نمودارهای بالا مربوط به نقدینگی از سال ۱۳۵۷ تاکنون است که از بانک مرکزی استخراج نموده ام.
وقتی داده های مربوط به نقدینگی ( بر حسب اجزای تشکیل دهنده آن) را در کشور بررسی میکنیم، متوجه میشویم که به یکباره در اواسط دهه هشتاد روند افزایش حجم نقدینگی شکل عجیبی به خود می گیرد. چنانچه در نمودار نیز مشخص است اگر با روند طبیعی دهه هفتاد جلو می رفتیم اکنون می بایست نقدینگی کشور زیر سه هزار همت می بود ( جایی که با نقطه سیاه در شکل مشخص شده است). در صورتی که حجم نقدینگی در داخل کشور اکنون نزدیک به هفت هزار همت می باشد.
ما در اقتصاد کشورمان در اواسط دهه هشتاد سیستم جدیدی را در قیمت گذاری محصولات پتروشیمی، پالایشی و فولادی پیاده سازی کردین که متاثر از این سیستم، هزینه تولید به شدت بالا می روند و در نتیجه محصول نهایی با قیمت های بالاتری به دست دولت به عنوان بزرگترین مصرف کننده می رسد و از طرفی درآمدهای کشور کفاف مخارج و هزینه دولت را نمی دهد . در نتیجه دولت با ناترازی بودجه روبرو شده و با گذشت هر سال، این ناترازی تشدید می گردد. این ناترازی ها از کانال کسری بودجه و نظام بانکی منجر به تولید نقدینگی و پول پر قدرت می گردد.
البته این گونه فشارها بر نهاده های اولیه تولید، منجر به افزایش سطح عمومی قیمت ها و فشار بر سفر مردم نیز می شود.
به هر حال ، سیستم قیمت گذاری محصولات و نهاده های اولیه تولید در اواسط دهه ۸۰ عامل اصلی خلق نقدینگی در داخل کشور است.
در این خصوص بیشتر توضیح خواهم داد....
📊 تحلیل های علمی، جامع و مختصر از آخرین تحولات اقتصادی و بازارهای مالی کشور در کانال تحلیل اقتصادی.
https://eitaa.com/tahlileghtesadi
🔰اقتصاد اسرائیل، رشد در سایه صدقه غرب
🔸اگرچه در طول تاریخ یهودیان جزء ثروتمندان دنیا بوده اند، اما از سال ۱۹۴۸ و در همان سالهای ابتدایی تشکیل رژیم صهیونیستی، اقتصاد این رژیم بر پایه کمک ها و پشتیبانی های انگلیس و سرازیر شدن سرمایه ها در اروپا و امریکا، قوام یافت.
🔸از همان دهه ۱۹۴۰ میلادی تاکنون، شاهد وقوع جنگ های متعدد، انتفاضه در سرزمین فلسطین و تداوم آن و جنگ های متعدد با محور مقاومت باعث شده تا اقتصاد و بالاخص محیط تجارت خارجی این رژیم در دایره ریسک های شدید امنیتی احاطه باشد. اما این ریسک ها اگرچه هزینه ها، خسارت ها و تبعات گوناگونی برای رژیم صهیونیستی در برداشته است و باعث شدده تا این رژیم غاصب فرصت های سرمایه گذاری زیادی را از دست بدهد، اما هیچ گاه این مسائل مانع از تداوم رشد اقتصادی این رژیم نگردیده است.
🔸اکنون نیز با وجود همه چالش های امنیتی، اقتصاد رژیم کودک کش، جزء اقتصادهای پیشرفته و دارای توسعه است. صادرات در زمینه تکنولوژی های سطح بالا، الماس، دارو و منابع گازی و ... از مزیت های این رژیم است. بیشترین حجم تجارت خارجی این رژیم با آمریکا( ۲۸درصد) و اتحادیه اروپا( ۲۷درصد) است. در میان کشورهای اروپایی بیشترین مبادلات خارجی را با انگلیس، آلمان و بلژیک دارد. در آسیا نیز چین و هنگکنگ شرکای مهم تجارت خارجی این کشور هستند. حجم تجارت خارجی یک میلیارد دلاری اسرائیل با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس نیز نباید از نظرها دور انگاشته شود.
🔸سوال اساسی اینجاست که چگونه کشوری که نزدیک به ۸دهه محیط داخلی و منطقه ای آن در سطوح بالایی از ناامنی قرار دارد، تجارت خارجی و اقتصاد آن رو به رشد بوده است؟ چه اینکه ریسک های امنیتی و سیاسی اگر پیرامون هر کشوری ظاهر شوند و تداوم یابند، اقتصاد آن کشور با چالش های اساسی و رکود سنگین مواجه خواهد کرد.
🔺 داستان اقتصاد اسرائیل چیزی فراتر از توانمندی و ظرفیت های داخل آن است. از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون، اسرائیل بزرگترین دریافتکننده کمکهای نظامی و مالی از ایالات متحده، بریتانیا و آلمان بوده است. دولت آمریکا سالانه بیش از ۳میلیارد دلار بهصورت مستقیم از محل خیریه ها و مالیات ثروتمندان یهودی این کشور را مستقیم وارد حساب های اسرائیل می کند. و این جدای از کمک های مستقیم چند ده ميليارد دلاری است که سالانه توسط کنگره برای تقویت اقتصاد رژیم صهیونیستی تصویب می شود.
🔺مساعدت های خارجی، چه به شکل وام، و چه به صورت کمک های بلاعوض یا تسهیلات تجاری، یادریافت غرامت یهودآزاری از دولت آلمان عوامی دال بر ثبات نسبی در اقتصاد این رژیم منحوس بوده است.
🔺البته بخش مهمی از کمک های دولت ها در اروپا و امریکا به صورت غیر مستقیم می باشد. ایجاد بازار فروش کالاهای اسرائیلی، اعطای اعتبارات و تسهیلات مالی از سوی بانک های تجاری این کشورها و سرمایه گذاری مستقیم دولت های حامی و شرکت های خصوصی آمریکا در قلمرو اسرائیل، از جمله ی این کمک های غیر مستقیم است.
📝علی محمدی
📊 تحلیل های علمی، جامع و مختصر از آخرین تحولات اقتصادی و بازارهای مالی کشور در کانال تحلیل اقتصادی.
https://eitaa.com/tahlileghtesadi
در سال ۱۴۰۰، دولت ۱۲۱ میلیون دلار از پتروشیمی ها مالیات گرفته ولی در عوض یک میلیارد و ۳۶۷میلیون دلار به آنها تخفیف در نرخ سوخت و مالیات داده است!
در قبال این تخفیف بزرگ، پتروشیمی ها همه محصولاتشان را به قیمت های جهانی وارد بازار ایران کردند تا بخشی از عوامل تورم تحمیل شده بر بازار و کسری بودجه دولت باشند.
این مسائل محصول رویکرد و سیستمی است که در اواسط دهه ۸۰ شمسی با هدف جذب سرمایه گذاری بر اقتصاد ایران حاکم شد.
@tahlileghtesadi
18.93M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽ویژه برنامه غیر قابل ترمیم.
1⃣ قسمت اول...
🎥در این برنامه توضیح داده ام که چگونه شکست امنیتی_نظامی رژیم صهیونیستی در عملیات طوفان الاقصی، برای این رژیم غیر قابل جبران و ترمیم است.
🔸علی محمدی
📊 تحلیل های علمی، جامع و مختصر از آخرین تحولات اقتصادی و بازارهای مالی کشور در کانال تحلیل اقتصادی.
https://eitaa.com/tahlileghtesadi
✴️تسنیم به نقل از صندوق بینالمللی پول:
🔹اقتصاد ایران با افزایش ۱۶۱ میلیارد دلاری تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۲ و صعود یک پلهای در ردهبندی بزرگترین اقتصادهای دنیا در جایگاه بیستویکم جهان قرار گرفت. تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس شاخص قدرت خرید در این سال به یک هزار و ۶۱۶ میلیارد دلار رسیده است.
🔸نکته ی مهمی در این گزارش وجود دارد که توضیح خواهم داد.
@Tahlileghtesadi
این نمودارها زنجیره تولید ارزش افزوده را در صنعت پتروشیمی ایران نمایش می دهد. این صنعت در قالب تخفیفات گسترده از دولت، متعهد شده بود عمده سرمایه های سهامداران را به سمت صنایع پایین دست ببرد تا برای کشور ارزش افزوده تولید کند.
اما در سایه غفلت دولت، تخفیفات گسترده را در زمینه خوراک دریافت کردند و صرفا موادی تولید کردند که جز صنایع پایین دستی هست.
نمودار بالا بخوبی نشان می دهد که چگونه ارزش صنعت پتروشیمی در قبال حجم تولید آن روز به روز در حال فاصله گرفتن است.
اقدام خوب مجلس در برنامه هفتم توسعه؛ این است که تخفیف پتروشیمی ها را منوط به سرمایه گذاری ۴۰ درصدی در صنایع پایین دستی کرده است.
@tahlileghtesadi
تحلیل اقتصادی. علی محمدی
✴️تسنیم به نقل از صندوق بینالمللی پول: 🔹اقتصاد ایران با افزایش ۱۶۱ میلیارد دلاری تولید ناخالص داخل
تولید ناخالص داخلی یا GDP به معنای ارزش نهایی تمام کالاها و خدمات نهایی تولید شده در داخل یک کشور است.
تولید ناخالص داخلی می تواند به چند روش محاسبه شود:
جی دی پی اسمی: تورم یا رشد قیمت ها در آن لحاظ می شود. یعنی ارزش تولیدی کالاها و خدمات در یک کشور بدون اینکه به تورم توجه شود، محاسبه می گردد.
جی دی پی حقیقی: بدون لحاظ تورم . یعنی ارزش مقداری تولید و خدمات، که در آن قیمت ها در یک سال معین ثابت نگه داشته می شود.
جی دی پی سرانه: ارزش تولید شده تقسیم بر جمعیت. گاها جی دی پی سرانه را برحسب قدرت خرید نیز محاسبه می کنند.
جی دی پی بر حسب قدرت خرید( آنچه در گزارش بالا شاهدیم):
این روش، معیار کامل و دقیقی در محاسبه جی دی پی یک کشور نیست و نمی تواند برآورد درستی به شما نمایش دهد. برخی اقتصاددان ها از این روش برای محاسبه درآمد و قدرت خرید استفاده می کنند. در این روش ارزش ریالی کالاها و خدمات، در دو یا چند کشور، بر حسب یک نوع ارز محاسبه می شود. برای مثال ارزش کالا و خدماتِ اقتصاد در ایران و آمریکا را هر دو بر حسب دلار می آورند. (در ایران هر دلار آزاد ۴۹۰۰۰۰ریال) . نکته ای که در اینجا وجود دارد این است با یک دلار در ایران نسبت به آمریکا کالاهای بیشتری می توان تهیه کرد. به هر حال این روش برای تعدیل تفاوت بین قیمتهای محلی و مخارج زندگی جهت مقایسه کشورها از لحاظ تولیدات و درآمد کمک میگیرند.
از میان روش های محاسبه تولید ناخالص داخلی ، روش جی دی پی سرانه حقیقی که بر اساس قدرت خرید تنظیم شده است، یک آمار تقریباً دقیق برای اندازهگیری درآمد واقعی و رفاه عمومی است.
@tahlileghtesadi
📌نقدینگی وارد کانال ۷۰۰۰همت شد.
بر اساس گزارش روابط عمومی بانک مرکزی نقدینگی در شهریور ماه مرز 7 هزار هزار میلیارد تومان را شکست و به 7 هزار و 100 هزار میلیارد تومان رسید.
این متغیر مهم پولی نسبت به اسفند 1401 رشد 12 درصدی و نسبت به مشابه سال قبل رشدی 26.9 درصدی را از خود به جای گذاشت.
@tahlileghtesadi
14.23M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽ویژه برنامه غیر قابل ترمیم.
1⃣ قسمت دوم...
🎥در این برنامه توضیح داده ام که چگونه شکست امنیتی_نظامی رژیم صهیونیستی در عملیات طوفان الاقصی، برای این رژیم غیر قابل جبران و ترمیم است.
🔸علی محمدی
📊 تحلیل های علمی، جامع و مختصر از آخرین تحولات اقتصادی و بازارهای مالی کشور در کانال تحلیل اقتصادی.
https://eitaa.com/tahlileghtesadi
🔶تحلیل گزارش مرکز آمار از وضعیت بازار مسکن
نیمه دوم سال گذشته بود که دو نهاد متولی آمار اقتصادی در کشور( مرکز آمار و بانک مرکزی) همزمان با جهش نرخ ارز، انتشار آمار مربوط به بخش مسکن را متوقف کردند. این سیاست در جهت کاهش انتظارات تورمی در این بخش لحاظ شد اما به دلیل فقدان شفافیت، موجب سردرگمی بازار مسکن و در نتیجه راحت تر شدن فعالیت های سوداگرانه گردید.
اکنون و پس از تقریبا نه ماه که ثبات نسبی نرخ ارز و کاهش نسبی انتظارات تورمی حاصل شده، نهاد متولی اقدام به انتشار مجدد گزارش ها نموده است.
این آمار ها اگرچه بیانگر وخامت بخش مسکن است اما باریکه هایی از امید را نیز تداعی می کنند. داده های گزارش مربوطه بیان می دارد میانگین وزنی قیمت آپارتمان های مسکونی در تهران در شهریور امسال به نزدیک به ۸۱ میلیون تومان رسیده است. تورم مسکن در دورانی که گزارش ها منتشر نشد و تنش ارزی در کشور بود، از ۴/۱ درصد در آذر ماه گذشته به ۱۰/۱درصد در فروردین امسال رسیده است.
بعد از آن و در شش اول امسال شاهد کاهش تورم مربوطه هستیم، طوری که در خرداد به ۱/۶ رسیده است. نکته امیدوار کننده اینکه ادامه روند مربوطه در تابستان منفی بوده؛ به طوری که در تیرماه منفی۲/۸، در مرداد منفی ۰/۷ و در شهریور ماه منفی ۱/۷ شده است.
نکته مهم تاثیر اغتشاشات بر بازار مسکن است . به گونه ای که در سه ماهه چهارم روند ماهیانه تورم مسکن، با افزایش ۶۹/۸ واحد درصدی به ۱۲۱/۸ درصد رسیده است. هر چند در شش ماهه اول امسال، تورم ماهیانه این بخش کاهش یافته و به ۷۵/۲درصد نزول یافته است اما روند سالانه آن همچنان صعودی می باشد.
نکته بعدی حجم معاملات مسکن در تهران است که به کمترین میزان خود یعنی ۳۰۰۸معامله رسیده است. با توجه با این که حجم معاملات در شرایط رونق بازار ، ده هزار معامله است، می توان نتیجه گرفت که شاهد رکود سنگین در این بخش هستیم.
در آخر باید به این نکته اشاره کرد که وضعیت بخش مسکن از حیث معاملات و تورم موجود در آن ، این برآورد را برای ما تبدیل به یقین می کند که در بلند مدت باید همچنان شاهد چالشی بودن این بخش برای مردم باشیم.
🔸علی محمدی
📊 تحلیل های علمی، جامع و مختصر از آخرین تحولات اقتصادی و بازارهای مالی کشور در کانال تحلیل اقتصادی.
https://eitaa.com/tahlileghtesadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎙یک بار با دقت به صحبت های آقای پور ابراهیمی گوش کنیم. فارغ از اینکه در مسائل گذشته چه اختلاف نظر هایی با ایشان دارم، این حجم از حملات را به ایشان از سوی برخی کارشناسان اقتصادی، درست و بحق نمی دانم.
آقای پور ابراهیمی از منظر پرسشگر و آسیب شناسی به ارتباط ارزش پول ملی و صادرات اشاره می کنند. و بیان نمی دارند که " چون کاهش ارزش ریال باعث افزایش صادرات می شود، پس ارزش ریال را باید بیشتر کم کنیم".
در آن سو، اگر کوتاه و مختصر به پاسخِ این سوال بپردازیم که چرا کاهش ارزش پول ملی منجر به توسعه صادرات در ایران نشده است، باید گفت که صادرات کشور ما مبتنی بر محصولاتی است که نهاده های اولیه آن کشش بسیار زیادی با نرخ دلار دارند. یعنی با افزایش نرخ ارز ( کاهش ارزش ریال)، هزینه نهایی بنگاه تولیدی به شدت افزایش می یابد و با این قیمت ها قادر به رقابت با محصولات مشابه نیست. مخصوصا که تولید در کشور ما، بیشتر مبتنی بر مواد خام و اولیه بوده و محصولات نهایی، دارای ارزش افزوده و تکنولوژی سطح بالا را در میان آن به ندرت می یابیم.
مضافا افزایش قیمت نهایی محصولات که بر اثر گران شدن مواد اولیه شکل گرفته، منجر به کاهش تقاضا نیز می شود. چون با ایجاد تورم، قدرت خرید را کاهش می دهد.
نتیجه اینکه کاهش ارزش ریال که روی دیگر افزایش نرخ ارز است از طرف تقاضا و عرضه( تولید) بر بنگاه اثر منفی گذاشته و منجر به کاهش تولید می شود.
البته چنین شرایطی در ژاپن و چین یا کشورهای پیشرفته اتفاق نمی افتد، چون تولید مبتنی بر تکنولوزی سطح بالا و ارتقای بهره وری است.
@tahlileghtesadi