💠 عیار سخن
❖ مرحوم آیتاللهالعظمی حاج سید احمد زنجانی در کتاب «الکلام یجرّ الکلام» مینویسد: 🔻
📝 گاهى اتّفاق مى افتد كه بر زبان ديوانه، حرفى جارى مى شود در نهايت متانت. وقتى در نجف، به ديوانه اى گفته بودند: چرا روزه مى خورى؟ گفته بود: «أخَذَ اللّهُ ما وَهَب و سَقَط ما وَجَب.» (يعني خدا عقلم را از من گرفته، ديگر تكليف ندارم)
ديوانه اى، از مرحوم حاج شيخ طه، پول خواسته بود؛ حاج شيخ فرموده بود: تو ديوانهای، نمى شود به تو پول داد. او گفته بود: تو عجب فقيهى هستى! از ديوانه نمى شود پول گرفت، نه اينكه نمى شود پول به او داد. حاج شيخ خنديد. فرموده بود: راست مى گويى. آن گاه، دست به جيب كرده بود كه پولى به وى دهد، او به راه افتاده، گفته بود: از ديوانه نمى شود پول گرفت!
● بارى، از ديوانگان، حرفهاى جا افتاده، به ندرت اتّفاق مى افتد؛ چنان كه از عقلا و بزرگان نيز عكس آن. پس، ميزان در وزن كلام، حال خود كلام است، نه حال متكلّم؛
بزرگىِ سخن يا بزرگىِ گوينده، هر دو از دواعى نقل سخن است؛ گرچه غالب مردم، هندسه بزرگى و كوچكى سخن را از بزرگى و كوچكى گوينده آن مى گيرند نه از عيار آن؛ و لذا حرف، هر چند در نهايت بزرگى و اتقان باشد، همين كه فهميدند كه از شخص كوچك و عادى صادر شده، در نظر آنها جلوه ننموده، از سكّه مى افتد؛ به عكس آنچه كه از شخص بزرگ صادر شده باشد. حرف، ولو عادى و خالى از جهات محسّنه لفظيّه و معنويّه باشد، بزرگش مى شمارند و سكّه اعتبار به آن مى دهند؛ معانى دقيقه كه روح صاحبش از آن خبر ندارد، از شكم آن بيرون مى آورند.
امّا مردمان حقيقت بين، به مقال نگاه مى كنند نه به قائل. مى پيمايند حرف را، نه حرفزن را. و در روايت هم هست: «غَرِيبَتَانِ: كَلِمَةُ حِكْمَةٍ مِنْ سَفِيهٍ فَاقْبَلُوهَا وَ كَلِمَةُ سَفَهٍ مِنْ حَكِيمٍ فَاغْفِرُوهَا» (دو چيز شگفت است: سخنى حكمتآميز از احمق كه بايد آن را بپذيريد و سخنى احمقانه از حكيم، كه او را ببخشاييد) من لایحضره الفقیه، ج 4، ص406
🔰 کانال رسمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjani_net
#استفتائات
● وارد کردن خسارت به اجناس دستفروشها
❓ گاهی اتفاق میافتد که در حال پیادهروی یا رانندگی، به اجناسی که در پیادهرو یا خیابان برای فروش گذاشتهاند سهواً برخورد میکنیم و خسارتی به آن اجناس وارد میشود. آیا با اینکه کار آن دستفروشها خلاف مقررات است، ضامن خسارت هستیم؟
❖ پاسخ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
✍ چنانچه عرفاً بگویند فروشنده، آن مال را در معرض آسیب قرار داده است و به طور عادی در چنین شرایطی، نوع مردم به این جنس آسیب می زنند، ضامن نیستید.
🔰 کانال رسمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjani_net
#حدیث_روز
● به تو پناه میبریم..!
حضرت امام زینالعابدین علیهالسلام:
🔹 « اَللَّهُمَّ إِنيِّ أَعُوذُ بِكَ مِنْ...اَنْ نَعْضُدَ ظالِماً، اَوْ نَخْذُلَ مَلْهُوفاً، اَوْ نَرُومَ ما لَيْسَ لَنا بِحَقٍّ»
🔸 خدايا! به تو پناه مى بریم... از اين كه ستمگری را یاری کنیم، یا مظلوم و ستمدیدهای را تنها گذاریم، یا در پی آنچه که حق ما نیست، باشیم.
📚 صحیفه سجادیه، دعای هشتم
@zanjani_net
#استفتائات
❓برخی با استفاده از عکس و نام دیگران، در فضای مجازی سایت و کانال ایجاد می کنند. آیا این کار اشکال دارد؟
✅پاسخ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
چنانچه به قصد این باشد که با این کار خبر دهد صاحب آن عکس و نام، مالک این صفحه است، یا این کار سبب ضرر رساندن به آن شخص باشد جایز نیست. در غیر این صورت نیز اگر خلاف قانون باشد اشکال شرعی دارد.
@zanjani_net
#حدیث_روز
● حضرت امام صادق علیهالسلام فرمودند:
حضرت عیسی «علی نبیّنا و آله و علیهالسلام» میفرمود:
🔹 منْ كَثُرَ كَذِبُهُ ذَهَبَ بَهَاؤُه
🔸 هر كه دروغش زياد شد، آبرو و ارزشش برود.
📚 کافی، ج4، ص45
@zanjani_net
🔸نتیجه بیاعتنایی طلاب به فقه
❖ از بیانات آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
سه نفر بودند که از طرف مرحوم آقای بروجردی به کرمانشاه رفتند. یکیشان آقای امام سدهی بود که سید خیلی موجه و محترمی بود. ایشان از اصحاب مرحوم آقاسید عبدالهادی شیرازی و از شاگردان مرحوم آقا سید ابوتراب خوانساری (رجالی معروف) بود. از طریق مرحوم امام سدهی قصهای از آقا سید ابوتراب شنیدم. آقای علمالهدای اهوازی نیز این قضیه را از استادش آقاسید ابوتراب شنیده بود.
● یکی این بود که اواخر صفویه مسأله فقاهت خیلی تنزل میکند و بحثهایی مانند فلسفه و عرفان و این امور بین طلبهها رواج داشته است. در دوره شاه سلطان حسین، مدرسه چهارباغ اصفهان ساخته میشود.
شخصی که یکی از بستگانش فوت کرده بوده، به مدرسه چهار باغ میرود و از طلبههای مدرسه میخواهد که نماز میت بخوانند. هیچ طلبهای در تمام آن مدرسه بزرگ پیدا نمیشود که نماز میت بلد باشد. این بنده خدا نزد استادشان شکایت میبرد و استاد میآید و طلبهها را توبیخ میکند که چرا شما اینقدر از فقه و احکام شرعی دور شدهاید و اسباب آبروریزی فراهم شده که حتی یک نفر نماز میت بلد نباشد. آن وقت خودش میایستد و نماز میخواند و همانند نماز صبح دو رکعت نماز بر میت میخواند!
❇️ حوزه علمیه قم نعمت بزرگی است و ما نسبت به این نعمت مسؤولیت داریم و باید پاسخگو باشیم. اسلاف ما برای حفظ دین رنج های زیادی کشیدهاند و اکنون وظیفه ماست که درست عمل کنیم تا این امانت به دست آیندگان سپرده شود. از جنبههای مهم هدایت و ارشاد، تبیین مسائل شرعی است. طلاب باید احکام مورد ابتلای مردم را بدانند و به تعلیم آن اهتمام داشته باشند.
@zanjani_net
#استفتائات
● درآمد حاصله از استخدام غیر قانونی
❓ فردی با پارتیبازی و واسطهگری صاحب شغل میشود. آیا درآمدی که از آن به دست میآورد حلال است؟
❖ پاسخ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
✍ به طور کلی چنانچه استخدام بر خلاف ضوابط باشد، به گونهای که فرد استحقاق حضور و دریافت حقوق و امتیازات آن مجموعه را نداشته باشد، حضورش جایز نخواهد بود و نباید چیزی دریافت کند. واسطه شدن برای چنین تخلفی نیز حرام است و در صورت وقوع باید بر اساس ضوابط قانونی عمل شود.
🔰 کانال رسمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjani_net
#حدیث_روز
●تسریع در کارگشایی
احمد بن عیسی میگوید: حضرت امام صادق علیهالسلام به من فرمود:
🔹 «اِنَّهُ لَيَعْرِضُ لِى صاحِبُ الْحاجَةِ فَاُبادِرُ اِلى قَضائِها مَخافَةَ اَنْ يَسْتَغْنِىَ عَنْها صاحِبُها»
🔸 نيازمندى كه به من مراجعه مىكند، زود نياز او را بر طرف مىكنم، از ترس اينكه او بىنياز شود [و پاداش انجام اين كار نيك از دستم برود.]
📚 أمالی شیخ طوسی؛ ص644
👉@zanjani_net
#استفتائات
● چگونگی وضو با وجود تتو یا هاشور
❓ میگویند پس از انجام تتو و هاشورِ اَبرو نباید به آن موضع آب رسانده شود. حال برای نماز چگونه باید وضو گرفت؟
❖ پاسخ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
✍ به طور کلی جایز نیست انسان کاری کند که نتواند طهارت اختیاری (وضو و غسل عادی) بگیرد و در صورت انجام آن، اگر مشقت شدید ندارد باید برطرف شود و با وضو یا غسل عادی نماز بخواند. البته در انتهای وقت که زمان برای وضو گرفتن تنگ باشد نه تیمم، اگرچه معصیت کرده ولی میتواند با تیمم نماز بخواند.
🔰 کانال رسمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی
@zanjani_net
💠 صرف پول رضا خان در راه مخالفت با او!
❖از بیانات آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی: 🔻
📝 مرحوم حاج میرزا فخرالدّین جزایری میگفت: زمانی که مرحوم مدرّس هنوز زندان نرفته و از ناحیه رضاخان تحت نظر بود، با بقّالی که نزدیک منزلش بود، قرار گذاشته بودیم که وقتی مراقبت کم و زیاد میشود با رمزی به ما اطلاع بدهد.
ایشان میگفت: یک روز منزل مدرّس رفتم و آن جا صد تا «هزار تومانی» دیدم. حاج میرزا فخرالدین میگفت من تا آن موقع هزار تومانی ندیده بودم، با اینکه ایشان با اعیان و اشراف مربوط بود. (آن وقتی هم که ایشان برای ما نقل میکرد، ما هم هزار تومانی هیچ ندیده بودیم.) هزار تومانی منحصر به سلاطین و ثروتمندان بود. میگفت: ما که هزارتومانی هیچ وقت ندیده بودیم، آنجا پیش مدرّس دیدیم. به مدرّس گفتم: این چیست؟ گفت: رضاخان این را برای ما فرستاده و گفته که این در اختیار تو باشد، با آن هر کاری میخواهی، بکن و هر پستی هم بخواهی، ما در اختیارت میگذاریم، ولی کاری به کار ما نداشته باش و بگذار ما زندگی کنیم!
گفتم: شما چه گفتید؟ مدرّسگفت: من به آن واسطه گفتم: من با یک شرط قبول میکنم و آن این است که، این پول را من صرف مخالفت با خود او کنم! اگر با این شرط میپذیرد، من این را قبول میکنم، و الّا نه!
واسطه رفته بود که شرط مدرّس را مطرح کند.
میرزا فخرالدین گفت: ما آنجا بودیم که صدای اسب شنیده شد. آن شخص آمد و پول را برداشت و برگرداند!
مدرّس خیلی عجیب بود. فوق العادگی داشت.
📚 جرعهای از دریا، ج1، ص549
@zanjani_net
💠حکایتی از قضایای کشف حجاب
❖ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:🔻
در زمان رضا خان در ماجرای کشف حجاب ابتدا به سراغ آسید محمد خاتون آبادی (امام جمعه تهران) میروند تا او در مجلس جشن کشف حجاب شرکت کند.
شنیدم یکی از نزدیکان آسید محمد -که نمیخواهم نام او را ذکر کنم– به دستگاه شاه وعده داده بود که من او را در مجلس جشن حاضر میکنم.
اگر آسید محمد که از جهت عنوان، عالم درجه اوّل تهران بود، میپذیرفت در مجلس جشن شرکت کند، قهراً بعضی دیگر هم ملحق میشدند.
نقل میکنند آسید محمد در پاسخ گفته بود:
من سه چیز دارم: مال، جان و دین؛ مال و جانم فدای اعلیحضرت، ولی دین مال خودم است.
📚جرعهای از دریا، ج3، ص260
@zanjani_net
🔸آیت الله العظمی شبیری زنجانی در دیدار مسؤولان همایش بزرگداشت علمای شیعه هندوستان:
طلاب برای ورود به پژوهشهای اسلامی، ابتدا مبانی اجتهاد را بیاموزند/ شیعیان هندوستان به "سید دلدار علی" مدیونند
مرجع عالی قدر شیعیان، ردر دیدار با اعضای موسسه بنیاد امامت و مؤسسه کتابشناسی شیعه، حضور طلاب در مراکز تخصصی مرتبط با علوم دینی را مثبت دانستند و تصریح کردند: طلبه اگر به مبانی اجتهاد مسلط باشد، آسانتر می تواند در رشتههای دیگر موفقیت بدست آورد و صاحب نظر شود. معظم له تخصص در اصول و فقه را برای ورود به بسیاری از پژوهشهای دینی ضروری دانستند و گفتند: طلبه قبل از آنکه وارد هر رشتهای در علوم اسلامی بشود مناسب است اصول و فقه را خوب خوانده باشد و به مبانی اجتهاد مسلط شود.
ایشان فعالیت و تحقیق طلاب در سایر مباحث علوم دینی را مستلزم «احساس نیاز و وظیفه» آنها دانستند و فرمودند اگر شرایط امروز دنیای اسلام به خوبی تبیین شود و طلاب در موضوعی احساس کنند که نیاز به ورود آنان و تلاش و کوشش برای حفظ و نشر آثار اسلامی است، به آن رو می آورند.
در این دیدار گزارشی از همایش بزرگداشت و همچنین مراحل تحقیق و نشر آثار ارزشمند دو عالم بزرگ شیعه در هندوستان، مرحوم "سید دلدار علی" و مرحوم "میر حامد حسین" ارایه شد.
آیت الله العظمی شبیری زنجانی با اشاره به جایگاه ویژه «سید دلدار علی» در هندوستان گفتند: قبل از ایشان شیعیان هندوستان از فقه و معارف شیعه بی اطلاع بودند، و با پیروی از "جامع عباسی" شیخ بهایی امورشان را می گذراندند. یک بخش مهم از پیشرفت و نشر معارف شیعه در هندوستان، مرهون زحمات ایشان و فرزندانش است. معظم له در ادامه داستانهایی از خدمات ارزشمند و تلاشهای علمی عالم جلیل القدر "میر حامد حسین" و فرزندان ایشان، و همچنین خاطراتی از دیدار با مرحوم "سید محمد سعید" -مرجع شیعیان هند و نوه میر حامد حسین- بیان کردند.
آیت الله العظمی شبیری زنجانی با تاکید بر لزوم احیای آثار عالمان گذشته تصریح کردند: بزرگان دین از همان عالم بر عملکرد امروز ما اشراف دارند و إن شاءالله تأییدات و دعاهای ایشان همراه خدمتگزاران به مکتب خواهد بود. باید تلاش کنیم که آثار این بزرگواران برای جهان اسلام حفظ شود و ان شاء الله همه کسانی که در این مسیر تلاش می کنند، مأجورند.
@zanjani_net
#دیدار
🔰شب گذشته(23دی 97) در جلسه علمی دفتر آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی، مجموعه فقهی «میزانالفقاهة» اثر آیتاللهالعظمی سید محمد باقر درچهای (م 1342ق) توسط برخی از اعضای بیت ایشان، به معظمٌ له اهدا شد.
❖آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی با تجلیل از شخصیت این عالم بزرگ که استاد بسیاری از فقها و أعلام مانند آیتاللهالعظمی بروجردی بودند، اهمیت دادن به علم، زحمت و تلاش فراوان در تعلیم وتعلّم و نظم کمنظیر را از جمله ویژگیهای مهم ایشان برشمردند و از اهدای این کتاب ارزشمند تشکر کردند.
@zanjani_net
🔸 خدمت به مردم ایران اجر مضاعف دارد
آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی در دیدار آقای سرمست، استاندار جدید قم، خواستار تلاش بیشتر در خدمترسانی به مردم شدند و گفتند: ایران یک «کشور استثنایی» و مفتخر به پیروی از اهلبیت علیهم السلام است و خدمت به مردم آن، اجر مضاعف دارد.
مرجع عالی قدر تشیع با اشاره به برخی از روایات درباره برآوردن خواسته وحاجت مؤمن، خاطرنشان کردند: از حضرت امام صادق علیه السلام نقل شده است که فرمودند: «حتی در وسط طواف، وقتی برادر دینی تو با تو کاری دارد و از تو درخواستی میکند، باید طواف را قطع کنی و بروی و حاجت او را برآورده سازی».
معظم له، قم را «مرکز مذهب تشیع» نامیدند و افزودند: شهر قم از قرن دوم محل حضور محدّثان و بزرگان شیعه بوده است. از همه مهمتر وجود حرم حضرت معصومه "سلام الله علیها" است که هم خودش باب الحوائج است و هم دختر باب الحوائج است. علمای بزرگی در این شهر پرورش یافته اند و حتما عنایات بی بی «علیهاالسلام» و اولیای الهی شامل حال خدمتگزاران این شهر است.
آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی دعا برای «خدمتگزاران مردم» را «وظیفه» خود دانستند و ادامه دادند: مردم و شماها هم برای ما دعا کنید. ماها هم مشکلات متعدد داریم و باید جوابگوی مسؤولیتی که بر دوش ما هست، باشیم.
● ایشان در پاسخ به پرسش یکی از روحانیون حاضر در جلسه درباره سیستم آموزشی حوزه، از روند تحصیلی طلاب انتقاد کردند و گفتند: طلبه نباید دنبال نمره آوردن باشد. وقتی طلبه درس را برای نمره آوردن حفظ میکند ملا نمی شود. الان با این روش درس خواندن افراد مجتهد شعاری می شوند نه مجتهد واقعی. مجتهد واقعی شدن با این روش درس خواندن در حوزه واقعا خیلی مشکل است.
آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی تصریح کردند: تدریس و تدرس نباید طوطی وار باشد. طلبه باید عمقی درس بخواند.
معظم له با اشاره به اهتمام بزرگان حوزه در آموزش طلبهها به خاطرهای از مرحوم آیتالله سید احمد زنجانی اشاره کردند و گفتند: در اوایل طلبگی با اینکه سن ما کم بود و ابتدای راه بودیم، مرحوم والد -با اینکه خودشان در سطح استاد درس خارج بودند- برای بنده درس میگفتند. تاکید هم داشتند که تا درس هضم نشده از آن عبور نکنیم.
@zanjani_net
◾️برنامه عزاداری شهادت حضرت زهرا «سلام الله علیها» در دفتر آیت الله العظمی شبیری زنجانی
همزمان با فرا رسیدن ایام فاطمیه و سالروز شهادت حضرت صدیقه طاهره، فاطمه زهرا سلام الله علیها، مراسم سوگواری با حضور آیت الله العظمی شبیری زنجانی، علما و طلاب حوزه علمیه و عموم مردم مؤمن و ولایتمدار، در دفتر معظم له برگزار می گردد.
این مراسم از روز یکشنبه (سی ام دی ماه) به مدت سه روز (سیزدهم تا پانزدهم جمادی الأولی) از ساعت 10:30 صبح برگزار می شود و وعاظ با بیان معارف و فضائل اهل بیت(علیهم السلام) و به خصوص مناقب حضرت فاطمه زهرا(علیهاالسلام)، به سوگواری و عرض ارادت به ساحت مقدسه آن حضرت خواهند پرداخت.
@zanjani_net
🔸آیت الله العظمی شبیری زنجانی در دیدار جمعی از طلاب نجف أشرف:
قدر شرایط کنونی را بدانید/ با جدّیت در تولید و رشد علوم دینی تلاش کنید
❖ آیت الله الله العظمی شبیری زنجانی، جمعه شب، در دیدار طلاب و فضلای مدرسه آیت الله العظمی حاج سید عبدالله شیرازی (ره) نجف أشرف با ایشان، با یادآوری شرایط سخت علمای گذشته خاطرنشان کردند: این شرایطی که برای طلبه های نجف و قم فراهم است برای علمای سابق فراهم نبوده است. از این نعمت و از نعمت جوانی خود استفاده کنید. پیشینیان ما با زحمات زیادی علوم فقه و اصول و رجال و غیره را در اختیار ما گذاشتند. باید شرایط کنونی را قدر بدانیم.
معظم له افزودند: نسخهای از مسالک شهید ثانی در کتابخانه ملی تهران موجود است. دیدم کسی که شاگرد شهید بوده و با او زندانی شده، راجع به این نسخه نوشته که این نسخه را شهید در شرایطی که از ترس دشمنان از کوهی به کوهی و از روستایی به روستایی دیگر می رفت تکمیل کرد، یعنی در همین تعقیب و گریز. اجازه شهید ثانی به شخصی در بحارالأنوار موجود است که آنجا در سال 964 قمری می گوید مسالک ناقص است. ایشان در سال 965 شهید شده است. یعنی شهید در همین یک سال آخر و در آن شرایط سخت این کتاب ارزشمند را تکمیل کرده است.
❖ آیت الله العظمی شبیری زنجانی یادآور شدند: عیب است که در دنیا همه علوم غیر دینی رشد داشته باشند و ما همه تنزل داشته باشیم. طلبهها باید اهتمام زیادی داشته باشند تا تولید علم رونق بگیرد و روح آن علمای بزرگ از ما شاد باشد. نباید کارهای علمای سلف روی زمین بماند. شما تصمیم بگیرید، آنگاه خداوند تعالی و اولیای الهی حتما کمک می کنند. شما این علوم را بطور صحیح و کامل یاد بگیرید و منتشر کنید.
❖ مرجع عالی قدر شیعه با ابراز تأسف از کم رنگ شدن مباحثات علمی در بین طلبهها افزودند:
حاج آقا مهدی حائری یزدی فرزند مرحوم آقای حاج شیخ عبدالکریم حائری موسس حوزه قم، مدتی آمریکا بودند. بین اساتید آن مرکزی که ایشان در آنجا مشغول بوده، بحثی راجع به شیوه برگزاری امتحانات مطرح شده که ممکن است دانش آموزی، درس خوان باشد اما در روز امتحان مشکل داشته باشد و نتواند خوب امتحان بدهد. سوال این بوده که امتحان چگونه برگزار شود که کاشف از واقع باشد.
می گفت: من گفتم ما طلبه ها امتحانی داریم که مطابق واقع است. طلبههای حوزه باید بعد از درس، بحث کنند و مراتب علمی افراد در مباحثه مشخص می شود. طلبهها تمام سال با هم بحث میکنند و استاد سواد افراد را تشخیص میدهد.
این مباحثات طلبگی در همه سطوح در بین طلاب وجود داشته است که این امر را باید تقویت کنید. این روش در رشد علمی افراد تاثیر مهمی دارد.
@zanjani_net
zanjani_net.mp3
1.2M
📢 #صوت_بیانات
▪️ آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی:
«مخفی بودن قبر حضرت زهرا (س) از آیات بیّنات است»
❖ گاهی مصلحت ایجاب میکند که خداوند امری را به طور روشن و واضح بیان نکند. مثلاً در معلوم نبودن شب قدر مصلحتي است که ائمه علیهمالسلام آن شب را برای مردم تعیین نکردند.
در مشخص نبودن قبر مطهرّ حضرت زهرا عليهاالسلام [و روز شهادت آن حضرت] مصلحتي وجود دارد كه نشانگر مظلوميت آن حضرت است و مثل آيه بيّنه بايد ثابت و باقی بماند و از بين نرود. در برخی از روایات، حجرالأسود و امثال آن از آيات بيّنات شمرده شده است، يكي از آيات بيّنات نيز مسأله خفاء قبر حضرت زهرا «سلام الله علیها» است.
(قسمت پایانی درس خارج فقه/کتاب الخمس، 16 مهر 1374)
@zanjani_net
#حدیث_روز
● فرزندان اسلام ...!
وقتی از حضرت امام صادق علیه السلام درباره چگونگی تقسیم بیت المال پرسیدند، فرمود:
🔹 «أَهْلُ الْإِسْلَامِ هُمْ أَبْنَاءُ الْإِسْلَامِ أُسَوِّي بَيْنَهُمْ فِي الْعَطَاءِ وَ فَضَائِلُهُمْ بَيْنَهُمْ وَ بَيْنَ اللَّهِ أُجْمِلُهُمْ كَبَنِي رَجُلٍ وَاحِدٍ لَا نُفَضِّلُ أَحَداً مِنْهُمْ لِفَضْلِهِ وَ صَلَاحِهِ فِي الْمِيرَاثِ عَلَى آخَرَ ضَعِيفٍ مَنْقُوصٍ وَ قَالَ هَذَا هُوَ فِعْلُ رَسُولِ اللَّهِ ص فِي بَدْوِ أَمْرِهِ وَ قَدْ قَالَ غَيْرُنَا أُقَدِّمُهُمْ فِي الْعَطَاءِ بِمَا قَدْ فَضَّلَهُمُ اللَّهُ بِسَوَابِقِهِمْ فِي الْإِسْلَام»
🔸 اهل اسلام فرزندان اسلام هستند. من همه را در بخشش [و برخورداری از امکانات بیتالمال] برابر قرار می دهم.
اگر هر یک از آنها فضیلت و برتری دارند، میان خود و خدایشان است. من آنان را همچون پسران یک پدر به شمار می آورم، که فضیلت و صلاحیت یکی از آنها، سبب فزونی ارث بردن او نسبت به دیگری که دارای ضعف و نقصان است، نمیشود.
و فرمود: این روش پیامبر "صلی الله علیه و آله" در ابتدای اسلام بود، اگر چه دیگران [مخالفین اهل بیت (ع)] گفتند: برخی را بر اساس سابقه بیشتر در اسلام، از نظر عطای بیت المال امتیاز میبخشیم!
📚 تهذیب الأحکام، ج6، ص146
@zanjani_net
❖ آیت الله العظمی شبیری زنجانی:
بیانات اهل بیت (ع) قابلیت دارد تا بین ادیان تفاهم ایجاد کند
● آیت الله العظمی شبیری زنجانی در دیدار حجت الاسلام و المسلمین «قاضی عسکر»، و آقای رشیدیان، رییس سازمان حج و زیارت، بر ضرورت ترویج معارف و بیانات معصومین علیهم السلام، به خصوص ادعیه حضرات معصومین علیهم السلام تاکید کردند و فرمودند:کلمات و ادعیه حضرات معصومین (علیهم السلام) قابلیت ایجاد تفاهم بین ادیان مختلف را دارد.
معظم له با اشاره به برخی از احادیث، یکی از فلسفه های تشریع حج را «انتقال کلمات و آموزه های اهل بیت علیهم السلام» به اقوام مختلف دانستند.
ایشان مطابقت سخنان حضرات معصومین علیهم السلام با فطرت انسان را یکی از ویژگیهای بارز احادیث نامیدند و تاکید کردند: بیانات حضرات معصومین علیهم السلام تحمیلی نیست بلکه مطابقتش با فطرت باعث روی آوردن به آن می شود.
● آیت الله العظمی شبیری زنجانی فرمودند: احادیث معصومین نورانیت خاصی دارد که باید اهل خبره با ذوق و سلیقه، به مناسبت از بین آنها -به خصوص احادیث معتبر- را انتخاب و نقل کنند و قطعا تاثیر خود را خواهد داشت. این ادعیه و کلمات اهل بیت اگر در محافل مختلف با رعایت ظرافت بیان شود، قابلیت آن را دارد که فرقه ها و ادیان مختلف را به تفاهم برساند.
معظم له افزودند: مرحوم حاج آقا حسن قمی می گفت من در برخی از سفرهای زیارتی از کتاب کامل الزیارات، مشغول خواندن زیارت بودم، برخی از اهل تسنن از مضامین و محتوای بلند این زیارات و ادعیه تعجب کرده بودند و برایشان جالب بود و از من خواستند این کتاب را به آنها بدهم.
● مرجع عالی قدر تشیع تصریح کردند: اگر این ادعیه حضرات معصومین نبود ما چگونه می توانستیم با خداوند عالم سخن بگوییم؟ معارف بلندی در ادعیه وجود دارد که دیگران را مجذوب خواهد کرد و باید از ظرفیت حج برای نشر آن بهره برد.
@zanjani_net