✍ لیلة المَبیت؛ شب تاریخی هجرت پیامبر از مکه به مدینه در آغاز ماه ربیع الاول
🍃و مِنَ النَّاسِ مَنْ يَشْرِي نَفْسَهُ ابْتِغاءَ مَرْضاتِ اللَّهِ وَ اللَّهُ رَؤُفٌ بِالْعِبادِ (بقره:۲۰٧)🍃
📍 برخی از مردم هستند که برای جلب رضایت خدا، جان خود را می فروشند(جان فشانی می کنند) و خداوند نسبت به چنین بندگانی، بسیار مهربان است.
♈️ ابن أبي الحديد كه از علماى قرن هفتم اهل سنّت است، در شرح نهج البلاغه خود آورده است: «تمام مفسّران گفته اند اين آيه درباره #على_بن_ابى_طالب عليه السلام نازل شده است كه در #ليلة_المبيت در بستر رسول خدا صلى اللَّه عليه و آله خوابيد و اين موضوع در حدى از تواتر است كه جز كافر يا ديوانه آن را انكار نمی کنند».
♈️ مشركانِ مكّه، قرار گذاشتند از هر قبيله اى يك نفر را براى كشتن پيامبر صلى اللَّه عليه و آله انتخاب كنند و آن حضرت را دسته جمعى از بين ببرند تا بنى هاشم به خونخواهى او قيام نكنند و با اين عمل از دعوت پيامبر راحت شوند. پيامبر صلى اللَّه عليه و آله از نقشه ى آنان با خبر شد و على عليه السلام براى اينكه پيامبر به سلامت از مكّه خارج شود، در بستر ايشان خوابيد و اين آيه در شأن آن حضرت نازل گرديد) تمام{📚 تفسير نور، ج1، ص325(محسن قرائتی}.
📌 نقطه آغاز هجرت پیامبر(ص) همین طرح مشرکین مکه برای قتل ایشان بود که حضرت ناچار به هجرت از مکه به مدینه(یثرب) شدند و در شب معروف به لیلة المبیت که مشرکین در صدد اجرای طرح خود برآمدند حضرت امیر المومنین در جای پیغمبر خوابیدند و پیغمبر به قصد مدینه از شهر خارج شدند و بدین ترتیب توطئه مشرکین خنثی شد. لیلة المبیت، شب اول ماه ربیع الاول سال ۱۳ بعثت است که مبدا تقویم هجری قمری نیز هست. حضرت ۱۰ سال هم در مدینه اقامت داشتند.
💠 مَبیت مصدر میمی است؛ به جایی که کسی شب را در آنجا سپری کند "بیت" گفته میشود. بیتوته یعنی شب را در جایی سپری کردن. فعل آن نیز در قرآن آمده است: وَ يَقُولُونَ طَاعَةٌ فَإِذَا بَرَزُوا مِنْ عِنْدِكَ بَيَّتَ طَائِفَةٌ مِنْهُمْ غَيْرَ الَّذِي تَقُولُ وَ اللَّهُ يَكْتُبُ مَا يُبَيِّتُونَ {نساء:٨۱}// وَ هوَ مَعَهُمْ إِذْ يُبَيِّتُونَ مَا لَا يَرْضَىٰ مِنَ ٱلْقَوْلِ ۚ {نساء:۱۰٨}.
#نبی_اکرم
#امیر_المومنین
#ليلة_المبيت
@tabyeen98
✍ ثبات قلب و قدم
🔹 آیت لله بهجت:
💥 مهم تر از دعا برای تعجیل فرج حضرت مهدی عجّل الله تعالی فرجه الشریف، دعا برای بقای ایمان و ثبات قدم در عقیده و عدم انکار آن حضرت تا ظهور او می باشد؛ زیرا مردن، تنها قطع حیاتِ دنیای چند روزه فانی است، اما بیرون رفتن از عقیده صحیح، موجب هلاکت ابدی از حیات جاوید آخرت و خلود در جهنم است؛ لذا حضرت امیر علیه السلام در #لیلة_المبیت از رسول اکرم صلی لله علیه و آله می پرسد: 👈 «أَفِی سَلامَةٍ مِنْ دِینِی؟؛ آیا دین من سالم خواهد بود؟».
📚 در محضر بهجت، ج۲، ص١٠١
#ایمان
#ثبات_قلب
#دین
#موجود_موعود
#امام_زمان
#دعای_غریق
@tabyeen98
✍ روز اول ربیع الاول؛ هجرت پیامبر
🔹رهبر انقلاب:
♈️ در روز اول ربیع الاول، هجرت پیغمبر واقع شده است؛ از مکه به مدینه که مبدأ تاریخ هجری مسلمانان است. این ماه هم ربیعالمولود است، هم ربیعالهجره است.
۸۶/۱۲/۲۲
@tabyeen98
✍ لزوم هجرت
🔹 استاد علی صفایی حائری
♈️ اگر در محیطی که هستی نتوانستی کاری انجام بدهی، باید هجرت کنی، که ماندگار شدنت به تحلیل رفتنت منتهی میشود و عذر نیاور که ضعیف بودم، چون زمین خدا وسعت داشت...
📚صراط، ص۸۱
#هجرت
@tabyeen98
4_71799543812850419.pdf
369.2K
💢 تحقیقی در تاریخ وفات پیامبر گرامی
💠 #استاد_سید_محمد_جواد_شبیری
♈️ نویسنده در این مقاله با بررسی تطبیقی مناسبات نزدیک وفات، تنها قول مروی از ائمه ع يعنى روز ۲ ربیع الاول را ترجیح داده است.
#دوشنبه_سیاه
@tabyeen98
✍ آخرین وداع پیامبر با یاران...
📚فروغ ابدیت جلد2، صفحات 864- 865(آیت الله جعفر سبحانی)
💥 پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) روزهای آخر بیماری در حالی كه سرش را با پارچه ای بسته بود، #سه_روز پیش از شهادت خود، به مسجد آمد و شروع به سخن نمود و در طی سخنان خود فرمود:
📍 هر كسی حقی بر گردن من دارد برخیزد و اظهار كند، زیرا قصاص در این جهان، آسان تر از قصاص در روز رستاخیز است!
_ در این موقع #سوادة_بن_قیس برخاست و گفت: موقع بازگشت از نبرد "طائف" در حالی كه بر شتری سوار بودید، تازیانه خود را بلند كردید كه بر مركب خود بزنید. اتفاقا تازیانه بر شكم من اصابت كرد، من اكنون آماده گرفتن قصاصم.
⚡️درخواست پیامبر یك تعارف اخلاقی نبود؛ بلكه جداً مایل بود حتی یك چنین حقوقی را جبران نماید.
👈 گذشته از این، چون اصابت تازیانه بر شكم سواده #عمدی_نبود، از این نظر او حق قصاص نداشته است، بلكه با پرداخت دیهای جبران می گردید. مع الوصف پیامبر خواست، نظر وی را تامین كند...
پیامبر دستور داد، بروند همان تازیانه را از خانه بیاورند، سپس آماده قصاص شدند.
♦️یاران رسول خدا با دلی پر غم و دیدگانی اشكبار و ناله هایی جانگداز، منتظرند كه جریان به كجا خاتمه می پذیرد؛ آیا سواده واقعا از در قصاص وارد می شود؟
ناگهان دیدند سواده بی اختیار، بجای قصاص، شكم و سینه پیامبر را می بوسد؛ در این لحظه پیامبر او را دعا كرده، فرمود: خدایا! از سواده بگذر، همانطور كه او از پیامبر اسلام در گذشت...
#پیامبر_رحمت
#حق_الناس
@tabyeen98
May 11
✍ روز جمعه و فضیلت برخی اعمال
💥 رُوِيَ عَنِ النَّبِيِّ ص أَنَّ الْخَيْرَ وَ الشَّرَّ يُضَاعَفَانِ يَوْمَ الْجُمُعَةِ(📚مصباح المتهجد؛ ج1، ص: 285)👈 از #پیامبر(ص) روایت شده است که خیر و شر [ = خوب و بد] در روز جمعه مضاعف می شود.
💥 عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ حَمَّادِ بْنِ عِيسَى عَنْ حَرِيزٍ عَنْ زُرَارَةَ قَالَ قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ 👈 لَا تَدَعِ الْغُسْلَ يَوْمَ الْجُمُعَةِ فَإِنَّهُ سُنَّةٌ(📚الکافی، ۳/۴۱۷)👈 امام محمد باقر علیه السّلام: غسل را در روز جمعه ترک مکن که سنّت است.
💠 پی نوشت:
♈️ #شیخ_طوسی: از سنت های موکد در این روز، غسل است و وقت آن از بعد از طلوع فجر (اذان صبح) تا ظهر شرعی است و هر چه به ظهر شرعی نزدیکتر باشد بهتر است و هنگامی که خواست غسل کند بگوید:
🌹 أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ وَ أَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اجْعَلْنِي مِنَ التَّوَّابِينَ وَ اجْعَلْنِي مِنَ الْمُتَطَهِّرِينَ وَ الْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمِينَ.
⚡️ و مستحب است که از ناخن هایش بگیرد و در این هنگام بگوید:
بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ وَ عَلَى سُنَّةِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَ الْأَئِمَّةِ مِنْ بَعْدِهِ عَلَيْهِمُ السَّلَامُ.
⚡️ و سبیلش را کوتاه کند و بگوید:
بِسْمِ اللَّهِ وَ عَلَى مِلَّةِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَ مِلَّةِ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ وَ الْأَوْصِيَاءِ عَلَيْهِمُ السَّلَامُ.
⚡️ و شایسته است مقداری عطر و بوی خوش به بدنش بزند و پاکترین لباسهایش را بپوشد.
#روز_جمعه
@tabyeen98
✍️ اهمیت غسل روز جمعه در وصیت پیامبر(ص) به امیر المومنین(ع)
📚 جمالُ الأُسبوع بكمال العمل المشروع، ص366(سید بن طاووس: 664)
⚡️فمِنَ الرِّوَايَاتِ فِي فَضْلِ غُسْلِ يَوْمِ الْجُمُعَةِ زِيَادَةً عَلَى مَا قَدَّمْنَاهُ مَا نَقَلْنَاهُ عَنْ خَطِّ أَبِي الْفَرَجِ بْنِ أَبِي قُرَّةَ قَالَ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ الْجُنْدِيِّ قَالَ حَدَّثَنَا عُثْمَانُ بْنُ أَحْمَدَ بْنِ السِّمَاكِ قَالَ حَدَّثَنَا أَبُو نَصْرٍ السَّمَرْقَنْدِيُّ قَالَ حَدَّثَنَا حُسَيْنُ بْنُ حُمَيْدٍ بِمِصْرَ قَالَ حَدَّثَنَا زُهَيْرُ بْنُ عَبَّادٍ قَالَ حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عَبَّادٍ عَنْ أَبِي الْبَخْتَرِيِّ عَنْ جَعْفَرٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ ع عَنِ النَّبِيِّ ص أَنَّهُ قَالَ لِعَلِيٍّ فِي وَصِيَّتِهِ لَهُ:
↩️ يا عَلِيُّ! عَلَى النَّاسِ فِي كُلِّ يَوْمٍ مِنْ سَبْعَةِ أَيَّامٍ الْغُسْلُ فَاغْتَسِلْ فِي كُلِّ جُمُعَةٍ وَ لَوْ أَنَّكَ تَشْتَرِي الْمَاءَ بِقُوتِ يَوْمِكَ وَ تَطْوِيهِ فَإِنَّهُ لَيْسَ شَيْءٌ مِنَ التَّطَوُّعِ أَعْظَمَ مِنْهُ.
💥 #پیامبر(ص): ای علی! مردم باید در یک روز از هفته غسل کنند، بنابر این در هر جمعه غسل کن هرچند آب [غسل] را با قوت روزت بخری و گرسنه بمانی؛ چرا که هیچ عمل داوطلبانه و مستحبی ای بزرگ تر از آن وجود ندارد.
💠 پی نوشت:
1️⃣ این روایت به خاطر وجود ابوالبَختری وهب بن وهب ضعیف است.
2️⃣ و الطَوَى: الجُوع، يقال: طوي بالكسر يطوى طوى فهو طاو و طيان أي خالي البطن جائع لم يأكل( مجمع البحرين؛ ج1، ص: 279).
#غسل_روز_جمعه
@tabyeen98
✍️ زمان انجام غسل جمعه
♈️ آیات عظام امام خمینی، مقام معظم رهبری، فاضل لنکرانی، مکارم شیرازی، بهجت، وحيد خراسانی، خوئي، اراکی، نوری همدانی(غالب مراجع)👈 از اذان صبح روز جمعه تا اذان ظهر است و بهتر است نزدیک اذان ظهر بجا آورده شود و اگر تا ظهر انجام نداد بهتر است كه بدون نيّت اداء و قضا(به نیت ما فی الذمّه) تا عصر جمعه به جا آورد.
♈️ آیت الله مکارم شیرازی: وقت غسل جمعه از اذان صبح روز جمعه است تا ظهر، اگر در این زمان انجام نشود می توان در روز شنبه (به قصد قضا) یا در روز پنجشنبه (عصر پنج شنبه یا بعد از غروب آفتاب در صورتی که احتمال قابل توجهی بدهد روز جمعه موفق به غسل کردن نمی شود) آن را بجا آورد؛ البته شب جمعه یا بعد از اذان ظهر روز جمعه تا روز شنبه نیز می توان غسل جمعه را به نیت ما فی الذمه بجا آورد.
http://makarem.ir/main.aspx?typeinfo=21&lid=0&catid=45191&mid=256985
♈️آیت الله سیستانی: در شرع مقدس اسلام غسلهای مستحب زیاد است، و از آن جمله است: غسل جمعه و وقت آن بعد از اذان صبح است تا غروب آفتاب، و بهتر آن است که نزدیک ظهر بجا آورده شود، و اگر تا ظهر انجام ندهد بهتر آن است که بدون نیت اداء و قضاء تا غروب بجا آورد، و اگر در روز جمعه غسل نکند مستحب است از صبح شنبه تا غروب قضای آن را بجا آورد. و کسی که میداند در روز جمعه آب پیدا نخواهد کرد میتواند روز پنجشنبه، یا شب جمعه غسل را رجاءً انجام دهد. و مستحب است انسان در موقع غسل جمعه بگوید: «اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ إلاّ الله وَحْدَهُ لا شرِیک لَهُ و اَنّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَرَسُولُه، اللهمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ، وَاجْعَلْنِی مِنَ التَّوّابِینَ وَاجْعَلْنِی مِنَ المُتَطَهّرِینَ»(مسأله ۶۳۳).
http://www.sistani.org/persian/book/50/28/
#غسل_روز_جمعه
@tabyeen98
✍️ نماز خواندن با غسل روز جمعه
💥 عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ حَمَّادِ بْنِ عِيسَى عَنْ حَرِيزٍ عَنْ زُرَارَةَ قَالَ قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ 👈 لَا تَدَعِ الْغُسْلَ يَوْمَ الْجُمُعَةِ فَإِنَّهُ سُنَّةٌ(📚الکافی، ۳/۴۱۷)👈 امام محمد باقر علیه السّلام: غسل را در روز جمعه ترک مکن که سنّت است.
💠 توضيح و بيان فتوا👇
📌 انجام غسل یکی از دستورات دین اسلام است که در مواردی واجب و در مواردی مستحب می باشد(1). یکی از غسل های مستحبی، غسل جمعه می باشد که از صبح تا ظهر جمعه زمان انجام این عمل مستحب می باشد(2). #سوال این است که آیا می شود با این غسل مستحب، نماز واجب هم خواند؟ یا اینکه فقط با غسل های واجب می شود نماز واجب خواند؟
🔹 آیت الله خامنه ای[ و آیات عظام امام خمینی، بهجت، صافی، فاضل]: غير از غسل جنابت، بقيه غسلها از وضو کفايت نمى کنند.(3)
🔹 آیت الله سیستانی [ و آیت الله نوری، وحید خراسانی، مکارم شیرازی، تبریزی]: می توان با غسل جمعه [و سایر غسلهای مستحب] نماز خواند.(4)
🔹آیت الله مکارم شیرازی: چنانچه غسل جمعه در وقت خود بجا آورده شود(اذان صبح جمعه تا ظهر) کفایت از وضو نیز می کند. همچنین اگر در روز شنبه (به قصد قضا) و یا در روز پنجشنبه (در صورتی که احتمال قابل توجهی بدهد روز جمعه موفق به غسل کردن نمی شود) بجا آورد. ولی اگر شب جمعه یا بعد از اذان ظهر تا روز شنبه، بجا آورد، کفایت از وضو نمی کند؛ هرچند غسل در این دو زمان، به نیت ما فی الذمه صحیح است(5)
🔹آیت الله وحید خراسانی: اگر غسل جمعه را از اذان صبح تا ظهر به جا آورد و یا از ظهر تا غروب بدون نیّت ادا و قضا آن را انجام دهد و یا در صورتیکه در جمعه غسل نکند و از صبح شنبه تا غروب قضا نماید، مجزی از وضو میباشد(6)
💠 پی نوشت:
[1] رساله 13مرجع، دفتر انتشارات اسلامی، مسئله 644
[2] رساله 13مرجع، دفتر انتشارات اسلامی، مسئله 644
[3] اجوبه الاستفتاات، مسئله 188
[4] برگرفته از سایت آیت الله سیستانی
[5] برگرفته از سایت آِیت الله مکارم شیرازی
[6] برگرفته از سایت حضرت آیت الله وحید خراسانی
http://www.welayatnet.com/fa/news/38903
@tabyeen98
✍ استجابت دعا در روز جمعه
📚 مرآة العقول في شرح أخبار آل الرسول؛ ج15، ص: 340؛ علامه محمدباقر مجلسی
💥وَ عَنْهُ عَنِ النَّضْرِ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ 👈 السَّاعَةُ الَّتِي يُسْتَجَابُ فِيهَا الدُّعَاءُ يَوْمَ الْجُمُعَةِ مَا بَيْنَ فَرَاغِ الْإِمَامِ مِنَ الْخُطْبَةِ إِلَى أَنْ يَسْتَوِيَ النَّاسُ فِي الصُّفُوفِ وَ سَاعَةٌ أُخْرَى مِنْ آخِرِ النَّهَارِ إِلَى غُرُوبِ الشَّمْسِ(صحيح السند).
♈️ #امام_صادق علیه السلام: ساعتی که در روز جمعه دعا در آن مستجاب است عبارت است از حین تمام شدن خطبه امام جمعه تا زمانی که صفوف مردم برای اقامه نماز منظم میشود و ساعت دیگر [ی که دعا مستجاب است] آخر روز جمعه تا غروب آفتاب است.
#جمعه
#غروب
#دعا
@tabyeen98