🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
🌀 سیدابوالحسنالرضا- بخش دوم 🔸️امام فرمود: تو برو و آن رسالت را انجام بده، ما #نشانههایی برای آن ق
🌀 سیدابوالحسنالرضا- بخش سوم
🔸️#حسنبن_مثله جمکرانی میگوید: من به خانه بازگشتم و تمام شب را در اندیشه بودم، تا اینکه نماز صبح را خوانده و به سراغ «#علی_المنذر» رفتم و ماجرای شب گذشته را برای او نقل کردم و با او به همان مکان شب گذشته رفتیم، و در آنجا #جعفر_کاشانی زنجیرهایی را دیدیم که طبق فرموده امام علیهالسلام، #حدود بنای مسجد را نشان میداد.
🔹️سپس به قم نزد سید ابوالحسن رضا رفتیم و چون به در خانه او رسیدیم، خادم او گفت: آیا تو از #جمکران هستی؟ به او گفتم: بلی! خادم گفت: سید از سحر در انتظار توست. آنگاه به درون خانه رفتیم و سید مرا گرامی داشت و گفت: ای حسنبن مثله! من در خواب بودم که #شخصی به من گفت: حسنبن مثله، از جمکران نزد تو میآید، هر چه او گوید، #تصدیق کن و به قول او #اعتماد نما، که سخن او سخن ماست و قول او را رد نکن.
ادامه دارد...
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
🌀 سیدابوالحسنالرضا- بخش سوم 🔸️#حسنبن_مثله جمکرانی میگوید: من به خانه بازگشتم و تمام شب را در اند
🌀 سیدابوالحسنالرضا- بخش چهارم
🔸️از هنگام بیدار شدن تا این ساعت منتظر تو بودم، آنگاه من ماجرای شب گذشته را برای وی تعریف کردم، سید بلافاصله فرمود تا #اسبها را زین نهادند و بیرون آوردند و سوار شدیم، چون به نزدیک روستای #جمکران رسیدیم، گله جعفر کاشانی را دیدیم، آن بز از پس همه گوسفندان میآمد، چون به میان گله رفتم، همینکه بز مرا دید به طرف من دوید، #جعفر سوگند یاد کرد که این بز در گله من نبوده و تاکنون آنرا ندیده بودم، به هر حال آن بز را به محل مسجد آورده و آن را #ذبح کرده و هر بیماری که گوشت آنرا تناول کرد، با عنایت خداوند تبارک و تعالی و حضرت بقیهالله ارواحنا فداه شفا یافت.
🔹️ابوالحسن رضا، حسن مسلم را احضار کرده و #منافع زمین را از او گرفت و مسجد #جمکران را بنا کرد و آن را با چوب پوشانید. سپس زنجیرها و میخها را با خود به قم برد و در خانه خود گذاشت، هر بیمار و دردمندی که خود را به آن زنجیرها میمالید، خدایتعالی او را شفای عاجل[سریع] میفرمود، پس از فوت سید ابوالحسن، آن زنجیرها #ناپدید شد و دیگر کسی آنها را ندید...»
📚منبع: کتاب «مسجد جمکران المقدس»
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀 یک متل قمی
✏️سیدمحسن حسینی
🔹️"یه مادر بود سه دختر داشت. دخترهایش #چُسلال بودند و دم بخت. خواستگار میآید. مادر میسپارد که دخترها صحبت نکنند. وقتی #خواستگار میآید، مادر شربت برایش میآورد. مگس میافتد توی شربت.
یکی از دخترها میگه:
ننه ننه مگسه افتاد تو شربَتِینا / sharbateynA
دختر دومی میگه:
خوب لنگشو بیگیر دَرِش بِتِینا / beteynA
سومی میگه:
مَگ ننه نگفت حرف نَتَتِینا / natateynA"
🔸️حاشیه
این #متل هم در راستای ضبط فرهنگ #عامه قم در دفتر نوشته شده بود. یادم میآید این متل را مادر در دوران کودکی برایمان میگفت. و اشاره به اینکه نباید حرف نابجا زد؛ چون حسب متل فوق هر سه دختر با سکوت نکردن #عیب خود را آشکار کردند.
#چُسلال در تداول قمی ها کسی را گویند که #تودماغی و #توکزبانی صحبت کند.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
16.47M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽چهارپایهخوانی مرحوم #حاج_علی_خورشیدی
📍بازار قم- دهه هفتاد
🔹️#حاجعلی_خورشیدی مداح مشهور اهل قم که مردم او را با دعای توسل #جمکران میشناختند. وی در سال ۱۳۳۲ در قم به دنیا آمد. مادرش میگفت: بچهدار نمیشدیم و از خدا خواستیم فرزندی به ما عنایت کند که #نوحهخوان اباعبدالله الحسین (ع) باشد و خداوند علی را به ما داد.
🔸️به برکت این نیت پدر و مادر خداوند به این خانواده #هفت فرزند دیگر عطا فرمود. حاج علی مداحی را از همان کودکی شروع کرد و بعدها از اساتیدی نظیر مرحوم حاج ملا حسین #مولوی و مرحوم حاج اسدالله سلیمانی(#گچکار) بهره برد.
🔹️حاج علی بیش از سی سال دعای #توسل شبهای چهارشنبه در مسجد مقدس جمکران را قرائت کرد و در ایام سال مرتبا به مجالس #عزاداری معتبری دعوت میشد.
🔸️حاج علی خورشیدی در سال ۱۳۹۹ در قم دار فانی را وداع گفت.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
📽چهارپایهخوانی مرحوم #حاج_علی_خورشیدی 📍بازار قم- دهه هفتاد 🔹️#حاجعلی_خورشیدی مداح مشهور اهل قم ک
🔗 دربارهی سنت چهارپایهخوانی
🔹️عده ای معتقدند چهارپایه خوانی مطابق با سبک روضه خوانی حضرت #زینب (س) بعد از واقعه عاشوراست زیرا خطبه حضرت زینب (س) در #کوفه و روضه خوانی برای امام حسین(ع) دقیقاً به همین سبک و سیاق بوده است.
🔸️اما جلوتر که بیاییم برخی رگ و ریشه و تاریخچه چهارپایه خوانی را به دوران #آلبویه نسبت میدهند سلسله آلبویه تقریبا ۱۶۰ سال بعد از حادثه عاشورا و شهادت امامحسین بر سر کار آمده بودند.
🔹️فلسفه اصلی چهارپایه خوانی هم این بوده که در آن زمان که بلندگو، #میکروفن و باند وجود نداشته مداح برای اینکه صدایش به اکثر مردم و عزاداران برسد روی چهارپایهای میرفته و #روضهخوانی و مداحی میکرده تا هم صدایش به گوش شنونده برسد و هم #تمرکز و نظر مردم را بیشتر به خود جلب کند.
🔸️نظم و نسق پیدا کردن و منظم شدن و تثبیت چهارپایه خوانی را باید مدیون محمد #مرزوق عرب دانست. محمد مرزوق عرب حائری یک طلبه اهل کربلا بود او حدود صد و سی سال پیش از #عراق به ایران آمد و نوحه خوانی کنونی در ایران را پایهگذاری کرد. وی در تیر ماه سال ۱۳۲۹ خورشیدی در تهران درگذشت.
🔹️ظریفترین نکته ای که در مورد آیین چهارپایه خوانی میتوان راجع به آن صحبت کرد اجرای این آیین در #بازار است به عقیده ی برخی چون بعد از واقعه ی عاشورا اسرای کربلا را در بازارها میگردانند در نتیجه این آیین از این واقعه نشات گرفته و چهارپایه خوانی در بازار مرسوم شده است.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
14.99M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽 مداحی فخرالمادحین حاج #حسین_مولوی؛ مداح مشهور قمی
📍قم- دهه هفتاد
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
📽 مداحی فخرالمادحین حاج #حسین_مولوی؛ مداح مشهور قمی 📍قم- دهه هفتاد 🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیون
🌀 حاج حسین مولوی- بخش اول
🔹️حاج ملاحسین #مولوی در شهر قم، محلهی #چهل_اختران به دنیا آمد. از دوران کودکی نزد شیخ غلامحسین #کرمانشاهی مشغول یادگیری قرآن شد، همزمان با یادگیری مفاهیم #قرآنی در مکتبخانه نیز درس میخواند.
🔸️به #نماز اول وقت و آن هم به جماعت عشق و علاقهی خاصی داشت، به طوری که همیشه پشت سر میرزا ابوالفضل #زاهدی در مسجد #امام حسن عسگری به نماز میایستاد، کسانی که به دنبال ملاحسین مولوی بودند، خوب میدانستند که در مسجد امام و آن هم در نماز #اول_وقت حتماً ایشان را پیدا خواهند کرد.
ادامه دارد...
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀 حاج حسین مولوی- بخش دوم
🔹️حاج غلامرضا #سازگار مداح اهلبیت درباره نحوهی آشناییاش با استاد مولوی میگوید: «حدود هفده سالم بود که در مسجد #آلوچو قم، در شب ولادت حضرت #ابوالفضل(ع) حاج مولوی مراسم #مدیحهسرایی داشتند. من هم در آن مجلس خواندم، بعد از اینکه خواندم، آن قدر پدرانه مرا تحویل گرفتند و چنان مردم دوستی و تواضع و #مهربانی حاج مولوی در من اثر گذاشت که الان هم شیرینیاش را حس میکنم.
🔸️ایشان فرمود: "تو تا حالا #کجا بودی؟ من باید شما را ببینم، شما باید بیایید پیش من." به قدری ایشان بزرگواری فرمود که من شیفتهی ایشان شدم و از آن روز به بعد در #جلسهی ایشان شرکت میکردم.
🔹️مرحوم ملاحسین از #صدای شش دانگ و بسیار خوبی برخوردار بود، ولی اگر کسی صدایش خوب نبود وی را از مداحی منع نمیکرد، چون اعتقاد داشت که صدا #سرمایهای نیست که انسان خودش به دست بیاورد، بلکه صدا چیزی است که خداوند به انسان عطا میکند
ادامه دارد...
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀حاج حسین مولوی- بخش سوم
🔹️نقل میکنند در شبی که میخواست فوت کند (نهم اردیبهشت ماه سال ۱۳۷۴) به خانهی آسید عباس #کاشانی رفت و گفت: آقا سید عباس! من خیلی شما را اذیت کردهام، من را حلال کن.
🔸️آقا سید عباس گفت: من فکر کردم کسی از جانب من حرفی به حاج #مولوی زده است، ملاحسین گفت: من بروم در این اتاق نماز بخوانم، دیدم ملا #دیر کرد. رفتم و دیدم که ملا تسبیحش در دستش است و معلوم است، در حالیکه داشته #تسبیح میگفته، تکیه به دیوار داده و جان به جان آفرین تسلیم کرده است.
🔹️پیکر ایشان از مسجد امام حسن عسکری (مسجد #امام) با حضور هزاران نفر به سوی حرم مطهر حضرت معصومه #تشییع و در "آرامستان #شیخان" قم به خاک سپرده شد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
10.66M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽مداحی مرحوم #محمد_کوثری در محضر امام خمینی
📍دهه شصت؛ حسینیه جماران
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
📽مداحی مرحوم #محمد_کوثری در محضر امام خمینی 📍دهه شصت؛ حسینیه جماران 🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپی
🌀 مداح امام
🔹️سیّد محمّد #کوثری در سال ۱۳۰۷ در خانواده ای روحانی در شهر قم به دنیا آمد. پدر او، سید علیاکبر کوثری، از خطیبان بزرگ قم بود که در محافل مذهبی، از جمله در بیت آیتالله #بروجردی مداحی می کرد.
🔸️امام خمینی #احترام خاصی برای سیدعلیاکبر قائل بود تا حدی که هنگام ملاقات به احترامش تمام قد میایستاد.
🔹️سیدمحمد کوثری با دختر دایی خود (دختر سید علی #چهل_اخترانی) ازدواج کرد.
🔸️این مداح اهلبیت در سال ۱۳۷۷ در قم دار فانی را وداع گفت و در حرم حضرت معصومه به خاک سپرده شد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
17.48M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽 مداحی #حاج_رضا_انصاریان
📍محرم سال ۱۳۸۰- تکیه حاج سیدحسن قم
🔸️حاج رضا انصاریان در سال ۱۳۳۳ در خوانسار به دنیا آمد و #صلوات_خاصه امام رضا (ع) با صدای گرم او معروفترین اثری است که از وی به جامانده است.
🔹️ایشان در سال ۱۳۹۲ در #مشهد دار فانی را وداع گفت.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom