فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽صحنههایی از #اعزام رزمندههای قمی به جبهه- بخش دوم
🗓مهرماه ۱۳۶۵
🎞 مجموعه #روایت_فتح؛ ساختهی شهید مرتضی آوینی
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
♦️تو در آن بالاهایی!
🎙حاجسیداحمد شمس، مداح پیشکسوت قمی:
🔹️روزی از روزها در ماه مبارک رمضان آیت الله #بهجت را حین ورود به حرم حضرت #معصومه (س) دیدم و به ایشان سلام کردم. ایشان فرمودند:" کجایی؟" عرض کردم: "در خدمت شما" فرمودند: "نه! تو در آن #بالاهایی!"
🔸️دو بار این مکالمه را تکرار کردیم و ایشان #مجددا همین حرف را زدند!
📌حاج سیداحمد شمس مداح اهلبیت امشب در سن ۷۲ سالگی دار فانی را وداع گفت.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽مداحی حاج حسین #محلوجی در مراسم ختم ملاحسین #مولوی
📍همراه با مرحوم حاج احمد #شمس
🗓سال ۱۳۷۴
🔺️
حاج سیداحمد شمس مداح اهلبیت امشب در سن ۷۲ سالگی دار فانی را وداع گفت.🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید: @tarikhqom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽روضهخوانی مرحوم #حاج_سید_احمد_شمس
🔹️شب شهادت امام سجاد (ع)
🗓سهشـنبه ۹مردادماه ۱۴۰۳
📍تکیه #حاجسیدحسن قم
🔸️این مداح اهلبیت(ع) در شامگاه ۱۹ مردادماه ۱۴۰۳، در ۷۲ سالگی دار فانی را #وداع گفت.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸قبرستان باغ #بابلان(میدان #آستانه کنونی)
📍دوران قاجار
🔸️منارهای مدرسه #غیاثیه و تک منار زندیه در میدان #کهنه در عکس دیده میشود.
📷عکاس: آقا رضا #عکاسباشی
شرح عکس: قبرستان قم است.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
❓️قبر شاهسلطان حسین و شاه سلیمان صفوی کجاست؟
🔹️طبق نقشه فوق از حرم مطهر ، محل دفن شاه #سلطانحسین نزدیک مزار آیتالله #بهجت و مزار پدرش، شاه #سلیمان، نیز کمی جلوتر واقع است.
🔸️قبر #شاهصفی نیز در قسمت زنانه، نزدیک ضریح مطهر قرار دارد.
🖇 مطالب مربوط به مزار شاهعباس دوم و محمدشاه قاجار را نیز در همین کانال بخوانید!
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
❗️ضرب و شتم دو طلبه به جرم امر به معروف در قم!
📜 گزارش ساواک:
🔹️تیمسار ریاست معظم ساواک (ستاد ویژه) با نهایت احترام باستحضار عالی میرساند: روز پنجشنبه ۱۳۳۹/۱/۱۸ دو نفر از #طلاب وزین و خوش سابقه از حوزه درسی حضرت آیتالله #بروجردی، در موقع مراجعه به #بیمارستان_فاطمی_قم مقابل درب بیمارستان با زنی برخورد مینمایند که مشارالیها از نظر #محجوب و مستور بودن وضع مناسبی نداشته است.
🔸️آقایان مزبور طبق #عادت جاریه در قم که اغلب روحانیون بطور امر بمعروف تذکراتی میدهند به زن مزبور هم میگویند #سینه و #بدن خود را بپوشاند.
🔹️ناگهان بانوی #معروضه شروع بفحاشیهای #رکیکی را به آقایان طلاب نموده و حتی با اهانت #ضرباتی هم به ایشان وارد و به پلیس شکایت و تقاضای جلب آنان را مینماید.
🔸️پلیس هم بنا به تقاضای زن در صدد جلب دو نفر طلبه برمیآید و نامبردگان از رفتن به کلانتری به عذر اینکه این زن به ما #اهانت نموده برای چه ما را جلب مینمائی از رفتن خودداری مینمایند.
بالاخره پلیس هم با آنان #گلاویز میشود. 🔹️در این اثنا (نامفهوم) #دبیرستان جنب بیمارستان به سر دو نفر طلبه ریخته و با ضربات زیاد آنان را مجروح و #مضروب به طوریکه (نامفهوم) قادر به حرکت بوده و به کلانتری جلب میشوند.
🔸️از کلانتری هم به #شهربانی اعزام، در شهربانی قم رئیس آگاهی به آنان فحاشی زیادی نموده و با زدن #شلاق زیاد آنان را بازداشت میکنند.
🔹️ساعت ۸ و ۳۰ دو نفر مزبور را پیاده با پای #برهنه و بدون #عمامه در حالیکه عباهای خود را بر سر کشیده و بدست آنان #دستبند زده بودند از خیابان #ارم و حجتیه از مقابل مدرسه حجتیه در حالیکه با سه نفر پاسبان مسلح #بدرقه میشدند.
📚 منبع: کتاب قیام ۱۵ خرداد به روایت اسناد ساواک - جلد۱ ص۱۸۳
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید :
@tarikhqom
📜 نان با طعم پِهِن
🔹️در سال ۱۳۲۰ #قحطی شدیدی ایران را فرا گرفت. وضعیت نان در #قم خیلی نامناسب بود، به حدی که پهن الاغ و اسب توی نان پیدا می شد. روزی آیت الله #صدر، تمام نانوایان قم را در منزل رئیس صنف #خبازها جمع می کند و با عصبانیت به مشهدی محمد که خادم ایشان بود، می گوید: «برو نانی را که این آقایان خبازان مسلمان و #شیعه درست کرده اند، بیار». نان آن موقع، نان «#گرده» بود.
🔸️مشهدی محمد می رود نان را توی بشقابی می گذارد و می آورد پیش رئیس خبازها می گذارد. آقای صدر به او می گوید: «نان را بشکن و بخور. ببین بوی #پهن از آن می آید یا نه ؟ نانوایان سرشان را پایین می اندازند و حرفی نمی زنند.
🔹️آقای صدر با عصبانیت گفت: «می گویم که نان را بشکن و بده همهی نانوایان بو کنند، ببینند بوی پهن اسب و الاغ می دهد یا نه؟ شما مسلمانید؟ شما حاجی هستید؟ شما اهل #قم هستید»؟ چند تا از این حرف ها می زند بلند می شود و می رود. نانوایان هم با کمال شرمندگی می روند. از روز بعد، وضع نان کمی بهتر می شود.
📚خاطرات سید حسین موسوی کرمانی، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ص ۱۶۳
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🗞روزنامه کیهان ۱۸ مرداد ۱۳۶۱؛
🎙امام خمینی:
🔹️نظام، لازم است لکن زیاده روی و مردم را تحت #فشار گذاشتن #غیراسلامی است.
🔸️مبادا یک وقت کسی احتیاج به #استاندار داشته باشد و نتواند او را ببیند.
🔹️رهبر انقلاب، قضات و استانداران و پاسداران و روحانیون سراسر کشور را به رعایت #حال مردم و مصالح جمهوری اسلامی موظف کرد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 تصویری از مرحوم مهدی شاهحمزهای، متولی امامزاده شاهحمزه
[ شاهحمزهای ز بعد تو عکست به یادگار
یک مدت مدید بماند به یادگار
فخرت همین بس است که یک عمر بودهای
دائم به زیر پرچم پر نور هشت و چهار
قبر امام هشتم خود را بغل بگیر
زن بوسه و شفا بطلب زآن بزرگوار ]
📍از راست:
نفر اول سید عبدالحسین شمس فرزند سید علی اکبر شمس مداح
نفر دوم مهدی شاهزاده حمزه متولی شاهزاده حمزه، قبرستان نو و آرامگاه ابوحسین.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 تصویری کمیاب از اطراف حرم حضرت معصومه (س)
📍دوران قاجار
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📜سند محرمانه از ارتباط آیتالله شریعتمداری با ساواک
🗓خردادماه ۱۳۴۲
🔹️سیدکاظم #شریعتمداری محرمانه با #ساواک تماس گرفت و از ساواک تقاضا کرد خانه وی #محاصره شود و اجازه رفت و آمد به مردم داده نشود و وی به نام ملاقات با شاه به تهران حرکت کرده و چند روزی آنجا #مخفی شود یا به طور ظاهری به مشهد یا حرم حضرت عبدالعظیم #تبعید شود.
🔸️او دلیل این پیشنهاد را «خلاصی خود از #جوابگویی به مراجعین و رفع تکلیف» وانمود کرده و گفته بود: در غیر این صورت مجبور به همدردی با (امام) #خمینی خواهد بود.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 امام خمینی در ترکیه
🔹️اهتمام و توجه ويژۀ امام به فراگيرى زبان #تركى، گماشتۀ ايرانى او، سرهنگ #افضلى را سخت به وحشت انداخت كه مبادا با آموختن زبان، بتواند با مردم ترك ارتباط برقرار سازد و مبارزه را در تبعيدگاه نيز دنبال كند. از اين رو، در گزارشى به تهران نوشت:
🔸️[... روحيۀ شخص موردنظر (امام خمینی) نسبت به روز اول بهتر است و در محل جديد، برنامۀ روزانه اش بيشتر #استراحت و تلاوت #قرآن و اداى #نماز و صرف غذاست و گاه گاهى هم كلمات #تركى را يادداشت مىنمايد، ولى نبايد وى را #تنها گذاشت.]
📚کتاب نهضت امام خمینی، سیدحمید روحانی.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀محمدِ مسعود؛ نویسنده ضددربار قمی- بخش اول
🔸️در سال ۱۲۸۰ در محلهی #ابرقوی قم به دنیا آمد. پدرش میرزاعبدالله و پدربزرگش آخوند ملا محمد قمی بود. وی با پایان دوره ابتدایی، برای ادامه تحصیل به #حوزه_علمیه قم رفت.
🔹️در سال ۱۳۱۱ به تهران رفت و در ابتدا در یک #چاپخانه مشغول به کار شد و بعد در نشریاتی چون روزنامههای قانون، آئینه ایران، تهران مصور، شرقی، شفق سرخ و اطلاعات با اسم #مستعار «م ـ دهاتی» مقالاتی منتشر نمود.
🔹️مسعود به دلیل علاقهمندی به روزنامه نگاری و تحصیل جدیتر علم روزنامهنگاری در سال ۱۳۱۴ ابتدا به #پاریس و سپس به #بروکسل رفت و تا سال ۱۳۱۷ در آنجا ماند.
🔸️در همان سال به علت نشر مقالاتی درباره #سوسیالیسم در روزنامه لاگازت بلژیک به تهران احضار شد و از آنجا که نتوانست امتیاز یک نشریه و یا همکاری با مطبوعات را دریافت کند به تجارت و حقالعمل کاری مشغول شد.
ادامه دارد...
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀محمدِ مسعود؛ نویسنده ضددربار قمی- بخش دوم
🔸️پس از شهریور ۱۳۲۰ در تابستان ۱۳۲۱ امتیاز روزنامه «#مرد_امروز» را گرفت. وی در این روزنامه به سیاستهای #مسکو و #لندن در ایران شدیدا اعتراض میکرد و نقش مهمی در رسوا ساختن و ارتباط حزب #توده با شوروی و سرسپردگی برخی احزاب داخلی و وابسته به لندن ایفا نمود.
🔹️وی زمانی که حزب توده تلاش می کرد تا #نفت شمال به شوروی داده شود، با مقالات تند علیه آنان به مخالفت برخاست، پس از انتشار این مقالات مرد امروز، روزنامههای وابسته به حزب توده او را مرتجع و #آنارشیست نامیدند.
🔸️با انتشار شدیدترین حملات قلمی مسعود به #قوامالسلطنه و با پیشنهاد یک میلیون ریال جایزه برای کسی که او را به قتل برساند، تحت تعقیب قرار گرفت و مدت سه ماه #متواری شد و روزنامهاش به حال تعلیق و توقیف درآمد.
🔹️ولی با این حال مرد امروز را به صورت یک بولتن #محرمانه با مقالات آتشین منتشر میساخت.
ادامه دارد...
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀محمدِ مسعود؛ نویسنده ضددربارِ قمی- بخش سوم
🔸️مهمترین خبری که در این روزنامه (دو هفته قبل از کشته شدن وی) منتشر شد، خبر جنجالی #پالتوی پوست #اشرف پهلوی خواهر محمدرضا پهلوی پادشاه وقت ایران بود.
🔹️در بهار سال ۱۳۲۵ اشرف پهلوی برای ملاقات با #استالین به مسکو رفت. حاصل سیاسی این سفر هرچه بود، اشرف یک پالتوی #پوست_خز بسیار گرانقیمت نیز به عنوان هدیه از استالین دریافت کرد. خود اشرف گزارش میکند که این هدیه خیلی در روزنامهها سروصدا کرد.
🔸️روزنامه مرد امروز در شماره دهم بهمن ۱۳۲۶ ضمن درج خبر بازدید اشرف از #کارخانه کالای وطن کازرونی (اصفهان) این جملات وی را درج کرد:
🔹️«از این پس، من از این پارچهها برای خود لباس درست میکنم. آقایان، بیاییم #سرمشق دیگران شویم و از پارچههای وطنی استفاده کنیم»
ادامه دارد...
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀محمدِ مسعود؛ نویسنده ضددربار قمی- بخش چهارم
🔸️این در حالی بود که در کنار این خبر تصویری از #اشرف در پالتو پوست روسی درج شده و ذیل آن نوشته شده بود: «یک میلیون و پانصد هزار ریال، قیمت یک پالتو پوست. #والاحضرت اشرف از این پس از پارچههای وطن برای خود لباس تهیه خواهند کرد.»
🔹️ مسعود سرانجام در ۲۳ بهمن ۱۳۲۶ و تنها دو هفته پس از چاپ مقاله مزبور، در خیابان #اکباتان تهران هنگام خروج از چاپخانه به ضرب گلوله به قتل رسید و در گورستان #ظهیرالدوله به خاک سپرده شد.
🔸️مرگ وی به لحاظ وسعت مقالات تند و تیز او درباره مسائل گوناگون سیاسی و اجتماعی و ضربات #شدید قلمی که به گروههای مختلف سیاسی و اجتماعی از دولتمردان گرفته تا سیاست بازان و دلالان اقتصادی میپرداخت تعابیر و تفاسیر مختلفی را در پی داشت و تا مدتها به صورت #رازی ناگشودنی باقی ماند.
ادامه دارد...
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀محمدِ مسعود؛ نویسنده ضددربارِ قمی - بخش آخر
🔸️پرونده مسعود به مدت #ده_سال در دادگستری باقی ماند. در کتابی که به نام کمونیسم در ایران به قلم سرهنگ علی زیبایی از بازجویان اصلی اعضای حزب #توده نگاشته شد و تا پیش از پیروزی انقلاب در دسترس عموم نبود، خسرو #روزبه از اعضای جنجال برانگیز سازمان افسری حزب توده ایران، پس از دستگیری و بازجویی به قتل محمد مسعود اعتراف کرد.
🔹️در کتاب زیبایی، روزبه همچنین اعتراف میکند که معتقد بوده ترور یک روزنامه نگار شناخته شده و #ضد_دربار مانند مسعود، کشور را به وضعیت #دوقطبی رسانده و حزب توده را افراطیتر و #رادیکالتر خواهد کرد. و تاکید میکند که این ترور را بدون درمیان گذاشتن آن با حزب و #مستقلا انجام داده است. این ترور با این توجیه که گناه آن به گردن دربار خواهد افتاد صورت گرفت.
🔸️از محمد مسعود علاوه بر کارهای نوشتاری در روزنامهها، کتابها و #رمانهای زیر به جای مانده است.
•گلهایی که در جهنم میروید
• بهار عمر
• رمان سه گانه:
تفریحات شب (۱۳۱۳)
در تلاش معاش (۱۳۱۲)
اشرف مخلوقات (۱۳۱۳)
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 تصویری از #حرم حضرت معصومه (س)
🗓سال ۱۹۰۱ میلادی مصادف با ۱۲۸۰ خورشیدی
📷عکاس: Antoine Sevruguin
📍محل نگهداری : آرشیو ملی هلند
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
31.45M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽 خاطره مرحوم #قیصر_امینپور از ابداع و ذوق شعری استاد #شهریار
[اگر (در وجود شاعر) ذوق باشد، موانع هنرآفریناند...]
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
📽 خاطره مرحوم #قیصر_امینپور از ابداع و ذوق شعری استاد #شهریار [اگر (در وجود شاعر) ذوق باشد، موانع
📸مزار مادر شهریار در قم
🔸️خانمننه خشکنابی، مادر استاد #محمدحسین_شهریار، در روز سه شنبه ۳۱ تیرماه ۱۳۳۱ شمسی فوت کرده و پیکر وی در #قبرستان_نو در قم به خاک سپرده شد.
🔹️شهریار پس از اتمام مراسم خاکسپاری مادرش، شعر معروف خود را در مدح #مادر سرود:
[ آهسته باز از بغل پلهها گذشت
در فکر آش و سبزی بیمار خویش بود
امّا گرفته دور و برش هالهای سیاه
او مرده است و باز پرستار حال ماست
در زندگیّ ما همه جا وول میخورد
هر کُنج خانه صحنهای از داستان اوست
در ختم خویش هم به سر کار خویش بود
بیچاره مادرم ... ]
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀روزهای آخر نویسندهی مفاتیحالجنان
🔸حاج #شيخ_عباس_قمی در اواخر عمر در نجف ساکن بود اما وقتی کربلا میآمد مهمان آقای #قمی بود. آقای قمی قوم و خويش آنها بودند.سال آخر عمر ایشان ما برای درک ایام محرم و صفر آمده بودیم #کربلا. در آن ایام ایشان هم کربلا بود.
🔹نزدیک ایام #عرفه خبر آمد حاج شیخ عباس مریض است. پدرم گفت: بیا برویم #عیادت. یک ماشین سوار شدیم و رفتیم برای دیدنشان. ایشان در خانه یک بزّاز ساکن شده بود. خودش #تنها بود. همسرش نبود. نمی دانم شاید فوت کرده بود.
🔸️وقتی وارد خانه شدیم دیدیم همه اتاقها پر است. آن وقت حاج شيخ عباس که از کتاب #مفاتيح او، کتابفروشها در تهران #ميليونها تومان استفاده میکردند را در راهروی خانه جا داده بودند. در رختخواب خوابیده بود و #استسقاء داشت و مدام آب میخورد. ما را که دید بلند شد نشست و احوالپرسی کرد.
🔹️سه چهار روز بعد از این ملاقات خبر وفات ایشان به ما رسید. تهرانیها شنیده بودند که حاج شیخ فوت شده و خانوادهاش هیچ #پولی ندارند؛ برای او یک حقوقی قرار دادند. مردم #کربلا تشییع مفصلی کردند.
🔸️حاج آقا حسین #قمی مجلس مفصلی در کربلا گرفت و پدرم در آن مجلس سخنرانی کرد و سابقه دوستی خود با حاج شیخ عباس را تعریف کرد. مردم خیلی متاثر شدند.بعد هم ایشان را به #نجف بردند و در ایوانی که مقابل آن آقای حکیم نماز می خواند دفن کردند.
📚منبع: مصاحبه آیتالله محمد واعظزاده خراسانی با مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
📷 تصویر گذرنامه حاج شیخ عباس قمی
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽 گشت و گذار در محلههای قدیمی شهرهای زیبایمان #قم و مرور خاطرات کودکی...
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀 شاهزاده سرین، پسر رئیس ساواک قم
🔸️سرین بدیعی که با عنوان #شاهزاده_سرین شناخته میشود، در سال ۱۳۵۰ در تهران به دنیا آمده است.
او فرزند #حسن_بدیعی رییس ساواک قم در سال ۱۳۴۲ و ۱۳۴۳ است.
🔹️سرین بدیعی در یکی از توئیتهای خود اعلام کرد که تمامی #قرآنهای جهان را باید به آتش بکشید و #مسجدها را با خاکستر یکسان کرد. وی پیش از این ویدیوهایی از خود در شبکههای اجتماعی منتشر کرده بود که در آن مخاطبان خود را به #آتشزدن قرآن دعوت میکرد.
🔸️او که سال گذشته حضور خود در ایران را در صفحهی اینستاگرامش منتشر کرد، به جرم #هتاکی به مقدسات در ششم فروردین ۱۴۰۳ در استان #البرز بازداشت شده است.
🔹️وکیل وی در ۱۹ مرداد ۱۴۰۳ اعلام کرد که سرین در رابطه با چندین جرم در مجموع به ۹ سال و ۱ ماه #زندان محکوم شده است.
🔸️پدر او #حسن_بدیعی رئیس ساواک قم و عامل دستگیری #امام_خمینی در سال ۱۳۴۳ بود که پس از بازداشت امام خمینی به درجه #سرتیپی ارتقا یافت. یکی از سمتهای بدیعی در ساواک مسئولیت #هماهنگی فعالیتهای سه سرویس امنیتی ساواک، موساد و سیا گفته شده است.
🔹️وی پس از انقلاب در هفته اول شهریور ۱۳۵۸ هنگامی که در خانههای #فضلآباد شیراز پنهان شده بود، متوجه شد گروه ضربت #سپاه پاسداران محل اختفای وی را شناسایی و محاصره کرده است.
🔸️او قصد داشت با پریدن از دیوار، از محل اختفا بگریزد که با تیراندازی هوایی مأموران و با مساعدت مردم، #دستگیر و تحویل دادگاه انقلاب #شیراز شد تا برای محاکمه به #قم اعزام شود. اما در ۳ آبان ۱۳۵۸ و پیش از #محاکمه به علت سکته #قلبی در زندان درگذشت.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom