📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 94
🔖 آیه: ۳۰ - ۳۳
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
1⃣شبیه سوال فرشتگان از خدا را می توان در سوالات حضرت موسی از خضر دید که برای استخبار است نه اعتراض چنان که موسی از خضر پرسید چرا کشتی این ضعیفان و فقیران را سوراخ کردی و غیره؛ لذا شبیه سوالی که در مورد پادشاه شدن تالوت از خدا کردند نیست که برای اعتراض باشد.
2⃣فرشتگان پس از پاسخ خدا در باب #عالم بودن به چیزی که فرشتگان نمی دانستند دیگر ساکت شدند.
3⃣آن چه #علمی است و چگونه است که انسان می تواند علم خاصی بیاموزد اما فرشته نمی تواند؟ دلیل این است که فرشتگان تنها «عقل» دارند اما انسان «حس» نیز دارد و این ابزار فهم است و در حوزه #عمل نیز انسان دارای شهوت و غضب است که فرشته ندارد.
4⃣پس «محور مساله خلافت» و فرق انسان کامل و فرشته، در #علم است که انسان چیزهایی بیشتر می داند لذا قران حرف از قدرت بیشتر و غیره نزد.
5⃣کدام علم محور خلافت است؟ علمی که باعث شناخت #اسماء_الله باشد. کسی که موحد نیست اگرچه عالم باشد، به اسماء خدا عالم نیست پس هیچ سهمی از خلافت الهی ندارد. این #علوم_مادی همچون طب و هندسه اگر راهی به اسماء خدا نداشتند چنانکه امروز ندارند مورد مذمت قرآنند اگرچه آسمان و زمین را بشناساند پس این علم محور خلافت نیست.
6⃣زمین و آسمان اسماء خدا هستند اما کسی که علم مادی به اشیاء دارد آنها را اسماء خدا نمی داند پس علم به اسماء خدا ندارد. اگر همه چیز را اسماء خدا دانستیم #موحد خواهیم بود و آنگاه به اندازه علممان، «خلیفه خدا» هستیم.
انسان کامل چون به همه اسرار جهان آگاه است پس می تواند بگوید من خلیفه خدا هستم چون به هر چه نگاه می کنم خدا و اسماء او را می بینم.
7⃣علمی که موجودات جهان را به عنوان اسماء الهی به ما نشان ندهد نه تنها انسان را بالا نمی برد بلکه طبق قران، این علوم مادی بدون دین، انسان را از خدا دور می کند و تنها باعث #نشاط_دنیای اینهاست. قران گوید سبک گرفتن پیام انبیا توسط دانشمندان نهایتاً اینها را غرق خواهد کرد. #علم_اقتصاد_قارونی او را گمراه کرد و گفت خودم زحمت کشیدم و بدست آوردم چون این شرک خفی است.
8⃣گفتیم که قاعده ایجاد جهان، توحید و تسبیح و تحمید و غیره است. پایان سوره یوسف گوید اکثر مومنین مشرکند زیرا مراقب حرفهای خودشان نیستند و در حرفهایشان دقت نمی کنند که کننده همه کارها را خدا بدانند نه چیز و کس دیگری.
9⃣در امتحان عمومی و سنگین، که ممکن است حتی در زندگی یکبار رخ دهد، #شرک_خفی نیز اثرش را می گذارد و ممکن است انسان رد شود.
0⃣1⃣خلافت نیز درجه بندی است و هر درجه، خلیفه درجه بالایی است لذا عالمان دین، خلیفه پیامبرانند و پیامبران، خلیفه خدا، زیرا علم عالمان کمتر از پیامبران است. خلیفه کسی است که جای اصل بنشیند لذا علما، خلیفه پیامبران و امامانند زیرا وارث آنها هستند و کوشش می کنند تا بجای آنها بنشینند لذا علم اینها #علم_راستین بوده و با مرگ از بین نمی رود و پس از مرگ آنها را نجات می دهد.
1⃣1⃣اواب و انابه یعنی اینها دائماً به درگاه ما انابه می کنند و از غیر حق بریده اند و این وصف پیامبران است.
2⃣1⃣علمی که انسان را از یاد خدا بازدارد فقط او را در دنیا شاد کرده است اما در حقیقت با عدم علم فرقی نمی کند.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1542
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_095L.mp3
3.48M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_95
🔖 آیه: ۳۰ - ۳۳
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 95
🔖 آیه: ۳۰ - ۳۳
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
1⃣قید «خلیفه در زمین» قید #جعل است نه قید مجعول یعنی انسان خلیفه خداست در زمین، نه اینکه او تنها بر زمین و موجودات زمینی خلیفه باشد برعکسِ جریان داوود که در آنجا گفته او خلیفه بر زمین است لذا آدم که نمونه انسان کامل است خلیفه در تمام جهان است اما خدا او را در زمین قرار داده است تا با زمینیان زندگی کند.
2⃣هر چه علم و #معرفت بیشتر باشد کمالات بیشتر است و میتوان کمالات بیشتری تحصیل کرد. محور انسانیت و خلیفة اللهی، #علم و معرفت است.
3⃣زیادی علم، #کوثر است برخلاف مال که زیادیش #تکاثر است لذا خدا انسان را دعوت به کوثر و دوری از تکاثر کرده است.
✅یادگیری فرشتگان
1⃣آیا فرشته می تواند یاد بگیرد؟ چنان که #روح مجرد است و در اثر تعلق تدبیری به نفس و جسم، جا برای ازدیاد علم در روح است فرشتگان نیز که مدبرات جهانند جهان به منزله بدنهای اینهاست و اینها به منزله #روح سماوات و ارضند می توانند بر علمشان افزوده و بیاموزند. اگر فرشته ای مدبر امور جهان نبود در مورد اینکه جای آموختن دارد یا نه جای بحث دارد.
2⃣فرشتگان از کجا فهمیدند که این علم و اسمائی که انسان به آنها یاد داده مطابق «واقع» است(چون با واسطه بوده است)؟
زیرا در محدوده #علم_اسماء_حق، جا برای شیطنت و شیطان نیست لذا #وهم و #خیال که ابزار شیطنتند در آنجا راه ندارد اگر وهم و خیال راه نداشت جا برای #اشتباه نیست. چون همه اشتباهات ناشی از وهم و خیال است که ابزار شیطان است.
(شیطان، #جن است اما چون زیر پوشش فرشتگان است با کمی گذشت، فرشته نامیده شده است.)
🔺اگر در جایی دو کتاب داشتیم که یکی قران بود شک می کنیم که کدامش قران است زیرا شک همیشه بین دو چیز است اما اگر جایی جز یک قسم، چیز دیگری نبود شکی هم نیست لذا در حیطه #وحی انبیا، جا برای شک نیست زیرا باطلی در آنجا نیست. شک فرع بر وجود #باطل است نظیر علوم دنیا.
🔰امام علی (ع) می فرماید آنگاه که حق را به من ارائه دادند من شک نکردم زیرا در محدوده حق، جایی برای باطل نیست. پس فرشتگان نیز یقین کردند. بعلاوه اینکه خدا نیز روی یاد دادن اسماء از سوی انسان، صحه گذاشت.
📚اگر چه قران #علم را محور خلافت دانست اما بارها هشدار داد که در کنار علم از #تهذیب_نفس غفلت نکند. در اینجا نیز اینگونه کرد زیرا خدا به فرشتگان گفت غیر از آنچه نشان دادید من آنچه در درونتان دارید را نیز می دانم. این تذکری به همه انسان ها است! در این آیه در اصل دارد می گوید که مراقب باشید چه در نهان دارید زیرا مجازات من به شما خواهد رسید.
🔰قران گوید حتی آن چیزهایی که در درونتان دارید و آن را طوری با تمرین دفن کرده اید که یادتان رفته #باطل است را نیز من می دانم و روزی آن را استخراج کرده و به شما نشان خواهم داد. اگر در بحثها، سخن از «من» و منیت است همان #شرک_خفی است که در خودمان دفن کردیم و دقت نمیکنیم که شرک است.
💠در سوره محمد، در چند آیه آمده که من بالاخره آنچه در درونتان است را در روز امتحان و غیره استخراج خواهد کرد. این اصلی کلی است. اما این در مورد «انسان های کامل» نیست زیرا او علمی دارد که فقط #معلم را در آن می بیند نه متعلم و خودش را. می بینید که اغلب افراد وارد حوزه و دانشگاه می شوند و موفق نمی شوند زیرا همه اسباب را مسبب الاسباب تعیین می کند.
🔰اگر در مباحثات مراقب بودیم و از علم خود شاد نشدیم، لطف الهی شامل حال ما شده و بسیار پیشرفت خواهیم کرد. خدا همواره در حال علم دادن است و با دو #دست_باز هم می دهد زیرا او «باسط الیدین بالرحمة» است و این انسان است که درِ یادگیری را گاهی باز می کند و گاهی می بندد.
✅تنها چیزی که نمی گذارد انسان، معرفت را دائماً از خدا بگیرد همان «شرک خفی» و رقیق است.
🎯انسان هایی که قبل از حضرت آدم در زمین زندگی می کردند اگر #انسان_کامل میان آنها بود او نیز مشمول اصل خلیفة اللهی است.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1542
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_096L.mp3
3.55M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_96
🔖 آیه: ۳۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 96
🔖 آیه: ۳۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅آیه ۳۴ بقره:
«واذ قلنا للملائکة اسجدوا لآدم فسجدوا الا ابلیس ابی واستکبر وکان من الکافرین»
و (یاد کن) هنگامی را که به فرشتگان گفتیم: «برای آدم سجده و خضوع کنید!» همگی سجده کردند؛ جز ابلیس که سر باز زد، و تکبر ورزید و او از کافران بود!
1⃣خدا به فرشتگان گفت می خواهم در زمین، خلیفه ای در زمین برای تمام جهان قرار دهم. سپس آدم را آفرید و تمام اسماء الهی را به او آموخت و آدم، آن اسماء به فرشتگان آموزاند.
2⃣در ادامه مساله #سجده بر آدم مطرح شده است. در اینجا چون مخاطبِ خداوند، تمام فرشتگان است پس خطاب بصورت مستقیم و بدون مدبراتی چون فرشته دیگر است اما به علت تعظیم، خداوند از ضمیر متکلم مع الغیر استفاده کرده است و گوید «گفتیم: سجده کنید» که در آیات زیادی اینگونه است.
3⃣سجده غیر از #عبادت است و نوعی «تکریم» است لذا سجده، ذاتاً عبادت نیست که بخواهد شبهه شود که عبادت غیر خدا حرام است. تکریم ذاتیِ سجده، قویتر از تکریم ذاتی موجود در رکوع است.
4⃣خداوند در مورد یوسف نیز از تکریم او بوسیله به سجده افتادن خانواده او در برابرش یاد کرده است. لذا ممکن نیست خدا چیز #باطلی بگوید و آن را رد نکند در حالیکه در این دو مورد سجده را به عنوان کاری حق یاد کرده است پس سجده عبادت نیست.
5⃣سجده بر غیر خدا منع فقهی دارد لذا اگر منع سجده را «اعتباری و فقهی» نیز بدانیم باز هم مخصّص خواهد داشت که دلیل خاص می خواهد و خداوند آن تخصیصها را در مورد #آدم و #یوسف نشان داده است.
6⃣شیطان از سجده ابا کرد و این ابا، نه بخاطر عدم توانایی بلکه بخاطر #استکبار بود. دلیل استکبار نیز به این خاطر بود که می گفت چون من از آتشم و او از خاک. لذا این، #بینش_مادی شیطان را نشان می دهد که اهمیتی به علم و مقام شامخ انسانیت او نداد بلکه فقط به جنس بدن اهمیت داد.
7⃣قرآن گوید شیطان، یک خوی دیرینه کفرآمیز داشت و در نهانش این خوی را داشت و در این داستان آن خوی خود را نشان داد. لذا او از قبل #کافر بود(کان من الکافرین) و این همان #کفر_خفی و رقیق بود که در انسانهای مومن نیز هست!
8⃣شیطان در بین ملائکه بود اما او، جن و از جنس آتش بود و ملک نبود. ملائکه نیز مراتب دارند، برخی مطیعند و برخی مطاع. مثلا عزراییل (س) تنها برای قبض روح خواص و انسان های کامل است و لذا ملائکه مطیع او، مسوول قبض روح انسانهای دیگرند. شیطان با ملائکه پایین مخلوط بود نه با ملائکه بالامرتبه و مطاع همچون جبراییل و اسرافیل و میکاییل و عزراییل
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1542
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_097L.mp3
3.39M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_97
🔖 آیه: ۳۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 97
🔖 آیه: ۳۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅آیه ۳۴ بقره:
«واذ قلنا للملائکة اسجدوا لآدم فسجدوا الا ابلیس ابی واستکبر وکان من الکافرین»
و (یاد کن) هنگامی را که به فرشتگان گفتیم: «برای آدم سجده و خضوع کنید!» همگی سجده کردند؛ جز ابلیس که سر باز زد، و تکبر ورزید و او از کافران بود!
1⃣اینطور نبود که گفته شود به آدم اما برای خدا سجده کنید. زیرا در اینصورت شیطان دیگر اعتراضی نمیکرد. لذا سجده «به» و «برای» آدم هم بود. این مقام عظیمی است.
2⃣شیطان از فرشتگان نبود بلکه #جن بود. چون اولا قرآن گوید جن بود نه اینکه اولا فرشته باشد و بعد بخاطر عدم سجده و ﷼استکبار، تبدیل به جن شود.
3⃣شیخ مفید گوید: جن، زاد و ولد و مرگ و حیات دارد. اینها مومن و کافر دارند و برای عبادت خلق شده اند و برایشان انبیا فرستاده شده اند. هیچ کدام از اینها در #فرشتگان نیست.
4⃣آثار جن و فرشته هم فرق می کند. شیخ مفید گوید فرشتگان معصومند و امکان #معصیت ندارد اما جن معصیت میکند زیرا همه فرشتگان #رسول خدا هستند و هیچ رسولی معضیت نمیکند پس هیچ فرشته ای معصیت نمیکند.
5⃣در مقابل شیخ طوسی گوید بادها هم رسولند لذا رسالت دلیل معصومیت نیست یا اینکه گروههایی از فرشتگان هم جنند. یا اینکه جن هم از فرشتگان بوده اما خدا به وی شهوت داده تا تولید مثل کند و غیره.
6⃣همه فرشتگان، رسول نیستند بلکه مخصوص صفوة الملائکه است
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1542
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
🔰علامه جوادی آملی:
1⃣ﻣﻌﻨﺎﻱ ﻓﺮﻭﺭﺩﻳﻦ ﻭ #ﺳﺎﻝ_ﻧﻮ ﺁﻥ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺯﻣﻴﻦ ﮐﻪ ﻫﺮ ﺷﺒﺎﻧﻪ ﺭﻭﺯ ﻳﮑﺒﺎﺭ ﺑﻪ ﺩﻭﺭ ﺧﻮﺩ ﻣﻲ ﭼﺮﺧﺪ ﻭ ﺷﺒﺎﻧﻪ ﺭﻭﺯ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻣﻲ ﮐﻨﺪ ﺩﺭ ﻃﻮﻝ ﺳﺎﻝ ﻫﻢ ﻳﮑﺒﺎﺭ ﺑﻪ ﺩﻭﺭ ﺁﻓﺘﺎﺏ ﻣﻲ ﮔﺮﺩﺩ ﻭ ﺳﺎﻝ ﺗﺎﺯﻩ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ.
2⃣ﻣﺎ ﮐﻪ ﺳﺎﮐﻦ ﺯﻣﻴﻦ ﻫﺴﺘﻴﻢ ﻧﺎﻇﺮ ﺑﺮ ﺳﻴﺮ ﺯﻣﻴﻦ ﺑﻪ ﺩﻭﺭ ﺁﻓﺘﺎﺏ ﻫﺴﺘﻴﻢ ﻭ ﺍﮔﺮ ﻣﺎ ﻫﻢ #ﺷﻤﺲ_ﺣﻘﻴﻘﻲ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻴﻢ ﻭ ﺑﻪ ﺩﻭﺭ ﺁﻥ ﻳﮑﺒﺎﺭ ﻣﻲ ﮔﺸﺘﻴﻢ ﺳﺎﻝ ﻣﺎ ﻧﻮ ﻣﻲ ﺷﺪ .
3⃣ﮐﺴﻲ ﮐﻪ ﺳﻨﺶ ۵۰ ﺳﺎﻝ ﺍﺳﺖ ﻳﻌﻨﻲ ۵۰ ﺑﺎﺭ ﺯﻣﻴﻦ ﺑﻪ ﺩﻭﺭ ﺁﻓﺘﺎﺏ ﮔﺸﺖ ﻭ ﺍﻭ ۵۰ ﺳﺎﻟﻪ ﺷﺪ ﻭ ﺍﮔﺮ ﺍﻳﻦ ﺷﺨﺺ ﺩﺭ ﻃﻮﻝ ﺍﻳﻦ ۵۰ ﺳﺎﻝ، ۵۰ ﻗﺪﻡ ﺑﺮﻧﺪﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ ﻫﻤﺎﻥ #ﮐﻮﺩﮎ ۵۰ ﺳﺎﻟﻪ ﺍﺳﺖ ﺑﺮﺍﻱ ﺍﻳﻨﮑﻪ ﺍﻳﻦ ﻓﺮﺩ ﺭﺷﺪ ﻧﮑﺮﺩ ﻭ ﻫﻤﺎﻥ ﺗﻮﻗﻌﺎﺕ ﻭ ﻃﺮﺯ ﻓﮑﺮ ﺩﻭﺭﺍﻥ ﺑﭽﮕﻲ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺳﺒﮏ ﺩﻳﮕﺮﻱ ﺩﺍﺭﺩ .
4⃣ﻣﺎ ﺑﺎﻳﺪ ﺧﻮﺩﻣﺎﻥ #ﺣﺮﮐﺖ ﮐﻨﻴﻢ ﺗﺎ ﻋﻤﺮﻣﺎﻥ ﺯﻳﺎﺩ ﺷﻮﺩ. ﻗﺮﺁﻥ ﮐﺮﻳﻢ ﺍﻓﺮﺍﺩ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺍﻧﺘﺨﺎﺏ ﻣﺪﺍﺭ ﺣﺮﮐﺖ ﺑﻪ ﺳﻪ ﮔﺮﻭﻩ ﺗﻘﺴﻴﻢ ﮐﺮﺩﻩ ﺍﺳﺖ . ﮔﺮﻭﻩ ﺍﻭﻝ ﮐﺴﺎﻧﻲ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﺩﻭﺭ #ﻫﻮﺱ ﻣﻲ ﮔﺮﺩﻧﺪ، ﮔﺮﻭﻩ ﺩﻭﻡ ﺩﻭﺭ #ﻧﻔﺲ ﻭ ﮔﺮﻭﻩ ﺳﻮﻡ ﺩﻭﺭ #ﻋﻘﻞ ﻭ ﻗﻠﺐ ﻣﻲ ﮔﺮﺩﻧﺪ.
5⃣ ﭘﻴﺎﻣﺒﺮ ﺍﮐﺮﻡ(ﺹ) «ﻋﻤﺮ ﭘﺮﺑﺮﮐﺘﻲ» ﺩﺍﺷﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﺧﺪﺍﻱ ﺳﺒﺤﺎﻥ ﺑﻪ #ﻋﻤﺮ ﺍﻳﺸﺎﻥ ﺳﻮﮔﻨﺪ ﻳﺎﺩ ﮐﺮﺩ، ﺑﺮﺍﻱ ﺍﻳﻨﮑﻪ ﻋﻤﺮ ﭘﻴﺎﻣﺒﺮ ( ﺹ ) ﺍﻟﮕﻮﻱ ﻋﻘﻞ ﻭ ﻭﺣﻲ ﻭ ﻗﻠﺐ ﺍﺳﺖ.
🆔 @tafsire_tasnim1
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_098L.mp3
3.6M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_98
🔖 آیه: ۳۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 98
🔖 آیه: ۳۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅آیه ۳۴ بقره:
«واذ قلنا للملائکة اسجدوا لآدم فسجدوا الا ابلیس ابی واستکبر وکان من الکافرین»
و (یاد کن) هنگامی را که به فرشتگان گفتیم: «برای آدم سجده و خضوع کنید!» همگی سجده کردند؛ جز ابلیس که سر باز زد، و تکبر ورزید و او از کافران بود!
1⃣ظواهر الفاظ و آیه گوید #سجده احتمالا برای آدم بوده است و نوع این جریان با شواهد فراوان گوید که سجود برای «انسانیت» و انسان کامل است.
2⃣انسان، شخصیتی حقیقی دارد و شخصیتی حقوقی. #شخصیت_حقیقی یعنی زید عمرو نیست اما #شخصیت_حقوقی همان انسانیت است. مثلا قران گوید قوم نوح همه مرسلین را تکذیب کردند درحالیکه این قوم جز یک رسول بنام نوح نداشت لذا به «شخصیت حقوقی رسالت» اشاره دارد.
3⃣برای اقوام دیگر همچون اصحاب الایکه و قوم صالح و غیره نیز آمده که این اقوام، مرسلین را تکذیب کردند چون حرف همه مرسلین یکی است پس نمی گوید که اینها شخصیت حقیقی پیامبرشان را که یکی است تکذیب کردند بلکه گوید شخصیت حقوقی او را که شخصیت حقوقی همه پیامبران یعنی #رسالت است را تکذیب کردند.
4⃣قرآن مثلا گوید انسان حریص است اما این در انسان ها میزانش متفاوت بوده و دارای مراتب است.
5⃣در آیه مورد بحث نیز گوید من با خلق آدم، در زمین خلیفه قرار دادم و فرشتگان بخاطر «خلیفه بودن» سجده می کنند لذا به آدم نیز به خاطر خلیفه بودن سجده می کنند حال آنکه حضرت آدم تنها خلیفه خدا نیست چنانکه نمی توان گفت که با مرگ آدم، خلافت خدا در زمین تمام شده است.
6⃣شیطان نیز وقتی بخاطر سجده نکردن رانده شد به خدا گفت که به خاطر #عبادت هزارساله ام مهلت بده تا «همه انسان ها» را گمراه کنم. لذا اگر مشکل فقط بین شیطان و آدم بود دیگر به نسلهای او کاری نداشت درحالیکه اینطور نیست. لذا سجده به مقام انسانیت و شخصیت حقوقی انسان است. شیطان جلوی انسان هایی که مراتب پایین خلیفه بودن را دارند را می گیرد.
7⃣شیطان در ابتدای راه جلوی انسان را می گیرد و اگر انسان در ابتدای راه با دشواری راه را طی کردند در ادامهی راه کم کم شیطان دیگر حضور ندارد و در انتهای راه دیگر اصلا شیطان را نمی بینند. مهم این است که انسان در ابتدای راه کمی در برابر شیطان بایستد تا در ادامه براحتی راه را طی کند.
8⃣کسی که دائما به #یاد_حق باشد دائما در حال نماز حساب می شود لذا از تیررس شیطان در امانست. هر لحظه که از یاد شیطان غافل شوند در تیررس شیطان قرار می گیرند.
9⃣خلافت برای #صفات_فعلی خداست نه صفات ذاتی خداوند. خدا گوید شما دست خدایید پس صدقه دهید پس قتال کنید. لذا اگر این اعمال از سوی انسان کامل انجام شود گوید من دارم اینکار را می کنم و شما تنها وسیله انجام کار از سوی منید. گاهی هم گوید کل این کار از من است و شما هیچ کاره اید.
0⃣1⃣مسایل اقتصادی اسلامی از مسایل مالی جداست. در #مسایل_اقتصادی، مالکیت محترم است اما در مورد #مسایل_مالی بدانید که مال برای شما نیست بلکه برای خداست و شما خلیفه خدایید. پس صدقه دهید
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1542
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎬 کرامت و بی نیازی در برابر مردم
♦️ علامه جوادی آملی
🕐 مدت زمان: 4:20
🆔 @tafsire_tasnim1
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_099L.mp3
4.12M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_99
🔖 آیه: ۳۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media