#فلسفه #مباحث_فلسفی #کمیت
#ویکی_فقه
🔰 تَخَلْخُل وَ تَکاثُف
◾️دو اصطلاح در فلسفه طبیعی به معنی رقیق شدن و غلیظ شدن هستند. و در اصطلاح آنرا به فزونی یا کاستی حجم چیزی بدون انضمام شیء خارجی و یا جدایی چیزی از آن، بر اثر عللی مانند حرارت و برودت، تعریف کردهاند.
💢 با توجه به تعریفی که برای تخلخل و تکاثف شد، این #اصطلاح از نمو و ذبول متمایز میشود، با آنکه هر یک نوعی از حرکت در کمیت به شمار میروند، در #تخلخل و #تکاثف مقدار جسم بدون پیوستگی یا جداییِ چیزی زیاد و کم میشود، اما #نمو_و_ذبول همراه با پیوستگی یا جدایی است.
💠 دیدگاههای متفاوتی دربارهی این مبحث ارائه شده است برای مطالعه، به لینک زیر بروید.👇
wikifeqh.ir/تخلخل_و_تکاثف
@WikiFeqh
#قصد_لذت #نگاه #فقه
#ویکی_فقه
👁🗨 اسلام بعضی از رفتارها مانند نگاه کردن به #موی_زن_نامحرم را که اغلب هیجان جنسی در پی دارند بطور مطلق ممنوع دانسته و بین #حصول_لذت و عدم آن و #قصد_لذت و عدم آن تفاوتی نمیگذارد.
🔸 آیا صرف حصول میل جنسی باعث حرمت این اعمال میگردد؟
🔸 قصد لذت و علم به حصول لذت در حرمت این اعمال چه تأثیری دارند؟
✅ بنابر آیات، روایات و اقوال علما به دست میآید که #رفتار ایجاد کننده لذت جنسی در صورت عدم قصد لذت حرمتی ندارد و تنها مکروه است، ولی کاری که به قصد #لذت_جنسی انجام میشوند باید ترک کرد.
📚 برای مطالعهی بیشتر، به لینک زیر بروید.👇
wikifeqh.ir/نقش_قصد_لذت_در_حرمت_نگاه
@WikiFeqh
#مناظرات #اهل_بیت #صلوات
#ویکی_فقه
❇ برخیها وقتی که نام #علی (علیهالسّلام) را میبرند، بجای «علیه السّلام» میگویند: «کرّم الله وجهه؛ #خداوند مقامش را ارجمند کند» (در حالی که در مورد سایر #صحابه_رسول_خدا (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم)) میگویند: «رضی الله عنه؛ #خدا از آنها راضی شود»، زیرا خود آنها معتقدند که امام علی (علیهالسّلام) گناهی نکرده تا دربارهاش «رضی الله عنه» گفته شود، بلکه باید درباره علی (علیهالسّلام) گفت: «خدا بر مقامش بیفزاید».
💢 اینک این سؤال پیش میآید که چرا با ذکر نام علی (علیهالسّلام)، جملهی «علیه السّلام» نمیگویند؟
👥 اگر مناظره #دکتر_تیجانی و استاد منعم را مطالعه کنید تصدیق خواهید کرد حق با کسانی است که درباره علی، علیهالسّلام میگویند. برای مطالعه این مناظره به لینک زیر بروید.
http://wikifeqh.ir/مناظره_درباره_جواز_صلوات_بر_ائمه_اطهار
@WikiFeqh
#فقه #قواعد_فقهی
#ویکی_فقه
در مواردی که مفاد حکم رخصت است و مدلول آن این است که انسان میتواند فلان عمل را انجام دهد.
مثل اینکه انسان میتواند #زوجه خود را #طلاق دهد که در این صورت برای فقیه این سؤال مطرح میشود که این توانایی، حق است یا حکم؟
اگر حق است، زوج میتواند به طریقی بر عدم انجام دادن طلاق متعهد شود و یا این #حق خود را #اسقاط کند و اگر حکم است نخواهد بود.
✅ برخیعقیدهدارند که برای تشخیص #حق از #حکم باید به آثار توجه کرد: چنانچه این آثار، #قابل_نقل_و_انتقال و #اسقاط باشند، این سلطه و توانایی، #حق است و گرنه از مصادیق #حکم خواهد بود. [ادامه مطلب]
wikifeqh.ir/نحوه_تشخیص_حق_از_حکم
@wikifeqh
#اندیشه_سیاسی #شورای_نگهبان
#ویکی_فقه
🌐 وقتی به قوانین اساسی کشورهای دیگر رجوع کنیم، میبینیم که از #آمریکا و کشورهای اروپایی تا کشور آفریقایی #نیجریه، از کشورهای صنعتی و پیشرفته تا فقیرترین کشورها، همگی دارای نهاد کنترلکننده قوانین با استفاده از #قانون_اساسی و نهاد مفسر قانون اساسی و #ناظر_بر_انتخابات هستند.
🌀 جالب اینکه اختیارات این ارگانها در بیشتر موارد، بسیار بیشتر از #اختیارات شورای نگهبان است.
💠 تمام کشورها، به این نتیجه رسیدهاند که اصل برتری #قانون_اساسی ایجاب میکند، همه قوانین مصوب #کشور با آن منطبق شود و الا، #حقوق اساسی افراد دستخوش نوسانات میگردد و اصل ثبات و تداوم سیاسی کشور، که با قانون اساسی برقرار شده، متزلزل میگردد.
🌀 در راستای این هدف، دو شیوه کنترلی مختلف توسط دو نهاد در کشورهای جهان دیده میشود:
۱- قوه قضائیه در آمریکا، هند، ترکیه و ...
۲- سازمان سیاسی در ایران و فرانسه
❇️ در مورد اهمیت شورای نگهبان، همین بس که بنابر اصل ۹۳ قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی بدون وجود شورای نگهبان اعتبار قانونی ندارد
wikifeqh.ir/تقسیم_قوا_در_جمهوری_اسلامی
@WikiFeqh
#علمای_شیعه #تراجم #محدثین
#ویکی_فقه #علامه_مجلسی
#سید_نعمت_الله_جزایری که نامیترین شاگرد علامه مجلسی است، میگوید:
«با آنکه در سن جوانی به سر میبرد چنان در #علوم تتبع کرده بود که احدی از علمای زمانش به آن پایه نرسیده بودند».
✅ نگاهی به زندگی علامه محمد باقر مجلسی در لینک زیر 👇
wikifeqh.ir/علامه_محمدباقر_مجلسی_اصفهانی
@WikiFeqh
#اقتصاد #مکاتب_اقتصادی
#ویکی_فقه
نظریههای سیاسی و اقتصادی مختلف با گذشت زمان، اصلاحات مختلفی را به خود میبینند. مکتب #لیبرالیسم نیز از این #قاعده مستثنی نیست. با بروز بحران بزرگ #اقتصادی، #لیبرالیسم به سوی هر چه دولتیتر شدن و دخالت بیشتر دولت در #مسائل_اقتصادی در راستای حل معضلات اقتصادی جوامع غربی پیش رفت؛ ولی از اواسط قرن بیستم با نظریه پردازیهای افرادی چون #میلتون_فریدمن، دگرگونی دیگری در این مکتب رخ داد که به #نئولیبرالیسم معروف گشت.
💢 اکنون سؤال این است که آیا عصر نئولیبرالیسم نیز پایان یافته است؟
wikifeqh.ir/نئولیبرالیسم
@WikiFeqh
#تاریخ_معصومان #امام_کاظم
#ویکی_فقه
امام #موسی_بن_جعفر (علیهماالسلام)، امام هفتم از #ائمه_اثنی_عشر، نهمین معصوم از چهارده معصوم علیهمالسلام است.
به جهت کثرت زهد و عبادتش معروف به العبد الصالح و به جهت حلم و فرو خوردن خشم و صبر بر مشقات و آلام زمانه مشهور به الکاظم گردید.
کنیه آن حضرت ابوابراهیم بوده ولی به ابو علی نیز معروف بودهاند.
📚 برای مطالعه بیشتر به لینک زیر👇 بروید:
wikifeqh.ir/امام_موسی_کاظم_علیهالسلام
@WikiFeqh
💐 🌻 #ولادت باسعادت #امام_کاظم علیه السلام بر شما همراهان عزیز مبارک باد!
#دین_شناسی #عدالت #کلام_اسلامی
#ویکی_فقه
◽️ #عدالت در رفتار هر فرد جامعه با افراد دیگر و در رفتار حکومت و قوانین و برنامههای اجتماعی با افراد جامعه، همچنین در قراردادها و رسوم اجتماعی حاکم بر روابط افراد بروز مییابد. در همه این موارد، عدالت با یکسانی رفتار در شرایط همانند، تحقق مییابد و در عرض #تفاوت شرایط، تناسب رفتار، با توجه به #توانایی، #استحقاق و نیازها لازم است.
✅ برای مطالعهی بیشتر درباره عدالت اجتماعی و بررسی #زمینه_های_عدالت #اجتماعی و موانعی که بر سر #تولد و شکوفایی آن است، لینک زیر 👇را لمس کنید.
wikifeqh.ir/عدالت_اجتماعی_در_دین
@WikiFeqh
#حقوق_حیوانات #حقوق #فقه
#ویکی_فقه
◽️ در چند سده اخیر، بویژه از زمانی که اعلامیه جهانی حقوق بشر به امضا رسید و این اصطلاح، بر سر زبانها افتاد، گاه در میان آنان، سخن از ناسازگاری اسلام با حقوق انسانها به میان آمد.
◾️این امر، در دوران سیاستزده ما، نمود بیشتری پیدا کرده و بر همین اساس، روزی نیست که از سوی این و آن، به #اسلام خرده گرفته نشود و مسلمانان را به نقض حقوق بشر نکنند.
◽️این در حالی است که کاوشگر با انصاف، با نگاهی به آموزههای اسلامی، در مییابد، که نه تنها #حقوق_بشر، به زیباترین وجه، در کانون توجه #اسلام است، بلکه حقوق چهارپایان و درختان و گیاهان نیز در این آیین، جایگاه ویژه دارد و هیچ گونه آسیبی را بَر نمیتابد.
📚 برای مطالعه بیشتر درباره حقوق حیوانات به لینک زیر بروید.👇
wikifeqh.ir/حقوق_حیوانات
@WikiFeqh
#جنگ_چالدران #تاریخ_ایران
#ویکی_فقه
جنگ چالدُران، نخستین جنگ دولتهای #صفوی و عثمانی در سال ۹۲۰ قمری در دشت چالدران. فرمانده سپاهیان صفوی را #شاه_اسماعیل_اول_صفوی برعهده داشت و فرمانده 🗣 سپاهیان عثمانی، برعهده شاه سلیم اول بود. نتیجه جنگ شکست #سپاهیان صفوی و خانهنشین شدن شاه اسماعیل بود...
⁉️ علت وقوع #جنگ و دلیل #شکست صفویان چه بود؟
🔘 پاسخ را در لینک زیر مطالعه کنید.
wikifeqh.ir/جنگ_چالدران
@WikiFeqh
#علمای_شیعه #اعلام #فلاسفه
#ویکی_فقه
◀️ بی تردید "ابوعلی سینا"نامدارترین #دانشمند_مسلمان و #ایرانی است که توانسته است در بیشتر #علوم زمانهی خود تحول ایجاد کرده و نام خود را در تاریخچهی بسیاری از #علوم به ثبت برساند. #شهرت او محدود به #ایران یا حتی عالم اسلام یا محدود به علوم خاصی مانند فلسفه و منطق نیست بلکه شاید بتوان گفت عظمت شخصیت علمی "ابوعلی سینا"در علم طب بیش از مقام علمی او در فلسفه و #منطق است.
📚 برای مطالعهی بیشتر درباره زندگی #ابن_سینا به لینک زیر بروید.
wikifeqh.ir/ابوعلی_سینا
@WikiFeqh
#یائسگی #زنان #فقه
#ویکی_فقه
◾️ آغاز #دوره_یائسگی، نقطه عطفی در زندگی زنان به شمار می رود. احکام شرعی متمایز در دو دوره سنی قاعدگی و یائسگی، #زنان را با این سؤالات زیر روبه رو ساخته است:
1️⃣ آغاز یائسگی در چه سنی است؟
2️⃣ آیا به رغم وضع طبیعی نایکسان زنان، میتوان #سن_شرعی ثابتی را ملاک ورود به دوره یائسگی قرار داد؟
3️⃣ آیا در اینباره فرقی میان زنان هست؟
✅ فقهای ما از گذشته، نگاه یکسانی به این #مسئله نداشته و بیش از ده نظر دادهاند. بین #فقهای_اهل_سنت هم اختلاف زیادی به چشم می خورد و در مجموع حدود ۲۵ نظر در میان فقهای #اسلامی وجود دارد [ادامه مطلب]
wikifeqh.ir/تعیین_سن_یائسگی
@WikiFeqh
#کتابشناسی #کتب_حدیثی_شیعه
#ویکی_فقه
«کمال الدین و تمام النعمة»، معروف به اکمال الدین صدوق، تالیف شیخ صدوق رحمة #الله علیه، به #زبان_عربی و در موضوع #غیبت و #ظهور_امام_زمان (عجّلاللهتعالیفرجهالشریف) است.
📚 برای آگاهی بیشتر درباره این کتاب به لینک زیر بروید.
wikifeqh.ir/کمال_الدین_و_تمام_النعمة_(کتاب)
@WikiFeqh
#اهل_بیت #کلام_اسلامی #مناظره
#ویکی_فقه
#امام_کاظم علیهالسّلام در گفتگویی با هارون الرشید درباره #اهل_بیت که #ذریه_رسول_خدا (صلّیاللهعلیهوآله) خوانده میشوند، به مناظره پرداخت و به #جریان_مباهله، بر پسر رسول خدا (صلّیاللهعلیهوآله) بودن اهل بیت، استدلال نمود.
امام کاظم علیهالسلام فرمودند: خداوند میفرماید: «فَمَنْ حاجّکَ فِیهِ مِنْ بَعدِ ماجائَکَ مِنَ الْعِلمْ فَقُلْ تَعالَوْا نَدْعُ اَبْنائَنا وَ اَبْنائکُمْ وَ نِسائَنا وَ نِسائکُم وَ اَنْفُسنَا وَ اَنْفُسَکُم ثُمَّ نَبْتَهِل فَنَجْعَلْ لَعْنَه الله عَلی الْکاذِبینَ.
آنگاه فرمود: هیچکس ادّعا ننموده که پیامبر خدا با گروه نصاری، کسانی را برای مباهله آورده باشد، جز علی (علیهالسّلام) و فاطمه و حسن و حسین (علیهمالسّلام) را، بنابراین از این ماجرا استفاده میشود که منظور از «اَنْفُسَنا» (از نفوس خود) علی (علیهالسّلام) است، و منظور از «اَبْنائَنا» (پسران ما)، حسن و حسین (علیهماالسّلام) میباشند، که خداوند آنها را پسران رسول خدا خوانده است.
✅ برای مطالعهی متن مناظره به لینک زیر بروید.
wikifeqh.ir/مناظره_درباره_ذریه_پیامبر_اسلام
@WikiFeqh
#اماکن_تاریخی #تاریخ #مساجد
#ویکی_فقه
یکی از مساجد کهن و تاریخی در مدینه منوره، که مورد توجه #حجاج و زائران بوده و هست، مسجدی است به نام #مسجد_الإجابه که در سالهای اخیر، در محاورات #مردم به اشتباه، به عنوان #مسجد_مباهله معرفی گردیده است.
در حالی که با مراجعه به روایات شیعه، در مییابیم که در گفتار امامان معصوم علیهمالسلام از چنین مسجدی نام برده نشده است و این بهترین دلیل بر عدم وجود «مسجد مباهله»است.
بنابراین #جریان_ساخت_مسجد_مباهله یا "مسجدالاجابه" چیست؟
✅ برای مطالعه پاسخ این پرسش به لینک زیر بروید.👇
wikifeqh.ir/مسجد_مباهله
@WikiFeqh
#مباهله #آیه_مباهله #شبهات_اهل_شنت
#ویکی_فقه
✅ افضلیت امام علی بر انبیاء
یکی از ویژگیها و فضائل امیرمؤمنان علیهالسّلام افضلیت و برتری آن حضرت نسبت به همه انبیاء غیر از خاتم انبیاء است.
◾️ یکی از آیاتی که از آن استفاده برتری حضرت علی علیهالسّلام از همه افراد بشر حتی از انبیا غیر از #پیامبر_اسلام صلیاللهعلیهوآلهوسلّم میشود آیه #مباهله است، زیرا خداوند او را نفس پیامبر خوانده است، و مراد از انفسنا علی (علیهالسّلام) است.
◽️ آیه دلالت دارد که نفس علی علیهالسلام همان نفس محمد (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) است. و نیز نمیتواند نفس او عین نفس آن حضرت باشد پس مراد آن است که نفس او مانند نفس آن حضرت است، و این مقتضی مساوات از همه جهت است
◽️ مساله نبوت و فضیلت به دلایلی از این عموم بیرون است، زیرا محمد (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) پیامبر بود و علی نبود و نیز #اجماع منعقد است بر آن که محمد (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) از امام علی علیهالسلام افضل است، میماند بقیه فضایل که در آنها با یکدیگر برابرند، و چون اجماع قائم است که حضرت محمد (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) از سایر #پیامبران (علیهمالسّلام) افضل است پس علی (علیهالسّلام) نیز از همه پیامبران برتر است.
[مطالعهی بیشتر در لینک زیر 👇]
wikifeqh.ir/افضلیت_امام_علی_بر_انبیاء
@WikiFeqh
#کتابشناسی #اعلام #علمای_شیعه
#ویکی_فقه #شیخ_عباس_قمی
💢 نویسندهی #مفاتیح_الجنان چه ویژگیهایی داشت که کتابش جاودانه شد و در هر خانهای در کنار قرآن قرار گرفت؟ به دیگر سخن #راز_جاودانگی مفاتیح الجنان چیست؟
محدث قمی درس خواند و عمل کرد و پیش رفت و به جایگاهی که سالها در پی آن بود رسید؛ جایگاهی در ملکوت نه در خاک. مقامی در آستان قرب الهی نه منصبی در دربار دنیازدگان.
✅ اگر میخواهید از این راز، بیشتر آگاه شوید به لینک زیر بروید 👇
wikifeqh.ir/شیخ_عباس_قمی
@WikiFeqh
#شبهات_وهابیت #مسائل_زنان #زنان #نهج_البلاغه
#ویکی_فقه
🌀 برخی با استناد به #خطبه_هشتاد نهجالبلاغه، از #امیرمؤمنان علیهالسّلام ادعا میکنند که آن حضرت, #زنان را «ناقص العقل و ناقص الایمان» معرفی کرده است.
✅ پاسخ این است که #حضرت_علی علیهالسّلام در این خطبه هدفش، بیان تفاوتهایی است که زنان در انجام دادن عبادات، ارث بردن و شهادت در دادگاه، با مردان دارند.
📚 پاسخ کامل را در لینک زیر مطالعه کنید.
wikifeqh.ir/حدیث_ناقصالعقل_بودن_زنان
@WikiFeqh
#فضیلت_امام_علی علیهالسلام #کلام_اسلامی
#ویکی_فقه
استناد فخر رازی به احادیث علی(ع)
فخر رازی بر این باور است که در نمازهای یومیه باید آیه "بِسمِ اللهِ الرَّحمنِ الرَّحیم" را به صورت جهر قرائت کرد و برای بیان نظریه خود به حدیث امام علی علیه السلام استناد مینماید. "کانَ علی بن ابیطالب (علیه السّلام) یقول: یا مَن ذکره شرفٌ للَّذاکرین؛ ای کسی که ذکرش موجب شرف برای ذکر کننده است" با توجه به این عبارت، چگونه شایسته است برای انسان عاقل که آن را آهسته بخواند؟
#فخر_رازی سخن امام علی (ع) را بر دیگر اقوال ترجیح میدهد و این نشان دهنده آن است که به مقام علمی امام علی (ع) کاملاً واقف است.
wikifeqh.ir/علی_از_نگاه_فخر_رازی
@WikiFeqh
#آیه_ولایت #فضیلت_امام_علی
#شبهات_وهابیت #ویکی_فقه
❇ از نظر شیعه جای هیچ شکی نیست که آیات ۵۵ و ۵۶ #سوره_مائده دربارهی #امام_علی علیهالسلام نازل شده است، هنگامی که #انگشتر خودشان را در نماز به فقیر صدقه دادند این حادثه در منابع اهل سنت نیز، از چندین نفر از صحابه و #تابعین و گاهی هر کدام با چند طریق نقل شده است.
👤 تنها کسی که رخداد تصدق انگشتر را #انکار کرده و ادعا میکند #احادیث درباره آن دروغ است #ابن_تیمیه است که سخنش برای سایر وهابیان الگو شده است.
✅ تصدق انگشتر از ناحیهی امام علی علیهالسلام واقعیت داشته و آیه ولایت دربارهی این رویداد تاریخی نازل شده است. برای بررسی ادعاهای وهابیت و نقد آنها به لینک زیر بروید.👇
wikifeqh.ir/شأن_نزول_آیه_ولایت
@WikiFeqh
#محرم
#ویکی_فقه
تعدادی از موضوعات مورد نیاز مبلغان و پژوهشگران برای ماه محرم 👇
🏴 روضههای دهه اول محرم؛
wikifeqh.ir/رده:روضه_های_دهه_اول_محرم
🏴 شهدای کربلا؛
wikifeqh.ir/رده:شهدای_کربلا
🏴 مقتل جامع سیدالشهداء؛
wikifeqh.ir/رده:مقتل_جامع_سیدالشهداء
🏴 تحریفهای عاشورا؛
wikifeqh.ir/رده:تحریف_های_عاشورا
✅ برای آگاهی بیشتر از #مقالات ماه محرم، کانال ویکی فقه را دنبال کنید
@wikifeqh