📚 استفتائات روزه از آیت الله مکارم شیرازی
❓ حکم حرف زدن با نامحرم در روزه
سؤال: آیا حرف زدن با نامحرم روزه را باطل میکند؟
پاسخ: اگر از حد حرفهای عادی و معمولی فراتر رود و مفسده داشته باشد حرام است؛ روزه را باطل نمیکند اما از ثواب و اثر روزه کم میکند.
❓ حکم گوش دادن به موسیقی در حال روزه
سؤال: گوش دادن به موسیقی در حال روزه چه حکمی دارد؟
پاسخ: كليّه صداها و آهنگهایی كه مناسب مجالس لهو و فساد است حرام و غير آن حلال است. گوش دادن به موسیقی حرام، روزه را باطل نمیکند اما از ثواب و اثر روزه کم میکند.
❓ استعمال دخانیات در حال روزه
سؤال: استعمال سیگار و قلیان در حال روزه چه حکمی دارد؟
پاسخ: لازم است تمام افراد از كشيدن سيگار و استعمال هرگونه دخانيات درهرحال پرهيز كنند بعلاوه سبب باطل شدن روزه میشود بنابر احتياط واجب و اگر عمداً انجام دهند احتياط واجب قضاي روزه است و کفاره عمد دارد.
❓ روزه افراد معتاد و کسانی که قادر به ترک سیگار نمی باشند
سؤال: آیا کسانی که نمیتوانند سیگار یا تریاک را ترک کنند میتوانند روزهبگیرند و سیگار یا تریاک را نیز بکشند؟
پاسخ: روزه بنابر احتیاط واجب صحیح نیست و همگان قدرت ترک آن را لااقل در طول روزهاي ماه رمضان دارند و اين ماه مبارک، فرصت مناسبي براي ترک آن است.
❓ بوئیدن بوهای مختلف در حین روزه
سؤال: رسیدن انواع بوها و گازها به حلق چه حکمی دارد؟
پاسخ: به طورکلی بوييدن بوهاي مختلف مانند بوي مواد غذايي، عطر، ادکلن، الکل، هر ماده گازدار و شوينده روزه را باطل نمیکند.
#احکام_روزه #استفتائات_روزه #مبطلات_روزه #موسیقی #نامحرم #دخانیات #عطر #اعتیاد #سیگار #روزه #ماه_رمضان
📖 مطالعه تفصیلی:
makarem.ir/ahkam/fa/home/index
🔷 اهمیت خوش اخلاقی در ماه مبارک رمضان
رسول خدا صلی الله عليه و آله نيز در ضمن خطبه معروف شعبانيّه که در آخرين روزهای ماه شعبان، درباره ماه رمضان ايراد کرده و در آن توصيه هايی را برای استفاده بهتر و کامل از فرصت ماه مبارک رمضان بيان کرده اند، می فرمايد: «أَيُّهَا النَّاسُ! إِنَّهُ قَدْ أَقْبَلَ إِلَيْكُمْ شَهْرُ اللَّهِ بِالْبَرَكَةِ وَ الرَّحْمَةِ وَ الْمَغْفِرَةِ ... أَيُّهَا النَّاسُ! مَنْ حَسَّنَ مِنْكُمْ فِي هَذَا الشَّهْرِ خُلُقَهُ، كَانَ لَهُ جَوَازٌ عَلَى الصِّرَاطِ، يَوْمَ تَزِلُّ فِيهِ الْأَقْدَامُ ...؛[1] اى مردم! ماه خدا با بركت و رحمت و آمرزش به سوى شما روی آورده است ... اى مردم! هر کس در اين ماه اخلاقش را نيکو گرداند، [اخلاق نيکش] براى او جواز عبور از صراط خواهد بود، در آن روز که گامها بر صراط مى لغزد».
رسول خدا صلی الله عليه و آله درباره جایگاه انسان خوش اخلاق می فرمايد: «إِنَّ أَحَبَّكُمْ إِلَيَّ وَ أَقْرَبَكُمْ مِنِّي يَوْمَ الْقِيَامَةِ مَجْلِساً أَحْسَنُكُمْ خُلُقاً وَ أَشَدُّكُمْ تَوَاضُعاً وَ إِنَّ أَبْعَدَكُمْ مِنِّي يَوْمَ الْقِيَامَةِ الثَّرْثَارُونَ وَ هُمُ الْمُسْتَكْبِرُونَ؛[2] محبوب ترين شما نزد من و نزديك ترين شما به من در روز قيامت كسى است كه از همه اخلاقش بهتر و از همه متواضع تر باشد و دورترين شما از من روز قيامت مستكبرانند».
📚 منابع:
[1]. الأمالی، ابن بابويه (صدوق)، ص93-96، «المجلس العشرون»، ح4.
[2]. بحار الأنوار، علامه مجلسى، ج68، ص385.
#رسول_خدا #خوش_اخلاقی #خطبه_شعبانيّه #ماه_رمضان #اخلاق_روزه_دار
📖 مطالعه تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0429662
@Ahmadheydari12
📚 استفتائات روزه از آیت الله مکارم شیرازی
❓ حکم نماز و روزه در وطن نامزد
سؤال: اگر زنی به عقد دائم مردی در شهری دور درآید؛ قبل از آغاز زندگى مشترک، شهر شوهر وطن زن محسوب میشود؟
پاسخ: تا زماني که زندگي مستمر را در آنجا شروع نکرده، نماز او شکسته است و روزه ندارد مگر اینکه شامل يکي از موارد ذیل شود که در اين صورت نماز و روزهاش کامل است: 1 بخواهد ده روز يا بيشتر در آنجا بماند. 2 چهار ماه در سال (هرچند بهصورت پراکنده) در آنجا بماند (بدون نياز بهقصد ده روز) 3 هفته ای سه روز (در مدتزمان دو ماه يا بيشتر) به آنجا رفت و آمد کند يا بماند.
#وطن #روزه #دوران_نامزدی #روزه_مسافر #احکام_وطن #احکام_روزه #استفتائات_روزه #ماه_رمضان
📖 مطالعه تفصیلی:
makarem.ir/ahkam/fa/home/index
@Ahmadheydari12
🔷 صبر و بردباری، روح روزه داری
بين روزه و صبر رابطه متقابل وجود دارد؛ از يک سو روزه آفرينده روح صبر در انسان است؛ از يک سو کمال روزه به صبر است و ارزش خود را از آن می گيرد؛ چرا که بدون صبر، روزه تحمل نمی شود و صلابت، متانت، حلم و حسن خلقی که از روزه دار توقع می رود، محقق نخواهد شد. مهمترين مصداق «صبر بر طاعت» و سختی عبادت، همين صبر در هنگام روزه داری است.
حضرت على عليه السلام در حکمت شماره 82 از كلمات قصار نهج البلاغه نسبت به پنج چيز سفارش اكيد مى فرمايد، و براى تحصيل آن هر مقدار زحمت و مشقّت و تلاش را شايسته مى داند، كه پنجمين آنها صبر است. سپس ترسيمى زيبا و كاملًا محسوس و گويا از صبر ارائه مى دهد، و نقش مهمّ آن را اين چنين به تصوير مى كشد:
«أُوصِيكُمْ بِخَمْسٍ، ... وَ عَلَيْكُمْ بِالصَّبْرِ، فَإِنَّ الصَّبْرَ مِنَ الْإِيمَانِ كَالرَّأْسِ مِنَ الْجَسَدِ، وَ لَا خَيْرَ فِي جَسَدٍ لَا رَأْسَ مَعَهُ، وَ لَا فِي إِيمَانٍ لَا صَبْرَ مَعَهُ؛[1] شما را به پنج چيز سفارش مى كنم ... و بر شما باد به شكيبايى، كه شكيبايى ايمان را چون سر است تن را، و سودى نيست تنى را كه آن را سر نبود، و سودى نيست در ايمانى كه با شكيبايى قرين نبود».
📚 [1] نهج البلاغة، ص482، حکمت 82.
#صبر #روزه #روزه_دار #اخلاق_روزه_دار #صبر_بر_طاعت #ایمان #ماه_رمضان
📖 مطالعه تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0429677
@Ahmadheydari12
📚 احکام روزه؛ رساله آیت الله مکارم شیرازی
کارهایی که روزه را باطل می کند
مسأله 1335ـ کارهايى که روزه را باطل مى کند بنابر احتياط نُه چيز است:1ـ خوردن و آشاميدن، 2ـ جماع، 3ـ استمناء، 4ـ دروغ بستن به خدا و پيغمبر (صلى الله عليه وآله) و ائمّه (عليهم السلام)، 5ـ رساندن غبار غليظ به حلق، 6ـ فرو بردن سر در آب، 7ـ باقى ماندن بر جنابت يا حيض يا نفاس تا اذان صبح، 8ـ اماله کردن با مايعات، 9ـ قى کردن عمدى.
انجام سهوي مبطلات
مسأله 1394ـ هرگاه يکى از امور نه گانه اى که قبلاً گفته شد سهواً يا بدون اختيار به جا آورد روزه اش صحيح است، ولى جنب اگر بخوابد و تا اذان صبح غسل نکند روزه اش به شرحى که قبلاً گفته شد اشکال دارد.
انجام مبطلات به گمان اينکه روزه باطل شده
مسأله 1395ـ اگر روزه دار سهواً يكى از كارهايى كه روزه را باطل مىكند انجام دهد و بعد به گمان اينكه روزه اش باطل شده دوباره يكى از آنها را عمداً بجا آورد، بنابر احتياط واجب علاوه بر امساك آن روز، قضاى آن را نيز بجا می آورد، ولى كفّاره ندارد.
#احکام_روزه #آیت_الله_مکارم_شیرازی #مبطلات_روزه #سهو #روزه #ماه_رمضان
📖 مطالعه تفصیلی:
makarem.ir/ahkam/fa/treatise/category/18831
@Ahmadheydari12
⬛️ وفات حضرت خدیجه سلام الله علیها؛ 10 رمضان
عصر تولد و رشد و بلوغ اجتماعی خدیجه(س) روزگار زنده به گور کردن دختران و محروم ساختن شان از تمامی امتیازات خانوادگی و اجتماعی بود. اینکه خدیجه(س) در چنین زمانه ای به فعالیت اقتصادی می پرداخت و موقعیتی تثبیت شده ای در این عرصه رسیده بود، دلالت بر هوش و خردمندی او دارد. در عین حال به رغم زیستن در شرایطی مرفه و گشاده دستانه و به رغم اعتبار در خور خانوادگی، هیچ گاه دچار غفلت نشد. با اینکه پیش از ازدواج با پیامبر، به عنوان یک تاجر ثروتمند، مدیریت ده ها مرد را در تشکیلات اقتصادی خود به عهده داشت، جز به اندازه ضرورت با آن مردان، ارتباط و تعامل نداشت. او در دیگر فعالیت های اجتماعی اش نیز همواره از این منش پرهیزکارانه تبعیت می کرد؛ به خاطر همین عفت بود که در آن دوران پر از جهالت، به لقب «طاهره» معروف شد.
#حضرت_خدیجه #دهم_رمضان #زن_مسلمان #ام_المؤمنین
📖 مطالعه تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0419512
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
زیبا ترین سخن ، در شب آخر سال 😔
🔷 خويشاوند كسى است كه ...
امام حسن بن علی علیهما السلام می فرماید: «الْقَرِيبُ مَنْ قَرَّبَتْهُ الْمَوَدَّةُ وَ إِنْ بَعُدَ نَسَبُهُ وَ الْبَعِيدُ مَنْ بَاعَدَتْهُ الْمَوَدَّةُ وَ إِنْ قَرُبَ نَسَبُهُ لَا شَيْءَ أَقْرَبُ مِنْ يَدٍ إِلَى جَسَدٍ وَ إِنَّ الْيَدَ تُفَلُّ فَتُقْطَعُ وَ تُحْسَمُ». (تحف العقول، ص234)
خويشاوند كسى است كه محبّت او را نزديك كرده، گرچه نسب او دور باشد، و بيگانه كسى است كه از دوستى به دور است، گرچه نسبش نزديك باشد؛ چيزى از دست به تن نزديكتر نيست در حالى كه همين دست اگر بشكند و فاسد گردد آن را مىبرند و داغ مى كنند. (ترجمه استاد صادق حسن زاده).
#خويشاوند #محبّت #بيگانه #نسب
@Ahmadheydari12
🔷 اعمال مشترك شبهاى قدر عبارت اند از:
1. غسل: بهتر است غسلِ شب هاى قدر مقارن غروب آفتاب انجام پذیرد تا شخص نماز مغرب را با غسل بخواند.
2. دو ركعت نماز: در هر ركعت بعد از حمد، هفت مرتبه سوره «قُل هُوَ اللَّه» تلاوت شود و بعد از پايان نماز، هفتاد مرتبه ذکر «اسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَ أَتُوبُ الَيْهِ» گفته شود.
3. طلب بخشش از خداوند: امام باقر(ع) درباره عمل ديگر اين شب فرمود: شخص قرآن را بگشايد و در برابر خود قرار دهد و بگويد: «اللَّهُمَّ انّى اسْئَلُكَ بِكِتابِكَ الْمُنْزَلِ وَما فيهِ، وَفيهِ اسْمُكَ [الْأَعْظَمُ] الْأَكْبَرُ، وَ اسْماؤُكَ الْحُسْنى، وَما يُخافُ وَيُرْجى، انْ تَجْعَلَنى مِنْ عُتَقائِكَ مِنَ النَّارِ».
4. مراسم قرآن به سر گرفتن: به فرموده امام صادق(ع)، شخص قرآن مجيد را بر سر بگذارد و بگويد: «اللَّهُمَّ بِحَقِّ هذَا الْقُرْآنِ، وَ بِحَقِّ مَنْ ارْسَلْتَهُ بِهِ، وَبِحَقِّ كُلِّ مُؤْمِنٍ مَدَحْتَهُ فيهِ، وَبِحَقِّكَ عَلَيْهِمْ، فَلا احَدَ اعْرَفُ بِحَقِّكَ مِنْكَ»؛ (خدايا به حق اين قرآن و به حق آن كس كه او را بدين قرآن فرستادى و هر مؤمنى كه در آن مدحش كردى و به حق تو بر ايشان زيرا هيچكس به حق تو از خودت آشناتر نيست)، آن گاه ده مرتبه بگويد: «بِكَ يا اللَّهُ» و ده مرتبه «بِمُحَمَّدٍ(ص)» و ده مرتبه «بعَلِىٍّ(ع)» و ده مرتبه «بِفاطِمَةَ(س)» و ده مرتبه «بِالْحَسَنِ(ع)» و ده مرتبه «بِالْحُسَيْنِ(ع)» و ده مرتبه «بِعَلِىِّ بْنِ الْحُسَيْنِ(ع)» و ده مرتبه «بِمُحَمَّدِ بْنِ عَلِىٍّ(ع)» و ده مرتبه «بِجَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ(ع)» و ده مرتبه «بِمُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ(ع)» و ده مرتبه «بِعَلِىِّ بْنِ مُوسى(ع)» و ده مرتبه «بِمُحَمَّدِ بْنِ عَلِىٍّ(ع)» و ده مرتبه «بِعَلِىِّ بْنِ مُحَمَّدٍ(ع)» و ده مرتبه «بِالْحَسَنِ بْنِ عَلِى(ع)» و ده مرتبه «بِالْحُجَّةِ(ع)»، در پايان هر حاجتى كه دارد از خداوند طلب كند.
در تمام اين اذكار، نهايت حضور قلب و توجّه به درگاه خدا را حفظ كند. همچنین بهتر است اگر مى خواهند توسّل گرفته، يا ذكر مصيبتى كنند قبل يا بعد از دعا باشد و دعا را قطع نكنند.
5. زيارت امام حسين(ع): زيارت امام حسين(ع) در هر يكى از اين سه شب، مستحبّ مؤكّد است و در روايتى آمده است كه سبب آمرزش گناهان مى شود و اگر دسترسى به زيارت از نزديك نداشته باشد، از دور زيارت كند.
6. احيا داشتن شب هاى قدر: به این معنا که شخص يعنى اين شب را تا صبح بيدار باشد و با عبادت و دعا و تلاوت قرآن و جلسات سخنرانى دينى و پرسش و پاسخ هاى مذهبى و يا مطالعه كتابهاى تفسير و عقايد و مواعظ سپرى كند.
7. صد ركعت نماز: یعنی هر دو رکعت را به یک سلام بگزارد كه فضيلت بسيار دارد و افضل آن است كه اگر توانايى داشته باشد، در هر ركعت بعد از حمد، ده مرتبه سوره «قل هو اللَّه» را بخواند.
8. خواندن دعایی از امام سجاد(ع)که با عبارت «اللَّهُمَّ انّى امْسَيْتُ لَكَ عَبْداً داخِراً...» آغاز و با عبارت «...اوْ عافِيَةٍ اوْ بَلاءٍ، اوْ بُؤْسٍ اوْ نَعْمآءَ، انَّكَ سَميعُ الدُّعآءِ» به پایان می رسد و در کتاب مفاتیح الجنان و دیگر کتب ادعیه در دسترس است.
امام زين العابدين(ع) اين دعا را در شب هاى نوزدهم، بيست و يكم و بيست و سوم در حالت ايستاده و نشسته و در ركوع و سجود مى خواندند.
9. به فرموده علّامه مجلسی بهترين اعمال در اين شب ها طلب «آمرزش گناهان» و دعا براى امور دنيوى و اخروى است. شخص هم براى خود و هم براى پدر و مادر و خويشان و برادران مؤمن چه زنده باشند و چه از دنيا رفته باشند دعا کند. در روايتى آمده است كه شخصى خدمت رسول خدا(ص) رسيد و عرض كرد: اگر شب قدر را درك كردم، چه چيزى را از خداوند طلب كنم؟ حضرت فرمود: «عافيت و سلامتى را بخواه».
10. در بعضى از روايات وارد شده است كه دعاى «جوشن كبير» که مشتمل بر 1000 نام خدا و خواندن او به این نام ها برای رهایی از آتش جهنم است، در اين سه شب خوانده شود.
📖 مطالعه بیشتر درباره شب قدر:
makarem.ir/maaref/l/0419520
#شب_قدر #اعمال_شب_قدر #اعمال_مشترک_شبهای_قدر
🙏 التماس دعا و ترویج
@Ahmadheydari12
🔷اعمال مخصوص شب بيست و سوم:
در شب بيست و سوم، غير از اعمال مشترك شبهاى قدر، اعمال ديگرى نيز وارد شده است:
1- سوره عنكبوت و سوره روم را بخواند كه امام صادق عليه السلام فرمود: «هر كس در شب بيست و سوم، سورههاى عنكبوت و روم را بخواند، به خدا سوگند! اهل بهشت است».
2- هزار مرتبه سوره «إنّا أنزلناه» را بخواند.
3- سوره «حم دخان» را بخواند.
4- اين دعا را بخواند: اللَّهُمَّ امْدُدْ لى فى عُمْرى، وَاوْسِعْ لى فى رِزْقى، وَاصِحَّ لى جِسْمى، وَبَلِّغْنى امَلى، وَانْ كُنْتُ مِنَ الْأَشْقِيآءِ فَامْحُنى مِنَ الْأَشْقِيآءِ، وَاْكتُبْنى مِنَ السُّعَدآءِ، فَانَّكَ قُلْتَ فى كِتابِكَ الْمُنْزَلِ عَلى نَبِيِّكَ الْمُرْسَلِ، صَلَواتُك عَلَيْهِ وَ آلِهِ، يَمْحُو اللَّهُ ما يَشآءُ وَيُثْبِتُ، وَعِنْدَهُ امُّ الْكِتابِ.
5- اين دعا را كه مخصوص شب بيست و سوم است بخواند:
يا رَبَّ لَيْلَةِ الْقَدْرِ وَجاعِلَها خَيْراً مِنْ الْفِ شَهْرٍ، وَرَبَّ اللَّيْلِ وَالنَّهارِ، ... .
6- اين دعا را كه از امام صادق عليه السلام نقل شده است، بخواند:
اللَّهُمَّ اجْعَلْ فيما تَقْضى وَفيما تُقَدِّرُ مِنَالْأَمْرِالْمَحْتُومِ، وَفيما تَفْرُقُ ... .
7- اين دعا را كه از امام حسن عليه السلام نقل شده است بخواند:
يا باطِناً فى ظُهُورِهِ، وَيا ظاهِراً فى بُطُونِهِ، وَيا باطِناً لَيْسَ يَخْفى، وَيا ... .
سپس هر حاجتى دارى از خدا بطلب.
8- همچنين از معصومين عليهم السلام روايت شده است كه در شب بيست و سوم ماه رمضان، در سجود و ايستاده و نشسته دعاى ذيل را مىخواندند، بلكه مناسب است در تمام ماه رمضان، و در زمانهاى ديگر پس از تمجيد و ستايش خداوند و صلوات بر محمّد و آلش (مثلًا حدّاقل با گفتن الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ الصَّلاةُ عَلى رَسُولِ اللَّهِ وَ آلِهِ الطَّاهِرينَ)، اين دعا خوانده شود:
اللهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَنِ، صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَعَلى ابآئِهِ، فى هذِهِ السَّاعَةِ، وَفى كُلِّ ساعَةٍ، وَلِيّاً وَحافِظاً، وَقآئِداً وَناصِراً، وَدَليلًا وَعَيْناً، حَتّى تُسْكِنَهُ ارْضَكَ طَوْعاً، وَتُمَتِّعَهُ فيها طَويلًا.
9- همچنين اين دعا را در حالى كه دستان خود را به سوى آسمان بلند مىكند، بخواند:
يا مُدَبِّرَ الْأُمُورِ، يا باعِثَ مَنْ فِى الْقُبُورِ، يا مُجْرِىَ الْبُحُورِ، يا مُلَيِّنَ الْحَدِيدِ لِداوُدَ، صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ، وَافْعَلْ بى كَذا وَ كَذا.
به جاى كلمات كذا و كذا حاجات خود را بخواهد و سپس اضافه كند: اللَّيْلَةَ اللَّيْلَةَ، السَّاعَةَ السَّاعَةَ
اين دعا را در حال ركوع، سجده، ايستاده و نشسته به طور مكرّر بخوان.
10- با توجّه به اهمّيّت شب بيست و سوم، غسل، احيا و زيارت امام حسين عليه السلام در اين شب فضيلت بسيار دارد و همچنين خواندن آن صد ركعت نماز كه مشترك ميان همه شبهاى قدر است. «شيخ طوسى» در «تهذيب»، از ابوبصير روايت كرده است كه امام صادق عليه السلام فرمود: در آن شبى كه اميد مىرود شب قدر باشد صد ركعت نماز بخوان؛ در هر ركعت (پس از حمد) ده مرتبه سوره قل هو اللَّه را بخوان. ابوبصير عرض كرد: اگر نتوانستم ايستاده بخوانم، چه كنم؟ فرمود: نشسته بجا آور! گفتم: اگر نتوانم نشسته بخوانم؟ فرمود: در همان حال كه در بستر خود دراز كشيدهاى، بجا آور.
11- مرحوم «علّامه مجلسى»، در «زاد المعاد» فرموده است: در اين شب هر مقدار كه ممكن باشد، قرآن بخواند، و از دعاهاى «صحيفه كامله سجّاديّه» نيز استفاده كند؛ مخصوصاً دعاى مكارمالاخلاق و دعاى توبه. روزهاى شب قدر را نيز بايد حرمت داشت و به عبادت و دعا به سر برد؛ در احاديث فراوانى آمده است كه روز قدر نيز در فضيلت مثل شب قدر است.
📖 مطالعه بیشتر درباره شب قدر:
makarem.ir/maaref/l/0419520
#اعمال_شب_بيست_و_سوم_قدر #شب_قدر #اعمال_شب_قدر
@Ahmadheydari12
🔷 بر ذخیره معنوی ماه مبارک رمضان مراقبت باید کرد
حضرت امیر المومنین علی علیه السلام در روز عید فطر در خطبه ای فرمودند: «أَبْشِرُوا عِبَادَ اَللَّهِ فَقَدْ غُفِرَ لَكُمْ مَا سَلَفَ مِنْ ذُنُوبِكُمْ فَانْظُرُوا كَيْفَ تَكُونُونَ فِيمَا تَسْتَأْنِفُونَ؛ اى مردم! آگاه باشيد كه كمترين پاداش مردان و زنان روزه دار اين است كه فرشته اى در آخرين روز رمضان فرياد مىزند كه اى بندگان حق شما را مژده باد كه خداوند گناهان پيشينتان را آمرزيد و اكنون بنگريد كه در آينده چگونه رفتار و اعمال خواهيد داشت».
📚 الأمالی (للصدوق) ج ۱، ص ۱۰۰
عیدتون مبارک؛ التماس دعا
@Ahmadheydari12
📚 آشنایی با پيام امام امير المؤمنين عليه السلام (شرح تازه و جامع بر نهج البلاغه)
از امتيازات عجيب نهج البلاغه اين است كه همانند قرآن مجيد على رغم كهنه و فرسوده شدن مكتب هاى فكرى و سياسى و اخلاقى با گذشت زمان، بيانات و تحليل ها و منطقش چنان تازه و شاداب است كه گويى همين امروز، و براى امروز و فردا، از زبان مولا امير مؤمنان على عليه السلام تراوش كرده است.
لذا در طول تاريخ اسلام شروح متعدّدى بر نهج البلاغه نوشته شده، و علماى عالی قدرى چه در گذشته و چه در عصر ما براى تبيين و تفسير و كشف گنجينه هاى آن كوشيده اند و خدمات پرارزشى انجام داده اند.
طبيعى است كه هر كدام از اين شروح - همانند تفاسير قرآن - نهج البلاغه را از زاويه يا زواياى ويژه اى مورد توجّه قرار داده اند، بعضى به نكات ادبى پرداخته و برخى به نكات تاريخى و پاره اى به مسائل فلسفى يا مسائل تربيتى و اجتماعى توجّه كرده اند.
ولى انصاف اين است كه نهج البلاغه هنوز دست نخورده است، هنوز مظلوم است، هنوز تلاشهاى فراوان و فراوان ديگرى را مى طلبد.
مجموعه «پيام امام اميرالمومنين عليه السلام» شرحی تازه و جامع بر نهج البلاغه است که بر اساس تشخيص ضروت فوق توسط حضرت آيت الله العظمی مکارم شيرازی و جمعی از ياران علمی ايشان تحقيق و تاليف شده است.
#اميرالمؤمنين #نهج_البلاغه #شرح_نهج_البلاغه #پيام_امام_اميرالمومنين
📖 مطالعه تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0429759
هدایت شده از احمد حیدری
عن فاطمة بنت موسى بن جعفر عليهما السّلام
یکی از احادیثی که از حضرت فاطمه معصومه نقل شده، حدیث «فاطمیّات» است که اکثر راویان آن در سلسه سند فاطمه نام دارند. این حدیث از احادیث «مُعَنعَن» است؛ «حدیث مُعَنعَن» حدیثى را گویند که در سلسله سند آن واژە «عَن» - به معنی از - تکرار شده باشد، بدون ذکر الفاظِ «أخبَرَنى» «حَدَّثَنى» یا «سَمعتُ».
اللؤلؤة المثنية في الآثار المعنعنة المروية: روى السيّد محمّد الغماري الشافعي في كتابه:
عن فاطمة بنت الحسين الرضوي، عن فاطمة بنت محمّد الرضوي، عن فاطمة بنت إبراهيم الرضوي، عن فاطمة بنت الحسن الرضوي، عن فاطمة بنت محمّد الموسوي، عن فاطمة بنت عبد اللّه العلوي، عن فاطمة بنت الحسن الحسيني، عن فاطمة بنت أبي هاشم الحسيني، عن فاطمة بنت محمّد بن احمد بن موسى المبرقع، عن فاطمة بنت أحمد بن موسى المبرقع، عن فاطمة بنت موسى المبرقع، عن فاطمة بنت الامام أبي الحسن الرضا عليه السّلام، عن فاطمة بنت موسى بن جعفر عليهما السّلام، عن فاطمة بنت الصادق جعفر بن محمّد عليهما السّلام، عن فاطمة بنت الباقر محمّد بن علي عليهما السّلام، عن فاطمة بنت السجاد علي بن الحسين زين العابدين عليه السّلام، عن فاطمة بنت أبي عبد اللّه الحسين عليه السّلام، عن زينب بنت أمير المؤمنين عليه السّلام، عن فاطمة بنت رسول اللّه صلّى اللّه عليه و آله، قالت: قال رسول اللّه صلّى اللّه عليه و آله:
«أَلَا مَنْ مَاتَ عَلَى حُبِّ آلِ مُحَمَّدٍ مَاتَ شَهِيداً».
📚 عوالم العلوم، ج21، ص354-355، ح3.
@Ahmadheydari12
🔷 همواره تحت مراقبت هستى
حضرت امام جواد عليه السلام فرمود: «وَ اعْلَمْ أَنَّكَ لَنْ تَخْلُوَ مِنْ عَيْنِ اللَّهِ فَانْظُرْ كَيْفَ تَكُونُ؛ بدان كه از ديدگاه پروردگار بيرون نخواهى رفت، اكنون ببين چگونه خواهى بود؟». (1)
نخستين اثر ايمان به خداوند بزرگ، احساس يك مراقبت دائمى بر سر تا پا و درون و برون از ناحيه علم و آگاهى اوست، نه تنها هيچ نقطه اى از ديدگاه علم او بيرون نيست، بلكه مراقبين او از چهارسو، از همه جا، ما را احاطه كرده اند.
هر قدر پايه ايمان بالاتر برود احساس اين مراقبت، بيشتر و عميق تر مى گرد، تا آنجا كه انسان خود را به طور دائم در حضور او مى بيند، اين احساس بزرگترين وسيله اصلاح فرد و اجتماع، و زيباترين جلوه هاى ايمان است، كه احيا كردن آن به مهم ترين نابسامانى هاى اجتماعى سامان مى بخشد. (2)
📚منابع:
(1). تحف العقول، النص، ص455، «کلمات قصار امام جواد عليه السلام».
(2). يكصد و پنجاه درس زندگى، آيت الله العظمى ناصر مكارم شيرازى دام ظله، ص69.
#ناظر #مراقب #ایمان #عالم_محضر_خداست #امام_جواد #امام_محمد_تقی #محضر_خدا
@Ahmadheydari12
🔷 مراسم خواستگاری از حضرت زهر ا (س)
کمالات فوق العاده حضرت زهرا (س) و انتسابش به پیامبر (ص) سبب شده بود، خواستگاران زیادی داشته باشند اما ایشان به هیچکدام پاسخ مثبت ندادند. حتی افرادی به رسم جاهلیت می خواستند با صرف مهریه های بسیار سنگین به خواستگاری او بیایند که پیامبر (ص) مانع شد و می فرمود کار او به دست پروردگارش است. سرانجام خبر رسید که علی (ع) به خواستگاری فاطمه (س) آمده و پیامبر (ص) قصد دارد دخترش را به ازدواج علی که مالی ندارد، درآورد، و آشکار شد که این رهنمون، وحی آسمانی است.
سرانجام و پیامبر (ص) عقد آنها را خواند. زیرا خودش فرمود: «اَتانِی مَلَکٌ فَقالَ: یا مُحَمَّدُ اِنَّ اللهَ یَقْرَأُ عَلَیْکَ السَّلامُ وَ یَقُولُ لَکَ: اِنِّی قَدْ زَوَّجْتُ فاطِمَةَ ابْنَتَکَ مِنْ عَلِیِّ بْنِ اَبِی طالِب فِی الْمَلاِ الاَعْلى، فَزَوِّجْها مِنْهُ فِى الاَرْضِ؛(1) فرشته اى از سوى خدا آمد و به من گفت: خداوند بر تو سلام مى فرستد و مى گوید من دخترت فاطمه را در آسمان ها به همسرى علىّ بن ابى طالب درآوردم، تو نیز در زمین او را به ازدواج على درآور».(2)
📚منابع:
(1). ذخائر العقبی، محب الدين الطبري، ص31-32.
(2). زهرا (س) برترین بانوی جهان، حضرت آیت الله مکارم شیرازی، ص35-37.
🔷 تنها راه شيعه بودن
امام باقر عليه السلام به جابر جعفى فرمود:
يَا جَابِرُ! بَلِّغْ شِيعَتِي عَنِّي السَّلَامَ، وَ أَعْلِمْهُمْ أَنَّهُ لَا قَرَابَةَ بَيْنَنَا وَ بَيْنَ اللَّهِ (عَزَّ وَ جَلَّ)، وَ لَا يُتَقَرَّبُ إِلَيْهِ إِلَّا بِالطَّاعَةِ لَهُ.
يَا جَابِرُ! مَنْ أَطَاعَ اللَّهَ وَ أَحَبَّنَا فَهُوَ وَلِيُّنَا، وَ مَنْ عَصَى اللَّهَ لَمْ يَنْفَعْهُ حُبُّنَا. (1)
اى جابر! سلام مرا به شيعيانم برسان و به آنها بگو كه ميان ما و خداوند عزّ و جلّ هيچ خويشاوندى نيست، و كسى مقرّب خدا نشود جز با فرمانبردارى از او.
اى جابر! هر كس خدا را فرمان بَرَد و ما را دوست بدارد، همو دوست ماست، و هر كس خدا را نافرمانى كند محبّت ما سودش نرساند.
بسيار هستند كه گمان مى برند تنها ادعاى تشيع و علاقه به خاندان پيامبر صلى الله عليه و آله براى نجات و سعادت آنها كافى است. گويا با اين ادعا جزء خويشاوندان امامان خواهند شد، آنها هم خويشاوندى خاصى با خدا دارند و با توصيه و پارتى كارها دست مى شود!
در حالى كه تنها پيوندى كه بر روابط مخلوق و خالق حكومت مى كند، رابطه اطاعت و انجام وظيفه است. هركس مطيع فرمان او باشد از همه نزديكتر و هركس عصيان كند از همه دورتر است، هركس كه باشد. (2)
📚منابع:
(1). الأمالي، شیخ طوسي، ص296.
(2). يكصد و پنجاه درس زندگى، آيت الله ناصر مكارم شيرازى، ص123.
#شیعه #تشیع #امام_باقر #تقرب #ولایت #اطاعت #عصیان
@Ahmadheydari12
🔷 از افراد بى شخصيت بترس!
امام هادى عليه السلام مى فرمايد: «مَنْ هَانَتْ عَلَيْهِ نَفْسُهُ، فَلَا تَأْمَنْ شَرَّهُ؛ آن كسى كه شخصيتى براى خود قائل نيست از شر او برحذر باش». (1)
در حقيقت يكى از مهم ترين عواملى كه جلو فساد و بدكارى را مى گيرد وجود شخصيّت يا لااقل احساس شخصيّت است، افراد با شخصيّت يا آنها كه براى خودش شخصيّتى قائلند هر چند در نظر ديگران چندان شخصيّتى نداشته باشند، به خاطر حفظ موقعيّت خود هم كه باشد از انجام بسيارى از زشتكارىها و اعمال خلاف خوددارى مىكنند، ولى همين كه احساس كردند نه آبرويى دارند و نه احترام و شخصيّتى، از هيچ چيز پروا نخواهند كرد. لذا امام عليه السلام مى فرمايد از اين گونه افراد بپرهيز!
و نيز به همين دليل يكى از نكات مهم تربيت فرزند يا تربيت افراد انسان به طور كلى اين است كه در آنها ايجاد شخصيّت شود و احساس كنند شخصيّت ويژهاى دارند، به عكس خرد كردن شخصيّت افراد اثر بسيار بدى از لحاظ تربيتى دارد. (2)
📚 منابع:
(1). تحف العقول، ص483.
(2). يكصد و پنجاه درس زندگى، آيت الله مکارم شيرازي، ص142.
#امام_هادى #امام_علی_النقي #شخصيت #احساس_شخصيّت #شرّ #تربيت_فرزند #تربیت
@Ahmadheydari12
🔷 در راه اطاعت خرج كن، تا خرج گناه نكنى!
امام كاظم عليه السلام فرمود: «إِيَّاكَ أَنْ تَمْنَعَ فِي طَاعَةِ اللَّهِ فَتُنْفِقُ مِثْلَيْهِ فِي مَعْصِيَةِ اللَّهِ؛ از صرف مال در راه اطاعت پروردگار خوددارى مكن كه ناچار مىشوى دو برابر آن را در راه معصيت و گناه صرف كنى». (1).
بسيارند كسانى كه مثلًا براى هزينه بهداشت خويش سختگيرند و همان سبب مى شود كه دو يا چند برابر آن را صرف درمان بيمارىها كنند! اين يك قانون عمومى است كه اگر انسان در مصارف لازم، از خرج كردن خوددارى كند، براى جبران آن گرفتار هزينه هاى سنگين ترى مى شود.
كسى كه از صرف وقت يا پول براى تعليم و تربيت فرزند خويش مضايقه كند؛ بايد هزينه هاى كمرشكن اعتيادها و جنايات و انحراف ها، و ندانمكارى هاى او را تحمل كند، و كسانى كه از صرف هزينه هايى كه به رفع نيازمندى محرومان اجتماع كمك مى كند سرباز زنند، بايد هزينه هايى كه گاهى چندين برابر آن است براى جلوگيرى از حوادث ناشى از آن مصرف كنند و همچنين ... . (2)
📚 منابع:
(1). تحف العقول، کلمات قصار امام کاظم عليه السلام، ص408.
(2). يكصد و پنجاه درس زندگى، آيت الله مکارم شيرازي، ص77.
#امام_كاظم #اطاعت #خرج #گناه #انحراف #تربيت #سرمایه_گذاری
@Ahmadheydari12
هدایت شده از احمد حیدری
حکمت ها و موعظه های امام حسین عليه السلام
مواعظ الحسین (ع) 40 مطلب
1. كاری مكن كه ناگريز از عذرخواهى باشی
2. پنج کار انجام بده؛ آنگاه هرچه می خواهی گناه کن!
3. سلام هفتاد حسنه دارد كه ...
4. حل مشكل از گناه مخواه!
5. مراتب و انگيزه های عبادت
6. خوراك سگ هاى جهنم
7. مجازات تدريجی برای بنده طغيانگر
8. نعمت پروردگارت را بازگو
9. آفریدگان را نیافریدیم، مگر برای ...
10. خير دنيا و آخرت در چيست؟
11. نيازهاى مردم به شما از نعمت هاى خدا بر شماست
12. ستم در حق بنده بی پناه
13. مثل باران باش
14. درخواست کمک مالی از نظر امام حسين (ع)
15. شکر نعمت، نعمتت افزون کند
16. باگذشت ترين مردم کيست؟
17. گره گشايی و اندوه زدايی از بندگان خدا
18. هر كه بخشش كرد، سرورى يافت و هر كه بخل ورزيد، فرومايه شد
19. اگر دارايى ات براى تو نباشد تو براى آن هستى
20. شرط تکلیف، نزدِ باری تعالی
21. بهترين مردم در پيوند خويشاوندى
22. ارزش اخلاص در کار خير
23. سرعت، مسابقه و تعجيل در خيرات
24. تقوای الهی و ثمرات آن
25. بهشت را به بها می دهند، نه به بهانه!
26. تو نيکی می کن و در دجله انداز
27. بينای خود و کور عيوب دگران باش
28. دنياپرست نمی تواند ديندار باشد
29. حقيقت مرگ؟
30. رابطه تغذيه و اخلاق
31. مرگ بهتر از زندگى ننگين است!
32. جدال و مراء از شيطان است
33. چشم پوشی از مال مردم؛ والاترين منزلت
34. مدارا ، کليد گشايش در بن بست ها
35. نيازمند را نوميد مکن؛ كه بر خويشتن ارج گزارى
36. حق عبادت يا عبادت شايسته
37. قلوب شيعيان ما از غِشّ و دغل پاک است
38. کم گوی و گزيده گوی چون دُرّ
39. خداترسان فردای قيامت در امانند
40. کسی که عذر نپذيرد، بر حوض کوثر وارد نشود
#مواعظ_الحسین #امام_حسین #حکمت #موعظه #چهل_حدیث #موعظه_های_حسینی #حکمت_های_حسینی #محرّم #ماه_محرّم
📖 مطالعه:
makarem.ir/maaref/fa/category/articles/144357
بعد از بازکردن لینک، روی هر عنوان کلیک کنید، تا متن کامل هر عنوان را مطالعه فرمایید.
@Ahmadheydari12
🔷 كاری مكن كه ناگريز از عذرخواهى باشی
امام حسين عليه السلام می فرمایند: «كاری مكن كه ناگريز از عذرخواهى باشی، زيرا انسان با ايمان، نه بدى مى كند و نه عذر مى خواهد؛ ولى منافق همه روز بد مى كند و پوزش مى طلبد؛ إِيَّاكَ وَ مَا تَعْتَذِرُ مِنْهُ فَإِنَّ الْمُؤْمِنَ لَايُسِيءُ وَ لَايَعْتَذِرُ وَ الْمُنَافِقُ كُلَّ يَوْمٍ يُسِيءُ وَ يَعْتَذِرُ».
از هركسى خطا ممكن است سر زند، ولى افراد با ايمان و منافق در اينجا يك فرق دارند، افراد با ايمان مى كوشند كمتر خلاف كنند تا نيازى به عذر خواستن نداشته باشند؛ زيرا مى دانند عذرخواهى -بالاخره - رو را سفيد نمى كند، ولى منافقان پروايى از بدى و تخلّف ندارند و پى در پى پوزش مى طلبند، و اين خود يكى از نشانه هاى نفاق است كه ظاهرش به حكم عذر خواهى دليل ندامت است، و باطنش به حكم تكرار دليل عدم پشيمانى.
#مواعظ_الحسین #امام_حسین #پوزش #موعظه #عذرخواهى #موعظه_های_حسینی #حکمت_های_حسینی #محرّم #ماه_محرّم #منافق #مؤمن
📖 مطالعه تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0429363
@Ahmadheydari12
◼️ شبهات فلسفه عزاداری برای امام حسین(ع)
1. فلسفه عزاداری برای امام حسین(ع) چیست؟
2. آیا طبق معیارهای دینی، عزاداری بدعت محسوب نمی شود؟!
3. آیا رسول خدا(ص) و اهل بیت ایشان نیز برای عزیزان خود گریه و عزاداری می کردند؟
4. زنده نگه داشتن یاد و خاطر مردان بزرگ همانند امام حسین (ع) چه تاثیری در اجتماع دارد؟
5. چه توجیهی دارد که یک نفر تمام عمر گناه و معصیت کند و با گریستن برای امام حسین(ع) و یک اشک به بهشت برود؟!
6. آیا بهتر نیست که بجای متوقف شدن در 1400 سال قبل، به حال ... گریه کنیم؟
7. آیا امام حسین (ع) خود را فدا کرد تا گناهان شیعیان و دوستداران ایشان بخشیده شود؟
8. آیا «درک ثواب» تنها فلسفه گریه بر امام حسین(ع) می باشد؟!
9. آیا می توان عزاداری برای امام حسین (ع) را از مصادیق تعظیم شعائر الهی دانست؟
10. آیا جامعه ای که با عزاداری همه احساسات خود را تخلیه می کند، می تواند اهل اقدام و عمل باشد؟!
11. آیا عزاداری با پذیرش قضا و قدر الهی و دستورات دینی صبر بر مصیبتها منافات ندارد؟!
12. آیا گریه و عزاداری باعث افسردگی روانی شهروندان یک جامعه نیست؟
#عزاداری #فلسفه_عزاداری #امام_حسین
📖 مطالعه:
https://makarem.ir/maaref/fa/category/articles/27749
🔷 سلام هفتاد حسنه دارد كه ...
امام حسين عليه السلام مى فرمايد: «سلام هفتاد حسنه دارد، كه شصت و نه قسمت آن براى سلام كننده و يك قسمت آن براى پاسخ دهنده است؛ لِلسَّلامِ سَبْعُونَ حَسَنهٌ تِسْعٌ وَسِتُّونَ لِلْمُبْتَدى وَ واحِدَةٌ لِلّرادِّ».
در ميان تحيّت هايى كه اقوام مختلف دارند "سلام" درود و تحيّت اسلامى، درخشندگى خاصى دارد؛ زيرا هم خوش آمد است و هم نشانه صلح و صفا و دوستى، و هم تقاضاى سلامتى از خداوند متعال براى طرف مقابل، به همين دليل درود بهشتيان نيز سلام است و فرشتگانِ رحمت با سلام به استقبال نيكان و پاكان مى شتابند.
كسى كه ابتدا به سلام مى كند يك فضيلت اخلاقى ديگرى را نيز براى خود آشكار ساخته و آن مسأله تواضع در برابر برادر دينى است در حالى كه پاسخ گوينده تواضع خاصى ندارد، جزء اينكه حق شناسى مى كند.
#سلام #ثواب #تواضع #حسنه #تحيّت #جواب_سلام #مواعظ_الحسین #امام_حسین #موعظه_های_حسینی #حکمت_های_حسینی #محرّم #ماه_محرّم
📖 مطالعه تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0429366
@Ahmadheydari12
◼️ ريشه هاي قيام حسینی
1. ارزيابی سفر امام حسين(ع) به عراق از لحاظ سياسی
2. حرکت تاریخی امام حسین(ع) قیام اصلاح طلبانه یا سودای تشکیل حکومت؟
3. معاویه از زمینه سازان حادثه عاشورا
4. مهمترین عامل پیدایش نهضت امام حسین(ع)؟
5. آیا اگر کوفیان امام حسین(ع) را به عراق دعوت نمی کردند باز هم قیام کربلا اتفاق می افتاد؟
6. کینه به امام علی(ع) از عوامل شهادت امام حسین(ع)
7. آثار کینه و انتقام جوئی از «بنی هاشم» در سخنان یزید
#امام_حسين #قيام_حسینی #ريشه_های_قيام
📖 مطالعه:
https://makarem.ir/maaref/fa/category/articles/27735
🔷 حل مشكل از گناه مخواه!
مردی به حسین علیه السلام نامه نوشت که مرا با دو جمله کوتاه موعظه کن. ایشان در جواب نامه پاسخ داد: هر كس امری را از طريق عصيان پروردگار پی گيرد، آنچه را كه اميد دارد (خواسته اش)، زودتر از دست مى دهد؛ و آنچه از آن مى ترسد (امری که خوش ندارد)، زودتر واقع مى شود: «كَتَبَ رَجُلٌ إِلَى الْحُسَيْنِ (ع) عِظْنِي بِحَرْفَيْنِ فَكَتَبَ إِلَيْهِ مَنْ حَاوَلَ أَمْراً بِمَعْصِيَةِ اللَّهِ كَانَ أَفْوَتَ لِمَا يَرْجُو وَ أَسْرَعَ لِمَجِيءِ مَا يَحْذَر».
بعضى چنين مى پندارند كه اگر از وسايل نامشروع براى رسيدن به اهدافشان بهره بگيرند، زودتر به مراد مى رسند، در حالى كه حديث فوق مى گويد، مراد خود را زودتر از دست مى دهند و در چاله هايى كه از آن وحشت دارند، زودتر مى افتند. فى المثل از تحصيل ثروت نامشروع آرامش مى طلبد در حالى كه قبل از هر چيز در شعاع آن، آرامش را از دست مى دهد، و گرفتار پريشانى ها و اضطراب هايى كه از آن وحشت داشت، مى شود.
#مشکل #گناه #موعظه #معصیت #ثروت #حل_مشکل #مواعظ_الحسین #امام_حسین #موعظه_های_حسینی #حکمت_های_حسینی #وسیله_نامشروع #ماه_محرّم
📖 مطالعه تفصیلی:
makarem.ir/maaref/l/0429371
@Ahmadheydari12
هدایت شده از امیررضا حیدری
سلام
حال که دسترسی منظم به سکوها و پیام رسانها و شبکه های اجتماعی خارجی وجود ندارد،
بیایید وضعیت (استوری) های مناسبتی محرم را در شبکه اجتماعی بله جدی بگیریم.
هدایت شده از امیررضا حیدری