارآمد آمریکا سخن میگفتند؛ اقتصادی که مثل ساعت کار میکند. برایمان میگفتند که این اقتصاد فساد ندارد یا فساد کمی دارد.
🔸اگر شما توئیتهای چند روز قبلی ایلان ماسک و این توئیت گزارشی را مطالعه کنید میبیند آن چه گفته شده بیشتر یک تخیّل و کاریکاتور نسبت به آمریکا است.
🔸آیت الله میرباقری تعبیر زیبایی دارند: «بزرگ ترین مشکل ما ایرانی ها #تحقیر نسبت به غرب است.»
🔸رهبر حکیم انقلاب اسلامی نیز با تعبیر جالبی مسأله را بیان میکنند: «به موازات تحریم یک جریان تحریف هم هست؛ تحریف حقایق، واژگون نشان دادن واقعیّات؛ چه واقعیّات کشور ما، چه واقعیّات مرتبط با کشور ما.» 1399/05/10
🆔@statebuilding
🖊ساختارهای درونی ما دیگر توان هضم #پیچیدگی را ندارند در همۀ أمور [چه سیاست داخلی، چه سیاست خارجی] و ما نیازمند یک تحوّل بزرگ در حوزه تصمیمسازی و تصمیمگیری هستیم.
اینجاست که جای #اندیشکده ها به عنوان یک تحوّل بسیار مهم میشود.
📝تفکّر فوق را از آقای خراتیان استفاده کردهام.
🆔@statebuilding