ماهیت کلام جدید.pdf
313.7K
🏷عنوان: 🌟ماهیت کلام جدید🌟
📝نویسنده: احمد واعظی
📰نوع مقاله: تخصصی
📖تعداد صفحات: 13
❇️چکیده❇️
از رواج واژه «کلام جدید» در حوزه ادبیات مذهبى ما دیرزمانى نمى گذرد. به نظر مى رسد این واژه برگردان فارسى اصطلاحاتى نظیر [Modern theology] و [New theology] باشد.
کتاب شبلى نعمانى (1332-1274 ه.ق) تحت عنوان «علم کلام جدید» کتابى است که به زبان فارسى در سال 1329 به وسیله سید محمد تقى فخر داعى گیلانى ترجمه و انتشار یافت و نخستین اثرى است که در زبان فارسى تحت عنوان کلام جدید، منتشر شد.
تاکید فرزانگانى همچون استاد شهید مرتضى مطهرى بر این واژه و تنظیم جزوهاى تحت این نام در سالهاى نزدیک به پیروزى انقلاب، در رواج و تداول این اصطلاح بى تاثیر نبود.
تلقى هاى مختلف از این اصطلاح در میان دانشوران ما، آن را در هاله اى از ابهام قرار داده است. پرسش محورى این است که آیا کلام نوین تفاوتى ماهوى با کلام سابق دارد و اینک با علمى جدید مواجه هستیم یا آنکه چنین نیست و پسوند «جدید» صرفا به وجود مسائل و پرسشهاى نوین در حوزه اندیشه کلامى اشارت دارد، بى آنکه دلالتى بر تغییر ساختار علم کلام و تولد علمى جدید داشته باشد؟
#️⃣ #کلام #کلام_جدید #کلام_قدیم #شبلی_نعمانی #شهید_مطهری #فلسفه_دین
┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
خلقت آدم و حوا در قرآن و تورات.pdf
381.2K
🏷عنوان: 🌟خلقت آدم و حوا در قرآن وتورات🌟
📝نویسنده: کیوان احسانی؛ زهرا محمدی
📰نوع مقاله: پژوهشی
📖تعداد صفحات: 18
❇️چکیده❇️
در اﻳﻦ ﻣﻘﺎﻟﻪ ﺧﻠﻘﺖ آدم و ﺣﻮا از دﻳﺪگاه ادﻳﺎن ﻳﻬﻮد و اﺳﻼم ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻰ و ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻗﺮار گرفته و ﻧﻜﺎت ﻣﺸﺘـﺮك و ﻏﻴﺮ ﻣﺸﺘﺮك ﻣﺪﻧﻈﺮواﻗﻊ ﺷﺪه اﺳﺖ.
ﺑﻪ ﻧﻘـﺶ اوﻟﻴﻦ اﻧﺴﺎن و ﺗﺄﺛﻴﺮ آن در آﻣـﻮزه ﻫﺎى اﻳﻦ ادﻳﺎن ﺗـﻮﺟﻪ ﺷﺪه و ﺳﻌﻰ ﺷﺪه ﺗﺎ ﺑـﻪ ﺑـﺮداﺷﺘﻰ ﺻﺤﻴﺢ از اﻳﻦ ﻣﺴﺄﻟﻪ و ﻣﺸﺘﺮﻛﺎت ﻣﻮﺟﻮد ﺗﻮﺟﻪ گردد.
اﺑﺘﺪا داﺳﺘﺎن ﺧﻠﻘﺖ آدم در اﻳﻦ دو ﻛﺘﺎب ﻣﻘﺪس ﺑﻴﺎن ﺷﺪه اﺳﺖ. سپس ﺧﻠـﻘـﺖ ﺣﻮا در اﻳﻦ دو دﻳﻦ اﻟﻬﻰ ﺑﺮرﺳﻰ ﺷﺪه اﺳﺖ.
در ﻗﺴﻤﺖ ﺑﻌﺪى ﻣﻘﺎﻟﻪ ﺧﻠﻘﺖ ﺣـﻮا در رواﻳﺎت ﺑﻴﺎن ﺷﺪه و ﺳـﺮاﻧﺠﺎم انگیزه ﺧﻠﻘﺖ ﺣـﻮا ﺗﻮﺿﻴﺢ داده ﺷﺪه اﺳﺖ و در پایان وﺟﻮه اﺷﺘﺮاك و اﺧﺘﻼف آن ذﻛﺮ ﺷﺪه اﺳﺖ.
#️⃣ #قرآن #تورات #خلقت #آدم #حوا #عهد_عتیق #عهد_جدید #موسی #ابلیس #کلام #فلسفه_دین
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
اعتبار سنجی روایات فتنه بودن زنان.pdf
4.54M
🏷عنوان: 🌟اعتبارسنجی روایات فتنه بودن زنان🌟
📝نویسندگان: علی راد؛ زینب مجلسی راد
📰نوع مقاله: علمی_پژوهشی
📖تعداد صفحات: 28
❇️چکیده❇️
حداقل نُه گزاره در مساله فتنه بودن زنان در جوامع حدیثی شیعه و سنّی گزارش شده است. این احادیث، به دو گونه کلی، انتساب صریح فتنه به زنان و همنشینی با دیگر فتنه ها قابل تقسیم هستند. تلقی به قبول این متون به عنوان روایت و گزارش آنها در جوامع حدیثی مشهور فریقین، نشانگر یک باور تاریخی به محتوای این روایات در فرهنگ و اندیشه اسلامی است که تاثیرات جدی در نوع نگرش به شخصیت و کارآمدی زن از نگاه اسلامی داشته و در دوره معاصر نزد مستشرقان و فیمینیسم، شبهاتی چون شوم بودن و تحقیر زن را دامن زده است. هر چند از منظر امامیه انتساب قطعی همه این روایات به معصوم، با توجه به نتایج ارزیابی سندی و مبانی کلامی در حجیت سنّت، با موانعی روبروست، اما فی الجمله صدور برخی از آنها، قوت دارد...
#️⃣ #فتنه #فتنه_زنان #اخلاق_جنسی #نهج_البلاغه #حدیث #روایت #کلام #فلسفه_دین
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
تبیین و نقد پراگماتیسم.pdf
655.5K
🏷عنوان: 🌟تبیین و نقد پراگماتیسم🌟
📝نویسندگان: حسن پناهی آزاد؛ ولی محمد احمدوند
📰نوع مقاله: علمی-پژوهشی
📖تعداد صفحات: 19
❇️چکیده❇️
پراگماتیسم سنتی، مکتبی فلسفی است که حدود سالهای 1970 در آمریکا ظاهر شد.
پراگماتیسم صدق و حقانیت همة گزارهها و معرفتهای بشری، در جهانشناسی، انسانشناسی و دینشناسی را بر اساس اصالت عمل، فایده و کارکرد و به محک عمل و فایدة عینی ـ عملی میسنجد؛ زیرا صدق در این مکتب به معنای برخورداری از فایده و کارکرد عملی تعریف میشود. مبنا و عامل اصلی این رویکرد، نظریة صدق پراگماتیسم است؛ در حالی که همین مبنا دچار نقدها و چالشهای مبنایی است که آن را از جایگاه یک تئوری قابل اعتماد، ساقط میکند.
#️⃣#پراگماتیسم #فایده_گرایی #اصالت_عمل #حقیقت #معیار_حقیقت #نظریه_صدق #ویلیام_جیمز #صدق #معرفت_شناسی #جهان_شناسی #انسان_شناسی #کلام #فلسفه_دین
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
تدوین تورات و انجیل از دیدگاه آیات قرآن.pdf
405K
🏷عنوان: 🌟تدوین تورات و انجیل از دیدگاه آیات قرآن🌟
📝نویسنده: حسین نقوی
📰نوع پژوهش: -
📖تعداد صفحات: 9
❇️چکیده❇️
تاريخ كتاب مقدس بر اين دلالت دارد كه تورات و انجيل كتاب هايي بوده اند كه به مرور زمان شكل گرفته اند و در آنها دخل و تصرف شده است.
البته حضرت عيسي(ع) كتاب مدوّني از خود باقي نگذاشت؛ ولي بازتاب سفارش هاي وي در مجموعه اي گرد آمد كه عنوان انجيل بر آن ثبت شد. قرآن نيز بر همين مطلب صحّه مي گذارد و تورات و انجيل را كتاب هايي معرفي مي كند كه در طول تاريخ در آنها دخل و تصرف شده است؛ ولي با اين حال، دربردارندة معارف الهي اند و في الجمله قابل تصديق اند. اين نوشتار درصدد اثبات اين ديدگاه است كه ميان تاريخ كتاب مقدس و ديدگاه قرآن كريم در اين زمينه تناظر وجود دارد.
#️⃣ #تورات #انجیل #قرآن #زبور #عیسی_ع #موسی_ع #یهودیت #مسیحیت #عهد_قدیم #عهد_جدید #یوشع #داوران #سموئیل #پادشاهان #بنی_اسرائیل #داوود_ع #ابراهیم_ع #کلام #فلسفه_دین
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
رابطه فلسفه و دین.PDF
316.6K
🏷عنوان:⭐️رابطه فلسفه و دین⭐️
📝نویسندگان: سید محمدرضا مدرسی؛ محمد فنائی اشکوری
📰نوع مقاله: -
📖تعداد صفحات: 17
❇️چکیده❇️
رابطه دين و عقل همواره در تاريخ تفكر بشرى بحث انگيز بوده است. از آنجاكه آشكارترين ظهور عقل در فلسفه است، بحث دين و عقل به بحث دين و فلسفه نيز كشيده شده است.
در اين نوشتار پس از تعريف فلسفه و دين، ديدگاه برخى از انديشمندان اسلامى و غربى را در اين باره بررسى مى كنيم. برخى از كسانى كه ميان دين و فلسفه هماهنگى نمى بينند، معتقدند كه دين بر عقل مقدم است و تمسك به عقل در فهم دين مجاز نيست؛ برخى نيز عقل را مقدم بر دين مى دانند. بيشتر انديشمندان اسلامى تعارضى ميان عقل و دين و در نتيجه ناسازگارى ذاتى ميان دين و فلسفه نمى بينند و معتقدند كه حكم صريح و قطعى عقل با حكم قطعى شرع هرگز تعارضى نخواهد داشت و در صورت مشاهده تعارض حكم قطعى عقل با حكم ظنى شرع، بايد حكم ظنى شرع را تأويل كرد.
#️⃣ #دین #فلسفه #عقل #عقل_گرایی #ایمان_گرایی #حکمت_نظری #حکمت_عملی #اهل_حدیث #حشویه #اسلام #شریعت #صدرالمتألهین #آکویناس #کانت #مطهری #کلام #فلسفه_دین
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
آموزه گناه نخستین.pdf
416.6K
🏷عنوان: 🌟بررسی تطبیقی آموزه گناه نخستین از نظر اسلام و مسیحیت با تکیه بر آرای علامه طباطبایی و آگوستین🌟
📝نویسندگان: مریم خوشدل روحانی؛ رقیه بیگدلی
📰نوع مقاله: علمی-پژوهشی
📖تعدا صفحات: 28
❇️چکیده❇️
آموزة گناه نخستین یکی از اصول اعتقادی مسیحیان است؛ بر اساس این آموزه، طبیعت بشری به علت گناه آدم، گناهآلود شده است، لذا برای نجات، لازم است عیسی قربانی شود. آگوستین این موضوع را به شکل مفصلی مطرح میکند. به نظر او، آدم برای زندگی بهشتی خلق شده بود و هویتی خداگونه داشت، اما بر اثر نافرمانی، آن را از دست داد و بر زمین هبوط کرد و با مرگ مواجه شد. گناه آدم دامن تمام انسانهای بعدی را گرفت و عیسی با مرگش، خود را فدیة گناهان بشر کرد.
دین اسلام اعتقادی به این آموزه ندارد. به اعتقاد علامه طباطبایی، آدم (ع) از ابتدا برای زندگی زمینی خلق شده بود و سکونتش در بهشت، مقدمهای برای آن بوده است. آدم مخالف امر الهی عمل نکرد، زیرا مخالفت وی با نهی ارشادی بوده است. و عمل او ترک اولی محسوب میشود. با توبه آدم و قبولی آن در نزد خداوند، مقامِ آدم تغییری نکرد، بلکه مکان و کیفیت زندگی وی تغییر کرد.
این تحقیق درصدد است که ضمن بررسی پیشینۀ گناه نخستین، نظر خاص آگوستین در مسیحیت و علامه طباطبایی در اسلام، و مبانی اعتقادی آنها را در مورد این آموزه ارائه دهد.
#️⃣ #گناه_نخستین #اسلام #مسیحیت #آدم_ع #آگوستین #علامه_طباطبایی #پولس #ایرنائوس #ترتولیان #اریگن #مسئله_شر #هبوط #مرگ_اولیه #مرگ_ثانویه #ابلیس #بهشت #فدیه #قرآن #عهدین #کلام #فلسفه_دین
📮https://eitaa.com/Faanoos14
مروری بر دو دیدگاه در مورد ذبیح ابراهیم علیه السلام.pdf
321.8K
🏷عنوان: 🌟مروری بر دو دیدگاه در مورد ذبیح ابراهیم علیه السلام در سنّت اسلامی🌟
📝نویسنده: محمدرسول ایمانی
📰نوع مقاله: -
📖تعداد صفحات: 18
❇️چکیده❇️
امتحان الهی حضرت ابراهیم(ع) در قربانی کردن فرزند خویش، که از فرازهای بلند زندگی این پیامبر بزرگ الهی است، در قرآن کریم مورد اشاره قرار گرفته است.
به دلیل اجمال موجود در آیات مربوط به داستان ذبح و عدم بیان فرزند قربانی و محلّ ذبح، از صدر اوّلیه ی اسلام در تعیین نام ذبیح در بین مفسّران اسلامی اختلاف نظر وجود داشته است، اما این اختلافات از قرن هفتم هجری به بعد فروکاسته و نام اسماعیل(ع) به عنوان نامزد قربانی در سنّت اسلامی به ثبت رسیده است. امروزه برخی مستشرقان مدّعی اند که منابع اوّلیه ی اسلام و شخص پیامبر(ص)، حضرت اسحاق(ع) را به عنوان ذبیح الله معرّفی کرده اند و ذبیح الله خواندن اسماعیل(ع)، قرن ها بعد به دلایلی از جمله رقابت با یهودیت در متون و تفاسیر اسلامی وارد شده است. این تحقیق بر آن است تا با مرور این مسئله در سنّت اسلامی و با استناد به کلام معصومان(ع)، به بررسی مصداق ذبیح الله در قرآن کریم بپردازد.
#️⃣ #ابراهیم_ع #اسماعیل_ع #اسحاق_ع #هاجر #قربانی #ذبح #ذبیح #قرآن #تورات #پیامبر_اسلام #اهل_بیت #کلام #تاریخ #فلسفه_دین
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
تفسیری تاریخی از یهود بر اساس قرآن.pdf
294.1K
🏷عنوان: 🌟تفسیری تاریخی از یهود بر اساس قرآن کریم🌟
📝نویسنده: محمدکاظم شاکر
📰نوع مقاله: پژوهشی
📖تعداد صفحات: 23
❇️چکیده❇️
قرآن کریم در مورد هیچ قومی به اندازة یهود و پیامبران آنها سخن نگفته است. در قرآن، هم شاهد نقد این قوم و اعتقادات و اعمال گذشتهشان و هم گواه برخورد پیامبر (ص) و مسلمانان با یهود جزیرة العرب هستیم.
برخی خاورشناسان، اوّلاً، قرآن را دارای بینش ناکافی از آیین یهود و تاریخ آن دانستهاند، و ثانیاً، از برخوردهای قرآن با یهودیان اشکال گرفته و آن را به دور از عدل و انصاف قلمداد کردهاند.
این مقاله در صدد است تا با ارائه تصویری روشن از تاریخ یهود از آغاز تا زمان اسلام و نیز سیر تاریخی عملکرد یهودیان در عصر نزول، خواننده را در مورد دیدگاههای قرآن و عملکرد پیامبر (ص) و مسلمانان به داوری فراخواند.
در بخش نخست، دیدگاههای قرآن در مورد تاریخچه و ویژگیهای یهود آمده که با شواهدی از کتاب مقدّس مورد تأیید قرار میگیرد و نقد قرآن را نقدی منصفانه نشان میدهد. در بخش دوّم، پا به پای وحی، مواجهة یهود و مسلمین را دنبال کرده و نشان دادهایم که برخوردهای پیامبر (ص) و مسلمانان با یهود نه از سر کینهتوزی، بلکه کاملاً متناسب با نوع عملکرد یهودیان بوده است.
#️⃣ #قرآن #تورات #بنی_اسرائیل #عبرانیان #اهل_کتاب #کتاب_مقدس #یهود #عهد_عتیق #عهد_جدید #تلمود #جزیرة_العرب #اسلام #کلام #تاریخ
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
درآمدی بر شناخت کتاب مقدس.pdf
1.21M
🏷عنوان: 🌟درآمدی بر شناخت کتاب مقدس🌟
📝نویسنده: عبدالرحیم سلیمانی اردستانی
📰نوع مقاله:
📖تعداد صفحات: 19
❇️چکیده❇️
در این مقاله به معرفی کتاب مقدس، ذکر ابواب آن و تببین محتوای هر باب پرداخته شده است. مطالعه این مقاله را به دوستان مبتدی علاقه مند به مبحث ادیان، توصیه می کنیم.
#️⃣ #کتاب_مقدس #عهدین #تورات #انجیل #بایبل #نبییم #کتوبیم #پیدایش #خروج #لاویان #اعداد #تثنیه #یوشع #داوران #سموئیل #موسی #عیسی #بنی_اسرائیل #فلسطین #کلام #ادیان
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛
افضلیّت امام از دیدگاه فرق کلامی.pdf
272K
🏷عنوان: 🌟افضلیّت امام از دیدگاه فِرَق کلامی🌟
📝نویسنده: علیرضا نجف زاده
📰نوع مقاله: علمی-پژوهشی
📖تعداد صفحات: 35
❇️چکیده❇️
یکی از ویژگی های امام که مورد اختلاف متکلمان مسلمان واقع گردیده، افضلیّت او از سایر افراد امّت است. افضلیت در نظر ایشان از دو حیث مطرح است: نخست افضلیت به معنای فزون تر بودن کرامت و ثواب او در نزد خداوند و دومی افضلیت در صفاتی که شرط امامت ظاهری است... این مسأله برای اولین بار از طرف شیعیان مطرح گردید تا با تکیه بر افضلیت امامان خود، احقّ بودن ایشان برای امامت را اثبات کنند.
در افرادی که از طرف امام به حکومت نصب می شوند مثل والیان، امیران و قضات، اگرچه افضلیت مطلق شرط نیست، ولی ایشان نیز باید در آنچه بر آن ولایت می یابند، از رعایای خود افضل باشند و در هیچ حال تقدّم مفضول بر فاضل جایز نیست.
اما متکلمان اهل سنّت در این مسأله دیدگاه واحد و ثابتی نداشته اند؛ گروهی در مقام نظر از وجوب امامت افضل جانبداری کرده و در واقعیت تاریخی ترتیب خلفا را به ترتیب افضلیت آن ها دانسته اند. اما اکثر معتزله و اشاعره امامت افضل را ضرورتاً به مصلحت ندانسته و به عذر حفظ مصالح امت، به جواز امامت مفضول با وجود افضل رأی داده اند. هرگروه در اثبات مدّعای خود به دلایلی از کتاب، سنّت، اجماع، و عقل تمسک کرده اند...
#️⃣ #امامت #افضلیت_امام #امامیه #اشاعره #معتزله #کلام #شیعه #سنی
📮┏━━⊰✾✿✾⊱━━━─━━━━┓
https://eitaa.com/Faanoos14
┗━━━─━━━⊰✾✿✾⊱━━━┛