20140922141729-9619-53.pdf
649.8K
#مقاله بررسی تطور گزارشهای تاریخی شهادت کودک امام حسین (ع)؛ از آغاز تا پایان قرن پنجم
مجله علمی ترویجی سخن تاریخ، سال ۱۳۹۳
نویسندگان:محمدرضا بارانی ،علمدارحسین شاه
چکیده
واقعه عاشورا، از رویدادهای مهم تاریخ مسلمانان است. شهادت فرزند خردسال امام حسین(ع)، از حوادث بزرگ آن روز به شمار میآید. در گزارشهای تاریخی در مورد نام، سن و چگونگی شهادت آن، اختلاف زیادی وجود دارد؛ موضوعی که در گستره زمانی آغاز تا پایان قرن پنجم بررسی نشده است بنابراین، پرسشی که مطرح میشود آن است که گزارشهای تاریخی پنج قرن نخست قمری درباره شهادت کودک امام حسین(ع) چگونه نقل شده است؟ (سؤال) علت اختلاف در نقل این حادثه، بیدقتی برخی تاریخنویسان، اغراقگویی برخی دیگر و روایت آنان از یکدیگر بوده است.(فرضیه) عرضه تصویری روشن و واقعی از این موضوع، نگارندگان را به کاوش واداشته تا پس از بررسی سیر دگرگونی گزارشها، بتوان گزارش درست را شناسایی کرد.(هدف) این نوشتار، با روش توصیفی - تحلیلی به مطالعه گزارش تاریخی شهادت کودک امام حسین(ع) و تطور آن پرداخته است.(روش) شهادت کودک و نام قاتل وی در منابع روشن است، در عوض، منابع راهی برای شفاف ساختن سن و نام او نمیگشایند. البته تولد کودک در روز عاشورا و درخواست آب برای کودک از سوی امام(ع)، تنها برای عاطفی کردن داستان، بدان افزوده شده است.
#مقالات
#امام_حسین ع
@tarikh_j
20131111141640-9804-78.pdf
355.3K
نقش صوفیه در گسترش آیینه ای نقالی و روضه خوانی
نویسنده: محمد مشهدی نوش آبادی
منبع: مطالعات عرفانی بهار و تابستان ۱۳۹۱ شماره ۱۵
این مقاله نقش صوفیه در گسترش قصه گویی، نقالی و روضه خوانی را در سه بخش دنبال می کند. در بخش اول به قصه گویی به عنوان یکی از کارکردهای اجتماعی تصوف می پردازد و علل مخالفت علمای دوره صفوی با قصه گویی را بازگو می کند. در ادامه، موضوع قصه ها و ارتباط آن با واقعه کربلا و چگونگی تطور مقتل خوانی به قصه خوانی در روضه الشهداء کاشفی و عکس العمل متفاوت عالمان رسمی شیعه در این باره بررسی می شود. در بخش دوم، به معرفی نقالی و دو صورت فرعی آن یعنی پرده خوانی و سخنوری پرداخته و قصه گویی صوفیه در کسوت نقالان در دوران صفوی را در آیینه اسناد و گزارش های سیاحان غربی نشان می دهد. همچنان که در دوره قاجاری نیز نقالی یکی از کارکردهای اصلی دراویش خاکساری و به خصوص فرقه عجم مطرح می شود. در بخش سوم، به نقش اصلی نقالان صوفی در گسترش روضه خوانی در دوران صفوی و قاجاری اشاره شده و نشان داده شده که نقالی مذهبی و گرایش به نقل واقعه عاشورا هم در ماده و هم صورت، عنصری صوفیانه است. این آیین ها به رغم مخالفت اولیه متشرعان با اقبال عمده عوام و خواص مواجه شده و از مهم ترین سنت های عزاداری به شمار می رود.
#مقالات
#عزاداری
@tarikh_j
1597825100-10057-18-2.pdf
451.3K
#مقاله نام و یاد کرد حضرت رقیّه(س) در آثار و منابع کهن تا پایان قرن هفتم
نویسنده: محمد رنجبرحسینی
منبع: پژوهشنامه معارف حسینی سال پنجم تابستان ۱۳۹۹
حضرت رقیه (س) یکی از جلوه های احساسی و عاطفی قیام امام حسین(ع) می باشد. از سده های اولیه تا پایان قرن هفتم علما و بزرگان در آثار خود از حضرت رقیه (س) و سرگذشت او یاد نمودنده اند. هدف این تحقیق باز خوانی آثار دانشمندان تا پایان قرن هفتم برای یافتن مویدها و مستندات تاریخی برای تقویت فرضیه وجود حضرت رقیه در روز عاشورا و شهادت او در شهر شام می باشد. این نوشتار با روش توصیفی و شیوه کتابخانه ای برای رسیدن به هدف فوق سامان یافت و به این نتیجه رسید: با توجه به اشعار صحابی امام صادق (ع) سیف بن عمیره در رثای امام حسین (ع) و ثقه دانسته شدن او از سوی رجالیون شاخص همانند نجاشی و گزارش بیهقی در کتاب لباب الانساب و نقل سید بن طاووس در اللهوف و گزارش عماد الدین طبری در کامل بهایی ، می توان اثبات فرضیه وجود دختر خردسالی را برای امام حسین (ع)، بنام رقیه تقویت نمود.
#مقالات
#حضرت_رقیه س
تنظیم :نجمه صالحی
@tarikh_j
🌿سلام دوستان و همراهان عزیز
هفته دفاع مقدس را گرامی می داریم.
به این مناسبت صفحاتی از اطلس جنگ ایران و عراق منتشر شده توسط مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس را تقدیم شما می کنیم.🌹
🌿همراهان عزیز امیدواریم بخش لبیک ها برایتان جالب توجه باشد. این بار به سراغ یکی دیگر از خانواده های سلحشور حاضر در کربلا رفته ایم.
خانواده جناده ابن کعب انصاری که شب گذشته ماجرای شهادت ایشان گذشت.
🌙امشب با نقل چگونگی شهادت فرزندش در خدمت شما هستیم🌹
🌿سلام
اولین روز از نیمه دوم سال ۹۹ به خیر وخوشی 🌹
قاب تصویر این هفته با موضوع آیین قالی شویان تقدیم نگاه شما