⚡️ #یک_اصطلاح_منطقی
✅ ایساغوجی
🌺 ایساغوجی، شکل عربی شده واژه یونانی اَیساگُگه به معنای مدخل یا مقدمه است. این اصطلاح در واقع شرحی است بر آنچه نزد ارسطو مفاهیم کلی (جنس، نوع، فصل، خاصه و عرض) به شمار میروند و در منابع عربی منطق «کلیات خمس» نامیده میشوند.
http://wikifeqh.ir/ایساغوجی
@wikifeqh_ir
⚡️ #یک_نکته_اخلاقی
✅ آثار اسراف
🌺 اسراف در زمینههای اقتصادی، موجب اتلاف منابع ثروت میشود و چون این منابع محدودند، عمل اسراف، خود نوعی تجاوز به حقوق دیگران و نقض رفاه عمومی جامعه است.
🌺 امام صادق (علیهالسلام) اسراف را موجب کاهش برکت و فقر را نتیجه اسرافکاری و تموّل را نتیجه رعایت اقتصاد میشمرد. «يا عبيد إن السرف يورث الفقر وإن القصد يورث الغنى»
wikifeqh.ir/آثار_اسراف
@wikifeqh
⚡️ #یک_اصطلاح_اصولی
✅ استصلاح
🌺 استصلاح عبارت است از به دست آوردن حکم واقعهای که نص و اجماعی درباره آن وجود ندارد بر اساس مصلحتی عام که از آن به «مصلحت مرسله» تعبیر میشود.
🌺 حجیت استصلاح میان مذاهب چهارگانه اهل سنت مورد اختلاف است، اما به اتفاق و اجماع فقیهان امامیه حجیت ندارد.
http://wikifeqh.ir/استصلاح
@wikifeqh_ir
⚜ #یک_حدیث_ناب
🌷 قال رسول الله (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم): "حَسِّنْ خُلْقَکَ یُخَفِّفِ اللهُ حِسابَکَ".
💐 "اخلاقت را نیکو کن تا خداوند حسابت را آسان کند".
http://lib.eshia.ir/11023/1/622/حسن
@wikifeqh_ir
⚡️ #یک_اصطلاح_فلسفی
✅ #تشخص
🌺 تشخص عبارت است از اینکه هر چیز قطع نظر از جهات مشترکی که ممکن است با چیزهای دیگر داشته باشد، به عنوان یک شخص از غیر خود متمایز، و صدق و انطباق آن بر غیر محال است. منشأ و سبب تشخص در هر موجودی، نحوه وجود خاص آن موجود است.
http://wikifeqh.ir/تشخص_فلسفی
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقمندان به #مباحث_اخلاقی
✅ آثار گناه
🌸 گناه در لغت فارسی به معنای بزه، جرم، نافرمانی و امثال این الفاظ آمده است و در لغت عرب از آن به ذنب و اثم و معصیت، تعبیر شده است.
🌸 گناه، یعنی نافرمانی و سرپیچی از قانون چه قانون طبیعی و اجتماعی و چه قانون الهی و دینی است و تخلّف از آن، موجب عقوبت و کیفر است؛ هم در عالم دنیا و هم در روز جزا؛ با این تفاوت که گناه و تخلّف از قوانین طبیعی و اجتماعی با گناه و تخلّف از قوانین الهی و دینی از جهاتی با هم فرق دارد.
🌸 ازاحادیث استفاده می شود کارهای خوب و بد ما روی آینده زندگی مان تأثیرگذار است.
🌸 در این میان، یکی از چیزهایی که روی آینده و سرنوشت انسان تأثیر میگذارد گناه است؛ همانطوری که متقابلاً کار نیکو بر روی آینده و سرنوشت انسان تأثیرگذار است.
🌸 امام صادق (علیهالسلام) می فرمایند: "من یموت بالذّنوبِ أکثر ممّن یموت بالآجال و من یعیش بالإحسانِ أکثر ممّن یعیشُ بالأعمارِ"
🌸 "کسانی که بهواسطه گناهان میمیرند، بیشتر از کسانی هستند که با مرگ طبیعی از دنیا می روند و کسانی که بهواسطه احسان و نیکوکاری زنده میمانند و زندگی میکنند، بیشتر از کسانی هستند که با عمر طبیعی زنده میمانند".
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/آثار_گناه
#ویکی_فقه #اخلاق #اخلاق_اسلامی #گناه #آثار_گناه
@wikifeqh_ir
⚡️ #یک_اصطلاح_حدیثی
✅ حدیث عالی
🌺 حدیث به لحاظ قلّت و کثرت واسطه به «عالی» و «نازل» تقسیم میشود. مراد از حدیث عالی حدیث متصلی است که سند آن با واسطه کمتری به معصوم (علیهالسّلام) برسد.
🌺 مترادفات حدیث عالی عبارتند از: خبر عالی، عالی، عالی السند و ... .
http://wikifeqh.ir/حدیث_عالی
@wikifeqh_ir
⚜ #یک_حدیث_ناب
🌷 امام رضا (علیهالسلام) : "المَلائِكَةُ تُقَسِّمُ أرزاقَ بَني آدَمَ ما بَينَ طُلوعِ الفَجرِ إلى طُلوعِ الشَّمسِ، فَمَن نامَ في ما بَينَهُما نامَ عَن رِزقِهِ".
💐 "فرشتگان، روزىِ آدمىزادگان را از طلوع سپيده تا طلوع آفتاب، تقسيم مىكنند، پس هر كس در اين فاصله بخوابد، از روزىاش محروم مىشود".
http://lib.eshia.ir/11024/4/1064/الملائكة
@wikifeqh_ir
با عرض سلام خدمت اعضای محترم و فرهیخته کانال ویکی فقه - مدرسه فقاهت
الحمدلله امکان جستجو در پیامرسان ایتا فعال شد.
از این پس میتوانید از طریق هشتک نیز به جستجو در کانال بپردازید و مطالب را به صورت دستهبندی شده ملاحظه بفرمایید.
به عنوان مثال اگر هشتک #یک_حدیث_ناب یا هشتک #مباحث_حجاب را در کادر جستجو بنویسید، تمام مطالب با این هشتک نمایش داده خواهد شد.
موفق باشید.
⚡️ برای علاقمندان به #مباحث_فلسفی
✅ خلأ
🌸 خلأ یا فراغ در لغت به مکان و فضایی اطلاق میشود که چیزی یا کسی در آن نباشد و ضد آن، ملأ، به معنای پُر، سرشار، آکنده و انباشته است.
🌸 ریشه اعتقاد به خلأ، ملاحظه مکانهای خالی و سپس پر شدن آنها به وسیله اجسام بوده است و این تصور را ایجاد کرده که پیش از هر مکانمندی باید خلأیی موجود باشد و حرکت اجسام نیز فقط از همین طریق توجیه میشود.
🌸 جمهور حکما، مانند فارابی، ابن سینا، خواجه نصیرالدین طوسی و ملاصدرا وجود بعد موهومی به نام خلأ را انکار کردهاند.
🌸 اصطلاح خلاء در دو معنا به کار رفته است:
🔹 بعد مفروض یا همان مکان مطلق در اصطلاح متکلمان. معمولا این معنا درباره خلأِ بیرون عالم مطرح میشود و در آن، مکان با متمکّن نسبتی ندارد.
🔹مکان خالی از هر چیزی که آن را اشغال کند که این مکان ممکن است بعد موجود یا موهوم یا سطح باشد.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/خلأ_(فضای_خالی)
#ویکی_فقه #فلسفه #کلام
@wikifeqh_ir
⚡️ #یک_اصطلاح_عرفانی
✅ تسبیح
🌺 تسبیح در عرفان، غالباً به معنای تنزیه و بی عیب خواندن و پاک شمردن حق است از کلیه صفات آفریدگان و از هر چه در وهم و خیال در آید. گاه نیز به معنای شناورشدن در اسرار جلال حق به کار رفته است.
🌺 تسبیح موجب عشق به حق میگردد، زیرا عشق حقیقی به جمال بیعیب و منزه تعلق دارد و در تسبیح، این باور دائماً تکرار میشود.
http://wikifeqh.ir/تسبیح_و_تقدیس
@wikifeqh_ir
⚜ #یک_حدیث_ناب
🌷 امام رضا (علیهالسلام) : "أنه كان يقول لأصحابه: عَلَيكُم بِسِلاحِ الأنبِياءِ . فَقيلَ : و ما سِلاحُ الأنبِياءِ؟ قالَ : الدُّعاءُ".
💐 "حضرت رضا (عليهالسلام) هميشه به اصحاب خود مىفرمود: به سلاح پيامبران بچسبيد. عرض شد: سلاح پيامبران چيست ؟ فرمودند : دعا".
http://lib.eshia.ir/11005/2/468/عليكم
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقمندان به #مباحث_کلامی
✅ سلسلة الذهب
🌸 سلسلة الذهب سند حدیثى معروف از امام رضا (علیهالسّلام) است.
🌸 علت نامگذارى سلسله سند حدیث یاد شده به «سلسلة الذهب» این است که همه راویان این حدیث شریف تا خداى متعال، از معصومان و پاکترین و شریفترین مخلوقاتاند.
🌸 عنوان یاد شده به معناى سلسله طلایى به سند حدیثى اطلاق مىشود که امام رضا (علیهالسّلام) هنگام احضار آن حضرت به مرو، توسط مأمون، خلیفه عباسی، در نیشابور ایراد فرمودند.
🌸 سند این حدیث شریف از امام رضا (علیه السّلام) آغاز مىگردد و به خداى متعال پایان مىیابد.
🌸 این حدیث «به جهت مسلسل بودن آن از ائمه اطهار (علیهالسّلام) تا حضرت رسول (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) به سلسلة الذهب معروف شده است.
🌸 متن حدیث شریف چنین است: «لا إلهَ إلّا اللَّه حِصْنى، فَمَن دَخَلَ حِصْنى أمِنَ مِن عَذابى. فَلَمّا مرّتِ الرّاحلةُ، نادانا: بِشُرُوطِهِا و أنا مِن شُرُوطِها».
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/سلسلة_الذهب
#ویکی_فقه #کلام #امامت #امام_رضا #حدیث_شناسی #حدیث_سلسلة_الذهب
@wikifeqh_ir
⚜ #یک_حدیث_ناب
🌷 امام رضا (علیهالسلام) : "رَحِمَ اللهُ عَبْداً أحْیی أمْرَنا، فقلت له: كَیْفَ یُحْیی أمْرَكُمْ؟ قالَ : یَتَعَلَّمُ عُلُومَنا وَیُعَلِّمُها النّاسَ".
💐 "رحمت خدا بر كسی باد كه أمر ما را زنده نماید، سؤال شد: چگونه؟ حضرت فرمودند: علوم ما را فراگیرد و به دیگران بیاموزد".
🔹منبع: http://lib.eshia.ir/14032/2/275/رحم
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقمندان به #مباحث_کلام_جدید
✅ قرآن و پلورالیزم
🌸 «پلورالیزم دینی» در لغت، به معنای کثرت گرایی و مقصود از آن در فلسفه دین، پذیرش حقانیت ادیان مختلف است.
🌸 طرفداران نظریه «کثرت گرایی دینی» برای اثبات مدعای خود، ظواهر برخی از آیات قرآن کریم را مورد استناد قرار دادهاند تا به این وسیله نظریه خود را به قرآن تحمیل نمایند.
🌸 از منظر کثرت گرایان «اسلام» معنای عام (یعنی تسلیم مطلق به خدا) دارد، که شامل تمام ادیان میشود، ره آورد این باور آن است که تمام ادیان بر صراط مستقیم هستند.
🔺 نقد: کثر و اختلاف در معانی واژه «اسلام» در قرآن میفهماند که در تفسیر آن نباید انحصارگرا بود، و در همه آیات، اسلام را به معنای تسلیم مطلق یا آیین خاص تفسیر کرد؛ بلکه باید تفسیر مطابق اصول و قواعد زمانی و تفسیری باشد.
🌸 به ادعای کثرت گرایان؛ قرآن از «صراط مستقیم» به صورت مطلق و نکره سخن میگوید، این به این معناست که تمام ادیان صراط المستقیم هستند.
🔺 نقد: اشکال اساسی این دلیل، توجه نکردن به مفهوم «صراط مستقیم» در قرآن است. حقیقت صراط مستقیم همان عبودیت الهی و التزام به دین آسمانی است. افزون بر اینکه «صراط مستقیم» الهی از زمان نخستین پیامبر همواره با تطور زمان و استعداد پیامبران و امتها رو به تکامل نهاده است.
🌸 آیه دیگری که ممکن است کثرت گرایان به آن استناد کنند، آیه 68 سوره مائده است؛ "قل یا اهل الکتاب لستم علی شی ء حتی تقیموا التوراة و الانجیل ...".
🔺نقد: در این که تورات و انجیل در زمان و عصر خودشان همدوش حق بودهاند، شک و شبههای نیست اما کلام در آن است که بعد از طلوع اسلام آیا میتوان آنها را شریعت کامل و در عرض دین مبین اسلام قرار داد؟ مسلما جواب منفی است.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/قرآن_و_پلورالیزم
#ویکی_فقه #کلام #کلام_جدید #کثرت_گرایی_دینی #پلورالیزم
@wikifeqh_ir
⚡️ #یک_اصطلاح_فقهی
✅ ابضاع
🌺 ابضاع عبارت است از اینکه شخصی سرمایهای را برای تجارت در اختیار دیگری بگذارد با این شرط که سود حاصل از آن تنها از آنِ سرمایهگذار باشد و یا هیچ شرطی در عقد ذکر نشود.
🌺 ابضاع عقدی است جایز که هر یک از مالک و عامل میتواند آن را فسخ کند.
🔹منبع: http://wikifeqh.ir/ابضاع
@wikifeqh_ir
⚡️ #یک_نکته_اخلاقی
✅ اعمال روز جمعه
🌺 از مهمترین اعمال مؤمنان در روز جمعه، انتظار فرج حضرت مهدی (عجلاللهتعالیفرجهالشریف) و زیارت آن حضرت و دعا برای تعجیل فرج ایشان است.
🌺 بسیار صلوات فرستادن بر محمّد و آل محمّد (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) در این روز سفارش شده است.
🔹منبع: http://wikifeqh.ir/روز_جمعه
@wikifeqh_ir
⚜ #یک_حدیث_ناب
🌷 امام رضا (علیهالسلام) : "اِذَا نَزَلَتْ بِکُمْ شَدِیدَةٌ فَاسْتَعِینُوا بِنَا".
💐 "هرگاه برای شما پیشامد دشواری روی داد از ما کمک و یاری بجوئید".
🔹منبع: http://lib.eshia.ir/11001/1/252/الرضا
@wikifeqh_ir