🌷 #خداشناسی_راه_تهذیب_نفس (۶)
📌 اهمّیّت مقدّمات و مبادی تصوّری و تصدیقی در تهذیب نفس
🔹 از مهمترین آسیب های تهذیب نفس در مدارس علمیّه، عدم اطلاع و آگاهی طلاب از مقدّمات و مبادی تصوّری و تصدیقی تهذیب نفس می باشد.
🔹 مباحثی مانند غایت نهایی تهذیب نفس، معنای قرب به خداوند، حقیقت ایمان، مراتب توحید و شرک، نقش اعمال در تکامل انسان، کیفیت اثرگذاری ذکر الهی در تحقق اخلاق فاضله و .... از مقدّمات و مبادی تصوّری و تصدیقی تهذیب نفس هستند که عدم اطّلاع درصد بالایی از طلاب نسبت به این امور –بلکه عدم دغدغه ایشان نسبت به این مباحث اساسی که جزو «فقه اکبر» تلقی می شوند- روند تهذیب نفس در ایشان را با سختیها و مشکلاتی همراه کرده است.
🔹 به عنوان مثال شخصی که تصویر صحیحی از غایت نهایی کمال انسانی ندارد، در انتخاب مسیر تهذیب نفس دچار اشتباه می شود یا طلبه ای که حقیقت ایمان را نمی داند، راه و روش افزایش ایمان را تشخیص نمی دهد.
📌 راه تحصیل مقدّمات و مبادی تصوری و تصدیقی
🔹 مباحث مقدّماتی و مبادی تصوّری و تصدیقی تهذیب نفس به طور مستقیم یا غیر مستقیم به "معرفت الله" و مباحث #خداشناسی مربوط است.
🔹 غایت تهذیب نفس، لقاء الله یا رسیدن به اوج توحید ذاتی و اسمائی معرّفی شده است (ر.ک. امام خمینی، چهل حدیث، ص657)، ایمان در درجه اوّل به توحید و معارف خداشناسی تعلّق می گیرد، نقش اعمال در روح انسان به نقش آنها در قرب و بُعد به خداوند –تبارک و تعالی- مرتبط است و ... .
🌟 وجود مقدس امام صادق - علیه الصلاه و السلام - : ثُمَّ قَالَ يَا مُعَاوِيَةُ [بن وهب] مَا أَقْبَحَ بِالرَّجُلِ يَأْتِي عَلَيْهِ سَبْعُونَ سَنَةً أَوْ ثَمَانُونَ سَنَةً يَعِيشُ فِي مُلْكِ اللَّهِ وَ يَأْكُلُ مِنْ نِعَمِهِ ثُمَّ لَا يَعْرِفُ اللَّهَ حَقَ مَعْرِفَتِهِ». (بحارالانوار، ج۴، ص۵۴) چقدر زشت است که ۷۰ سال یا ۸۰ سال انسان در ملک خدا زندگی کند و از نعمتهای او بخورد و شناخت به خداوند - آنگونه که شایسته است - نداشته باشد.
🌟 در توحید صدوق، ص۲۸۵ آمده است : «قَالَ اَلرَّجُلُ مَا رَأْسُ اَلْعِلْمِ يَا رَسُولَ اَللَّهِ قَالَ مَعْرِفَةُ اَللَّهِ حَقَّ مَعْرِفَتِهِ قَالَ اَلْأَعْرَابِيُّ وَ مَا مَعْرِفَةُ اَللَّهِ حَقَّ مَعْرِفَتِهِ قَالَ تَعْرِفُهُ بِلاَ مِثْلٍ وَ لاَ شِبْهٍ وَ لاَ نِدٍّ وَ أَنَّهُ وَاحِدٌ أَحَدٌ ظَاهِرٌ بَاطِنٌ أَوَّلٌ آخِرٌ لاَ كُفْوَ لَهُ وَ لاَ نَظِيرَ فَذَلِكَ حَقُّ مَعْرِفَتِهِ».
متاسفانه درصد بالایی تصورشان از خداوند -تبارک و تعالی- مثل مجردات است، در حالی که «بلا مثل و لا شبه». درصد بالایی فرق واحد و احد را نمی دانند و تفسیر صحیحی از ظاهر و باطن و اول و آخر ندارند؛ پس حقّ معرفت الهی را به جا نیاورده اند.
#اخلاق
@y_talabegi
استعمال آلات موسیقی 15.mp3
10.98M
📌 فقه روشمند آموزشی،
"حکم #نوازندگی (استفاده از ابزار موسیقی)"
ارائه علم فقه با استفاده از آموزههای روش شناسی اجتهاد
🔹 جلسه پانزدهم، ادله لفظی، روایت سکونی۳ (دلالت، مقدمه اول)
زمستان ۱۴۰۳
#فقه_روشمند
@y_talabegi
استعمال آلات موسیقی 16.mp3
12.99M
📌 فقه روشمند آموزشی،
"حکم #نوازندگی (استفاده از ابزار موسیقی)"
ارائه علم فقه با استفاده از آموزههای روش شناسی اجتهاد
🔹 جلسه شانزدهم، ادله لفظی، روایت سکونی4 (دلالت، ادامه مقدمه اول، مقدمه دوم و مقدمه سوم)
زمستان ۱۴۰۳
#فقه_روشمند
@y_talabegi
الحمدلله 2.mp3
16.5M
✅ #تفسیر
شرح مختصر آیه شریفه
«الحمدلله ربّ العالمین»
قسمت دوم :
🖋 انواع حمد
🖋 ارتباط #الحمدلله با سایر تسبیحات اربعه
🖋 حقیقت ربّ و توحید ربوبی
🖋 آثار توحید ربوبی
🖋 ارتباط کلمات آیات شریفه و آیات سابق و لاحق
🔺 شرح آیه شریفه "بسم الله الرحمن الرحیم" در :
https://eitaa.com/y_talabegi/729
🎙 #صوتی
@y_talabegi
🌷 #خداشناسی_راه_تهذیب_نفس (۷)
📌 اهمیّت معرفت الله
🔹 معارف دین، ایمان به خداوند –تبارک و تعالی- نقش بی بدیلی در تهذیب نفس دارد و معارف گرانقدر و ارزشمند انسان شناسی، ولیّ شناسی، دنیاشناسی، شیطان شناسی و معادشناسی نیز -که در مسیر تهذیب نفس بسیار موثر هستند- در پرتو و در طول «#خداشناسی» حقیقت خود را نمایان می کنند.
🔹قرآن -که کتاب هدایت و تکامل بشریت است- و ادعیه مأثوره از ذوات مقدّس معصومین –علیهم الصلاه و السلام-، سرشار از معارف خداشناسی –از صفات الهی، افعال الهی و ...- است. اساساً هدف خلقت انسان و جنّ عبادت معرّفی شده است که تنها برای خداشناسان قابل دسترسی است (کافی، ج1، ص180). این شواهد، گواه روشنی بر اهمیت «خداشناسی» برای تکامل انسانها است، اضافه بر این که از برخی آیات، ارزش این دانش به روشنی استفاده می شود (سوره مبارکه طلاق، 12 و آیه شریفه مجادله، 11) و در روایات نیز تعبیر «اعلی المعارف» (غرر، 9864)، «بهترین ابزار قرب به خدا» (تحف العقول، ص39) و ... نسبت به آن وارد شده است.
🔹 از سویی در روایات، علت عصیان ، دنیاگرایی، عدم حضور قلب در نماز و ... عدم معرفت الله دانسته شده است (تحف العقول، ص294. کافی، ج2، ص68. علل الشرائع، ج1، ص231) و معرفت الله عامل خشیه، اخبات قلب، عشق به خدا، طلب رضایت او و ... عنوان (سوره مبارکه فاطر، آیه شریفه 28. سوره مبارکه حج، آیه شریفه 54. مجموعة ورام، ج1، ص 52. ارشاد القلوب، ج1، ص204) و کثرت تفکّر در امر خدا، عبادت اصلی و واقعی قلمداد شده است (کافی، ج2، ص55).
🔹 روشن است مراد از این روایات صرف علم به خداوند –تبارک و تعالی- نیست، بلکه مراد علمی است که به مرتبه ایمان و باور قلبی رسیده باشد.
🌷 از این رو تمسّک به معرفت الله بر تهذیب نفس و تحصیل مراتب عالیه باور قلبی خداشناسی در امر تزکیه، نسبت به طلاب مستعدّ و توانمند، #بهترین و #سریعترین راه برای تهذیب نفس است.🌷
#اخلاق
@y_talabegi