🔰سلبریتیهای آکادمیک
✍️میترا فردوسی (پژوهشگر مطالعات فرهنگی)
🔸روزنامهها پر شدهاند از سلبریتی های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و دانشگاهی! امکان دارد مقاله ای در روزنامه به موضوعات عمیق و پیچیده بپردازد، اما معمولا با تصویر یکی از ۱۰ سیاستمداری منتشر می شود که عکس شان می باید در هر گزارش خبری وجود داشته باشد، چون سلبریتی هستند!» این بخشی از یادداشت جورج مونبیو، نویسنده گاردین است.
🔹او در این مقاله داد سخنش را برای یک هشدار بزرگ از خلط مفهومی بزرگی که در مورد سلبریتی ها و روشنفکران به وجود آمده است بلند کرده است. جریانی که مانند سیل هم رسانه ها و رسالت شان را مخدوش می کند، هم مخاطبان را در بهترین حالت، به توده هایی بی خاصیت تبدیل می کند و هم سپهر مفهومی روشنفکری را بهم می ریزد.
🔹یکی از این ها گروهی از روشنفکران دانشگاهی هستند که با استفاده از ظرفیت های جهان رسانه های نوین و ابزارهای ارتباطی جدید، سلبریتی بودن را به فقط استاد دانشگاه بودن ترجیح داده اند و پست های اینستاگرامی و تلگرامی و توئیتهایشان از تعداد فعالیتهای دانشگاهی بیشتر است. آنها با تسلط به مختصات ژانر سلبریتی، توانسته طرفدارها و دنبالکنندگان زیادی پیدا کنند و در مورد هرچیزی اظهارنظر کنند.
💢اهمیت کار روشنفکران عمومی و مردم مدار در شرایط امروز جامعه چیست؟ به نظر شما وقت و زمانی که هر کدام از سلبریتی های آکادمیک صرف بارگذاری و به اشتراک گذاشتن و تولید محتوا در کانال تلگرامی یا شبکههای اجتماعی دیگر میکنند اگر صرف تولید یک کتاب، یا یک جریان فکری علمی شود، در درازمدت موثرتر نیست؟
↙️ #فرهنگ_شهرت
⚜️ @taammolat74
تاملات
🔰 مروری بر کتاب «برگهای گمشده» 🔸کتاب "برگ های گمشده از تاریخ تمدن اسلامی" تازه ترین کتاب سعید مستغ
🔰مروری بر کتاب «برگهای گمشده»
✍️ سعید مستغاثی
💠
شیمی به عنوان یکی از علوم، از مبدعات مسلمین است!🔸پرفسور #فوآد_سزگین (مدیر انستیتو و موزه علوم و تمدن اسلامی دانشگاه گوته فرانکفورت) درباره ابداع رشته شیمی می گوید: "...جابر ابن حیّان را می توانیم به عنوان کیمیاگر و دانشمند شیمی معرفی کنیم. جابر ابن حیّان به وسیله گردآوری رساله ها و کتابچه هایی که به دستش رسیده بود، تا آستانه ایجاد یک رشته علمی جدید پیش رفت. از وی، صدها کتاب پر از نظریه ها و استدلال های فیلسوفانه بجای مانده است.هنگامی که این کتابها را بررسی می کنیم، می بینیم که حیّان آغازگر روش آنالیز کمی و کیفی در علم شیمی بوده است. علم شیمی در جهان اسلام با جابر ابن حیّان، به اوج خود رسیده بود..." 🔹#گوستاو_لوبون، مورخ و نویسنده کتاب "تمدن اسلام و عرب درباره مقام علمی جابر بن حیان می نویسد: "... رساله های جابرب در شیمی، دایره المعارف شیمی جدید است که بسیاری از فرمول ها، دستورالعمل ترکیبات شیمیایی و عملیاتی در آنها آمده است، در حقیقت در مفهوم آزمایشگاه را به جهان آموخت و...پدر شیمی جدید نه لاوازیه و نه هیچیک از هم عصران او نبودند، بلکه شیمیدانان بزرگ مسلمان بودند..." 🔸#ویل_دورانت مورخ و نویسنده معروفترین تاریخ تمدن، در جلد چهارم از کتاب "#تاریخ_تمدن" خود درباره جابر بن حیان و علم شیمی می نویسد: "... در علم شیمی که بزرگترین ابزار و مایه تفاخر عقل نو به شمار می رود، (جابر بن حیان) روش علمی تجربی را نفوذ داد. راجر بیکن که پانصد سال پس از جابر بن حیان این روش را به اروپا شناسانید، آن را از مسلمین اسپانیا اقتباس کرده بود و ایشان نیز به نوبه خود از شرق اسلامی دریافت کرده بودند ...شیمی به عنوان یکی از علوم، تقریبا از مبدعات مسلمین است..." 🔗 بخش قبل |هر جا اسلام حاکم بود، علم و ادب پیشرفت کرد! ⚜️ @taammolat74
تاملات
🔰بسط اندیشه در طرح ادبیات ✍️ علی صفایی حائری 🔸مطالعه بیش از دویست هزار صفحه ادبیات، در مدت زمان کو
🔰حاشیهای بر برشی از کلام آقای صفایی
✍️ دکتر روزبهانی
🔸اگر تنها و تنها این یک پاراگراف مبنای داوریمان درباره آرای عین صاد باشد این نظر نشان میدهد ایشان رمان و ادبیات را با مجلس درس و بحث علمی یکی گرفته اند. فهم ادبیات و هنر در چنین ساحتی سبب اشتباهات بعدی و نگارش کتابهایی همچون جریانشناسی داستان نویسان و ادیبان شده و در نهایت اصلا مواجهه ای با ادبیات بمثابه ادبیات نخواهد داشت. ادبیات و اثر هنری شانی سوای صدق و کذب منطقی دارند و راوی و توصیف گرند، نه فلسفه، دین یا حتا علم.
🔹صحبت نفی نیست، صحبت تفکیک ساحتها و دانستن اینکه ممکن است دویست هزار صفحه ادبیات خواند و وارد ساحت ادبیات نشد. آنچه عین صاد میگوید درباره اثر ادبی نیست بلکه ناظر به اندیشه و اعتقادات یا کنش سیاسی است. میتوان از زاویه دیگری هم اثر را بررسی کرد و اما خود اثر رخ می نماید.
🔻 پ.ن بنده:
به نظر میرسد محل کلام آقای صفایی بحث بر سر فهم ادبیات برای ادبیات نیست و اساسا چنین دغدغهای برای او موضوعیت ندارد. استاد تربیتی در پی فهم چالشها و موانع هدایت است. بحث اینجاست که آیا فهم ادبیات برای ادبیات نافی طرح ادبیات برای بسط اندیشهها هست یا خیر؟! و از این منظر ادبیات ظرافتی در طرح امر ژورنالیسم اندیشه دارد.
⚜️ @taammolat74
🔰 عاشورا، فلسفه تاریخ و پراکسیس اجتماعی
عاشوراشناسی شریعتی (پنجاهسال پس از حسین وارث آدم)
✍️ سید جواد میری
📍 واقع امر این است که عاشورا بسیار تفسیرپذیر است و قدرت درونی و بنمایه درونی آن رخداد بهقدری غنی است که میتواند از مناظر مختلف و چشماندازهای مختلف مورد تفسیرپذیری قرار گیرد و این -بهنظر من- نقطه ضعف یا یک چیز منفی نیست. خود رخداد عاشورا بنمایههای قوی تفسیرپذیری دارد و چون [بزرگ است] شاخ و برگهایی گرفته که جنبههای اساطیری هم پیدا کرده است.
⚜️ @taammolat74 👇👇👇
تاملات
🔰 عاشورا، فلسفه تاریخ و پراکسیس اجتماعی عاشوراشناسی شریعتی (پنجاهسال پس از حسین وارث آدم) ✍️ سید ج
🔰 عاشورا، فلسفه تاریخ و پراکسیس اجتماعی
عاشوراشناسی شریعتی (پنجاهسال پس از حسین وارث آدم)
✍️ سید جواد میری
🔹شریعتی 3 رویکرد یا 3 برداشت از عاشورا را مطرح می کند که 2 مورد را کنار میگذارد و آنها را قبول ندارد و آنها را نوعی تحریف و خوانش سوم را خوانش اصیل میداند.
1️⃣ در ایام سوگواری مصائب حسین(ع) را میگویند و بهگونهای عظمت حسین(ع) و کار او را آنقدر پایین میآورند و حرکت امام را چنان منقطع از بستر تاریخی خود و از بستر فلسفه تاریخی که حرکت عاشورا بر آن مبتنی است تهی میکنند که نمیتوانم با این نوع نگاه خودم را همساز کنم.
2️⃣دومین نگاه، نگاه رایج یا غالب است .خوانشهای رایج ازجمله خوانشهای کلامی یا فقهی و... که سوالاتی از این قبیل دارد: آیا امامحسین برای امر به معروف قیام کرد؟ آیا امام از ترس جانش گریخت؟ آیا امام میدانست بناست شهید شود؟ آیا امام به واقعه عاشورا علم داشت؟
3️⃣نگاه سومی که شریعتی بهدنبال آن است نه با خوانشهای رایج در جامعه مثل خوانش عرفانی، خوانش کلامی و... همخوانی دارد و نه با برداشتهای فرهنگی که میگوید در روضه شرکت کنیم و اشکی بریزیم. شریعتی میگوید من نگاه سوم را از زیارت وارث الهام گرفتهام و اصلا اشتباه است که حرکت امامحسین(ع) را صرفا در محرم سال 61 ببینیم. ما باید بحث را در یک بستر وسیعتری طرح کنیم.
💢عاشورا بهمثابه سمبلی است که جریانی را نمایندگی میکند. آن جریان از انسانماندن دفاع میکند. در نگاه شریعتی «تاريخ همچون جامعه، همچون خود انسان، يك واقعيت متضاد است، جمع ضدين است و در طول اين جريان پليديها و جنايتها و بهرهكشيها و جهالتها كه بنيآدم را به مسخ شدن و تجزيه ميكشاند، جرياني نيز هست، پا بهپاي آن كه ميكوشد تا از انسان ماندن دفاع كند، تا تودههاي آدمي را نگذارد كه ميش شوند، تا با گرگهاي درنده و روباههاي فريبنده و موشهاي رباينده جهاد و اجتهاد كند، بشريت واحد، آدميت واحد، اينچنين دو شقه ميشود و اينچنين در بستر تاريخ جريان مييابد.» جهاد و اجتهاد برای این لازم است که انسان از انسانشدن خودش دفاع کند.
🔗 برای خواندن کامل این مصاحبه اینجا کلیک کنید.
⚜️ @taammolat74
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 برنامه سوره؛ فصل سیدالشهدا (ع)
"بررسی عاشورا در گفتمان های جریان های سیاسی اجتماعی معاصر"
🏴از شب اول محرم به مدت ۱۴ شب
⏰ساعت ۲۳
شبکه چهارم سیما
🔻پ.ن: صوت این برنامه را روز بعد میتوانید در کانال تاملات دنبال کنید.
⚜️ @taammolat74
تاملات
♨️ #پرونده_ویژه | نقد و بررسی اندیشههای احمد فردید 🔸۲۵ مرداد ماه سالروز درگذشت سید احمد فردید (با
🔰 جهان فروبستگی و گره گشایی تاریخی
نوشتاری درباره فردید
✍️سید مهدی ناظمی
📍جهان امروز ما، نه این که فقط چون به انتهای جوشش تفکر و تأمل رسیده است و معنای جدید انسان را به تجسد و تجسم آن تجربه میکند و دلیلی حتی برای حفظ ناموس خود نمییابد و شرق و غرب عالم را با جنگهایی به تاریخ شنیده نشده و دیده نشده و فساد و تباهیهای سازمان یافته پیش و پس آن غرق کرده است و از هر غایت و معنایی تهی شده است، «جهان فروبستگی» است که این مفاد معادل معنای «جهان فروبسته» است؛ بلکه جهان ما اساساً «جهان فروبستگی» است از آنجا که اصلاً با فروبستگی و شأن حاضرساز وجود و مبصَرسازی موجود و با خشونت نسیان و گریز از قصص آسمانی شکل یافته است و نه با مصاحبت متلازم انس و نسیان، مبصر و مسموع، قهر و لطف، تفکر و تدبر، زمین و آسمان، قصص و حِکم.
⚜️ @taammolat74
تاملات
🔰 جهان فروبستگی و گره گشایی تاریخی نوشتاری درباره فردید ✍️سید مهدی ناظمی 📍جهان امروز ما، نه این
🔰 جهان فروبستگی و گره گشایی تاریخی
✍️سید مهدی ناظمی
🔸زمانی که جان جهان، فروبستگی است، حتی آن زمان که جهان در حال قوام و قرار است هم انسانِ دارای سمع و بصر، بیقرار و ناآرام است. از همین روست که درست در اوج تحقق عقلانیت جدید است که رومانتیسیسم قدرت میگیرد و شور بر میانگیزاند و هنر غرب تا به امروز به ویژه در ادبیات کلاسیک و معاصر غرب، مجالی میشود برای پناه آوردن انسانی که رویی به آسمان دارد و گوشی سوی قصص.
🔹هر چه جهان راه بحران را بیشتر میرود و راههای تفکر بیشتر مسدود و امکانات بودن، بیشتر محدود میشود، تلاطم انسان هم افزون میشود و مخاطرات و فتنههای روزگار انبوهتر و قلبها تیره و چشمها تار و گوشها سنگین میشوند. همچنان که زمان، افزونگر افسونهای جهان فروبستگی و فروبسته است، مکان نیز به تبع آن، در ظواهر و بواطن این فروبستگی عامل است و به همین خاطر هر سرزمین تاریخی به شکلی متناسب با خود در تجربه این نیست انگاری مشارکت میجوید.
🔸اینک ایران تاریخی، سرزمینی که نه حدود جغرافیایی آن دقیقاً روشن است و نه حدود سیاسی و فرهنگی و قومی و غیره آن، و این قدرتی عمیق و خطراتی وسیع برای او آورده است، در تلاطم چنین هاویهای از صعوبتها و مخاطرات جهان فروبستگی، حسب آنچه که داشته است به جستجوی راهی میرود که آن راه، گشایشگر بن بستهای جهان او شود و التیام بخش زخمهای عمیق بر روح تاریخی او و چنین است که گویی انسان متفکر ایرانی چنین در گوش زمزمه میکند:
چو غنچه گرچه فروبستگی است کار جهان تو همچو باد بهاری گره گشا می باش
🔹سید احمد فردید، از آن رو که استاد فلسفه دانشگاه تهران بوده است و علاقه مندانی داشته است و خطابههای تأثیرگذاری ایراد و شاگردانی فاضل تربیت کرده است، «جا» ندارد که تا به امروز چنین درباره او طوفانی از گفتگوها شکل گیرد. بسیاری از استادان اهل فضل و دانش معاصر فردید بودهاند که هم شاگردانی تربیت کردهاند و هم نقشی بیبدیل در دانش، ادب و هنر کشورمان داشتهاند، فردید نه بخاطر تخصص اوست که اهمیت دارد.
🔗 متن کامل این یادداشت را در اینجا بخوانید.
⚜️ @taammolat74
📮جوانهای ما خیال نکنند که مساله، مساله «ملتِ گریه» است! این را دیگران القا کردند به شماها که بگویید «ملت گریه»! آنها از همین گریهها میترسند، برای اینکه گریهای است که بر مظلوم است؛ فریاد مقابل ظالم است. اینها شعائر مذهبی ماست که باید حفظ بشود. اینها یک شعائر سیاسی است که باید حفظ بشود.
✍️ امام خمینی(ره) |۳۰ مهر ۱۳۵۸
⚜️ @taammolat74
تاملات
♨️ #پرونده_ویژه | نقد و بررسی اندیشههای احمد فردید 🔸۲۵ مرداد ماه سالروز درگذشت سید احمد فردید (با
🔉 سخنرانی
🔶 موضوع |فلسفه و زمان
🎙حجت الاسلام احمد رهدار
طرح گفتمان نخبگان علوم انسانی
پرونده ویژه «ما و سید احمد فردید»
⚜️ @taammolat74 👇👇👇
03.mp3
12.2M
🔉 سخنرانی
🔶 موضوع |#فلسفه و زمان
🎙حجت الاسلام احمد #رهدار
پرونده ویژه «#ما_و_سید_احمد_فردید »
🔹تبیین سه نوع نگاه به تاریخ
🔹تحلیل نسبت فلسفه با زمان و تاریخ
⚜️ @taammolat74
♨️ در غفلت جریان فکری گفتمان انقلاب اسلامی، جریاناتهای مختلف روشنفکری و بعضا سکولار، در غیاب اندیشمندان حوزوی انقلابی، سخنرانیهای خود را برای تبیین خوانش جدید از عاشورا شروع کردهاند و پر ازدحام فضای مجازی را دست گرفتهاند. این ایام کرونایی، حضور بیش از پیش روشنفکران ژورنالیستی را به عرصه فضای مجازی کشیده است.
چرا حضور اندیشمندان انقلاب اسلامی در میدان کمرنگ است؟! آیا نیازمند حضور جدی گفتمان انقلاب در عرصه ژورنالیسم اندیشه احساس نمیشود؟!
⚜️ @taammolat74
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🏴 شب اول عاشقی...
⚫️اولین محرم بدوم حاج قاسم، حال وهوایی دیگر خواهد داشت. امسال روضه عباس برای هیچ کس مانند سابق نخواهد بود و فهمیدن داغ دل زینب پس از آنکه دید امامش دست به کمر گرفته و به خود می پیچد، بسی شگفت تر و گرانبارتر خواهد بود. شیعه، داغی تازه در سینه دارد که تازه راز ‘لن تبرد ابدا’ را آشکار کرده است. بر حسین روز و شب خواهیم گریست و نخواهیم خواست که این داغ سرد شود چون با گرما وحرارت آن، زندگی مان معنایی دیگر پیدا کرده است.
⚜ @taammolat74
🔰 محرم بهترین زمان برای بررسی سرمایه اجتماعی
🔸 محوریت انقلاب اسلامی با محرم و صفر بود و حکومت پهلوی معتقد بود که در صورت عبور به سلامت از عاشورای سال 57 حکومتشان ایمنتر میشود اما با حضور حماسهسازان عقبه اجرایی انقلاب اسلامی شکست خوردند.
🔹 حالا این محرم و صفر بود که اسلام را زنده نگه داشته این مساجد بودند که سنگر شدند و همین دو مسئله کافی است تا درباره عقبه تئوریک نظام اسلامی و انقلاب کمی منطقیتر و مبتنی بر مبانی اندیشه امام خمینی سخن بگوییم.
🔸 اما آرام آرام با گذشت زمان اتفاقات مختلف سبب شد تا تحلیلها رنگ تغییر به خود بگیرند و با غفلت مسئولین حاکمیتی مانند سپاه، سازمان تبلیغات، دفتر تبلیغات؛ نهادهای فراحاکمیتی مانند حوزه علمیه و از طرف دیگر کم توجهی و خودخواهی شخصیتهای شاخص جریان انقلابی در عرصه تشکیلات سبب شد تا دشمن با نفوذ آرام آرام تغییرات اساسی ایجاد کند و مقبولیت و مشروعیت را در هم شکند.
🔹 محرم فرصت خوبی برای واقعبینی و سرشماری هیئتهای انقلابی، بررسی مفهومشناسانه اندیشه سیاسی-اجتماعی هیئتها و یافتن میزان حقیقی سرمایه اجتماعی انقلاب در عرصه فرهنگی کشور است.
🔸 در این صورت واقعبینی کنار میرود و جای خود را به تحلیلهای اشتباه برای ثمربخشی و زودبازدهی عجولانه میدهد و همه به دنبال هزینهکرد و تشکیلاتبازی برای رسیدن به قدرت هستند.
💢 برخی نیز فکر میکنند نماینده اهل بیت بر روی زمین هستند و کسی یارای انتقاد دوستانه را هم ندارد و در صورتی که چند جمله بگوید، او را نفهم، دگم و ناهنجار نام میگذارد و این شروعی بر ریزش رویشهای انقلابی و عدول از آرمانهای انقلاب و حرکت به سمت نرمالیزاسیون (پروژه سازمان سیا در مجموعههای انقلابی-مذهبی) خواهد بود.
#خط_را_گم_نکنیم
#جذب
⚜ @taammolat74
⚜ @ponezs
هرکس عاشق امام حسین شد.mp3
4.93M
🔉 کلیپ صوتی
🔶 موضوع | هرکس عاشق حسین شد...
🎙دکتر الهی قمشهای
⚜️ @taammolat74
🔉 درسگفتار
🔶 موضوع | بازخوانی کتاب حدیث پیمانه
🎙رسول لطفی
سلسله نشست مجازی جمعههای اندیشه
جلسه دوم
⏰ ۳۱ مرداد ۱۳۹۹
⚜️ @taammolat74 👇👇👇
جلسه دوم.mp3
37.44M
🔉 درسگفتار
🔶 موضوع | بازخوانی کتاب #حدیث_پیمانه
🎙رسول لطفی
سلسله نشست مجازی #جمعههای_اندیشه
جلسه دوم
🔹 تبیین ایده آقای پارسانیا از هستیشناسی اجتماع
🔹 تحلیل #انقلاب_اجتماعی از منظر حمید پارسانیا
🔗 لینک جلسه قبل را در اینجا بشنوید.
⚜️ @taammolat74
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 برشی از مقتل امام حسین(ع) اثر علامه عسگری
🎙راوی: وحید یامین پور
بخش نخست
⚜ @taammolat74
➖➖
یک عُمر مُزد نوڪریم را نخواستم
بگذار با لباس غلامے ڪفن شوم ...
#قدیمےترینرفیقمحسین🌱
⚜️ @taammolat74
🔰 جامعه حسینی یک امت است.
✍️ سیدمنیرالدین حسینی الهاشمی
🔸 پس از «فلسفه حرکت» بزرگترین گامی که برای #پرورش برداشته میشود، تنظیم «فلسفه تاریخ الهی» است. به یاد بیاورید وقتی که فلسفه تاریخ دروغین در دستگاه مارکس برای عدالت اجتماعی درست شد، توانست سالها نصف دنیا را به خود مشغول کند.
🔹 «در فلسفه تاریخ اسلامی، مشت دشمن باز میشود» معلوم میشود که #کارآمدیانسان، بر کارآمدی ابزار حاکم است. حکومتش هم خیلی بالاتر است. کارآمدی جامعه و امت نیز بر کارآمدی انسان حاکم است. کارآمدی ابزار، تابعی از کارآمدی انسان است و کارآمدی انسان تابعی است از کارآمدی جامعه.
🔸در دستگاه الهی «جامعه» برابر است با «امت» و #جامعهحسینی یک امت است. اگر یک جامعه بر این اساس شکل بگیرد، حرکت و رشدی خواهد داشت که بسیار عظیمتر از تمام تحرکاتی است که در تاریخ گزارش شده است. آنگاه خواهیم دید که آثار محبین حضرت اباعبدالله(سلاماللهعلیه) یا جامعه حسینی، در تاریخ چقدر است و این جوامع الهی هستند که در تحولات سیاسی، فرهنگی و اقتصادی محور واقع میشوند نه جوامع الحادی.
🔹 نکته آخر هم این است که گزارشهای بدست آمده از جوامع گذشته نیز، تازه معنادار میشود و انسان به مرتبه صحیحی از تحلیل دست پیدا میکند.
📚 مراقبه های عاشورایی، ص 43
⚜️ @taammolat74
🔰 عاشوراشناسی مطلقانگار و نتیجهگرا
در باب تفکر و عاشوراشناسی محمدرضا حکیمی
✍️ گفتوگو با سیدمحمد عیسینژاد
📍آقای حکیمی یک متفکر اصلاحگر و استراتژیست فرهنگی است که میخواهد برای مشکلات امروز در افق 20 ساله با مبانی اسلام و تاثیر از عاشورا، راهکار ارائه کند. ایشان اعتقاد دارد که در اسلام و قرآن سرمشقهایی برای تحول و توسعه داریم. داستان انبیا در قرآن، نهجالبلاغه، خطبههای فاطمی و عاشورا. عاشورا یک سرمشق برای تحول در انسان شیعی و ایرانی است. فلسفه سیاسی-اجتماعی ما از عاشورا برمیخیزد و علمای شیعه همین نگاه را دارند. تبیین و ارائه آقای حکیمی، ارائه خوبی است!
⚜️ @taammolat74 👇👇👇
تاملات
🔰 عاشوراشناسی مطلقانگار و نتیجهگرا در باب تفکر و عاشوراشناسی محمدرضا حکیمی ✍️ گفتوگو با سیدمحمد
🔰 عاشوراشناسی مطلقانگار و نتیجهگرا
✍️ گفتوگو با سیدمحمد عیسینژاد
🔸بهنظر میرسد فلسفه سیاسی و اجتماعی شیعه دو منبع اساسی دارد که یکی عاشورا و دیگری مهدویت و انتظار است. ما هر تقریری از مساله عاشورا و انتظار داشته باشیم، خروجی خود را در فلسفه اجتماعی و سیاسی نشان میدهد. هر متفکر یا استراتژیستی که میخواهد برای کشور خود برنامهای براساس اسلام بریزد، طبیعتا بهسراغ این دو میرود. مرحوم شریعتی هم از عاشورا و هم از انتظار تفسیری دارد، شهیدمطهری و حضرتامام و رهبری هم همینطور. آقای حکیمی هم بهعنوان یک متفکر همین کار را کرده است.
🔹آقای حکیمی یک نثر فاخر فارسی دارد یعنی در کنار جلال آلاحمد که یک نثر انتقادی دارد و در کنار شریعتی که نثری گرم دارد، آقای حکیمی نثر فاخری در سبک خراسانی دارد که محکم و کوبنده است.آقای حکیمی با اینکه متفکر است و جایی که تصور میکنید یک بحث جدی را مطرح کند میبینید، نصیحت میکند و توصیه میکند و داستان نقل میکند. طبیعتا برای اینکه به اندیشه ایشان دست یابید باید مجموعه آثار وی را مطالعه کنید تا به یک جمعبندی برسید.
🔸فکر آقای حکیمی ادوار مختلفی دارد. ایشان یک دوره در قالب ایدئولوگ انقلاب «تفسیر آفتاب» را مینویسد و یک زمان قیام جاودانه را مینویسد که میخواهد از عاشورا که منبع فلسفه سیاسی اجتماعی شیعه است، بحث انقلاب اسلامی را تبیین کند و منتقد میشود. در یکجا هم مثل «عاشورا مظلومیت مضاعف» یا برخی دیگر از آثارش کاملا میخواهد راهش را از انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی جدا کند. کسی اگر پشت صحنه این ادوار را نداند، طبیعتا نمیفهمد و احساس میکند متناقض یا ثقیل است یا بیمعناست.
💢وقتی انقلاب اسلامی بهوجود آمد ایشان تفسیر آفتاب را نوشت یعنی یک متفکر و استراتژیستی است که برای کوبیدن و نقد اشتباهات وقت میگذارد و ادبیات محکم خراسانی هم دارد. یکی مثل امام متفکری بود که نظریه ولایتفقیه را مطرح کرد و پیادهاش کرد. یکی مثل علامه طباطبایی مطالبی را مطرح میکند اما خودش اهل اقدام نیست یا کسی مثل شیخ انصاری که تئوریپردازی میکند و شاگردانش مثل آخوند خراسانی و میرزایشیرازی اجرا میکنند. یکی هم مثل نایینی فقط تئوریپرداز است. سنخی هم داریم مثل خواجهنصیر که کلام شیعه را بازنویسی میکند و حکومت عباسیان را از بین میبرد. آقای حکیمی از سنخ دوم است یعنی میآید اتفاقات افتاده را نقد میکند. اینکه اهل اقدام نیستند البته از ارزش کار آنها کم نمیکند.
🔗 متن کامل این یادداشت را در اینجا بخوانید.
⚜️ @taammolat74
🔉 پادکست صوتی
🔶 موضوع |برای عاشورا سراغ چه کتابهایی برویم؟!
🎙دکتر سعید طاووسی مسرور
آینهای در برابر آینه داران ، نشریه چند رسانهای رِباط
مجلس اول
⏰محرم الحرام 1442 / 31 مرداد 1399
⚜️ @taammolat74 👇👇👇
4_5909174528784730880.mp3
20.83M
🔉 پادکست صوتی
🔶 موضوع |برای #عاشورا سراغ چه کتابهایی برویم؟!
🎙دکتر #سعید_طاووسی مسرور
مجلس اول
راوی: کوروش اسکندری
🔹طاووسی مسرور در حوزهی تاریخ اسلام مقالات، مصاحبهها و پژوهشهای فراوانی انجام داده است که در نشریات گوناگون منتشر شدهاند. او همچنین دردائرةالمعارفهایی از جمله دانشنامهی جهان اسلام و دائرةالمعارف تشیع نیز مقالاتی به چاپ رسانده است. دو مقالهی ISI نیز از او در حوزهی مطالعات اسلامی و شیعی منتشر شده است. کتاب 《پاسخ شبهات مربوط به امام حسن(ع)و امام حسین(ع)》نیز از او در دست چاپ است.
⚜️ @taammolat74