گذرگاه «انجمن علمیپژوهشی تاریخجامعةالزهرا(س): قم»
"مواجهه تفکرات نقادانه یک تاریخ خوان با این روزها" ➿آیا #محسنیه پدیده ی نوظهور شیعه است؟ گرچه
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
بهناماو
❇️در پی تذکر استاد محترم سرکارخانم حکیمزاده مبنی بر تحلیل بخش محتوایی کتب اهل سنت، توضیحات ایشان در این باره در قالب صوت ارائه میشود.
🔮منتظر نظرات شما عزیزان نیز هستیم.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
با ما به دل تاریخ گذر کنید
📜 کانــال گـــــــــــــذرگــــــــــاه 📜
(وابستهبه انجمنعلمیتاریخجامعةالزهراء(س))
🌐 http://eitaa.com/tarikh_j
گذریبر #تاریخ_اسلام
گذریبر #تاریخ_اهل_بیت(ع)
گذریبر #تاریخ_ایران_اسلامی
گذریبر #چهره_های_تاریخ_اسلام
گذریبر #تاریخ_عصرغیبت
گذریبر #اماکن_تاریخی_ایران (قبلوبعداسلام)
گذریبر #اماکن_تاریخی_جهان_اسلام
گذریبر #کتب_اهل_سنت
گذریبر #سفرنامه_ها
گذریبر #مقالات #علمی_پژوهشی و #علمی_ترویجی
گذریبر #یادداشت_های_علمی
گذریبر #وبینارها و #کارگاهها
تاریخپژوهان!
به ما بپیوندید و ما را به دیگران معرفی کنید...
انجمنعلمیتاریخ جامعةالزهراء(س)
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
آسیب شناسی جامعه نبوی از منظر سوره حجرات
نویسندگان: اصغر کوراوند
منبع: مطالعات قرآن و علوم سال پنجم پاییز و زمستان 1400
بررسی نقاط ضعف و آسیب شناسی جامعه دینی، از گام های مهم و اساسی، در جهت رشد و پیشرفتِ جوامع، محسوب می شود. در این میان، جامعه نبوی، به عنوان آخرین الگوی دینی و اجتماعی بشریّت، مورد توجه دقیق آسیب شناسانهِ قرآن کریم، قرار گرفته تا در مسیر رشد و پیشرفت، از گذرگاه های حادثه خیز، به سلامت عبور نماید. در این میان سوره حجرات، در حوزه راهبری و آسیب شناسی جامعه نبوی، نقش بسزایی دارد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی آسیب شناسانه جامعه نبوی از چشم انداز سوره حجرات است تا برای برداشتن گام های استوار در آینده، گذشته را به درستی شناخته شود و از تجربه های آن، درس گرفته شود، چرا که اگر از این راهبرد غفلت شود، دروغ ها به جای حقیقت خواهند نشست و آینده مورد تهدیدهای ناشناخته قرار خواهند گرفت. در این پژوهش ابتدا، مواد اولیه تحلیل، به روش کتابخانه ای، گردآوری و توصیف شده، سپس به روش های مختلف استدلالی، مورد تجزیه و تحلیل عقلانی، قرار گرفته است. بررسی های این تحقیق نشان دهنده لزوم توجه راهبردی به آسیب شناسی جوامع دینی است. دستاورد پژوهش حاضر، حاکی از آن است که یکی از مهم ترین عوامل آسیب زا و موانع رشد و پیشرفت جوامع دینی و مذهبی، احساس برتری ایمانی و به عبارت دیگر خودشیفتگی دینی و همچنین لزوم خودکنترلی و خودبانی در روابط فردی و میان فردی در زندگی است.
https://b2n.ir/f22371
بررسی و تحلیل موارد استناد رسول خدا(صلی الله علیه وآله وسلم) به آیات قرآن در رویدادهای تاریخی (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
نویسندگان: منصور داداش نژاد
منبع: قرآن، فرهنگ و تمدن سال دوم زمستان 1400
بخشی از گزارشهای مندرج در کتابهای سیره رسول الله(ص)، ناظر به آیات قرآنی تکمیل و توسعه یافته اند. بدین گونه که راویان هنگام گزارش سیره نبوی، تلاش کرده اند آن را مطابق و همسو با قرآن گزارش کنند و توضیحات خود را ذیل اطلاعات قرآنی و برای تکمیل و توسعه آن تدوین نمایند. از این رو منابع تاریخ و سیره در بر دارنده مواردی از استناد به آیات قرآن در حوادث تاریخی است. تعدادی از این موارد حاکی از استناد رسول خدا(ص) به آیات قرآنی در رویدادهای تاریخی است. نوشته حاضر با بررسی و تحلیل موارد استناد رسول الله(ص) به آیات قرآنی و ریشه یابی گزارشها، ضمن به دست دادن الگویی برای توسعه متون مربوط، به این نتیجه رسیده است که گزارشهای معطوف به استناد رسول خدا(ص) به آیات به مرور تکمیل و توسعه یافته اند. هدف از ضمیمه شدن آیات به گزارشهای تاریخی، توضیح، تقویت و تایید اصل خبر بوده است.
https://b2n.ir/e47435
تنظیم: سرکار خانم نجمه صالحی -----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
ایران قوی
این قوم، مرامش علوی بوده همیشه
از بسکه علی گفته، قوی بوده همیشه
ترک و لر و کرد و عرب و شیعه و سنّی
در دین محمّد اخوی بوده همیشه..
هشدار که افراط به تفریط میافتد
با تندروی کندروی بوده همیشه
دعوا سر بنزین و حجاب و صف نان نیست
دعوا سر ایران قوی بوده همیشه
«ما زنده به آنیم که آرام نگیریم»
این قصّه اگر میشنوی، بوده همیشه
✍🏻 #مهدی_جهاندار
#ایران_اسلامی
#شعر_پایداری
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
شهر یئری، شهر آدمهای بی دهان
اَردَبیل با نام باستانی #آرتاویل، یکی از شهرهای بزرگ ایران و مرکز استانی به همین نام است، استان #اردبیل شهرستان ها و مناطقی در مجاورت خود دارد که از نظر تاریخی مورد توجه است یکی از این شهرستان ها #مشکینشهر است که یک محوطه باستانی جالب توجه را در خود دارد به نام یئری. #یئری از توابع و بخش های روستای ارجق است. این منطقه که از نظر باستان شناسی مورد توجه است کنار رود قره سو، در۳۱ کیلومتری شرق مشکین شهر و ۶۵ کیلومتری اردبیل واقع شده است. این منطقه باستانی سه بخش متفاوت دارد که شامل دژ نظامی، قوشا تپه و یک قسمت دیگر که در مجموع در زمینی به وسعت ۴۰۰ هکتار قرار دارد.
#قاب_تصویر
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#یئری
شهریئری دارای سنگ های برافراشته و سنگ نگاره های زیادی است که با گذشت زمان فرسوده شده و سبب شده آسیب زیادی به این بازماندهای باستانی وارد شود به طوری که در گردباد سال۱۳۹۰ باعث تخریب و ویرانی بخش زیادی از محوطه مورد نظر شد. وجود ۲۸۰ قطعه سنگ افراشت باستانی که قدمت آن به بیش از ۸ هزار سال پ. م. می رسد توجه محققان را بیش از پیش به خود جلب کرده است.
منطقه ای که قدمت آن به دوره #نوسنگی و مس سنگی، مفرغ و نیز اوایل عصرآهن می رسد. ارتفاع این سنگ های برافراشته با تفاوت در اندازه آن بین ۷۰ تا ۳۶۰ سانتی متر است و نکته مهم و جالب تر آن اینکه این سنگ های برافراشته به شکل انسان است و چهره انسان بر روی آن ها نقش شده است. این نقش ها و حکاکی های سنگی شکل انسان های دست به سینه را نشان می دهد که بیشترشان دهان ندارند!
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
زنی تنها در میان آدم های بی دهان یئری
این تمام ماجرا نیست هر چه جلوتر برویم این منطقه عجایب و شگفتی های بیشتری پیش روی ما قرار می دهد. شگفتیهایی که ذهن را بیشتر و بیشتر درگیر خود می کند و باعث می شود به دنبال علت باشیم. مثلا اینکه در کنار آن همه مجسمه آدم های بیدهان مرد شکل، فقط و فقط یک #زن ایستاده! بله مجسمه یک زن اما نه بدون دهان بلکه بر عکس سایر مجسمه ها، این زن تنها که مجسمه اش در بین آن همه مجسمه مرد قرار دارد دارای دهان است! خیلی عجیب و سوال برانگیز است!!! گفته شده که تا حالا از این گونه سنگ های برافراشته یک قطعه در قپوزستان #آذربایجان و هفت قطعه هم در حکاری کردستان #ترکیه دیده شده است.
#قاب_تصویر
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
در شهر #یئری از ۷۰۰۰ سال پیش به صورت متوالی تا دوره #اورارتوییان مشخص و تایید شد. همچنین از نتیجه حفاری های همین فصل پلاکهای طلایی، اشیای زرین مثل آویزها، دکمههای زینتی، پلاک های مفرغی و نیز ظروف #سفالین دست آمده است. با این حال عده ای دیگر از باستان شناسان قدمت این محوطه تاریخی را تا ۹ هزار سال برآورد کرده اند و بر این باورند که سنگ تراشه های انسان شکل یا آدم های بدون دهان به ۷ هزار سال پ.م تعلق دارد.
#قاب_تصویر
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
این محوطه تاریخی نخستین بار در سال ۱۹۷۸ پ.م مورد توجه هیئت محقق و باستان شناسی #چارلز_برنی قرار گرفت و مراحل شناسایی، حفاری و بررسی های کارشناسانه لازم بر روی آن انجام شد. چارلز برنی باور داشت که عمر برخی آثار شهر #یئری تا هزاره سوم پ.م، و #عصر_آهن، سفال نارنجی، نخودی و خاکستری می رسد. او همچنین تاریخ بیشتر #گورهای شهر یئری را هزاره دوم و اول پ.م دانسته و حتی این تاریخ را به دورهای دورتر هم رسانده و به هزاره سوم قبل از میلاد ربط داد اما آثاری از #عصر_برنز را شناسایی نکرده و اصراری هم بر این نظریه ی خود نداشت. میراث فرهنگی استان اردبیل محوطه باستانی شهریئری و آثار آن را در سال ۱۳۸۱ در فهرست آثار ملی کشور ثبت کرد.
قطعا این مکان باستانی و منحصر به فرد، رسیدگی هرچه بهتر و بیشتر مسئولین را میطلبد. ان شاءالله این سخن کوتاه ما به مثابه مطالبه بحق دوستداران تاریخ، درباره این مکان تاریخی به صورت اخص باشد.
#قاب_تصویر
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
گذرگاه «انجمن علمیپژوهشی تاریخجامعةالزهرا(س): قم»
🔶نشست علمی پژوهشی ❇️مدرسه علمیه فاطمه بنت اسد سلام الله علیها بسطام استان سمنان با همکاری انجمن عل
#گزارش_نشست
در روز شنبه ۱۶مهرماه ۱۴۰۱، مصادف با روز جهانی کودک، به همت انجمن علمی تاریخ معاونت پژوهش جامعه الزهرا س و با همکاری مدرسه علمیه فاطمه بنت اسد س بسطام استان سمنان، نشستی با عنوان شاخصه های خانواده آرمانی در سیره معصومان علیهم السلام با تکیه بر تربیت فرزند، با حضور استاد محترم سرکار خانم نجمه صالحی برگزار شد.
سرکار خانم صالحی دبیر انجمن تاریخ جامعه الزهرا س در این جلسه، ابتدا به محورهای بحث، به ترتیب خانواده و اهمیت آن در دیدگاه معصومین علیهم السلام و تبیین خانواده آرمانی و شاخصههای مهم در سیره معصومین علیهم السلام و بررسی مهمترین شاخصه در خانواده آرمانی یعنی تربیت فرزند و در نهایت روشهای زمینه ساز تربیت صحیح فرزندان، اشاره کردند.
ایشان افزودند، خانواده با وجود اینکه کوچکترین هسته اجتماعی است اما در حیات اجتماعی مردم تاثیر زیادی دارد به عبارتی اگر خانواده سالم باشد میتوانیم به داشتن جامعه سالم امیدوار باشیم. اسلام به عنوان مکتب انسان ساز بیشترین توجه را به خانواده دارد به خاطر همین این نهاد را کانون تربیت برشمرده و هدف از تشکیل خانواده را تامین نیازهای گوناگون از جمله نیازهای عاطفی ومعنوی و دستیابی به آرامش معرفی میکند.
خانم صالحی گفت: عصر حاضر با اثرپذیری از تحولات اجتماعی، صنعتی و علمی جوامع، مشکلات متعددی برای خانواده ها پدید آورده لذا پرداختن بهموضوع خانواده از جمله مسائل حساس عصر ماست. در قرآن و سیره معصومان در مورد خانواده و خانواده آرمانی شاخصههایی ارائه شده است و با در کنار هم قرار دادن این شاخصهها یک نظام کلی و منسجم شکل میگیرد که اگر در آن تامل شود و جنبه های مختلفش بررسی گردد، موجب تقویت این پیوند و پیشگیری از فروپاشی آن خواهد شد.
در فرهنگ غرب به دلیل مصادیق مختلف اعم از خانواده سنتی، خانواده خارج از چارچوب رسمی، ازدواج سفید و...تعریف جامعی از خانواده وجود ندارد و در واقع جنبه طبیعی ازدواج را در انگیزه های جنسی خلاصه کرده اند در حالیکه در گزاره های دینی ازدواج و تشکیل خانواده پیمانی مقدس تلقی شده که بر اساس نیاز فطری انسان یعنی مودت و رحمت استوار بوده و هدف از تشکیل خانواده نیز با توجه به آیه ۲۱سوره روم، رسیدن به آرامش و تربیت جسمی و روحی فرزندان است.
صالحی استاد حوزه در ادامه جلسه، به آیات و روایاتی در زمینه اهمیت تشکیل خانواده اشاره کرد و به تبیین خانواده آرمانی پرداخت. وی خانواده آرمانی را خانوادهای در حد تعادل از نظر انسجام و سلامت معرفی کرد که در شرایط مطلوبی به سر میبرند و از منظر قرآن، خانوادهای انسان ساز است. وی اشاره کرد منظور از خانواده آرمانی خانوادهای بیعیب و نقص نیست بلکه این عبارت و مفهوم به شبکهای از روابط متقابل اطلاق میشود که اعضای آن با وجود مشکلات و موانع احتمالی در کنارهم شیوهای مناسب جهت رفع مشکل، اتخاذ میکنند.
خانم صالحی در ادامه، نمونه هایی از خانواده آرمانی را در طول تاریخ، معرفی کرد و به نقش تاثیرگذار آنان اشاره نمود.
این استاد حوزه، تاکید کرد با توجه به سیره معصومان علیهم السلام میتوان شاخصه های مختلفی استخراج کرد که در این جلسه شاخصههای رفتاری مورد بررسی قرار گرفته است.
دبیر انجمن تاریخ معاونت پژوهش جامعه الزهرا س اشاره کرد تعاون و همکاری در خانواده و مساعدت در رشد معنوی و تکامل یکدیگر و تربیت فرزند از جمله شاخصههای مهم رفتاری است و مصادیقی از سیره معصومین علیهم السلام در باره دو محور اول معرفی شد و در ادامه به مهمترین شاخصه رفتاری یعنی تربیت فرزند پرداخته شد.
وی زمینه سازی تربیت فرزند را در سه گام یا مرحله معرفی کرد: زمینه سازی تربیت پیش از تولد فرزند ، هنگام تولد و پس از تولد فرزند و در ادامه برای دو گام اول مصادیقی تاریخی و روایی از سیره معصومین علیهمالسلام اشاره و موضوعاتی جهت پژوهش پژوهشگران معرفی نمود.
خانم صالحی در ادامه، به گام مهم تربیت فرزند پس از تولد پرداخت. وی تربیت دینی، همسو بودن رفتار و گفتار والدین، محبت و مهرورزی و تشویق و احترام و در نهایت اصل نظارت را از جمله محورهای مهم این گام معرفی نمود.
دبیر انجمن تاریخ جامعه الزهرا س اشاره کرد اصل نظارت در عصر حاضر به دلیل تهاجم فرهنگی بیشتر از هر زمانی نیاز است، شاید به دلیل اهمیت اصل نظارت است که معصومان علیهم السلام سفارش کردهاند مراقب گفتار و رفتار فرزندان خود باشیم، زیرا دشمنان و فرقههای انحرافی عقاید آنان را نشانه گرفته اند. وی به روایتی از کافی ج ۶ص ۴۷ اشاره کرد که امام صادق علیهالسلام درباره گروه های انحرافی عصر خویش میفرمایند:« پیش از اینکه مرجئه بر شما پیشی گیرد و جوانان شما را منحرف سازد، آنها را با احادیث ما آشنا سازید.»
#ادامه_دارد
#گزارش_نشست
#جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
گذرگاه «انجمن علمیپژوهشی تاریخجامعةالزهرا(س): قم»
🔶نشست علمی پژوهشی ❇️مدرسه علمیه فاطمه بنت اسد سلام الله علیها بسطام استان سمنان با همکاری انجمن عل
#ادامه_گزارش_نشست
خانم صالحی اشاره کرد: اگر زمینه تربیت و نظارت بر فرزندان فراهم شود، آنان زودتر خوبیها را میپذیرند و این نکته را امام صادق علیهالسلام نیز تاکید دارند.
دبیر انجمن تاریخ معاونت پژوهش جامعه الزهرا سلام الله علیها در پایان نشست، ضمن جمع بندی مطالب مطرح شده، موضوعاتی پژوهشی نظیر واکاوی بحث تربیت در دوره اول زندگی کودک با توجه به حدیث پیامبر صلی الله علیه و آله ( کودک هفت سال اول سرور است)و شاخصه های اخلاقی و اعتقادی خانواده آرمانی از منظر روانشناسان اسلامی و بررسی آیین و آداب ولادت نوزاد پیشنهاد دادند و اشاره کردند در برخی از این موضوعات هنوز پژوهشی جامع و کامل انجام نگرفته است و چه بسا میتوان در مورد آنها پایاننامه یا رساله نگاشت.
#جامعه_الزهرا
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j