صوفی پژوهی
🔶🔶رمان نقد تصوف
🔰🔰دانش هاى زندانى0️⃣8️⃣
💢گفت: حقایق قرآن را شما نمى فهمید، تنها پوست قرآن را به شما داده اند و مغز آن را پیران ما سینه به سینه به ارث برده اند، اینها نه قابل نوشتن است، نه گفتن، در سینه پیران حبس است و به هر کس خواستند مى دهند.
🔶گفتم: آخر چه علومى است که نه مى شود نوشت و نه گفت؟ کتاب هاى مقدّس آسمانى و روایى، تاریخى، اخلاقى، علمى، فلسفى، اجتماعى، همه قابل نگارش است فقط علوم شما باید در حبس بمانَد و نقش خارجى پیدا نکند؟ اگر نقش خارجى داشت اقلاّ اثرى در کردار و اخلاق شما و مریدانتان مى دیدیم. ما که هم خودتان را مى شناسیم و هم مریدانتان را... .
🔶پس چرا با این علوم مقدّس و نامحرم، دردى از دردهاى اجتماع را دوا نکردید و بلکه بهانه «ظاهرى و باطنى» و «طریقت و شریعت» را پیش کشیده و دردى بر دردهاى اجتماع افزودید و آن ایجاد اختلاف بین مسلمین بود. فقط وعده نسیه مى دهید و سر مردم را گرم مى کنید؟ چطور مى شود در عالم حقیقتى باشد و اثر و ثمرى نداشته باشد؟ آیا دانش هاى زندانى همان هاست که از حسن بصرى و حبیب عجمى و حلاّج و بایزید به ارث مى برید؟
ادامه دارد...
#ارمغان_خانقاه
#رمان
🔵صوفی پژوهی
@sufi110
هدایت شده از کتابخانه تصوف
📚نگرشی بر صوفیه و صوفیها(ترجمهی جلد سیزدهم “منهاج البراعه فی شرح نهج البلاغه”)
✍️علامه محقق مرحوم حاج میرزا حبیب الله هاشمی خویی (قدس سره)
🔷ناشر: سلسله
🔷مترجم: سید حسن حسینی دولت آبادی
زبان: فارسی
🔷سال چاپ: 1387
🔷نوبت چاپ: 1
🔷تعداد صفحات: 512
📖کتابخانه تصوف
🌐https://eitaa.com/joinchat/467862359Cf85aa6c26b
🌐https://t.me/sufIsm110
⊰❀⊱━⊰﷽⊱═━━━━━━═━⊰❀⊱
💠 حدیث روز 💠
💎 گلایهکنندگان گرمای هوا در اربعین بخوانند
🔻امام صادق علیهالسلام:
⬅️ أنَّ زَائِرَهُ لَیَخْرُجُ مِنْ رَحْلِهِ فَمَا یَقَعُ فَیْئُهُ عَلَى شَیْءٍ إِلَّا دَعَا لَهُ، فَإِذَا وَقَعَتِ الشَّمْسُ عَلَیْهِ، أَکَلَتْ ذُنُوبَهُ کَمَا تَأْکُلُ النَّارُ الْحَطَب. وَ مَا تُبْقِی الشَّمْسُ عَلَیْهِ مِنْ ذُنُوبِهِ شَیْئاً، فَیَنْصَرِفُ وَ مَا عَلَیْهِ ذَنْب
🚩 زائرِ حسین(ع) وقتى به قصد زیارت از خانهاش خارج میشود، سایهاش بر چیزى نمیافتد، مگر اینکه آن چیز برایش دعا میکند و هنگامى که آفتاب بر او بتابد، گناهانش را از بین میبرد، همانطور که آتش هیزم را از بین میبرد.
📚 کامل الزیارات، صفحه ۲۷۹
#عرفان_اسلامی
#ریاضت_شرعی
#زیارت_امام_حسین_علبه_السلام
🔵صوفی پژوهی
@sufi110
💢روایات جعلی در منابع متصوفه
❌قال النبى صلى اللّه عليه و سلم لعلى رضى اللّه عنه: «هذان سيّدا كهول أهل الجنّة من الأولين و الآخرين إلا النبيين و المرسلين»، يعنى أبا بكر و عمر، فأخبر صلى اللّه عليه و سلم أنهما خير الناس بعد النبيين.
📖ابو بكر محمد بن ابراهيم كلاباذى، التعرف لمذهب التصوف، 1جلد، مطبعة السعادة - مصر، چاپ: اول، 1933 م، ص42 .
#روایات_جعلی
#كهول_أهلالجنة
🔵صوفی پژوهی
@sufi110
💢روایات جعلی در منابع متصوفه
🔻روایت جعلی «كهول أهل الجنة»
❌و لو جاز دخول أبىبكر و عمر النار، مع قول النبى صلى اللّه عليه و سلم: «هما سيّدا كهول أهل الجنة من الأولين و الآخرين»، جاز دخول الحسن و الحسين، مع قوله:
«هما سيّدا شباب أهل الجنة».
📖ابو بكر محمد بن ابراهيم كلاباذى، التعرف لمذهب التصوف، 1جلد، مطبعة السعادة - مصر، چاپ: اول، 1933 م، ص49.
#روایات_جعلی
#كهول_أهلالجنة
#التعرف_لمذهب_التصوف
#کلابادی
🔵صوفی پژوهی
@sufi110
💢دیدگاه جناب فیض کاشانی در مورد انحرافات عملی متصوفه
#فیض_کاشانی
#انحرافات_عملی
#حلقه_ذکر
#سماع
🔵صوفی پژوهی
@sufi110
صوفی پژوهی
💢دیدگاه جناب فیض کاشانی در مورد انحرافات عملی متصوفه #فیض_کاشانی #انحرافات_عملی #حلقه_ذکر #سماع 🔵صو
💢دیدگاه جناب فیض کاشانی در مورد انحرافات عملی متصوفه
🔶و قال سبحانه وَ اذْكُرْ رَبَّكَ فِي نَفْسِكَ تَضَرُّعاً وَ خِيفَةً وَ دُونَ الْجَهْرِ مِنَ الْقَوْلِ بِالْغُدُوِّ وَ الْآصالِ وَ لا تَكُنْ مِنَ الْغافِلِينَ إِنَّ الَّذِينَ عِنْدَ رَبِّكَ لا يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبادَتِهِ وَ يُسَبِّحُونَهُ وَ لَهُ يَسْجُدُونَ .
و قال سبحانه ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ داخِرِينَ .
و قال جل ذكره ادْعُوا رَبَّكُمْ تَضَرُّعاً وَ خُفْيَةً إِنَّهُ لا يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ وَ لا تُفْسِدُوا فِي الْأَرْضِ بَعْدَ إِصْلاحِها وَ ادْعُوهُ خَوْفاً وَ طَمَعاً إِنَّ رَحْمَتَ اللَّهِ قَرِيبٌ مِنَ الْمُحْسِنِينَ
بيان
اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْراً كَثِيراً أثنوا عليه بضروب الثناء من التمجيد و التهليل و التسبيح و التكبير و أكثروا ذلك وَ سَبِّحُوهُ نزهوه عما لا يليق به بُكْرَةً وَ أَصِيلًا غدوا و عشيا أو دائما أو المراد أطيعوا اللَّه و أكثروا من طاعته و صلوا في جميع أوقاتها فيكون التسبيح كناية عن الصلاة فِي نَفْسِكَ لأنه أدخل في الإخلاص تَضَرُّعاً تذللا و تملقا إِنَّ الَّذِينَ عِنْدَ رَبِّكَ و هم الملائكة أو كل من له مقام العندية و الدنو لا يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبادَتِهِ مع جلالة أمرهم و علو قدرهم لا يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ المجاوزين الحد المرسوم في العبادات و الدعوات وَ لا تُفْسِدُوا فِي الْأَرْضِ بالعمل بالمعاصي بَعْدَ إِصْلاحِها بعد أن أصلحها اللَّه بالكتب و الرسل.
❌في هذه الآية دلالة على كراهة ما تفعله المتصوفة من رفعهم الأصوات بكلمة التوحيد و إظهارهم المواجيد
⬅️فإنه اعتداء و مجاوزة عن حد ما رسمه الشرع في الذكر و العبادة هذا إن اقتصروا على الإجهار بالذكر
❌و أما سائر ما يفعلونه من التغني بالأشعار في أثناء الأذكار و التواجد بالسماع و استمالة الأبصار و الأسماع و الإتيان بالشهيق و النهيق و الرقص و التصفيق و الهبوط و السقوط
⬅️فلا شك أنه بدع في الدين بل كاد يكون استهزاء بالشرع المبين أعاذنا اللَّه من شر الشياطين
📖فيض كاشانى، محمد محسن بن شاه مرتضى، الوافي، 26جلد، كتابخانه امام أمير المؤمنين على عليه السلام - اصفهان، چاپ: اول، 1406 ق، ج9 ؛ ص1439.
#فیض_کاشانی
#انحرافات_عملی
#حلقه_ذکر
#سماع
🔵صوفی پژوهی
@sufi110
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🏴 #استوری_موشن | فرازی از زیارت اربعین
🔻و لَعَنَ اللَّهُ اُمَّةً سَمِعَتْ بِذلِكَ فَرَضِیَتْ بِهِ
🏴 ۸ روز تا اربعین حسینی
🏷 #ویژهنامه_اربعین | #اربعین
اربعین طعم ظهور تو را دارد و ما بی آن که زحمتی بکشیم، طعم ظهورت را میچشیم. ظهور تو طعم زندگی را دارد و ما در اربعین، زندگی را حس میکنیم.
وقتی تو میآیی، شاید ما زنده نباشیم و بگو چطور باید شکر این نعمت بزرگ را به جا بیاوریم که در زمان غیبتت بویی از عطر ظهورت به مشاممان رسید و عطش آمدنت در دلمان دو چندان شد؟
شبت بخیر حقیقت زندگی!
#شب_بخیر #اربعین
#بهانه_بودن
#محسن_عباسی_ولدی
🥀🌿سلام حضرت گره گشا، مهدی جان🌿🥀
ماییم و هوایِ بغض آلود فقط...
دلواپسی و غصّۂ مشهود فقط...
والله که آسان شود این سختی ها،
با آمدنِ حضرتِ موعود(عج) فقط! 🌿🥀
🌱.برقآمت دلربای مهدی صلوات.🌱
🖤 الّلهُمَّ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَج🖤💫
📎 #امام_زمان
📎 #ظهور
📌 یکشنبه
☀️ ۲۸ مرداد ۱۴۰۳ هجری شمسی
🌙 ۱۳ صفر ۱۴۴۶ هجری قمری
🎄 18 آگوست 2024 میلادی
📎 #تقویم
صوفی پژوهی
🔶🔶رمان نقد تصوف
🔰🔰عنقایى به کوه قاف1️⃣8️⃣
💢در تذکره(1) عطّار مى خوانیم:
🔻 حبیب عجمى از حسن بصرى علم مى آموخت، ولى قرآن را نمى توانست بیاموزد و لذا او را عجمى نامیدند. ما نمى دانیم آن علومى که حبیب از حسن مى گرفت چه بود که حبیب را به درجه اى رساند که به قول عطّار: «صفى پرده وحدت و صاحب یقین بى گمان» شد؟ آخر این چه علمى بود که حسن به حبیب یاد داد که به یک نگاه که به سوى آدمکشى که به جرم خونخوارگى بالاى دار رفته بود افکند او را مستوجب طواف در مرغزار بهشت کرد! اصلا حسن بصرى خودش چکاره بود که دست پرورده او که قرآن را هم بلد نبوده چنین مقامى داشته باشد؟ به راستى این گزافه گویى ها را به چه دلیل آدم بپذیرد؟ آیا همین بود مغز قرآن؟
🔻او دستى به سبیل هاى خود که روى لب پایینش افتاده بود کشید و سرى تکان داد و دهان را پر باد کرد و با آب و تاب گفت: علوم ما اسرار است و اسرار را بجز براى مریدان براى کسى نباید افشا کرد.
🔻گفتم: چطور اسرار را براى هر مرید عوامى مى شود اظهار کرد و براى اهل دانش و اطّلاع نمى شود اظهار داشت؟ به مریدانتان هم مى گویید با اهل دانش صحبت نکنند، مبادا دامن ارادت از چنگال شما بکشند.
🔻گفت: براى همه مریدان هم اسرار افشا نمى شود.
«مصلحت نیست که از پرده برون افتد راز...». گفتم: راست مى گویید واقعاً مصلحت نیست... وگرنه نه مریدى مى مانَد و نه مرادى و سرانجام همان عاقبت منصور حلاّج خواهد بود که به گفته جامى(2): وقتى او را به دار آویختند، شبلى زیر دار ایستاد و گفت: (أَوَلَمْ نَنْهَکَ عَنِ الْعَالَمِینَ)(3)، چرا اسرار را افشا کردى؟ سپس مى نویسد: عمرو بن عثمان مکّى در توحید و علم صوفیان جزوه اى تألیف کرده بود منصور آنها را برگرفت و آشکار کرد، تا کارش به آنجا کشید.
اندکى زاسرار حق منصور گفت *** شد سر سردار جان با دار جفت(4)
💢عطّار در تذکره(5) از عمرو بن عثمان نقل کرده که منصور را دید چیزى مى نویسد گفت: چه مى نویسى؟ گفت: چیزى مى نویسم که با قرآن مقابله کنم. عمرو بن عثمان او را نفرین کرد و از پیش خود مهجور ساخت. دانش هاى زندانى همین ها بود و «اَنَا الحق»ها و «إنّى اَنَا اللّه»ها که «منصور»ها و «بایزید»ها زیر خرقه مى گفته اند که به قول خودتان «عمل منصور سرمشق شد که دیگران اسرار را در پرده نگاه دارند»، یا با توپ خالى مردم را مى ترسانید و عنقایى را به کوه قاف سراق مى دهید؟
(1). تذکرة الاولیاء، ص 43، طبع تهران.
(2). نفحات، ص 151.
(3). سوره حجر، آیه 70 .
(4). زبدة الاسرار صفى علیشاه، ص 53.
(5). به نقل زهد و تصوّف، ص 139.
ادامه دارد...
#ارمغان_خانقاه
#رمان
🔵صوفی پژوهی
@sufi110
هدایت شده از کتابخانه تصوف
خیراتیه در ابطال صوفیه.ج اول. علامه محمدعلی بن علامه وحید بهبهانی.pdf
6.93M
📚خیراتیه در ابطال طریقه صوفیه (جلد اول)
✍️ علامه آقا محمد علی کرمانشاهی
📖کتابخانه تصوف
🌐https://eitaa.com/joinchat/467862359Cf85aa6c26b
🌐https://t.me/sufIsm110
🔸 دعای برآورده شدن حوائج در حرم سامرا
أبو موسی منصوریّ نقل میکند که به حضرت امام هادی علیهالسلام گفتم: آقاى من! دعايى به من بياموزید كه به وسيلۀ آن به خدا تقرب جويم.
حضرت فرمودند: دعایی است که من آن را بسیار میخوانم و از خداوند نیز تقاضا کردهام هر کسی بعد از من آن دعا را نزد مزارم بخواند، او را نا امید نفرماید و آن دعا این است:
« يَا عُدَّتِي عِنْدَ الْعُدَدِ، وَ يَا رَجَائِي وَ الْمُعْتَمَدُ، وَ يَا كَهْفِي وَ السّندُ، وَ يَا وَاحِدُ يَا أَحَدُ، وَ يَا قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ، أَسْأَلُكَ اللَّهُمَّ بِحَقِّ مَنْ خَلَقْتَهُ مِنْ خَلْقِكَ، وَ لَمْ تَجْعَلْ فِي خَلْقِكَ مِثْلَهُمْ أَحَداً، صَلِّ عَلَى جَمَاعَتِهِمْ، وَ افْعَلْ بِي... و حاجات خود را بخواهد»
🔺الأمالي (للطوسي)، ص: ۲۸۰
#عرفان_اسلامی
#اذکار_ماثور
آیت الله العظمی جوادی آملی:
«اگر رفتن به زيارت حضرت سیدالشهداء سلام الله علیه شدنی نبود، زيارت عاشورا خوانده شود؛ مبادا روزی بی یاد حضرت امام حسین سلام الله علیه بگذرد.»
کوثر کربلا ص۳۰۹
#عرفان_اسلامی
#یاد_امام_حسین_علیه_السلام
#هیئت
از نگاه قرآن و عترت
رعایت تقدس هیئت
ذَٰلِكَ وَمَنْ يُعَظِّمْ حُرُمَاتِ اللَّهِ فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ عِنْدَ رَبِّهِ
﴿۳۰حج﴾
✔️هیئت مکان قرائت و تفسیر قرآن کریم ، مناجات ودعا،بیان حقائق دین ، ترویج مبانی اخلاقی و ذکر مناقب وفضائل مقدس ترین انسانهاست. و چون اینها مقدسند و محترم پس هیئت هم مقدس و محترم است.
✔️هیئت خانقاه نیست پس هرگونه گفتار و رفتار صوفیانه قطعا مخالف تقدس آنجاست.
✔️بیاییم به حرمت هیئت ،حد اقل تا در این مکان مقدس نشسته ایم از دروغ و غیبت و تهمت و استهزاء بپرهیزیم.
✔️مدیریت مدبرانه،اخلاقی، و به روز در جلوگیری از این آفات نقش مهمی دارد.
🖊استاد عندلیب همدانی(استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم، عضو سابق جامعه مدرسین حوزه علمیه قم)
#تصوف_و_هیئات
🔵صوفی پژوهی
@sufi110
#اربعین
🔴 وقتی جناب "حمران بن أعین" از زیارت امام حسین علیه السلام بازگشت، امام باقر علیه السلام "به دیدارش" رفتند و بشارتش دادند!
💢جناب حمران بن أعین مىگويد: هنگامى كه از زيارت امام حسين علیهالسلام برگشتم، امام باقر عليهالسلام به ديدارم آمدند و فرمودند: «أَبْشِرْ يَا حُمْرَانُ، فَمَنْ زَارَ قُبُورَ شُهَدَاءِ آلِ مُحَمَّدٍ (عَلَيْهِمُ السَّلَامُ) يُرِيدُ اللَّهَ بِذَلِكَ وُصْلَةَ نَبِيِّهِ، خَرَجَ مِنْ ذُنُوبِهِ كَيَوْم وَلَدَتْهُ أُمُّه»
✍🏻اى حمران! بتو مژده مىدهم كه هر كس قبور شهيدان آل محمد (صلی الله علیه و آله) را زيارت كند و مقصودش از اين كار جلب رضايت خداوند عزوجل و تقرب به پيامبر صلی الله علیه و آله باشد، از گناهانش بيرون مىآيد مانند روزى كه از مادر زاده شد.
📓 أمالی، طوسی رحمه الله، ص ٤١٤
🌿🥀سلام به آقای مهربانی🥀🌿
🌿🥀 يک عمر، انتظار، مرا پير کرده است
دنيا مرا دوباره زمين گير کرده است
شب در سکوت مبهم خود آفتاب را
در چشم کور صاعقه زنجير کرده است
از ابرهای تيره بپرسيد اين سؤال:
خورشيد اين قبيله چرا دير کرده است؟
هر وقت از زمانه تو را کرده ام طلب
در پاسخم اشاره به تقدير کرده است
آيينه ای شکسته به همراه بادها
نام تو را شنيده و تکثير کرده است
برگرد ای حماسه ی جاويد روزگار
حال خوشم بدون تو تغيير کرده است
اين جمعه کاش بشنوم از سوی آسمان
شاعر، دعای عهد تو تأثير کرده است. 🌿🥀
🌱.برقآمت دلربای مهدی صلوات.🌱
🖤 الّلهُمَّ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَج🖤💫
📎 #امام_زمان
📎 #ظهور
📌 دوشنبه
☀️ ۲۹ مرداد ۱۴۰۳ هجری شمسی
🌙 ۱۴ صفر ۱۴۴۶ هجری قمری
🎄 19 آگوست 2024 میلادی
📎 #تقویم
صوفی پژوهی
🔶🔶رمان نقد تصوف
🔰🔰این قرآن و آن هم گفته اقطاب2️⃣8️⃣
💢از اینها گذشته، ما هم قرآن را دیده ایم و هم گفته اقطابتان را که در بسیارى موارد برخلاف قرآن است شنیده ایم(1)
❓❓پس این مغز و باطن قرآن کجا بود که شماها دریافته و به جنگ قرآن آمدید؟
🔻اینها حقایقى است که خودتان هم انکار ندارید و لذا خروارها چسب و سریش به کار برده، در مقام تأویل و توجیه برمى آیید... .
😱عجیب تر اینکه شما در جلسات مذهبى تان به خواندن غزلیات و قصاید و مثنویات مشایختان پرداخته، قرآن را به گوشه اى نهاده اید.
❓جواب خدا را چه خواهید داد آن گاه که پیامبر به درگاه الهى شکایت مى کند: «اى پروردگار، گروهى از مردم قرآن را مهجور واگذاشتند» (وَقَالَ الرَّسُولُ یَا رَبِّ إِنَّ قَومِى اتَّخَذُوا هَـذَاالْقُرْآنَ مَهْجُورًا).(2)
🔶حضرت رضا(علیه السلام) هر روز یک قرآن ختم مى کرد و مى فرمود به هر آیه که مى رسم در تمام خصوصیّات از شأن نزول و معانى آن تفکّر مى کنم.
🔶علىّ بن ابى طالب(علیه السلام) فرمود: «تَعَلَّمُوا القُرآنَ فَإنَّهُ اَحسَنُ الحَدیثِ وَتَفَقَّهُوا فِیهِ فَإنَّهُ رَبیعُ القُلُوبِ وَاستَشفُوا بِنُورِهِ فَإنَّهُ شِفاءُ الصُّدُورِ وَاَحسِنُوا تِلاوَتِهِ فَإنَّهُ اَنفَعُ القَصَصِ».(3)
👌🏻آرى دواى همه دردها و سودمندترین داستان ها و خلاصه رمز سعادتمندى ملّت ها، قرآن است و بس.
(1). براى تصدیق این حقیقت لازم است بحث هاى این کتاب را بررسى کند.
(2). سوره فرقان، آیه 30.
(3). نهج البلاغة، خطبه 110.
ادامه دارد...
#ارمغان_خانقاه
#رمان
🔵صوفی پژوهی
@sufi110
صوفی پژوهی
💢روایات جعلی در منابع متصوفه 🔻روایت جعلی «كهول أهل الجنة» ❌و لو جاز دخول أبىبكر و عمر النار، مع
💢روایات جعلی در منابع متصوفه
🔻روایت جعلی «كهول أهل الجنة»
🔻فقال عكاشة بن محصن الأسدى: يا رسول اللّه ادع اللّه أن يجعلنى منهم، فقال النبى صلى اللّه عليه و سلم «أنت منهم».
⬅️و أبو بكر و عمر أفضل من عكاشة لا محاله، لقول النبى صلى اللّه عليه و سلم:
«هما سيّدا كهول أهل الجنة من الأولين و الآخرين».
فكيف يجوز أن يدخل عكاشة الجنة بغير حساب، و هو دونهما فى الفضل و هما فى النار، فهذا غلط كبير.
⬅️فقد صحّ بهذه الأخبار أنهما لا يجوز أن يكونا معذّبين بالنار مع شهادة الرسول صلى اللّه عليه و سلم لهما بالجنة، فقد تبين أمنهما؛ فمهما قيل فيهما و فى غيرهما من المبشرين كان ذلك قولا فيمن سواهما من الأولياء من جواز الأمن.
📖ابو بكر محمد بن ابراهيم كلاباذى، التعرف لمذهب التصوف، 1جلد، مطبعة السعادة - مصر، چاپ: اول، 1933 م، ص50.
#التعرف_لمذهب_التصوف
#روایات_جعلی
#كهول_أهلالجنة
#کلابادی
🔵صوفی پژوهی
@sufi110
صوفی پژوهی
💢روایات جعلی در منابع متصوفه ❌قال النبى صلى اللّه عليه و سلم لعلى رضى اللّه عنه: «هذان سيّدا كهول
💢💢معرفی بزرگان متصوفه
🔻بزرگان متصوفه متقدم
🔻 ابوبکر محمد کلاباذی
⬅️ابوبکر محمد کلاباذی (متوفای حدود 385ق)، فقیه حنفى، محدث و صوفى قرن چهارم
🔻ولادت
⬅️دربارۀ زندگی وی، به رغم شهرت آثارش، اطلاع چندانی در دست نیست، کلاباذی احتمالاً در کلاباذ، محلهای بزرگ در بخارا، به دنیا آمده است.
⬅️دربارۀ کنیه و حنفی بودن او، اجماع وجود دارد. به وی لقب تاج الاسلام و امام الاصولی دادهاند.
⬅️نام پدرش را، به اختلاف، ابراهیم و اسحاق که گفته است محمد بن اسحاق و محمد بن ابراهیم دو تن هستند) ضبط کردهاند. خطیب بغدادی نیز نام پدر او را ابراهیم و نام جدش را اسحاق ثبت کرده است. بنا بر گزارش بروکلمان، بر یکی از نسخههای معانی الاخبار در پاریس، نوشته شده است ابن ابی اسحاق ابراهیم بن یعقوب. افزون بر این، برخی منابع نیز وی را ابوبکر محمد بن ابی اسحاق ابراهیم بن یعقوب معرفی کردهاند. بنابراین، به نظر میرسد نام پدر وی ابراهیم و کنیهاش ابواسحاق بوده و احتمالاً کلمۀ «ابی» از برخی از نسخههای آثار وی افتاده است.
⬅️برخی از علمای حدیث، مانند ابن حجر عسقلانی در فتح الباری و عبدالرؤوف مناوی در فیض القدیر، به برداشت وی از احادیث استناد کردهاند.
⬅️از بحثهای کلامی کلاباذی در آثارش، بخصوص در بخش اول التعرف، آشکار است که با مباحث کلامی نیز آشنا بوده است، ابن تیمیه نیز در آثارش برداشتهای کلامی وی را نقل کرده است.
اساتید
🔻ازجمله استادان وی در تصوف نیز محمد بن احمد بن ابراهیم فارسی (متوفی ۳۷۰) بوده است.
⬅️به گزارش جامی، کلاباذی درآثارش از ابوالقاسم فارس بن عیسی بغدادی، از خلفای منصور حلاج، نقل قول مستقیم کرده؛ بنابراین، احتمالاً وی نیز از استادان کلاباذی در تصوف بوده است.
🔻شاگردان
به غیر از ابوابراهیم بن اسماعیل مستملی بخاری، مؤلف شرح تعرف- که ظاهراً از شاگردان بی واسطه یا با واسطۀ کلاباذی بوده است
کلاباذی شاگردان دیگری نیز داشته است، از جمله، ابونصر احمد بن علی مایمرَغی و ابوبکر احمد بن علی بن محمد اصفهانی از استادان خطیب بغدادی
🔻وفات
کلاباذی در بخارا درگذشت و مزارش در آنجا محل زیارت بود، دربارۀ سال وفات وی اختلاف وجود دارد؛ آن را۳۸۰ و ۳۸۴ ذکر کردهاند.
بروکلمان، علاوه بر ۳۸۰ و ۳۸۵، احتمال وفات وی در ۳۹۰ را نیزذکر کرده، که از این میان زرینکوب سال ۳۸۵ را محتملتر دانسته است.
آیت الله العظمی جوادی آملی:
«اگر پدران و مادران، همواره نماز را در اوّل وقت بخوانند و به آن اهميت دهند، فرزندان نيز به نماز گرايش مییابند و آن را ارج مینهند. نوجوانان، فطرتی سالم و پاك دارند و دل های بی غبار آنان برای ارتباط با پروردگار آماده است.»
کتاب شکوفايی عقل در پرتو نهضت حسينی ص۲۲۱
#عرفان_اسلامی
#نماز
🔵صوفی پژوهی
@sufi110