«حج ایرانیان قبل از اسلام»
بنا به گفته مسعودی نگارنده کتاب مروج الذهب، ایرانیان قبل از اسلام به زیارت کعبه می رفتند و سر چاه #زمزم، زمزمه می کردند، مسعودی در این رابطه توضیحاتی نیز ارائه می کند و می گوید؛ جد #ایرانیان ابراهیم علیه السلام و کعبه در نزد ایشان احترام داشت و بر آن طواف می کردند، وی آخرين نفر از ایرانیان را كه به حج رفته بود، ساسان پسر بابك جد اردشير بابكان سر ملوك ساسانى می داند و ادامه می دهد؛ چون #ساسانيان به زيارت خانه کعبه مشرف می شدند طواف کرده و بر چاه اسماعيل زمزمه می کردند و به سبب زمزمهاى كه او و ديگر ايرانيان بر سر چاه انجام می دادند آن را زمزم نامیدند. وی سپس نتیجه می گیرد که باقی ماندن نام زمزم برچاه مشخص می کند كه زمزمه ایرانیان بر سر چاه مكرر و بسيار بوده است. نکته جالب توجه اینکه مسعودی از یک فرد ایرانی شعری آورده که در آن تفاخر به فرزند اسحاق و ابراهیم خلیل الله به چشم می خورد و بدین ترتیب زیارت خانه خدا را در نزد ایرانیان منطقی می شمارد*.
پ.ن: علی بن حسین مسعودی: نگارنده مروج الذهب تاریخ نگار و جغرافی دان، اواخر قرن سوم هجرى است که با سفر به سرزمین های اسلامی و مصاحبت با بزرگان و علمای هم عصر خویش، همچون محمد بن جریر طبری و یا ابوالحسن اشعری به کسب علم و دانش همت گمارده است. وثاقت علمی مسعودی نزد مورخان بعدی مورد توجه بوده، چناچه ابن خلدون او را امام المورخین و محقق آلمانی «فن کریمر» وی را هرودت عرب نامیده است. لازم به ذکر است که مطلب مذکور در متون دیگر معاصر نگارنده نقل نشده و این امکان وجود دارد که نظر و یا برداشت نویسنده باشد.
* ر.ک: مسعودی، مروج الذهب، ج ۱، ص ۲۳۶.
✍️ متن: سرکارخانم فاطمه شکیب رخ
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
زابینه اشمیتکه، شیعه پژوه برجسته و شاگرد مادلونگ، خبرداده که مادلونگ در 93 سالگی از دنیا رفته است. ویلفرد مادلونگ تاثیری عمیق در شیعه پژوهی غربیان در نیم قرن اخیر داشته است و به ویژه نظریه او در کتاب جانشینی پیامبر (ص) که حق را به حضرت علی (ع) داده، مورد توجه ما شیعیان بوده است. او مدخل های مهم مهدویت را در دائره المعارف اسلام نوشته بود و در میان شیعه پژوهان از جمله افراد منصف محسوب می شد.
موعود در آیین هندو
در آیین هندو از موعود به نام «آواتارای» دهم یـاد مـى شـود. و در کتاب «پورانا» (purana)، شرح مبسوطی درباره دوران آخـر عـصـر کالى(آخـرالزمـان)، یعنى آخرین دوره پیش از ظهور دهمین آواتاراى ویشنو، آمده است . درکتاب «دید» از کتابهاى مقدس دینى آیین هندو، چنین آمده است :
«پس از خرابى دنیا، پادشاهى در آخرالزمان پیدا مى شود که پیشواى خلق باشد و نام وى مـنـصـور بـاشـد و تمام عالم را بگیرد و به دین خود درآورد و همه کس را از مؤ من و کافر بشناسد و هـر چـه از خـدا خـواهـد، بـرآیـد...»
در کتاب «باسک» که آن نیز از کتابهاى مقدس هندو است ، آمده است :
«دور دنـیـا تـمـام شـود به پادشاه عادلى در آخرالزمان که پیشواى فرشتگان ، پریان و آدمیان باشد و حق وراستى با او باشد و آنچه در دریا و زمین ها و کوه ها پنهان باشد، همه را به دست آورد و از آسمانها و زمین آنچه باشد خبر دهد و از او بزرگ تر کسى به دنیا نیاید.»
در کتاب «وشن جوک»، یکى دیگر از کتب مقدس هندیان نیز آمده است :
در اواخـر، دنیا به کسى بگردد که خدا را دوست دارد و از بندگان خاص او باشد و نام او فرخنده و خجسته باشد و خلق را زنده کند.در کتاب «مهابهاراتا» و برخى کتب دیگر آنان نیز در این باره آمده است:
«هـمـه ادیان معتقدند که در پایان هر دوره اى از تاریخ ، بشر از لحاظ معنوى و اخلاقى رو بـه انـحـطـاط مـى رود؛ و چـون طـبـعـا و فـطـرتـا، در حـال هـبـوط و دورى از مبداء است و مانند احجار [سنگها] به سوى پایین حرکت مى کند، نمى تـوانـد بـه خـودى خـود بـه ایـن سـیر نزولى و انحطاط معنوى و اخلاقى پایان دهد. پس نـاچار روزى یک شخصیت معنوى بلند پایه ، که از مبداء وحى و الهام سرچشمه مى گیرد، ظـهـور خـواهـد کـرد و جهان را از تاریکى جهل و غفلت و ظلم و ستم نجات خواهد داد...»
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
موعود در آیین بودایى
در آئین بودایی که پیروان زیادی در چین و ژاپن و سایر کشورهای آسیای جنوی شرقی دارد، اعتقاد به ظهور منجی آخرالزمان وجود دارد، در این آیین ، موعود مورد انتظار و مدنظر، «بـوداى پـنـجـم»است و آمدنش را بشارت داده ، بوداییان منتظر ظهورش مى باشند. اعتقاد به منجی خصوصاً در فرقه مهایانه mahayana) (چرخ بزرگ) که در طول مدت زمانی بین قرن سوم ق.م، تا قرن اول میلادی در ناحیه شمال غربی هندوستان، از ریشه بودیزم متفرع شده و رشد و تکامل حاصل کرد. یک سلسله اساطیر در متن کتابی قدیمی به نام جاتکه در نزد پیروان مهایانه به وجود آمد که در ضمن آن چگونگی زندگانی بودا و وصول او را به مرتبه کمال، تا زمان صعود او به آسمان حکایت میکند. این طایفه بر آنند که بودا در اثنای ایامی که به سیر و سلوک مشغول بوده تا آن لحظه که به مرتبه اشراق و کمال رسیده حالتی داشته مخصوص به خود که آن را "بودهی ستوه" (Bodhi sattva) مینامند. این اصطلاح، که در متون بسیار قدیم آمده، به معنای " بودا در حال کمون یا بودای مستور" میباشد. از این رو پیروان فرقه مهایانه و حتی فرقه هینیانه (hi nayyana) (چرخ کوچک) هم معتقد شدند که گوتمه تنها بودایی نبود که در زمین ظهور یافته باشد بلکه قبل از او بوداهای متعدد به جهان آمده اند و بوداهای دیگر نیز در آسمان هستند که در حال کمون و تکوینند، یعنی "بودی ستوه" میباشند که به زودی ظاهر میشوند. کار به جایی رسیده که پیروان این طایفه اسامی و حتی سرگذشتهای بوداهای ماضی و بوداهای مستقبل را بتفصیل به قلم آوردهاند.
در مذهب مهایانه، برای بودهی ستوهها اهمیت زیادی قایل شدهاند، ولی در کتب و نوشتههای هینیانه (چرخ کوچک) فقط دو بودا از این قبیل ذکر میکنند که یکی عبارت است از "گوتمه" (gautama)، قبل از وصول به مرتبه اشراق و شهود و دیگری بودای آینده یا "میتریه" که اکنون بودائیت او در حال کمون است. "میتریه" (maitreya)، که بودای آینده است (و او را به زبان چینی میلوفو مینامند)، یکی از آن بودهی ستوهها میباشد. میتریه را نخست در هند به بزرگی شناختند و ستایش کردند و سپس عقیده به او به دیگر ممالک پیرو مهایانه سرایت کرد و از او، همه جا، تمثالها و پیکرها ساخته و پرداخته و او را در نهایت مجد و بزرگی نشان دادهاند .
#موعود
تنظیم: سرکار خانم زهرا سعیدی
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
دسترسی بخاری به روایات امام صادق (ع) (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
نویسندگان: احمدرضا کرمی
منبع: سفینه سال نوزدهم بهار 1401 شماره 74 «ویژه پژوهش های حدیثی»
امام صادق(ع)جایگاه مهمی در حدیث مسلمانان عصر خویش داشته اند با این وجود بخاری در کتاب الجامع الصحیح خود از ایشان روایتی نقل نکرده است که این موضوع مورد توجه بزرگان حدیث شیعه و عامه قرار گرفته است. در بررسی عوامل این پدیده، برخی به وجود راویان بد نام در بین حاملان حدیث حضرت و عدم وجود طرقی اعتمادآور برای صاحبان منابع خصوصا بخاری اشاره کرده اند در حالیکه به نظر می رسد این عامل، مانع اقبال به روایات امام صادق از سوی صاحبان منابع حدیثی عامه نبوده است. این پژوهش می کوشد، دسترسی بخاری به روایات امام صادق جهت استفاده در الجامع الصحیح را نشان دهد.
https://b2n.ir/k85207
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
بازخوانی مواضع سیاسی و شیوه مبارزاتی امام صادق(ع) در برابر بنی امیه در حفظ و حراست فرهنگ شیعی (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی در دستهبندی سابق وزارت علوم: علمی-پژوهشی
نویسندگان: عباس رهبری حسین خسروی سهراب اسلامی علی الهامی
منبع: جستارهای سیاسی معاصر سال نهم بهار 1397 شماره 1 (پیاپی 27)
این پژوهش باهدف بازخوانی مواضع سیاسی امام صادق (ع) در برابر بنی امیه در حفظ و حراست فرهنگ شیعی انجام شده است. پژوهش حاضر یک پژوهش تاریخی به شمار می رود به صورت توصیفی، تحلیلی بوده و موضوعات مربوط به آن از منابع معتبر دوران امام صادق (ع) چه تاریخی و چه حدیثی به شیوه کتابخانه ای گردآوری شده است. نتایج حاصل نشان می دهد، زمانی که حکومت بنی امیه در سراشیبی سقوط قرار گرفت فضای باز سیاسی ایجاد شدو در این مرحله فشار بر روی مخالفین مخصوصاً امام صادق (ع) کاهش یافت و امام (ع) از فرصت به دست آمده حداکثر استفاده از تحولات دوران جابجایی رابردند. این بررسی نشان می دهد، امام صادق (ع) به عنوان یکی از پیشگامان حرکت اسلامی و داعیه داران فرهنگ اصیل دینی دست به اقدامات سیاسی همانند، تقویت جایگاه امامت و ایجاد ولایت پذیری، ایجاد واقعیت نگری سیاسی، طاغوت ستیزی، زنده نگه داشتن حماسه عاشورا و تقیه در بین شیعیان زدند که دراین پژوهش به آن ها پرداخته شده است.
https://b2n.ir/w34114
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
«خواص جاه طلب»
زمانی که معاویه حکومت را به دست گرفت و ناسزا گرفتن بر علی علیه السلام را آغاز نمود، برخی خواص اعتراض های خود را بر عمل شنیع معاویه بیان کردند. اما به راستی چه شد که نام علی (ع) که فضیلت های ایشان گوش خواص و عوام را پر کرده بود، محل دشنام واقع شد؟! پاسخ این سوال را از گفتگوی بین معاویه و سعد می توان دریافت نمود؛ چنانچه وقتی معاویه بالای منبر ناسزا گویی بر امام مظلومان (ع) را شروع کرد، سعد به اعتراض برخاست و گفت آرزو می کردم که تنها یک صفت از اوصاف علی را دارا بودم و آن را حتی با تمام ملک جهان عوض نمی کردم، علی (ع) فاتح خیبر بود و کسی که رسول خدا (ص) در شان او فرمود: فردا پرچم را بر کسی می دهم که خدا و پیمبرش او را دوست دارند، در جنگ تبوک نیز او را به منزله هارون برای موسی نامید، در این هنگام که سعد قصد ترک معاویه را داشت، معاویه برآشفت که ای سعد تو اگر علی (ع) را دوست داشتی چرا بیعت از او گسستی؟ چرا او را یاری نکردی؟! اگر من آنچه را که تو می گویی از رسول خدا(ص) شنیده بودم، به خدا سوگند تا آخر عمر خادم او بودم!!! و اینجا سعد پاسخ داد «بخدا حق من به خلافت، از تو بيشتر است»*.
آری درد خواص، درد مقام و دنیا طلبی بود و نه حق گویی و حق طلبی! همان دردی که علی (ع) را در خلافت تنها گذاشت، حکومت مسلمانان را تسلیم ظالم فاسق کرد و اسلام را از جایگاه اصلی خارج و به دست مسلمانان ظاهری سپرد.
*برگرفته از ر.ک: مسعودی، مروج الذهب، ج ۲، ص ۱۹.
✍🏻متن: فاطمه شکیب رخ
#جهادـروایت
#جهادـتبیین
#خواص_بی_بصیرت
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
.
وقتی میرزای شیرازی استعمال توتون و تنباکو را «بأی نحو کان» حرام کرد اوباش شرابخوار جلو عمارتِ کمپانی، چپق هایشان را شکستند!
آن ها فهمیده بودند شرابخواری توبه دارد اما محاربه با امام زمان (عج) آدم را بیچاره می کند!
متن: ط. فرید
#محاربه
#ایران_حرم_است
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
📣اختتامیه کنفرانس بین المللی شرق شناسی و امام حسین علیهالسلام در تاریخ 23 اردیهشت ماه برگزار شد.
📚 بیش از چهارصد مقاله از سراسر جهان برای این همایش بینالمللی ارسال شد که بیست مقاله از طرف طلاب جامعه الزهرا سلام الله علیها به همایش، ارسال گردید و مقاله چهار نفر از اساتید و پژوهشگران جامعهالزهرا سلام الله علیها پذیرفته شد.
مقاله مشترک خانمها فاطمه نعمتی سزاوار _ زهرا مهرجویی و فاطمه ضیایی و نجمه صالحی پذیرفته و مولفین دو مقاله دیگر افزون بر پذیرش، برای ارائه، به کربلا دعوت شدند. سرکار خانم دکتر فاطمه رئوفی تبار و سرکار خانم دکتر ناهید طیبی پس از ارائه پنل مربوط به مقاله خویش، گواهی ارائه و هدایای نفیسی دریافت کردند.
🌐کانال معاونت پژوهش
🆔https://eitaa.com/jz2602
گذریبر #تاریخ_اسلام
گذریبر #تاریخ_اهل_بیت(ع)
گذریبر #تاریخ_ایران_اسلامی
گذریبر #چهره_های_تاریخ_اسلام
گذریبر #تاریخ_عصرغیبت
گذریبر #اماکن_تاریخی_ایران (قبلوبعداسلام)
گذریبر #اماکن_تاریخی_جهان_اسلام
گذریبر #کتب_اهل_سنت
گذریبر #سفرنامه_ها
گذریبر #مقالات #علمی_پژوهشی و #علمی_ترویجی
گذریبر #یادداشت_های_علمی
گذریبر #وبینارها و #کارگاهها
تاریخپژوهان!
به ما بپیوندید و ما را به دیگران معرفی کنید...
📜 کانــال گـــــــــــــذرگــــــــــاه 📜
(وابستهبه انجمنعلمیتاریخجامعةالزهراء(س))
🌐 http://eitaa.com/tarikh_j
#انجمن_تاریخ_جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
1_4732232488.mp3
9.08M
🔹ویژگیهای دوران زعامت امام صادق علیه السلام
#امام_صادق علیه
1_4732371349.mp3
14.56M
🔹اقدامات علمی و فرهنگی امام صادق علیه السّلام"
#امام_صادق علیه السلام
🎙#استاد_رفیعی
⏱#سخنرانی_کامل
📺#صوتی
1_4732491823.mp3
10.16M
🔹برنامههای فرهنگی و اعتقادی امام صادق (ع)
#امام_صادق علیه السلام
🎙#استاد_رفیعی
⏱#سخنرانی_کامل
📺#صوتی
1_4720609425.mp3
21.9M
🔹اقدامات امام صادق (ع) در تبیین و ترویج جایگاه امام
#امام_صادق علیه السلام
🎙#استاد_میرباقری
⏱#سخنرانی_کامل
📺#صوتی
1_4732281040.mp3
8.77M
🔹مراقبتهای امام صادق (ع) از اصحاب و شیعیان"
#امام_صادق علیه السلام
🎙#استاد_حسینی_قمی
⏱#سخنرانی_کامل
📺#صوتی