🔸 #معرفی_کتاب | امامت و رهبری در نگاه عقل و دین
🔹از نظر مورخان اسلامی، دعوا بر سر جانشینی پیامبر مکرم (ص) از نخستین مباحث کلامی بعد از توحید و نبوت به شمار میرود. نظریه پردازیهایی که موافقان و مخالفان در بحث امامت نمودنده اند، از پژوهشهای گران سنگ و ارجمندی است که در مباحث رهبری و خلافت صورت گرفته و از ذخایر ارزشمند و ماندگار است.
🔹هنگامی که برخی از عالمان شیعه به علمای اهل سنت خرده میگیرند که چرا مهمترین واجب الهی؛ یعنی دفن جسد مطهر پیامبر را رها کرده، گروه اندکی به نام اصحاب حل و عقد در سفینه گرد آمدند تا رهبر و جانشین تعیین کنند، در پاسخ میگویند:
🔹این کتاب ۳۰۴ صفحه ای به اهتمام محمد باقر شریعتی سبزواری به همت موسسه بوستان کتاب به رشته تحریر درآمده است.
🌐 vasael.ir/0003Go
🆔 @vasael_ir
🔸نظریهپردازی اسلامی با معادل سازی مفاهیم وارداتی محقق نمیشود - 1
🔹سومین نشست تخصصی حقیقت مجازی به همت معاونت گروه مطالعات فضای مجازی معاونت پژوهش حوزه علمیه حوزه خراسان پنجشنبه در مدرسه تخصصی قرآن و عترت برگزار شد.
🔹 #حجت_الاسلام_محمدی: روایت عنصر اصلی رسانه است و به همین دلیل فرزندان ما باید با زبان قصه آشنا شوند و این یک قانون کلی است چراکه قصه زبان رسانه است.
🔹این قانونها محدود هستند در عین حال باید با قوانین محدود رسانه آشنا شد و از طرفی این قواعد آموزش داده شود؛ یکی از قواعد بسیار مهم بازنمایی است که همه رسانهها واقعیت را بازنمایی میکنند.
🔹 #حامد_امامی: در بحث چیستی سواد رسانهای و آنچه که در این مجموعه قرار نمیگیرد مناقشات و مناظرات بسیاری وجود دارد و از طرفی باید مشخص کرد که سواد رسانه چه چیزهایی را شامل نمیشود که این نقطه تعیین کننده است.
گزارش #نشست:
🌐 vasael.ir/0003Hf
🆔 @vasael_ir
🔸امام صادق علیه السلام :
🔹إِنَّ السَّرَفَ يورِثُ الفَقرَ وَ إِنَّ القَصدَ يورِثُ الغِنى؛
🔹اسراف باعث فقر و ميانه روى موجب بى نيازى مى شود.
📚 کافی(ط-الاسلامیه)ج 4 ، ص 53 ، ح 8
🆔 @vasael_ir
🔸بررسی اندیشههای کلامی حضرت آیتالله خامنهای
به همت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی صورت گرفت؛
🔹کرسی علمی ترویجی کلامی حضرت آیتالله خامنهای، دوشنبه یکم بهمنماه 1397 به همّت گروه کلام پژوهشکده حکمت و دینپژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در تالار فرهنگ این پژوهشگاه برگزار شد.
🔹حجت الاسلام دکتر جبرئیلی: بررسی آرای کلامی ایشان میتواند در تدوین و ترسیم صحیحی از الهیات و کلام اجتماعی برای امروز ما تأثیرگذار باشد به طوری که با کلام ایشان میتوانیم به یک نقشهای الهیات اجتماعی برسیم.
🔹کارهایی قبل از بنده در این موضوع انجام شده است؛ هم در این پژوهشگاه و هم در مؤسسه قدر ولایت به این مسأله اهتمام داشته اند؛ کارهای اندیشه مجله حوزه نیز هست و کارهای به ثمر نرسیدهای هم وجود دارد که من در پیشینه ذکر کردهام.
🔹حجت الاسلام دکتر مهدوی راد: شهید مطهری تصریح دارد که ما امروز باید به امامت بر مبنای اداره جامعه نگاه کنیم و به این شکل از امامت بحث کنیم. آیت الله خامنهای به صورت عجیبی به شهید مطهری عشق میورزیدند تا جایی که خواندن کتابهای ایشان را حتّی در قبل از انقلاب نیز به طلاب و فضلاء توصیه میکردند.
متن کامل #نشست:
🌐 vasael.ir/0003Hg
🆔 @vasael_ir
🔸نشست علمی توسعه اقتصادی در نظام جمهوری اسلامی ایران
بیست و پنجمین پیشنشست علمی در راستای همایش ملّی نقش انقلاب اسلامی در تأسیس و توسعه علوم انسانی به همّت گروه کلام پژوهشکده حکمت و دینپژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.
🔹حجت الاسلام دکتر ناصر جهانیان: توسعه اقتصادی یک تحول بلند مدّت است که در غرب 200 سال، در ژاپن 100 سال و در کره 40 سال طول کشید و هر چه که به دوران جدید نزدیک میشویم این مدّت کمتر میشود.
🔹وسعه اقتصادی را عَلَم بالغلبه است، به این معنا که مراد از آن حرکتی است که کشورهای جهان سوم بعد از جنگ جهانی دوم برای رسیدن به توسعهیافتگی از طریق یک نظام عقلانی برنامهریزی شده، صورت دادند.
🔹تأثیر دانشی جمهوری اسلامی بر نظام اقتصادی است و باید بدانیم که خود توسعه اقتصادی یک دانش است.
🌐 vasael.ir/0003Hm
🆔 @vasael_ir
🔸مسیر رسیدن به نمایی مشخص از وضعیت مطلوب در مسئله جنسیت/ موضوع فقه جنسیت، تفاوتهای اعتباری میان زن و مرد است
حجت الاسلام والمسلمین #حسین_بستان، در درس خارج فقه نظامهای اسلامی که از سوی دبیرخانه مفتاح برگزار گردید، مطرح کرد:
🔹گرچه در تراث فقه شیعه رسالههایی در باب فقه النساء دیده میشود اما بسیاری از احکام زنان احکام مشترک است و در مفهوم جنسیت نمیگنجد. چرا که حیطه جنسیت موضوعاتی است که تفاوتی بین زن و مرد اعتبار شده.
🔹اگر در احکام الهی یک اعتبار متفاوتی میان زن و مرد صورت گرفت میتوانیم بگوییم یک مسئله جنسیتی است.
🔹جنسیت یکی از مسائل مبتلابه در اکثر جوامع است که خود ابعادی دارد. یک بعد آن جنبههای جامعهشناختی یا روانشناختی آن است اما یک محور مهم در مباحث جنسیتی مباحث فقهی است چرا که علوم اجتماعی مانند جامعهشناسی و روانشناسی نهایتا ما را با وضع موجود آشنا میکند و بیشتر از این کارایی ندارد.
🔹آن نقش دین است که در محورهای مختلف اینها را مشخص کند. قسمتی از این مباحث که جنبه مبادی دارد در کلام به آن پرداخته میشود و محور مهم دیگر فقه است.
🆔 @vasael_ir
🔸 امام صادق علیه السلام:
🔹 كلُّ ذِي صَناعَةٍ مُضْطَرٌ إلى ثَلاثِ خِلالٍ يَجتَلِبُ بِها الكَسبَ وهُوَ أن يَكونَ حاذِقا بِعِلمٍ، مُؤَدِّيا لِأَمانَةٍ فيهِ، مُستَميلاً لِمَنِ استَعمَلَهُ.
🔹هر پيشهورى بايد از سه ويژگى برخوردار باشد تا با آن بتواند كسب روزى نمايد: دانش آن كار را به كمال بداند؛ در آن پيشه امانتدارى پيش گيرد؛ و به زيردستانش محبت ورزد.
📚 بحار الأنوار ج ١٧ ص ١٨٢
🆔 @vasael_ir
🔸 سومین نشست علمی از سلسله نشست های علمی «احیای حیات طیبه» در راستای بازخوانی فقه شیعه و امکان ارائه دیدگاه نظام واره به مباحث فقهی و رویکردهای متفاوت در مسأله #فقه_نظام، ارائه #علوم_حوزوی_تراز_انقلاب_اسلامی و ارتقاء و روزآمدی علوم حوزوی از سوی موسسه احیاء حیات طیبه با مشارکت مرکز پژوهشهای مسجد جمکران برگزار می شود.
🔹 سخنران: حجت الاسلام #ملک_زاده
🔹 موضوع: نظام سازى يا نظام يابى؛
🔹تبيين ديدگاه و روش شهيد صدر در دستيابى به نظامهاى اجتماعى از منظر اسلام؛
🔹چهارشنبه ۳ بهمن ماه از ساعت 18:30 - قم، خیابان دور شهر، کوچه 28، ساختمان مرکز پژوهشهای مسجد جمکران.
🆔 @vasael_ir
🔸سی و پنجمین کرسی آزاد اندیشی (ترویجی) پژوهشگاه فقه نظام برگزار می گردد .
موضوع : تبیین موضوع فقه نظام
🔹ارائه دهنده : حجت الاسلام سید وحید حسینی
🔹ناقدین : حجج اسلام دکتر علی اکبر یان / علی صالحی منش
🔹یکشنبه 7/11/97 ساعت 18 - قم - خیابان صفاییه کوی ممتاز ساختمان نورالثقلین پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @vasael_ir
🔸در دنیای امروز تنها پشتوانه پول، قدرت حکومتهاست
حجت الاسلام # ملک_زاده، در درس خارج فقه نظامهای اسلامی که از سوی دبیرخانه مفتاح برگزار گردید، مطرح کرد:
🔹پشتوانه پول قدرت خود کشورهاست قدرتی که یک دولت دارد یعنی تولید کننده پول دارد. اکنون چرا دلار آمریکا اعتبار دارد؟
🔹این کشور شاید دهها برابر نیاز خود اسکناس تولید میکند ولی تورم و مشکلات اقتصادی خود را به کشورهای دیگر صادر و سرریز میکند. یعنی با دزدی و نابود کردن کشورهای دیگر خود را سرپا نگه میدارد.
🔹برخی میگویند ایران بهشت بیت کوین است، در ایران چند ویژگی وجود دارد که این موضوع مطرح میشود. یکی از این ویژگیها این است که برای ماینینگ و استخراج بیت کوین برق زیادی مصرف میشود.
🔹در کشورهایی که برق گران است این ماینینگ بسیار زیاد در میآید در حالی که در ایران برقِ ارزان قیمت داریم، برق ارزان قیمتی که معمولاً به شکل ثابت وجود دارد.
🆔 @vasael_ir
🔸آسیبهای فرهنگی و اجتماعی خانوده
#نشست_علمی «آسیب شناسی علمی ـ فرهنگی خانواده» سه شنبه 2 بهمن 97 در سالن جلسات دانشگاه باقرالعلوم (ع) برگزار شد.
🔹دکتر #آزاد_ارمکی: هدف ما این است که از طریق مباحث جامعه شناسی خانواده وارد مباحث جامعه شناسی جامعه ایران بشویم.
🔹این یک قاعده کلی در مباحث جامعه شناسی است که از یک موضوع خاص شروع می کنند و بعد به فهم یک نهاد اجتماعی می رسند و بعد جامعه بزرگتر را مورد بررسی قرار می دهند. با این توضیح در مسائل جامعه شناسی از کلی گویی باید پرهیز کرد. متاسفانه در سند چشم انداز هم فقط کلی گویی شده است.
🔹متاسفانه آنچه که در غرب کلاسیک مطرح بود امروز و در ایران معاصر ما مطرح است؛ به همین دلیل امروز ما می بینیم مسائلی مثل ازدواج سفید و خانواده شراکتی و امثالهم در ایران مطرح است و مسائل خانواده تبدیل به یک چالش شده است.
🌐 vasael.ir/0003Hs
🆔 @vasael_ir
🔸خبرنامه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی شماره دی ماه 97 منتشر شد.
🔹 تهیه و تنظیم: اداره روابط عمومی و اطلاع رسانی
🆔 @vasael_ir
خبرنامه دیماه 97.pdf
6.14M
🔸دریافت فایل PDF خبرنامه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
🆔 @vasael_ir
🔸رویکرد آیت الله خامنهای در مباحث کلامی، قرآن محوری است
در کرسی «بررسی اندیشههای کلامی حضرت آیتالله خامنهای» مطرح شد؛ / بخش دوم
🔹کرسی علمی ترویجی «بررسی اندیشههای کلامی حضرت آیتالله خامنهای»، دوشنبه یکم بهمنماه 1397 به همّت گروه کلام پژوهشکده حکمت و دینپژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در تالار فرهنگ این پژوهشگاه برگزار شد.
🔹#حجت_الاسلام_مهدوی_راد: نکته ای که در رابطه با مقاله آقای جبرئیلی لازم است عرض کنم وجود مبانی ذیل در اندیشه کلامی رهبری است.
🔹 1 ـ نگاه کردن به اسلام به عنوان یک دستگاه فکری جامع، 2 ـ مرکزیت توحید در کلان اندیشه اسلامی، 3 ـ مرجعیّت قرآن به عنوان مرجع اولین و آخرین در فهم دین، 4 ـ توجّه شدید به حدیث صحیح حاکی از سنّت (شاید این مبنا به خاطر تأثیرات فضای مشهد باشد)، 5 ـ حرکت با جاریهای زمان، 6 ـ توجه به واقعیّتهای اجتماعی از نگاه دین.
🔹 #حجت_الاسلام_ذوعلم: کاتی که به ذهن من میآید این است که در آثاری که قرار است در باب اندیشههای رهبری تألیف شود، شیفتگی و حبّ شدید به ایشان در مباحث علمی و تحلیلی دخالت نداشته باشد. ایشان را به مثابه یک متفکّر نگاه کنیم، کما اینکه خود ایشان نیز همین سیره را دارند و دیگران را نیز توصیه به این نوع نگاه نقّادانه به خودشان کردهاند.
🌐 vasael.ir/0003Hi
🆔 @vasael_ir
پایگاه فقه حکومتی وسائل
🔸تعلیم و تربیت اسلامی هویتی انشائی و تجویزی دارد نشست روش شناسی پژوهش در تعلیم و تربیت اسلامی، مبان
🔸سازوکار تعامل علم تربیت اسلامی با یافتههای بشری
بخش پایانی / «روش شناسی پژوهش در تعلیم و تربیت اسلامی، مبانی و رویکردها»؛
🔹با توجه به اینکه در حال حاضر روشمند در عرصه #علوم_انسانی عمل نمیشود، سعی شده است که این مباحث روشمند شوند چراکه نگاه دوگرا به گزارههای قرآنی یک #نگاه_فلسفی است.
🔹از دیرباز در جهان فلسفه، فیلسوفان بزرگی همچون #تالیس در تقسیم دانش، به فلسفی و غیر فلسفی و پس از آن، تقسیم فلسفی بهعلمی و نظری، یک نگاه فیلسوفانه وارد شده است.
🔹در #روش_شناسی با رویکرد دوگرا و قالبهای زبانی مخصوصا براساس نگاه دوگرا میتوان گفت که ماهیت فلسفی دارد و یک بحث فلسفی و عقلی است؛ به همین دلیل میگوییم اطلاق روش شناسی در این برنامه درسی و پژوهشی میتواند پذیرفتنی باشد.
🌐 vasael.ir/0003HE
🆔 @vasael_ir
🔸امام صادق عليه السلام :
🔹ثَلاثَةُ اَشْياءَ يَحْتاجُ النّاسُ طُرّا اِلَيْها: اَلاَمْنُ و َالْعَدْلُ و َالْخِصْبُ ؛
🔹سه چيز است كه همه مردم به آنها نياز دارند: امنيّت، عدالت و آسايش.
📚تحف العقول ص 320
🆔 @vasael_ir
🔸ضرورت تبیین تفاوت کلام با کلام سیاسی
🔹کرسی علمی ـ ترویجی «روششناسی کلام سیاسی با تأکید بر کلام سیاسی آیت الله خامنهای»، سهشنبه دوم بهمنماه 1397 به همّت گروه گروه سیاست پژوهشکده نظامهای اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در تالار فرهنگ این پژوهشگاه برگزار شد.
🔹 #حجت_الاسلام_سیدباقری: زوایه اول که بحث نقد به مقاله باشد، بنده از چند جهت نسبت به این مقاله صحبت دارم؛ یکی در بحث ساختار آن و یکی در بحث محتوا و یکی هم در بحث نتیجه و کاربرد.
🔹در خصوص ساختار مقاله چند نقد دارم و اولین نقد بنده این است که پرسش اصلی در متن مقاله مطرح نشده هر چند این پرسش از متن قابلیّت برداشت دارد ولی به هر حال در متن مقاله پرداختن به پرسش اصلی ضروری است.
🔹دومین نقد بنده این است که ادّعای محقق در این مقاله در پس ذهنش پنهان شده و ما نفهمیدیم که مدّعای در این مقاله چیست. آیا قرار است در این مقاله نسبت به روش کلام سیاسی آسیبشناسی صورت گیرد یا اینکه مدّعا این است که قرار است گزارش یا توصیفی نسبت به روش کلام سیاسی صورت گیرد.
گزارش کامل #نشست:
🌐 vasael.ir/0003Hu
🆔 @vasael_ir
🔸ظهور و بروز کارآمدی فقه حکومتی همکاری مسؤولان اجرایی را میطلبد
#حجت_الاسلام_رحیمی_صادق مدیر حوزه علمیه استان تهران:
🔹از آن جایی که رسالت اصلی فقه رسیدگی به تمام جزئیات زندگی بشر است و به درستی در طول تاریخ از عهده آن برآمده توانسته در تمام حوزهها احکام لازم در جهت زندگی بهتر بشر ارائه کند.
🔹طبیعی است که توجه به فقه حکومتی از رسالت حوزههای علمیه است به خصوص در زمانی که حکومت اسلامی بر پایه ولایت فقیه استوار شده و از آنجایی که فقه متکفل اداره جامعه است، ضروری است فقه حکومتی بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
متن کامل #گفت_و_گو
🌐 vasael.ir/0003Hv
🆔 @vasael_ir
🔸 #معرفی_کتاب | مرجعیت سیاست در عصر غیبت (جلد دوم)
🔹نهاد عظيم مرجعيت كه با ابتكار حكيمانه نظام امامت شيعي، در عصر غیبت طراحي و خورده شد، تبلور تلاش راست قامتاني فرهيخته اي است كه با فرزانگي و كسب فضايل و پارسايي، در حد توان، مسئوليت خطير پاسداشت سازمان ديانت در عرصه هاي سياست، اقتصاد، حقوق و وظايف فردي، خانوادگي و اجتماعي را بر عهده گرفته.
🔹دشمنان نيز به خوبي دريافتند كه مبارزه با ديانت، اين مسدد غيرت و جوانمردي و مانع فزون خواهي سلطه گران فقط با در هم كوبيدن اين نهاد ميسر است؛ چنان كه پيشينيان نيز براي خنثي سازي آثار وحي به مهجوريت قرآن ناطق و اهل بيت (ع) عصمت همت گماشتند.
🌐 vasael.ir/0003HW
🆔 @vasael_ir
🔸تحقق اقتصاد مقاومتی منافع جریان نفوذ را به خطر میاندازد
🔹تحریمهای داخلی را اقتصاد مقاومتی از بین میبرد و در عین حال با توجه به اینکه تحریمهای خارجی برای دشمنان هزینههای سنگین دارد فقط با تحریم نمیتوانند کاری از پیش ببرند چراکه براساس یک تحقیقات محاسباتی اعلام شده است که از سال ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۴ خسارت آمریکا از تحریمهای ایران تا ۲۷۱ میلیارد دلار خسارت است و حتی خسارتهای اروپا بیشتر است، ولی تحریمهای داخلی و خارجی توأم با یکدیگر سبب قدرت و فشار میشوند.
🔹در واقع مبنای تعارض آمریکا و انقلاب اسلامی یک رویاروئی تمدنی عمیق و طولانی است که استراتژیستهای انقلابی و غیر انقلابی به این موضوع اعتراف دارند.
🔹این دو تمدن چند قرن است که با یکدیگر درگیر شده اند و از آنجائی که در دوران انقلاب اسلامی ایران داعیه دار ایجاد تمدن نوین اسلامی است که اگر این تمدن ایجاد شود آمریکا و اروپا متضرر خواهند شد و مجبور میشوند که در چارچوب تمدن اسلامی قرار بگیرند.
گزارش کامل #نشست:
🌐 vasael.ir/0003Hw
🆔 @vasael_ir
🔸 #گزارش | " #امام_موسی_صدر در ساحت علم و سیاست"
🔹#نشست_علمی "امام موسی صدر در ساحت علم و سیاست" عصر امروز با حضور حجت الاسلام والمسلمین رضا مختاری، رییس مؤسسه کتابشناسی شیعه، دکتر شریف لکزایی عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و استاد حوزه و دانشگاه، خبرنگاران، اصحاب رسانه و مطبوعات و سایر طلاب و دانشجویان در سالن اجتماعات خبرگزاری رسا برگزار شد.
🔹استادیان بیان کرد: در طول سالها فعالیت های خوبی در حوزه علمیه انجام شده است اما در مقایسه با لجنههایی که در خارج از کشور علیه ما بسیج شده اند، بسیار اندک هستند.
🔹دکتر شریف لکزایی با اشاره به اندیشههای سیاسی و انقلابی امام موسی صدر، به ارائه مطالب خود پرداخته و اظهار داشت: بیشتر مایل هستم که بخش فلسفی امام موسی صدر را تبیین کنیم.
🔹حجت الاسلام والمسلمین مختاری به ارائه مباحث خود در زمینه امام موسی صدر پرداخت و با اشاره به این موضوع اظهار داشت: امام موسی صدر در هر طبقهای جزء فضلا بوده و در زمان ما هم جزء فضلای حوزه علمیه بودهاند.
🆔 @vasael_ir
🔸امام صادق عليه السلام:
🔹مَن طَلَبَ الحَلالَ فَهُوَ مِنَ اللّهِ عز و جل صَدَقَةٌ عَلَيهِ.
🔹 هر كه در طلبِ روزى حلال برآيد، آن روزى، صدقهاى است از جانب خداوند عز و جل به او .
📚 الكافي : ج ٤ ص ١٢ ح ١١
🆔 @vasael_ir
🔸 رسول اكرم صلى الله عليه و آله :
🔹أَفضَلُ العمالِ العِلمُ بِاللّه إِنَّ العِلمَ يَنفَعُكَ مَعَهُ قَليلُ العَمَلِ وَكَثيرُهُ وَإِنَّ الجَهلَ لايَنفَعُكَ مَعَهُ قَليلُ العَمَلِ وَلا كَثيرُهُ؛
🔹بهترين اعمال، خداشناسى است، زيرا با وجود علم و معرفت، عمل، كم يا زياد تو را سود مى بخشد اما با وجود نادانى (نسبت به خدا) عمل، نه اندكش تو را سود مى بخشد نه بسيارش.
📚 نهج الفصاحه ، ص228
🆔 @vasael_ir
🔸جواز تجسس در #حریم_خصوصی افراد منحصر در #مسائل_امنیتی است
#آیت_الله_عابدی مطرح کرد؛
🔹مقوله امنیت، یکی از پدیدههای اساسی و بنیادین مورد نظر اندیشمندان و فقها و از نیازهای حیاتی فردی و اجتماعی به شمار میرود. ایجاد و گسترش #امنیت وظیفه آحاد ملت و حکومتها و دولتهاست و هیچ مکتب یا #نظام_حقوقی نمیتواند خود را نسبت به موضوع امنیت بیتفاوت قلمداد کند.
🔹درباره مسأله امنیت حدودا 600 آیه در #قرآن وجود دارد، کل فقه 500 آیه در قرآن دارد و این مسأله نشان دهنده اهمیت امنیت است، در #فقه نیز نسبت به همین صورت است.
🔹نخستین چیزی که مردم از #حکومت انتظار دارند امنیت است، فرقی هم ندارد چه حکومتی باشد، برای #علما و #مراجع و بزرگان هم امنیت یک اصل است.
متن کامل گزارش:
🌐 vasael.ir/0003Hx
🆔 @vasael_ir