#یادمرگ
❓از علامه طباطبایی ره سوال شد:
خداوند درباره كسانى كه در راه خدا كشته شدهاند، مىفرمايد: «و لاتحسبن الذين قتلوا فى سبيل الله امواتا، بل احياء عند ربهم يرزقون.» (آل عمران : ۱۶۹)
هرگز كسانى كه را كه در راه خدا كشته شدهاند، مرده مپنداريد، آنان زندهاند و نزد پروردگارشان روزى داده مىشوند.
سوال اين است كه اينان چگونه زندهاند و حال اينكه ما مىبينيم كه روى زمين مرده افتاده و از بين رفتهاند؟
💠 جواب علامه:
«احياء عند ربهم» يعنى در مقام قرب هستند و روزى داده مىشوند. «يرزقون» در عين اينكه شما مىبينيد كه آنان روى زمين افتادهاند.
و اساسا «موت» در عرف قرآن عبارت است از انتقال از نشئهاى به نشئه ديگر و اختصاص به شهيد يا غير شهيد ندارد. خداوند متعال مىفرمايد: «نحن قدرنا بينكم الموت، و ما نحن بمسبوقين» (واقعه: ۶۰) يعنى ما مرگ را در ميان شما مقدر نموديم، و كسى بر ما سبقت نجسته است؛ منتهى در ادامه مىفرمايد: «على أن نبدّل امثالكم و نُنشأكم فيما لاتعلمون» (واقعه : ۶۱) يعنى بر اين اساس كه امثال شما را به جاى قرار دهيم، و شما را به نشئهاى كه از آن اطلاع نداريد، منتقل كنيم.
📚 منبع: کتاب در محضر علامه طباطبایی ره - مجموعه پرسش و پاسخ؛ جمعآوری توسط محمدحسین رخشاد
@zekrolmout
#یادمرگ ۴۴
🔰 امیرالمومنین علی علیهالسلام فرمود:
«نفَس المرء خُطاهُ الی اجله»
نفَسهای انسان، گامهای او به سوی مرگ اوست.
📚 #نهجالبلاغه، حکمت ۷۴
@zekrolmout
#یادمرگ ۴۵
🔰امام هادی علیهالسلام فرمودند:
«ای بندهی خدا! از آن جهت از مرگ میترسی که آن را نمیشناسی.»
🌺 ولادت امام هادی علیهالسلام تهنیت باد.
@zekrolmout
#یادمرگ
#ادبیات
«کَسَم علیست، در آن بیکسی که میگویند
به عزت و شرف لا اله الا الله»
#محمدسهرابی
@zekrolmout
#یادمرگ
#ادبیات
«اگر تو جلوه نمایی به وقت دادن جان
به عُمر، افضل ساعات بنده محتضری است»
#علیرضاقاسمی
@zekrolmout
#یادمرگ ۴۶
🔸مرگ چیست؟
🔰 الإمامُ زینُ العابدینَ علیهالسلام لمّا سُئلَ عنِ المَوتِ: لِلمؤمنِ کنَزعِ ثِیابٍ وَسِخَةٍ قَمِلَةٍ، وفَکِّ قُیودٍ وأغلالٍ ثَقیلَةٍ، والاستِبدالِ بأفخَرِ الثِّیابِ وأطیَبِها رَوائحَ، وأوطَأِ المَراکِبِ، وآنَسِ المَنازِلِ؛ وللکافِرِ کخَلعِ ثِیابٍ فاخِرَةٍ، والنَّقلِ عن مَنازِلَ أنیسَةٍ، والاستِبدالِ بأوسَخِ الثِّیابِ وأخشَنِها، وأوحَشِ المَنازِلِ، وأعظَمِ العَذابِ.
❓حضرت سیدالساجدین امام زینالعابدین علیهالسلام در پاسخ به این پرسش کــه: مرگ چیست؟
💠 فرمودند: (مرگ) برای مؤمن چون کندن جامههایی چرکینِ شپشی از تن است و از هم گسستن کُند و زنجیرهای گرانبار و جایگزین کردن فاخرترین و خوشبوترین جامهها و راهوارترین مرکبها و امنترین منزلها.
و برای کافر به منزله کندن جامههایی فاخر از تن و منتقل شدن از منزلهایی امن، و جایگزین کردن آنها به کثیفترین و خشنترین جامهها و وحشتناکترین منزلها و بزرگترین عذاب است.
📚 معانیالأخبار؛ جلد ۴؛ صفحه ۲۸۹.
@zekrolmout
#یادمرگ ۴۷
🔰 عمری که چراگاه شیطان باشد...
💠 حضرت سجاد علیهالسلام در بخشی از دعای مکارمالاخلاق میفرمایند:
«وَعَمِّرْنِی مَا كَانَ عُمُرِی بِذْلَةً فِی طَاعَتِكَ، فَإِذَا كَانَ عُمُرِی مَرْتَعاً لِلشَّیْطَانِ فَاقْبِضْنِی إِلَیْكَ».
مادامی که عمر من صرف طاعت و بندگی تو میشود، آنرا به من مرحمت و عمرم را طولانی کن! اما اگر عمر من چراگاه شیطان شود، قبل از اینکه مورد خشم و غضب تو قرار گیرم، جان من را بگیر!
📌 شرح این عبارت از دعای شریف را از زبان مرحوم علامه مصباح یزدی بخوانید.
@zekrolmout
#یادمرگ ۴۸
🔰 سَأَلَ رَجُلٌ مِنَ اَلْأَنْصَارِ رَسُولَ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ فَقَالَ مَنْ أَكْيَسُ اَلنَّاسِ وَ أَكْرَمُ اَلنَّاسِ فَقَالَ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ أَكْثَرُهُمْ ذِكْراً لِلْمَوْتِ وَ أَشَدُّهُمُ اِسْتِعْدَاداً لَهُ أُولَئِكَ هُمُ اَلْأَكْيَاسُ ذَهَبُوا بِشَرَفِ اَلدُّنْيَا وَ كَرَامَةِ اَلْآخِرَةِ
✅ مردى از انصار، از پيامبر خدا صلّى الله عليه و آله پرسيد: زيركترين و گرامىترين مردم كيست؟
فرمود: آن كه از همه بيشتر مرگ را ياد كند و آمادهی مرگ باشد. آنانند زيركان كه هم شرافت دنيا را دارند و هم در آخرت بزرگ و بزرگوارند.
📚تنبيه الخواطر و نزهة النواظر (مجموعة ورّام) ج۱؛ ص۲۶۹.
@zekrolmout
#یادمرگ
#سخن_بزرگان
🔰 «دربارهی #عمر فکر کنیم. عمر سرمایهی اصلی هر انسانی است. همهی خیرات به وسیلهی عمر -همین ساعات زودگذر- به دست میآید؛ این سرمایه است که میتواند #سعادت ابدی و بهشت جاودان را برای انسان تدارک ببیند.
▫️ دربارهی این عمر فکر کنیم. گذر عمر را ببینیم. #ناپایداری ساعات زندگی و روزها و شبهای اوقات عمر را احساس کنیم. به این گذر زمان توجه کنیم؛ «عمر، #برف است و آفتاب تموز». لحظه به لحظه از این سرمایه دارد کاسته میشود؛ و این در حالی است که این سرمایه، همه چیز ماست برای کسب سعادت اخروی؛ چه جوری مصرفش میکنیم، در کجا مصرفش میکنیم، در چه راهی آن را خرج میکنیم؟
▫️ تفکر در باب #مرگ، عبور از این عالم، لحظهی خروج روح از بدن و ملاقات جناب ملکالموت؛ این لحظه برای همهی ما پیش میآید؛ «کلّ نفس ذائقة الموت»؛ همه، این را میچشیم. حالِ ما در آن لحظه چگونه است؟ دل ما در آن لحظه در چه حال است؟ اینها نکاتی است که در خور تدبّر و تأمّل است. فکر در این زمینهها، از جملهی تفکر لازم و اساسی و ضروری است.»
📌 مقام معظم رهبری ۱۳۹۰/۰۵/۱۶
@zekrolmout
#یادمرگ
آه! مرگ خونین من! عزیز من! زیبای من! کجایی؟
مشتاق دیدارت هستم... وقتی بوسه انفجار تو، تمام وجود مرا در خود محو میکند، دود میکند و میسوزاند. چقدر این لحظه را دوست دارم. آه... چقدر این منظره زیباست.
چقدر این لحظه را دوست دارم. در راه عشق جان دادن خیلی زیباست...
خدایا! ۳۰ سال برای این لحظه تلاش کردم. برای این لحظه با تمام رقبای عشق در افتادهام. زخمها برداشتهام، واسطهها فرستادهام. چقدر این منظره زیباست! چقدر این لحظه را دوست دارم.
🌷 شهید حاج قاسم سلیمانی
جانفدا
#جانفدا
@zekrolmout
#یادمرگ ۴۹
🔰 قال رسولُ اللّهِ صلى الله عليه و آله: أفضَلُ الزُّهدِ في الدّنيا ذِكرُ المَوتِ، و أفضَلُ العِبادَةِ ذِكرُ المَوتِ، و أفضَلُ التَّفكُّرِ ذِكرُ المَوتِ، فمَن أثقَلَهُ ذِكرُ المَوتِ وَجَدَ قَبرَهُ رَوضَةً مِن رِياضِ الجَنّةِ
«برترين بىرغبتى به دنيا، ياد مرگ است. برترين عبادت، ياد مرگ است و برترين انديشيدن، ياد مرگ است. پس، هر كه ياد مرگ وجودش را پر كند، گور خود را باغى از باغهاى بهشت بيابد».
📚 جامع الأخبار، صفحه ۴۷۳
@zekrolmout
#یادمرگ
🔰 چه خوش است دست از جان شستن و دنیا را سه طلاقه كردن؛ از همه قید و بند اسارت حیات آزاد شدن؛ بدون بیم و امید علیه ستمگران جنگیدن؛ پرچم حق را در صحنه خطر و مرگ برافراشتن؛ به همه طاغوتها «نه» گفتن؛ با سرور و غرور به استقبال شهادت رفتن.
🗓 شهید مصطفی چمران
@zekrolmout
#یادمرگ ۵۰
🔰 امام هادی علیهالسلام فرمودند:
«اُذْکُر مَصرَعَکَ بَینَ یَدَیْ اَهلِکَ، لا طبیبَ یَمنَعُکَ وَ لا حَبیبَ یَنْفَعُکَ»
به یاد آور آنگاه را که هنگام مرگ، در برابر بستگانت افتادهای، نه طبیبی هست که مانع مردن تو شود، نه دوستی که بتواند سود بخشد.
📚 أعلام الدین، صفحه ۳۱۱
🏴 شهادت امام هادی علیهالسلام تسلیت باد.
@zekrolmout
یاد مرگ
#یادمرگ ۵۰ 🔰 امام هادی علیهالسلام فرمودند: «اُذْکُر مَصرَعَکَ بَینَ یَدَیْ اَهلِکَ، لا طبیبَ یَمنَ
#یادمرگ
🔸 «روایت تمام شد، حالا چه باید کرد؟ چون دیگر هیچ پزشکی هم نیست که بتواند مرگ را از تو دور کند. «وَ لا حَبِیبَ ینْفَعُکَ»؛ هیچ دوستی هم نمیتواند به تو خدمتی کند و سودی برساند.
❓حالا چه کنیم؟ اینجا این نکته است که حضرت میفرمایند: بدان! کارَت به اینجا میرسد. همه ما کارمان به اینجا میرسد که هیچ طبیب و پزشکی نمیتواند مرگ را از ما دور کند و هیچ دوستی هم نمیتواند به ما نفعی برساند.
🔹 حالا آیا چیزی هست که آن موقع به درد ما بخورد و به ما حیات و زندگی ببخشد و ما را زنده کند، نه؟ من آیه قرآن میخوانم: «مَنْ عَمِلَ صَالِحاً مِنْ ذَکَرٍ أَوْ اُنْثَی وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیینَّهُ حَیوۀً طَیبَةً» (سوره نحل آیه ۹۷)؛ هر کس عمل شایستهای انجام بدهد، چه مرد و چه زن و حال اینکه مؤمن باشد، ما به او یک زندگی گوارا میبخشیم و زندهاش میکنیم. اما چه حیاتی؟ «حَیوۀً طَیبَةً». پس آن موقع چه چیزی به درد ما میخورد؟ عمل صالح، ما را زنده میکند، امّا یک زندگی پاکیزه و گوارا».
🔖 بخشی از شرح مرحوم آقامجتبی تهرانی بر حدیث مذکور
@zekrolmout
#یادمرگ
#ادبیات
«میان قبر شبی که شدم تک و تنها
کسی به غیر همین پنج تن نمیآید»
#بردیا_محمدی
@zekrolmout
#یادمرگ ۵۱
🔰 وَقُلْ رَبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا
📚 (اسراء، ۸۰)
📌 ترجمه الهیقمشهای:
بگو که بارالها مرا (همیشه به هر جا روم به مکّه یا مدینه یا عالم قبر و محشر) به قدم صدق داخل و به قدم صدق خارج گردان و به من از جانب خود حجت روشنی که دائم یار و مددکار باشد عطا فرما.
🔰 اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ، وَ اقْبِضْ عَلَى الصِّدْقِ نَفْسِي، وَ اقْطَعْ مِنَ الدُّنْيَا حَاجَتِي، وَ اجْعَلْ فِيما عِنْدَكَ رَغْبَتِي شَوْقاً إِلَى لِقَائِكَ، وَ هَبْ لِي صِدْقَ التَّوَكُّلِ عَلَيْكَ.
📚 (فقره ۴ دعای ۵۴ صحیفه سجادیه حضرت سجاد علیهالسلام)
📌 ترجمه انصاریان:
خدایا! بر محمّد و آل محمّد درود فرست و جان مرا بر پایۀ درستی و راستی و عمل و اخلاق دریافت کن و نیازم را از دنیا بگسل و رغبتم را در آنچه نزد توست، در حالی که مشتاق لقایت باشم، قرار ده؛ و صدق توکّل بر وجود مبارکت را به من ببخش.
@zekrolmout
#یادمرگ
🔰 توجه داشتن به مرگ
«ما رفتنی هستیم؛ آقا این یک مسئله واضحی است؛ همهمان خواهیم رفت؛ همهمان در رحیل هستیم؛ توی راهیم همه. از من نزدیک است، شما جوانید یک قدری عقبتر؛ آن هم معلوم نیست؛ مرگ هم معلوم نیست که برای پیر و جوان فرقی بگذارد؛ یک آمد معینی است؛ همه رفتنی هستیم؛ کوشش کنید که آن وقت که ملک موت میآيد و مشاهده میکنید او را، آن با شما به یک صورت رحمانیت عمل کند؛ شما را که میبرد به یک صورت خوب ببرد. کوشش کنید که آنجا که باب رحمت است بسته نشود و باب غضب باز نشود؛ از خدا بخواهید که بشود اینطور».
🎙 سخنرانی امام در جمع روحانیون ارومیه؛ ۱۳۵۸/۱۰/۱۰.
📚 «روح عرفانی روحالله»؛ صفحه ۱۴۸
@zekrolmout
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#یادمرگ ۵۲
#ادبیات
قسم به وعده ی شیرین «من یمت یرنی»
که ایستاده بمیرم به احترام علی
به حال سجده بیفتم به احترام علی
خوشا دمی که بمیرم به زیر گام علی
به گنبد و به ضریح و به حرمت نجفش
علی امام من است و منم غلام علی
🔰 امیرالمؤمنین علی علیهالسلام به حارث همدانی که از شیعیان مخلص ایشان بود، فرمودند:
يا حارَ هَمْدانَ مَن يَمُتْ يَرَني
مِن مؤمنٍ أو مُنافِقٍ قُبُلا
📚 نقل از تفسیر القمی؛ ج ۲؛ صفحه ۲۶۵
@kashani1395
@zekrolmout
یاد مرگ
#یادمرگ ۵۲ #ادبیات قسم به وعده ی شیرین «من یمت یرنی» که ایستاده بمیرم به احترام علی به حال سجده بی
#یادمرگ
عالم در یک مسیر کلی به سمت توحید قدم برمیدارد. در قیامت، مصداق تام و کمال ظهور توحید را داریم. در رجعت رقیقهای از ظهور توحید را داریم. در ظهور هم مقداری رقیقشده ظهور توحید را داریم. (قال الإمامُ الباقرُ عليه السلام: أیّام الله ثلاثه: یوم یقوم القائم، یوم الکرّة، یوم القیامة)
این آشکار شدن و ظهور توحید که گفته میشود به چه معناست؟
🔹 در سوره انفطار در مورد قیامت میفرماید:«وَالْأَمْرُ يَوْمَئِذٍ لِلَّهِ»
🔸 آیه ۱۶۵ بقره:«وَلَوْ يَرَى الَّذِينَ ظَلَمُوا إِذْ يَرَوْنَ الْعَذَابَ أَنَّ الْقُوَّةَ لِلَّهِ جَمِيعًا»
🔹 آیه ۱۶ غافر:«لِمَنِ الْمُلْكُ الْيَوْمَ لِلَّهِ الْوَاحِدِ الْقَهَّارِ»
میبینیم که هر سه آیه به ظهور و بروز قدرت و یگانگی خدا در قیامت اشاره میکند.
این سؤالات از آیات ایجاد میشود:
❓مگر قبل از قیامت، امر برای خدا نبود؟
❔قیامت زمان ایجاد توحید است؟ یا جای ظهور و بروز توحید است؟
❓مگر قوت قاهره از آنِ خدا نبود؟
❔لاحول و لا قوه الا بالله مگر همشگی نیست؟
اینها همه بوده؛ ولی قرار است اینها ظاهر و مکشوف بشود.
عالم به سمت ظاهر شدن توحید قدم برمیدارد.
و لاجرم همهی ما به سمت این حقیقت، در حرکت هستیم.
🔸 لذاست که در آیهی ۶ سوره انشقاق میفرماید:«يَا أَيُّهَا الْإِنْسَانُ إِنَّكَ كَادِحٌ إِلَىٰ رَبِّكَ كَدْحًا فَمُلَاقِيهِ»
تعبیر از مومنین نمیکند. میگوید همهی انسانها به سمت خدا در حرکت هستند.
❓چه اتفاقی میافتد که در آن سه پدیده، ظهور توحید را خواهیم داشت؟
❔آیا خدا جلوهگری دیگری آنجا میکند؟
خدا که در همان حالت قبل هست.
منتهی این وسط یکسری حجابها، پردهها و واسطهها هستند که در آن سه پدیده، رنگ میبازند.
خدا که همان خدا است. منتهی دیگران کنار میروند و قدرت خدا از همیشه معلومتر میشود.
تو میبینی فرمانروایانِ دیگر، تحت فرمان خدا بودند. این برای انسان مسجل میشود.
تمام نظام اسباب و مسببات تغییر میکند.
بههمریختگی ایجاد میشود. در نظر تو واضح میشود که کوه از خودش ایستادگیای نداشت؛ آب از خودش رفع تشنگی نداشت و ...
🔸 در آیه شریفه میفرماید: «وتقطّعت بهم الاسباب»
🔰 لذاست که عمدهی فشار سنگینی که موقع مرگ بر انسان میآید بخاطر به هم ریختن تصورات ذهنی اوست. میبینی هیچ چیز قدرتی ندارد و دست تو به هیچجایی بند نیست. اینکه نظامی که تصور میکردی همهکارهست فرو میپاشد، سخت است.
در مراحلی که انسان تا قیامت طی میکند، مرگ نیز یکی از مراحل است. در هنگام مرگ، تمامی انسانها تجلی انسان کامل را میبینند و میفهمند که تا به کجا میتوانستند به کمال برسند. تجلی اقامهی توحید در دنیا به واسطهی انسان کامل بر انسان نمایان میشود.
📌 در روایت است که نیست بر مشرک یا مومنی مگر اینکه موقع مرگ امیرالمؤمنین علی علیهالسلام را میبیند.
به چه کیفیتی؟
به این کیفیت که میبیند تمام مقدرات عالم دست امیرالمؤمنین است.
@zekrolmout
#یادمرگ ۵۳
🔰 امیرالمؤمنین علی علیهالسلام فرمودند:
«قَدْ غَابَ عَنْ قُلُوبِكُمْ ذِكْرُ الْآجَالِ وَ حَضَرَتْكُمْ كَوَاذِبُ الْآمَالِ فَصَارَتِ الدُّنْيَا أَمْلَكَ بِكُمْ مِنَ الْآخِرَةِ وَ الْعَاجِلَةُ أَذْهَبَ بِكُمْ مِنَ الْآجِلَةِ. وَ إِنَّمَا أَنْتُمْ إِخْوَانٌ عَلَى دِينِ اللَّهِ، مَا فَرَّقَ بَيْنَكُمْ إِلَّا خُبْثُ السَّرَائِرِ وَ سُوءُ الضَّمَائِرِ فَلَا تَوَازَرُونَ وَ لَا تَنَاصَحُونَ وَ لَا تَبَاذَلُونَ وَ لَا تَوَادُّونَ».
📚 خطبه ۱۱۳ #نهجالبلاغه
💠 شرح و ترجمهی خطبه
@zekrolmout
#یادمرگ
کفن که دست مرا بست، دست تو باز است...
السلام علیک یا رحمة الله الواسعة و یا باب نجاة الامة
@zekrolmout
4_5895314381557729560.mp3
9.26M
#یادمرگ
#مداحی
«گر بدانم به دم مرگ که حشرم با توست
از لحد رقصکنان تا به قیامت بروم»
#حنیفطاهری
@zekrolmout
#یادمرگ ۵۴
🔰 دعاهای مأثور در سجود:
حجتالاسلام سید محمدجواد شبیری:
آیت الله والد مد ظله به حقیر امر فرمودند که دعاهای مأثوره را که مناسب است در سجده نماز خوانده شود از کتب حدیثی استخراج کنم. این یادداشت کوتاه در امتثال امر معظم له نگارش یافت.
💠 «اللهم انی اسألک الراحة عند الموت و العفو عند الحساب»
🔸 این دعا را که به نقل راوندی در دعوات، امام کاظم علیه السلام آن را در سجده خود بسیار میخواندهاند[۱]. مرحوم کلینی در باب السجود و التسبیح و الدعاء فیه فی الفرائض والنوافل و مایقال بین السجدتین با سند صحیح از ابو جریر رواسی نقل کرده است. قال: سمعت ابا الحسن موسی علیه السلام و هو یقول: … یرددها[۲].
📚 [۱] دعوات راوندی، ص۱۷۹، ونیز ر.ک. مصباح المتهجد، ج۲، ص۸۵۱ و مزار کبیر ص۴۱۳ و اقبال ج۱، ص۴۴.
📚 [۲] کافی ج۳، ص۳۲۳، ح۱۰ و نیز تهذیب ج۲، ص۳۰۰، ح۱۲۰۹.
🌐 بهتر است متن کامل مطالعه شود.
@zekrolmout
#یادمرگ ۵۵
🔰 قال الإمام الکاظم علیهالسلام:
«كُن فِی الدُّنیا كَساكِنِ دارٍ لَیسَت لَهُ، إنَّما ینتَظِرُ الرَّحیلَ».
در دنیا، مانند كسى باش كه در خانهاى ساكن است كه مال او نیست و منتظر رفتن است.
📚 تحفالعقول، صفحه ۳۹۸.
@zekrolmout