🔷گزارشی از هجدهمین نشست #کارگروه_عفافگرایی_و_تربیت_جنسی در سال 1399
🔷با عنوان "تأثیر گسترش #مدرنیته بر عفاف و حجاب"
👤با ارائه آقای سید امین #طباطبایی، دانشجوی دکتری اقتصاد و دبیر کارگروه حکمرانی پژوهشکده مطالعات اسلامی در علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد
⏰در تاریخ چهارشنبه 26 شهریور ساعت 17:00
🎧جلسه مذکور بهصورت وبینار، در اتاق مجازی به آدرس vroom.um.ac.ir/saeedy با مشارکت تعدادی از اعضای هیئت علمی، مسئولین و کارشناسان فرهنگی، روانشناسان، مربیان آموزشی و تربیتی و علاقهمندان مسائل فرهنگی، به صورت مجازی و همچنین حضوری، برگزار گردید.
🔺 در ابتدای نشست مذکور، آقای طباطبایی به تعریف مدرنیته پرداختند و #مدرنيته يا تجدد را، كه به آن #عصر_جديد يا عصر مدرن هم ميگويند، يك عهد و يك عالم دانستند که در هيأت يك #تفكر ظاهر گرديده و بر پايه اين تفكر، #تمدني را بنا كرده است.
🔺 ایشان تكنولوژي، دموكراسي، مناسبات از خودبيگانه و كالايي آدميان با يكديگر، كاپيتاليسم، ظهور طبقات اجتماعي و تضادها و پيوندهاي ميان آنها، تعليم و تربيت جديد و نظام حقوقي مدرن كه مبتني بر مفهوم حقوق بشر و #آزادی_هاي_نفساني است را، از #شئون_تمدن مدرن و #محصول آن عنوان کردند.
https://eitaa.com/umefafgaraei
👤 سخنران کارگروه عفافگرایی، ضمن بیان ويژگيهاي مدرنيته، ادوار و مراحل آن را توضیح دادند و در ادامه پست مدرنیته نیز، تعریف شد.
🔺 به تعریف ایشان، #پست_مدرنيته مرحلهاي اساساً و ماهيتاً متفاوت از مدرنيته نيست؛ بلكه صورت و مرتبهاي از بسط آن است كه ويژگي اصلي آن، #خودآگاهي نسبت به #بحران_مدرنيته است و اين خودآگاهي اساساً از وجه سلبي و منفي مطرح ميگردد.
✅ #مبانی_معرفتی (جهان بینی) مدرنیته:
1️⃣ #خداشناسی: دئیسم؛ دئیسم مدعی است که خداوند جهان را خلق کرده ولی دیگر کاری به کار آن ندارد و جهان براساس نظام خود ادراه میشود.
2️⃣#انسان_شناسی: انسان محوری (اومانیسم)؛ ریشة واژة اومانیسم کلمة Human به معنی انسان است. در فرهنگ انگلیسی آکسفورد، اومانیسم به نظامی فکری و اعتقادی تعریف شده که نیازهای بشری را مورد اهتمام قرار میدهد و راهحل آنها را، به جای ایمان به خدا، از طریق عقل و خرد آدمی جستجو میکند.
3️⃣ #معرفت_شناسی: روش حسی تجربی (پوزتیویسم)؛ روش شناسی تجربی تنها راه شناخت حقیقت را، استفاده از حواس پنجگانه میداند و منکر وجود هر نوع دریافت اشراقی یا ادراک عقلی است و هر امری که از طریق روش حسی-تجربی قابل مطالعه نباشد را، مهمل و غیرعلمی میداند.
♨️#اومانیسم در اینجا به نیهیلیسم و پوچ انگاری دربارة فلسفة حیات انسان میرسد و به انسان اجازه میدهد که در این وضع فاجعه آمیز هر چه میتواند انجام دهد. دنیا در نهایت بیمعناست و تنها کاری که میتوان انجام داد این است که تا حدی به آن معنای موقتی بدهیم و سپس به ورطه نابودی برسیم.
https://eitaa.com/umefafgaraei
👤 آقای طباطبایی در ادامه اضافه کردند، لیبرالیسم و سوسیالیسم، از جمله ایدئولوژیهای مدرن هستند.
1️⃣ لیبرالیسم از واژه لاتینی liber گرفته شده و به معنای آزادی است. #لیبرالیسم اصلیترین، پردوامترین و مهمترین ایدئولوژی عصر مدرن و نظام سرمایهداری است. در لیبرالیسم، #آزادی به سه معنایِ آزادی از #قیود_اخلاقی و #دینی، آزادی #سیاسی و آزادی #اقتصادی است. لیبرالیسم با انکار قیود اخلاقی و دینی، آزادی #نفس_اماره و زندگی سودجویانه و لذت طلبانه دنیوی را دنبال میکند.
2️⃣ سوسیالیسم نیز، در لغت بهمعنی اصالت جمع، جامعهگرایى و جامعهباورى است. #سوسیالیسم بهمعنای وسیع کلمه، طیف متنوعی از اندیشهها و متفکران را دربر میگیرد که تنها ویژگی مشترک آنها اعتقاد به "لزوم برابری بیشتر برای انسانها و اصالت جمع" است. سوسیالیسم در واقع ایدئولوژی است که در مخالفت با کاپیتالیسم قائل به محدودتر کردن مالکیت خصوصی و خواهان برقراری مالکیت اجتماعی میباشد.
👤 دبیر کارگروه حکمرانی پژوهشکده مطالعات اسلامی، ضمن بیان دستاوردهای مدرنیته در حوزههای سلامت و درمان، اقتصاد و حوزه عقل و علم، اذعان داشتند، هرچند که نظام مدرنیته با تکیه بر توان نظامی و ابزار نفوذ، توانست با حذف دیگر مکاتب و اندیشهها در جهان، یک نظام سلطهگر و استیلاجو برای تأمین منافع خود ایجاد کند، لکن بسط این اندیشه باعث از دست رفتن #آرامش روحی، گسترش #تنهایی و #خلأهای_عاطفی، نیست انگاری فلسفی و گسترش فاصله طبقاتی در جهان گردید.
https://eitaa.com/umefafgaraei
✴️#تأثیر_مدرنیته_بر_حجاب_و_عفاف
👤 سخنران کارگروه عفافگرایی، چرخه رفتارسازی مدرنیته را به صورت زیر ترسیم نمودند:
♻️ نظام معرفتی الحادی (مبتنی بر اومانیسم، آمپریسم، دئیسم و...) ⬅️ ایجاد نظام انگیزشی و ارزشی ⬅️ شکلگیری نظامات اجتماعی مدرن، براساس آن مبانی و نظامهای انگیزشی و ارزشی ⬅️ شکلگیری سازوکارها براساس این مبانی و ایجاد رفتاری متناسب با این سازوکارها و تربیت افرادی متناسب با خود ⬅️ حرکت این افراد در جهت تثبیت و تقویت و تکمیل همین اندیشه ⬅️ تقویت پارادایم
👤 آقای طباطبایی در ادامه به بررسی تأثیر برخی زیرنظامهای مدرن بر #عفاف و حجاب، پرداختند:
✅#نظام_معماری و شهرسازی مدرن: هویت شهری بر اساس تولید بیشتر و لذت بیشتر. حرکت مسکنها به سمت کوچکتر شدن و تبدیل به محلی صرفاً برای خواب شبانه. ایجاد فاصله طبقاتی در محلات. انجام طراحیها با محوریت مراکز تجاری. پوشش نامناسب معماری خانهها و...
✅#روابط_خانوادگی مدرن: ملاکهای تصمیمگیری با اولویتهای اقتصادی. اصالت لذت و نفع شخصی در تصمیمگیریهای خانوادگی (ازدواج و یا هر تصمیم دیگری در داخل خانواده). حذف فرآیندهای سنتی از فرآیند همسریابی و...
✅#نظام_آموزشی مدرن: منفعت اقتصادی محور آموزش. حذف مرامهای استاد شاگردی. تغییر هدف از علم برای کسب رضای الهی به علم برای نفع مادی شخصی و...
✅#نظام_اقتصادی مدرن: حذف مرامهای معنوی مشاغل. اقتصاد به عنوان هدف زندگی. زن به عوان یک نیروی کار ارزان قیمت در مقابل زن بهعنوان محور تربیتی فرزندان. جنسیت زن به عنوان یک کالا و...
https://eitaa.com/umefafgaraei
👤 آقای طباطبایی دانشجوی دکتری رشته اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد، در انتهای جلسه، ضمن پاسخگویی به سؤالات، ابهامات و انتقادات اعضای حاضر در جلسه، به سؤال بااهمیت "آیا اصلاح منفصل زیرنظامات اجتماعی ممکن است؟" اینگونه پاسخ دادند که، تمام زیرنظامات موجود در مدرنیته، بر هم تأثیر و تأثر متقابل دارند و لذا نمیتوان نگاه صرفاً بخشی، به آن داشت.
✅یعنی نمیتوان با توجه به نظام آموزشی مدرن، پزشکی مدرن، معماری مدرن، سبک زندگی مدرن و... انتظار همان میزان رعایت #عفاف و #حجاب را در عصر قبل از مدرنیته داشت و همه زیرنظامها به یکدیگر ارتباط دارند.
📌همچنین #شرایط_اجتماعی، در کنار #باورهای هر فرد، تعیین کننده #رفتار افراد جامعه میباشد.
📛از طرفی #تفکر_مدرن دارای مبانی متفاوتی با #اندیشه_اسلامی است و بنابراین اجرای هر بخش آن، به کل سیستم صدمه خواهد زد.
📌لذا راهکار جلوگیری از فساد جنسی و #تثبیت_عفاف در جامعه، خروج کامل از مدرنیته، البته در یک دوران گذار کوتاه مدت است.
https://eitaa.com/umefafgaraei
#عفافگرایی
⚠️ #چرا_بی_حجاب_شدیم؟
💥 سالهاست که #سبک_زندگی بیشتر مردم ایران، بدون آنکه متوجه باشند، از جای دیگری #کنترل میشده و اکنون #تغییر کرده است.
☑️ دشمنان با استفاده از #عنصر_نفوذ، در خیلی از افراد داخل کشور، که در موقعیتهای کلیدی فعالیت میکنند، سبک زندگی غربی را #ترویج میداده و میدهند!
📛 رسانههای داخلی نیز، با #الگو گرفتن از غرب، سبک زندگی غیرایرانی را ترویج میدهند. این تغییر سبک زندگی، ابعاد گستردهای دارد و آموزش و پرورش و دانشگاهها را نیز هدف قرار داده است.
☑️ در واقع #خط_فکری فرزندان ما، از همان ابتدا باید مطابق خواست آنها شکل بگیرد و وقتی شکل گرفت، #اصلاح آن غیرممکن یا خیلی #دشوار میشود.
♨️ در این طرز فکر و شیوه زندگی، هر کس به فکر #منافع خودش است و تعالیم اسلام جایگاهی ندارد. این به معنای ساده، همان ترویج #سکولاریسم در ایران است.
📌 مطلب ناراحت کننده این است که خیلی از نخبگان و خواص، این طرز فکر را پذیرفتهاند و آن را نوعی #امروزی_بودن و حرکت در جهت دنیای بدون مرز میدانند و نمیدانند که دشمنان ما میخواهند دین، هویت و زبانمان را از ما بگیرند!
⚠️ البته دشمنان، تا اندازه زیادی به این هدفشان رسیدهاند. آنها از طریق شبکههای ماهوارهای، فضای مجازی و... بهطور نرم، مسیر فکر و اعتقاد مردم و نیز خیلی از مسئولین را، آنطور که خودشان میخواهند تغییر دادهاند.
🔥 آنها برای رسیدن به اهدافشان و دور کردن مردم از #اسلام و #اخلاق هزینه میکنند و هر روز با کمک گرفتن از نخبگانشان، نقشههای جدیدتری را طراحی میکنند.
✍️#پویا_کریمی
https://eitaa.com/umefafgaraei
#عفافگرایی
#حیا_در_مسائل_اجتماعی
#عفت_در_اختلاط
🔷حیا و عفت با مسائل اجتماعی زنان، #ارتباط عمیقی دارد. در جامعهی امروز، دو صفت شرم و بیشرمی به دو صورت مثبت و منفی در خصوص ورود زنان و دختران به حوزه فعالیتهای اجتماعی به کار میرود.
📛بدحجابی و بیحیایی، علاوه بر آنکه، یکی از نتایج سوءِ شهوترانیهای مهار گسیختهی سرمایهداران غربی است، یکی از روشها و وسایلی میباشد که آنها برای تخدیر (سست کردن) و بیحس کردن اجتماعات انسانی و تبدیل آن به صورت مصرفکنندگانِ اجباری کالاهای مصرفی خودشان، به کار میبرند.
✅از این رو در شرایط کنونی، جامعه آن نوع رفتار و مَنشی را از زنان انتظار دارد که بر مبنای #حیا و #عفت باشد و انتظار دارد که نقش خانمها در داشتن چنین صفت و فضیلتی، بارز و برجسته باشد.
✴️البته از بازخوانی آیات متبرکهی #قرآن، به وضوح بهدست میآید که مقولهی حیا و بیحیایی به جامعهی #زنان اختصاص ندارد.
✅ترویج و توسعه حیا و عفاف، #سلامت_اخلاقی جامعه را به دنبال دارد و موجب #مصونیت افراد جامعه از بیماریهای روانی، آشفتگیهای ذهنی، استرسها و اضطرابها میشود و از انحطاط اخلاقی و از هم پاشیدگیهای #مناسبات_سالم_اجتماعی، بهطور جدی جلوگیری خواهد کرد.
✍️#سیدمحمد_هاشمی_راستی
https://eitaa.com/umefafgaraei
#عفافگرایی
#اهمیت_دوران_نوجوانی
✅#حضرت_علي علیه السلام #دوران_نوجواني را از سه جهت بسيار #حساس بيان ميكنند:
1️⃣ اوّل اينكه #قلب_نوجوان مانند زمين، خالي و مساعد است كه هر چه در آن بكاري، همان را درو ميكني:
"انّما قلب الحدث كالأرض الخالية مهما اُلقي فيها من كلّ شيء قبلته"
2️⃣ دوم اينكه دوران نوجواني را #زودگذر ميدانند و گوشزد ميفرمايند سريعاً آن را دريابيد:
"بادر شبابك قبل هرمك و صحتك قبل سقمك"
3️⃣سوم اينكه #شيطان در اين زمان به نوجوان زياد روي ميآورد و لازم است براي آن #پناهگاه خوبي در نظر گرفت كه بهترين پناهگاه، #قرآن_كريم، #ائمه عليهمالسلام و #ادعيه ميباشد.
🌿#نگاه_نهج_البلاغه_به_نوجوانان
✍️#حسن_قریشى_کرین
https://eitaa.com/umefafgaraei
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#مسیر_عفافگرایی
#پاییز_بی_عفتی
#بهار_عفاف_ورزی
🌼#زندگی زیباتر میشود...
✅به شرطی که به اندازۀ تمام برگهای پاییز، خطاها، سستیها و گناهان خود را کنار بگذاریم و برای یکدیگر، آرزوی افزایش #عفاف داشته باشیم.
🍃🌺🍃🌺🍃🌷🍃🌺🍃🌺🍃
❇️آخرین پاییز قرن چهاردهم را، با آرزوی ریزش تمامی #برگهای_بی_عفتی 🍁آغاز میکنیم و مشتاقانه به استقبال رویش #شکوفه_های_عفاف 🌸میرویم.
https://eitaa.com/umefafgaraei
#بانوی_عفاف
☘️عصر در خرابه نشسته بود. جمعی از #کودکان شامی را دید که در رفت و آمد هستند.
🍂پرسید: "عمه جان! اینان کجا میروند؟"
🍃حضرت زینب (س) فرمودند: "به خانه هایشان".
🍂پرسید: "مگر ما خانه نداریم؟"
🍃فرمودند: "خانه ما در مدینه است".
☘️تا نام مدینه را شنید، خاطرات زیبای همراهی با #پدر در ذهن او آمد.
🍂پرسید: "پدرم کجاست؟"
🍃فرمودند: "سفر".
☘️به گوشه خرابه رفته و با غم و اندوه به خواب رفت. ظاهراً در عالم #رؤیا پدر را دید. سراسیمه از خواب بیدار شد و مجدداً سراغ پدر را گرفت.
💥خبر را به یزید ملعون رساندند، دستور داد سر بریده پدر را برایش ببرند.
☘️رأس مطهر سیدالشهدا را در میان طَبَق، وارد #خرابه کردند. سرپوش طبق را کنار زد، سر مطهر را دید و آن را در آغوش کشید.
🍂بر پیشانی و لبهای پدر بوسه زد و آه و نالهاش بلندتر شد و گفت: "پدر جان چه کسی صورت شما را به خونت رنگین کرد؟ چه کسی رگهای گردنت را بریده؟ چه کسی مرا در کودکی #یتیم کرد؟ کاش خاک را بالش زیر سرم قرار میدادم، ولی محاسنت را، خضاب شده به خونت نمیدیدم".
☘️دختر خردسال آن قدر شیرین زبانی کرد تا #خاموش شد. همه خیال کردند به #خواب رفته. وقتی به سراغ او آمدند، از دنیا رفته بود. شبانه او را غسل دادند و در همان خرابه مدفون نمودند.
📚شرح شمع: ص 310، نفس المهموم 456، الدمع الساکه 141
🍁#حضرت_رقيه (س) با آن سن کم، از نداشتن #معجر (روسری و روپوش) اظهار بيزاری داشتند و میتوان اين #بانوی_كوچك_اسلام را، بهعنوان #مرجعی برای #عفاف و #حجاب معرفی كرد.
🍂#شهادت_حضرت_رقيه_بر_تمامی_عفافگرایان_تسلیت_باد.
https://eitaa.com/umefafgaraei