💠حکایتی از قضایای کشف حجاب
❖ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:🔻
در زمان رضا خان در ماجرای کشف حجاب ابتدا به سراغ آسید محمد خاتون آبادی (امام جمعه تهران) میروند تا او در مجلس جشن کشف حجاب شرکت کند.
شنیدم یکی از نزدیکان آسید محمد -که نمیخواهم نام او را ذکر کنم– به دستگاه شاه وعده داده بود که من او را در مجلس جشن حاضر میکنم.
اگر آسید محمد که از جهت عنوان، عالم درجه اوّل تهران بود، میپذیرفت در مجلس جشن شرکت کند، قهراً بعضی دیگر هم ملحق میشدند.
نقل میکنند آسید محمد در پاسخ گفته بود:
من سه چیز دارم: مال، جان و دین؛ مال و جانم فدای اعلیحضرت، ولی دین مال خودم است.
📚جرعهای از دریا، ج3، ص260
@zanjani_net
🔸آیت الله العظمی شبیری زنجانی در دیدار مسؤولان همایش بزرگداشت علمای شیعه هندوستان:
طلاب برای ورود به پژوهشهای اسلامی، ابتدا مبانی اجتهاد را بیاموزند/ شیعیان هندوستان به "سید دلدار علی" مدیونند
مرجع عالی قدر شیعیان، ردر دیدار با اعضای موسسه بنیاد امامت و مؤسسه کتابشناسی شیعه، حضور طلاب در مراکز تخصصی مرتبط با علوم دینی را مثبت دانستند و تصریح کردند: طلبه اگر به مبانی اجتهاد مسلط باشد، آسانتر می تواند در رشتههای دیگر موفقیت بدست آورد و صاحب نظر شود. معظم له تخصص در اصول و فقه را برای ورود به بسیاری از پژوهشهای دینی ضروری دانستند و گفتند: طلبه قبل از آنکه وارد هر رشتهای در علوم اسلامی بشود مناسب است اصول و فقه را خوب خوانده باشد و به مبانی اجتهاد مسلط شود.
ایشان فعالیت و تحقیق طلاب در سایر مباحث علوم دینی را مستلزم «احساس نیاز و وظیفه» آنها دانستند و فرمودند اگر شرایط امروز دنیای اسلام به خوبی تبیین شود و طلاب در موضوعی احساس کنند که نیاز به ورود آنان و تلاش و کوشش برای حفظ و نشر آثار اسلامی است، به آن رو می آورند.
در این دیدار گزارشی از همایش بزرگداشت و همچنین مراحل تحقیق و نشر آثار ارزشمند دو عالم بزرگ شیعه در هندوستان، مرحوم "سید دلدار علی" و مرحوم "میر حامد حسین" ارایه شد.
آیت الله العظمی شبیری زنجانی با اشاره به جایگاه ویژه «سید دلدار علی» در هندوستان گفتند: قبل از ایشان شیعیان هندوستان از فقه و معارف شیعه بی اطلاع بودند، و با پیروی از "جامع عباسی" شیخ بهایی امورشان را می گذراندند. یک بخش مهم از پیشرفت و نشر معارف شیعه در هندوستان، مرهون زحمات ایشان و فرزندانش است. معظم له در ادامه داستانهایی از خدمات ارزشمند و تلاشهای علمی عالم جلیل القدر "میر حامد حسین" و فرزندان ایشان، و همچنین خاطراتی از دیدار با مرحوم "سید محمد سعید" -مرجع شیعیان هند و نوه میر حامد حسین- بیان کردند.
آیت الله العظمی شبیری زنجانی با تاکید بر لزوم احیای آثار عالمان گذشته تصریح کردند: بزرگان دین از همان عالم بر عملکرد امروز ما اشراف دارند و إن شاءالله تأییدات و دعاهای ایشان همراه خدمتگزاران به مکتب خواهد بود. باید تلاش کنیم که آثار این بزرگواران برای جهان اسلام حفظ شود و ان شاء الله همه کسانی که در این مسیر تلاش می کنند، مأجورند.
@zanjani_net
#دیدار
🔰شب گذشته(23دی 97) در جلسه علمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی، مجموعه فقهی «میزانالفقاهة» اثر آیتاللهالعظمی سید محمد باقر درچهای (م 1342ق) توسط برخی از اعضای بیت ایشان، به معظمٌ له اهدا شد.
❖آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی با تجلیل از شخصیت این عالم بزرگ که استاد بسیاری از فقها و أعلام مانند آیتاللهالعظمی بروجردی بودند، اهمیت دادن به علم، زحمت و تلاش فراوان در تعلیم وتعلّم و نظم کمنظیر را از جمله ویژگیهای مهم ایشان برشمردند و از اهدای این کتاب ارزشمند تشکر کردند.
@zanjani_net
🔸 خدمت به مردم ایران اجر مضاعف دارد
آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی در دیدار آقای سرمست، استاندار جدید قم، خواستار تلاش بیشتر در خدمترسانی به مردم شدند و گفتند: ایران یک «کشور استثنایی» و مفتخر به پیروی از اهلبیت علیهم السلام است و خدمت به مردم آن، اجر مضاعف دارد.
مرجع عالی قدر تشیع با اشاره به برخی از روایات درباره برآوردن خواسته وحاجت مؤمن، خاطرنشان کردند: از حضرت امام صادق علیه السلام نقل شده است که فرمودند: «حتی در وسط طواف، وقتی برادر دینی تو با تو کاری دارد و از تو درخواستی میکند، باید طواف را قطع کنی و بروی و حاجت او را برآورده سازی».
معظم له، قم را «مرکز مذهب تشیع» نامیدند و افزودند: شهر قم از قرن دوم محل حضور محدّثان و بزرگان شیعه بوده است. از همه مهمتر وجود حرم حضرت معصومه "سلام الله علیها" است که هم خودش باب الحوائج است و هم دختر باب الحوائج است. علمای بزرگی در این شهر پرورش یافته اند و حتما عنایات بی بی «علیهاالسلام» و اولیای الهی شامل حال خدمتگزاران این شهر است.
آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی دعا برای «خدمتگزاران مردم» را «وظیفه» خود دانستند و ادامه دادند: مردم و شماها هم برای ما دعا کنید. ماها هم مشکلات متعدد داریم و باید جوابگوی مسؤولیتی که بر دوش ما هست، باشیم.
● ایشان در پاسخ به پرسش یکی از روحانیون حاضر در جلسه درباره سیستم آموزشی حوزه، از روند تحصیلی طلاب انتقاد کردند و گفتند: طلبه نباید دنبال نمره آوردن باشد. وقتی طلبه درس را برای نمره آوردن حفظ میکند ملا نمی شود. الان با این روش درس خواندن افراد مجتهد شعاری می شوند نه مجتهد واقعی. مجتهد واقعی شدن با این روش درس خواندن در حوزه واقعا خیلی مشکل است.
آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی تصریح کردند: تدریس و تدرس نباید طوطی وار باشد. طلبه باید عمقی درس بخواند.
معظم له با اشاره به اهتمام بزرگان حوزه در آموزش طلبهها به خاطرهای از مرحوم آیتالله سید احمد زنجانی اشاره کردند و گفتند: در اوایل طلبگی با اینکه سن ما کم بود و ابتدای راه بودیم، مرحوم والد -با اینکه خودشان در سطح استاد درس خارج بودند- برای بنده درس میگفتند. تاکید هم داشتند که تا درس هضم نشده از آن عبور نکنیم.
@zanjani_net
◾️برنامه عزاداری شهادت حضرت زهرا «سلام الله علیها» در دفتر آیت الله العظمی شبیری زنجانی
همزمان با فرا رسیدن ایام فاطمیه و سالروز شهادت حضرت صدیقه طاهره، فاطمه زهرا سلام الله علیها، مراسم سوگواری با حضور آیت الله العظمی شبیری زنجانی، علما و طلاب حوزه علمیه و عموم مردم مؤمن و ولایتمدار، در دفتر معظم له برگزار می گردد.
این مراسم از روز یکشنبه (سی ام دی ماه) به مدت سه روز (سیزدهم تا پانزدهم جمادی الأولی) از ساعت 10:30 صبح برگزار می شود و وعاظ با بیان معارف و فضائل اهل بیت(علیهم السلام) و به خصوص مناقب حضرت فاطمه زهرا(علیهاالسلام)، به سوگواری و عرض ارادت به ساحت مقدسه آن حضرت خواهند پرداخت.
@zanjani_net
🔸آیت الله العظمی شبیری زنجانی در دیدار جمعی از طلاب نجف أشرف:
قدر شرایط کنونی را بدانید/ با جدّیت در تولید و رشد علوم دینی تلاش کنید
❖ آیت الله الله العظمی شبیری زنجانی، جمعه شب، در دیدار طلاب و فضلای مدرسه آیت الله العظمی حاج سید عبدالله شیرازی (ره) نجف أشرف با ایشان، با یادآوری شرایط سخت علمای گذشته خاطرنشان کردند: این شرایطی که برای طلبه های نجف و قم فراهم است برای علمای سابق فراهم نبوده است. از این نعمت و از نعمت جوانی خود استفاده کنید. پیشینیان ما با زحمات زیادی علوم فقه و اصول و رجال و غیره را در اختیار ما گذاشتند. باید شرایط کنونی را قدر بدانیم.
معظم له افزودند: نسخهای از مسالک شهید ثانی در کتابخانه ملی تهران موجود است. دیدم کسی که شاگرد شهید بوده و با او زندانی شده، راجع به این نسخه نوشته که این نسخه را شهید در شرایطی که از ترس دشمنان از کوهی به کوهی و از روستایی به روستایی دیگر می رفت تکمیل کرد، یعنی در همین تعقیب و گریز. اجازه شهید ثانی به شخصی در بحارالأنوار موجود است که آنجا در سال 964 قمری می گوید مسالک ناقص است. ایشان در سال 965 شهید شده است. یعنی شهید در همین یک سال آخر و در آن شرایط سخت این کتاب ارزشمند را تکمیل کرده است.
❖ آیت الله العظمی شبیری زنجانی یادآور شدند: عیب است که در دنیا همه علوم غیر دینی رشد داشته باشند و ما همه تنزل داشته باشیم. طلبهها باید اهتمام زیادی داشته باشند تا تولید علم رونق بگیرد و روح آن علمای بزرگ از ما شاد باشد. نباید کارهای علمای سلف روی زمین بماند. شما تصمیم بگیرید، آنگاه خداوند تعالی و اولیای الهی حتما کمک می کنند. شما این علوم را بطور صحیح و کامل یاد بگیرید و منتشر کنید.
❖ مرجع عالی قدر شیعه با ابراز تأسف از کم رنگ شدن مباحثات علمی در بین طلبهها افزودند:
حاج آقا مهدی حائری یزدی فرزند مرحوم آقای حاج شیخ عبدالکریم حائری موسس حوزه قم، مدتی آمریکا بودند. بین اساتید آن مرکزی که ایشان در آنجا مشغول بوده، بحثی راجع به شیوه برگزاری امتحانات مطرح شده که ممکن است دانش آموزی، درس خوان باشد اما در روز امتحان مشکل داشته باشد و نتواند خوب امتحان بدهد. سوال این بوده که امتحان چگونه برگزار شود که کاشف از واقع باشد.
می گفت: من گفتم ما طلبه ها امتحانی داریم که مطابق واقع است. طلبههای حوزه باید بعد از درس، بحث کنند و مراتب علمی افراد در مباحثه مشخص می شود. طلبهها تمام سال با هم بحث میکنند و استاد سواد افراد را تشخیص میدهد.
این مباحثات طلبگی در همه سطوح در بین طلاب وجود داشته است که این امر را باید تقویت کنید. این روش در رشد علمی افراد تاثیر مهمی دارد.
@zanjani_net
zanjani_net.mp3
1.2M
📢 #صوت_بیانات
▪️ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
«مخفی بودن قبر حضرت زهرا (س) از آیات بیّنات است»
❖ گاهی مصلحت ایجاب میکند که خداوند امری را به طور روشن و واضح بیان نکند. مثلاً در معلوم نبودن شب قدر مصلحتي است که ائمه علیهمالسلام آن شب را برای مردم تعیین نکردند.
در مشخص نبودن قبر مطهرّ حضرت زهرا عليهاالسلام [و روز شهادت آن حضرت] مصلحتي وجود دارد كه نشانگر مظلوميت آن حضرت است و مثل آيه بيّنه بايد ثابت و باقی بماند و از بين نرود. در برخی از روایات، حجرالأسود و امثال آن از آيات بيّنات شمرده شده است، يكي از آيات بيّنات نيز مسأله خفاء قبر حضرت زهرا «سلام الله علیها» است.
(قسمت پایانی درس خارج فقه/کتاب الخمس، 16 مهر 1374)
@zanjani_net
#حدیث_روز
● فرزندان اسلام ...!
وقتی از حضرت امام صادق علیه السلام درباره چگونگی تقسیم بیت المال پرسیدند، فرمود:
🔹 «أَهْلُ الْإِسْلَامِ هُمْ أَبْنَاءُ الْإِسْلَامِ أُسَوِّي بَيْنَهُمْ فِي الْعَطَاءِ وَ فَضَائِلُهُمْ بَيْنَهُمْ وَ بَيْنَ اللَّهِ أُجْمِلُهُمْ كَبَنِي رَجُلٍ وَاحِدٍ لَا نُفَضِّلُ أَحَداً مِنْهُمْ لِفَضْلِهِ وَ صَلَاحِهِ فِي الْمِيرَاثِ عَلَى آخَرَ ضَعِيفٍ مَنْقُوصٍ وَ قَالَ هَذَا هُوَ فِعْلُ رَسُولِ اللَّهِ ص فِي بَدْوِ أَمْرِهِ وَ قَدْ قَالَ غَيْرُنَا أُقَدِّمُهُمْ فِي الْعَطَاءِ بِمَا قَدْ فَضَّلَهُمُ اللَّهُ بِسَوَابِقِهِمْ فِي الْإِسْلَام»
🔸 اهل اسلام فرزندان اسلام هستند. من همه را در بخشش [و برخورداری از امکانات بیتالمال] برابر قرار می دهم.
اگر هر یک از آنها فضیلت و برتری دارند، میان خود و خدایشان است. من آنان را همچون پسران یک پدر به شمار می آورم، که فضیلت و صلاحیت یکی از آنها، سبب فزونی ارث بردن او نسبت به دیگری که دارای ضعف و نقصان است، نمیشود.
و فرمود: این روش پیامبر "صلی الله علیه و آله" در ابتدای اسلام بود، اگر چه دیگران [مخالفین اهل بیت (ع)] گفتند: برخی را بر اساس سابقه بیشتر در اسلام، از نظر عطای بیت المال امتیاز میبخشیم!
📚 تهذیب الأحکام، ج6، ص146
@zanjani_net
❖ آیت الله العظمی شبیری زنجانی:
بیانات اهل بیت (ع) قابلیت دارد تا بین ادیان تفاهم ایجاد کند
● آیت الله العظمی شبیری زنجانی در دیدار حجت الاسلام و المسلمین «قاضی عسکر»، و آقای رشیدیان، رییس سازمان حج و زیارت، بر ضرورت ترویج معارف و بیانات معصومین علیهم السلام، به خصوص ادعیه حضرات معصومین علیهم السلام تاکید کردند و فرمودند:کلمات و ادعیه حضرات معصومین (علیهم السلام) قابلیت ایجاد تفاهم بین ادیان مختلف را دارد.
معظم له با اشاره به برخی از احادیث، یکی از فلسفه های تشریع حج را «انتقال کلمات و آموزه های اهل بیت علیهم السلام» به اقوام مختلف دانستند.
ایشان مطابقت سخنان حضرات معصومین علیهم السلام با فطرت انسان را یکی از ویژگیهای بارز احادیث نامیدند و تاکید کردند: بیانات حضرات معصومین علیهم السلام تحمیلی نیست بلکه مطابقتش با فطرت باعث روی آوردن به آن می شود.
● آیت الله العظمی شبیری زنجانی فرمودند: احادیث معصومین نورانیت خاصی دارد که باید اهل خبره با ذوق و سلیقه، به مناسبت از بین آنها -به خصوص احادیث معتبر- را انتخاب و نقل کنند و قطعا تاثیر خود را خواهد داشت. این ادعیه و کلمات اهل بیت اگر در محافل مختلف با رعایت ظرافت بیان شود، قابلیت آن را دارد که فرقه ها و ادیان مختلف را به تفاهم برساند.
معظم له افزودند: مرحوم حاج آقا حسن قمی می گفت من در برخی از سفرهای زیارتی از کتاب کامل الزیارات، مشغول خواندن زیارت بودم، برخی از اهل تسنن از مضامین و محتوای بلند این زیارات و ادعیه تعجب کرده بودند و برایشان جالب بود و از من خواستند این کتاب را به آنها بدهم.
● مرجع عالی قدر تشیع تصریح کردند: اگر این ادعیه حضرات معصومین نبود ما چگونه می توانستیم با خداوند عالم سخن بگوییم؟ معارف بلندی در ادعیه وجود دارد که دیگران را مجذوب خواهد کرد و باید از ظرفیت حج برای نشر آن بهره برد.
@zanjani_net
💠 آهِ مظلوم
❖ مرحوم آیتاللهالعظمی حاج سید احمد زنجانی در کتاب «الکلام یجرّ الکلام» مینویسد: 🔻
📝 از حضرت باقر (سلام اللّه عليه) منقول است كه وقتى كه پدرم، على بن الحسين (علیه السلام) را وفات رسيد، مرا به سينه چسبانيد و فرمود: اى فرزندم! من تو را وصيّت مىكنم به آنچه كه پدرم مرا وصيّت به آن كرد؛ هنگامى كه وفاتش رسيد، پدر او نيز به او وصيّت كرده بود. گفت: «اى پسر! دورى گزين از ظلم كردن به كسى كه كمك پيدا نكند مگر خدا را.»
● گرچه افراد #ظلم، همهاش قبيح و بد است؛ لكن آن مظلومى كه كمك داشته باشد، نمىگذارد حقّ او به كلّى پامال بشود و علاوه از آن، آن توجّهى كه مظلومِ بىمعين به خداوند مىكند، غير از آن توجّهى است كه مظلومِ با معين مىكند. بدينملاحظه، دورى كردن از چنين ظلم، بسيار مهمّ است. اين بود كه سه امام، هنگام وفات، سفارش آن را كردهاند.
●#خيانت_بر_اوقاف، از اين قبيل است؛ چون خيانت بر اوقاف، هم ظلم بر واقف است و هم ظلم بر موقوفٌ عليه. اگر موقوف عليه، در ظاهر كمكى داشته باشد؛ ولى واقف كه مرده باشد، كمكى ندارد، زبانى ندارد. اين است كه اين ظلم، ظلم بر كسى است كه كمك پيدا نمىكند مگر خدا را، و خداوند هم نمىگذارد كه ظالم ريشه كند؛ ريشهاش را مىكَند.
مثال براى اين، لازم نيست كه از حكايات گذشتگان و قضاياى تاريخى بنگارم. هر كس، در هر عصر و در هر شهر باشد، چندين مثال در پيش چشم خود خواهد ديد.
مثلاً خانههاى چندين طبقه را معاينه خواهد كرد كه خيانت بر اوقاف، ريشهكنشان كرده؛ مثل اينكه توپ بر آن ها بسته باشند. خانوادههايى را خواهد ديد كه خيانت بر اوقاف، آن ها را مستأصل نموده، اثرى از آن ها باقى نگذاشته.
● و هم چنين است #خيانت_بر_وصيت كه آن نيز ظلم بر موصى است كه دست از اين جهان شسته؛ نه دست دارد که دفاع كند و نه زبان دارد شكايت كند. کمکی غیر از خدا ندارد «إِنَّ رَبَّكَ لَبِالْمِرْصَاد» و البتّه خداوند عالم، ناله وى را كه از گور بلند است مىشنود و داد او را از ستمكاران او مىگيرد؛ ولكن ما نه گوش اعتبار داريم كه نالههاى مردگان را بشنويم و نه چشم اعتبار كه مكافات ظالمين را ببينيم؛ وگرنه بازار جهان بىمحتسب نيست و اين محتسب، مانند محتسب و پاسبان ظاهرى نيست كه با رشوه، مجرم را از قلم بيندازد، و يا اينكه او اگر از تو خُم بشكند، تو از وى سر بشكنى؛ چون او تو را مىبيند، ولى تو او را نمىبينى؛ «وَ هَلْ يَسْتَوِى الْأعْمَى وَ الْبَصِير» ، مگر اينكه خداوند چشم بصيرت تو را باز كند تا ببينى آنچه را كه نمىبينى!
@zanjani_net
#حدیث_روز
● مراقبت از خانواده!
هنگامی که آیه "يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا" (ای کسانی که ایمان آوردهاید، خودتان و خانوادهتان را از آتش حفظ کنید) نازل شد، مردم گفتند: یا رسول الله، چگونه خود و اهل و عیالمان را از آتش دوزخ حفظ کنیم؟
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمودند:
🔹 «اعْمَلُوا الْخَيْرَ وَ ذَكِّرُوا بِهِ أَهْلِيكُمْ وَ أَدِّبُوهُمْ عَلَى طَاعَةِ اللَّه»
🔸 اعمال نیک انجام دهید و به خانواده خود نیز یادآوری کنید؛
بدین طریق، آنها را بر بندگی و اطاعت پروردگار تربیت نمایید.
📚 مستدرک الوسائل، ج ١٢، ص ٢٠١
👉@zanjani_net
#بیانات
💠 بى اعتناى به دنيا
❖ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی: 🔻
□ هر كس با مرحوم آخوند خراسانی سر و كارى داشت، از بى هوا بودن او به جاه دنيا و اعتنا نداشتن و اجتناب او از دنيا مطالب زيادى نقل كرده است. متاع دنيا و امور دنيا در نظر مرحوم آخوند مثل خاك بود.
پدر آقاى آسيد على لواسانى (مرحوم آسيد ابوالقاسم)، از علماى محترم و از رفقاى مرحوم ميرزا جواد آقا ملكى تبريزى بود. از آقاى آسيد على لواسانى شنيدم مىگفت: پدر من از مستبدّين درجه اول بود و سليقه سياسى مرحوم آخوند را قبول نداشت ولى در عين حال از عشّاق مرحوم آخوند بود و از جهت معنوى ايشان را قبول داشت.
□ از شيخ محمد باقر حجّت كه از نوادگان صاحب رياض بود و در مشهد سكونت داشت، شنيدم:
شخصى از اصحاب آسيد محمد كاظم یزدی [که با مشی مرحوم آخوند مخالف بود] مشكل مالى داشت. نزد آخوند آمد، و ظاهراً پس از شکست مشروطه و در زمان افول سیاسی مرحوم آخوند بود. مرحوم آخوند بلند شد و فرمود: چرا خودتان آمديد؟ كسى را مىفرستاديد تا اين مبلغ را به ايشان مىدادم و برايتان مىآورد!
📚 جرعهای از دریا، ج2، ص432
👉@zanjani_net
#استفتائات
● ردّ مظالم و چگونگی پرداخت آن
❓ ردّ مظالم چیست و چگونه باید پرداخت شود؟
❖ پاسخ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
✍ به ادای حقوق مالی که بر گردن انسان است و امکان دسترسی به صاحبان آنها را ندارد، "ردّ مظالم" گفته میشود که باید با اجازه مجتهد جامعالشرایط به فقیر شیعه صدقه داده شود.
مؤمنین مجاز هستند تا مبلغ 200هزار تومان را به عنوان ردّ مظالم(بدون نیاز به اجازه خاص) به فقرای شیعه بپردازند.
🔰 کانال رسمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjani_net
#استفتائات
● ترفند فروشندگان دام زنده برای افزایش وزن دام
❓ برخی از فروشندگان دام زنده، یکی دو روز قبل از معامله، آب فراوان و داروها و غذاهای اشتها آور به دام میخورانند تا افزایش وزن کاذب پیدا کند و آنچه حیوان خورده نیز در این مدت تبدیل به گوشت نمیشود. آیا چنین کارهایی جایز است؟
❖ پاسخ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
✍ اگر متعارف خریداران، از این موضوع اطلاع نداشته باشند و به خیال آنکه وزن طبیعی حیوان همینقدر است اقدام به خرید کنند، این کار جایز نیست و مشتری خیار فسخ دارد.
🔰 کانال رسمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjani_net
💠 شروط موفقیت در تحصیل
❖ مرحوم آیتاللهالعظمی حاج سید احمد زنجانی در کتاب «الکلام یجرّ الکلام» مینویسد: 🔻
📝 شرايط عمده تحصيلِ معارف كه #ذهن است و #حافظه است و #سعى، نوعاً در يك نفر جمع نمىشود.
▫️گروهى ذهن صاف و فكر روشن دارند ولكن از حافظه و ضابطه بهرهاى ندارند. سينه آن ها، مانند سراى دو در مىباشد كه بار معارف از يك در، وارد و از در ديگر، خارج مىگردد.
▫️دستهديگر، به عكس اين، حافظه و ضابطه دارند ولكن از صفاى ذهن و روشنىِ فكر بىنصيب مىباشند. سينه آن ها هم مانند انبار بازرگانان بىمايه كه عامل ديگران هستند، مىباشد كه پر از مالالتجاره بوده ولكن براى او، بيشتر از حقّ العمل، حظّى نيست.
▫️و جمعى هم داراى نصيب كامل از ذهن و حافظه مىباشند ولكن از سعى و كوشش، عارى مىباشند. آن ها نيز به بازرگانى مىمانند كه داراى سرمايه مهمّ باشد ولكن سرمايه خود را در بازار تجارت به كار نيندازد؛ بلكه آن را در صندوقى گذاشته، درش را مهر كرده باشد؛ چنان كه او از آن سرمايه سود نمىبرد، اين ها نيز از اين ذهن و حافظه سود نمىبرند.
پس، كمالات نفسانيه، از ذهن و حافظه، وقتى سودمند مىشود كه آن ها را با اشتغالات علميّه به كار بيندازد.
@zanjani_net
#حدیث_روز
● پاسخ امیرمؤمنان (ع) به معترضین به شیوه تقسیم بیتالمال
وقتى از امیرالمؤمنین علی علیهالسلام، با تندى خرده گرفتند كه چرا عطاء و بخشش (از بيت المال و مانند آن) را ميان مردم بالسّويه تقسيم مى نمايد و اشخاصى را كه سبقت در اسلام داشته و داراى شرافت و بزرگى بودند برترى نمىدهد، فرمودند:
🔹«أَ تَأْمُرُونِّي أَنْ أَطْلُبَ النَّصْرَ بِالْجَوْرِ فِيمَنْ وُلِّيتُ عَلَيْهِ وَ اللَّهِ لَا أَطُورُ بِهِ مَا سَمَرَ سَمِيرٌ وَ مَا أَمَّ نَجْمٌ فِي السَّمَاءِ نَجْماً وَ لَوْ كَانَ الْمَالُ لِي لَسَوَّيْتُ بَيْنَهُمْ فَكَيْفَ وَ إِنَّمَا الْمَالُ مَالُ اللَّه»
🔸 آيا به من امر مىكنيد تا با ستم كردن در حق كسانى كه بر آنان حكومت دارم، پيروزى بجويم؟
به خدا سوگند تا شب و روز برقرار است، و ستارگان از پى هم طلوع و غروب مى كنند، هرگز چنين كارى نخواهم كرد.
اگر مال از آنِ خودم بود، همه را در پرداخت كردن برابر مىداشتم تا چه رسد به اينكه مال، مال خداست!!
📚 نهج البلاغه، خطبه 126
@zanjani_net
💠 منشأ اختلاف بین علما در قضیه مشروطه
❖ از بیانات آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی: 🔻
● حاج آقاى ما از مرحوم آقاى بروجردى نقل مىكرد كه ايشان مىفرمود:
وقتى ما در نجف مشغول تحصيل بوديم، از ايران به آقايان نجف خبر رسيد كه مظفرالدين شاه مكرّر به خارج سفر مىكند و از خارجيها قرض مىگيرد و در مقابل به آنها امتياز مىدهد. اگر اين كار استمرار پيدا كند، تمام كشور در جريان اين امتيازات از دست خواهد رفت و خوب است جماعتى بر كار شاه نظارت كنند تا اينگونه مسائل سبب سقوط مملكت نشود.
همه علماى نجف حتى مرحوم آسيد محمد كاظم يزدى با پيشنهاد نظارت بر اعمال شاه موافقت مىكنند. مدتى بعد از سوى مرحوم حاج شيخ فضلالله نورى نامهاى مىآيد كه: صحبت است مجلسى درست شود و قوانينى براى آن مجلس تهيه شده است و من مواد آن قوانين را ملاحظه كردهام و به جز يكى دو ماده، ساير مواد آن خلاف شرع نيست و آن يكى ـ دو ماده را هم اصلاح مىكنيم. آقايان امضا كنند تا ما اجرا كنيم.
در اينجا بين مرحوم آخوند خراسانی و مرحوم سید یزدی اختلاف شد. مرحوم آخوند فرمود: حاج شيخ فضل الله، هم مجتهد است و به مبانى فقهى وارد است و هم عادل است و در جهات دينى قابل اعتماد است و هم خبرويّت دارد و به مسائل روز بصير است. لذا ايشان به اعتماد حاج شيخ فضل الله امضا مىكند.
مرحوم آسيد محمد كاظم مىفرمايد: من بايد تكتك اين مواد را خودم ملاحظه كنم. اينجا بين عَلَمين تعارضى پيدا مىشود. از طرف دربار، اطلاعاتى در اختيار مرحوم آسید محمد كاظم گذاشته مىشود و مخالفان دربار هم اطلاعات ديگرى به مرحوم آخوند مىسپارند و همين سبب شد كمكم فاصله و مشكلات ميان عَلَمين زياد شود.
📚 جرعهای از دریا، ج2، ص437
@zanjani_net
#استفتائات
● شرط عمل مازاد بر دِین در قرض
❓ اگر قرض دهنده شرط کند که قرض گیرنده، کاری را مازاد بر ادای دین انجام دهد، مثلاً شرط کند برای امواتش قرآن بخواند یا کار خیری را که نفعش به عموم مسلمین میرسد انجام دهد، آیا شامل حکم ربا میشود؟
❖ پاسخ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
✍ اگر نفعی به قرض دهنده برسد –هر چند صرف ثواب- و مالیت عرفی داشته باشد، موجب ربوی شدن قرض می شود.
🔰 کانال رسمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjani_net
#حدیث_روز
● همان بِرّ که کاری، همان بدروی!
حضرت امام صادق علیهالسلام فرمود:
🔹 «بَرُّوا آبَاءَكُمْ يَبَرَّكُمْ أَبْنَاؤُكُمْ وَ عِفُّوا عَنْ نِسَاءِ النَّاسِ تَعِفَّ نِسَاؤُكُمْ»
🔸 با پدران خود خوشرفتارى کنید تا مشمول نیکی و خوشرفتارى فرزندان خود گردید؛
و نسبت به زنان مردم رعایت عفّت و پاکدامنى بنمایید تا زنانتان عفیف و پاکدامن گردند.
📚 کافی، ج۵، ص۵۵۴، ح5
@zanjani_net