هدایت شده از یادروز (مهدی مستقیمی/تاریخ و ادبیات)
📙منبع شناسی گزارش:
☑️ گزارش شرط مذکور در منابع متقدم تاریخی در کتاب امامت و سیاست ابن قتیبه و تاریخ طبری و الفتوح ابن اعثم کوفی با اندکی تفاوت دیده میشود.
با این وصف گزارشهای بعدی این منابع و منابع دیگر در مورد رویارویی و سپس صلح امام حسن علیهالسلام با معاویه متفاوت است. مورخانی چون یعقوبی، ابوحنیفه دینوری(مولف اخبارالطوال) و طبری به عزم امام در جنگ با معاویه و عدم همراهی کوفیان با وی و حتی مقابله و بیحرمتی به امام، اشاره کردهاند؛ اما بعضی دیگر از منابع بدون ذکر تلاشهای امام برای ادامه راه پدر بزرگوارش در جنگ با معاویه، تنها به شرح جریان صلح بسنده کردهاند.
📘 در خصوص این گزارش و مقایسهی منابع در مورد گزارش صلح امام حسن علیه السلام نگاه کنید به:
۱- امامت و سیاست، ابن قتیبه دینوری، ترجمه سید ناصر طباطبایی، انتشارات ققنوس، صفحات ۱۹۶ و ۱۹۷
۲- تاریخ طبری، جلد هفتم، ترجمه ابوالقاسم پاینده، انتشارات اساطیر، صفحات ۲۷۱۳ تا ۲۷۱۹.
۳- الفتوح، ابن اعثم کوفی، ترجمه محمد بن احمد مستوفی، انتشارات علمی و فرهنگی، صفحات ۷۵۵.
۴- اخبار الطول، ابوحنیفه دینوری، ترجمه دکتر محمود مهدوی دامغانی، نشر نی. صفحات ۲۶۳ تا ۲۶۸
۵- الارشاد، ج۲، شیخ مفید، ترجمه محمد باقر ساعدی، کتابفروشی اسلامیه، صفحات ۳۴۹ تا ۳۵۶.
⌛️ در روز هفدهم شهريور۵۷ رهبرانقلاب در كدام شهر بودند | ماجرای نامه ايشان به يكی از افراد قم
✏️من از روز هفدهم شهریور سال ۱۳۵۷ خاطرهای در ذهن دارم. قبل از آن که این حادثه خونبار در تهران اتّفاق بیفتد، سیاست رژیم ستمشاهی به دنبال این بود که مبارزان و به تبع آن ملت ایران را، به تندرو و کندرو، افراطی و معتدل تقسیم کند.
✏️این، نکته خیلی قابل توجّهی است که امروز مثل آیینهای، همه عبرتها را به ما درس میدهد. کسی که روزنامههای آن وقت و اظهارات مسؤولان رژیم ستمشاهی را مطالعه میکرد، میفهمید که اینها میخواهند کسانی را که در مقابل آنها هستند و مبارزه میکنند، از هم جدا کنند. عدّهای را که طرفداران و علاقهمندان مخلص امام بودند و راه امام را علناً اظهار میکردند، به عنوان تندرو و افراطی و متعصّب معرفی میکردند. در مقابل اینها هم، بعضی از کسانی را که علاقهمند به مبارزه بودند، ولی خیلی جدّی در آن راه نبودند، یا جدّی بودند، ولی دستگاه آنطور خیال میکرد اینها جدیّتی ندارند، به عنوان افرادی که معتدلند و با اینها میشود مذاکره و صحبت کرد، معرفی میکردند. من در آن روز این احساس خطر را کردم.
✏️آن زمان من در جیرفت تبعید بودم. شاید روز چهاردهم یا پانزدهم شهریور بود. به یکی از آقایان معروف که در قم بود، نامهای نوشتم و این سیاست رژیم را برای آن آقا تشریح کردم و گفتم اینها با این تدبیرِ خباثتآمیز میخواهند بهانهای برای سختگیری بر مخلصان و عشّاق امام بزرگوار به دست آورند و شما را بدون اینکه خودتان بخواهید، در مقابل آنها قرار دهند. این نامه را نوشته بودم؛ اما هنوز نفرستاده بودم.
✏️روز شنبه هجدهم شهریور بود که رادیو و روزنامهها، خبر کشتار هفده شهریور را پخش کردند. فردای آن روز، ما در جیرفت از این قضیه مطّلع شدیم.
✏️من برداشتم در حاشیه آن نامه برای آن آقا نوشتم که: «باش تا صبح دولتش بدمد، کاین هنوز از نتایج سحر است». آن نامه را به وسیله مسافر، برای آن آقای محترم فرستادم. آنها شروع کردند سختگیریها را علیه مبارزان و انقلابیون حقیقی راه انداختن که نمونهاش کشتار هفدهم شهریور بود. ۷۶/۶/۱۹
🗓 سالروز قضیه ۱۷ شهریور ۵۷ و کشتار مردم توسط عوامل رژیم پهلوی
#انجمن_علمی_تاریخ_جامعه_الزهرا
#گذرگاه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
🏴 پیشوای یازدهم:
سلام بر حضرت ابا محمد، حسن بن علی علیه السلام.
☑️ امام حسن عسکری علیهالسلام یازدهمین امام شیعیان در ماه ربیع الثانی سال ۲۳۲ هجری در مدینه به دنیا آمد(البته در مورد سال تولد ایشان اقوال دیگری نیز هست) و در ۸ ربیع الاول سال ۲۶۰ هجری در سامرا به شهادت رسید. مدت عمر شریفشان ۲۸ سال بود و پس از امام جواد علیهالسلام، دومین امام جوان شهید بود.
☑️ امام عسکری علیه السلام در سال ۲۴۰ هجری در سن ۸ سالگی به همراه پدر بزرگوارش امام هادی علیهالسلام مجبور به نقل مکان اجباری به شهر سامرا مرکز خلافت عباسیان گردید؛ جایی که در آن زمان متوکل دهمین خلیفهی عباسی، با شیوه سیاسی خشن خود علیه شیعیان، فرمان میراند و بنابر سیاستهای ظالمانهی خود امام هادی علیهالسلام و فرزندش خردسالش را مجبور به آمدن به سامرا نموده بود.
☑️ امام عسکری علیه السلام باقیمانده عمر شریف خود را که ۲۰ سال بود در سامرا گذراند و در همین شهر پس از شهادت پدر بزرگوارش امام هادی در سال ۲۵۴ هجری، به مقام امامت رسید و به مدت ۶ سال امام شیعیان بود.
☑️ امام حسن علیه السلام در دوران حیات کوتاه خود با شش خلیفهی عباسی معاصر بود. متوکل، منتصر و مستعین در دوران قبل از امامت ایشان و معتز، مهتدی و معتمد همزمان با عصر امامت ایشان خلیفه بودند.
☑️ علی رغم تلاش های متفاوت خلافت عباسی برای ایجاد فاصله میان مسلمانان و ائمه هدی علیهم السلام، در طول قرن دوم و آغاز قرن سوم، روز به روز به شأن و منزلت امامان شیعه افزوده شد به گونهای که خلفای عباسی را بر خلاف میل باطنی به برخوردهای عوام فریبانهای کشاند تا خود را نسبت به علویان مهربان و محب نشان دهند با این وصف هیچ کدام از خلفای عباسی در آزار و ستم به امامان شیعه علیهم السلام کوتاهی نکردند.
☑️ شأن و جایگاه امام عسکری در میان مردم آنچنان بود که خلفای عباسی معاصرش، برای ممانعت از جذب مردم به اخلاق و مسلک ایشان همزمان دو روش متضاد را در پیش گرفتند. زمانی با روشی عوام فریبانه سعی در تکریم و احترام امام مینمودند و زمانی با به کارگیری شیوههای خشن و ناجوانمردانهای چون زندانی نمودن، محصور کردن، احضار به دارالخلافه و ... در صدد ایجاد محدودیت و آزار امام و جلوگیری از ارتباط شیعیان با ایشان برمیآمدند.
☑️ با این وصف سازمان وکالت در عصر امام عسکری علیهالسلام به رشد قابل توجهی رسیده بود و ارتباط امام با شیعیان در اقصی نقاط جهان اسلام به وسیله وکلای ایشان برقرار بود و این موضوع یکی از عوامل سختگیریهای خلافت نسبت به امام عسکری بود.
☑️ از سوی دیگر انتشار اخبار مربوط به ولادت حضرت مهدی موعود، عجل الله تعالی فرجه، از نسل امام عسکری علیهالسلام، خلافت عباسیان را دچار تشویش و اضطراب جدی نمود و آنان را به برخورد شدید با امام عسکری وادار کرد؛ به گونهای که مهتدی، خلیفهی ظاهرالصلاح عباسی ، امام عسکری علیهالسلام را زندانی نمود و خلیفه بعدی معتمد به زندانی نمودن امام هم بسنده نکرد و تصمیم گرفت ایشان را به شهادت برساند.
☑️ موضوع شهادت امام حسن عسکری علیه السلام به دستور معتمد خلیفه عباسی در چندین منبع مهم تاریخی و روایی از جمله مجمل التواریخ و القصص و اعلام الوری ذکر شده است. امام علیهالسلام در اثر مسمومیت در روز هشتم ربیع الاول سال ۲۶۰ هجری به در سامرا شهادت رسید و در کنار مرقد مطهر پدر بزرگوارش امام هادی علیهالسلام به خاک سپرده شد؛ در حالی که فرزند معززش حضرت مهدی موعود عجل الله تعالی فرجه جز از نظر افراد خاصی، پنهان بود.
📗پارهای از منابع زندگی امام عسکری علیه السلام
۱. ارشاد، شیخ مفید.
۲. سیره پیشوایان، مهدی پیشوایی.
۳.حیات فکری و سیاسی امامان شیعه، رسول جعفریان.
۴.زندگانی تحلیلی پیشوایان ما، عادل ادیب، ترجمه اسدالله مبشری.
۵. دولت عباسیان، سهیل طقوش، ترجمه حجت الله جودکی.
استاد مهدی مستقیمی
#انجمن_علمی_تاریخ_جامعه_الزهرا
#گذرگاه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
﷽
خلاصه مطالب جلسه روز دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۳
نشست تاریخ پژوهان جامعه الزهرا(س)
🏴🏴🏴🏴🏴🏴
عنوان بحث: اهم مطالب سیره و زمانه امام عسکری(ع)
۱_ امام عسکری(علیه السلام) از زمان کودکی در معیت خانواده به دستور متوکل عباسی به سامراء تبعید شد.
۲_ عصر امامت حضرت عسکری(علیه السلام) کوتاه بود.( ۶ سال) و ایشان این مدت را یا در حصر خانگی به سر می بردند یا در زندان حکومت محبوس بودند. و باید هفته ای دوبار روزهای دوشنبه و پنج شنبه به دارالخلافه می رفتند.
۳_با وجود استیلای امیران ترک بر حکومت و نقش کمرنگ خلفا؛ همچنان اختناق و فشار بر امام عسکری علیه السلام نامحدود بود، خصوصا در زمان معتمد عباسی.
۴_گسترش تشکیلات شیعی در عصر امام عسکری علیه السلام چشمگیر گزارش شده است.
۵_با وجود سختگیری حاکمیت، اقبال مردم خصوصا شیعیان به امام زیاد بود. حتی علاوه بر وجوهات هدایای زیادی هم از نقاط مختلف از سوی شیعیان توسط وکلا به امام تقدیم می شد.
۶_امام گاهی پاسخ مکاتبات را به وکلا و شاگردان برجسته خود محول میکرد. در حقیقت امام بعنوان محل رجوع آنان را تایید می نمود. واین گامی در جهت آماده سازی زمینه برای غیبت امام بعد بود.
۷_ تربیت بیش از یکصد شاگرد از نظر علمی و سیاسی. مثل احمد بن اسحاق قمی، علی بن جعفر، عثمان بن سعید و محمدبن صفار صاحب بصائرالدرجات
۸_تداوم و تقویت فعالیت شبکه های ارتباطی وکالت و نیابت با انتصاب چهره های برجسته شیعی
۹_تدابیر امنیتی شدیدی در ای دوران بر امام تحمیل میشد.
۱۰_بهرهگیری از آگاهی غیبی در اثبات امامت خود و هدایت گمراهان و همچنین قوت قلب شیعیان.
۱۱_ امام آخرین حلقه وصل عصر حضور به عصر غیبت بودند، لذا بستر سازی جامعه شیعی برای پذیرش دوره غیبت از اهم تدابیر امام بود. به گونه ای که باور به امام غائب در جامعه شیعی نهادینه گردید .
همچنین توصیه به دعای برای فرج و در انتظار منتظَر در اعتقادات مردم ریشه دوانید و تا امروز مستحکم ماند.
۱۲_حل چالشها و بن بستهای اجتماعی(حل ماجرای یعقوب بن کندی فیلسوف عراقی و خنثی شدن توطئه جاثلیق مسیحی)
۱۳_ اقدامات سِری سیاسی و حمایت مادی و معنوی از مدیران و وکلا و تقویت و تشویق رجال سیاسی در حفظ آرمانهای شیعی
۱۴_اعزام سفیر و گسترش شبکه مکاتباتی
۱۵_ حل چالشها و بحران اقتصادی از طریق اقدامات اثرگذار کوتاه و بلندمدت
۱۶_ توصیه به تعاملات اجتماعی به جهت تالیف قلوب
۱۷_استفاده بهینه از تمامی تهدیدها و تبدیل آن ها به فرصت و بهرهگیری برای بیداری اجتماعی مردمان آن عصر.
تنظیم: سرکار خانم محمدی
صلی الله علیک یا امام حسن عسکری(ع)
#انجمن_علمی_تاریخ_جامعه_الزهرا
#گذرگاه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
article_151492_8f11b3ac42e7f4d7a52768858eb6b445(1).pdf
8.05M
📚نقش فرهنگی بانوان راوی شیعه در عصر امامین عسکریین (ع)»؛ نشریه جستارهای تاریخ اسلام، شماره اول؛ نویسنده:نجمه صالحی
#امام_حسن_عسکری
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
#انجمن_علمی_تاریخ_جامعه_الزهرا
#گذرگاه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
بهناماو
سلام و نور و رحمت
با تبریک به مناسبت ولایت حضرت حجت(علیهالسلام)
دوستان برگزیده در پویش معرفی تکایای تاریخی خدمت بزرگواران کانال #گذرگاه معرفی میشود؛
📌در بخش معرفی تکیه و حسینیه تاریخی شهر خود:
۱. خانم منیره مرتضوی، حسینیه امینیها از قزوین
۲. خانم سیده رباب سید کاظمی حسینیه صدره و فره شهر کاشان
۳. خانم زاهده کوشا، معرفی تکایای شهر مقدس قم
📌در بخش ویژه ارسال یادداشت علمی با موضوع تکیه و حسینیههای تاریخی:
۱.خانم سیده ناهید موسوی
۲.خانم آمنه عسگری منفرد
📌بخش ویژه دهه هشتادی
✅خانم فاطمه راعی، طلبه سطح دو حوزه
دوستان منتخب ضمن تبریک بابت انتخاب، لطفا به آیدی کانال جهت تقدیم هدایا ارتباط بگیرید.
"اللهم بارک لمولانا صاحبالزمان(عج)"
#انجمن_علمی_تاریخ_جامعه_الزهرا
#گذرگاه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
📜 یادداشت به مناسبت ولادت باسعادت پیامبر اکرم صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم
🌹 الگویی برای تمام انسانها
📝 به قلم خانم صالحی، مدرس حوزه و دانشگاه، دبیر انجمن تاریخ معاونت پژوهش جامعهالزهرا سلاماللهعلیها و دبیر اجرایی همایش ملی کتاب سال بانوان
🔹️ در روزگاری که شبهای تاریک جهل و خرافات بر سرزمین عرب سایه افکنده بود، نوری از افق مکه برآمد که تمام جهان را روشن ساخت...
🔹️ این نور هدایت، نه تنها دلهای مردم عرب را روشن ساخت، بلکه شعاع آن تا دوردستهای تاریخ و فرهنگ بشری گسترده شد و الگویی جاودان برای انسانها به ارمغان آورد.
📲 مشروح یادداشت: 👇🏻 👇🏻
https://jz.ac.ir/post/14661-
#ولادت | #پیامبر_اسلام
#یادداشت
┅═══••✾••═══┅┄
@jz_news | کانال رسمی جامعه الزهرا
سلسله نشستهای علمی (نشست چهارم)
▪سیره سیاسی معصومان علیهم السلام؛ چیستی و نظام مسائل
💠 تحلیل مقایسهای سیره سیاسی امام حسین علیهالسلام با سایر ائمه علیهمالسلام
🎙حجت الاسلام والمسلمین دکتر ابراهیم گودرزی
پژوهشگر گروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
🎙 دکتر رسول قلیچ
پژوهشگر گروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
📅 یکشنبه ۱ مهر ۱۴۰٣، ساعت ۱۰ تا ۱۲
🏢 قم، پردیسان، انتهای بلوار دانشگاه، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، طبقه دوم، سالن شهید سلیمانی
لینک حضور در جلسه به صورت مجازی
dte.bz/cptconf
#سیره_سیاسی_معصومان #ابراهیم_گودرزی #رسول_قلیچ
پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی @cpt_isca
🌍🇮🇷
🏴 پدرم را خدا بیامرزد...
پدرم را خدا بیامرزد
مردِ سنگ و زغال و آهن بود
سالهای دراز عمرش را
کارگر بود، اهل معدن بود
از میان زغالها در کوه
عصرها رو سفید برمیگشت
سربلند از نبرد با صخره
او که خود قلهای فروتن بود
پا به پای زغالها میسوخت
سرخ میشد، دوباره کُک میشد
کورهای بود شعلهور در خود
کورهای که همیشه روشن بود
بارهایی که نانش آجر شد
از زمین و زمان گلایه نکرد
دردهایش یکی دو تا که نبود
دردهایش هزار خرمن بود
از دل کوههای پابرجا
از درون مخوف تونلها
هفتخوان را گذشت و نان آورد
پدرم که خودش تهمتن بود
پدرم مثل واگنی خسته
از سرازیر ریل خارج شد
بیخبر رفت او که چندی بود
در هوای غریب رفتن بود
مردِ دشت و پرنده و باران
مردِ آوازهای کوهستان
پدرم را خدا بیامرزد
کارگر بود، اهل معدن بود
✍🏻 #موسی_عصمتی
🏷 #کارگران_معدن
#انجمن_علمی_تاریخ_جامعه_الزهرا
#گذرگاه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
کلُّ مَنْ عَلیها فَان وَ یبقَی وَجْهُ رَبَّک ذوالجلالِ والاکرامِ
استاد بزرگوار جناب آقای سید علی حسینپور در گذشت ابوی عالم و گرامی را محضر شما و خاندان محترمتان تسلیت عرض میکنیم.
سرکار خانم خدیجه سادات حسین پور طلبه فاضل سطح ۴ رشته تاریخ اسلام جامعه الزهرا درگذشت ابوی بزرگوار تان را تسلیت عرض کرده و از خداوند متعال خواستار بهترینها برای شما و خانواده محترمتان هستیم.
انجمن علمی تاریخ جامعه الزهرا
#انجمن_علمی_تاریخ_جامعه_الزهرا
#گذرگاه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
تاريخ ايران 4.mp3
32.92M
بهناماو
سلام علیکم
وقتتان بخیر
فایل #جلسه_چهارم تاريخ ايران را با عنوان «تمدن و فرهنگ آریاییها و تاريخ و تمدن دولت ماد» ارسال میکنم. مؤید باشید.
#استاد_مستقیمی
#انجمن_علمی_تاریخ_جامعه_الزهرا
#گذرگاه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#همدرد_لبنانیم
◽️طاقت بیاور باز هم لبنان!
دیگر زمان محو طاغوت است
پویش ملی جمعآوری کمک برای مردم مظلوم و مقتدر لبنان
💳واریز کمک:
5041721113532130بنیادخیریهجامعهایمانیمشعر (روی عدد ضربه بزنید کپی میشود ☝️) #مقاومت | #لبنان | #متضامن_مع_لبنان 💠 احرار | هیأت و جهانیاندیشی ✅ @ahrar1542 #انجمن_علمی_تاریخ_جامعه_الزهرا #گذرگاه -----------❀❀✿❀❀--------- @tarikh_j