💠 سخت گیری یا آسان گیری علمی
🔶 میان دانشجویان و اساتید بین سخت گیری و آسان گیری اختلاف نظر وجود دارد. اغلب دانشجویان معتقدند استاد باید آسان گیری علمی را اشاعه دهد در حالی اغلب اساتید و حتی برخی از دانشجویان کوشا سخت گیری علمی را می پسندند.
✳️ دانشجویان کوشا معتقدند هر چه استاد سخت بگیرد به نفع دانشجوست. زیرا بدین طریق دانشجو مجبور می شود در طول ترم مطالعه کند و منتظر شب امتحان نباشد. چرا این مطلب را نوشتم؟ در حال مطالعه کتاب اصول و مفاهیم برنامه ریزی درسی دکتر فتحی بود که دیدگاه فینیکس توجه ام را جلب کرد. هر چند قبلا این مطلب را خوانده بودم ولی نمی دانستم در چه کتابی مطالعه کردم.
🟢 نظریه پردازان موضوعی یکی از علل شکست مدارس را شکست در پرورش افراد برگزیده می دانند. در این زمینه فینیکس #سختگیریعلمی را به جای آسان گیری در برنامه های درسی پیشنهاد می دهد. چرا نتوانستیم افراد برگزیده تربیت کنیم؛ زیرا در آموزش آسان گیر بودیم. بنابراین سخت گیری علمی موجب پرورش افراد برگزیده می شود.
#سختگیریعلمی
#روشهایتدریسخلاق
https://eitaa.com/TeachingMethods/753
نمونه نمودار استخوان ماهی که راهی برای پرورش خلاقیت محسوب می شود.
#استخوانماهی
#خلاقیت
#روشهایتدریسخلاق
https://eitaa.com/TeachingMethods/753
💠 راهکارهای پرورش تفکر خلاق
هرچند نمیتوان گفت که میتوان راه حلی قطعی برای آموزش تفکر خلاق وجود دارد، اما نکات وجود دارد که با استفاده از آن میتوان این مهارت ارزشمند را تقویت کرد. در ذیل لیستی از نکات ارائه شده است که به اعتقاد محققین به ارتقا مهارت تفکر خلاق کمک میکند:
☑️ در موقعیتهای مختلف به دنبال توسعه اطلاعات و تجارب خود باشید.
❇️ به دنبال پرسیدن سوالهایی باشید که دارای پاسخهای متعدد هستند.
⬅️ با طرح سوالهای غیرمعمولی از سوی دیگران در جستجوی پاسخهای جدید و نو با همراهی آنها باشید.
🔼 زندگی نامه افراد بزرگ را مطالعه کنید و از رفتارها و الگوهای افراد خلاق مثل ابوعلی سینا، دکتر حسابی و… الهام بگیرید.
⏸️ از تصویرسازی برای ثبت اطلاعات خود استفاده کنید. از نمونه از طرحهای خلاق ذهن در نوشتن داستان یا کشیدن نقاشی و… بهره ببرید.
↩️ یادداشتبرداری را به یک عادت همیشگی برای خود تبدیل کنید و مهمترین نکات تمام چیزهایی میخوانیم، میبینیم یا میشنویم را یادداشت کنید.
↩️ از انجام بازیهای فکری نظیر مانند ساخت اشیا با گل، مجسمهسازی، نقاشی و داستاننویسی برای شکوفایی ذهن و خلاقیت غافل نشوید.
↔️ از تاثیر تکمیل جملات و داستانهای ناتمام و البته طرح سوالهای باز در رشد تفکر خلاق غافل نشوید.
✅ از ابتکار و خلاقیت در زندگی روزمره کمک بگیرید. شیوههای قبلی فکری عملی را کنار بگذارید و به دنبال عادتها و روشهای جدیدی برای بهبود کیفیت زندگی خود باشید. فراموش نکنید که حتی بیاهمیت ترین ایدهها نیز میتوانند تاثیرات و تولیدات شگفتانگیزی داشته باشند. لذا ایدهها خود را فورا قضاوت نکنید.
✴️ به زندگی از جنبههای مختلف نگاه کنید تا متوجه شیوههای تازهای بشوید. بین ایدههای متفاوت ارتباط برقرار کنید.
منبع: مجله تخصصی مکتب خونه
#پرورشخلاقیت
#روشهایتدریسخلاق
https://eitaa.com/TeachingMethods/753
215_64402427320912.pdf
180.6K
✳️ فواید شش کلاه تفکر
یکی از مشکلات اصلی تفکر، پیچیدگی و پراکندگی آن است. وقتی میخواهیم به یک مسئله فکر کنیم، میبینیم که انواع و اقسام افکار، اعداد و ارقام، عواطف و احساسات، خوشبینی و بدبینی، منطق و غیره به صورت همزمان به ما هجوم میآورند و اصلاً اجازه نمیدهند که به درستی به موضوع مورد نظر فکر کنیم و از دل تفکر خود یک نتیجه درست و همهجانبه استخراج کنیم. دکتر ادوارد دوبونو با نوشتن کتاب شش کلاه تفکر (Six Thinking Hats) تحولی نوین و اساسی در عرصه تفکر ایجاد کرد و باعث شد که بسیاری از انسانها، تفکر ساختارمند و منظم را یاد بگیرند.
#ششکلاهتفکر
#پرورشخلاقیت
#روشهایتدریسخلاق
https://eitaa.com/TeachingMethods/753
190_64402433767761.pdf
369.9K
✴️ شش کلاه تفکر
دکتر ادوارد دوبونو (Edward de Bono) در سیزدهمین روز از ماه مه سال 1923 در مالت به دنیا آمد. او در زمان جنگ جهانی دوم در دانشگاه مالت و در رشته پزشکی تحصیل میکرد ولی بعداً به کمک بورس تحصیلی به دانشگاه آکسفورد رفت و با مدرک دکترای فلسفه و مدرک افتخاری در رشتههای روانشناسی و علوم طبیعی از این دانشگاه فراغ التحصیل شد. او به عنوان متفکر و پدر تفکر خلاق در جهان شناخته میشود. وی در سال 2021، چشم از جهان فروبست. از نظر ادوارد دوبونو، مهارت فکر کردن، مهمترین مهارتی است که همه انسانها باید به آن مجهز باشند. یکی از دیدگاههای مهمی که او دارد این است که تفکر، یک مهارت است و ربطی به هوش ندارد. بنابراین میتوان فکر کردن را آموخت و آن را تقویت کرد.
#ششکلاهتفکر
#پرورشخلاقیت
#روشهایتدریسخلاق
https://eitaa.com/TeachingMethods/753
✅ شش کلاه تفکر
⁉️جلسات پایانی ترم کدام کلاه را بر سر کنیم؟
✳️ یک ترم تحصیلی گذشت، تشویق می کردیم یا تهدید! مثبت گرا بودیم یا منفی نگر!
خوشبین بودیم یا بدبین!
خلاقیت داشتیم یا نقش خلاق را بازی می کردیم!
شور و هیحان داشتیم یا خونسرد! هر چه بود، گذشت! حالا نقش کدام رنگ را بازی کنیم!
🔶 به نظر می رسد باید جلسات پایانی با کلاه وارد کلاس شویم، نقش کلاه آبی را بازی کنیم. اصلا کلاه آبی بر سر کنیم!
❇️ در واقع وقتی کلاه آبی بر سر می کنیم: به سبک تفکری، عمل می کنیم، فکر می کنیم که برای مطالعه و پژوهش لازم است. فراگیران در لحظات باقی مانده تا شروع و پایان امتحانات به آرامش نیاز دارند و با آرامش برنامه ریزی کنند و برنامه خود را اجرا کنند.
✴️ در واقع کلاه آبی بیانگر سازماندهی فرایند برنامه ریزی و استفاده از کلاه های دیگر است. در پست های بعدی چگونگی استفاده از کلاه های دیگر را شرح خواهم داد.
#ششکلاهتفکر
#پرورشخلاقیت
#روشهایتدریسخلاق
https://eitaa.com/TeachingMethods/753
شش کلاه تفکر
امروزه تکنیک شش کلاه تفکر نه تنها در سازمانها و نهادها و شرکت ها کاربرد دارد، بلکه در امور مختلف زندگی و همچنین در کلاس درس کاربرد شگرفی دارد.
✳️ در اولین جلسه تدریس هرگز کلاه سیاه را بر سر نکنید. چرا که رنگ سیاه نشانه تفکر منفی است.
❇️ کسی که این کلاه را بر سر می گذارد، اغلب به خطرات، ضعف ها، محدودیت ها و مشکلات می پردازد. نقش مخالف را بازی می کند. به عنوان یک معلم/استاد در اولین حلسه کلاه زرد را بر سر کنید. به فراگیران انرژی مثبت دهید، آنها را امیدوار کنید، خوش بینانه به کلاس نگاه کنید. اگر وارد کلاسی شدید که قبلا خاطره بدی از آنها داشتید، هرگز بر زبان نیاورید. از نو و با تفکر مثبت شروع کنید. دلگرمی و خوش بینی در اولین جلسه اعتبار شما را نزد فراگیران افزایش می دهد و این اساس موفقیت شما را تشکیل می دهد.
✴️ در اولین جلسه در مورد هیچ کاری و هیچ کسی ارزیابی نکنید. به مشکلات و ضعف ها اشاره نکنید. چرا که اولین جلسه سنگ بنای یک سال یا ترم تحصیلی را تشکیل می دهد. پس اولین جلسه کلاه زرد و در ادامه کلاه سبز، کلاه قرمز، کلاه آبی و در پایان کلاه سیاه بر سر کنید.
#ششکلاهتفکر
#پرورشخلاقیت
#روشهایتدریسخلاق
https://eitaa.com/TeachingMethods/753
6288 (1).pdf
211.2K
✴️ چرا معلم او را کتک زد؟
این نوشته سرگذشت دانش اموزی است که بیماری خود را از معلم مخفی کرده بود تا جایی که معلم و دانشآموزان او را کودن صدا میزدند. غافل از این که کودن نبود، بلکه به علت عفونت گوشها، بخشی از شنوایی خود را از دست داده بود و حتی خانواده او هم این مشکل را مخفی کردند. ما با بررسی گام به گام در قالب اقدام پژوهی به مشکل او پی برده و با همکاری اولیای مدرسه و دیگران او را به کلاس عادی برگرداندیم.
مطالعه این نوشته دو صفحه ای را به همراهان عزیز توصیه می کنیم.
#اقدامپژوهی
#روشهایتدریسخلاق
https://eitaa.com/TeachingMethods/753
طرح سوال در کلاس
وقتی بخشی از محتوا را در چندین جلسه ارایه نمودید، یک جلسه به طرح سوال اختصاص دهید. اما قبل از انجام این کار، ملاک های طرح سوال را مطالعه کنید.
1. دانش اموزان/ دانشجویان را در گروه های دو یا سه نفری تقسیم کنید.
2. متن را مشخص کنید
3. از آنها بخواهید تا سوال برای مثال سوال چندگزینه ای طراحی کنند.
4. معلم/ استاد سوالهای آنها را ببیند و با زبان مثبت اشکالات را اصلاح کند.
5. سوالهای همه گروه های را بگیرد، پس از اصلاح نهایی به اشتراک بگذارد.
6. در پایان بازخورد بگیرد.
این روش را در دانشگاه اجرا کردم. از دانشجویان پرسیدم از اینکه سوال طراحی کردید، به چه نتیجه ای رسیدید؟ پاسخ دادند:
✴️ متوجه شدیم چگونه مطالعه کنیم؟
❇️ کدام مطالب اهمیت بیشتری دارند.
🟢 مطالعه خلاق را فهمیدیم و...
#طرحسؤال
#روشهایتدریسخلاق
https://eitaa.com/TeachingMethods/753
✳️ هوش مصنوعی و خلاقیت
هوش مصنوعی خود به خود نمی تواند به انسان کمک کند. آنچه از هوش مصنوعی مهم تر است، اندیشه انسانی است که می تواند با پرامپت هایی در خور توجه از هوش مصنوعی کمک گرفت. انسانی سازی داده های حاصله از هوش مصنوعی مهم است که ما باید در حیطه تخصصی خود انجام دهیم.
🔶 بنابراین هوش مصنوعی هم به عنوان یک ابزار قدرتمند برای تقویت خلاقیت شناخته میشود و هم به عنوان یک تهدید احتمالی در نظر گرفته می شود. این موضوع بستگی به نحوه استفاده از AI و تعامل انسان با آن دارد.
✴️ علاوه بر آن هوش مصنوعی میتواند خلاقیت را تسهیل کرده و به افراد کمک کند تا ایدههای جدید را کشف کنند و فرایندهای خلاقانه را بهبود بخشند.
✅ یادمان باشد پایه و اساس هوش مصنوعی از جمله ChatGPT داده ها و خلاقیت های #انسان است.
❇️ گاهی هوش مصنوعی در تضاد با خلاقیت انسان است.
#هوشمصنوعی
#خلاقیت
#روشهایتدریسخلاق
https://eitaa.com/TeachingMethods/753
#تکنیک پی.ام. آی P. M. I
✳️ در این تکنیک انسان مجبور می شود دقایقی بر خلاف قالب های ذهنی اش تفکر کند و به مرور نسبت به قالب های ذهنی اش آگاه تر و مسلط تر می شود لذا آمادگی خلاقیت بیشتری دارد.
💠 ابتدا فرد توجهاش را به نکات مثبت موضوع معطوف میکند. سپس به نکات منفی و نهایتا به نکات جالب و تازه آن که نه مثبت است و نه منفی، توجه میکند. در پایان نیز نسبت به تهیه لیست نکات مثبت، نکات منفی و نکات جالب و تازه موضوع اقدام میکند.
کتاب تکنیک های خلاقیت دکتر صمدآقایی
#خلاقیت
#تکنیک
#روشهایتدریسخلاق
https://eitaa.com/TeachingMethods/753