هدایت شده از Aminikhaah_Media
💠 #صبر_رمز_قدرت
🔶 جلسه دوم
🔷 بخش سوم
📍 امیرالمومنین آنقدر پیراهنشان را وصله زده بودند که از پینه کننده آن خجالت می کشیدند : وَ اللَّهِ لَقَدْ رَقَّعْتُ مِدْرَعَتِي هَذِهِ حَتَّى اسْتَحْيَيْتُ مِنْ رَاقِعِهَا وَ لَقَدْ قَالَ لِي قَائِلٌ أَ لَا تَنْبِذُهَا عَنْكَ فَقُلْتُ [اعْزُبْ] اغْرُبْ عَنِّي فَعِنْدَ الصَّبَاحِ يَحْمَدُ الْقَوْمُ السُّرَى ؛ به خدا سوگند آنقدر اين پيراهن پشمين را وصله زدم كه از پينه كننده آن شرمسارم. يكى به من گفت: «آيا آن را دور نمى افكنى؟» گفتم: از من دور شو، صبحگاهان رهروان شب ستايش مى شوند. ( خطبه 160 نهج البلاغه ، ترجمه دشتی)
خودشان نان و سرکه می خوردند اما سفره ی اطعامشان برای مردم رنگین بود، امام باقر ع ضمن روایتی درباره زهد و ورع امیرالمومنین می فرمایند:
وَ اللَّهِ إِنْ كَانَ عَلِيٌّ ع لَيَأْكُلُ أَكْلَ الْعَبْدِ وَ يَجْلِسُ جِلْسَةَ الْعَبْدِ وَ إِنْ كَانَ لَيَشْتَرِي الْقَمِيصَيْنِ السُّنْبُلَانِيَّيْنِ فَيُخَيِّرُ غُلَامَهُ خَيْرَهُمَا ثُمَّ يَلْبَسُ الْآخَرَ .... وَ لَقَدْ وَلِيَ خَمْسَ سِنِينَ مَا وَضَعَ آجُرَّةً عَلَى آجُرَّةٍ وَ لَا لَبِنَةً عَلَى لَبِنَةٍ وَ لَا أَقْطَعَ قَطِيعاً وَ لَا أَوْرَثَ بَيْضَاءَ وَ لَا حَمْرَاءَ وَ إِنْ كَانَ لَيُطْعِمُ النَّاسَ خُبْزَ الْبُرِّ وَ اللَّحْمِ وَ يَنْصَرِفُ إِلَى مَنْزِلِهِ وَ يَأْكُلُ خُبْزَ الشَّعِيرِ وَ الزَّيْتِ وَ الْخَلِّ وَ مَا وَرَدَ عَلَيْهِ أَمْرَانِ كِلَاهُمَا لِلَّهِ رِضًى إِلَّا أَخَذَ بِأَشَدِّهِمَا عَلَى بَدَنِهِ وَ لَقَدْ أَعْتَقَ أَلْفَ مَمْلُوكٍ مِنْ كَدِّ يَدِهِ تَرِبَتْ فِيهِ يَدَاهُ وَ عَرِقَ فِيهِ وَجْهُهُ وَ مَا أَطَاقَ عَمَلَهُ أَحَدٌ مِنَ النَّاسِ وَ إِنْ كَانَ لَيُصَلِّي فِي الْيَوْمِ وَ اللَّيْلَةِ أَلْفَ رَكْعَةٍ وَ إِنْ كَانَ أَقْرَبُ النَّاسِ شَبَهاً بِهِ عَلِيَّ بْنَ الْحُسَيْنِ ع وَ مَا أَطَاقَ عَمَلَهُ أَحَدٌ مِنَ النَّاسِ بَعْدَهُ ؛
به خدا شيوه على (ع) اینگونه بود كه چون بندگان خوراك ميكرد و بر زمين مى نشست و دو پيراهن ميخريد و خدمتكار او به اختيار خود بهتر آنها را برميداشت و خود آن ديگر را مى پوشيد .... پنج سال خليفه بود نه آجرى بر آجرى گذاشت و نه خشتى بر خشتى و نه دهى را مالك شد و نه پول نقره يا طلا به جاى خود گذاشت به مردم نان گندم و گوشت ميخورانيد و خود به منزل برميگشت و نان جو با روغن و سركه ميخورد و هر گاه با دو كار خدا پسند روبرو ميشد سختتر آنها را انتخاب ميكرد و هزار بنده از دسترنج خود آزاد كرد كه در آن دستش خاك آلود شده و چهره اش عرق ريخته بود و كسى را تاب كاركرد او نبود او در شبانه روز هزار ركعت نماز ميخواند و شبیه ترين مردم به او على بن الحسين بود و كسى بعد از او توان كار او را نداشت. (أمالي صدوق ، ترجمه کمره ای؛ ص281 )
مسئول جامعه اسلامی این چنین است، آن قدر اهل صبر و مقاومت است ، آنقدر درد تحمل می کند که به مردم هیچ دردی نرسد ، نه آنکه هر چه درد است برای مردم باشد و هر چه عیش و نوش است برای مسئولین!
امیرالمومنین می فرمایند از زمانی که مادرم مرا به دنیا آورد تا شهادتم یک آن نیست که مظلوم نباشم: «مَا زِلْتُ مَظْلُوماً مُنْذُ وَلَدَتْنِي أُمِّي، حَتَّى إِنَّ عَقِيلًا كَانَ يُصِيبُهُ الرَّمَدُ فَيَقُولُ: لَا تَذُرُّونِي حَتَّى تَذُرُّوا عَلِيّاً، فَيَذُرُّونِّي وَ مَا بِي رَمَدٌ»
من پيوسته از زمان تولد مظلوم بوده ام به طورى كه گاهى عقيل به درد چشم مبتلا ميشد ميگفت من نميگذارم دوا به چشم من بكنيد مگر اينكه اول به چشم على بنمائيد با اينكه من مبتلا به درد چشم نبودم. (بحارالانوار ، ج27،ص62)
عمروعاص ملعون به معاویه گفت راه آنکه نفرت علی را از کودکی در دلها بگذاری این است که گروهی را بفرستی که به بچه ها بزغاله ای بدهند و بگویند معاویه فرستاده و بعد از چند روز که بچه ها با آن بزغاله خو کردند عده ی دیگری را بفرست تا بزغاله را پس بگیرند و بگویند علی دستور داده!
این بچه ها همان هایی هستند که بعد از واقعه عاشورا با کاروان اهل بیت در شهر شام چه ها کردند زیرا نفرت نسبت به امیرالمومنین را از کودکی در دل داشتند.
در جنگ صفین لشگریان دشمن دلیل جنگ خود را با امیرالمومنین اینگونه بیان می کردند: ...ثُمَّ جَعَلَ يَلْعَنُ عَلِيّاً وَ يَشْتِمُهُ وَ يُسْهِبُ فِي ذَمِّهِ .... قَالَ: فَإِنِّي أُقَاتِلُكُمْ لِأَنَّ صَاحِبَكُمْ لَا يُصَلِّي كَمَا ذُكِرَ لِي وَ أَنَّكُمْ لَا تُصَلُّون.. ؛ ...سپس [آغاز] لعن [به على] كرد و به او دشنام مى داد و در نكوهش وى سخن بسيار مى گفت ... گفت: من با شما از آن رو پيكار مى كنم كه چنان كه به من گفته اند مولاى شما نماز نمى گزارد و شما نيز نماز نمى گزاريد.. . (وقعه صفین ، ص354)
🔔 @aminikhaah_Media
✍ شب قدر
📚الکافی، ج۴، ص ۱۵۸-۱۵۷
💥عَن حُمرانَ أنّه سألَ أبا جعفرٍ عليه السلام عَن قولِ اللّه عزّ وَ جلّ: 🍃«إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُبَارَكَةٍ»؟(دخان:3)👉 قال: نعم، ليلةُ القدر و هي في كلِّ سَنَةٍ في شهرِ رمضانَ في العَشر الأواخر، فَلَم يُنَزَّل القرآنُ إلا في ليلةِ القدر، قالَ اللّهُ عزّ و جلّ: 🍃«فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حکیمٍ»(دخان:4)👉 قال: يُقَدَّرُ في ليلةِ القدرِ كلُّ شیءٍ يكونُ في تلك السّنةِ إلى مِثلِها مِن قابلٍ خيرٍ و شرٍّ و طاعةٍ و معصيةٍ و مولودٍ و أجلٍ أو رزقٍ، فما قُدِّرَ في تلك السّنةِ و قضی فهو المحتومُ و لِلّه عزّ و جلّ فيه المَشيئةُ!
⚡️قال: قلتُ: 🍃«لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ »(قدر:3)👉 أيُّ شیءٍ عَنَى بذلك؟ فقال: العملُ الصّالحُ فيها مِن الصّلاة و الزّكاة و أنواعِ الخيرِ خيرٌ مِن العملِ في ألفِ شهرٍ ليسَ فيها ليلةُ القدر، و لولا ما يُضاعف اللّه تبارك و تعالى للمؤمنين ما بَلغُوا و لكنّ اللّهَ يُضاعفُ لَهم الحسناتِ بحُبّنا!
♈️ حُمران از امام محمد باقر علیه السلام درباره این سخن خدا "ما آن را در شبی مبارک نازل کردیم" سوال می کند. حضرت جواب می دهد: بله، [منظور از شبی مبارک] شب قدر است و این شب در هر سال در ماه رمضان در دهه آخر است؛ قرآن نازل نشد مگر در شب قدر. خداوند عزّ و جلّ می گوید: "در این شب هر امر حکیمانه ای جدا [و نازل] می شود(سوره دخان)". در شب قدر هر چیزی که در آن سال تا سال بعد است مقدر و معلوم می شود، از خیر و شر و طاعت و معصیت و تولد و مرگ و روزی. هرچه در آن سال مقدر شود و فرمانش صادر شود(قدر و قضاء)، حتمی است و [البته] خداوند عزّ و جلّ در آن امور، دارای مشیت و اراده است.
روای می گوید: گفتم: "شب قدر بهتر از هزار ماه است(سوره قدر)"، منظور چیست؟ گفت: عمل صالح یعنی نماز و زکات و انواع کارهای خیر در این شب از عمل در هزار ماهی که شب قدر ندارد بهتر است و خداوند حسنات(کارهای خوب) را به خاطر محبت ما برای مومنین مضاعف می کند.
#شب_قدر
#شب_مبارک
#شب_سرنوشت
@tabyeen98
✍ بیدار نگه داشتن کودکان در #شب_قدر
📌 یکی از مسائلی که کمتر به آن توجه می شود، بیدار نگه داشتن کودکان در شب قدر است.
⚡️از سیره حضرت زهرا سلام الله علیها نقل شده:
💥وَ کَانَتْ فَاطِمَةُ ع لَا تَدَعُ أَحَداً مِنْ أَهْلِهَا یَنَامُ تِلْکَ اللَّیْلَةَ وَ تُدَاوِیهِمْ بِقِلَّةِ الطَّعَامِ وَ تَتَأَهَّبُ لَهَا مِنَ النَّهَارِ وَ تَقُولُ مَحْرُومٌ مَنْ حُرِمَ خَیْرَهَا.
♈️ فاطمه سلام الله علیها نمیگذاشت کسی از اهل خانه در این شب(شب قدر) بخوابد و خواب آنان را با کم خوردن درمان میکرد و از روز برای شب، آماده میشد و میفرمود : محروم، کسی است که از خیر آن بی بهره ماند(📚دعائمالاسلام، ج1، ص282).
📍این حساسیت بانو نسبت به بیدار ماندن اهل خانه در حالی است که هنگام شهادت ایشان ، امام مجتبی علیه السلام بیش از 8 سال نداشتند. با اندکی محاسبه می توان فهمید حضرت زهرا سلام الله علیها کودکان زیر 7 سال خود را در شبهای قدر بیدار نگه می داشتند.
این مواظبت حضرت تا آنجا بود که خردسالان را در طول روز می خواباندند و شب، خوراک مختصری که هم گرسنگی را بزداید و هم خواب نیافریند به ایشان می دادند.
حضرت صدیقه، علت این همه دقت را بهره بردن کودکان خود از شب قدر می دانستند.
💢 نمایان می شود که کمترین مرحله بهره وری از فیوضات شب قدر، بیدار بودن در این شب است. و معلوم می شود این برکات به گونه ای است که خردسالان نیز به آن محتاج اند و با بیداری شب - ولو به صورت ناخواسته ـ سهمی از آن فیوضات خواهند داشت.
🔷 به هر روشی که می توانیم ، کودکان خود را در شب قدر بیدار نگه داریم و البته این کار را ظرافتمندانه انجام دهیم تا برای آنها مایه رنج و زدگی نباشد(نویسنده👈 مصطفی امینی خواه).
#شب_قدر
#کودکان
#بیداری
@tabyeen98
✍️ همیشگی بودن شب قدر
📚 الكافي (ط - الإسلامية)؛ ج4، ص158(کلینی:329)
♈️ محَمَّدُ بْنُ يَحْيَى عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَحْمَدَ عَنِ السَّيَّارِيِّ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِنَا عَنْ دَاوُدَ بْنِ فَرْقَدٍ قَالَ حَدَّثَنِي يَعْقُوبُ قَالَ: سَمِعْتُ رَجُلًا يَسْأَلُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع- عَنْ لَيْلَةِ الْقَدْرِ فَقَالَ أَخْبِرْنِي عَنْ لَيْلَةِ الْقَدْرِ كَانَتْ أَوْ تَكُونُ فِي كُلِّ عَامٍ فَقَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع لَوْ رُفِعَتْ لَيْلَةُ الْقَدْرِ لَرُفِعَ الْقُرْآنُ.
🌹 امام صادق علیه السلام در پاسخ به این سوال که آیا شب قدر [قبلا] بوده است یا در هر سال هست[و تکرار می شود]، فرمودند: اگر شب قدر برداشته شود، قرآن برداشته می شود.
📚روضةُ المُتّقين في شرح کتاب مَن لا يحضره الفقيه؛ ج3، ص439(محد تقی مجلسی):👇
💠 و قولُه عليه السلام «لَوْ رُفِعَتْ لَيْلَةُ الْقَدْرِ لَرُفِعَ الْقُرْآنُ» الظّاهرُ أنّ المرادَ أنها تَلزمُ القرآنَ و هي باقيةٌ مع بقاءِ القرآن فإذا ارتفعَ القرآنُ بعد شهادةِ صاحبِ الأمر عليه السلام ارتفعت ليلةُ القدر يومئذٍ لأنّ فائدتَها نزولُ الملائكةِ و الرّوحُ على المعصوم (أو) المعنى أنه لو رُفعت لكان القرآنُ كذباً لأنه قال تعالى(تَنَزَّلُ الْمَلائِكَةُ وَ الرُّوحُ فِيها) و ظاهرُهُ الدّوامُ:
🔹 محمد تقی مجلسی: منظور این است که شب قدر ملازم قرآن است و تا قرآن باقی است شب قدر نیز باقی است و وقتی قرآن بعد از شهادت حضرت صاحب الامر برداشته شود شب قدر نیز برداشته می شود، چون فایده شب قدر نزول ملائکه و روح[= اعظم ملائکه] بر معصوم است یا اینکه منظور این است که اگر شب قدر [بعد از پیامبر] دوام و استمرار نداشته باشد قرآن دروغ خواهد بود، چون می گوید (تَنَزَّلُ الْمَلائِكَةُ وَ الرُّوحُ فِيها) که فعل مضارع برای استمرار و دوام است.
📚مرآة العقول في شرح أخبار آل الرسول؛ ج16، ص386(محمد باقر مجلسی)👇
💠 قولُه عليه السّلام:" لَرُفِعَ القرآنُ" أي تَبقَى ليلةُ القدر إلى انقضاء التكليفِ الذي علامتُه رفعُ القرآن إلى السّماء، و يُحتمل أن يكونَ المعنى رفعَ حكمِ القرآن و مدلولِه أي لو ذهبت ليلةُ القدر بَطَلَ حكمُ القرآن حيثُ يَدُلُّ على استمراره فإنّ قولَه تعالى" تَنَزَّلُ الْمَلائِكَةُ وَ الرُّوحُ فِيها" يَدُلُّ على الاستمرار التجددي.
و قيل: المرادُ أنه لو رفعت ليلة القدر و لم تنزل الملائكة و الروح فيها على الإمام لتبيينِ أحكامِ القرآنِ لَتَعَطّلَ القرآنُ و ذَهَبَ فائدتُه و لا يَخفى بُعدُه.
💢ثُمّ اعلم: 👈 أنه لا خلافَ بينَ الإمامية في استمرار ليلةِ القدر و بقائِها و إليه ذَهَبَ أكثرُ العامّة.
و ذَهَبَ شاذٌ مِنهم إلَى أنّها كانت مُختصةً بزمنِ الرّسولِ صلّى اللّهُ عليه و آله و سلّم و بعد وفاته رُفعت.
🔹محمد باقر مجلسی: منظور این است که شب قدر تا پایان تکلیف که علامتش رفع و بالارفتن قرآن به آسمان است باقی است و احتمال دارد معنایش این باشد اگر شب قدر نباشد حکم قرآن باطل می شود، چون فعل مضارع(تَنَزَّلُ) بر استمرار تجددی دلالت دارد...
💢وانگهی امامیه و اکثر اهل سنت به استمرار و همیشگی بودن شب قدر قائل اند اما برخی از اهل سنت می گویند شب قدر مربوط به زمان پیامبر بوده است و عده کمی از آنها معتقدند که شب قدر مخصوص زمان رسول اکرم بوده است و بعد از وفات حضرت برداشته شده است.
#شب_قدر
@tabyeen98
✍ علل و فواید روزه
1⃣ #باتقوا_شدن 👈 {آیه روزه: لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ}،
2⃣ #آزمون_اخلاص 👈{امیر المومنین در حکمت252 نهج البلاغه می گوید: و الصّيامَ ابتلاءً لِاخلاصِ الخَلق؛ خداوند روزه را از اين جهت تشريع فرمود كه اخلاص مردم را بیازماید}،
3⃣ #تساوی_فقیر_و_غنی[از اذان صبح تا اذان مغرب و حداقل در بعضی امور!]👈 {سَأَلَ هِشَامُ بْنُ الْحَكَمِ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنْ عِلَّةِ الصِّيَامِ. فَقَالَ: "إِنَّمَا فَرَضَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ الصِّيَامَ لِيَسْتَوِيَ بِهِ الْغَنِيُّ وَ الْفَقِيرُ وَ ذَلِكَ أَنَّ الْغَنِيَّ لَمْ يَكُنْ لِيَجِدَ مَسَّ الْجُوعِ فَيَرْحَمَ الْفَقِيرَ لِأَنَّ الْغَنِيَّ كُلَّمَا أَرَادَ شَيْئاً قَدَرَ عَلَيْهِ فَأَرَادَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ أَنْ يُسَوِّيَ بَيْنَ خَلْقِهِ وَ أَنْ يُذِيقَ الْغَنِيَّ مَسَّ الْجُوعِ وَ الْأَلَمِ لِيَرِقَّ عَلَى الضَّعِيفِ فَيَرْحَمَ الْجَائِعَ "(علل الشرائع، ج2، ص378):
📍خداوند عزّ و جلّ #روزه را به اين دليل واجب کرد تا با آن، فقير و غنى #مساوی شوند و اين به خاطر آن است كه ثروتمند نمی تواند درد گرسنگی را حس کند و به فقیر رحم کند، زیرا او هر وقت چیزی را بخواهد به آن دسترسی دارد. پس، خداوند عزّ و جلّ خواست بین خلقش مساوات برقرار کند و به ثروتمند درد گرسنگی را بچشاند تا نسبت به افراد ضعیف نرم شود و در نتیجه به گرسنه رحم کند.
4⃣ #کنترل_هواهای_نفس 👈{وَ بِإِسْنَادِهِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِي الْحَسَنِ الرِّضَا ع فِيمَا كَتَبَ إِلَيْهِ مِنْ جَوَابِ مَسَائِلِهِ- عِلَّةُ الصَّوْمِ لِعِرْفَانِ مَسِّ الْجُوعِ وَ الْعَطَشِ- لِيَكُونَ الْعَبْدُ ذَلِيلًا مُسْتَكِيناً مَأْجُوراً مُحْتَسِباً صَابِراً- وَ يَكُونَ ذَلِكَ دَلِيلًا لَهُ عَلَى شَدَائِدِ الْآخِرَةِ- مَعَ مَا فِيهِ مِنَ الِانْكِسَارِ لَهُ عَنِ الشَّهَوَاتِ- وَاعِظاً لَهُ فِي الْعَاجِلِ...(وسائل الشيعة،ج10، ص8)}:
📍 #امام_رضا علیه السلام در جواب مسائل محمد بن سِنان: علت روزه، شناخت درد گرسنگی و تشنگی است تا بنده، رام و نرم و دارای پاداش و صابر شود و این راهنمای او بر سختی های آخرت شود. ضمن آنکه در روزه، شکسته شدن شهوات و خواهش ها نهفته است و در زندگی زودگذر دنیا موعظه کننده روزه دار است... .
5⃣ #خشوع و #صبر 👈 {وَ فِي الْعِلَلِ وَ عُيُونِ الْأَخْبَارِ بِأَسَانِيدِهِ الْآتِيَةِ عَنِ الْفَضْلِ بْنِ شَاذَانَ عَنِ الرِّضَا ع قَالَ: إِنَّمَا أُمِرُوا بِالصَّوْمِ لِكَيْ يَعْرِفُوا أَلَمَ الْجُوعِ وَ الْعَطَشِ- فَيَسْتَدِلُّوا عَلَى فَقْرِ الْآخِرَةِ- وَ لِيَكُونَ الصَّائِمُ خَاشِعاً ذَلِيلًا- مُسْتَكِيناً مَأْجُوراً مُحْتَسِباً عَارِفاً- صَابِراً عَلَى مَا أَصَابَهُ مِنَ الْجُوعِ وَ الْعَطَشِ- فَيَسْتَوْجِبَ الثَّوَابَ- مَعَ مَا فِيهِ مِنَ الْإِمْسَاكِ عَنِ الشَّهَوَاتِ- وَ لِيَكُونَ ذَلِكَ وَاعِظاً لَهُمْ فِي الْعَاجِلِ- وَ رَائِضاً لَهُمْ عَلَى أَدَاءِ مَا كَلَّفَهُمْ- وَ دَلِيلًا لَهُمْ فِي الْآجِلِ وَ لِيَعْرِفُوا شِدَّةَ مَبْلَغِ ذَلِكَ- عَلَى أَهْلِ الْفَقْرِ وَ الْمَسْكَنَةِ فِي الدُّنْيَا- فَيُؤَدُّوا إِلَيْهِمْ مَا افْتَرَضَ اللَّهُ لَهُمْ فِي أَمْوَالِهِمْ(وسائل الشيعة، ج10، ص9)}:
📍 #امام_رضا علیه السلام: [مردم] به روزه امر شدند تا با درد گرسنگی و تشنگی آشنا شوند و به نیاز آخرت رهنمون شوند و تا روزه دار خاشع و رام و نرم و دارای پاداش و عارف و شکیبا بر گرسنگی و تشنگی ای که به او می رسد شود تا مستحق پاداش شود. ضمن آنکه روزه آنها را در برابر خواهش های نفس نگه می دارد و تا آن(روزه) در دنیایِ زودگذر برایشان پند دهنده ای باشد و مجبورشان کند به انجام تکلیف و راهنمایشان به آخرت باشد و تا شدت آن را بر فقرا و مساکین در دنیا بفهمند و در نتیجه حقوقی را که خدا برای آنها در اموالشان واجب کرده به آنها بپردازند.
5⃣ #صحت_و_سلامتی 👈{صُومُوا تَصِحُّوا: روزه بگیرید تا سالم بمانید یا سالم شوید}.
6⃣ قرآن می گوید روزه بر شما واجب شد شاید با تقوا شوید؛ یعنی شاید خود نگهدار و خود کنترل شوید. به نظر می رسد روایات ذکر شده در بالا تفسیر و بیان همین آیه است. خلاصه، علل و فوایده روزه زیاد است: با تقوا شدن، اعلام بندگی خدا، مساوی شدن فقیر و غنی، رحم به فقرا و ضعفا، تقویت تحمل و صبر و تواضع و خشوع و معرفت و کنترل امیال و شهوات نفس سرکش، یاد خدا و آخرت، حفظ و تقویت سلامتی و... .
💠 پی نوشت:
📌 باید توجه داشت فلسفه اصلی عبادات خاص مثل نماز و روزه این است که انسان در مسیر اصلی آفرینش قرار بگیرد و در این مسیر سرعت بگیرد و به مقصد برسد. انسان، موجود پیچیده ای است و در این مسیر، عواملِ مزاحمِ بیرونیِ بسیاری هم دارد که دین و دستورات خدا برای کمک به او است. انسان به مقصد بهشت آفریده شده است. بهشت یعنی منهای رنج.
#روزه
@tabyeen98
✍ گرسنگی؛ اسارت نفس و عادت شکنی
📚 مستدرك الوسائل و مستنبط المسائل؛ ج16، ص213(محدث نوری: ۱۳۲۰)
🔹عَبْدُ الْوَاحِدِ الْآمِدِيُّ فِي الْغُرَرِ، عَنْ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ ع أَنَّهُ قَالَ علیه السلام:
🌹 نِعْمَ الْعَوْنُ عَلَى أَسْرِ النَّفْسِ وَ كَسْرِ عَادَتِهَا الْجُوعُ.
♈️ امیر المومنین: #گرسنگی چه خوب کمکی است برای اسیر کردن نفس و شکستن عادتش!
#روزه
@tabyeen98
✍ گرسنگی و کم خوری و روزه داری
🔹علامه طباطبایی:
🔸 #گرسنگی موجب سبکی و نورانیت نفس می گردد و فکر در حال گرسنگی می تواند به #پرواز در بیاید.
🔸[البته] به اندازه ای که باعث بر ضعف نگردد و احوالش را مُشوّش ندارد. غذای زیاد خوردن و سیر بودن(پر بودن معده)، #نفس را ملول و خسته و سنگین می کند و از سیر در آسمان معرفت باز می دارد.
🔸صَوم و روزه از عبادات بسیار ممدوح است و در روایت مِعراجیه که خطاب و تکلم خدا با حبیبش رسول الله(صلّی اللهُ علیه و آله) بیان می شود خطابات عجیبی درباره جُوع[= گرسنگی] دارد و مزایای این امر را در سیر و سلوک به طرز شگفت انگیزی بیان می کند(روایت معراجیه در ارشاد القلوب دیلمی و جلد17بحارالانوار).
📚رساله لُبّ اللُّباب(دروس اخلاقی و عرفانی علامه طباطبایی)، علامه حسینی طهرانی
#روزه
@tabyeen98
✍ روزه حداقلی و حداکثری!
💥 كَمْ مِنْ صَائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ صِيَامِهِ إِلَّا الْجُوعُ وَ الظَّمَأُ وَ كَمْ مِنْ قَائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ قِيَامِهِ إِلَّا السَّهَرُ وَ الْعَنَاء، حَبَّذَا نَوْمُ اَلْأَكْيَاسِ وَ إِفْطَارُهُمْ(📚نهج البلاغه، حكمت 145):👇
♈️ #امیر_المومنین علیه السلام: چه بسا روزه دارى كه از روزه اش جز گرسنگى و تشنگى بهره اى ندارد و چه بسا شب زنده دارى كه از بلند شدنش جز بیداری و رنج نصیبی ندارد، خوشا خواب زیرکان و افطارشان!
💥وعنه عليه السّلام، عن آبائه، عن فاطمةَ بنتِ رسولِ اللّه صلّى اللهُ عليه وآله أنّها قالت: ما يَصنَعُ الصّائمَ بِصيامِه إذا لم يَصُن لسانَه و سمعَه و بصرَه و جوارحَه(📚بحار الأنوار علامه مجلسی):👇
♈️ #حضرت_فاطمه_زهرا سلام الله علیها: روزه روزه دار به چه دردش می خورد اگر زبان و گوش و چشم و اعضایش را صیانت و کنترل نکند؟!
💥صَومُ القَلبِ خَیرٌ مِن صِیامِ اللِّسانِ وَ صَومُ اللِّسانِ خَیرٌ مِن صِیامِ البَطنِ(📚 غُرَرُ الحِكَم، ج1، ص417):👇
♈️ #امیر_المومنین علیه السلام: روزه قلب بهتر از روزه زبان و روزه زبان بهتر از روزه شكم است.
💥 علِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنْ حَمَّادِ بْنِ عُثْمَانَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع إِذَا صُمْتَ فَلْيَصُمْ سَمْعُكَ وَ بَصَرُكَ وَ شَعْرُكَ وَ جِلْدُكَ وَ عَدَّدَ أَشْيَاءَ غَيْرَ هَذَا وَ قَالَ لَا يَكُونُ يَوْمُ صَوْمِكَ كَيَوْمِ فِطْرِكَ(📚الكافي (ط - الإسلامية)، ج4، ص87):👇
♈️ #امام_صادق علیه السلام: وقتی روزه می گیری باید گوش و چشم و مو و پوستت روزه بگیرد(حضرت موارد دیگری را نیز برشمردند) و روزی که روزه می گیری مثل روزی که می خوری نیست.
@tabyeen98
✍ ریزش باران لطف الهی بر دل ها
🔹 رهبر انقلاب( آیت الله خامنهای):
♈️ "عزیزان! ماه رمضان تمام شد؛ روزهای آخر آن را میگذرانیم. اگر سرزمین حاصلخیز دلهای شما تحت تأثیر باران لطف الهی در این ماه قرار گرفته باشد، در آینده میوه های خودش را خواهد داد."
#ماه_خدا
@tabyeen98
✍ 27 ماه رمضان؛ وفات علامه مجلسی
♈️ 27 ماه رمضان سالروز رحلت دانشمند جلیل القدر و خادم مذهب تشیع علامه محمد باقر مجلسی رضوان الله تعالی علیه است(1037-1110ه.ق).
این مرد بزرگ در عمر پربرکت 73 ساله خود آثار ارزشمندی به زبان عربی و فارسی به یادگار گذاشته است.
🔹برخی کتب علامه:
1. "بِحارالأنوار الجامعة لِدُرَر أخبار الأئمة الأطهار علیهم السلام" که یک مجموعه بزرگ روایی و تاریخی در 110 جلد است و در ضمن آن تفسیر بسیاری از آیات قرآن کریم هم آمدهاست.
2. مرآة العقول فی شرح أخبار آل الرسول که شرح کتاب کافی ثقة الاسلام کلینی است در ۲۶ جلد.
3. مَلاذ الأخیار فی شرح تهذیب شیخ طوسی در ۱۶ جلد.
4. الفرائد الطریفة، شرح صحیفه سجادیه امام چهارم شیعه(زین العابدین) است.
5. شرح أربعین حدیث، که از بهترین کتب در این موضوع است.
6. حقالیقین، در اعتقادات است و به زبان فارسی نوشته شدهاست(ایشان چندین کتاب کلامی دیگر نیز دارد).
7. زاد المعاد، در اعمال و ادعیه ماه ها (فارسی).
8. تحفة الزائر، در زیارات(فارسی).
9. عین الحیاة، شامل مواعظ و حکم برگرفته از آیات و روایات اهل بیت شیعه(فارسی).
10. صراط النجاة.
11. حلیة المتقین، در آداب و مستحبات زندگی روزانه(فارسی).
12. حیاة القلوب در تاریخ پیامبران و ائمه شیعه در سه جلد(فارسی).
13. مشکاة الأنوار، که مختصر حیات القلوب است(فارسی).
14. جلاء العیون در تاریخ و مصائب اهل بیت شیعه(فارسی).
15. توقیعات امام عصر همراه با ترجمه آنها.
16. کتب فراوانی به عنوان ترجمه احادیث خاص مانند ترجمه توحید مفضل و …کتبی در موضوع ترجمه ادعیه و زیارات همچون: زیارت جامعه کبیره و دعای سمات و … .
🔹 آیت الله جوادی آملی، از علّامهٔ مجلسی(ره)، چنین یاد می کند:
💥«غَوّاص در بِحارِ أنوارِ أئمهٔ أطهار
(علیهم السلام)، علامهٔ مجلسی رحمه الله»(📚أدب فِنای مقرّبان؛ج۱ص۲۱۱).
🔹آیت اللّه وحید خراسانی:
💥علامه مجلسی با بحارش، دین و مذهب را زنده کرد! كوچک شمردن زحمات علامه مجلسی در تأليف «بحار الأنوار»، نشانهٔ جهالت است!
🔹آیت اللّه صافی گلپایگانی:
💥يكى از رشته هاى مهم مجاهدات علمى و دينى او(علامه مجلسی)، برخورد با تصوّف و هدايت مردم و شيعيان، به تشيّع خالص- كه منزّه و پيراسته از تصوّف مى باشد- بود. اين «مجلسى» بود كه بازار تصوّف را كه به واسطه بعضى عوامل، رواج و رونقى يافته بود، به كِسادى كشاند و در اثر افشاگرى هايش، خانقاه هاى بسيارى كه حتّى در شهر اصفهان بود، تعطيل و بسته شد، و همان دوره، تشيّع راستين عصر ائمه(عليهم السّلام) را نوسازى و تجديد نمود...(📚معارف دين؛ج۳؛ص۴۲۲).
🔹آیت اللّه صافی گلپایگانی:
💥 در كتابهايى مثل «بحارالأنوار» در ضمن أحاديث و روايات،به قدرى آموزش عقايد وجود دارد،كه با وجود آنها از رفتن به در خانه ديگران بىنياز مىباشيم!(📚شرح حديث عرض دین؛ص۲۳).
🔹عالِم بزرگ اهل سنت، عبدالعزیز دهلوی در کتاب خود «تحفه إثنی عشریه» می نویسد:
💥«لو سُمِّیّ دینُ الشّیعة بِدین المجلسی لکانَ فی محله لِأنّ رونقَه منه»: اگر دین شیعه، به دین مجلسی نامگذاری شود، به جاست؛ زیرا رونق آن(تشیّع)، از او است(📚مرآة الأحوال ص۱۱۵-۱۱۴؛ الفیض القدسی ص۸۸).
#علامه_مجلسی
@tabyeen98
✍ نظر رهبر انقلاب درباره علامه مجلسی
♈️ یک روز مرحوم مجلسی( رضواناللَّه علیه) در کتاب «حقالیقین» و «عینالحیاة» و امثال اینها، اخلاق و عقاید دینی را با همان زبانِ خودش میگفت و دنیایی را به تفکر اعتقادیِ شیعی نزدیک میکرد. شما خیال نکنید که این کتب مجلسی بیهوده نوشته شده است؛ نخیر، پایههای تشیع را - در آن زمانی که تشیع در کشور ما تازه بود - همین کتابها قرص کرده است. به کتابهای «حیاةالقلوب» و «حقالیقین» و «عینالحیاة» مجلسی به چشم حقارت نگاه نکنید و نگویید اینها چه اثری دارد؛ نخیر، اینها یک روز خیلی اثر داشته است. مجلسی وقتی آمده است که در همان شهر، یک قرن و نیم قبل از آن، برای اینکه مردم را به عقاید شیعه وادار کنند، چه کارهای حتّی غیرانسانییی کرده بودند؛ مجلسی و امثال او آمدند این عقاید را در دلهای مردم محکم کردند. آن روز آن مطالب به درد میخورد؛ اما امروز من و شما نمیتوانیم «حقالیقین» و «حیاةالقلوب» را تجویز کنیم؛ بگذارید در قفسه به عنوان تاریخ بماند؛ اگر هنر داریم، آن مضمون را با زبانِ امروز بنویسیم. بنده امروز «حقالیقین» و «حیاةالقلوب» را برای مردم تجویز نمیکنم؛ به درد مردم نمیخورد. ممکن است خیلی از شماها اصلاً «حقالیقین» را نخوانده باشید؛ اما بنده خواندهام. «حیاةالقلوب»، «حقالیقین»، «عینالحیاة» - این کتب فارسی مرحوم مجلسی - پُر از مطلب است؛ اما نه مطلب باب جوان امروز؛ نه مطلب باب تفکر روشنفکریِ امروز که در زمان مجلسی از این حرفها عین و اثری نبود(📚بیانات در دیدار مسئولان سازمان تبلیغات اسلامی ۱۳۷۰/۱۲/۰۵).
♈️ ... علّامهی مجلسی مرد خیلی بزرگی است، یعنی كسی نگاه كند به بیانهایی كه ایشان در بِحار - در ذیل روایات - دارد، میفهمد كه این مرد هم فقیه است، هم متكلّم است، هم اهل عقلیّات است. مجلسی خیلی بزرگ است، منتها فقط به حدیث معروف شده؛ در حالی كه اینجور نیست. ایشان محدّث هم هست - خب كتاب حدیث ایشان، بحارالانوار، كتاب بزرگی است - لكن فقیه متكلّم صاحبنظر [است]، گاهی اوقات ایشان یك آراء بسیار برجستهای در مسائل كلامی و عقلی - در ذیل روایات - دارد كه اینها خیلی برجسته است.
#علامه_مجلسی
https://www.mehrnews.com/amp/2887602/
@tabyeen98
✍ روزه؛ علل و فواید
♈️ قرآن می گوید روزه بر شما نوشته(واجب) شد شاید با تقوا شوید. یعنی شاید خود نگهدار و خود کنترل شوید. به نظر می رسد روایات ذکر شده در باب علل و فلسفه و فواید روزه، تفسیر و بیان همین آیه است.
💥طبق آیات و روایات و نیز تجربه، علل و فوایده روزه بسیار است: با تقوا شدن، اعلام بندگی خدا، مساوی شدن فقیر و غنی، رحم به فقراء و ضعفاء، تقویت تحمل و صبر و تواضع و خشوع و معرفت و کنترل امیال و شهوات نفس سرکش، تربیت نفس و به بند کشیدن او، شکستن عادتهای ناروا، اصلاح اخلاق، حفظ و تقویت سلامتی، یاد خدا و آخرت و غفلت زدایی. واقعا انسان در ماه مبارک رمضان و هنگام روزه داری بیشتر به یاد خداست. البته ممکن است گاهی روزه داری ما به صِرف نخوردن و نیاشامیدن تقلیل پیدا کند که این کف روزه داری است. هر کس به میزان ظرفیت و همت خود از این مهمانی بزرگ استفاده می کند.
#روزه
@tabyeen98