🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحیم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_جلسه_720
🌹 آیه ۹۴ سوره مائده
🌸 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ ءامَنُوا لَيَبْلُوَنَّكُمُ اللَّهُ بِشَيْءٍ مِنَ الصَّيْدِ تَنَالُهُٓ أَيْدِيكُمْ وَرِمَاحُكُمْ لِيَعْلَمَ اللَّهُ مَنْ يَخَافُهُ بِالْغَيْبِ ۚ فَمَنِ اعْتَدَىٰ بَعْدَ ذَٰلِكَ فَلَهُ عَذَابٌ أَلِيمٌ
🍀 ترجمه: ای کسانی که ایمان آورده اید! بی تردید خدا شما را به چیزی از شكار آزمایش می كند، چه شكاری كه [بدون اسلحه] به آن دسترسی پیدا كنید، و [چه شكاری] نیزههای شما آن را صید می كند؛ تا خدا معلوم کند چه کسی در باطن از او می ترسد و هر كه پس از این تجاوز كند برای او عذابی دردناک است.
🌷 #لَيَبْلُوَنَّكُمُ: تا شما را امتحان کند
🌷 #الصَّيْد: شکار
🌷 #تَنَالُهُٓ_أَيْدِيكُمْ: به آن دسترسی پیدا کنید
🌷 #رِمَاحُكُم: نیزه هایتان
🌷 #يَخَافُه: می ترسد
🌷 #أَلِیم: دردناک
🔴 #شأن_نزول_آیه: نقل شده است هنگامى كه پيامبر اسلام «صلّى اللّه عليه و آله» و مسلمانان در سال حديبيّه براى #عُمره با حال #احرام حركت كردند، در وسط راه با حيوانات وحشى فراوانى روبرو شدند، به طورى كه مى توانستند آنها را با دست و نيزه ها صيد كنند! اين شكارها به قدرى زياد بودند كه بعضى نوشته اند دوش به دوش مَركَبها و از نزديک خيمهها رفت و آمد مى كردند. اين آيه و دو آيه بعد نازل شد و مسلمانان را از شکار آنها برحذر داشت، و به آنها اخطار كرد كه اين امتحان براى آنها محسوب مى شود.
🌸 اين آيه و دو آيه بعد ناظر به يكى از احكام #عُمره و #حجّ، يعنى شكار حيوانات صحرايى و دريايى در حال احرام مى باشد. نخست اشاره به جريانى كه مسلمانان در سال «حديبيّه» با آن روبرو بودند نموده و می فرماید: «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَيَبْلُوَنَّكُمُ اللّهُ بِشَيْءٍ مِنَ الصَّيْدِ تَنالُهُ أَيْدِيكُمْ وَ رِماحُكُمْ: ای کسانی که ایمان آورده اید! بی تردید خدا شما را به چیزی از شکار امتحان می کند، چه شکاری که [بدون اسلحه] به آن دسترسی پیدا کنید و [چه شکاری] که نیزه های شما آن را #صید می کند. سپس به عنوان تأكيد مى فرمايد: «لِيَعْلَمَ اللّهُ مَنْ يَخافُهُ بِالْغَيْبِ: تا خدا معلوم کند چه کسی در باطن از او می ترسد» و در پايان آيه مى فرمايد: «فَمَنِ اعْتَدى بَعْدَ ذلِكَ فَلَهُ عَذابٌ أَلِيمٌ: پس هر کسی بعد از این تجاوز کند برای او عذابی دردناک است» پس از حدود الهی نباید تجاوز کرد.
🌸 در روزهای #حج و حالت احرام، حاجى حقّ شكار ندارد. همان روزها گاهى شكار تا نزدیكى انسان مى آید و مى توان به راحتّى به آن دست یافت ولى امتحان الهى به این است كه دست به شكار نزنیم. در حدیث مى خوانیم: در عمره ى حُدیبیه حیوانات شكارى فراوانى براى مسلمانان ظاهر شدند كه مسلمانان مى توانستند به راحتى آنان را صید كنند ولی حق صید آن را نداشتند.
🔴 در #قرآن، موضوع شكم و غذا، به عنوان یكى از اسباب امتحان الهى مطرح شده است، به نمونه هاى زیر توجّه كنید:
1⃣ #آدم و #حوا در موضوع غذا شكست خوردند.
2⃣ #بنى_اسرائیل در تحریم صید ماهى در شنبه ها، شكست خوردند.
3⃣ روزه گرفتن، خود یک آزمایش بزرگ است.
4⃣ نزدیک آمدن شكار به حجاج در حالت احرام، كه حقّ صید ندارند.
🔹 پيام های آیه ۹۴ سوره مائده 🔹
✅ آزمایش #مؤمنان، یک سنّت قطعى پروردگار است.
✅ خداترسى آنجا آشكار مى شود كه زمینه ى #گناه فراهم باشد ولی انسان گناه نكند.
✅ نعمت هاى در دسترس، وسیله ى آزمایش هستند
✅ #ملاک_تقوا، خوف باطنى است، نه تنها حیاى ظاهرى
✅ #تكلیف و #مسئولیّت، بعد از ابلاغ است.
✅ حاجى كه فرسنگ ها در بیابان ها به عشق حقّ مى رود، گاهى یک شكار كوچک او را از پا در مى آورد و به نافرمانى مى كشد كه نتیجه ى آن عذاب الهى است.
@tafsir_ir1
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحیم
🌸 تفسیر یک دقیقه ای قرآن
🌸 #ساده_روان_دلنشین
🌸 جلسه ۷۲۱
🌸 #آیه_95_سوره_مائده
📚 #موضوع:
- احکام شکار در حال احرام
@tafsir_ir1
بسم الله الرحمن الرحیم
🦋 یک آیه
🦋 آیه ۹۵ سوره مائده
@tafsir_ir1
آیه ۹۵ سوره مائده.mp3
381.1K
بسم الله الرحمن الرحیم
🌷 آیه ۹۵ سوره مائده
🌷 قاری قرآن: پرهیزکار
@tafsir_ir1
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
بسم الله الرحمن الرحیم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_جلسه_721
🌸 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ ءامَنُوا لَا تَقْتُلُوا الصَّيْدَ وَأَنْتُمْ حُرُمٌ ۚ وَمَنْ قَتَلَهُ مِنْكُمْ مُتَعَمِّدًا فَجَزَآءٌ مِثْلُ مَا قَتَلَ مِنَ النَّعَمِ يَحْكُمُ بِهِ ذَوَا عَدْلٍ مِنْكُمْ هَدْيًا بَالِغَ الْكَعْبَةِ أَوْ كَفَّارَةٌ طَعَامُ مَسَاكِينَ أَوْ عَدْلُ ذَٰلِكَ صِيَامًا لِيَذُوقَ وَبَالَ أَمْرِهِ ۗ عَفَا اللَّهُ عَمَّا سَلَفَ ۚ وَمَنْ عَادَ فَيَنْتَقِمُ اللَّهُ مِنْهُ ۗ وَاللَّهُ عَزِيزٌ ذُو انْتِقَامٍ
🍀 ترجمه: ای کسانی که ایمان آوردید! در حالی كه در احرام [حجّ یا عمره] هستید، شكار را نكُشید. و هر كسی از شما عمداً آن را بكُشد، كفّاره ای همانند آن از جنس چهارپایانِ [اهلی] بر عهده اوست؛ كه [همانند بودن آن را] دو عادل از خودتان حکم کننند، و به عنوان قربانی به [حریم] كعبه رسد، یا به كفّاره به نیازمندان طعام دهد، یا برابر تعداد نیازمندی كه طعام می دهد روزه بگیرد، تا كیفر كار خود را بچشد. خدا از [گناه] كشتن شكارهایی كه قبل از این حكم انجام گرفته درگذشت. و هر كه به شكار كردن بازگردد، خدا از او انتقام می گیرد؛ و خدا توانای شكست ناپذیر و صاحب انتقام است.
🌷 #لَا_تَقْتُلُوا: نکشید
🌷 #الصَّيْد: شکار
🌷 #حُرُمٌ: کسانی که در حال احرام حج یا عمره هستند
🌷 #النَّعَم: چهارپایان« منظور گاو ، گوسفند و شتر است »
🌷 #ذَوَا_عَدْل: دو عادل
🌷 #هَدْيًا: قربانی مکه
🌷 #مَسَاكِين: نیازمندان
🌷 #عَدْل: برابری
🌷 #صِيَام: روزه
🌷 #لِيَذُوق: تا بچشد
🌷 #وبَال: کیفر و عذاب، عقوبت
🌷 #عَفَا: در گذشت
🌷 #سَلَفَ: گذشت
🌷 #عَادَ: بازگشت
🌷 #عَزِيز: توانای شکست ناپذیر
🌷 #ذُو_انْتِقَام: صاحب انتقام
🌸 موضوع این آیه در ادامه آیه قبلی است. در اين آيه با صراحت و قاطعيّت بيشتر و به طور عموم دستور حرام بودن شکار را در حال #احرام حج یا عمره صادر كرده و مى فرماید: «يا أَيُّهَا الَّذِينَ ءامَنُوا لا تَقْتُلُوا الصَّيْدَ وَ أَنْتُمْ حُرُمٌ: ای کسانی که ایمان آوردید! در حالی که در احرام [حج یا عمره] هستید، شکار را نکشید» سپس به #كفّاره صيد در حال احرام اشاره كرده، مى فرماید: «وَ مَنْ قَتَلَهُ مِنْكُمْ مُتَعَمِّداً فَجَزاءٌ مِثْلُ ما قَتَلَ مِنَ النَّعَمِ: و هر کسی از شما عمدا آن را بکشد، کفاره ای همانند آن از جنس چهارپایان اهلی بر عهده اوست» یعنی کسی که به طور عمد صیدی را به قتل برساند، باید کفاره ای همانند آن از چهار پایان بدهد یعنی گاو یا شتر یا گوسفندی را قربانی کرده و گوشت آن را به نیازمندان بدهد.
🌸 در اينجا منظور از «مثل» همانندى در شكل و اندازه #حيوان است به اين معنى كه مثلاً اگر كسى حيوان وحشى بزرگى را همانند شترمرغ صيد كند، بايد كفّاره آن را شتر انتخاب كند و يا اگر آهو صيد كند بايد گوسفند كه تقريباً به اندازه آن است قربانى کند. و از آنجا كه ممكن است موضوع همانندى براى بعضى مورد شك و ترديد واقع شود، #قرآن در اين زمينه دستور داده است كه بايد اين موضوع زير نظر دو نفر از افراد مطّلع و عادل انجام پذيرد «يَحْكُمُ بِهِ ذَوا عَدْلٍ مِنْكُمْ: دو عادل از خودتان از میان خودتان حکم کنند» و درباره اين كه اين كفّاره در كجا بايد ذبح شود، دستور مى دهد كه به صورت قربانى و اهدا به كعبه شود و به سرزمين كعبه برسد «هَدْياً بالِغَ الْكَعْبَةِ: و به عنوان قربانی به حریم کعبه برسد»
🌸 سپس اضافه مى كند كه، لازم نيست حتماً #كفّاره به صورت قربانى باشد، بلكه دو چيز ديگر نيز هر يک مىتوانند جانشين آن شوند، نخست اين كه معادل پول آن را در راه #اطعام_مساكين مصرف كند «أَوْ كَفّارَةٌ طَعامُ مَساكِينَ: یا به کفاره به نیازمندان طعام دهد» «أَوْ عَدْلُ ذلِكَ صِياماً: یا برابر تعداد نیازمندی که طعام می دهد روزه بگیرد» این به خاطر آن است «لِيَذُوقَ وَبالَ أَمْرِهِ: تا کیفر کار خود را بچشد» امّا از آنجايى كه هيچ حكمى معمولاً شامل گذشته نمى شود، تصريح مىكند كه «عَفَا اللّهُ عَمّا سَلَفَ: #خدا از گناه کشتن شکارهایی که قبل از این حکم انجام گرفته درگذشت» و هر گاه كسى به اين اخطارهاى مكرّر و حكم كفّاره اعتنا نكند و باز هم مرتكب صيد در حال احرام شود، خداوند از چنين كسى انتقام خواهد گرفت «وَ مَنْ عادَ فَيَنْتَقِمُ اللّهُ مِنْهُ وَ اللّهُ عَزِيزٌ ذُو انْتِقامٍ: و هر که به شکار کردن بازگردد، خدا از او انتقام می گیرد و خدا توانای شکست ناپذیر و صاحب انتقام است»
🔹 پیام های آیه ۹۵ سوره مائده 🔹
✅ #امنیت در حال احرام، حتی برای حیوانات نیز باید حفظ شود.
✅ #کیفر باید عادلانه باشد.
✅ #اسلام به عدالت در همه جا توجه دارد.
✅ #اسلام به هر مناسبتی به مسئله گرسنگان و فقر زدایی توجه دارد.
✅ اصرار بر گناه و تکرار آن، بسیار خطرناک و عقوبت سختی در پی دارد.
@tafsir_ir1
بسم الله الرحمن الرحیم
🌸 تفسیر یک دقیقه ای قرآن
🌸 #ساده_روان_دلنشین
🌸 جلسه ۷۲۲
🌸 #آیه_96_سوره_مائده
📚 #موضوع:
احکام صید دریایی و صحرایی در حال احرام حج
@tafsir_ir1
بسم الله الرحمن الرحیم
🦋 یک آیه
🦋 آیه ۹۶ سوره مائده
@tafsir_ir1
آیه ۹۶ سوره مائده.mp3
129.2K
بسم الله الرحمن الرحیم
🌷 آیه ۹۶ سوره مائده
🌷 قاری قرآن: پرهیزکار
@tafsir_ir1
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
بسم الله الرحمن الرحیم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_جلسه_722
🌹 آیه ۹۶ سوره مائده
🌸 أُحِلَّ لَكُمْ صَيْدُ الْبَحْرِ وَطَعَامُهُ مَتَاعًا لَكُمْ وَلِلسَّيَّارَةِ ۖ وَحُرِّمَ عَلَيْكُمْ صَيْدُ الْبَرِّ مَا دُمْتُمْ حُرُمًا ۗ وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِيٓ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ
🍀 ترجمه: صید دریا و خوراكی آن برای شما حلال شده که بهره ای برای شما و کاروانیان است و شكار صحرایی تا زمانی كه مُحرم هستید بر شما حرام است. و خدا را تقوا پیشه کنید همان کسی كه به سوی او محشور می شوید.
🌷 #الْبَحْر: دریا
🌷 #طَعَامُهُ: خوراکی آن
🌷 #مَتَاع: بهره
🌷 #سَّيَّارَة: گروه مسافر، کاروان
🌷 #الْبَرِّ: خشکی
🌷 #تُحْشَرُونَ: محشور می شوید
🌸 این آیه در ادامه آیات قبلی در مورد احکام #صید و #شکار در زمان احرام حج یا عمره است در اين آيه پيرامون صيدهاى دريا سخن به ميان آورده، مى فرماید: «أُحِلَّ لَكُمْ صَيْدُ الْبَحْرِ وَ طَعامُهُ: صید دریا و خوراکی آن برای شما حلال شده» منظور از « #طعام » همان خوراكى است كه از ماهيان صيد شده ترتيب داده مى شود، زيرا آيه مىخواهد دو چيز را مجاز كند نخست صيد كردن و ديگر خوردن غذاى صيد شده. سپس به فلسفه اين حكم اشاره كرده که به خاطر اين است كه شما و مسافران بتوانيد بهره ببريد «مَتاعاً لَكُمْ وَ لِلسَّيّارَةِ: بهره ای برای شما و کاروانیان است»
🌸 يعنى به خاطر اين كه در حال احرام براى #تغذيه به زحمت نيفتيد و بتوانيد از يک نوع صيد بهره مند شويد، اين اجازه در مورد #صيد_دريا به شما داده شده است. بار ديگر به عنوان تأكيد به حكم سابق بازگشته، مى فرمايد: «وَ حُرِّمَ عَلَيْكُمْ صَيْدُ الْبَرِّ ما دُمْتُمْ حُرُماً: و شکار صحرایی تا زمانی که در حال احرام هستید بر شما حرام است» و در پايان آيه براى تأكيد تمام احكامى كه ذكر شد مى فرمايد: «وَ اتَّقُوا اللّهَ الَّذِي إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ: و خدا را تقوا پیشه کنید همان کسی که به سوی او محشور می شوید»
🔹 پیام های آیه ۹۶ سوره مائده 🔹
✅ برای افرادی که در حال احرام حج یا عمره هستند، همه راه ها بسته نیست #خداوند در کنار ممنوعیت شکار صحرایی، شکار دریایی را حلال کرده است.
✅ #شکار حیوانات صحرایی در حال احرام، بی تقوایی است.
✅ #ایمان به قیامت و محاسبه اعمال، عامل بازدارنده از گناه است.
@tafsir_ir1
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
◾️ سلام - اربعین حسینی علیه السلام تسلیت عرض می نماییم
◾️ #قرائت_زیارت_اربعین
◾️ دوشنبه ساعت ۱۱ صبح
◾️ در کانال تفسیر یک دقیقه ای
◾️ با نوای حاج مهدی سماواتی
◾️ زمان : ۱۰ دقیقه