هدایت شده از حکمت بالغه
#ذهنـتوسعهـیافته
✅ دیوید چالمرز و اندی کلارک فرضیه «ذهنتوسعه یافته» را مطرح کردهاند. بنا به این نظریه، ذهن ما آدمیان از محدوده پوست و بدنمان فراتر میرود و گسترش مییابد. آنها ادعا میکنند که وقتی ما با ابزارهای دیجیتال کار میکنیم آنها بخشی از ذهن ما میشوند؛ یعنی با آنها فرایندهای شناختی را انجام میدهیم. فرض کنید وارد یک فروشگاه میشویم و به فهرست خریدهایی که روی گوشی خودمان داریم نگاه میکنیم تا بیاد بیاریم که چه چیزهایی را باید بخریم. در این مورد فرایند ذهنی «به یاد آوردن خریدن چیزی» که فراموش کردهایم؛ مانند نان، فرایندی است که فراتر از امور داخل سرما میرود. در واقع در این مورد این فرایند ترکیبی از بخشی طبیعی و بخشی دیجیتالی است؛ یعنی این فرایند فرآیندی «عصبی ـ دیجیتالی» است. اپلیکیشن های یادداشتبرداری تلفنهای همراه بخشی از فرایند یادآوری من است.
@hekmatebalge
هدایت شده از حکمت بالغه
♦ چالمرز دیدگاه «ذهن توسعهیافته» را در مقدمهای که بر کتاب کلارک نوشته با یک مثال توضیح میدهد. یک ماه پیش من یک موبایل آیفون خریدهام. این موبایل در این مدت برخی از کارهای محوری مغز مرا انجام داده است. این موبایل جای بخشی از حافظهام را گرفته و برخی از شمارههای تلفن و آدرسها را ذخیره کرده است. این کارها پیشتر به عهدة مغز من بود.همچنین،از آن برای محاسبه (جمع و تفریق و غیره) استفاده میکنم. به کمک آن جدولهایی از مخارج و غیره تهیه میکنم و آنها را محاسبه میکنم. این موبایل منبع شگفتآوری است؛ با آن همیشه به گوگل دسترسی دارم تا برخی از اطلاعات موردنیاز برای حل نزاعها را به دست بیاورم. من برخی از برنامههایم را با آن طراحی میکنم. از تقویم آن استفاده میکنم تا تعیین کنم چه کارهایی را در ماههای آینده میتوانم یا نمیتوانم انجام دهم. من حتی گاهی خیالهای باطلم را روی این گوشی انجام میدهم؛ از روی بیکاری با کلمات و تصاویر روی صفحة آن، وقتی تمرکز ندارم، بازی میکنم.
🔷کلارک ادعا میکند که این آیفون: اوّلاً، فرایند پردازش را، بیآن که از دستانم استفاده کنم، سریعتر میکند. ثانیاً، این موبایل از پیش بخشی از ذهن من بوده است.
@hekmatebalge
هدایت شده از ذهنشناخت
👆👆👆
💠اختلاف نوعی انسانها در بقاء
🚹بر اساس مبانی حکمت متعالیه، انسان جسمانیة الحدوث و روحانیت البقاء است و در یک سیر اشتدادی مسیر تکامل را طی می کند.
🚹از دیگر مبانی حکمت متعالیه آن است که عرض شانی از شئون جوهر و موجود به وجود آن است. از همین رو است که نفس انسانی هر بار که صورتی را ادراک میکند، با آن متحد شده و همین اتحاد سبب حرکت وجودی نفس میگردد، چرا که با حدوث عرض جدید، صورتی که در نفس بالقوه بود، به فعلیت رسیده است.
🚹یکی از اعراض نفس؛ نیت است. نیات کیف نفسانی بوده و موجود به وجود نفساند، بنابراین هر گاه نفس عملی را نیت کرده و برای مثال قصد جلب رضای خداوند را دارد، این نیت به عنوان یک عرض با وجود نفس متحد میشود. (فیاضی، ۱۳۹۷: ۱۴۴)
🚹پس نیات انسان سازنده وجود او هستند که در صورت تکررشان به ملکه برای نفس بدل میگردند. انسان هنگامی که جلب رضا و خشنودی خداوند را بارها و بارها اراده (نیت) کرده و بلکه در راستای آن دست به اعمالی نیز میزند، این حالت گذرا و کم اثر در نفس، به ملکه برای نفس تبدیل میشود.
در اینجاست که نیتی گذرا و کم اثر، بخش قابل توجهی از نفس شده و متناسب با آن نیت، صورت نفس تعیین میگردد.
🚹به عبارتی نفس هنگام حدوث مادهای خام و خالی از هرگونه نوع خاص است و جز همان نوع انسانی نوع دیگری ندارد. اما در طول مسیر اشتدادی خود، به وسیله صورتهایی که با اختیار به آنها متلبس میشود، این ماده و خمیر اولیه را شکل میدهد و به تدریج برای خود نوعی از انواع انسانی میسازد. بنابراین گرچه همه انسانها در حدوث اشتراک نوعی دارند، ولی در بقا هر یک از انسان ها می تواند انسان درنده، بهیمه، فرشتهخو... گردد.
🚹ملاصدرا می نویسد:
«افراد بشر در این جهان از حیث نوع با هم متفقاند و همگی تحت یک واحد نوعی که مأخوذ از ماده بدنی و صورت نفسانی است، واقع هستند اما این نفوس انسانی بعد از این اتفاقشان در نوع، از حیث ذات؛ متفاوت و دارای انواع بسیار میگردند.» (ملاصدرا، ۱۳۹۱: ۴۳)
🚹البته از نقش عمل نیز نباید غافل بود. گرچه از نظر ملاصدرا عمل همان بروز نیت است، اما تکرر عمل نیز موجب شکلدهی به ماهیت انسان میشود:
«ارتکاب هر عملی، زمینه تحول جوهری را به همراه دارد و گوهر ذات انسان از طریق به دست آوردن ملکات نفسانی و گذر از جنبه حال بودن اوصاف، زمینه تحول ذات را فراهم مینماید. به طوری که ملکه نفس انسانی رفته رفته به عنوان صورت نوعی و فصل مقوم در آید.» (جوادی آملی، ۱۳۸۶، ج۳: ۲۳۲)
📕ملاصدرا، ۱۳۹۱، عرشیه، نشر مولی.
📗جوادی آملی، ۱۳۸۶، سرچشمه اندیشه، نشر اسرا.
📕فیاضی، ۱۳۹۷، علم النفس فلسفی، موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی.
🖋 محمدمهدی رفیعی
#اختلاف_نوعی_انسانها_در_بقاء
🖥@ZehnShenakht
هدایت شده از روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره
✳️ اطلاعیه جدید مدیریت پذیرش مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)
✅ به اطلاع داوطلبان آزمون ورودی کارشناسی سال 1401 مؤسسه میرساند براساس مصوبه جدید هیئت محترم رئیسه مؤسسه اصلاحات ذیل در مراحل آزمون انجام شد:
1️⃣ از چند مرحله آزمون (کتبی؛ مصاحبه فقه و اصول و ادبیات عرب؛ سنجش استعداد تحصیلی) مرحله مصاحبه فقه و اصول و ادبیات عرب آن حذف شد؛
2️⃣ از منابع آزمون کتبی ماده آزمونی زبان انگلیسی حذف شد؛
3️⃣ معیار در پذیرش و قبولی داوطلبان، کسب حداکثر امتیاز در آزمون کتبی و تکمیل شدن ظرفیت مؤسسه میباشد.
🔶 پوستر ثبت نام
🌐 https://eitaa.com/iki_ac_ir/4440
🔷 دفترچه راهنمای ثبت نام
🌐 https://eitaa.com/iki_ac_ir/4442
🌐 کانال و سايت مؤسسه امام خمینی(ره)
🔰 @iki_ac_ir
🔰 https://iki.ac.ir
👨🏼⚕️ ریچارد #کیتون
🌐 علوم اعصاب
💠الکتروانسفالوگرافی یا همان "نوار مغز"
✔️ با استفاده از نوار مغز میتوان امواج الکتریکی قشر مغز را مطالعه کرد و به بیماریهایی مثل تشنج که در آن فعالیت امواج الکتریکی مغز به هم میخورد پی برد.
🔰ریچارد کیتون فیزیکدان انگلیسی که به مطالعهی مسائل فیزیکی بدن و خصوصاً مغز علاقمند بود در سال ۱۸۷۵ موفق شد تا امواج الکتریکی مغز میمونها و موشها را با استفاده از الکترود و گالوانومتر ثبت کند.
✔️مطالعات او بعداً دستمایهی کارهای هانس برگر، مخترع نوار مغز شد.
#آگاهی_از_مغز
@brainawareness
_____________
🌐 کانال «نوروساینس و فلسفه ذهن»:
https://eitaa.com/joinchat/2311520387Cb4166965da
🆔@Brain_Mind
📔حلقهٔ مطالعاتی تئوریهای آگاهی
Consciousness
همخوانی کتاب تئوریهای آگاهی، اثر ویلیام سیگر
جهت اطلاع از جزییات زمان جلسات و بحث بیشتر در گروه زیر عضو شوید:
https://t.me/+HEHwn7bjr-9hOTk0
جهت کسب اطلاعات بیشتر به کانال زیر مراجعه فرمایید:
@aboutconsciousness
🎯 مغز؛ جعبه سیاهی که هر روز مرموزتر میشود
— پژوهشهای جدید نشانگر تغییراتی در مغز است که دانشمندان از توضیحش عاجزند
📍چند دهه قبل حرکتهای کهکشانیِ خلاف انتظار وجود مادۀ تاریک را اثبات کرد؛ مادهای که هرگز مشاهده نشده اما قسمت اعظم کیهان را تشکیل میدهد. حال پژوهشهای جدید نشانگر وجود کارکردهایی خلاف انتظار در مغز است. بر اساس این یافتهها مغز حتی برای انجام سادهترین کارکردها مثل تشخیص بو، بیش از آنچه ما تصور میکنیم تغییر میکند. آیا این تغییرات نشانۀ توانایی ما در یادگیری است؟ آیا صرفاً خطایی سیستماتیک است؟ یا شاید هم مانند مادۀ تاریک، نشانۀ وجود چیز دیگری پس پرده است که هنوز نمیدانیم چیست.
🔖 ۲۲۰۰ کلمه
⏰ زمان مطالعه: ۱۴ دقيقه
📌 ادامۀ مطلب را در لینک زیر بخوانید:
https://tarjomaan.com/neveshtar/10363/
📌 آنچه خواندید، بهطور اختصاصی برای وبسایت ترجمان ترجمه شده و بهرایگان در اختیار شما قرار گرفته است. شما میتوانید با خرید اشتراک فصلنامه ترجمان علوم انسانی از انتشار این مطالب و فعالیتهای ترجمان حمایت کنید:
https://tarjomaan.shop/product/tafsubs4-4002/
✔️کودکان در تشخیص چهره هایی که تا حدی با ماسک پوشانده شده اند مشکل دارند. طبق مطالعه جدیدی که توسط دانشگاه یورک انجام شد، این مسئله به طور بالقوه می تواند بر تعاملات اجتماعی با همسالان و مربیان و همچنین توانایی ایجاد روابط مهم تأثیر بگذارد.
✔️تحقیقات قبلی نشان میدهد که استفاده از ماسک مانع تشخیص چهره در بزرگسالان میشود. این مطالعه جدید توسط محققان دانشگاه یورک 72 کودک 6 تا 14 ساله را مورد بررسی قرار داد تا ببیند آیا تجربه آنها مشابه بزرگسالان است یا خیر؟
"چهره ها با یا بدون ماسک، هم مستقیم و هم وارونه"
✔️ ما از اطلاعات صورت برای تعیین ویژگی های مختلف در مورد یک فرد، از جمله جنسیت، سن، خلق و خوی آنها استفاده می کنیم. ارز فروید، استادیار دانشگاه یورک و نویسنده ارشد این مطالعه، میگوید: ما از این اطلاعات برای برسی تعاملات اجتماعی استفاده میکنیم.
✔️این تحقیق نشان می دهد که توانایی درک چهره کودکان نه تنها در صورت پوشاندن افراد به شدت کاهش می یابد، بلکه سطح کاهش آن بیشتر از بزرگسالان است! کودکان در تشخیص چهره های پوشانده شده حدود 20 درصد نسبت به بزرگسالان که حدود 15 درصد است اختلال دارند.
✔️این مطالعه همچنین نشان داد که کودکان زمانی که چهرهای که به آن نگاه میکنند نقابدار است، در مقایسه با چهرهای که اینطور نیست، چهرهها را متفاوت پردازش میکنند. توانایی آنها برای پردازش کلنگر چهرهها، که برای درک چهره ضروری است، مختل و تحلیلی تر شده است.
فروید میگوید: «نقابها نه تنها توانایی کودکان در تشخیص چهرهها را مختل میکنند، بلکه روش معمولی و کلینگر پردازش چهرهها را نیز مختل میکنند.
〽️محققان از تست (حافظه صورت) کمبریج - معتبرترین معیار سنجش تواناییهای ادراک چهره در انسان - برای آزمایش توانایی کودکان در تشخیص چهرههای با و بدون ماسک، هم مستقیم و هم وارونه استفاده کردند.
✔️فروید میگوید: اگر پردازش کلنگر مختل شود و شناخت مختل شود، این احتمال وجود دارد که توانایی کودکان در تعاملات اجتماعی با همسالان و معلمان خود را مختل شود و این میتواند منجر به مسائلی شود که روابط مهمی را شکل میدهند. با توجه به اهمیت چهره ها در تعاملات اجتماعی، این مساله مهمی است که باید به آن توجه کنیم.
#آگاهي_از_مغز
@brainawareness
https://neurosciencenews.com/masks-facial-perception-20031/
💠 مغزت رو دوباره بساز!
✔️مدتها پيش، به ما گفته شده بود که همه نورون های مغز قبل از تولد ایجاد شده و بهبود مغز آسیب دیده امکان پذیر نیست. دانشمندان علوم اعصاب تا سال ها فرض می کردند که ساختار مغز بالغ تثبیت شده است. اما در دهه ی 1960، شواهد تجربی خلاف آن را نشان دادند: که در واقع بخش هایی از مغز ممکن است انعطاف پذیر باشند، به این معنی که آنها قادر به انطباق، رشد و حتی بازتولید هستند.
✔️فرض کنید مسافری در عقب تاکسی، نشانی مقصد خود را می گوید، و راننده موظف است تا او را از طریق کوتاه ترین مسیر ممکن به مقصد برساند. برای انجام این کار، راننده ی تاکسی باید تمام جاده های لندن را حفظ باشد. تسلط بر این"دانش" معمولا دو تا چهار سال طول می کشد.
✔️دانشمندان علوم اعصاب ضمن تحقیق در مورد رانندگان کشف کردند که در مدتی که آنان مشغول یادگیری و حفظ این اطلاعات بودند، تغییرات شگرفی در یک ناحیه ی مغز آنان به نام هیپوکامپ رخ داده است. آنها با استفاده از تکنولوژی جدید تصویربرداری عصبی دریافتند که این بخش مغز واقعا بزرگتر شده بود.
✔️این نشان می دهد که مغز ما آن چیزی نیست که سرنوشت ما را برای همیشه تعیین کرده باشد، و ما توانایی تغییر آن را داریم. این سوال مطرح شد: آیا می توانیم مغزمان را به همان شیوه ای که ماهیچه هایمان را می سازیم، چنان تغییر دهیم که از عهده ی بسیاری از کارها برآییم.
✔️آزمایشات ثابت کرده اند که مغز ما تا سنین 60، 70 و 80 سالگی ظرفیت تغییر در ساختار و عملکرد را در مقیاس های بزرگ دارد. یکی از مهمترین این تغییرات، رشد نورون های جدید است که به نام نوروژنز شناخته می شود.
✔️درمان رفتاری شناختی یا CBT، یک رویکرد گفتار درمانی است که می تواند به شما کمک کند مشکلات خود را با تغییر در نحوه ی تفکر و رفتار مدیریت کنید. به گفته ی شارون هنگامی که طی نوعی مداخله ی روان شناختی به ما آموخته می شود که در مورد تجارب زندگی به شیوه ی متفاوتی فکر کنیم، در واقع، این می تواند به بهبود ساختار و عملکرد مغز کمک کند.
✔️ قدرت انعطاف پذیری نورونی به این معنی است که ما به روشهای شگرفی قابلیت التیام داریم. گینا رپیون، دانشمند علوم اعصاب این ایده را مطرح کرده است که مغز مردان و زنان متفاوت است و این تفاوت ها به اثبات رسیده اند. "مغز یک عامل بسیار فعال تر از آن چیزی است که ما تاکنون تصور می کردیم، و تاثیر آن بر جهان و آنچه در جهان است، بسیار بیشتر از آن است که ما فکر می کردیم.
انعطاف پذیری و والدین
✔️هنگام مواجه با تصمیمات والدین، به راحتی می توان به این نتیجه رسید که زندگی تا حدودی تثبیت شده است. طبیعت، در مقابل پرورش (nature vs nurture)، به والدین کمک می کند تا با فشار زندگی در سنین تصمیم گیری و اضطراب پایان ناپذیر پدرانه و مادرانه، مقابله کنند.
✔️جینا رپیون، می گوید: اگر موسیقی را به نوزاد خود نیاموخته ایم، آنها هنوز هم به عنوان یک کودک پتانسیل شرکت در کلاس های موسیقی را دارند و حتی در بزرگسالی هم توانایی یادگیری پیانو را خواهند داشت.
✔️مغز ما هر روز تغییر می کند. هر بار که چیز جدیدی یاد می گیرید یا فکر جدیدی می کنید، ارتباطات جدیدی در ذهن و ساختارهای فیزیکی تازه ای در مغز شکل گرفته و تقویت می شوند.
ما همواره نواحی شنوایی و بصری مغز را تحت نظر داریم، اما نمی بینیم که آنها به طور مداوم حجیم شوند. به گفته ی این عصب شناس اگر هر بایت از مغز که ما از آن استفاده می کنیم، تمام وقت بزرگتر می شد، انتظار می رفت جمجمه ی ما در برخی موارد منفجر شود.
✔️ آنچه از تحقیقاتی مانند مطالعات کوین در می یابیم این است که میزان انعطاف پذیری مغز ما تحت تاثیر ژن های ما نیز قرار می گیرد. شاید فقط بعضی از ما مانند راننده های تاکسی لندن شانس متولد شدن با ژن های مناسب را داشته باشیم که پتانسیل رشد هیپوکامپ را فراهم کند.
✔️در نهایت، تأثیر ژن ها، و محیط زیست، انعطاف پذیری مغز و سرنوشت ما کاملا در هم آمیخته است. به گفته ی کوین ما باید از این دوگانگی طبیعت در مقابل پرورش پرهیز کنیم، چرا که این دو به طور جدایی ناپذیری به هم مرتبط هستند.
✔️ انتخاب های منحصر به فردی که ما اتخاذ می کنیم و زندگی ما را منحصر به فرد می کنند، ممکن است در بعضی موارد، در ژن های ما نوشته شده باشند. اما این پیش شرط ها همه چیز را درباره ی تصمیم گیری های ما توضیح نمی دهند و بیشتر آنها نتیجه ی عادات هستند.
✔️عادت هایی که در پاسخ به تجاربمان در ما ایجاد می شوند، چیزهایی هستند که لحظه به لحظه اقدامات ما را کنترل می کنند. فعل و انفعال ثابت و پایداری بین اثرات ژنتیکی بر مغز ما و اثرات تجارب ما وجود دارد. هر دوی آنها همچنان به شکل دادن شخصیت ما در سراسر طول زندگی ما ادامه می دهند.
#آگاهي_از_مغز
@brainawareness
https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/49Fc0MlJkgt2mK03RZTDlHC/how-you-can-re-programme-your-brain
#همایش
#علوم_شناختی
🔺به همت گروه #معرفت_شناسی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی:
🔷 فراخوان مقاله همایش بینالمللی #قرآن_و_علوم_شناختی منتشر شد
📌 محورهای همایش:
✅ هوش مصنوعی و قرآن
✅ فلسفه ذهن و قرآن
✅ انسانشناسی شناختی و قرآن
✅ روانشناسی شناختی و قرآن
✅ عصبشناسی شناختی و قرآن
✅ زبانشناسی شناختی و قرآن
✅ علوم رایانهای و قرآن
✅ زبانشناسی رایانشی و قرآن
📅 مهلت ارسال مقاله به این همایش تا پایان اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ تمدید شد
📱کسب اطلاعات بیشتر : 09139426068 (دکتر رستمی کیا)