یکی از قدیمی ترین عکس های قدیم از منار گلپايگان کهدر کتاب سیری در ا ایران اثر فیلیپس آرتور پوپ آورده شده.
آرتور آپهم پوپ (Arthur Upham Pope) (زاده ۷ فوریه ۱۸۸۱ رودآیلند – درگذشته ۳ سپتامبر ۱۹۶۹ شیراز) مورخ شهیر آمریکایی آثار هنری ایران بود.او یکی از بنیانگذاران مؤسسه آسیایی دانشگاه پهلوی بود و مدت ۲۴ سال آن را هدایت نمود. پوپ از بزرگترین محققینی بوده که فرهنگ و معماری ایران را به جهانیان معرفی کرد. ارامگاه وی پس از فوت در کنار پل خواجو است
انجمن وردپاتکان گلپايگان
@vardpatekangolpa
خونه تکونی
شاید هیکی از قشنگترین خاطرات هممون، ایام عید و حال و هوای خونه تکونیش باشه که اینروزا همه چیش عوض شده. مثلاً دم عیدی بچا امتحان ثلث دوم داشتند و بخ امتحانا تعطیل بودند شاید یه نیمچه کمکیام به بزرگتراشون میدادند ولی هالا اصلا اون حس وحالش نیس. یادش به خیر اینروزا که میشد دیه کرسیا جعم میشد و من وختی از سر امتحان ور میگشتم با جای خالی اون ور میخوردم و کلی حالم گرفته میشد . خونه هم که بخ ترتمیس کاری چارتاق بود سرد ِ سرد. منام یه گوشه ای میرفتم و کز میکردم.شیشه تمیز کردن اونروزا خیلی سخت بود بس که همی شیشه کوچیک کوچیک بود ولی حالا همی شیشا قدیس هو جلی پاک میشه .اصلا صدا جیر جیر شیشه های اونروزا یه جور دیه بود.
اما بریم سر اصل مطلب که همون خونه تکونی باشه. اصلا اینروزا خبری از خونه تکونی نیس بجز اسمش.اونروزا اِز بس همه جا خاک و خل بود و زیر همی قالیا خاک بود پشت قالیا پر بود ا ِز خاک .یه روز تموم مینداختیمشون کف خیابون تا ماشینا از روش رد شند و بعدام با یه چوقی میوفتادیم به جونشون و حالا بزن و کی نزن.همچین گرت و خاکی تو محل را میوفتاد که نگو . (اینجاس که شاعر باید میگفت: هر که فرشش بیش گرتش بیشتر).
بگذریم، آویزون شدن فرشا از پشت بوما ، خودش یه حس و حالی به آدم میداد در و دیوار شهر رنگ و وارنگ میشد از قالیا. آه .. اما الان دیه کی میشه یه قالی را رو در و دیوار دید اصلا همتش نیس یا اگه باشه پول آبش نی!!
روزگار خیلی عوض شده و یه خونه تکونی اساسی توش افتاده.
ایشالا دلامون هم توش یه خونه تکونی بیفته تا این گرت و غبار کدورت ها و بدبینی ها و جهالتها .... ازش زده بشه بره...
عید همی آخاله ها مبارک.
http://www.yadovir.blogfa.com/post/120
@vardpatekangolpa
قدیمیترین منبعی که به چهارشنبه سوری اشاره کرده، کتاب «تاریخ بخارا» از ابوبکر محمد بن جعفر نرشخی است که میگوید:
چون امیر منصور بن نوح به مُلک بنشست، اندر ماه شوال سال ۳۵۰، به جوی مولیان فرمود تا آن سرای را دیگر بار عمارت کردند و هرچه هلاک و ضایع شده بود بهتر از آن به حاصل کردند. آنگاه امیر به سرای بنشست و هنوز سال تمام نشده بود که چون شب سوری چنان که «عادت قدیم» است، آتشی عظیم افروختند.
شواهد و قرائن نیز نشان میدهد که این جشن، پیشینه بسیار کهنی دارد و قدمت آن حتی به دوران قبل از ظهور مذهب زرتشت در ایران برمیگردد.
میدانیم در ایران باستان هفته وجود نداشت و زمان برگزاری چهارشنبه سوری در فاصله ۱۰ روز پایانی سال بود؛ تا اینکه ظاهرا این جشن در قرون اولیه اسلامی در روز چهارشنبه آخر سال تثبیت میشود و از آن برای رفع نحسی و بلا استفاده میشود.
@vrdpatekangolpa
در آثار تاریخی نظیر کاخ چهلستون نیز میتوان اشاره به چهارشنبه سوری را مشاهده کرد. در ضلع جنوبی این کاخ نقاشی جالبی از آیینی شبیه به چهارشنبه سوری به چشم میخورد. این نقاشی عصر صفوی که با نظارت رضا عباسی کشیده شده است، آتش و تجمع افرادی به دور آن را نشان میدهد
@vardpatekangolpa
شاهنامه نیز میتوان ردپای چهارشنبه سوری را پیدا کرد؛ بهعنوان مثال در داستان رزم بهرام چوبینه با پرموده پسر ساوهشاه، یک ستارهبین به بهرام پند میدهد:
ستارهشمر گفت بهرام را که در «چارشنبه» مزن کام را
اگر زین بپیچی گزند آیدت همه کار ناسودمند آیدت
یکی باغ بد در میان سپاه از این روی و زان روی بد رزمگاه
بشد «چارشنبه» هم از بامداد بدان باغ کامروز باشیم شاد
ببردند پرمایه گستردنی می و رود و رامشگر و خوردنی
....
ز جیحون همی آتش افروختند زمین و هوا ار همی سوختند
@vardpatekangolpa
گروهی از پژوهشگران گذر سیاوش از آتش برای نشاندادن پاکی خود را نقطه شروع چهارشنبه سوری میدانند
@vardpatekangolpa
♈️ خلق جهان با #قلم_ریاضی
✳️ به مناسبت ۱۴ مارس #روز_جهانی_ریاضیات
✍ علی اکبر جعفری و ابراهیم جعفری
🌍 دهکده جهانی
تلگرام:
@dehkade_jahan
✅ سال ۲۰۱۹ میلادی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد ( یونسکو ) در چهلمین کنفرانس سالانه خود تصمیم گرفت روز ۱۴ مارس ( ۲۳ اسفند ) را به عنوان روز جهانی ریاضیات نام گذاری کند.
🔹هدف روز جهانی ریاضی نشان دادن نقش اساسی این دانش در دستیابی به اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد (SDGs) است.
✅ شورای اجرایی سازمان یونسکو با توجه به نقش ریاضیات در پیشبرد سایر علوم؛ بهویژه در فهم مسائل بزرگ اجتماعی، زیستمحیطی و معضلات مربوط به آنها مانند آثار تغییرات آب و هوایی، مبارزه با نابودی تنوع زیستی، پیشبینی و برآورد نیازهای رشد جمعیت از جمله غذا و کمک به یافتن راهکارهای علمی، این تصمیم را اتخاذ کرد.
🔹 هدف از نامگذاری روز بینالمللی ریاضیات، در معرض نگاه عموم قرار دادن فعالیتهای حوزه ریاضی در طول سال است.
✅ در سند مربوط به نامگذاری این روز، با اشاره به میراث علمی #مریم_میرزاخانی و سه بانوی دیگر ریاضیدان، بر نقش سازنده زنان در توسعه ریاضیات تأکید گردیده و از آنان به عنوان الگوهایی برای زنان و دختران جویای دانش در همه جوامع نام برده شده است.
✅ روز جهانی ریاضیات بر اساس #عدد_پی (۳/۱۴)، روز چهاردهم از سومین ماه سال میلادی در نظر گرفته شده است.
🔹ریاضیات عالی ترین دستاورد فکری و اصیل ترین ابداع ذهن آدمی است. موسیقی می تواند روح را برانگیزد یا آرام سازد. نقاشی می تواند چشم نواز باشد. شعر می تواند عواطف را تحریک کند. فلسفه می تواند ذهن را قانع سازد. مهندسی می تواند زندگی مادی آدمی را بهبود بخشد؛ اما ریاضیات همه این موارد را باهم عرضه می کند.
✅ اين سخن #گاليله، فيلسوف و بنيانگذار فيزيك جديد مشهور است كه خداوند جهان را با قلم رياضی خلق كرده است. با اين نگاه بود كه تصوير جهان و گزارش آن نسبت به گذشته تفاوت پيدا كرد و علم جديد به وجود آمد.
✅ علم لقمه برگرفتن از سفره طبیعت و ریاضی زاییده احتیاج است. ریاضی انعکاس دنیای واقعی در ذهن ماست. به عبارتی زیباترین زبان برای توصیف طبیعت و روابط بین پدیدههای آن است. می توان گفت: "ریاضیات، مطالعه شباهت ها در تفاوت ها و مطالعه تفاوت ها درشباهت هاست."
✅ علت اساسی موفقیت ریاضیدانان در آفریدن علمی به این زیبایی که عمیقترین معرفت بشری شمرده میشود، سختگیری بدون بخششِ کوچک ترین خطا در کنار پذیرش معیارهای منطقی به همراه جدیت، خلاقیت، اندیشیدن و شجاعت است. به هر بخش از زندگی که کنجکاوانه و با دقت بنگریم، اثر مستقیم یا غیر مستقیم ریاضیات را در آن مشاهده میکنیم.
🔸ریاضیات به ما کمک می کند تا مشکلات و موضوعات زندگی را بهتر و راحت تر تجزیه و تحلیل کنیم. بی جهت نیست که راجر بیکن می گوید: "ریاضیات کلید دروازه ورود به همه علوم اعم از پزشکی، موسیقی، ادبی، اجتماعی، نجوم، صنعت و ... است."
✅ سیر پیشرفت های بشری سرشار از مصادیق، استدلال ها و نتایجی است که با صراحت و روشنی نقش ریاضیات را در علوم پایه، نقش علوم پایه را در پیشرفت علوم، نقش علوم را در تحولات فناوری و نقش فناوری را در توسعه همه جانبه، متوازن و پایدار جوامع نشان می دهد. پس سخن گفتن از فضیلت و اهمیت ریاضی در گذشته، حال و حتی آینده تنها یادآوری یک امر بدیهی و روشن است.
✅ تاریخ علوم نشان می دهد که کشور ما با داشتن نقش غالب در ریاضیات، قابلیت و ظرفیت شکوفایی جهانی در این بخش را دارد.
🔻درخشش چهره ای افتخارآفرین در صحنه بین المللی مانند زنده یاد #پروفسور_مریم_میرزاخانی برنده جایزه " #فیلدز " گواه صادقی بر این مدعاست.
✅ باید گذشته خویش را به خوبی بشناسیم؛ اما در آن توقف نکنیم. به حیات مجدد فرهنگ و تمدن خود بیندیشیم که از دل آن خوارزمی، ابوریحان بیرونی، خیام نیشابوری، فارابی، ابوالوفا بوزجانی، غیاث الدین جمشید کاشانی، و ... و در دوران معاصر پروفسور محسن هشترودی، پروفسور تقی فاطمی، دکتر غلامحسین مصاحب، پروفسور رضا، استاد پرویز شهریاری، استاد احمد آرام، استاد احمد بیرشک و ... برخاسته اند.
✅ از این رو کسب شایستگی های لازم برای جذب و هضم یافته ها و دستاوردهای علمی و فرهنگی دیگران، از سرِ عزت و خودباوری است. در چنین چشم اندازی، نقد خردمندانه گذشته جایگاهی ویژه دارد؛ چنان که عرضه و ارائه روزآمد آن یافته ها نیز اهمیت فراوان دارد.
✅ دنیای امروزی وامدار ریاضیات است؛ زیرا لازمه ادامه راه پیشرفت و توسعه کشور در گرو پرورش ریاضی دانان خوب است.
🔹اگر انسانها در زندگی روزمره از ریاضیات الگو بگیرند و از آن استفاده کنند، آنگاه مشکلات اقتصادی و فرهنگی جامعه برطرف میشود
🔹امیدواریم دانش ریاضی علاوه بر مراکز آکادمیک، در متن جامعه فراگیر گردد و #گفت_و_گو در جامعه ما با منطق و استدلال که شالوده ریاضیات است، نهادینه گردد.