Hamd_031L.mp3
2.96M
🎙صوت تفسیر قرآن
🔺 سوره حمد: جلسه ۳۱
🔖 آیه: ۶ و ۷
📆 تاریخ: ۱۳۶۳/۱۰/۱۹
👤 مفسر: علامه جوادی آملی
--------------------------
📚لینک متن کامل جلسه:
esra.ir/fa/web/javadi/w/-30-1363-10-18-
--------------------------
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
📇 متن خلاصهشده تفسیر قرآن
🔺سوره حمد : جلسه ۳۱
🔖 آیه: ۶ و ۷
📆 تاریخ: ۱۳۶۳/۱۰/۱۹
👤 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
✅ آیه ۶ و ۷ سوره حمد:
«اهدنا الصراط المستقیم - صراط الذین انعمت علیهم»
⚠️یاداوری: صراط به سالکین نسبت داده شده (صراط الذین ...) پس این راه، بیرون از #جان_سالک و طی کننده ی راه نیست. این صراط مستقیم بنابر نص قرآن همان «دین» است و لذا پیمودن این صراط #امری_معنوی بوده که سالک در «اصول دین» با اعتقاد، در «اوصاف دین» با اخلاق و در «اعمال دین» با کردار، این صراط دین را سیر میکند.
🔅 مصداق صراط، تنها راه مادی نیست بلکه هر چیزی که انسان را به مقصد برساند صراط است حال اگر مقصد مادی بود راه هم مادیست و اگر مقصد همانند خدا، معنوی بود، راه هم مانند دین معنوی میشود.
♻️ قرآن گوید سبب پیمودن این راه معنوی، نه خواست انسان که #اِنعام_الهی است (صراط الذین انعمتَ علیهم).
🌱منظور از این نعمت، نعمت طی طریق و مسیر است نه اینکه نعمت مادی باشد چون نعمت مادی خدا، نصیب گمراهان و مغضوبان هم میشود اما این نعمت برای طی طریق، نیست. (غیر المغضوب علیهم و لا الضالین)
1⃣ کسی که خدا به او نعمت طیّ طریق را داده کیست؟
آیات ۶۸ و ۶۹ سوره نساء گوید اینها شامل (انبیا، صدیقین و شهدا) هستند که در قیامت، شاهد بر اعمال دیگر انسانها نیز خواهند بود. کسی که نه مانع دیگری شود و نه دیگری را غافل کند، خدا نعمت طی صراط مستقیم را بدو میدهد تا آنرا طی کند.
2⃣ نعمتی که خدا به سالکان مسیر میدهد چیست(صراط الذین انعمت علیهم) ؟
همانطور که گفته شد این نعمت، معنویست. در آیه ۱۱۰ مائده است که خدا به مسیح (ع) فرمود «اذ اَیَّدْتُکَ بِروحِ القُدُس» یعنی تو را با تایید روح القدس، کمک کردم.
این نعمت معنوی، همان #توفیق طی صراط است.
🚷 حال اگر انسان نه مجرم بود و نه از مجرم حمایت کرد، خدا نعمت طی طریق به او میدهد.
نوح در قرآن به خدا میفرماید که مگر تو نگفتی که من از اهل بیت تو حمایت میکنم پس چرا پسرم در گمراهی غرق شد و نجات نیافت؟ خدا در پاسخ گوید او از #اهل_بیت تو نیست چون اعتقاد و عمل صالح ندارد. در اینجا نوح از مجرم، دیگر حمایت نمیکند و سریعاً میگوید خدایا من تو را تسبیح میکنم و تو پاکی از هر خطا و اشتباه، لذا ابراز پشیمانی از سوالش میکند.
🌹پند: چه مجرم بودن و چه از مجرم حمایت کردن، انسان را از طی طریق دین باز میدارد اما باید توجه داشت که حتی اگر سکوت هم به مجرم کمک کند، سکوت کننده، خود نزد خدا مجرم محسوب بوده و از طی طریق باز می ماند!
🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره حمد
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/141
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
🔴نکات توحیدی جلسه ۳۱ تفسیر سوره حمد:
1⃣ اینکه صراط یا راه چیست بستگی به هدف دارد. اگر #هدف مادی بود مثلا محل کار، طبیعتا مسیر هم مادی میشود. اما اگر هدف معنوی بود مانند خدا، در اینجا صراط و مسیر هم معنوی است و خود نفس انسان است.
2⃣ در نگاه توحیدی، ما این مسیر الی الله را با اراده خود نمیپیماییم بلکه این #نعمت و توفیق الهی است که ما بتوانیم این صراط مستقیم را طی کنیم... (پس باید مرتب هم دعا کرد و هم شکر نعمت که خدا ما را در این مسیر قرار داده.)
3⃣ #اهل_بیت شامل زن و فرزند و ... نیستند بلکه امری معنوی است و شامل کسانی میشود که اعتقاد و عمل صالح دارند. چنانکه سلمان فارسی ایرانی، از اهل بیت پیامبر قرار گرفت...
4⃣توحید در عمل یعنی نه مجرم باشیم، نه از مجرم حمایت کنیم و نه در مقابل مجرم سکوت کنیم! #سکوت در برابر مجرم، خود سبب عذاب الهی است.
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
🚨 رهبر انقلاب:
«انصافاً حوزهها در زمینه #تفسیر_قرآن کمکارند و در طول زمان، خیلی کمکاری در این زمینه داشتهاند. فاصله حوزه با آن کاری که توقّع میرود در زمینه علوم اسلام بیان کند، خیلی زیاد است! نتیجه چه میشود؟ نتیجه این میشود که «علمای بزرگ و معروف» ما خیلی اوقات با مفاهیم قرآنی آشنایی نداشتند!
🔺وضع حوزهی ما اینجوری است که وقتی اجازهی اجتهاد میگیریم، در طول این سالها، میتوانیم حتّی یک بار احتیاج پیدا نکنیم به اینکه بلند شویم از روی طاقچه قرآن را برداریم نگاه کنیم! یعنی این درسهای ما هیچ سروکاری با #قرآن ندارد. نه در فقهمان، نه در ادبیّاتمان، نه در تحقیقات اصولیمان، احتیاجی به این پیدا نمیکنیم که بلند شویم قرآن را برداریم نگاه کنیم ببینیم مثلاً چه آیهای در قرآن دربارهی این موضوع می.شود پیدا کرد یا قرآن چه گفته! این عیب حوزه است.»
🔖 بیانات در دیدار دستاندرکاران برگزاری همایش بینالمللی تفسیر تسنیم ۱۴۰۳/۱۲/۰۴
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
Hamd_032L.mp3
3.04M
🎙صوت تفسیر قرآن
🔺 سوره حمد: جلسه ۳۲
🔖 آیه: ۶ و ۷
📆 تاریخ: ۱۳۶۳/۱۰/۲۲
👤 مفسر: علامه جوادی آملی
--------------------------
📚لینک متن کامل جلسه:
esra.ir/fa/web/javadi/w/-31-1363-10-19-
--------------------------
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
📇 متن خلاصهشده تفسیر قرآن
🔺سوره حمد : جلسه ۳۲
🔖 آیه: ۶ و ۷
📆 تاریخ: ۱۳۶۳/۱۰/۲۲
👤 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
✅ آیه ۶ و ۷ سوره حمد:
«اهدنا الصراط المستقیم - صراط الّذین انعمت علیهم غیر المغضوب علیهم و لا الضّالّین»
❎ گفتیم که در آیه «صراط الذین انعمت علیهم» خدا صراط را به سالکان راه استناد داده است و سپس توفیق طی طریق را یک #نعمت_الهی معرفی کرده است.
🗂 نعمت الهی دو گونه است:
۱. نعمت ظاهری: که در قران، مصداقش، مال و بنون (فرزندان) است. کاربرد این نعمت نیز از نظر قرآن، #زینت دادن به زندگی دنیوی است و «هیچ سودی در آخرت برای انسان ندارد!»
۲. نعمت باطنی: این تنها نعمتیست که انسان را تبدیل به #سالک راه و صراط مستقیم میکند.
📜 توفیق طی طریق، صرفا یک #نعمت_باطنی است. دلایل این نظر هم عبارتند از:
1⃣ جمع آیات قرآن که تنها نعمت باطنی را برای آخرت، سودمند میدانند.
2⃣ قرآن، منعَم علیه(کسی که نعمت به او داده شده) را به ۴ دسته نسبت داده است که عبارتند از «انبیا، صدیقین، شاهدان و صالحین».
لذا مشخص است که نعمتی که خدا به اینها داده و به بقیه نداده، نعمت باطنیست، نه ظاهری.
3⃣ نعمت ظاهری خداوند به مغضوبین و ضالّین (گمراهان) نیز میرسد اما خدا در سوره حمد فرموده نعمت طیّ طریق، به ضالّین و گمراهان نمیرسد. (صراط الّذین انعمت علیهم-غیرالمغضوب علیهم-و لا الضّالّین)
🔰 اتفاقاً منشأ گمراهی و مورد غضب الهی قرار گرفتن افراد، همان #نعمت_ظاهری است چون در قرآن بارها آمده که خداوند سرمایه داران و قدرتمندان را که گمراه یا مغضوب شدند مورد عذاب قرار داده و نابود کرده است در حالیکه «سرمایه و قدرت» هر دو #نعمت_ظاهری خداوند هستند.
مثلا خداوند در قرآن، بنی اسراییل را که مورد لطف و رحمت فراوان و نعمتهای انبوهِ ظاهریِ خداوند بودند، «مغضوب علیهم» خواند!
👑 اگر نعمت، مقید به قیدی نبوده و مطلق گفته شود، منصرف به #ولایت_الله است که مؤید آن، روایت امام هشتم در مورد نعمت بودن ائمه و معصومین و نیز آیه ی «اکملت لکم دینکم» است.
♦️سیره و روش منعَمٌ علیه(کسی که نعمت بدو داده شده):
ایشان نه مجرمند و نه حامی آنها، بلکه حتی در برابر آن جریان شورش میکنند.
حضرت موسی فرمود: «ربِّ بِما انعمتَ عَلَیَّ فلن اکونُ ظهیراً للمجرمین» یعنی خداوندا بواسطه نعمتی که به من دادی، هرگز حامی مجرمین نخواهم بود.
🔺همچنین حضرت موسی در آیات ۲۱ تا ۲۳ مائده به بنی اسراییل گوید که اگه میخواهید از مصر نجات پیدا کرده و وارد ارض مقدس فلسطین شوید باید برخیزید، بجنگید و چند تن #شهید دهید تا پیروز شوید و در ادامه دو تن از یاران حضرت موسی نیز از میان آنان گفتند با نشستن چیزی حل نمیشود و همه باید بجنگیم. این شهامت، به گفته قرآن، بواسطه «نعمت الهی» برای موسی و دو یارش بود!
💠 پند: اگر کسی امروز نگوید «اهدنا الصراط المستقیم»، چاره ای جز آن ندارد که در فردای قیامت بگوید «یا لیتنی اتّخذْتُ مع الرسولِ سبیلا»
یعنی فردا میگوید ای کاش راه همراهی پیامبر را در دنیا انتخاب میکردم و طی میکردم! (فرقان-۲۷)
🚨یا باید امروز این راه را طی کند یا فردا برای عدم طی این راه تاسف بخورد.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره حمد
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/141
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
🔴نکات توحیدی جلسه ۳۲ تفسیر سوره حمد:
1⃣ هر نعمتی از خداست. نعمات دو گونه اند:
نعمت ظاهری و نعمت باطنی
2⃣ نعمت ظاهری به همه انسانها داده میشود چه مومن چه کافر و لذا افزونی #نعمت_ظاهری، هیچ ارتباطی به اینکه خدا به دارنده آن نعمت، توجه ویژه داشته، ندارد!
3⃣ رشد انسان و طی طریق به سمت الله جز از طریق #نعمت_باطنی ممکن نیست!
4⃣ برخلاف نعمت باطنی، #نعمت_ظاهری صرفا «زینت دنیا» بوده و علاوه بر اینکه هیچ سودی برای آخرت ندارد، در بسیاری مواقع سبب «غضب و عذاب خدا» نیز میشود چنانکه در مورد ثروتمندان مغضوب یا #بنی_اسراییل مغضوب میبینیم.
🔺پس برعکس تصور عامه مردم، آنچه به سود انسان است #نعمت_باطنی است و انچه به ضرر بشریت است نعمت ظاهری. به همین نسبت، افزایش نعمت ظاهری امکان دوری از خدا را بیشتر کرده و باید نیاز به توجه و احتیاط را در انسان افزایش دهد.
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
🎨حوزه علمیه وامدار آیتالله جوادی آملی است | پوستر جدید KHAMENEI.IR
✏️رهبر انقلاب: حوزه واقعاً وامدار «آیتالله آقای جوادی» است؛ ایشان کار بزرگی انجام دادند. به نظر من #تفسیر_تسنیم از افتخارات شیعه است.
✏️خداوند انشاءالله به ایشان اجر بدهد، عمر ایشان را طولانی کند و این نشاطی را که موجب شد ایشان بتوانند این کار را در این مدّت طولانی ادامه بدهند، انشاءالله خداوند در ایشان حفظ کند.
۱۴۰۳/۱۲/۴
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
همایش تسنیم.mp3
35.94M
🎙سخنرانی کامل آیت الله العظمی جوادی آملی در همایش بین المللی «تفسیر تسنیم»
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
✅پاسخ برخی سوالات پرتکرار اعضای محترم کانال:
🔺۱. آیا pdf کل متن جلسات تفسیر وجود دارد؟
پاسخ: در مورد متن کامل همه جلسات در یک فایل، بنده چنین فایلی ندیدم اما برای متن کامل هر جلسه، میتوانید به سایت بنیاد اسرا مراجعه بفرمایید. (لینک زیر)
https://B2n.ir/p63135
اما در مورد متن خلاصه هر جلسه، این متون در هیچ سایت و کانالی وجود ندارد زیرا یک کار شخصی است که توسط ما در حال انجام است و به مرور در کانال گذاشته میشود.
🔺۲. آیا نرم افزار تفسیر تسنیم در دسترس است؟
پاسخ: قرار بود که این نرم افزار در همایش تسنیم که چند روز پیش برگزار شد رونمایی شود و از طریق سایت بنیاد برای فروش و انتشار قرار گیرد اما فعلا خبر خاصی از این مساله نیست. تفسیر تسنیم متاسفانه در نرم افزار جامع التفاسیر نور نیز قرار ندارد.
🔺۳. چرا صوتها گاهی بی کیفیت است؟
پاسخ: صوتها از سایت بنیاد اسرا دریافت شده (لینک در ابتدای این پست آمده) و لذا برخی دوستان، سایتهای دیگری را معرفی کردند که درحال بررسی آنها هستیم چون سایتهای غیررسمی ممکن است اشتباهاتی داشته باشند.
🔺۴. آیا تمام صوتها را میتوانیم بصورت یک فایل در اختیار دوستان قرار دهیم؟
پاسخ: حجم چنین فایلی بسیار زیاد خواهد شد و لذا برخی کانالها و سایتها کل صوتها را بصورت چند فایل حجیم قرار داده اند که دوستان میتوانند مراجعه کنند.
🔺۵. چرا فایل قرآنی که چند وقت پیش معرفی کردیم را در کانال قرار نمیدهیم؟
پاسخ: هم فایل حجیمی در حد ۲۵۰ مگابایت است و هم از یکی از سایتهای معتبر خارجی است اما ممکن است که احیانا اشتباهی در آن وجود داشته باشد زیرا در سایتهای داخلی، چنین فایلی مشاهده نشد. اعضا به مدیر مراجعه کنند تا لینک صفحهی دانلود را دریافت نمایند.
🔺 ۶. مجلدات کتب تفسیر تسنیم را از کجا میتوانیم تهیه کنیم؟ آیا ممکن است با تخفیف یا در چند قسط تهیه کنیم؟
پاسخ: بحث در مورد خرید مجلدات تفسیر را با انتشارات اسرا (شماره تلفن زیر) و یا مدیر کانالهای بنیاد اسرا (آیدی زیر) در میان بگذارید:
025 37765356 - 7
@bonyad_esra_admin
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
Hamd_033L.mp3
3.07M
🎙صوت تفسیر قرآن
🔺 سوره حمد: جلسه ۳۳
🔖 آیه: ۶ و ۷
📆 تاریخ: ۱۳۶۳/۱۰/۲۳
👤 مفسر: علامه جوادی آملی
--------------------------
📚لینک متن کامل جلسه:
esra.ir/fa/web/javadi/w/-32-1363-10-22-
--------------------------
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1