🔰فدرال رزرو عامل اصلی بقای اسرائیل
🔶بررسی بودجه رژیم غاصب صهیونیستی از منظر هزینههای نظامی به خوبی بیانگر خوی وحشی این رژیم است. متوسط نسبت هزینههای نظامی از تولید ناخالص داخلی در کشورهای جهان حدود 2.3 درصد است، این در حالی است که سهم هزینههای دفاعی اسرائیل در کمترین حالت حدود 4.5 درصد ،یعنی دو برابر میانگین جهانی میشود.
🔸 در نمودار پایین مشاهده می شود که در پایان سال 2023 این نسبت برای رژیم اسرائیل 5.32 درصد بوده، این در حالی که این نسبت برای ایران به 2 درصد میرسید. بعد از رژیم اسرائیل دیگر کشور همسو با این کشور یعنی آذربایجان با نسبت 4.6 درصدی قرار گرفته است. بنابراین رقبای منطقهای ایران سهم قابل توجهی برای هزینه نظامی اختصاص دادهاند.
🔸در نمودار بالا سرانه هزینههای نظامی در سرزمینهای اشغالی، اختلاف معنیداری با بقیه کشورها دارد؛ بهطوریکه این رژیم از سال 2006 تاکنون بهطور متوسط 2100 دلار هزینه سرانه نظامی داشته است.
🔺نکته ی اصلی این است که هیچ اقتصادی در دنیا بدون اتکا به منشا اصلی تولید دلار ( فدرال رزرو امریکا) تاب و تحمل چنین مخارجی را ندارد.
📌منبع نمودارها: مؤسسه تحقیقات صلح بین المللی استهکلم
@tahlileghtesadi
🔹️در بین شرکتهای خصوصی، بزرگترین بدهکار بانکی شرکت ایرانمال است. این شرکت درواقع زیرمجموعه بانک آینده است و نزدیک به ۴۰هزار میلیارد تومان از این بانک، وام دریافت کرده و پس نداده است. بانک آینده اصلی ترین بانک تولید کننده پول پرقدرت در کشور است.
@tahlileghtesadi
#تحلیل_دلار
دلار تا وقتی قیمت بالای ۵۷۰۰۰ تومان باشد ، همچنان میل بیشتر به روند صعودی خواهد داشت. مقاومت ۶۳ هزار تومان اگر شکسته شود تا ۷۰هزار تومان هیچ مقاومت جدی وجود ندارد . اگر بخواهیم سقف جدیدی در کانال بعدی برای دلار تعریف کنیم در این صورت ، سقف کانال عدد ۸۳۰۰۰ تومان هست.
ناگفته نماند وضعیت بازار ارز و تتر در عملیات وعده صادق ۱و۲، نشان داد که بانک مرکزی دستان پری برای مدیریت بازار دارد.
@tahlileghtesadi
🔰بریکسپی؛ یک گام به جلو برای دلارزدایی
🔸 در آستانه اجلاس سران بریکس در روسیه، نمایندگان تجاری کشورهای عضو در جلسه اخیر خود در مسکو از پلتفرم بریکسپی رونمایی کردند.
🔸هدف کشورهای بریکس از توسعه این سیستم پرداخت مستقل، کاهش اتکای خود به موسسات مالی غربی و ایجاد یک معماری مالی غیرمتمرکزتر و مستحکمتر در سطح جهانی و بخصوص جایگزینی برای صندوق بینالمللی پول (IMF) به عنوان نهاد اعمال نفوذ غرب می باشد.
🔸با توجه به اینکه بریکس اکنون ۳۷ درصد از اقتصاد جهانی را شامل میشود، هدف این سیستمِ پرداخت جدید، کاهش اتکا به دلار محسوب میشود. در واقع رونمایی از بریکسپی، نقطه عطفی در تلاش این بلوک برای استقلال مالی بیشتر و دلارزدایی است.
🔸این پلتفرم غیرمتمرکز می تواند به عنوان جایگزینی برای شبکه سوئیفت که در کشورهای اروپایی غالب است، عمل کند. البته، بریکس در این راستا از سال ۲۰۱۹، بر روی مفهوم یک سیستم پرداخت یکپارچه کار میکند و گروه ویژه پرداختهای بریکس در سال ۲۰۲۰ تاسیس شد و از قضا مورد استقبال گسترده کشورهای مهم از جمله چین و برزیل و هند قرار گرفته است.
🔸بدون تردید اکنون بیش از هر زمان دیگری، جهان به سرعت در حال گذار از نظام تکقطبی به نظام چندقطبی است که دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره جهانی، به تدریج ارزش و جذابیت خود را از دست خواهد داد. این روند یک شبه اتفاق نخواهد افتاد اما اقداماتی مانند پلتفرم بریکسپی یا ارز بریکس، روند آن را تسریع خواهد کرد.
@tahlileghtesadi
#بورس بهانه ای بود برای تخریب شهید مظلوم رئیسی و انتقام از دولت سیزدهم. می دانستید مسئله ی مهم بورس شوک های امنیتی و سیاسی است اما گفتید آنها بلد نیستند و ما بلدیم ... خوب؛ حالا بفرمایید #شاخص را سبز کنید...
@tahlileghtesadi
🔰گزارشی از نقدینگی کشور
📝مطابق گزارش بانک مرکزی رشد نقدینگی در شهریور ماه به رقم ۲۷.۸درصد و رشد پایه پولی به سطح ۱۸.۷درصد رسیده است. بررسی آمارهای پولی حاکی از آن است که در نیمه نخست سال جاری رشد نقدینگی یک مسیر صعودی را طی کرده و از سطح هدفگذاری پایان سال جاری بانک مرکزی (۲۵درصد با دامنه نوسان ۲درصد) خارج شده است. اابته در شهریورماه، این روند کاهشی شده و رشد نقطه به نقطه نقدینگی به ۲۷/۸درصد رسیده است.
🏦بانک مرکزی دلیل افزایش رشد نقدینگی در سال جاری را دو عامل عنوان کرده است:
🔸افزایش تامین مالی دولت از طریق انتشار اوراق بدهی دولت در ماههای ابتدایی سال۱۴۰۳ در مقایسه با مقطع مشابه سال گذشته.
🔸عرضه دلارهای حاصل از فروش نفت در بازار و اثر کاهنده خالص داراییهای خارجی بر رشد پایه پولی.
🔺توضیح بیشتر اینکه بانک مرکزی در ماههای اخیر تلاش کرده است با تزریق ذخایر ارزی و کنترل نرخ ارز، ثبات بیشتری در بازار ارز ایجاد کند. این سیاست باعث شده است خالص ذخایر خارجی کاهش یابد و به تبع آن، پایه پولی نیز تحت تاثیر قرار گیرد. از سوی دیگر، کاهش درآمدهای نفتی در ماههای اخیر نیز عاملی دیگر در کاهش خالص ذخایر خارجی به شمار میآید. کاهش صادرات نفت و درآمدهای حاصل از آن، میزان ذخایر ارزی را محدود کرده و بانک مرکزی را مجبور کرده است که بخشی از این ذخایر را در بازار ارز عرضه کند. #دنیای_اقتصاد
@tahlileghtesadi
🔰اما و اگرهای بودجه ۱۴۰۴
🔶رییس جمهور بودجه سال آینده را به مجلس تحویل داد. مصاحبه ی تیم اقتصادی دولت در یک ماهه اخیر نگرانی هایی را ایجاد کرده، که در راس این نگرانی ها نرخ دلار( یورو) در بودجه است.
امیدواریم بهترین تصمیم ها گرفته شود. در عین حال، نگرانی مضاعف آنجاست که شکست مقاومت ۶۳هزار تومانی دلار، نه به علت مسائل امنیتی در منطقه، بلکه محصول درز اخباری باشد که ریشه آن به افزایش نرخ تسعیر و نرخ ارز در بودجه بر می گردد.
منتظر می مانیم تا جزئیات بودجه منتشر شود. در عین حال رئیسجمهور در موعد تحویل بودجه به مجلس نکات مهمی اشاره کردند:
🔸منابع بودجه عمومی 40 درصد رشد کرده است.
🔸رشد بالایی برای پروژه های عمرانی دیده ایم.
🔸با یکپارچه کردن بودجه و شفاف سازی سهم تملک دارایی سرمایه از ۱۱ به حدود ۲۰ درصد از منابع بودجه عمومی رسیدند.
🔸 اصلاح در نظام ارزی و نظام یارانه سوخت ضروری است.
🔸هزینه تمام شده بنزین بدون لحاظ قیمت نفت که شامل هزینه پالایش هزینه حمل فراورده و هزینه جایگاه دارد حدود ۸۰۰۰ تومان می باشد. امسال حدود ۹۰ هزار میلیارد تومان و در صورت ادامه وضع موجود در سال آینده باید ۱۳۰ هزار میلیارد تومان واردات بنزین انجام شود و هر لیتر بنزین وارداتی بین ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان هزینه دارد.
📝در خصوص بودجه و نرخ دلار و تاثیرات آن بر بازارهای مالی، انشاالله بیشتر خواهیم نوشت.
@tahlileghtesadi
در این تصویر بازدهی بازارهای مالی را مشاهده می فرمایید.
نکته ی مهم اینکه هرگاه بی ثباتی سیاسی و امنیتی حاکم شود، دارایی های همچون ارز و طلا ارزش می یابند و هرگاه دوران ثبات ایجاد شد دارایی هایی مثل املاک، خودرو و بورس، ارزش مضاعف می یابند.
در این تصور، فاصله طلا و ارز از یک سو به دلیل رکورد شکنی مداوم نرخ جهان طلا می باشد و از سوی دیگر کنترل بازار ارز توسط دولت به یمن دارایی های ارزی است.
@tahlileghtesadi
⚠️وابستگی اقتصادی به امارات
🔹 طی سالهای گذشته واردات ایران از امارات از ۰.۷ میلیارد دلار در سال ۱۳۷۳ به ۲۰.۸ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۲ رسیده است. همچنین در همه این سالها، بجز سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۷، همواره تراز تجاری ایران نسبت به امارات منفی بوده است.
🔹سهم این کشور از کل واردات ایران نیز افزایش ۱۰ برابری پیدا کرده و از ۳.۱ درصد در سال ۱۳۷۵ به ۳۱.۴ درصد در سال ۱۴۰۲ رسیده است. به گونه ای که در سال قبل امارات متحده بعد از چین، سومین مقصد تجاری ( صادرات) ایران به ارزش ۶/۶ میلیارد دلار و بزرگترین مبدا وارداتی ایران به ارزش ۲۰/۸ میلیارد دلار بوده است. در مجموع امارات دومین شریک تجاری کشور با لحاظ مجموع مبادلات (واردات و صادرات) بدون نفت به ارزش ۲۷/۴ میلیارددلار است.
🔸گذشته از وابستگی کمی در تجارت خارجی به امارات ، باید به کیفیت این تجارت نیز اشاره کرد. عمده کالاهای اساسی ما با واسطه امارات تامین می گردد. تلفن همراه، محصولات کشاورزی راهبردی ( غلات) و ماشین آلات از این کشور وارد می شود.
🔸 در حال حاضر تقریبا ۱۸میلیارد دلار کالای اساسی وارد کشور میشود که قریب به ۱۰ میلیارد دلار از آن نهاده دام و طیور (ذرت، کنجاله و ...) است. تسویه ارزی حدود ۸۰درصد این واردات از طریق ارزهای وابسته به دلار یعنی یورو و درهم انجام میشود.
🔸اما این همه ماجرا نیست. موضوع فوق العاده مهم وابستگی بالغ بر ۴۰درصدی ارزی تهران به درهم امارات است. در بازارهای مالی معروف است که می گویند ریال در دبی تعیین نرخ می شود نه در تهران!.
🔸یک نکته ی دیگر اینکه اقتصاد ایران از دریچه درهم به دلار وصل می شود. در واقع تجارت تهران با دبی را باید در این قالب دید که مرکز کنترل دارایی های خارجی امریکا( اوفک) یک نظارت و کنترل کاملی بر این تجارت دارد.
@tahlileghtesadi